Beberapa tahun yang lalu saya menusuk lidah saya di salun, saya fikir ia akan sangat menyakitkan. Sebenarnya, ia adalah kesakitan yang lewat dan cepat hilang. Saya benar-benar duduk di atas yogurt selama sehari, saya mahu makan. Saya memberi amaran kepada anda terlebih dahulu bahawa lidah saya akan tumbuh lebih dari tiga jam.

Lidah boleh dicucuk untuk dicucuk dengan atau tanpa anestesia. Tanpa anestesia, mereka mengatakan ia menyakitkan. Tusukan itu sendiri terasa sakit, dan beberapa minit selepas tusukan menjadi tidak selesa dalam pengertian ini.

Setelah lima minit diseksa, rasa sakit mereda, tetapi lidah membengkak setelah beberapa lama, mungkin kelihatan sedikit serangan, bercakap menjadi kurang senang daripada sebelum prosedur. Lisp dan masalah terapi pertuturan lain mungkin muncul.

Ada yang mula sakit dalam sehari. Tetapi tidak tajam.

Sekiranya anda menggunakan pembekuan, maka tidak akan ada rasa sakit semasa tusukan itu sendiri. Semua kesan sampingan akan dapat dilihat kemudian.

Semua tentang menindik lidah: menindik, menjaga, kemungkinan akibatnya

Foto dari laman web: biokrasota.ru

Sejujurnya, tindikan pada masa ini telah menjadi sangat popular sehingga sebilangan kecil perwakilan pemuda moden mempunyai hiasan tubuh mereka yang terang, tetapi pada masa yang sama. Sebilangan besar pertikaian dan khabar angin mungkin disebabkan oleh menusuk alat kelamin atau puting, tetapi tusukan di lidah juga merupakan isu yang agak kontroversial. Lebih-lebih lagi, jika pilihan pertama, bagaimanapun, paling sesuai untuk jenis yang benar-benar ekstrem, maka banyak orang menusuk lidah hari ini, dan alasan mereka untuk ini boleh sangat berbeza. Perlu difahami mengapa orang umumnya melakukan tindik lidah, apa yang mereka suka, jika ada kontraindikasi, sebelum membuat keputusan penting seperti menindik.

Mencucuk lidah yang asli dan menantang: kebaikan dan keburukan, bagaimana keadaannya

Foto dari laman web: tipsboard.ru

Perlu difahami apa itu hiasan badan anda sendiri, itu jauh dari sederhana, dan anda harus membuat keputusan ini jika anda benar-benar ingin mempunyai aksesori asli seperti itu di dalam mulut anda, seperti jepit bar. Lebih-lebih lagi, hanya sedikit orang yang menyedari bahawa lidah yang menusuk, akibatnya, secara sederhana, tidak menyenangkan, juga mempunyai makna rahsia yang suci. Tusukan pertama diciptakan oleh suku kuno India Amerika, yang melakukan ritual khas dengan pertolongannya untuk menyatukan semula sifat ilahi mereka dengan manusia.

Operasi untuk mencucuk lidah secara praktikal tidak menyakitkan dan paling kerap dilakukan tanpa menggunakan ubat bius atau sebarang ubat bius. Walau bagaimanapun, proses penyembuhan boleh menyakitkan. Contohnya, anda harus beralih ke makanan cair untuk sementara waktu, melepaskan banyak perkara yang biasa anda lakukan, jadi anda harus berfikir terlebih dahulu dengan teliti sebelum menyetujui prosedur.

Walau bagaimanapun, makna rahsia tindakan ini telah hilang sepenuhnya selama berabad-abad, dan fesyen moden dan fashionista telah melakukan tindikan bahasa dengan alasan yang sama sekali berbeza. Setiap sebab ini mungkin ada yang tersendiri, tetapi yang paling umum boleh disebut, tentu saja, penyampaian kesenangan istimewa kepada pasangan dari segi seks, dan ini adalah faktor penting, yang tentunya mesti diambil kira.

Memahami bagaimana tindikan lidah dilakukan, kebaikan dan keburukan proses ini mesti dipertimbangkan sejak awal. Pertama sekali, agar tidak mendapat akibat yang serius, tetapi ia benar-benar dapat muncul dalam masa terdekat. Perlu difahami bahawa prosedur tusukan hanya dapat dilakukan oleh profesional yang sebenarnya di kabin. Anda tidak boleh pergi ke rumahnya atau mengundang tuan untuk diri sendiri, kerana agak sukar untuk menyediakan syarat yang baik untuk proses ini.

Bagaimana cara melakukannya dan berapa banyak tindik lidah menyembuhkan

Foto dari laman web: youtube.com

Sebagai permulaan, mari kita lihat bagaimana prosedur itu sendiri berlaku untuk mengetahui apa yang diharapkan. Persiapkan dengan teliti - inilah yang dapat menjamin hasil yang baik, serta proses penyembuhan yang betul..

 • Di kabin, tuan mesti menggunakan penjepit khas di mana terdapat lubang untuk tusukan.
 • Ia menjepit lidah di penjepit dan menusuk dengan jarum steril khas. Lebih-lebih lagi, lebih baik jika jarum boleh guna, jadi kemungkinan kecil terkena jangkitan, dan ini sangat penting.
 • Seterusnya, tuan, melalui lubang khas pada jarum itu sendiri, mendorong bar-pusset terus ke lidah, selepas itu kedua penjepit dan jarum dikeluarkan.
 • Selepas prosedur, mulut mesti dibilas dengan larutan pembasmi kuman. Pilihan yang sangat baik adalah dicairkan dalam kadar satu hingga empat dengan air, "Chlorhexidine".

Foto dari laman web: dental86.ru

Menjelang petang, lidah pasti akan membengkak dan anda harus menanggung kesulitan seperti itu, kerana ini tidak dapat dielakkan. Pada orang yang berbeza, dan juga bergantung pada kualiti prosedur menindik lidah, penyembuhan dapat terjadi pada kecepatan yang berbeza. Ia boleh berakhir dalam lima hari, atau boleh sembuh dalam dua minggu. Lebih-lebih lagi, untuk keseluruhan tempoh ini, kita mesti meninggalkan rempah-rempah panas, asid, dan benar-benar, dari makanan pekat. Berbual di awal hari juga tidak dianjurkan kerana anda boleh mencederakan luka dengan mudah.

Cucian Lidah Yang Indah: Penyembuhan

Foto dari laman web: womanadvice.ru

Setelah prosedur selesai, adalah mustahak untuk memahami jenis penjagaan tindik lidah yang diperlukan untuk memastikan semuanya sembuh secepat mungkin dan tanpa pelbagai masalah. Sudah jelas bahawa tusukan di lidah merosakkan otot utama, jadi bersiaplah untuk sensasi yang tidak menyenangkan.

Di samping itu, anda perlu tahu bahawa tusukan harus dibuat secara eksklusif di bahagian tengah lidah anda, jika tidak, terdapat risiko merosakkan arteri dan kapilari, menghentikan darah, setelah itu sangat mungkin bahawa ia hanya diperlukan dengan menjahit, dan ini akan mengecualikan pemakaian anting-anting apa pun. Kemungkinan besar, walaupun selepas penyembuhan sepenuhnya, tuan tidak akan mahu menyelesaikan kerja sukar seperti menusuk lidah setelah menjahit.

Foto dari laman web: voproskmame.com

 • Pertama sekali, perlu mengetahui cara menangani tindik lidah di rumah, dan jawapan untuk soalan ini agak mudah. Sebarang produk pembasmi kuman dan penyembuhan luka akan lebih baik daripada menangani tindikan lidah. Sebagai contoh, Listerine atau Chlorhexidine yang terkenal akan menjadi pilihan yang baik..
 • Perlu dibilas beberapa kali sehari, walaupun tidak selesa, yang pasti akan berlaku. Selain itu, setelah setiap minuman atau makan, anda juga perlu membilas mulut, tetapi anda harus menahan diri daripada menggosok gigi, lebih baik menggunakan penyelesaian untuk merawat rongga mulut.
 • Oleh kerana anda mesti menjaga lidah yang menusuk untuk waktu yang lama, perlu mendapatkan bekalan perubatan khas terlebih dahulu. Sekiranya anda mahu proses itu berjalan tanpa masalah sama sekali, perlu diperhatikan semua kehalusan dan nuansa.

Setelah beberapa lama, seperti yang telah kami katakan, mungkin lima hari, atau mungkin semua dua minggu, anda perlu pergi ke tuan sendiri, yang akan mengganti barbel sementara anda dengan yang akan anda pakai sepanjang masa. Perlu difahami bahawa anda tidak boleh meletakkannya dengan segera, kerana lebih pendek dan boleh mencederakan lidah yang bengkak dengan serius.

Cadangan yang baik untuk kancing bar dan banyak lagi

Foto dari laman web: vipcosmetolog.ru

Perlu mengetahui banyak nuansa dan perincian mengenai menindik, jika anda benar-benar memutuskan untuk membuat tusukan itu sendiri. Jelas bahawa untuk ini adalah yang paling mudah untuk berunding dengan tuan di kabin, tetapi tidak semua orang mempunyai peluang ini.

Perlu difahami bahawa bar pertama anda dalam bahasa mesti dibuat dari logam yang tidak teroksidasi. Niobium, serta Teflon berkualiti tinggi, sesuai jika tidak mungkin untuk membeli platinum atau bar emas.

 • Perlu diketahui bahawa penjagaan yang betul untuk menusuk lidah bermula sebelum anda melakukan tusukan itu sendiri. Pemilihan joran sangat penting, mesti licin sepenuhnya, walaupun tanpa sampel, belum lagi ukiran atau corak. Jika tidak, dia hanya mencederakan luka. Ini akan menyakitkan anda, dan sembuh sama sekali, mungkin selama berbulan-bulan.
 • Pilih dua batang, yang pertama untuk tempoh penyembuhan, dan saya sudah mencuri kerana selalu memakai. Pusset kekal akan sedikit lebih pendek dan boleh memampatkan lidah yang bengkak, menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.
 • Penyembuhan terakhir luka akibat tusukan harus berlaku dalam dua bulan, tetapi ini bukan akhir dari siksaan, dan anda harus menjaga tindik sepanjang masa memakai barbell.
 • Orang berpengalaman yang mempunyai lebih dari satu anting-anting di badan mereka, termasuk tindikan lidah, mengesyorkan makan "makanan ringan" kegemaran mereka terlebih dahulu, sehingga kemudian mereka merasa kurang, dan lebih mudah bertahan.
 • Sebelum memasukkan tangan ke dalam mulut, misalnya, menukar barbel, mengetatkan kuncinya, atau hanya mempercayai bagaimana penyembuhannya, anda perlu mencuci tangan anda dengan sabun dan air sehingga tidak menyebabkan jangkitan, yang kemudian akan memerlukan masa yang lama untuk melawan.
 • Sekiranya tanpa berus gigi dengan cara apa pun, dan setelah seminggu ia pasti diperlukan, ia mesti direbus dalam larutan soda sekurang-kurangnya lima minit sebelum membersihkan. Prosedur ini harus diulang setiap kali anda memutuskan untuk menggosok gigi..
 • Setelah luka dan saluran akhirnya sembuh, anda perlu membersihkan batang kira-kira sekali sebulan, menariknya sepenuhnya. Lebih-lebih lagi, setelah membersihkannya disarankan untuk merebus hiasan, anda juga boleh melakukannya dalam larutan soda.

Di samping itu, perlu diketahui bahawa penyembuhan terakhir kanal akan berlaku tidak lebih awal daripada empat bulan kemudian. Oleh itu, anda perlu mengendalikan bahasa anda sendiri dengan sangat lembut dan tepat.

Pencucian lidah yang tidak berjaya: akibatnya boleh menjadi bencana

Sudah jelas bahawa pada mulanya, kita bercakap mengenai tusukan yang tidak berjaya, selepas itu akibat-akibat negatif sering timbul. Walau bagaimanapun, anda selalu dapat melawannya, membiarkan luka sembuh sepenuhnya, dan kemudian bermula dari awal lagi. Perlu difahami bahawa jika bengkak tidak hilang selama dua minggu, dan lebih-lebih lagi jika lidah telah memperoleh naungan sianotik yang tidak wajar, misalnya, anda mempunyai jalan langsung kepada pakar bedah yang akan terus menyelesaikan masalah menindik anda. Tetapi apa tanda lain menunjukkan bahawa sudah tiba masanya untuk berjumpa doktor?

Foto dari laman web: liveinternet.ru

 • Sekiranya rasa sakit, gatal-gatal, dan terbakar tidak dapat ditanggung selalu dirasakan di kawasan lidah. Sensasi seperti itu mungkin terjadi pada peringkat awal setelah tusukan, tetapi mesti benar-benar berlalu.
 • Merah yang tidak semula jadi, serta kawasan lidah yang meradang di sekitar kancing adalah tanda jelas proses keradangan.
 • Nafas berbau atau bau mulut adalah tanda berita buruk..
 • Juga, mengasingkan saluran dan tusukan apa pun boleh menjadi petanda buruk.
 • Perhatikan kesihatan umum. Sekiranya suhu anda sentiasa meningkat, luka mungkin akan meradang.

Anda perlu memahami bahawa, antara lain, anda perlu memantau semua ini dengan teliti, kerana sangat mungkin antibiotik yang kuat diperlukan sebagai rawatan. Perlu juga difahami bahawa sangat berisiko untuk memberi ubat seperti itu kepada diri sendiri, kerana lawatan ke doktor tidak dapat dielakkan. Anda juga perlu tahu bahawa anda perlu membayar kecantikan, sebagai contoh, sering terdapat serpihan enamel gigi kerana kerosakan mekanikal. Maksudnya, palang akan memukul gigi dan retakan tidak dapat dielakkan. Candidiasis juga sering berlaku dengan penjagaan yang tidak betul, dan bahkan penolakan benda asing oleh badan.

Kontraindikasi untuk menindik lidah: jangan mengambil langkah-langkah ruam

Foto dari laman web: syl.ru

Tidak kira apa penjagaan berkualiti yang akan anda berikan pada tindik lidah, terdapat sejumlah kontraindikasi apabila dilarang keras melakukannya. Lebih-lebih lagi, perkara-perkara ini perlu dikaji terlebih dahulu, agar nanti tidak menjadi kejutan sepenuhnya bagi anda..

 • Jangan sesekali mencucuk lidah apabila tidak boleh merawatnya secara berkala, membilas dan membilas luka.
 • Bagi wanita hamil, risiko jangkitan kritis sangat mengerikan, kerana doktor tidak mengesyorkan untuk menyetujui prosedur kardinal tersebut.
 • Diabetes mellitus, hemofilia, dan juga banyak penyakit lain, misalnya, autoimun, akan menjadi larangan sepenuhnya untuk menindik jenis ini. Lebih-lebih lagi, jika ada masalah kesihatan, ada baiknya bertanya kepada doktor jika anda boleh mengalami tusukan.

Foto dari laman web: vitaportal.ru

Juga tidak digalakkan melakukan tindik lidah bagi mereka yang mempunyai alergi terhadap antibiotik yang stabil, kerana jika proses keradangan berlaku, anda tidak boleh melakukannya tanpa.

Mencucuk lidah: mengapa, kebaikan dan keburukan


Orang Aztec kuno mula menusuk lidah untuk tujuan ritual, ini adalah hak istimewa para pemimpin, ini juga dilakukan oleh penduduk asli Australia dan Afrika. Tusukan lidah memasuki fesyen moden pada awal 90an kerana budaya pop. Mengapakah anak muda dan gadis moden menusuk lidah dan apakah kebaikan dan keburukannya? Kami akan membincangkan perkara ini dalam bahan ini..

Mengapa tindik lidah

Penindasan lidah dilakukan dengan alasan berikut:

 • Mengikuti trend fesyen dan meniru berhala dari dunia perniagaan pertunjukan.
 • Keinginan untuk menjadi asli dan menonjol.
 • Sebabnya mungkin juga lisan atau gangguan pertuturan lain yang dapat dijelaskan oleh tindikan lidah..
 • Perasaan tidak biasa pada pasangan semasa ciuman.
 • "Spite" - percubaan untuk merusuh dan tidak taat pada remaja.
 • Demonstrasi kepunyaan subkultur tertentu.
 • Satu manifestasi keinginan untuk mengubah sesuatu dalam diri anda.

Perhiasan seperti menusuk lidah akan menimbulkan banyak masalah, tetapi ia tidak akan membuat anda tidak disedari di mana-mana syarikat. Untuk membantu menentukan sama ada harus dilakukan atau tidak, kami telah mengumpulkan kebaikan dan keburukan prosedur ini.

Kelebihan tindik lidah

Sekiranya anda benar-benar ingin melihat ke dalam mulut anda, tindikan lidah hanya begitu. Walau apa pun, orang ingin melihat anting-anting, mereka akan bertanya-tanya apakah itu menyakitkan, berapa harganya, mengapa mereka memutuskan, dan sebagainya..

Anda akan menarik perhatian tanpa memberitahu atau menunjukkan tindikan - orang akan memperhatikannya ketika anda bercakap atau ketawa - mustahil untuk tidak melihat "sesuatu" yang bersinar di dalam mulut. Ini akan membuat orang bersedia mendengar anda dan melihat anda.

Pada bila-bila masa, tindikan dapat dikeluarkan dari lidah, dan tidak ada yang akan meneka bahawa anda memilikinya. Contohnya, semasa perjumpaan perniagaan atau perjumpaan dengan ibu bapa pengantin lelaki / pengantin perempuan.

Kekurangan menindik lidah

Penting! Terdapat risiko besar terkena jangkitan dan kemudian mengalami masalah dengan rawatan - lidah membengkak, sebenarnya menjadikan anda tidak dapat makan dan bercakap.

Risiko kerosakan saraf ketika dicucuk.

Mungkin ada kesulitan dengan pertuturan, makanan - makanan tersumbat di lubang bar.

Selama 4 bulan (masa penyembuhan penuh), makanan pedas, masam, masam harus dibuang - ia akan merengsakan luka terbuka.

Risiko cedera pada lidah jika batangnya tersengat pada gigi atau tersekat.

Orang dengan lidah yang tertusuk memiliki kebiasaan "bermain" dengan barbel. Ia merosakkan gigi, retakan enamel.

Dengan munculnya tindikan dalam bahasa, banyak batasan dan kebimbangan akan bertambah dalam hidup..

Prosedur tusukan lidah

Perkara pertama yang perlu diketahui bukanlah prosedur yang boleh dilakukan di rumah atau di ruang bawah tanah. Ia mesti dijalankan oleh tuan yang disahkan dalam keadaan steril..

Lidah ditekan dengan tang khas, memperbaikinya. Di pengapit ada tempat untuk tusukan, yang dilakukan dengan jarum panjang khas. Batang dilekatkan pada jarum - anting-anting untuk lidah, dan, dengan memasukkan jarum ke dalam, induk memasukkan anting-anting ke dalam lidah, melekatkan "topi" ke ujung keduanya sehingga tidak terbang. Selepas itu, pengapit dikeluarkan.

Selepas beberapa jam, lidah akan mula membengkak. Ini adalah tindak balas tisu biasa terhadap pencerobohan. By the way, tusukan di lidah sembuh jauh lebih cepat daripada pada bahagian badan yang lain, kerana sifat semula jadi air liur dan otot lidah. Batang pertama, yang dimasukkan ketika menusuk, harus lebih panjang daripada ketebalan lidah, hanya dengan harapan bengkak. Ia berlalu selepas satu atau dua minggu (untuk setiap orang dengan cara yang berbeza), secara beransur-ansur. Sekiranya lebih lama - ini adalah kesempatan untuk berjumpa doktor.

Pada masa penyembuhan luka, tidak digalakkan makan makanan yang berasid, pedas, padat, panas dan sejuk.

Semakin jauh dari pusat ke tepi lidah, sensasi akan semakin menyakitkan dan semakin lama luka akan sembuh. Selain itu, menusuk di hujung lidah dan dari tepi mengancam anting-anting yang robek, yang sangat menyakitkan dan bahkan berbahaya.

Jenis tindik lidah adalah menindik frenum di bawah lidah. Pilihan ini kurang berbahaya, sembuh lebih cepat, paling mudah (menyebabkan kurang selesa). Tetapi, pada masa yang sama, tidak semua orang mungkin kerana ciri-ciri anatomi.

Cara menjaga lisan

Sebelum sembuh, anda perlu mengelap tapak tusukan seperti pembasmi kuman yang sesuai untuk rongga mulut. Ini boleh, misalnya, bilas Listerin atau kumur untuk Dekasan selsema.

Mustahil untuk menggosok gigi, terutamanya dalam beberapa hari pertama, jadi dapatkan penyelesaian khas untuk membilas rongga mulut. Walau bagaimanapun, apabila anda tidak dapat melakukannya tanpa sikat, beli yang baru, atau rebus yang, selama kira-kira 5 minit, untuk mengelakkan risiko jangkitan.

Selepas sembuh, anda perlu pergi ke tuan dan meletakkan tongkat, sesuai dengan ukuran. Sebulan sekali, ia mesti dibuang dan dibersihkan, dan sebelum dimasukkan, rebus selama 10 minit di dalam air. Sememangnya, sebelum sembuh, jangan sentuh batang anda sendiri..

Jangan menggigit kuku atau benda lain untuk mengelakkan jangkitan.

Keradangan lidah

Sekiranya terdapat rasa tidak selesa atau, terutamanya, kesakitan semasa perbualan atau makan (tidak semestinya di tempat tusukan), luka mungkin menjadi radang. Juga, bau (bernanah) yang tidak menyenangkan dari mulut, rasa logam, gatal-gatal dan pembakaran, kemunculan bisul dan luka di rongga mulut, dan suhu yang tinggi harus diperingatkan. Untuk semua gejala ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku dan memberi rawatan yang tepat.

Kesimpulannya

Saya tidak tahu tentang anda, tetapi menurut saya bahawa menindik lidah mempunyai lebih banyak minus daripada plus, dan juga berbahaya. Anda perlu berfikir semula sebelum membahayakan kesihatan anda. Lagipun, anda dapat menarik perhatian orang lain bukan hanya dengan cincin di mulut anda, tetapi juga dengan tahap kecerdasan yang tinggi.

Tusukan lidah: semua yang anda perlu ketahui mengenai tusukan

Salah satu trend yang paling popular di dunia menindik adalah tusukan lidah. Batang yang dipasang atau anting-anting asli yang lain kelihatan mengagumkan pada gadis dan lelaki. Pilihan perhiasan moden untuk menusuk membolehkan anda memilih pilihan terbaik yang tidak akan melanggar peraturan kod pakaian di tempat kerja atau belajar.

Sejarah Mencucuk Lidah

Tusukan lidah, seperti beberapa amalan hiasan badan yang lain, berasal dari zaman kuno. Pada mulanya, perhiasan dalam bahasa itu digunakan oleh masyarakat Amerika Selatan - orang Olmec, Aztec dan Maya. Jimat ritual dari roh jahat, yang, menurut kepercayaan popular, dapat menembus tubuh manusia, dimasukkan ke dalam tusukan.

Suku Australia dan Afrika menggunakan tindikan untuk mengusir roh yang kononnya sudah ada di dalamnya. Dipercayai bahawa duri di lidah akan menakut-nakuti penceroboh, dan memaksa mereka meninggalkan orang itu. Tusukan itu juga terkenal di kalangan orang bijak sufi Timur.

Dalam budaya moden, menindik telah menyebar sejak tahun 1990-an, sebagai tiruan beberapa artis muzik. Tusukan lidah kini mengalami gelombang populariti kedua..

Piercing Lidah: Kelebihan dan Kekurangan

Kelebihan menindik yang paling penting adalah penampilan estetiknya. Sekiranya anting-anting selaras dengan gaya umum, maka perhiasan hanya akan menekankan keperibadian yang cerah dan asli. Selain itu, tindikan tidak berada di tempat yang jelas dan tidak mencolok. Oleh itu, anda juga boleh membuat tusukan untuk orang yang mematuhi kod pakaian tertentu di tempat kerja atau sekolah..

Tetapi bar dalam bahasa mempunyai beberapa kekurangan yang tidak menyenangkan:

 • masalah dengan diksi - kerana mereka terbiasa dengan benda asing di mulut, ia berlalu, tetapi pada mulanya ucapannya agak terganggu;
 • peningkatan air liur sebagai reaksi terhadap objek logam asing;
 • penyelewengan sensasi rasa - anting-anting logam atau bar mempengaruhi rasa makanan dan minuman;
 • pemusnahan enamel gigi - hiasan di hujung lidah pasti mencederakan permukaan gigi, dan boleh menggaru gusi;
 • risiko makanan memasuki kawasan tusukan. Pada awal penyembuhan, anda perlu makan makanan dengan berhati-hati, hanya dalam bentuk cecair atau haluskan.

Anda juga perlu ingat bahawa tidak semua orang menyukai penampilan lidah yang berlubang. Oleh itu, sebelum prosedur, perlu menimbang kebaikan dan keburukan.

Berapa umur prosedur?

Menurut perundangan Persekutuan Rusia, dilarang melakukan campur tangan pembedahan dan prosedur perubatan untuk kanak-kanak di bawah 14 tahun tanpa persetujuan ibu bapanya (atau wakil undang-undang lain). Persetujuan mesti dinyatakan secara bertulis.

Anda boleh melakukan tusukan lidah sendiri dari usia 18 tahun.

Sebagai tambahan kepada yang legal, ada juga aspek perubatan - organisma yang tumbuh hampir tidak dapat mentolerir pengenalan benda asing (anting-anting untuk tindik, sauh, dll.). Semasa tumbuh, lokasi dan konfigurasi lubang mungkin berubah. Oleh itu, menindik pada masa remaja tidak berbaloi. Tuan mempunyai hak untuk meminta menunjukkan pasport untuk memastikan bahawa dia berumur yang sesuai.

Bagaimana pencucian lidah dilakukan?

Prosedur tusukan biasanya dilakukan di bawah anestesia. Prosedur langkah demi langkah adalah seperti berikut:

 • alat dan tapak tusukan dibasmi kuman;
 • suntikan anestetik dilakukan;
 • lidah dipasang dengan pengapit khas;
 • tempat lubang masa depan dirancang, selepas itu dipersetujui dengan pelanggan;
 • master tusukan, dan melalui kateter memasukkan bar utama ke lidah.

Keseluruhan proses tidak lebih dari lima minit.

Selepas tusukan, pastikan untuk membilas mulut anda dengan larutan pembasmi kuman furatsilina atau cara lain.

Penting! Anda tidak boleh melakukan tindik lidah untuk orang yang menghidap darah tinggi, penyakit jantung, pembekuan darah yang lemah dan penyakit mulut. Prosedur ini dikontraindikasikan dalam epilepsi. Semasa mengandung, risiko terkena jangkitan dan sepsis meningkat, jadi lebih baik menangguhkan tusukan.

Jenis tusukan

Anda boleh menusuk lidah dengan pelbagai cara. Yang paling popular dan dicari adalah:

 • tusukan menegak sederhana - palang terletak di tengah lidah secara menegak, beberapa milimeter dari kekang;
 • tusukan berganda - perhiasan diletakkan secara berurutan satu demi satu, atau selari;
 • berganda - salah satu jenis yang paling kompleks, dilakukan sepanjang bahasa atau secara berurutan satu demi satu. Adalah disyorkan untuk melakukannya dalam beberapa peringkat;
 • tindikan mendatar - dalam kes ini, tusukan akan lebar, melalui satah lidah;
 • tusukan hujung lidah - cincin atau anting-anting kecil dimasukkan ke dalam lubang di hujung lidah;
 • menindik frenum adalah trauma yang paling sedikit. Tetapi anting-anting di bawah lidah pasti mempengaruhi diksi, dan juga tidak sesuai jika kekang terlalu tipis;
 • menindik lidah adalah salah satu jenis tindikan yang melampau, di mana anting-anting dimasukkan ke dalam lidah di langit lembut.

Memilih jenis tindik yang anda perlukan tidak hanya menumpukan pada penampilan cantik, tetapi juga pada kemudahan dan keselamatan. Banyak tusukan lebih sukar dijaga..

Barang kemas mana yang sesuai?

Untuk tusukan pertama, lebih baik menggunakan barbel berbentuk kecil dan kemas tanpa perhiasan besar. Inti tidak boleh terlalu nipis - trauma untuk luka. Setelah luka sembuh, hiasan boleh diubah. Jenis hiasan menindik yang paling biasa adalah:

 • batang klasik - batang lurus dengan hiasan di hujungnya;
 • batang melengkung (pisang dan mikrobanana);
 • labrets dan microlabs - batang pelbagai saiz dengan cakera di satu sisi dan elemen pengunci bulat di sisi lain;
 • anting-anting dengan saiz yang berbeza - paling sering digunakan untuk menusuk hujung lidah, dan juga lidah palatine.

Salah satu kriteria pemilihan utama adalah bahan hypoallergenic. Anting-anting yang diperbuat daripada perak, emas, keluli berlapis nikel, dan tembaga tidak sesuai untuk dicucuk. Kontraindikasi ketat meletakkan perhiasan kayu dan plastik selepas tusukan. Ideal - bar titanium.

Berapa banyak penyembuhan menyembuhkan?

Rata-rata sepuluh hari menyembuhkan tindik. Penutupan luka primer harus berlaku dalam seminggu. Dalam tempoh ini, sangat penting untuk mengikuti semua peraturan untuk menjaga tindikan. Tidak disyorkan untuk minum alkohol dalam dua minggu pertama - melambatkan penyembuhan.

Juga, kadar penyembuhan dipengaruhi oleh kadar pembaikan tisu individu. Sekiranya seseorang baru-baru ini menderita penyakit, luka akan sembuh dengan lebih perlahan. Itulah sebabnya tidak digalakkan menusuk lidah semasa tempoh pemulihan..

Di mana saya boleh menusuk lidah saya??

Anda hanya perlu meletakkan anting-anting di salun tuan yang berkelayakan.

Adalah sangat penting bahawa penindik memiliki semua dokumen yang diperlukan yang mengesahkan hak untuk menjalankan prosedur tersebut.

Percubaan menusuk lidah di rumah boleh menyebabkan akibat yang tidak dapat dipulihkan, hingga sepsis dan nekrosis tisu. Oleh itu, anda tidak boleh melakukan aktiviti menindik di rumah, dengan rakan-rakan. Kekurangan kemandulan, dan seringkali kemahiran yang diperlukan dari "tuan" adalah jalan langsung kepada komplikasi selepas prosedur.

Nota! Pencucuk berlesen tidak akan menebuk anak bawah umur tanpa izin ibu bapa. Sekiranya tuan tidak berminat pada usia, tetapi segera menyarankan untuk memulakan prosedur, ini adalah tanda bahawa dia tidak boleh mempercayai kesihatannya.

Kos tusukan

Harga untuk tusukan lidah dan pemasangan anting-anting di salun yang berbeza mungkin berbeza. Tetapi secara purata ia merangkumi:

 • kos anestesia sekiranya suntikan analgesik diberikan;
 • kos bahan habis pakai;
 • harga bar, jika dibeli di kabin;
 • kos manipulasi itu sendiri.

Harganya bergantung pada jenis tusukan dan kerumitannya. Pelbagai tindikan akan berharga beberapa kali lebih mahal daripada satu, dan yang pertama - lebih mahal daripada berulang.

Cara menjaga lisan?

Merawat menindik adalah mudah, tetapi memerlukan sikap bertanggungjawab. Beberapa kali sehari, dan selalu selepas setiap kali makan, bilas mulut anda dengan furatsilinom atau chlorhexidine. Makanan untuk beberapa hari pertama hanya perlu dihaluskan dan dihaluskan, sambil mengelakkan hidangan berasid dan pedas - ia menjengkelkan permukaan lidah. Minuman panas selepas tusukan juga harus dibuang..

Jangan menyentuh bar sekali lagi, atau cuba putarnya. Sebarang campur tangan boleh mencederakan luka dan mencegah penyembuhan awal..

Penting! Sekiranya lidah sakit untuk waktu yang lama, busuk, atau suhu badan meningkat, anda harus segera berjumpa doktor. Fenomena ini mungkin merupakan tanda jangkitan atau reaksi alergi terhadap bahan anting-anting..

Piercing Lidah: Implikasi

Hiasan asli dalam bahasa kelihatan cerah dan menakjubkan. Tetapi penjagaan yang tidak betul boleh menyebabkan masalah. Komplikasi yang paling biasa selepas menindik adalah:

 • alergi terhadap logam - dimanifestasikan oleh gatal-gatal, ruam, bengkak, demam. Mustahil untuk melambatkan keadaan ini, kerana reaksi alergi boleh menyebabkan kejutan anaphylactic. Anda perlu menyingkirkan perhiasan, dan segera mengambil ubat anti-alergi.
 • jangkitan pada luka - dalam kes ini, luka itu meriah, suhu meningkat, kawasan berhampiran tusukan boleh menjadi pucat atau kemerahan.
 • pendarahan - dengan menindik buta huruf, terdapat risiko tinggi masuk ke saluran darah. Pendarahan berbahaya terutamanya pada orang dengan pembekuan darah yang buruk.

Dalam semua kes ini, anda perlu segera mendapatkan bantuan perubatan. Segala usaha untuk mengatasi masalah anda sendiri hanya boleh memperburuk keadaan..

Kadang-kadang menindik juga menyebabkan urat menjadi biru tanpa pendarahan berat. Sekiranya tuan bekerja ceroboh, dan secara tidak sengaja merosakkan dinding saluran darah, urat akan menonjol dengan latar belakang umum. Fenomena ini hilang setelah hiasan dikeluarkan dan luka sembuh sepenuhnya..

Cara membuang tumor selepas tusukan?

Selepas tusukan, bengkak kecil adalah normal. Dalam beberapa hari pertama, anda perlu memperlakukannya dengan tenang dan tanpa rasa panik. Untuk mengurangkan bengkak, disyorkan untuk membilas rongga mulut dengan garam beberapa kali sehari. Makanan sejuk (seperti ais krim) dan minuman menghilangkan tumor dengan baik. Anda juga boleh menggunakan ketulan ais kecil ke kawasan edema..

Tembakan lidah kelihatan mengagumkan baik dalam foto dan kehidupan. Setelah melihat foto pilihan menindik, anda boleh memilih jenis tusukan dan perhiasan "anda" yang tepat.

Piercing Pemula: 9 Soalan untuk Ketahui Jawapan

Di mana lebih selamat untuk melakukan tindik? Mungkin hubungi klinik atau pakar kecantikan?

Saya boleh mendapat hepatitis atau HIV?

Sangat menyakitkan apabila menusuk?

Menusuk dengan senapang menusuk adalah yang terbaik: cepat dan tanpa darah?

Mereka mengatakan bahawa dalam tusukan baru perlu memasukkan perhiasan yang terbuat dari emas atau perak. Memang betul?

Bagaimana menangani tusukan? Alkohol atau kaldu chamomile akan berlaku?

Sekiranya saya melakukan tindik intim, ia akan meningkatkan hubungan seks saya?

Hiasan dalam tusukan segar mesti dipintal agar lubang tidak tumbuh?

Tusukan menyembuhkan untuk masa yang lama?

Lebih baik menusuk, adakah berbaloi untuk memutar anting-anting dan bagaimana menangani luka dengan betul - Lifehacker bertanya kepada tukang tindik yang berpengalaman.

Di mana lebih selamat untuk melakukan tindik? Mungkin hubungi klinik atau pakar kecantikan?

Walaupun terdapat pendidikan perubatan menengah (dan jururawat yang melakukan ini di klinik) atau pendidikan pakar kosmetik, pakar ini tidak mempunyai pengetahuan yang diperlukan mengenai anatomi tusukan, mereka tidak selalu mempunyai alat menusuk sekali pakai steril dan perhiasan yang sesuai.

Lebih baik menghubungi salun menindik khusus dengan lesen untuk aktiviti perubatan dan tukang tindik profesional dengan pengalaman dan portfolio yang besar.

Saya boleh mendapat hepatitis atau HIV?

Jangan menusuk di tempat yang meragukan: di rumah seseorang, di kelab, atau di institusi lain yang tidak khusus. Pastikan bahawa jarum pakai buang yang belum dibuka, sarung tangan yang bersih, pakai buang, dan alat steril digunakan. Mereka mesti dibawa bersama anda dari autoklaf, sterilisasi panas kering atau kabinet ultraviolet dalam beg tertutup..

Tertakluk pada piawaian kebersihan tuan dan penjagaan sewajarnya, semuanya akan baik-baik saja.

Sangat menyakitkan apabila menusuk?

Bergantung pada tempat tusukan. Perkara yang paling sukar adalah menusuk tulang rawan telinga, pusar dan puting. Menusuk alat kelamin dapat menimbulkan ketidakselesaan yang nyata - tidak hanya fizikal, tetapi juga psikologi, terutama jika anda tidak mempercayai tuannya. Ini meningkatkan kegelisahan, tidak membenarkan anda berehat, dan rasa sakit akan terasa lebih kuat..

Tetapi tusukan dilakukan dengan cepat, dan kesakitannya tidak lama. Plus terdapat anestesia - biasanya lidocaine, jika anda tidak alah kepadanya.

Menusuk dengan senapang menusuk adalah yang terbaik: cepat dan tanpa darah?

Tidak, ini sangat tidak sihat. Pistol itu mempunyai komponen plastik, sehingga tidak dapat disterilkan pada suhu tinggi, dan zarah-zarah tisu, darah, dan getah bening tetap berada di atasnya. Dalam persekitaran ini, bakteria patogen berkumpul dan membiak dengan bebas..

Penusuk profesional tidak pernah menggunakan pistol. Dengan jarum kateter khas, membuat tusukan jauh lebih baik dan lebih selamat..

Mereka mengatakan bahawa dalam tusukan baru perlu memasukkan perhiasan yang terbuat dari emas atau perak. Memang betul?

Anda tidak boleh memakai emas dari kedai perhiasan, perak dan anting-anting dari senjata menusuk dengan tusukan segar! Ini tidak hanya meningkatkan tempoh penyembuhan, tetapi juga berisiko menimbulkan alergi terhadap nikel, argyrosis atau bahkan abses - proses keradangan tertutup. Terutama sekali ini berlaku jika anda memakai barang kemas dengan contoh Assay Office.

Tusukan hanya boleh mengandungi perhiasan yang disterilkan yang diperbuat daripada bahan lengai: aloi titanium standard ASTM F-136 atau titanium, niobium, kaca borosilikat murni secara komersial. Permukaannya hendaklah digilap hingga 0,4 mikron. Dalam kes ini, kesan hiasan pada kain di sekitarnya diminimumkan..

Bagaimana menangani tusukan? Alkohol atau kaldu chamomile akan berlaku?

Produk penjagaan tusukan mesti memenuhi syarat berikut:

 • Mempunyai pH neutral.
 • Tidak mengandungi alkohol, peroksida atau media agresif lain..
 • Melembapkan luka dan merendam kerak.
 • Menjadi pengembangan saluran darah di sekitar tusukan. Ini menyumbang kepada penyampaian nutrien untuk "membina" saluran..
 • Tidak mengandungi antiseptik. Piercers mengesyorkannya hanya untuk tusukan yang meradang, dan juga untuk menusuk, yang terletak di tempat pengumpulan flora patogen: mulut, hidung, alat kelamin. Atau berhampiran sumber pencemaran yang berpotensi, seperti rambut yang tidak bersih, walaupun anda baru mencucinya.

Dianjurkan untuk menggunakan pelbagai larutan garam, misalnya, larutan hipertonik garam laut, yang boleh disediakan secara bebas, atau larutan garam isotonik, yang dapat dibeli di farmasi.

Salin lebih baik untuk perawatan berterusan, ia mempunyai pH netral, dan larutan hipertonik baik digunakan secara berkala, kerana mengeluarkan luka eksudat (cairan yang dikeluarkan di dalam tisu semasa tusukan) dan serpihan lain dari luka. Sekiranya anda berenang di takungan semula jadi atau berjalan di sepanjang jalan yang berdebu - satu penggunaan antiseptik dianggap boleh diterima. Anda tidak boleh menggunakannya secara berterusan: memperlahankan penyembuhan.

Bagaimana merawat tusukan? Penyelesaian yang dipilih mesti dituangkan ke dalam bekas kecil, seperti timbunan atau penutup, dan rendam sepenuhnya tusukan ke dalam larutan. Nah, jika ia hangat. Dua hingga tiga minit biasanya cukup untuk merendam kerak dan mengairi luka. Selepas ini, tindikan hendaklah dicuci dengan air rebusan untuk membersihkan garam yang tinggal..

Ingat: alkohol, peroksida, cologne tidak boleh digunakan untuk pemprosesan. Ini adalah persekitaran yang terlalu agresif, sebenarnya, mereka akan melarutkan tisu-tisu yang anda cuba tumbuhkan. Proses penyembuhan akan lama, parut dan pigmentasi tisu sangat mungkin..

Kalium permanganat, yodium, ayam, gentian violet juga merupakan persekitaran yang sangat agresif. Sergei Popov mencatat bahawa yodium, misalnya, memperlambat penyembuhan sekitar setengah hingga dua kali. Dan juga, kerana pewarnaan kain secara kekal, jenis "tatu" yang tidak sedap dipandang akan muncul dalam bentuk titik hijau atau ungu.

Dalam kaldu chamomile, kulit kayu oak, kayu cacing dan ubat-ubatan rakyat lain dari tumbuh-tumbuhan, terdapat kandungan zat yang sangat rendah di mana kita menggunakannya, iaitu hampir tidak akan ada kesan. Mereka juga mempunyai zarah organik yang agak besar yang, jika tertusuk, dapat tersekat di sana, sehingga mencederakan tindikan. Dan lebih teruk lagi jika mereka terus berada di saluran dan mula terurai di sana.

Sekiranya saya melakukan tindik intim, ia akan meningkatkan hubungan seks saya?

Sama sekali tidak perlu. Pertama, sehingga tusukan sembuh, hubungan seksual dilarang. Kedua, tidak selalu adanya perhiasan pada alat kelamin yang membawa perasaan yang menyenangkan bagi pemakai dan pasangan seksual. Namun: masih ada risiko penurunan sensitiviti di kawasan menindik, jika dilakukan dengan tidak betul.

Oleh itu, fikirkanlah dengan teliti sebelum memutuskan untuk menusuk alat kelamin, hanya untuk menarik perhatian seseorang. Dan bincangkan dengan pasangan seksual anda jika dia menyukai idea ini..

Hiasan dalam tusukan segar mesti dipintal agar lubang tidak tumbuh?

Perhiasan menusuk digilap ke cermin yang bersinar, dan jika berkualiti tinggi, pertumbuhannya ke badan tidak mungkin secara fizikal.

Ia juga mustahil untuk memutar barang kemas kerana darah, limfa dan sampah luka lain sering kering. Dan apabila anda mula memutarnya dengan tusukan, anda benar-benar memasang penggiling daging di sana, menggulung tisu segar ke kerak kering, dan penyembuhan bermula sekali lagi. Belum lagi fakta bahawa anda berpeluang mendapat keradangan.

Sekiranya anda terus-menerus menarik perhiasan, ada risiko mencederakan tusukan, akibatnya jerawat mungkin muncul di atasnya - pseudocyst yang mempunyai penampilan yang tidak sedap dipandang sepotong daging yang terkoyak dari dalam.

Itulah sebabnya hiasan mesti digilap dengan sempurna, kerana, sama ada anda menginginkannya atau tidak, hiasan itu akan berputar pada tusukan itu sendiri, tanpa bantuan anda. Dan lebih baik jika pada masa ini tidak ada darah kering di atasnya.

Tusukan menyembuhkan untuk masa yang lama?

Piercing yang berbeza sembuh secara berbeza. Telinga - cuping telinga sembuh selama 5-6 bulan, dan tulang rawan - selama enam bulan atau lebih, sembuh paling lama. Tusukan pusar, kening, hidung sembuh dalam 4-6 bulan. Hanya selaput lendir yang paling cepat dipulihkan: lidah dan bibir dalam 3-4 minggu, alat kelamin - dalam 10-20 hari.

Pada dasarnya, menindik adalah luka terbuka yang sembuh dalam jangka masa yang cukup lama, dan beberapa tusukan yang kompleks dapat sembuh selama bertahun-tahun..

Untuk meningkatkan penyembuhan, ikuti garis panduan mudah:

 • Jangan gunakan ubat, nikotin dan alkohol..
 • Ambil vitamin A, E, C, asid lemak omega-3, keseluruhan kumpulan vitamin B. Zink juga sangat penting.
 • Makan cukup sihat untuk badan anda.
 • Senyum dan nikmati kehidupan: tekanan terasa perlahan untuk menyembuhkan.
 • Dapatkan tidur yang mencukupi. Kurang tidur menyebabkan kemurungan.
 • Pandu dengan aktif.

Penindik hari minggu. Bahagian 23.

Saya sudah melihat komen-komen marah ini: "Di manakah pos mengenai tindik lidah? Minggu lalu saya dijanjikan!" Dan inilah jawapannya: minggu lalu saya bersenang-senang dengan suhu 38-39 dan memeluk dengan bantal, tetapi sejak sekarang saya tidak memuntahkan paru-paru, menyimpan pos)

Jenis tindikan lidah, sejarah, proses tusukan, kebaikan dan keburukan.

Baiklah, mari kita mulakan.

Orang kuno berlatih menindik lidah untuk tujuan ritual: lukisan gua yang terakhir menggambarkan ritual di mana anggota suku yang paling kanan menusuk lidah mereka. Juga, praktik ini biasa berlaku di timur di kalangan para sufi dan fakir. Orang asli Australia suka menusuk lidah: orang benar mereka menusuk lidah untuk melindungi diri mereka dari roh jahat.

Operasi untuk menusuk lidah secara praktikal tidak menyakitkan dan dilakukan tanpa penggunaan anestesia atau sebarang anestetik.

Tuan mesti memasang penjepit khas di mana terdapat lubang untuk tusukan. Ia menjepit lidah dan tusukan dengan jarum steril khas. Selanjutnya, tuan, dengan menggunakan lubang khas di jarum itu sendiri, mendorong batang ke lidah, setelah itu pengapit dikeluarkan. Beberapa tusukan dapat dibuat sekaligus di sepanjang garis tengah lidah.

Hiasan diatur cukup panjang (16-22 mm) sehingga ada margin pembengkakan lidah. Apabila edema reda, hiasan panjang utama harus diganti dengan yang sama, tetapi lebih pendek (14-16 mm). Sekiranya ini tidak dilakukan, bar panjang akan menggantung di mulut anda, mengetuk enamel dari gigi anda.

Kesukaran apa yang mungkin timbul? Lidah yang sangat bengkak setelah menusuk boleh menyekat saluran udara dan menyukarkan pernafasan. Merawat perhiasan selepas menusuk juga meningkatkan risiko jangkitan dan kecederaan pada mukosa mulut. Perhiasan boleh menyebabkan keretakan dan pecah gigi, dan tidak hanya dapat melukai tisu lembut gusi, tetapi juga menyebabkan kemelesetan, dan juga menyebabkan pengeluaran air liur yang berlebihan, mempengaruhi pengucapan dan membuat mengunyah dan menelan lebih sukar.
Juga, yang sering saya lihat ialah permainan, pelanggan bermain dengan hiasan. Mereka menggerakkannya di antara gigi, mengetuk bahagian dalam, mengetuk gigi. Dan percayalah hasil yang menyedihkan, seseorang menghapus jurang gigi, ada yang berlubang. Secara umum, jika anda menusuk lidah, maka jangan bermain dengan hiasan.

Adakah anda fikir menusuk lidah anda tanpa anestesia itu menyakitkan dan tidak menyenangkan?

Soalan diselesaikan dan ditutup..

Jawapan terbaik

Khornesh 7 (34311) 6 11 72 6 tahun

Mengapa perlu menjalani suntikan walaupun selepas ledakan, jika anda boleh mengalami tusukan yang hampir sama?
Ya, dan mengapa menusuk lidah. jelek, lebih baik kemudian berpisah.

Jawapannya

Rron 7 (29918) 9 27 131 6 tahun

Saya menusuk lidah 3-4 tahun yang lalu. Menindik di rumah dan dengan anestesia. Anestesia dilakukan dengan semburan dan bukannya suntikan. Mereka. gadis yang menusuk saya mempunyai Ladocaine dalam bentuk nebulizer. Dia mencucuk di mulut mereka dan beberapa minit kemudian menusuk. Saya hanya merasakan sentuhan lidah. Ia sama sekali tidak menyakitkan. Selepas 3-4 jam, anestesia maksimum berlalu. Tetapi banyak yang berlalu lebih awal - dalam 1.5-2 jam. Ia bergantung pada badan..
Sekiranya anda melakukannya tanpa bius, maka betapa beruntungnya anda. Itu bergantung pada tuan dan tangannya yang ringan. Oleh kerana bahasa adalah organ tubuh manusia, ia mempunyai ujung saraf (serta di semua bahagian badan yang lain). Dan jika anda menyakiti mereka, itu akan menyakitkan. Pengalaman dan literasi pakar dan kemahirannya menentukan tindakannya. Tetapi juga perlu diperhatikan fakta bahawa ujung saraf setiap orang dapat berlalu dengan cara yang berbeza. Ini bermakna bahawa jika dua orang yang berbeza ditusuk di tempat yang sama, sensasinya mungkin berbeza kerana ciri-ciri organisma..
Sekiranya anda tidak alah kepada ubat-ubatan dan ubat penahan sakit, lebih baik lakukan dengan anestesia. Dan jangan lupa yang paling penting adalah penjagaan yang betul untuk tempat tusukan.
Sekiranya semuanya dilakukan dengan betul, semuanya akan kelihatan seperti ini:

Kucing putih 6 (5270) 3 13 49 6 tahun

Tidak, menggelitik, anda mendapat keseronokan.
Baiklah, tentu menyakitkan, mengapa kemudian anestesia ?! Ini adalah kesakitan yang tidak normal, menahan siksaan berterusan, dan persoalannya segera timbul: mengapa?
Mengapa menusuk lidah sama sekali? Anda boleh memotong telinga, dan kemudian, hidung, alis. Saya sendiri tahu, kehidupan tidak akan menjadi lebih baik dari ini, mengikatnya dengan tindikan, nasihat saya kepada anda.

kucing kucing 3 (751) 2 11 6 tahun

lidah saya tertusuk tanpa bius dan masih hidup dan tidak sakit
Dan jika anda sudah mengajukan soalan seperti itu, maka saya tidak melihat alasan untuk anda menusuk lidah.. atau secara umum sesuatu..

Ryzhik 6 (8745) 3 10 24 6 tahun

Dan tiada siapa yang akan melakukan anestesia untuk anda. Ya dan tidak ada salahnya.

dajpokoj 6 (7988) 3 49 121 6 tahun

Saya rasa dalam apa jua keadaan itu tidak menyenangkan. Lebih baik dengan pembekuan.

dan umumnya berfikir lebih baik! Lidah yang dicucuk kelihatan begitu jelek. Lebih baik di hidung kerikil atau di kening.

Misanthrope (27) 6 (9702) 3 25 65 6 tahun

lebih baik menusuk tanpa bius daripada dengannya.
Jahitan tidak menyakitkan (kanak-kanak perempuan tidak mengalami kesakitan seperti itu), tidak menyenangkan merasakan sensasi setelah tusukan dalam 2-3 hari. Dan dengan anestesia ia akan seperti bola salji.. anda tidak akan merasakan apa-apa, walaupun rasa sakit itu sendiri akan terkumpul dan pada suatu ketika apabila semuanya hilang, akan ada neraka yang tidak nyata.. lebih baik merasa dan membiasakan diri dengan rasa sakit sedikit daripada segera dan banyak

Cara menusuk lidah di rumah tanpa rasa sakit

Tusukan lidah - menembus lubang melalui tisu lembut lidah dan memasukkan anting-anting. Jenis tindik ini adalah salah satu perkhidmatan penindik yang paling popular. Dia menjadi bergaya di semua peringkat umur. Beberapa tahun yang lalu, perwakilan arah muzik tertentu menerapkannya; hari ini, seseorang dapat melihat sekeping perhiasan di mulutnya selama 40. Mengapa seseorang membuat tusukan di tempat seperti itu? Selalunya, ini adalah dua sebab - sebagai cara pengesahan diri dan dengan tujuan meningkatkan kehidupan seksual. Pasti berminat dengan soalan itu, tetapi bagaimana mahu menusuk lidah di rumah.

Adakah mungkin menusuk lidah di rumah?

Lakukan prosedur sedemikian sendiri atau percayai tukang tindik yang berkelayakan? Terserah anda untuk membuat keputusan. Tetapi jika anda memutuskan untuk menusuk lidah di rumah, cari tahu mengenai semua ciri aliran kerja.

Faktor penting ialah membuat lubang dengan tepat. Ini adalah satu-satunya cara untuk bergantung pada penyembuhan yang mudah dan jaringan parut yang minimum. Tempat terbaik adalah bahagian tengah.

Tidak sukar untuk membuat tusukan, tuan yang berpengalaman memerlukan beberapa saat untuk melakukan ini, tetapi untuk pemula ini dapat menyebabkan kesulitan tertentu. Sekiranya anda tidak pasti bahawa anda dapat melakukan semuanya dengan jelas, lebih baik tidak melakukannya sendiri, tetapi menarik orang luar.

Anda tidak perlu takut akibat teruk dari tusukan yang tidak betul di kawasan lidah, semua komplikasi dapat diperbaiki. Maksimum yang boleh diharapkan adalah parut kecil yang tidak dapat dilihat oleh orang lain. Tusukan yang betul tidak berbahaya dan tidak menyebabkan kesukaran membuangnya.

Alat dan arahan langkah demi langkah

Lubang mesti dibuat di bahagian tengah lidah atau di hujungnya, anda tidak boleh pergi ke sisi, kerana arteri melewati tepi, yang, jika rosak oleh jarum, boleh menyebabkan pendarahan yang serius dan berat. Kemungkinan besar hiasan itu tidak akan berakar dan badan akan cepat merobeknya.

Untuk bekerja, anda memerlukan:

 • batang fleksibel atau tegar;
 • pengapit untuk memegang lidah;
 • jarum menusuk steril dengan diameter 1.6 mm.;
 • sarung tangan steril;
 • pembasmi kuman - Miramistin atau Chlorhexidine.

Cara menusuk lidah di rumah:

 1. Keluarkan alat prosedur dan anting-anting.
 2. Gosok gigi dan lidah anda. Bilas mulut dengan bersih dengan garam ringan atau antibakteria berasaskan alkohol.
 3. Bilas tangan di bawah air yang mengalir dengan sabun antibakteria, rawat dengan antiseptik, pakai sarung tangan steril.
 4. Angkat lidah anda dan lihat bahagian bawah, di mana urat besar melintas. Tandakan tepat di tengah-tengah antara mereka..
 5. Sapukan pinset pembedahan ke tempat tusukan.
 6. Dengan tangan yang tegas, buat lubang dengan jarum. Semasa menggunakan jarum biasa, gerakkan ke arah dari atas ke bawah, dan jika anda mempunyai instrumen berangkai, mereka perlu mulai menusuk di bawah lidah dan bergerak ke atas.
 7. Dengan menggunakan kateter dengan jarum khas, masukkan anting-anting ke dalam luka. Sekiranya jarum biasa, biarkan dan masukkan hiasan. Betulkan bar di tepi dengan petua. Keluarkan jarum.
 8. Bilas mulut anda dengan antiseptik.

Bagaimana cara menusuk frenum lidah? Peraturan asas:

 1. Titik tusukan harus ditentukan oleh garis tengah kekang.
 2. Pegang lidah, angkat setinggi mungkin.
 3. Masukkan jarum dari kanan ke kiri garis tengah berkadaran pada kekang.
 4. Tanpa mengeluarkan jarum, masukkan anting-anting.
 5. Bilas mulut anda dengan antiseptik.

Untuk mengelakkan akibat negatif dalam bentuk keradangan dan jangkitan, pastikan untuk mengikuti peraturan asepsis dan lakukan manipulasi hanya dalam kebersihan steril.

Dilarang menggunakan kembali jarum yang menusuk!

Pada hari-hari awal, mungkin ada masalah dengan diksi.

Cara mengelakkan kesakitan dan perawatan pada awal hari

Soalan utama bagi pemilik masa depan tindik yang melampau adalah adakah sakit menusuk lidah anda? Mustahil untuk menjawab soalan itu dengan tegas, kerana setiap orang mempunyai ambang kesakitannya sendiri. Di salun, semuanya berjalan dengan cepat dan penghilang rasa sakit tidak dilakukan, tetapi di rumah anda menyuntik diri dan prosesnya boleh berlanjutan selama beberapa minit, yang bermaksud anda tidak dapat mengelakkan kesakitan. Sebilangan kecil lidokain yang digunakan pada hujung lidah akan membantu mengurangkan kepekaan..

Dalam tempoh selepas rawatan, kompres sejuk akan membantu mengurangkan rasa tidak selesa. Anda boleh berkumur dengan air bersih yang sejuk atau menggunakan ais. Langkah-langkah ini juga dapat menghilangkan bengkak yang akan berlaku dalam beberapa hari pertama..

 1. Selama beberapa jam selepas prosedur, dilarang minum alkohol, makan, merokok.
 2. 2 kali sehari untuk mencuci mulut dengan larutan pembasmi kuman.
 3. Untuk penyembuhan sepenuhnya, tolak makanan pedas, masin, pekat, panas. Jangan minum minuman atau kopi berwarna..
 4. Dilarang mencium sehingga luka sembuh..

Pematuhan terhadap cadangan bergantung pada tahap penyembuhan tusukan dan risiko terkena radang dan jangkitan. Mulut adalah kawasan yang paling sukar untuk pemasangan alat menindik, jadi pantau kemandulannya dengan teliti.

Pemilihan barang kemas

Untuk bahasa yang paling kerap saya menggunakan batang. Penting untuk memilih ukuran yang tepat. Palang yang terlalu nipis, tebal atau panjang akan menyebabkan rasa tidak selesa dan mengakibatkan kecederaan pada gigi. Anting-anting pendek boleh tumbuh ke kulit. Untuk pemilihan perhiasan, ketebalan lidah diukur, dan diameter standard adalah 1.6 mm.

Untuk penyembuhan, beli barang kemas yang diperbuat daripada platinum, teflon, plastik atau niobium.

Periksa permukaan produk untuk kelancaran, keripik, kekasaran. Mereka akan selalu merengsakan luka dan mengganggu pengetatannya..

Melakukan tusukan di lidah sendiri atau tidak, terserah kepada anda. Lebih baik menjalankan prosedur serupa dalam keadaan salon kecantikan dan dengan tangan profesional yang akan menggunakan lubang cantik yang betul. Tidak ada bahaya menusuk lidah, tetapi kadang-kadang alat menindik harganya sedikit lebih rendah daripada kos perkhidmatan penindik. Adakah berbaloi untuk menahan kesakitan dan risiko kecantikan?

Lidah dicucuk

Baru-baru ini, menindik menjadi sangat meluas sehingga bukan sahaja orang muda, tetapi juga orang dewasa yang menyukainya. Dalam populariti, lidah yang dicucuk mendapat tempat kedua (setelah memakai perhiasan di telinga), walaupun tidak dapat dilihat oleh orang lain.

Lidah yang dicucuk - sedikit sejarah

Telah diketahui bahawa menindik lidah telah diamalkan sejak zaman kuno oleh orang-orang Maya. Manipulasi ini dilakukan untuk tujuan ritual sebelum pengorbanan kepada para dewa..

Selain itu, penduduk asli Australia juga menikam lidah. Menurut tradisi mereka, prosedur seperti itu membantu melepaskan kejahatan dari jiwa manusia, untuk menyucikannya.

Perkembangan lebih lanjut dari menusuk mulut dari masa ke masa berubah menjadi cara untuk menonjol, untuk menghiasi tubuh.

Adakah sakit menusuk lidah?

Prosedur itu sendiri hampir tidak menyakitkan, kerana dijalankan di bawah pengaruh suntikan anestetik, sehingga tidak ada yang terasa selama tusukan. Selepas 1-2 jam, lidah, sebagai peraturan, membengkak, rasa sakit terasa di kawasan tusukan, jadi sensasi yang tidak menyenangkan dapat terjadi semasa makan, terutama jika anda perlu mengunyah sesuatu.

Adakah berbahaya untuk menusuk lidah?

Sekiranya anda beralih kepada penindik profesional, risiko yang berkaitan dengan manipulasi hampir tidak ada. Dalam situasi lain, akibat yang paling ketara adalah jangkitan, keradangan. Ini disebabkan oleh pembersihan alat yang tidak jujur, kebersihan tangan peribadi yang buruk, dan prosedur tanpa glov..

Mengapa menusuk lidah?

Sebab-sebab menindik dalam bahasa semua pemilik anting-anting adalah berbeza. Seseorang melakukan ini kerana keyakinan peribadi, mempercayai kekuatan khas perhiasan logam di mulut. Sebilangan orang hanya ingin merasa berbeza daripada orang lain, menonjol dalam masyarakat. Selebriti, terutamanya pemuzik rock, sering kali menusuk lidah untuk mengekalkan imej mereka. Tetapi, seperti yang ditunjukkan oleh latihan, kebanyakan pencinta menusuk di mulut melakukannya sebentar.

Cara menusuk lidah?

Prosedurnya adalah seperti berikut:

 1. Pilih tapak tusukan, biasanya bahagian tengah lidah, rongga depan.
 2. Anestetik kawasan yang dipilih.
 3. Dengan berhati-hati, masukkan jarum steril khas dengan ukuran kira-kira 1.8-2 mm ke dalam lidah.
 4. Pasang bar keluli keluli yang besar.

Setelah tindikan selesai, disarankan untuk tinggal 1-2 hari dalam suasana yang tenang dan bersahaja. Makan hanya piring cair atau yang tidak perlu dikunyah dengan teliti, misalnya sup tumbuk. Penyembuhan akan berlangsung tidak lebih dari 2 minggu, dan bar yang dipasang dapat diubah menjadi hiasan yang diinginkan dengan ukuran yang diinginkan.

Cara menusuk lidah di rumah?

Perlu diingat bahawa tusukan diri tidak diingini, kerana hampir mustahil untuk memastikan tahap kemandulan yang tinggi di rumah. Di samping itu, sukar untuk mengetatkan lidah dengan kuat dan memasukkan jarum pada sudut yang betul. Tetapi jika anda masih memutuskan langkah seperti itu, prosedurnya adalah seperti berikut:

 1. Sediakan dan pra-proses dengan alkohol jarum baru, penjepit untuk menahan lidah, barbell.
 2. Isi dengan sapu kapas steril dan pembalut.
 3. Pastikan memakai sarung tangan perubatan, anda juga boleh merawatnya dengan alkohol.
 4. Bilas mulut sehingga bersih.
 5. Tarik keluar lidah, kunci dengan forceps, tahan dengan satu tangan.
 6. Dengan tangan kedua anda, dengan lembut, tegak lurus ke permukaan lidah, masukkan jarum dari atas ke bawah.
 7. Masukkan bar khas sejurus selepas jarum..

Adakah berbaloi untuk menusuk lidah?

Melakukan tindik lidah adalah perkara peribadi bagi semua orang. Bagaimanapun, dengan tusukan yang betul, tidak ada salahnya. Dan, apa yang patut diperhatikan, tidak ada yang dapat mengetahui tentang hiasan, kecuali pemiliknya. Lebih-lebih lagi, keinginan untuk menyingkirkan tindikan di masa depan tidak menunjukkan masalah: lidah sembuh dengan cepat, bermula dari jam pertama setelah mengeluarkan anting-anting.

Penerbitan Mengenai Asma

Bersentuhan dengan: