Dalam artikel ini, anda boleh membaca arahan penggunaan Berodual ubat TIDAK hormon. Memberi maklum balas daripada pengunjung laman web ini - pengguna ubat ini, serta pendapat pakar perubatan mengenai penggunaan Berodual dalam amalan mereka. Permintaan besar adalah untuk secara aktif menambahkan ulasan anda mengenai ubat tersebut: ubat itu membantu atau tidak membantu menghilangkan penyakit ini, komplikasi dan kesan sampingan apa yang diperhatikan, mungkin tidak diumumkan oleh pengeluar dalam penjelasan tersebut. Analog Berodual dengan adanya analog struktur yang ada. Digunakan untuk rawatan serangan batuk kering pada asma dan bronkitis kronik pada orang dewasa, kanak-kanak, serta semasa kehamilan dan menyusui.

Berodual adalah ubat bronkodilator gabungan. Ia mengandungi dua komponen dengan aktiviti bronkodilator: ipratropium bromide - m-anticholinergic dan phenoterol hydrobromide - beta2-adrenergic agonist.

Bronkodilasi dengan penyedutan ipratropium bromida disebabkan terutamanya oleh tindakan antikolinergik tempatan dan bukan sistemik.

Ipratropium bromida adalah turunan amonium kuarter dengan sifat antikolinergik (parasympatolytic). Ubat ini menghalang refleks yang disebabkan oleh saraf vagus, mengatasi kesan asetilkolin, mediator yang dilepaskan dari ujung saraf vagus. Antikolinergik menghalang peningkatan kepekatan kalsium intraselular, yang berlaku kerana interaksi asetilkolin dengan reseptor muskarin yang terletak pada otot licin bronkus. Pelepasan kalsium dimediasi oleh sistem pengantara sekunder, yang merangkumi ITF (inositol trifosfat) dan DAG (diasilgliserol).

Pada pesakit dengan bronkospasme yang berkaitan dengan COPD (bronkitis kronik dan emfisema paru), peningkatan yang ketara dalam fungsi paru-paru (peningkatan jumlah ekspirasi paksa dalam 1 saat (FEV1) dan kadar aliran ekspirasi puncak sebanyak 15% atau lebih) diperhatikan dalam masa 15 minit, kesan maksimum dicapai selepas 1-2 jam dan berterusan pada kebanyakan pesakit sehingga 6 jam selepas pentadbiran.

Ipratropium bromida tidak memberi kesan buruk kepada rembesan lendir di saluran pernafasan, pelepasan mukosilier dan pertukaran gas.

Fenoterol hydrobromide secara selektif merangsang reseptor beta2-adrenergik dalam dos terapeutik. Rangsangan beta-adrenoreceptor berlaku apabila dos yang tinggi digunakan (contohnya, apabila diresepkan untuk tindakan tocolytic).

Fenoterol melonggarkan otot licin bronkus dan saluran darah dan menangkal perkembangan reaksi bronkospastik kerana kesan histamin, metakolin, udara sejuk dan alergen (reaksi hipersensitiviti segera). Sejurus selepas pentadbiran, fenoterol menyekat pembebasan mediator keradangan dan penyumbatan bronkus dari sel mast. Di samping itu, dengan penggunaan fenoterol pada dosis 600 mcg, peningkatan pembersihan mukosiliar dicatat.

Kesan beta-adrenergik ubat pada aktiviti jantung, seperti peningkatan kadar denyutan jantung dan jantung, disebabkan oleh kesan vaskular fenoterol, rangsangan reseptor beta2-adrenergik jantung, dan apabila digunakan dalam dos yang melebihi terapi, rangsangan reseptor beta1-adrenergik.

Seperti ubat beta-adrenergik lain, pemanjangan selang QTc diperhatikan dengan dos yang tinggi. Semasa menggunakan fenoterol menggunakan inhaler aerosol dosis meter (DAI), kesan ini tidak stabil dan diperhatikan sekiranya dos melebihi yang disyorkan. Namun, setelah penggunaan fenoterol dengan nebulizer (larutan untuk penyedutan dalam botol dengan dos standard), kesan sistemik mungkin lebih tinggi daripada ketika menggunakan obat dengan DAI dalam dosis yang disarankan. Kepentingan klinikal pemerhatian ini belum dapat dipastikan..

Kesan agonis beta-adrenergik yang paling kerap diperhatikan adalah gegaran. Berbeza dengan kesan pada otot licin bronkus, toleransi boleh berkembang kepada kesan sistemik agonis beta-adrenoreceptor. Kepentingan klinikal manifestasi ini belum dapat dijelaskan..

Dengan penggunaan gabungan ipratropium bromida dan fenoterol, kesan bronkodilasi dicapai dengan pendedahan kepada pelbagai sasaran farmakologi. Bahan-bahan ini saling melengkapi, sebagai akibatnya, kesan antispasmodik pada otot-otot bronkus ditingkatkan dan pelbagai kesan terapeutik disediakan untuk penyakit bronkopulmonari disertai dengan penyempitan saluran pernafasan. Kesan pelengkap sedemikian rupa sehingga untuk mencapai kesan yang diinginkan, dos yang lebih rendah dari komponen beta-adrenergik diperlukan, yang membolehkan anda memilih satu dos yang berkesan secara individu tanpa kesan sampingan.

Petunjuk

Pencegahan dan rawatan simptomatik penyakit pernafasan obstruktif dengan bronkospasme terbalik:

 • penyakit paru obstruktif kronik (COPD);
 • asma bronkial;
 • bronkitis obstruktif kronik, rumit atau tidak rumit oleh emfisema.

Borang Pelepasan

Penyelesaian penyedutan (kadang-kadang tersilap disebut titisan).

Aerosol untuk penyedutan dosis Berodual N (kadang-kadang tersilap disebut semburan).

Arahan penggunaan dan dos

Dos harus dipilih secara individu. Semasa terapi, pengawasan perubatan diperlukan (rawatan biasanya bermula dengan dos yang disyorkan paling rendah). Dos berikut disyorkan:

Pada orang dewasa (termasuk orang tua) dan remaja berusia lebih dari 12 tahun dengan serangan asma bronkial akut, ubat ini ditetapkan pada dos 1 ml (20 tetes). Dos ini biasanya mencukupi untuk melegakan serangan bronkospasme ringan hingga sederhana dengan cepat. Dalam kes yang teruk, misalnya, pada pesakit di unit rawatan intensif, apabila ubat tidak berkesan pada dos yang dinyatakan di atas, mungkin perlu menggunakannya dalam dos yang lebih tinggi - hingga 2.5 ml (50 tetes). Dos maksimum boleh mencapai 4.0 ml (80 tetes). Dos harian maksimum - 8 ml.

Sekiranya terdapat bronkospasme sederhana atau sebagai tambahan dalam pelaksanaan ventilasi paru-paru, dosis dianjurkan, tahap yang lebih rendah adalah 0,5 ml (10 tetes).

Pada kanak-kanak berumur 6-12 tahun dengan serangan asma bronkial akut, disyorkan untuk menetapkan ubat dalam dos 0,5-1 ml (10-20 tetes) untuk melegakan gejala dengan cepat; dalam kes yang teruk, sehingga 2 ml (40 tetes); dalam kes yang teruk, adalah mungkin untuk menggunakan ubat (tertakluk kepada pengawasan perubatan) dalam dos maksimum 3 ml (60 tetes). Dos harian maksimum ialah 4 ml.

Dalam kes bronkospasme sederhana atau sebagai pelengkap semasa ventilasi paru-paru, dos yang disyorkan adalah 0,5 ml (10 tetes).

Pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun (berat badan kurang dari 22 kg) kerana fakta bahawa penggunaan ubat dalam kumpulan umur ini terhad, disyorkan untuk menggunakan dos berikut (hanya di bawah pengawasan perubatan): 25 mcg ipratropium bromida dan 50 mcg fenoterol hidrobromida = 0.1 ml (2 tetes) per kg berat badan (setiap dos), tetapi tidak lebih daripada 0.5 ml (10 tetes) (setiap dos). Dos harian maksimum ialah 1.5 ml.

Peraturan untuk menggunakan ubat tersebut

Penyelesaian untuk penyedutan harus digunakan hanya untuk penyedutan (dengan nebulizer yang sesuai) dan tidak boleh digunakan secara lisan.

Rawatan biasanya bermula dengan dos yang disyorkan paling rendah..

Dos yang disyorkan harus dicairkan dengan garam hingga jumlah akhir 3-4 ml, dan digunakan (sepenuhnya) menggunakan nebulizer.

Penyelesaian untuk penyedutan tidak boleh dicairkan dengan air suling..

Pencairan larutan harus dilakukan setiap kali sebelum digunakan; sisa larutan yang dicairkan hendaklah dimusnahkan.

Larutan yang dicairkan harus digunakan sebaik sahaja disiapkan..

Tempoh penyedutan dapat dikawal dengan menghabiskan isipadu yang dicairkan.

Penyelesaian penyedutan boleh digunakan dengan menggunakan pelbagai model nebulizer komersial. Dos yang mencapai paru-paru dan dos sistemik bergantung pada jenis nebulizer yang digunakan dan mungkin lebih tinggi daripada dos yang sesuai ketika menggunakan aerosol berukuran dosis Berodual HFA dan CFC (yang bergantung pada jenis alat sedut). Sekiranya terdapat oksigen dinding, larutan paling baik digunakan pada kadar aliran 6-8 l / min.

Ikuti arahan penggunaan, penyelenggaraan dan pembersihan nebulizer.

Dos ditetapkan secara individu.

Untuk menghentikan serangan asma, orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun ditetapkan 2 dos penyedutan. Sekiranya pernafasan tidak berlaku dalam masa 5 minit, 2 dos penyedutan lagi mungkin ditetapkan..

Pesakit harus dimaklumkan bahawa jika tidak ada kesan selepas 4 dos penyedutan dan keperluan untuk penyedutan tambahan, anda harus segera berjumpa doktor.

Aerosol dos BerodualN pada kanak-kanak hanya boleh digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor dan di bawah pengawasan orang dewasa.

Untuk terapi jangka panjang dan berselang, 1-2 penyedutan diresepkan setiap 1 dos, sehingga 8 penyedutan sehari (rata-rata, 1-2 penyedutan 3 kali sehari).

Peraturan untuk menggunakan ubat tersebut

Pesakit harus diberi petunjuk penggunaan aerosol dosis bermeter dengan betul.

Sebelum menggunakan aerosol bermeter untuk kali pertama, klik dua kali di bahagian bawah tin.

Setiap kali anda menggunakan aerosol dosis meter, peraturan berikut mesti dipatuhi:

1. Tanggalkan penutup pelindung..

2. Ambil nafas perlahan dan dalam.

3. Pegang belon, pegang penutup mulut dengan bibir anda. Silinder mesti menghadap ke atas.

4. Tarik nafas sedalam mungkin, serentak dengan cepat tekan bahagian bawah balon sehingga 1 dos yang dihirup dilepaskan. Tahan nafas selama beberapa saat, kemudian keluarkan penutup mulut dari mulut anda dan hembuskan perlahan-lahan. Ulangi untuk dos penyedutan ke-2..

5. Untuk memakai penutup pelindung.

6. Sekiranya bekas aerosol tidak digunakan lebih dari 3 hari, sebelum digunakan, tekan bahagian bawah bekas sekali sehingga awan aerosol muncul.

Belon ini dirancang untuk 200 penyedutan. Kemudian silinder harus diganti. Walaupun sebilangan kandungan mungkin kekal di dalam botol, jumlah ubat yang dikeluarkan semasa penyedutan dikurangkan.

Oleh kerana belon itu legap, jumlah ubat dalam belon dapat ditentukan seperti berikut: setelah melepaskan penutup pelindung, belon itu direndam dalam bekas berisi air. Jumlah ubat ditentukan bergantung pada kedudukan silinder di dalam air.

Bahagian mulut mesti dijaga bersih; jika perlu, ia boleh dicuci dengan air suam. Setelah menggunakan sabun atau bahan pencuci, bilas penutup mulut dengan air..

Bahagian mulut plastik direka khas untuk aerosol Berodual N dos dan digunakan untuk dos ubat yang tepat. Mulut tidak boleh digunakan dengan aerosol dosis meteran lain. Anda juga tidak boleh menggunakan aerosol Berodual N dosis bermeter dengan penutup mulut yang lain.

Kesan sampingan

 • tindak balas anafilaksis;
 • hipersensitiviti;
 • hipokalemia;
 • kegelisahan;
 • pengujaan;
 • sakit kepala;
 • gegaran;
 • pening;
 • glaukoma;
 • peningkatan tekanan intraokular;
 • mydriasis;
 • penglihatan kabur;
 • Kesakitan di mata;
 • edema kornea;
 • penampilan lingkaran di sekitar objek;
 • takikardia;
 • aritmia;
 • fibrilasi atrium;
 • iskemia miokard;
 • peningkatan tekanan darah sistolik;
 • peningkatan tekanan darah diastolik;
 • batuk;
 • faringitis;
 • disfonia;
 • bronkospasme;
 • bengkak faring;
 • laringospasme;
 • tekak kering;
 • muntah, loya;
 • mulut kering
 • stomatitis;
 • glossitis;
 • motilitas gastrousus;
 • cirit-birit;
 • sembelit;
 • gatal-gatal;
 • gatal
 • angioedema;
 • kelemahan otot;
 • kekejangan otot;
 • pengekalan kencing.

Kontraindikasi

 • kardiomiopati obstruktif hipertrofik;
 • takikaritmia;
 • 1 dan 3 trimester kehamilan;
 • hipersensitiviti terhadap fenoterol dan komponen ubat lain;
 • hipersensitiviti terhadap ubat seperti atropin.

Kehamilan dan penyusuan

Kajian dan pengalaman praklinik pada manusia menunjukkan bahawa fenoterol atau ipratropium bromida tidak mempengaruhi kehamilan..

Kemungkinan kesan penghambatan fenoterol pada kontraktil rahim harus dipertimbangkan..

Ubat ini dikontraindikasikan pada trimester 1 dan 3 (kemungkinan melemahkan tenaga kerja dengan fenoterol).

Gunakan dengan berhati-hati pada trimester ke-2 kehamilan.

Fenoterol masuk ke dalam susu ibu. Tidak ada bukti yang diperoleh bahawa ipratropium bromida masuk ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, berhati-hati harus memberi ubat Berodual kepada ibu yang menyusu..

Bukti klinikal mengenai kesan gabungan ipratropium bromida dan fenoterol hidrobromida terhadap kesuburan tidak diketahui..

arahan khas

Pesakit harus diberitahu bahawa sekiranya berlaku sesak nafas yang cepat secara tiba-tiba (kesukaran bernafas), segera berjumpa doktor.

Perlu diingat bahawa pada pesakit dengan asma bronkial, Berodual harus digunakan hanya jika diperlukan. Pada pesakit dengan penyakit paru obstruktif kronik ringan, rawatan simptomatik mungkin lebih baik daripada penggunaan biasa..

Pada pesakit dengan asma bronkial, perlu diingat perlunya melakukan atau menguatkan terapi anti-radang untuk mengawal proses keradangan saluran pernafasan dan perjalanan penyakit.

Penggunaan ubat-ubatan yang meningkat secara berkala yang mengandungi agonis beta2-adrenergik, seperti Berodual, untuk melegakan penyumbatan bronkus dapat menyebabkan kemerosotan penyakit yang tidak terkawal. Sekiranya peningkatan penyumbatan bronkus, peningkatan sederhana dalam dos agonis beta2-adrenergik (termasuk Berodual) lebih daripada yang disyorkan untuk jangka masa panjang, bukan sahaja tidak dibenarkan, tetapi juga berbahaya. Untuk mengelakkan berlakunya penyakit yang memburuk sepanjang hidup, pertimbangan harus diberikan untuk meninjau rancangan rawatan pesakit dan terapi anti-radang yang mencukupi dengan kortikosteroid yang dihirup.

Pesakit dengan sejarah fibrosis sista mungkin mempunyai motilitas gastrointestinal.

Bronkodilator simpatomimetik lain harus diresepkan serentak dengan Berodual hanya di bawah pengawasan perubatan.

Pesakit harus diberi petunjuk penggunaan larutan penyedutan Berodual yang betul. Untuk mengelakkan larutan masuk ke mata, disarankan agar larutan yang digunakan dengan nebulizer disedut melalui penutup mulut. Sekiranya tidak ada penutup mulut, topeng yang sesuai dengan wajah harus digunakan. Pesakit yang cenderung kepada perkembangan glaukoma harus berhati-hati dengan perlindungan mata..

Berodual harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit yang cenderung mengalami glaukoma sudut akut, atau pada pesakit dengan penyumbatan saluran kencing yang bersamaan (misalnya, hiperplasia prostat atau penyumbatan leher pundi kencing).

Pada atlet, penggunaan Berodual berkaitan dengan kehadiran fenoterol dalam komposisinya dapat menyebabkan ujian doping positif..

Penyediaannya mengandungi bahan pengawet - benzalkonium klorida dan penstabil - disodium edetate dihydrate. Semasa penyedutan, komponen ini boleh menyebabkan bronkospasme pada pesakit sensitif dengan hiperresponsif saluran udara..

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan

Kajian mengenai kesan ubat terhadap keupayaan memandu kenderaan dan mekanisme penggunaan belum dilakukan. Walau bagaimanapun, pesakit harus diberi amaran bahawa semasa rawatan dengan Berodual mereka mungkin mengalami sensasi yang tidak diingini seperti pening, gegaran, gangguan pada tempat tinggal mata, mydriasis, dan penglihatan kabur. Oleh itu, perlu berhati-hati semasa memandu atau menggunakan mesin. Sekiranya pesakit mengalami sensasi yang tidak diingini di atas, anda harus menahan diri dari tindakan yang berpotensi berbahaya seperti memandu kereta atau mengendalikan mesin.

Interaksi dadah

Agonis beta-adrenergik dan antikolinergik, turunan xanthine (termasuk theophylline) dapat meningkatkan kesan bronkodilatori Berodual.

Dengan penggunaan serentak beta-adrenergik agonis lain, antikolinergik sistemik, turunan xanthine (mis., Theophylline), kesan sampingan dapat meningkat.

Mungkin kelemahan ketara dari kesan bronkodilatori Berodual dengan penggunaan beta-blocker secara serentak.

Hipokalemia yang berkaitan dengan penggunaan agonis beta-adrenergik dapat ditingkatkan dengan penggunaan turunan xanthine, kortikosteroid dan diuretik secara serentak. Fakta ini harus diberi perhatian khusus dalam rawatan pesakit dengan penyakit saluran udara obstruktif yang teruk..

Hipokalemia boleh menyebabkan peningkatan risiko aritmia pada pesakit yang menerima digoxin. Di samping itu, hipoksia dapat meningkatkan kesan negatif hipokalemia pada degupan jantung. Dalam kes sedemikian, disarankan untuk memantau tahap kalium serum..

Ejen beta-adrenergik harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit yang menerima perencat MAO dan antidepresan trisiklik, kerana ubat ini dapat meningkatkan kesan ubat beta-adrenergik.

Penggunaan anestetik halogenasi yang dihirup, misalnya halotan, trikloretilena atau enfluran, dapat meningkatkan kesan agen beta-adrenergik pada sistem kardiovaskular.

Penggunaan Berodual gabungan dengan asid cromoglikat dan / atau glukokortikosteroid meningkatkan keberkesanan terapi.

Analog ubat Berodual

Ubat Berodual tidak mempunyai analog struktur dalam bahan aktif. Walau bagaimanapun, terdapat analog dalam kumpulan farmakologi (gabungan agonis beta-adrenergik):

 • Biasten;
 • Ditek;
 • Intal plus;
 • Ipramol Steri-Neb;
 • Kashnol;
 • Gabungan
 • Kombipek;
 • Seretide;
 • Seretide Multi-Disc;
 • Symbicort Turbuhaler;
 • Tevacomb;
 • Foradil Combi.

Bandingkan Atrovent dan Berodual | Tentukan yang terbaik

Selama lebih dari seperempat abad, bronkodilator yang dihirup telah digunakan dalam rawatan penyakit saluran pernafasan bawah. Ahli pulmonologi dan ahli terapi menetapkan mereka untuk asma bronkial, bronkitis obstruktif, COPD dan keadaan lain yang serupa. Ubat-ubatan tersebut bertindak terutamanya di peringkat tempatan dan praktikalnya tidak mempengaruhi kerja organ-organ lain. Mereka ditoleransi dengan baik dan dapat digunakan dalam terapi jangka panjang penyakit pernafasan kronik..

Di antara ubat-ubatan lain, dua ubat terkenal memerlukan perhatian khusus - Berodual dan Atrovent. Pada pandangan pertama, mereka serupa - kedua-duanya bertindak secara langsung pada reseptor bronkial, mengembangkan lumennya dan memudahkan pernafasan. Tetapi Berodual berfungsi dengan bronkospasme pelbagai asal - refleks dan alergi. Dia mengatasi asma bronkial yang disebabkan oleh tindakan alergen (debunga tumbuhan, rambut haiwan, dll.). Atrovent tidak mampu melakukan ini. Ia hanya melegakan kekejangan refleks bronkus, tidak mempengaruhi perkembangan reaksi alergi, dan oleh itu digunakan terutamanya pada bronkitis obstruktif kronik.

Dalam artikel ini kita akan menunjukkan kesamaan ubat, membenarkan rejimen rawatan yang dicadangkan dan mengetahui bagaimana ia berbeza antara satu sama lain.

Dari apa itu dibuat??

Atrovent adalah ubat satu komponen. Ia tergolong dalam kumpulan M-antikolinergik. Bahan aktif - ipratropium bromida.

Berodual adalah ubat gabungan. Dalam komposisinya, dua bahan aktif dinyatakan:

ipratropium bromida - M-antikolinergik;

fenoterol hidrobromida - penyekat b2.

Kedua-dua ubat boleh didapati dalam dua bentuk:

Aerosol siap pakai untuk penyedutan - 0,021 m. Dalam satu botol 200 dos. Bentuk ubat ini ditandai dengan huruf "N" - Berodual N dan Antovent N, masing-masing.

Penyelesaian untuk penyedutan - 0,025 mg. Untuk menggunakannya, anda memerlukan nebulizer.

Perbezaan antara Antrovent dan Berodual adalah kerana ubat penyusunnya.

Bagaimana mereka berfungsi?

Pakar majalah kami mengkaji arahan untuk setiap ubat, mengkaji literatur perubatan dan mengetahui cara kerja bronkodilator yang dihirup..

Berodual

Tindakan Berodual pelbagai komponen disebabkan oleh bahan penyusunnya. Ipratropium bromida mempunyai kesan antikolinergik. Dia adalah antagonis persaingan pengantara utama sistem saraf parasimpatis - asetilkolin. Ubat ini menghalang pembebasannya, menyekat reseptor yang terletak di dinding bronkus, dan mencegah penyempitannya.

Kedengarannya rumit, tetapi tidak ada yang hebat dalam karya Berodual. Ipratropium bromida menekan reaksi refleks saraf vagus sebagai tindak balas terhadap pelbagai rangsangan - asap rokok, udara sejuk, dan lain-lain. In vivo, saraf vagus, menerima isyarat, menyebarkannya ke bronkus - dan mereka berkontraksi, menyebabkan perasaan kekurangan udara dan sesak nafas. Ipratropium bromide melarang sistem saraf parasimpatik untuk bertindak balas - dan pesakit tidak tercekik, walaupun dia keluar ke udara beku atau ketika berdiri di sebelah orang yang merokok.

Komponen lain dari Berodual - fenoterol - menyekat isyarat dari reseptor b2. Ia mencegah bronkospasme yang disebabkan oleh rangsangan lain - pembebasan histamin. Peningkatan pengeluaran histamin diperhatikan sebagai tindak balas kepada pertemuan dengan alergen (debunga tumbuhan, rambut haiwan, debu rumah tangga). Fenoterol menghalang sintesis histamin dan perantara keradangan lain dan mencegah bronkospasme.

Berodual terkenal oleh ahli farmakologi dan ahli terapi. Banyak karya ilmiah telah dikhaskan untuknya, yang mengesahkan bahawa ubat itu benar-benar berfungsi. Ia memperbaiki keadaan pesakit dengan ketara 15 minit selepas pengingesan. Kesan maksimum diperhatikan selepas 1-2 jam dan berlangsung sehingga 6 jam. Terhadap latar belakang penggunaan ubat, bronkospasme hilang, sesak nafas hilang, perasaan kekurangan udara. Ini membolehkan anda menggunakan Berodual sebagai pertolongan cemas untuk serangan bronkospasme akut.

Ubat ini sama berkesan apabila digunakan dalam bentuk apa pun. Perbezaannya hanya pada kelajuan tindakan ubat. Ujian klinikal menunjukkan bahawa Berodual yang masuk melalui nebulizer mengembang bronkus dengan lebih cepat. Oleh itu, lebih baik menggunakan nebulizer dalam rawatan serangan asma bronkial yang teruk. Dengan serangan ringan hingga sederhana, anda boleh melakukan aerosol.

Atrovent

Komponen penyusun Berodual dilepaskan secara berasingan sebagai persediaan bebas - Berotek dan Atrovent. Yang terakhir dibentangkan hari ini dalam tinjauan kami. Komposisinya merangkumi hanya ipratropium bromida. Ia menekan aktiviti refleks saraf vagus dan tidak membenarkan bronkus bertindak balas terhadap rangsangan luaran - udara sejuk, habuk, asap rokok. Tetapi dia tidak dapat mengatasi bronkospasme yang disebabkan oleh reaksi alergi, jadi penggunaannya dalam praktik pulmonologi adalah terhad.

Atrovent merujuk kepada tindakan pantas. Kesannya berlaku selepas 15 minit, mencapai maksimum dalam satu jam dan berlangsung hingga 6 jam. Atrovent ini serupa dengan Berodual. Kajian saintifik menunjukkan bahawa kesan ubat berkembang lebih cepat apabila dibekalkan melalui nebulizer dalam bentuk zarah halus.

Ubat mana yang lebih berkesan?

Berodual gabungan jelas mengalahkan Atrovent. Ia mempunyai satu kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan - ia mempengaruhi pelbagai mekanisme perkembangan bronkospasme. Berodual menekan tindak balas refleks dan alergi, sementara Atrovent hanya mempengaruhi refleks saraf vagus. Keberkesanan ubat gabungan disahkan oleh ujian klinikal:

Kajian rawak, double-blind, plasebo yang dikendalikan melibatkan 47 kanak-kanak dengan asma bronkial. Pengendalian hasil menunjukkan bahawa kombinasi ipratropium dan fenoterol dapat mengatasi bronkospasme dengan lebih baik. Tidak ada reaksi buruk yang signifikan secara klinikal dikesan pada kedua-dua kumpulan.

Kajian lain melibatkan 59 remaja dengan asma ringan. Berodual kembali menjadikan dirinya sebagai kaedah yang lebih berkesan.

Kesan bronkodilator Berodual telah diperhatikan dalam rawatan pesakit dewasa. Hasil terbaik diperoleh menggunakan ubat gabungan.

Pengalaman praktikal menunjukkan: Berodual mengatasi bronkospasme dengan lebih baik. Tetapi ini tidak bermakna anda perlu melupakan Atrovent. Fenoterol telah menemukan aplikasinya dalam pulmonologi. Apabila ia berguna - baca terus.

Bila dilantik?

Menurut arahan penggunaan, kedua-dua ubat ditunjukkan untuk keadaan seperti:

penyakit paru obstruktif kronik (COPD);

bronkitis obstruktif dengan atau tanpa emfisema.

Dalam praktiknya, Berodual lebih kerap diresepkan dalam rawatan asma bronkial - di mana perlu untuk menekan reaksi alergi. Ubat ini digunakan dalam terapi kecemasan - ia membantu melegakan serangan dengan cepat dan memudahkan pernafasan pesakit. Mungkin penggunaan Berodual dalam bronkitis obstruktif.

Atrovent sering diresepkan untuk rawatan COPD - di mana tidak ada komponen alergi bronkospasme. Ubat ini juga digunakan untuk bronkitis obstruktif dengan emfisema.

Kajian farmakologi menunjukkan bahawa Berodual juga boleh diresepkan untuk COPD, tetapi ini tidak selalu dibenarkan. Ubat gabungan sering menyebabkan reaksi buruk dan tidak boleh diterima dengan baik. Risiko sangat tinggi pada orang yang berusia lebih dari 40 tahun - dan pada masa inilah COPD biasanya dikesan. Sekiranya anda boleh melakukannya dengan ubat monokomponen - anda perlu melakukannya.

Bagaimana dipindahkan?

Kesan sampingan ubat dikaitkan dengan komponen penyusunnya. Atrovent boleh diterima dengan lebih baik - ia hanya mempunyai satu komponen aktif. Terhadap latar belakang rawatan, mungkin terdapat reaksi yang tidak diingini:

pengekalan kencing (jarang dan hanya pada pesakit dengan penyumbatan kencing dengan batu, tumor);

Ubat ini tidak digunakan semasa kehamilan pada trimester pertama. Adalah mungkin untuk menggunakan ubat tersebut setelah 14 minggu jika kesan yang dijangkakan lebih tinggi daripada kemungkinan risiko pada janin. Tidak diresepkan untuk menyusui, pada kanak-kanak di bawah 6 tahun.

Dengan penggunaan Berodual, reaksi buruk berlaku lebih kerap. Kesan ipratropium yang tidak diingini adalah sama - sakit kepala, mulut kering dan loya. Punca masalah utama adalah fenoterol. Ia memanggil:

peningkatan tekanan intraokular;

muntah, cirit-birit, atau sembelit.

Berodula dikontraindikasikan pada penyakit jantung dengan gangguan irama, pada trimester pertama kehamilan dan semasa menyusui. Dengan berhati-hati ditetapkan untuk penyakit jantung, diabetes, urolithiasis..

Penting untuk diingat: Berodual dan Atrovent boleh menyebabkan bronkospasme paradoks. Dengan perkembangan keadaan ini, anda mesti segera berhenti mengambil ubat, hubungi ambulans.

penemuan

Berodual dan Atrovent digunakan dalam bidang yang sama - dalam terapi dan pulmonologi. Mereka mengembang bronkus, melegakan serangan asma dan memudahkan pernafasan.

Berodual adalah ubat pelbagai komponen. Ia mempengaruhi semua mekanisme bronkospasme - alergi dan refleks. Ia diresepkan terutamanya untuk asma bronkial. Atrovent digunakan untuk merawat penyumbatan bronkus bukan alahan - dengan COPD.

Kedua-dua ubat ini boleh diterima dengan baik, tetapi Berodual sering menyebabkan reaksi buruk. Penggunaannya terhad pada orang dengan patologi jantung dan saluran darah..

Semasa memilih ubat, jangan lupa berjumpa doktor. Ingat bahawa pelbagai ubat digunakan untuk menghentikan serangan akut, dan ubat tersebut harus diresepkan oleh pakar. Gunakan ubat itu sendiri, ikuti arahannya dengan tegas. Sekiranya dalam masa 10-15 minit tidak ada kesan rawatan, hubungi ambulans.

Arahan Berodual dan penggunaan

Pulmicort, lazolvan, analog ambrobene berodual

Pulmicort atau berodual - yang lebih baik untuk dibeli?

Mengikut bahan aktif (utama), sediaannya berbeza dengan ketara. Budesonide adalah komponen aktif pulmicort. Bahan ini adalah glukokortikosteroid. Ini menunjukkan bahawa ubat-ubatan tersebut tergolong dalam kumpulan farmakologi yang berbeza. Tetapi, dalam tindakan terapeutik, terdapat persamaan.

Berodual dan pulmicort melegakan keradangan, tetapi hanya ubat pertama yang dapat merehatkan otot licin bronkus dan menghilangkan bronkospasme. Menurut ujian klinikal, terbukti bahawa pulmicort juga mempunyai sifat antianaphylactic.

Di bawah tindakan kedua-dua ubat, penyumbatan bronkus dikurangkan. Berodual bertindak lebih pantas daripada pulmicort. Kelebihan berodual - ubat tidak mengandungi hormon, yang bermaksud lebih selamat.

Terhadap latar belakang penggunaan pulmicort, sariawan boleh berlaku di rongga mulut (kandidiasis), serta kekeringan, batuk, kemurungan, peningkatan kerengsaan dan gejala negatif lain (terperinci dalam arahan rasmi).

Suspensi Pulmicort 0.25 mg / ml 2ml No. 20 berharga kira-kira 900 rubel. Serbuk pulmicort turbuhaler 200mkg / dos 100dz No. 1 berharga kira-kira 700 rubel. Mudah dilihat, pulmicort lebih mahal daripada berodual.

Lazolvan atau Berodual?

Bermakna tergolong dalam kumpulan farmakologi yang berbeza, dihasilkan oleh pengeluar yang berbeza, komposisi berbeza, oleh itu, ia bukan analog. Komponen aktif lazolvan adalah ambroxol hidroklorida. Berodual - alat gabungan dengan kesan bronkodilator.

Lazolvan tidak melegakan bronkospasme. Tugasnya adalah untuk meningkatkan rembesan lendir di saluran pernafasan dan merangsang aktiviti silia. Oleh kerana sifat ini, dahak dikeluarkan dari saluran pernafasan dan batuk berkurang.

Larutan Lazolvan 7.5 mg / ml 100 ml berharga 350 rubel. Tidak seperti berodual, lazolvan boleh didapati dalam pelbagai bentuk (kapsul, tablet, sirap, lozenges, rinosprey).

Berodual atau ambrobene - mana yang lebih baik?

Ambrobene mengulangi komposisi asas lazolvan sepenuhnya. Harga untuknya lebih rendah daripada lazolvan dan berodual. Penyelesaian ambrobene untuk pemberian oral dan penyedutan sebanyak 7.5 mg / ml 100 ml berharga kira-kira 170 rubel. Seperti lazolvan, ambrobene bukan analog berodul.

 • Saline untuk penyedutan;
 • Analog Lazolvan lebih murah;
 • Penyelesaian untuk nebulizer batuk.

Sudah tentu, pesakit berusaha untuk mencari pengganti Berodual (analog) dengan lebih murah. Tetapi, penyakit paru-paru obstruktif adalah spesifik dan hanya memerlukan terapi individu. Sekiranya pesakit mengalami halangan ringan, maka atrovent cukup sesuai sebagai ubat yang murah. Tetapi, sama ada ia layak digunakan sebagai terapi, hanya pengalaman atau spirometri awal yang akan menentukan.

Sekiranya penyakit katarrhal tidak hilang, pesakit merasa sesak di dada, memastikan penampilan sesak nafas, sesak nafas, anda harus segera menghubungi bahagian pulmonologi. Gejala seperti itu menunjukkan kemungkinan patologi paru obstruktif..

Berodual adalah ubat yang bernilai, tetapi, seperti analognya, ia memerlukan pengetahuan tertentu untuk digunakan. sihat!

Ventolin atau Berodual yang lebih baik

Setelah berjumpa dengan pakar yang berkelayakan, soalan ini tidak seharusnya dijumpai pada pesakit. Doktor semasa penerimaan menerangkan ubat apa yang diperlukan untuk merawat pesakit tertentu. Tetapi, soalan seperti itu sering dijumpai di forum, oleh itu, pesakit mempunyai keraguan.

Untuk menentukan ubat terbaik, mari bandingkan kualiti positif ubat ini.

Kelebihan Salbutamol (Ventolin):

 • bertindak dengan cepat, ditunjukkan untuk rawatan kecemasan;
 • senang digunakan;
 • boleh digunakan dari awal kanak-kanak (dari 4 tahun);
 • ubat yang agak murah.
 • ejen kompleks, mempunyai dua bahan aktif;
 • mempunyai kesan anti-radang dan bronkodilator yang ketara;
 • Ia digunakan sejak 6 tahun;
 • digunakan dengan terapi jangka panjang.

Dalam penyakit paru-paru obstruktif, bronkodilator harus dipilih dengan mengambil kira ujian khas. Hasil penyelidikan tentu akan membantu dengan pilihan ubat.

Berotek atau Berodual yang lebih baik

Ubatnya sebahagiannya serupa, fenoterol terdapat dalam komposisi dana ini. Berotek adalah ubat mono, tetapi jumlah fenoterol di dalamnya lebih besar. Berodual ditambah dengan ipratropium bromida.

 • Berodual lebih unggul dalam kesan terapeutik, tetapi jika anda perlu segera menghilangkan serangan sesak nafas, yang terbaik adalah berotek. Sering kali salah satu ubat bertindak lemah pada pesakit, dan yang lain sangat berkesan. Oleh itu, sebelum digunakan, ujian dengan bronkodilator diperlukan.
 • Berotek digunakan secara meluas dalam asma bronkial, dan dengan semua peringkatnya. Dengan bantuan alat ini, mereka mendiagnosis asma bronkial itu sendiri atau COPD.

Dalam pediatrik, ubat ini digunakan hanya selepas 6 tahun. Kekurangan berotek, bagaimanapun, seperti berodual, adalah kemungkinan sejumlah besar reaksi buruk.

Yang paling biasa di antaranya: mulut kering, gegaran otot, pening, mual, degupan jantung yang cepat, gangguan mental.

Berotek hanya boleh didapati dalam bentuk aerosol, harganya 300-400 rubel.

Kedua-dua dana tersebut hanya ditetapkan oleh ahli pulmonologi. Dalam amalan pediatrik, berodual digunakan lebih kerap. Kanak-kanak bertoleransi dengan baik. Untuk bayi hanya menggunakan penyelesaian untuk prosedur penyedutan.

Atrovent atau Berodual

Bahan aktif ialah ipratropium bromida. Ubat ini mencegah kekejangan refleks bronkus. Semasa spirografi semasa rawatan dengan atrovent, peningkatan ketara dapat dilihat. Tempoh kesan terapi adalah 5-6 jam.

Petunjuk: bronkospasme pelbagai etiologi (dengan latar belakang jangkitan virus pernafasan akut, selsema, manipulasi perubatan, patologi kardiovaskular), COPD dengan dan tanpa emfisema, ujian diagnostik, bronkodilasi sebelum pengenalan inhalan terapeutik lain.

Atrovent boleh didapati dalam aerosol (200 dos) dan larutan (20 ml). Bentuk mana yang paling sesuai untuk pesakit tertentu ditentukan oleh pakar.

Reaksi buruk ditunjukkan dalam senarai yang mengagumkan:

 • bengkak lidah dan mukosa mulut;
 • loya;
 • refleks muntah;
 • batuk;
 • peningkatan kadar jantung;
 • ketidakselesaan di mulut;
 • sakit kepala;
 • fibrilasi atrium;
 • gatal-gatal;
 • kejutan anaphylactic;
 • yang lain.

Atrovent tidak ditetapkan untuk intoleransi terhadap ipratropium bromide dan eksipien, serta semasa trimester pertama kehamilan. Kontraindikasi relatif: fibrosis kistik, penyusuan, glaukoma penutupan sudut, hiperplasia prostat.

Penyelesaiannya tidak diresepkan sehingga 5 tahun, bentuk aerosol tidak digunakan hingga 6 tahun.

Atrovent merujuk kepada ubat mono, berodual terdiri daripada dua bahan aktif. Komposisi ubat adalah analog separa. Ipratropium bromida terdapat dalam kedua-dua ubat tersebut. Sangat mudah untuk meneka bahawa kesan terapi berodual akan lebih kuat, kerana ia lebih kuat dari segi komposisi.

Untuk penyakit yang tidak diabaikan dengan fenomena obstruktif, lebih baik menggunakan atroven, terutamanya kerana ia lebih murah. Berodual akan membantu serangan mati lemas yang lebih kerap. Atrovent juga melegakan bronkospasme, tetapi pada waktu kemudian daripada berodual. Dua persiapan digabungkan dalam berodual - atrovent dan berotek.

Akibatnya, peringkat awal penyakit paru-paru dengan sindrom obstruktif bertindak balas dengan baik terhadap terapi terapi dengan atrovent. Anda tidak boleh memulakan rawatan dengan ubat yang lebih kuat, seperti berodual. Walau apa pun, halangan harus dirawat di bawah pengawasan ahli pulmonologi..

Berodual N

Arahan penggunaan:

Harga di farmasi dalam talian:

Berodual N adalah ubat bronkodilator tindakan bronkodilator yang lebih baik dengan meminimumkan kesan sampingan kerana gabungan bahan aktif m-antikolinergik dan β2-adrenomimetik.

Bentuk dan komposisi pelepasan

Bentuk dos ubat adalah aerosol untuk penyedutan, yang diberi dos: cecair jernih, tidak berwarna atau sedikit kecoklatan atau kekuningan, bebas dari kemasukan terampai (200 dos (10 ml) dalam tin logam dengan penutup mulut dan injap meteran, 1 kaleng dalam kotak kadbod).

1 dos aerosol mengandungi:

 • Bahan aktif: fenoterol hidrobromida - 50 mcg, ipratropium bromida - 20 mcg;
 • Komponen tambahan: etanol mutlak, asid sitrik, 1,1,1,2-tetrafluoroetana (propelan HFA 134a), air yang disucikan.

Petunjuk untuk digunakan

Terapi simptomatik dan pencegahan penyakit pernafasan obstruktif dengan bronkospasme terbalik:

 • Asma bronkial;
 • Penyakit paru obstruktif kronik (COPD);
 • Bronkitis kronik, tidak rumit atau rumit oleh emfisema.

Kontraindikasi

 • Tachyarrhythmia;
 • Kardiomiopati obstruktif hipertrofik;
 • Kehamilan (I trimester);
 • Umur kanak-kanak sehingga 6 tahun;
 • Hipersensitiviti terhadap bahan seperti atropin;
 • Hipersensitiviti terhadap mana-mana komponen aktif atau tambahan ubat.

Relatif (Berodual N harus digunakan dengan berhati-hati di bawah pengawasan perubatan yang dekat kerana risiko kesan sampingan yang tinggi):

 • Hipertensi arteri;
 • Hipertiroidisme;
 • Hipertrofi kelenjar prostat;
 • Glaukoma penutupan sudut;
 • Kekurangan koronari;
 • Sistik Fibrosis;
 • Infark miokard baru-baru ini;
 • Diabetes mellitus yang tidak terkawal;
 • Penyumbatan pada leher pundi kencing;
 • Penyakit organik yang teruk dari sistem kardiovaskular;
 • Pheochromocytoma;
 • Kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun.

Dos dan pentadbiran

Berodual N diberikan dengan menyedut dos aerosol melalui mulut.

Rejimen dos dan jumlah dos penyedutan ditetapkan secara individu.

Untuk menghentikan serangan asma bronkial, orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun menyedut 2 dos yang dihirup. Sekiranya pernafasan tidak berlaku dalam masa 5 minit, 2 dos penyedutan lagi dibenarkan.

Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya, selepas 4 dos penyedutan, tidak ada kesan terapeutik dan penyedutan tambahan diperlukan.

Penggunaan aerosol dosis bermeter Berodual N pada masa kanak-kanak hanya dibenarkan jika ubat tersebut diresepkan oleh doktor dan orang dewasa dapat mengawal proses penyedutan.

Untuk terapi jangka panjang dengan rehat pada satu masa, disyorkan 1-2 penyedutan, rata-rata 1-2 penyedutan 3 kali sehari; dos harian maksimum - sehingga 8 penyedutan.

Doktor yang hadir harus memberi arahan kepada pesakit mengenai penggunaan tin aerosol yang betul.

Sebelum penggunaan ubat pertama, klik dua kali di bahagian bawah tin penyembur.

Peraturan untuk menggunakan aerosol dosis bermeter, yang harus dipatuhi dengan setiap penggunaan ubat:

 1. Tanggalkan penutup pelindung;
 2. Tarik nafas perlahan-lahan dan dalam;
 3. Pegang penutup mulut dengan bibir anda, memegang belon ke arah bawah ke atas;
 4. Tarik nafas sedalam mungkin, sambil serentak menekan bahagian bawah belon dengan cepat sehingga dos yang dihirup pertama dilepaskan; tahan nafas selama beberapa saat, kemudian, mengeluarkan penutup mulut dari mulut anda, perlahan-lahan menghembuskan nafas (untuk mendapatkan dos penyedutan kedua, ulangi prosedur);
 5. Untuk memakai penutup pelindung;
 6. Sebelum menggunakan ubat setelah berhenti antara penyedutan selama 3 hari atau lebih, bahagian bawah balon harus ditekan sekali sehingga awan aerosol muncul.

Bekas itu mengandungi 200 dos, setelah penggunaannya, bekas mesti diganti, walaupun beberapa kandungan masih ada di dalamnya, kerana penyedutan selanjutnya akan mengurangkan jumlah ubat yang dikeluarkan. Oleh kerana bekas itu legap, jumlah aerosol dalam bekas ditentukan oleh tahap rendaman (tanpa penutup) dalam bekas air.

Bahagian mulut mesti dijaga bersih, disarankan untuk mencucinya jika perlu dalam air suam dengan sabun atau detergen, kemudian bilas dengan air bersih.

Mulut plastik direka khas untuk ubat Berodual N dan diperlukan untuk dos aerosol yang tepat. Ia tidak boleh digunakan dengan aerosol dosis meteran lain. Juga, jangan gunakan aerosol Berodual N dosis bermeter dengan penutup mulut yang lain.

Kesan sampingan

 • Sistem saraf pusat (CNS): sering - kegelisahan, gegaran kecil otot rangka; kadang-kadang - pening, sakit kepala (terutamanya pada pesakit dengan faktor yang memburukkan); kes terpencil - perubahan dalam jiwa;
 • Sistem kardiovaskular: kadang-kadang - perasaan berdebar-debar, takikardia (terutamanya pada pesakit dengan faktor risiko); jarang (apabila menggunakan dos tinggi) - peningkatan tekanan darah sistolik (BP), penurunan tekanan darah diastolik, fibrilasi, aritmia, takikardia supraventrikular;
 • Sistem pernafasan: kadang-kadang - kerengsaan tempatan (faringitis), batuk; jarang - bronkospasme paradoks;
 • Keseimbangan elektrolit air: kadang-kadang - hipokalemia teruk;
 • Sistem pencernaan: sering - perasaan mulut kering; kadang-kadang - loya, muntah; jarang - patologi pergerakan motif saluran gastrousus (cirit-birit, sembelit);
 • Organ penglihatan: jarang - mydriasis, gangguan tempat tinggal yang boleh dibalikkan, glaukoma penutupan sudut, peningkatan tekanan intraokular, sakit pada bola mata;
 • Jawapan alahan: jarang - angioedema (lidah, bibir, muka), ruam kulit, urtikaria, edema laring, laringospasme, kejutan anafilaksis;
 • Lain-lain: mungkin - kelemahan, peningkatan berpeluh, kekejangan, mialgia; jarang - pengekalan kencing (boleh diterbalikkan).

Overdosis Aerosol Berodual N terutamanya berkaitan dengan tindakan fenoterol (rangsangan berlebihan reseptor β-adrenergik) dan disertai dengan gejala berikut: takikardia, berdebar-debar, gegaran, hipertensi arteri, atau tekanan darah tinggi, tekanan nadi meningkat, angina pectoris, aritmia, kilatan panas, hipabolik, asidosis metabolik.

Komponen aktif kedua aerosol adalah ipratropium bromida, kerana pelbagai kesan terapeutik dan kaedah penggunaan yang dihirup, gejala overdosis, seperti gangguan pada tempat tinggal mata dan rasa mulut kering, biasanya ringan dan sementara.

Untuk menghilangkan gejala overdosis, penggunaan ubat harus dihentikan, juga perlu mempertimbangkan data dari analisis keseimbangan darah asam-basa. Penenang, penenang, dan, dalam situasi sukar, rawatan intensif ditunjukkan..

Sebagai penawar tertentu, penggunaan penyekat β (lebih baik β1-penyekat selektif). Walau bagaimanapun, penting untuk diingat kemungkinan peningkatan penyumbatan bronkus di bawah pengaruh β-blocker, dan hati-hati memilih dos untuk pesakit dengan COPD atau asma bronkial kerana risiko bronkospasme yang teruk, yang boleh menyebabkan kematian.

arahan khas

Sekiranya dispnea meningkat secara tiba-tiba (sukar bernafas), segera berjumpa doktor.

Arahan khas untuk penggunaan Berodual N aerosol dalam keadaan / penyakit berikut:

 • Hipersensitiviti terhadap ubat: selepas penyedutan aerosol, reaksi hipersensitiviti segera boleh berlaku, gejala yang (dalam kes yang jarang berlaku) adalah: angioedema, urtikaria, ruam, edema orofaring, bronkospasme, kejutan anaphylactic;
 • Hipersensitiviti terhadap komponen tambahan: penstabil (disodium edetate dihydrate) dan pengawet (benzalkonium klorida) yang terkandung di dalam aerosol pada pesakit sensitif dengan hiperresponsif saluran udara boleh menyebabkan bronkospasme;
 • Hipokalemia: akibat penggunaan agonis β2-adrenoreceptor, kepekatan ion kalium dalam darah dapat menurun;
 • Saluran gastrointestinal (GIT): ketika menggunakan aerosol Berodual N, motilitas gastrointestinal dapat terganggu jika pesakit mempunyai riwayat fibrosis kistik;
 • Organ penglihatan: ubat ini diresepkan dengan berhati-hati ketika pesakit cenderung mengalami glaukoma. Dalam beberapa kes, komplikasi berikut dilaporkan: sakit mata, mydriasis, peningkatan tekanan intraokular, glaukoma penutupan sudut, yang berkembang akibat bersentuhan dengan mata ipratropium bromida yang dihirup (atau ipratropium bromida dalam kombinasi dengan agonis β2-adrenergik). Hasil daripada suntikan konjungtiva saluran mata, pembentukan gejala glaukoma penutupan sudut akut adalah mungkin: penglihatan kabur, ketidakselesaan atau kesakitan pada mata, penampilan bintik-bintik berwarna atau lingkaran cahaya di depan mata dalam objek yang digabungkan dengan kemerahan mata dan pembengkakan kornea. Dengan adanya gabungan gejala ini, titisan mata harus digunakan untuk mengurangkan tekanan intraokular, dan segera berjumpa pakar. Pesakit dengan kecenderungan terhadap glaukoma harus berhati-hati untuk melindungi mata mereka;
 • Bronkospasme paradoks: Berodual N, seperti ubat penyedut lain, boleh menyebabkan bronkospasme paradoks yang mengancam nyawa, dengan reaksi ini, anda harus segera berhenti menggunakan ubat tersebut dan beralih kepada kaedah rawatan alternatif; pelantikan bronkodilator simpatomimetik lain pada masa yang sama dengan Berodual N aerosol hanya dibenarkan di bawah pengawasan perubatan;
 • Sistem kardiovaskular: dengan terapi bersamaan dengan patologi jantung Berodual H yang serius (aritmia, penyakit jantung koronari, kegagalan jantung yang teruk), perlu diingat untuk berjumpa doktor jika terdapat rasa sakit di jantung atau gejala lain yang menunjukkan kemerosotan fungsi jantung. Perhatian harus diberikan kepada sesak nafas dan sakit dada, kerana gejala ini boleh berlaku pada etiologi paru-paru dan jantung. Menurut kajian pasca pemasaran, terdapat jarang berlaku iskemia miokard kerana penggunaan agonis β-adrenoreceptor;
 • Kesan sistemik: hanya setelah penilaian yang teliti terhadap nisbah risiko / faedah, terutamanya jika dos yang diperlukan melebihi yang disyorkan, Berodual N diresepkan untuk penyakit berikut: diabetes mellitus dengan kawalan glikemik yang tidak mencukupi, infark miokard baru-baru ini, patologi jantung organik dan vaskular yang teruk, hipertiroidisme, pheochromocytoma, penyumbatan uretra (contohnya, hiperplasia prostat atau penyumbatan leher pundi kencing);
 • Ujian doping: Atlet yang menggunakan Berodual N Aerosol harus mempertimbangkan kemungkinan hasil ujian positif kerana adanya fenoterol dalam komposisinya.

Arahan khas untuk penggunaan aerosol Berodual N yang berpanjangan:

 • Asma bronkial, bentuk COPD ringan dan sederhana: terapi simptomatik disyorkan, yang mungkin lebih berkesan daripada penggunaan biasa;
 • Asma bronkial atau bentuk COPD yang bergantung kepada steroid: perlu menjalankan atau memperkuat terapi anti-radang untuk mengawal perjalanan penyakit dan melegakan radang saluran udara.

Sekiranya penggunaan ubat yang sistematik mengandungi agonis β2, termasuk Berodual N, dalam meningkatkan dos untuk melegakan penyumbatan bronkus, kemungkinan berlakunya kemerosotan penyakit yang tidak terkawal. Dengan peningkatan penyumbatan bronkus, peningkatan biasa dalam dos β2-agonis, termasuk Berodual N, yang disyorkan untuk menjalani terapi yang panjang, bukan sahaja tidak dibenarkan, tetapi juga berbahaya. Untuk mengelakkan berlakunya penyakit yang memburuk, perlu dipertimbangkan untuk mengubah rancangan rawatan untuk menggantikan penggunaan aerodol Berodual N dengan terapi anti-radang yang mencukupi dengan glukokortikosteroid yang dihirup.

Interaksi dadah

 • Ubat antikolinergik: tidak digalakkan menggunakan serentak dengan Berodual N untuk waktu yang lama kerana kekurangan data mengenai interaksi;
 • β-penyekat: dapat melemahkan kesan bronkodilator aerosol dengan ketara;
 • Agonis β-adrenergik lain yang memasuki peredaran sistemik, antikolinergik, atau derivatif xanthine (termasuk theophylline): kemungkinan kesan sampingan meningkat; juga mungkin untuk meningkatkan tindakan bronkodilator Berodual N;
 • Anestetik penyedutan halogen (termasuk trikloretilena, halotan, enfluran): boleh meningkatkan kesan buruk agen β-adrenergik pada sistem kardiovaskular;
 • Glukokortikosteroid, turunan xanthine dan diuretik: adalah mungkin untuk menguatkan hipokalemia yang berkaitan dengan penggunaan agonis β-adrenergik, oleh itu, dalam rawatan bentuk penyakit saluran udara obstruktif yang teruk, disarankan untuk memantau kepekatan kalium dalam darah;
 • Digoxin: hipokalemia yang berkaitan dengan penggunaan agonis β-adrenergik dapat meningkatkan risiko aritmia dan meningkatkan kesan negatif pada irama jantung (kepekatan kalium serum harus dipantau);
 • Antidepresan trisiklik dan perencat monoamine oksidase: diresepkan dengan berhati-hati, kerana agonis β-adrenergik dapat meningkatkan tindakan agen β-adrenergik.

Analog

Terma dan syarat penyimpanan

Simpan di tempat yang kering dan gelap di luar jangkauan kanak-kanak, pada suhu tidak melebihi 25 ° C. Aerosol dalam silinder berada di bawah tekanan. Silinder tidak boleh dipanaskan di atas 50 ° C dan dibuka.

Penerbitan Mengenai Asma