Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Karsinoma sel basal adalah tumor malignan yang berkembang dari sel atipikal lapisan basal epidermis dan tergolong dalam salah satu jenis barah kulit. Oleh kerana epidermis adalah struktur kulit tertentu, sel basal dapat dilokalkan secara eksklusif pada kulit. Pada prinsipnya, karsinoma sel basal dapat berkembang di mana sahaja pada kulit, tetapi selalunya tumor dilokalisasi di wajah dan kepala (kelopak mata, hidung, bibir atas, lipatan nasolabial, pipi, aurikel atau kulit kepala).

Karsinoma sel basal adalah yang paling baik dari segi penyembuhan dan kelangsungan hidup seterusnya oleh tumor kulit. Ciri khas neoplasma ganas ini adalah bahawa tumor tidak bermetastasis, oleh itu ia sembuh dengan baik.

Basalioma - ciri umum dan mekanisme perkembangan tumor

Karsinoma sel basal juga disebut karsinoma sel basal pada kulit, ulser yang menghakis atau kulit karsinoid. Semua istilah ini digunakan sebagai sinonim untuk patologi yang sama, iaitu, tumor kulit dari sel yang tidak diubah khas dari lapisan basal epidermis.

Pada masa ini, karsinoma sel basal menyumbang 60 hingga 80% daripada semua kanser kulit. Tumor berkembang terutamanya pada orang yang berumur lebih dari 50 tahun. Pada usia yang lebih muda, karsinoma sel basal hampir tidak pernah berlaku. Dalam populasi, tumor lebih kerap menyerang lelaki. Keseluruhan risiko terkena barah kulit jenis ini sepanjang hayat adalah 30 - 35% untuk lelaki dan 20 - 25% untuk wanita. Maksudnya, ketumbuhan itu cukup biasa - setiap lelaki ketiga dan setiap wanita keempat.

Tumor ini khusus untuk kulit dan tidak ada organ lain yang terpengaruh, iaitu karsinoma sel basal dapat terbentuk secara eksklusif pada kulit..

Selalunya, basalioma dilokalisasi di kawasan kulit berikut:

 • Bibir atas;
 • Kelopak mata atas atau bawah;
 • Hidung;
 • Lipatan Nasolabial;
 • Pipi;
 • Auricle;
 • Leher;
 • Kulit kepala;
 • Dahi.

Dalam 90% kes, basalioma dilokalisasi di kawasan kulit wajah ini. Dalam baki 10% kes, tumor boleh terbentuk pada kulit batang, lengan atau kaki.

Dengan sifat pertumbuhan, karsinoma sel basal tergolong dalam tumor malignan, kerana neoplasma tidak tumbuh di dalam kapsul, tetapi, tanpa cengkerang, hanya tumbuh di tisu, menghancurkan struktur normalnya. Basalioma tumbuh tidak hanya dalam, tetapi juga lebar, yang ditunjukkan oleh pengembangan kawasan tumor secara serentak dan peningkatan jumlah tisu asas yang rosak. Maksudnya, kerana pertumbuhannya lebar, basalioma menangkap kawasan kulit baru yang sihat yang terletak di sempadan dengan tumor. Dan kerana pertumbuhannya secara mendalam, tumor secara berurutan tumbuh pertama lapisan kulit, dan kemudian lemak subkutan. Sebagai peraturan, dimensi luaran karsinoma sel basal berkorelasi dengan kedalaman pertumbuhannya dalam tisu. Maksudnya, semakin besar permukaan sel basal pada kulit, semakin dalam tumbuh ke dalam tisu.

Walaupun terdapat pertumbuhan yang agresif, yang terdiri daripada percambahan tisu dengan pelanggaran struktur dan fungsinya, sel basal secara perlahan meningkat - biasanya tidak lebih dari 5 mm per tahun. Ini menjadikan tumor perlahan progresif, dan oleh itu relatif dapat dirawat..

Walau bagaimanapun, selain pertumbuhan invasif yang agresif, sebarang tumor ganas dicirikan oleh kemampuan untuk melakukan metastasis, yang tidak dimiliki oleh karsinoma sel basal. Artinya, karsinoma sel basal tidak bermastasis pada organ lain, dan ini membezakannya dengan tumor ganas lain dari pelbagai lokasi dan asal..

Oleh kerana karsinoma sel basal hanya mempunyai satu sifat wajib dari neoplasma malignan (pertumbuhan agresif), dan yang kedua bukan (kemampuan untuk melakukan metastasis), ia sering disebut sebagai tumor batas. Ini bermaksud bahawa karsinoma sel basal mempunyai sifat tumor jinak dan malignan..

Basalioma berkembang dari sel degenerasi lapisan basal epidermis. Untuk memahami maksudnya, perlu membayangkan struktur kulit dan terutama lapisan atasnya - epidermis. Jadi, kulit terdiri daripada hipodermis, dermis dan epidermis. Lapisan paling atas yang kita lihat pada mana-mana orang adalah epidermis, yang terdiri daripada lima lapisan. Lapisan paling bawah disebut basal atau sprout, diikuti oleh lapisan seperti lonjakan, kemudian berbutir dan berkilat, diikuti oleh lapisan tanduk. Stratum corneum adalah luaran dan bersentuhan langsung dengan alam sekitar. Karsinoma sel basal terbentuk daripada sel-sel lapisan basal epidermis yang telah mengalami degenerasi malignan..

Oleh kerana epidermis dan, karenanya, lapisan basalnya hanya pada kulit, sel basal dapat terbentuk secara eksklusif pada kulit. Pada organ lain, sel basal tidak akan pernah terbentuk..

Secara luaran, karsinoma sel basal adalah bintik-bintik, tahi lalat atau ketinggian pada kulit, yang secara beransur-ansur meningkat dalam ukuran, dengan pendalaman dan kerak ulser di bahagian tengah. Semasa merobek kerak ini, permukaan pendarahan yang ulserat kelihatan. Bazalioma boleh disalah anggap sebagai luka, namun, tidak seperti luka yang benar, tidak akan sembuh sepenuhnya. Maksudnya, ulser di bahagian tengah tumor secara praktikal dapat sembuh, tetapi kemudian terbentuk semula, dll. Karsinoma sel basal yang mengalami ulserasi terbentuk dengan adanya tumor yang agak lama, dan pada peringkat awal ia menyerupai pertumbuhan normal pada kulit atau tahi lalat.

Basalioma kulit, muka dan hidung

Istilah "karsinoma sel basal kulit" dan "karsinoma sel basal kulit muka" tidak sepenuhnya betul, kerana terdapat banyak penyempurnaan di dalamnya. Jadi, basalioma selalu dilokalisasi hanya pada kulit, pada organ lain, tumor ini tidak dapat terbentuk dalam keadaan apa pun. Karsinoma sel basal selalu hanya kulit. Oleh itu, istilah "karsinoma sel basal kulit" adalah varian dari penyempurnaan yang berlebihan dan tidak perlu, yang dijelaskan secara besar-besaran dan kiasan dengan ungkapan "minyak minyak".

Dalam istilah "karsinoma sel basal kulit wajah" terdapat juga penjelasan yang tidak tepat dan tidak perlu mengenai "karsinoma sel basal kulit" dan ia juga dinyatakan pada bahagian kulit yang mana tumor berada - wajah. Walau bagaimanapun, dalam 90% kes, karsinoma sel basal dilokalisasi pada kulit wajah, dan doktor selalu menentukan tanda tempat yang lebih tepat, seperti sayap hidung, lipatan nasolabial, dll., Untuk menjelaskan lokasinya. Oleh itu, pada dasarnya, istilah "karsinoma sel basal kulit wajah" juga mengandungi yang tidak perlu penjelasan, dan petunjuk yang tidak tepat mengenai lokasi tumor.

Istilah "karsinoma sel basal hidung" adalah varian dari sebutan yang betul dari jenis tumor dan penjelasan lokasinya. Pembentukan karsinoma sel basal pada hidung sering berlaku pada orang yang berlainan jantina dan usia. Walau bagaimanapun, dalam perjalanannya, jenis dan kaedah rawatan klinikal, karsinoma sel basal hidung tidak berbeza dengan penyetempatan lain, misalnya, karsinoma sel basal kelopak mata atau karsinoma sel basal leher, dll. Oleh itu, tidak praktikal untuk mempertimbangkan sel basal setiap penyetempatan secara berasingan. Dalam teks artikel selanjutnya, kami menyajikan ciri data semua sel basal dari mana-mana penyetempatan, dan jika perlu untuk menekankan apa-apa ciri tumor hidung, ini akan dilakukan.

Karsinoma sel basal

Karsinoma sel basal

Karsinoma sel basal adalah salah satu daripada tiga jenis barah kulit. Sebagai tambahan kepada karsinoma sel basal, tumor berikut dikaitkan dengan barah kulit:

 • Karsinoma sel skuamosa pada kulit;
 • Melanoma.

Berbanding dengan melanoma dan karsinoma sel skuamosa, karsinoma sel basal mempunyai kursus yang lebih jinak, dan oleh itu dalam 80 - 90% kes, ia dapat disembuhkan sepenuhnya, selepas itu seseorang hidup untuk jangka waktu yang cukup lama dan mati akibat sebab atau penyakit lain. Ciri khas karsinoma sel basal adalah pertumbuhan perlahan dan ketiadaan metastasis ke organ lain. Kanser sel melanoma dan skuamosa tumbuh lebih cepat dan dicirikan oleh kecenderungan tinggi terhadap metastasis, kerana mereka lebih agresif, dan oleh itu berpotensi membahayakan tumor.

Walau bagaimanapun, pertumbuhan karsinoma sel basal yang perlahan dan ketiadaan metastasis tidak bermaksud bahawa ia tidak perlu dikeluarkan, kerana tumor ini tetap ganas. Gejala utama karsinoma sel basal merujuk kepada neoplasma malignan adalah pertumbuhan agresifnya, di mana tumor tidak mempunyai membran dan tumbuh secara langsung di dalam tisu, memusnahkan strukturnya sepenuhnya. Kerana sifat pertumbuhan ini, sel basal benar-benar mengganggu struktur kawasan kulit di mana ia dilokalisasikan, dan oleh itu mesti dikeluarkan. Malangnya, setelah pembuangan sel basal, ia berulang dalam 50% kes, yang juga merupakan ciri barah.

Basalioma (peringkat awal dan lanjutan) - foto

Foto ini menunjukkan karsinoma sel basal dangkal..

Foto ini menunjukkan karsinoma sel basal nodal..

Foto ini menunjukkan karsinoma sel basal pada peringkat awal..

Foto ini menunjukkan karsinoma sel basal hidung..

Foto ini menunjukkan karsinoma sel basal kulit kepala..

Punca penyakit

Bentuk karsinoma sel basal (klasifikasi)

Pada masa ini, terdapat dua klasifikasi utama karsinoma sel basal, salah satunya berdasarkan penampilan dan ciri pertumbuhan tumor, dan yang kedua pada struktur mikroskopiknya. Oleh itu, klasifikasi karsinoma sel basal berdasarkan jenis dan ciri pertumbuhannya dianggap klinikal dan paling sering digunakan oleh pengamal untuk menggambarkan tumor dalam rumusan diagnosis yang diperluas. Klasifikasi karsinoma sel basal berdasarkan struktur mikroskopiknya digunakan oleh ahli histologi yang mengkaji tumor yang dibuang atau sebahagiannya diambil semasa biopsi. Klasifikasi histologi ini secara praktikal tidak digunakan oleh doktor yang berlatih, tetapi sangat penting dalam penyelidikan saintifik..

Menurut klasifikasi klinikal, bentuk karsinoma sel basal berikut dibezakan:

 • Bentuk ulseratif nodular;
 • Kasar-nodular (bentuk nodular, pepejal);
 • Bentuk menindik;
 • Bentuk ketuat (papillary);
 • Bentuk pigmen (parut rata);
 • Bentuk seperti Scleroderma;
 • Bentuk dangkal (pagetoid);
 • Cylindroma (tumor Spiegler).

Bentuk di atas memberikan penerangan yang cukup terperinci dan tepat mengenai semua pilihan untuk karsinoma sel basal yang mungkin dihadapi oleh doktor. Walau bagaimanapun, selalunya seseorang mengalami nodular sel basal (ulser-ulseratif atau nodular), dangkal, seperti skleroderma atau bentuk rata. Pertimbangkan penerangan ringkas mengenai semua bentuk karsinoma sel basal..

Karsinoma sel basal-ulseratif

Karsinoma sel basal padat (nodular, kasar)

Karsinoma sel basal berlubang

Karsinoma sel basal ketuat

Karsinoma sel basal berpigmen (parut rata)

Karsinoma sel basal seperti Scleroderma

Karsinoma sel basal dangkal

Cylindroma (tumor Spiegler)

Silinder (Spiegler's tumor) selalu terbentuk hanya pada kulit kepala. Tumor terdiri daripada sebilangan besar nodul hemisfera padat kecil yang naik di atas permukaan kulit. Nodinya berwarna ungu-merah jambu, dan ukurannya boleh bervariasi dari 1 cm hingga 10 cm. Permukaan sel basal ditutup sepenuhnya dengan urat labah-labah..

Menurut klasifikasi histologi, terdapat tiga jenis karsinoma sel basal:
1. Karsinoma sel basal multisentrik superfisial;
2. Karsinoma sel basal sclerodermal;
3. Karsinoma sel basal serat-epitelium.

Gejala penyakit

Basalioma dicirikan oleh pertumbuhan yang perlahan tetapi stabil, akibatnya dalam beberapa tahun tumor dari nodul kecil berubah menjadi pembentukan berdiameter lebih dari 10 cm. Pada peringkat awal, sel basal kelihatan seperti gelembung berwarna kelabu merah jambu, tembus menyerupai mutiara. Sentuh tumornya padat, ditutup dengan kerak. Kerak tidak dapat dipisahkan dari permukaan karsinoma sel basal. Dalam beberapa kes, tumor tidak muncul sebagai nodul, melainkan, sebagai hakisan ditekan menyerupai calar.

Kemudian, ketika tumor tumbuh, bahagian tengahnya mula mengalami ulserat. Lebih-lebih lagi, luka ditutup dengan kerak, setelah pemisahan erosi pendarahan kelihatan. Di sekitar kerak atau sakit terbuka terdapat penggelek gelembung kecil - "mutiara". Seiring berjalannya waktu, ulser menjadi lebih dalam, dan permukaannya menjadi lebih padat, dan roller terbentuk di tepinya. Dengan pertumbuhan karsinoma sel basal, permukaannya mula mengelupas..

Karsinoma sel basal boleh tumbuh atau di pedalaman. Sekiranya tumor tumbuh ke atas, iaitu keluar, kemudian mengalami ulserasi, ia akan membentuk struktur seperti plak yang padat dan tidak bergerak di permukaan kulit. Sekiranya tumor tumbuh lebih dalam, maka ulserasi, ia semakin mendalam dan akhirnya, merosakkan tisu yang terletak di dalamnya, termasuk tulang.

Tahap karsinoma sel basal

Sebagai tambahan kepada klasifikasi tepat ini, yang lain digunakan - yang lebih sederhana, yang mana tahap awal, pengembangan dan tahap akhir karsinoma sel basal dibezakan.

Tahap awal karsinoma sel basal sesuai dengan tahap 0 dan I dari klasifikasi yang tepat. Ini bermaksud bahawa karsinoma sel basal, yang merupakan nodul kecil dengan diameter kurang dari 2 cm tanpa ulserasi, dirujuk ke tahap awal.

Tahap karsinoma sel basal yang diperluas sesuai dengan tahap II dan permulaan tahap III klasifikasi tepat. Maksudnya, tahap karsinoma sel basal yang diperluas dicirikan oleh kemunculan tumor yang agak besar dengan ulserasi primer.

Tahap terminal karsinoma sel basal sesuai dengan tahap III - IV dari klasifikasi tepat. Ini bermaksud bahawa pada tahap terminal tumor mempunyai ukuran yang besar - hingga 10 cm atau lebih, dan tisu-tisu yang mendasari telah tumbuh, termasuk tulang. Pada peringkat ini, banyak komplikasi berkembang akibat pemusnahan organ.

Akibat (komplikasi)

Karsinoma sel basal adalah bentuk barah kulit yang paling tidak agresif yang hampir tidak pernah membentuk metastasis pada organ lain. Walau bagaimanapun, walaupun ini, karsinoma sel basal dapat memicu komplikasi teruk yang tidak hanya boleh menyebabkan kehilangan fungsi beberapa organ, tetapi juga kematian.

Komplikasi karsinoma sel basal seperti itu disebabkan oleh pemusnahan tisu yang mendalam oleh tumor yang tumbuh. Sekiranya tumor dilancarkan, iaitu, ia telah tumbuh dengan besar dan memusnahkan tulang, telinga, mata atau cangkang otak, maka organ yang terkena berhenti berfungsi normal. Oleh itu, tepatnya gangguan penglihatan dan pendengaran atau patah tulang yang akan menjadi komplikasi karsinoma sel basal. Apabila pertumbuhan sel basal berlaku di otak, seseorang biasanya mati.

Basalioma - rawatan

Pembuangan karsinoma sel basal

Operasi dengan karsinoma sel basal

Penyingkiran laser

Penyingkiran laser karsinoma sel basal mempunyai beberapa kelebihan berbanding pembedahan, seperti:

 • Meminimumkan risiko kambuh;
 • Manipulasi yang tidak menyakitkan;
 • Kemandulan, yang tidak termasuk jangkitan pada luka;
 • Menyembuhkan tanpa parut yang besar dan ketara.

Penyingkiran laser karsinoma sel basal dapat dilakukan hanya dengan ukuran tumor kecil. Kaedah ini juga optimum apabila tumor dilokalisasi di tempat yang sukar dijangkau, misalnya, di belakang telinga, di sudut mata, dll..

Bergantung pada jenis laser yang digunakan, untuk penyingkiran lengkap karsinoma sel basal, diperlukan 1 hingga 3 sesi.

Malangnya, penyingkiran karsinoma sel basal tidak boleh digunakan jika seseorang mempunyai penyakit atau keadaan berikut:

 • Kecederaan dan kerosakan pada kulit di kawasan karsinoma sel basal;
 • Diabetes;
 • Penyakit berjangkit akut;
 • Fungsi tiroid terjejas;
 • Kehamilan;
 • Hipersensitiviti terhadap cahaya;
 • Penyakit kardiovaskular yang teruk.

Penghancuran semula tumor

Cryodestruction sel basal terdiri dalam merawat tumor dengan nitrogen cair. Di bawah pengaruh suhu rendah, sel-sel tumor mati dan runtuh, yang membolehkan anda menghilangkan neoplasma sepenuhnya. Cryodestruction dilakukan di bawah anestesia tempatan..

Kaedah cryodestruction boleh digunakan untuk menghilangkan basaloma kecil yang terletak di kawasan terbuka kulit, termasuk pada wajah. Selepas krioterterus tumor, bekas luka tidak kelihatan tetap ada..

Penyinaran karsinoma sel basal

Elektrokoagulasi

Kemoterapi tempatan

Fototerapi

Kaedah penyingkiran sel basal gabungan

Kaedah gabungan untuk menghilangkan karsinoma sel basal terdiri daripada menggunakan beberapa kaedah secara serentak, misalnya, cryodestruction dan kemoterapi tempatan, dll. Biasanya, rawatan gabungan digunakan untuk karsinoma sel basal dengan penyetempatan di kawasan yang sukar dijangkau atau untuk tumor besar yang tumbuh jauh ke dalam tisu yang mendasari..

Pemilihan kaedah penyingkiran tumor dilakukan oleh doktor yang hadir berdasarkan kedalaman dan luas lesi kulit dan tisu yang mendasari, serta bergantung pada bentuk klinikal sel basal.

Pembedahan untuk membuang karsinoma sel basal hidung, plastik - video

Rawatan alternatif

Pelbagai kaedah rakyat dapat memperlambat pertumbuhan karsinoma sel basal, tetapi tidak dapat menghilangkan neoplasma sepenuhnya. Oleh itu, kaedah perubatan tradisional harus dianggap sebagai pelengkap yang baik dan berkesan untuk kaedah pembedahan atau konservatif untuk menghilangkan karsinoma sel basal..

Kaedah alternatif berikut paling berkesan dalam merawat karsinoma sel basal:

 • Salap dengan burdock dan celandine. Untuk menyediakan salap, ambil 1/2 cawan rumput burdock dan celandine yang dihancurkan dan tuangkan lemak babi cair. Kemudian masukkan campuran ke dalam oven pada suhu 150 o selama 2 jam. Salap selesai dipindahkan ke bekas yang sesuai dan bersikeras selama 2 hari pada suhu bilik, setelah itu disapu pada tumor dengan lapisan tebal 3 kali sehari.
 • Jus celandine segar. Untuk mendapatkannya, cukup untuk mematahkan dahan tanaman. Selepas beberapa saat, jus akan muncul pada kesalahan, yang dapat digunakan untuk melumasi karsinoma sel basal 3-4 kali sehari..
 • Jus misai emas. Untuk mendapatkan jusnya, tanaman kumis emas dibasuh sepenuhnya dan disalurkan melalui penggiling daging. Tumbuhan yang dihancurkan dikumpulkan dalam kain cheesecloth dan diperah jus ke dalam bekas yang mudah. Kemudian sapu kapas dibasahi dalam jus ini dan disapu ke sel basal selama sehari.

Kaedah rakyat ini boleh digunakan sehingga tidak ada cara untuk menghilangkan karsinoma sel basal untuk memperlambat pertumbuhan tumor dan mencegah pertumbuhannya ke dalam tisu yang berbaring..

Selepas penyingkiran karsinoma sel basal (kambuh)

Karsinoma sel basal adalah tumor yang cenderung berulang. Ini bermaksud bahawa setelah penyingkiran tumor, risiko karsinoma sel basal di kawasan kulit yang sama setelah beberapa jangka masa agak tinggi. Terdapat juga risiko tinggi bahawa karsinoma sel basal akan terbentuk di kawasan kulit yang lain..

Menurut hasil kajian dan pemerhatian moden orang yang telah membuang pelbagai bentuk karsinoma sel basal, kebarangkalian kambuh dalam lima tahun adalah sekurang-kurangnya 50%. Ini bermakna bahawa dalam 5 tahun selepas penyingkiran karsinoma sel basal, tumor terbentuk semula pada separuh orang..

Kekambuhan kemungkinan besar jika sel basal yang jauh terletak pada kelopak mata, hidung, bibir atau telinga. Selain itu, kemungkinan karsinoma sel basal lebih tinggi, semakin besar ukuran tumor yang dikeluarkan.

Ramalan

Prognosis untuk kehidupan dan kesihatan dengan karsinoma sel basal adalah baik, kerana tumor tidak memberikan metastasis. Dalam tempoh 10 tahun selepas penyingkiran tumor, sejumlah 90% orang hidup. Dan di antara mereka yang tumornya tidak dikeluarkan dalam keadaan terabaikan, kadar survival sepuluh tahun mendekati hampir 100%.

Tumor dianggap dilancarkan jika berdiameter lebih dari 20 mm atau tumbuh menjadi lemak subkutan. Maksudnya, jika karsinoma sel basal pada saat pembuangan kurang dari 2 cm dan tidak tumbuh menjadi lemak subkutan, maka kadar kelangsungan hidup 10 tahun hampir 98%. Ini bermaksud bahawa bentuk barah ini dapat disembuhkan sepenuhnya..

Ulasan mengenai rawatan karsinoma sel basal

Hampir semua ulasan mengenai rawatan karsinoma sel basal adalah positif, yang disebabkan oleh penyingkiran tumor yang cepat, diikuti dengan pemulihan dan pemulihan integriti tisu sepenuhnya. Dalam ulasan tersebut, orang menunjukkan bahawa tumor itu dikeluarkan dengan pelbagai kaedah, tetapi dalam semua kes hasilnya positif - setelah beberapa saat kulit sembuh sepenuhnya dan hampir tidak ada jejak di atasnya..

Orang yang telah menjalani penyingkiran karsinoma sel basal sering menulis bahawa mereka mencuba kaedah rawatan alternatif, tetapi mereka tidak membantu, dan ketika tumor itu berkembang, saya terpaksa berjumpa doktor dan membuangnya secara pembedahan. Dalam ulasan sedemikian, orang mengesyorkan agar tidak meluangkan masa, tetapi secepat mungkin setelah mengesan karsinoma sel basal, berjumpa doktor dan buang tumor, kerana tidak ada yang salah dengan itu.

Ulasan rawatan menunjukkan bahawa karsinoma sel basal dapat disembuhkan sepenuhnya, tetapi dapat berulang. Berdasarkan ini, ulasan mengandungi cadangan untuk tidak takut dengan jenis barah ini, tetapi untuk membuang tumor secepat mungkin, baik pada penampilan pertama dan kambuh.

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.

Afanasyev M.S..

Rawatan PDT untuk displasia serviks, hiperplasia endometrium dan karsinoma sel basal di seluruh Rusia

Buat temujanji:

Terapi fotodinamik karsinoma sel basal

Rawatan berkesan karsinoma sel basal dalam satu prosedur - tidak ada pembedahan, tidak ada kambuh, tidak ada parut dan parut

MD, profesor Afanasyev Maxim Stanislavovich, ahli onkologi, pakar bedah, pakar dalam terapi fotodinamik karsinoma sel basal.

Karsinoma sel basal, atau karsinoma sel basal pada kulit, adalah penyakit yang kompleks. Perubatan menawarkan banyak kaedah rawatan, tetapi semuanya trauma, penuh dengan pembentukan kecacatan kosmetik yang serius, perkembangan komplikasi jangka panjang, dan tidak ada yang dapat melegakan kambuh di masa depan..

Malah bintang Hollywood, yang mempunyai akses kepada kaedah rawatan berteknologi tinggi dan mahal, harus menjalani rawatan untuk barah kulit sel basal selama bertahun-tahun. Contoh yang paling terkenal ialah Hugh Jackman. Sejak tahun 2013, pelakon ini telah bergelut dengan penyakit itu untuk menyelamatkan hidungnya. Dan semasa dia berjaya. Tetapi dengan latar belakang kambuh keenam, Jackman mempunyai risiko serius kehilangannya.

Hugh Jackman memulakan pertarungan dengan karsinoma sel basal pada tahun 2013. Dia adalah pesakit yang sangat berdisiplin. Tetapi walaupun menjalani rawatan aktif, pelakon itu sudah mengalami penyakit kambuh keenam.

Malangnya, tidak ada rawatan yang ada yang menjamin kelegaan kekal dari karsinoma sel basal..

Dan walaupun Hugh Jackman, yang mempunyai akses ke rawatan perubatan paling moden, tidak dapat menyingkirkan masalah itu, maka timbul persoalan logik - adakah penyakit ini dirawat? Adakah mungkin untuk menyembuhkan karsinoma sel basal??

Ya, saya menegaskan bahawa karsinoma sel basal dalam kebanyakan kes dapat disembuhkan sepenuhnya. Baru Kaedah PDT - terapi fotodinamik karsinoma sel basal - membolehkan saya menjalankan rawatan karsinoma sel basal tanpa estetik dan bebas dalam satu prosedur.

Adakah saya perlu membuang karsinoma sel basal jika tidak mengganggu?

Ramai orang mengubati karsinoma sel basal terlalu rendah. Oleh kerana bentuk barah ini berkembang dengan perlahan dan hampir tidak pernah berlaku, doktor jarang memaksa rawatan dan biasanya tidak memberi amaran mengenai akibat kegagalan.

Dan jika bagi pesakit tua taktik seperti itu dapat dianggap wajar, maka bagi orang muda - dan sejak 10 tahun kebelakangan ini, karsinoma sel basal menjadi sangat "lebih muda" - ia tidak tahan dengan kritikan.

Dengan pendekatan ini, pesakit tidak memandang serius penyakitnya yang tidak penting, dan memutuskan untuk tidak melakukan apa-apa dengannya. Selalunya, rawatan terhad kepada penggunaan yang disebut "hijau".

Tetapi saya percaya bahawa Hugh Jackman benar dalam keinginannya yang berterusan untuk menyingkirkan karsinoma sel basal. Dan bukan hanya kerana kecacatan estetik.

Rawatan diperlukan. Karsinoma sel basal adalah tumor yang, walaupun perlahan tetapi terus berkembang. Ia tidak akan hilang dengan sendirinya. Cepat atau lambat, ia mengatasi kulit, tumbuh ke otot dan saraf, menembusi tulang rawan dan mengganggu fungsi organ secara tidak berbalik. Sekiranya sel basal terletak di wajah, ia benar-benar menghancurkannya. Karsinoma sel basal di kawasan mata atau hidung, tumbuh, boleh menyebabkan kehilangannya. Karsinoma sel basal dari masa ke masa dapat memusnahkan tengkorak dan tumbuh ke otak.

Tidak perlu dikatakan, proses ini juga sangat menyakitkan?

Karsinoma sel basal yang dilancarkan (gambar) tidak dapat disembuhkan. Oleh itu, adalah perlu untuk memulakan rawatan penyakit pada peringkat awal.

Di dalam ini tahap sel basal praktikalnya tidak boleh menerima rawatan, kerana bersama-sama dengan karsinoma sel basal, perlu mengeluarkan sebahagian organ atau keseluruhan organ.

Oleh itu, jika anda melihat neoplasma pada kulit, adalah mustahak untuk menjalani diagnosis dan membuang karsinoma sel basal semasa kecil.

Musuh perlu tahu secara langsung

Sebelum meneruskan perbualan, saya mesti memberitahu anda tentang satu jenis karsinoma sel basal yang tidak dapat dikenali pada peringkat diagnostik..

Dalam kira-kira 6% kes, rawatan karsinoma sel basal tidak memberi kesan - penyingkiran karsinoma sel basal berakhir dengan kambuh, dan ia muncul semula di tempat yang sama. Dan setelah penyingkiran lain, keseluruhan proses berulang... Bentuk barah sel basal ini disebut karsinoma sel basal yang berulang..

Malangnya, perubatan moden tidak mempunyai kaedah yang berkesan untuk memerangi karsinoma sel basal yang berulang. Sehingga mekanisme mengapa dia kembali.

Walaupun begitu, walaupun kerana bau sel basal, pengasas PDT di Rusia, Profesor Evgeny Filipovich Stranadko, mengesyorkan menggunakan terapi fotodinamik secara eksklusif sebagai kaedah pilihan. Sesungguhnya, dalam kes karsinoma sel basal yang berulang, rawatan berulang akan diperlukan, kesan kosmetiknya akan bergantung sepenuhnya pada kaedah penyingkirannya yang dipilih pada peringkat awal.

Perlu difahami bahawa setiap rawatan pembedahan selalu merupakan rawatan "minus tisu", rawatan yang melumpuhkan. Hanya PDT yang memungkinkan rawatan yang berkesan tanpa membuang tisu yang sihat dan mendapatkan hasil estetik walaupun berlatarbelakangkan karsinoma sel basal yang berulang.

Apakah rawatan karsinoma sel basal kulit yang digunakan sebelum PDT?

Berikut adalah kaedah utama untuk merawat karsinoma sel basal hari ini:

 • kaedah pembedahan
 • terapi radiasi
 • kemoterapi.

Untuk memahami perbezaannya, mari kita bahas dengan lebih terperinci..

Operasi pembedahan untuk karsinoma sel basal: ciri kaedah dan kekurangannya

Pembuangan karsinoma sel basal biasanya dilakukan dengan laser, pisau bedah, atau pisau bedah gelombang radio dengan penangkapan mandatori tisu sihat 5 mm. Teknik pembedahan juga merangkumi cryodestruction - penyingkiran karsinoma sel basal dengan nitrogen, dan kaedah Mos.

Saya sangat menasihati anda untuk tidak bersetuju untuk membuang sel basal dengan pisau bedah - biasanya kaedah ini meninggalkan parut yang kasar.

Pada peringkat awal, pembedahan membuang karsinoma sel basal memberikan kesan yang baik. Oleh itu, masuk akal untuk membuang formasi yang sangat kecil dan mudah diakses sehingga 2-3 milimeter melalui pembedahan. Saya sendiri lebih suka kaedah ini: prosedurnya mudah, cepat dan tidak memerlukan pemulihan khas.

Hanya karsinoma sel basal kecil yang dapat dirawat secara pembedahan. Pengurangan tumor yang lebih besar selalu meninggalkan kecacatan kosmetik yang jelas - kekurangan dan parut tisu yang ketara.

Kelemahan kaedah pembedahan:

 • Peratusan karsinoma sel basal yang tinggi selepas eksisi. Terutama karsinoma sel basal yang sering diabaikan yang berjaya tumbuh di luar kulit.

Jangan mempercayai maklumat bahawa operasi membuang karsinoma sel basal mempunyai kadar kambuh yang rendah. Angka ini hanya relevan untuk entiti kecil. Apabila sel basal dikeluarkan lebih dari 2-3 mm, biasanya lebih daripada separuh daripadanya berulang.

 • Kesukaran dan ketidakupayaan untuk berundur kerana kehilangan tisu yang teruk.

Kambuhan karsinoma sel basal memerlukan pembedahan berulang. Tetapi selepas kambuh kedua atau ketiga, pembedahan biasanya tidak mungkin dilakukan: bayangkan apa yang berlaku pada kawasan di mana, dengan setiap penyingkiran karsinoma sel basal, tambahan 6 mm tisu sihat dikeluarkan.

 • Kambuh selepas pembedahan berlaku di kawasan parut. Kawasan ini hampir tidak sesuai dengan rawatan PDT. Oleh itu, sekiranya berlaku karsinoma sel basal selepas rawatan pembedahan, anda secara praktikal tidak akan mempunyai kaedah alternatif - hanya pembedahan berulang atau penyinaran.
 • Sekiranya tumor terletak di sayap hidung, di auricle atau di sudut bibir, jika ada rawatan untuk karsinoma sel basal berganda, maka kaedah pembedahan dalam pengertian harfiah kata berubah menjadi pembedahan yang melumpuhkan. Di kawasan ini, setiap milimeter tisu adalah penting, tetapi selalunya bersamaan dengan tumor, mungkin diperlukan penyingkiran hingga separuh dari hidung atau telinga, dan kekurangan tisu tidak dapat diatasi dengan kaedah pembedahan plastik..
 • Kontraindikasi untuk pembedahan adalah lokasi sel basal di dekat mata - terdapat risiko kehilangan yang tinggi.

Selanjutnya, masuk akal untuk mengetahui batasan setiap kaedah pembedahan secara individu..

Penyingkiran laser karsinoma sel basal: ciri kaedah dan kekurangannya

Rawatan laser karsinoma sel basal adalah operasi pembedahan.

Penyingkiran laser karsinoma sel basal mempunyai satu kelemahan utama. Faktanya ialah sinar laser tidak memotong tisu, tetapi menguapnya, lapisan demi lapisan. Selepas laser, hanya kerak hangus yang tersisa dari tumor. Oleh itu, "kauterisasi" dengan laser tidak memungkinkan untuk mengarahkan tumor yang jauh untuk pemeriksaan histologi. Hanya histologi yang membolehkan kita menilai kelengkapan penghapusan karsinoma sel basal dan mengecualikan bentuk barah yang lebih serius, yang dalam kes-kes jarang tersembunyi atau berdekatan dengan karsinoma sel basal.

Kaedah ini mempunyai kelemahan lain. Rawatan laser karsinoma sel basal merosakkan tisu secara termal, dan luka seperti itu sembuh dengan pembentukan parut.

Pembuangan Surgitron karsinoma sel basal: ciri kaedah dan kekurangannya

Penghapusan gelombang radio karsinoma sel basal, atau elektrokoagulasi, atau rawatan pisau elektrik,

- Kaedah pembedahan lain. Dalam kes ini, hujung dengan wayar nipis digunakan untuk menghilangkan formasi. Apabila arus elektrik dengan frekuensi tertentu dilalui wayar, ia memperoleh sifat pisau bedah.

Selalunya, rawatan karsinoma sel basal dengan gelombang radio dilakukan pada peralatan perubatan syarikat Amerika Surgitron, yang memberikan nama kedua untuk kaedah ini.

Kaedah ini baik kerana selepas penggunaannya masih ada tisu untuk biopsi - ahli patomorfologi akan dapat menilai kelengkapan penyingkiran karsinoma sel basal dan mengecualikan bentuk barah yang lebih agresif. Kelemahan electrocoagulation adalah sama dengan semua kaedah pembedahan - peratusan perulangan yang tinggi untuk semua neoplasma melebihi 2 mm.

Perlu disiapkan secara mental untuk fakta bahawa pemotongan kulit sel basal oleh gelombang radio meninggalkan bekas luka.

Cryodestruction sel basal: ciri kaedah dan kekurangannya

Cryodestruction, atau cryotherapy, adalah kauterisasi karsinoma sel basal dengan nitrogen cair.

Kaedahnya murah dan agak meluas. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh bergantung pada keajaiban. Penyingkiran karsinoma sel basal oleh cryodestruction mempunyai kelemahan yang sangat serius: kedalaman pendedahan nitrogen cair pada tisu tidak dapat dikendalikan. Iaitu, setelah rawatan karsinoma sel basal dengan nitrogen, ada risiko meninggalkan luka pada kulit, dan sebaliknya, menyentuh kawasan tisu sihat yang terlalu besar. Dalam kes terakhir, setelah kauterisasi karsinoma sel basal, kemungkinan mengembangkan parut yang luas adalah tinggi.

Rawatan karsinoma sel basal dengan cryodestruction mempunyai kelemahan lain. Oleh kerana kaedah ini tidak memungkinkan untuk menilai sama ada tumor telah dikeluarkan sepenuhnya atau tidak, sel basal setelah krioodestruksi dapat meneruskan pertumbuhannya dan memerlukan penyingkiran berulang dari masa ke masa.

Kaedah Mos: ciri kaedah dan kekurangannya

Ini adalah kaedah rawatan berteknologi tinggi dan mahal yang memerlukan peralatan khas, latihan khas pakar bedah dan kehadiran makmal patomorfologi klinik itu sendiri. Ia dirancang untuk mencapai hasil estetik yang tinggi dari rawatan tumor pada wajah, leher, kaki dan lengan, pada alat kelamin.

Mungkin, dengan kaedah inilah Hugh Jackman dirawat.

Operasi Mos dapat dibandingkan (tentu saja dengan bebas) menggunakan alat pemotong: tisu dikeluarkan dalam lapisan nipis, lapis demi lapis dan segera dihantar ke makmal. Prosedur diulang sehingga sel-sel tumor tidak lagi dikesan di dalam kepingan..

Oleh kerana keseluruhan operasi dijalankan di bawah pengawasan ahli patomorfologi, tidak perlu mengeluarkan karsinoma sel basal 6 mm tisu sihat.

Operasi ini dicirikan oleh estetika tinggi, dan dengan kekurangan kulit di kawasan yang dikendalikan, ia diganti dengan implan.

Penyinaran karsinoma sel basal: ciri kaedah dan akibatnya setelah penyinaran karsinoma sel basal

Kaedah rawatan radiasi, atau radiasi, digunakan hanya jika terdapat kontraindikasi terhadap kaedah alternatif. Ini adalah kaedah pilihan untuk tumor yang terletak di tempat yang sukar dijumpai (misalnya di wajah), dalam atau terlalu besar hingga 5 cm, yang tidak dapat dirawat secara pembedahan. Mereka juga diresepkan untuk pesakit tua dengan kontraindikasi untuk rawatan pembedahan..

Oleh kerana penggunaan kaedah ini selalu disertai dengan komplikasi, ia digunakan terutamanya untuk orang tua berusia lebih dari 65 tahun.

Penyinaran kulit sel basal dilakukan:

 • x-ray fokus rapat,
 • menggunakan sinar gamma,
 • menggunakan sinar beta (elektron).

Penerapan satu kaedah atau kaedah lain tidak selalu ditentukan oleh rasional. Terapi sinar-x fokus pendek ditunjukkan di setiap klinik onkologi, oleh itu, selalunya pesakit dirujuk kepadanya. Pemasangan elektronik mahal dan kompleks, sehingga secara harfiah hanya sedikit klinik yang dilengkapi dengannya..

Mari kita lihat bagaimana terapi radiasi bertindak pada karsinoma sel basal.

Adalah dipercayai bahawa rawatan karsinoma sel basal dengan terapi radiasi memberi kesan buruk kepada DNA sel tumor. Sinaran mengion menjadikan pembelahan mereka lebih mustahil; karsinoma sel basal setelah terapi radiasi berhenti tumbuh dan runtuh dari masa ke masa.

Selalunya terdapat maklumat bahawa rawatan radiasi karsinoma sel basal tidak membawa akibat yang serius. Malangnya, ini tidak benar. Penyinaran kulit sel basal menyebabkan banyak komplikasi yang tidak dapat dielakkan. Oleh itu, rawatan karsinoma sel basal dengan radiasi sering dibandingkan dengan menembakkan burung pipit dari meriam, kerana kesan sampingan rawatan sedemikian sering melebihi keparahan penyakit itu sendiri.

Berikut adalah senarai komplikasi kaedah rawatan radiasi:

1. Terapi radiasi untuk karsinoma sel basal kulit menyebabkan perkembangan dermatitis dan ulser radiasi yang tidak menyembuhkan yang tidak berparut selama beberapa minggu.

Ia kelihatan seperti ulser radiasi

Sekiranya pada awal rawatan kulit di zon latihan hanya berubah menjadi merah dan gatal, maka pada minggu ketiga terapi, ulser merah terang yang tidak sembuh berkembang. Ia sangat mudah dijangkiti, mempunyai bau yang sangat tidak menyenangkan, dan dengan susah payah hanya bertahan 1.5 bulan setelah berakhirnya rawatan.

2. Ulser radiasi selalu sembuh dengan pembentukan parut. Ini bukan sahaja menimbulkan kecacatan pada ekspresi wajah, tetapi juga sangat merumitkan rawatan karsinoma sel basal sekiranya berlaku kambuh.

3. Adalah mustahil untuk meramalkan terlebih dahulu bagaimana zarah radioaktif akan bertindak. Di satu pihak, radiasi terapeutik bertujuan untuk membahagi sel secara intensif, dan ini adalah sifat utama neoplasma malignan: radiasi merosakkan sel sel basal dan menjadikannya tidak dapat dilaksanakan.

Tetapi sebaliknya, pendedahan radiasi itu sendiri mempunyai sifat mutagenik yang tinggi. Tisu yang sihat juga terkena radiasi, dan DNA sel yang sihat rosak..

Oleh itu, karsinoma sel basal yang selamat pada mulanya sangat cenderung "merosot" menjadi bentuk barah metastatik - contohnya, kanser kulit skuamosa.

Bahaya mengembangkan komplikasi ini seumur hidupnya selepas terdedah kepada karsinoma sel basal. Atas sebab ini, rawatan radiasi tidak dilakukan untuk pesakit yang berumur kurang dari 50 tahun. Kerana risiko komplikasi yang tinggi, rawatan radiasi tidak digunakan untuk karsinoma sel basal.

4. Sekiranya karsinoma sel basal muncul di kepala, penyinaran menyebabkan rambut gugur di kawasan yang terjejas, yang setelah rawatan rapuh dan kusam.

5. Risiko komplikasi meningkat sebanding dengan kedalaman penembusan karsinoma sel basal dan intensiti radiasi.

6. Dalam rawatan tumor yang terletak di dekat mata, katarak mungkin berlaku..

7. Rawatan karsinoma sel basal dengan penyinaran membawa kepada perubahan fungsi kelenjar sebum dan peluh di kawasan yang terdedah kepada radiasi.

8. Tempat yang sukar secara anatomi tidak dirawat dengan kaedah terapi radiasi.

9. Dengan rawatan radiasi jangkitan sel basal di wajah, risiko kambuh lebih tinggi daripada di kawasan kulit yang lain..

Terapi sinar-x fokus pendek: ciri kaedah dan kekurangannya

Selalunya, kaedah rawatan radiasi bermaksud terapi sinar-x fokus dekat - semua klinik onkologi khusus dilengkapi dengan kemudahan untuk pelaksanaannya. Dalam kes ini, penyinaran dilakukan oleh sinaran sinar-x gelombang pendek.

Ia kelihatan seperti alat untuk terapi sinar-x fokus dekat.

Oleh kerana kedalaman sinaran ini berbeza dari beberapa milimeter hingga 7 - 8 cm, dos dan bilangan sesi dikira secara individu.

Terapi sinar-x fokus pendek hanya berkesan pada peringkat awal karsinoma sel basal dan hanya digunakan di kawasan kulit yang boleh diakses. Contohnya, sudut hidung dianggap sukar dikendalikan..

Ia mempunyai kaedah ini dan kekurangannya. X-ray diserap dengan baik oleh tisu yang padat - contohnya, tulang. Oleh itu, apabila sel basal dekat dengan tulang - di kawasan aurikel dan di kepala - terapi radiasi dengan elektron disyorkan.

Terapi elektronik karsinoma sel basal: ciri kaedah dan kekurangannya

Sinar beta dipanggil elektron. Oleh itu, rawatan dengan sinar beta disebut terapi elektronik..

Berbanding dengan sinar-x, sinaran elektron dianggap lebih lembut, selektif dan disasarkan secara sempit. Elektron diserap oleh tisu secara sama rata dan tanpa mengira ketumpatannya. Tidak seperti sinar-x, tenaga yang hilang dengan kedalaman yang semakin meningkat, tenaga pancaran elektron naik ke puncak pada kedalaman tertentu, dan kemudian turun tajam.

Semua ini bererti bahawa dengan pengiraan dos yang betul, radiasi sedikit sebanyak dapat mencederakan tisu yang sihat di sekitar tumor. Terapi elektronik juga membolehkan anda menyinari kawasan kulit dengan banyak karsinoma sel basal..

Tetapi rawatan dengan terapi elektronik mempunyai batasan. Dari satu segi, ini adalah kos peralatan yang tinggi. Sebaliknya - teknik ini ditunjukkan pada tahap lanjut - ukuran sel basal tidak boleh kurang dari 4 cm2, kerana alat ini agak sukar untuk disiapkan dan tidak membenarkan memfokuskan aliran ke kawasan yang lebih kecil.

Jangan gunakan sinaran elektronik untuk rawatan karsinoma sel basal di kawasan mata: radiologi moden tidak mempunyai perlindungan berkesan terhadap organ penglihatan.

Rawatan perubatan karsinoma sel basal

Tumor yang tidak dapat dikendalikan yang besar dan diabaikan adalah kemoterapi. Tetapi keberkesanan rawatan sedemikian tidak begitu tinggi..

Kelemahan utama semua kaedah rawatan yang ada adalah risiko kambuh yang tinggi. Akibatnya, anda perlu memotong atau menyinari berulang-ulang kali. Selain itu, setiap peringkat rawatan disertai dengan kehilangan tisu dan parut yang sihat..

Keperluan untuk pemotongan tisu dalam adalah saat kritikal rawatan sel basal di wajah - terutamanya pada hidung, telinga dan sudut bibir, apabila setiap karsinoma sel basal disertai dengan kehilangan bahagian organ yang tidak dapat dipulihkan.

Kekambuhan karsinoma sel basal di parut mungkin merupakan akibat terburuk dalam merawat karsinoma sel basal dengan kaedah klasik

Perlu difahami bahawa hampir semua kaedah rawatan yang ada membawa kepada pembentukan parut, yang merupakan tisu penghubung yang padat, lemah ditembusi oleh saluran darah dan kekurangan bekalan darah. Dalam kes ini, kekambuhan karsinoma sel basal berlaku di zon penyetempatan awalnya - iaitu, selalu di zon parut.

Malangnya, dalam kes ini, PDT kehilangan keberkesanannya - peredaran mikro parut tidak membenarkan pemekaran fotosenserasi dalam kepekatan yang mencukupi. Oleh itu, karsinoma sel basal yang berulang pada parut tidak dapat diterima dengan kaedah rawatan alternatif selain pembedahan.

Oleh itu, setelah melakukan operasi membuang karsinoma sel basal sekali sahaja, anda menjadi sandera kepada kaedah pembedahan.

Kaedah yang paling berkesan untuk mencegah karsinoma sel basal selepas pembedahan adalah tidak melakukan pembedahan sama sekali: merawatnya selepas pembedahan menghilangkan kemungkinan menggunakan hampir semua kaedah lain kecuali pembedahan.

Cara merawat karsinoma sel basal untuk menyembuhkan. Rawatan PDT karsinoma sel basal

PDT - teknik yang berkesan untuk rawatan karsinoma sel basal tanpa kambuh dalam satu prosedur.

Pengalaman peribadi yang luas dalam rawatan karsinoma sel basal dengan PDT membolehkan saya dengan yakin mengatakan bahawa:

 • PDT dalam 96% kes secara kekal menghilangkan karsinoma sel basal dalam satu prosedur,
 • Rawatan fotodinamik karsinoma sel basal menunjukkan kecekapan tertinggi di antara semua kaedah yang ada. Kaedah ini secara khusus mensasarkan sel barah dan menghapuskannya sepenuhnya. Risiko kambuh karsinoma sel basal besar setelah PDT yang betul dan dilakukan sepenuhnya adalah beberapa kali lebih rendah daripada kaedah rawatan lain dan hanya beberapa peratus.
 • Hanya kaedah fotodinamik untuk merawat karsinoma sel basal yang memberikan hasil estetik tertinggi: parut sama ada tidak kekal, atau hampir tidak dapat dilihat.
 • Kaedah ini sesuai untuk basaloma yang paling kompleks di hidung dan kelopak mata..
 • PDT menunjukkan hasil yang sangat baik dalam rawatan karsinoma sel basal besar.
 • Hampir tidak ada kesan sampingan, kerana sel yang sihat tidak menderita semasa PDT.

Untuk PDT, lokasi sel basal, tahap, jenis, atau ukurannya tidak penting. Untuk kaedah rawatan ini praktikalnya tidak ada kontraindikasi untuk usia atau atas sebab kesihatan..

Apakah intipati metodologi

Penyingkiran karsinoma sel basal kulit secara fotodinamik bermula dengan penitis - pesakit disuntik dengan ubat fotosensitizer, yang meningkatkan kepekaan fotosensitif pada tisu. Fotosensitizer mempunyai sifat khas berlama-lama hanya pada sel lama, tidak normal, rosak dan barah..

2-3 jam selepas pengenalan tisu mengikut skema khas, laser disinari. Fotosensitizer diaktifkan oleh cahaya dan memasuki reaksi fotokimia yang kompleks, yang mengakibatkan pembebasan sebatian toksik dan spesies oksigen reaktif yang memusnahkan sel-sel barah.

Tempoh prosedur bergantung pada ukuran dan jumlah tumor dan mengambil masa dari 20 minit hingga 2.5 jam.

Kesan yang disasarkan pada sel barah inilah yang memastikan penyingkiran tumor sepenuhnya dan hasil estetik yang sangat baik selepas prosedur.

Adakah begitu mudah?

Sudah tentu, prosedur PDT sama sekali tidak semudah yang kelihatan pada pandangan pertama. Untuk mendapatkan hasil yang terjamin, ia memerlukan peralatan berkualiti tinggi, ketukangan tertinggi, ketepatan perhiasan dan rancangan rawatan individu yang dibangunkan.

Untuk setiap pesakit, saya mengembangkan protokol rawatan saya sendiri, yang bergantung pada usia, sejarah perubatan, ukuran dan lokasi tumor, penyakit bersamaan.

Pastikan anda menjalankan diagnosis dan pembezaan tumor:

 • pemeriksaan visual dengan dermatoskopi;
 • pensampelan untuk penilaian sitologi;
 • smear cap jari sekiranya terdapat bentuk ulserasi;
 • pagar biopsi untuk tumor lebih dari 5 cm2.

Prosedur ini membolehkan anda mendiagnosis barah kulit sel basal secara tepat dan mengecualikan skuamosa yang lebih agresif.

Sebelum prosedur, saya mengira dengan teliti dos fotosensitizer, serta intensiti dan masa pendedahan laser. Saya berhati-hati mengawal kekuatan sinaran laser semasa prosedur.

Pematuhan dengan protokol PDT dan pendekatan individu membolehkan saya mencapai hasil rawatan yang baik pada tahap 96% pada kali pertama.

Ngomong-ngomong, tidak semua pakar PDT terlatih berjaya melancarkan reaksi fotokimia yang diperlukan dan mencari penyembuhan.

Saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana reaksi tisu yang tidak normal semasa PDT yang disebut.

Foto menunjukkan hipertermia - luka bakar tisu yang tidak boleh dilakukan selepas prosedur PDT yang dilakukan dengan betul. Dari reaksi tisu, saya faham bahawa tidak ada barah fotokimia berlaku dalam kes ini, walaupun pesakit diberi fotosensitizer dan laser digunakan sebelum prosedur. Hasil rawatan yang ditunjukkan dalam foto tidak memberikan hak untuk menyebutnya PDT. Oleh itu, setelah selesai menjalani rawatan, pesakit tidak akan mendapat kelebihan teknik yang saya nyatakan di atas.

Saya tidak boleh berpura-pura mengatakan sama ada prosedur ini membantu atau tidak: foto itu diberikan oleh rakan sekerja, dan saya tidak mengetahui deflasi pesakit selanjutnya. Berikut adalah gambar yang akan menunjukkan bagaimana kawasan rawatan selepas PDT.

Reaksi fotokimia mungkin disertai dengan pemutihan tisu di kawasan yang terjejas, seperti yang ditunjukkan dalam foto..

5 hari selepas PDT, zon penyinaran menjadi gelap, yang menunjukkan keberkesanan rawatan, yang akan menyebabkan kematian karsinoma sel basal.

Pada hari ke-14-20, kerak terbentuk, di mana terdapat epitelisasi.

Selepas pemulihan, parut yang sedikit dan tidak kelihatan masih ada..

Pemulihan

Selepas prosedur, sianosis muncul di tempat pendedahan, yang diketatkan dengan kerak hitam selama 14-20 hari.

Sekiranya pesakit dalam tempoh selepas operasi selama 4-6 minggu dengan rapi memenuhi kehendak doktor, setelah prosedur PDT, parut kecil dan hampir tidak kelihatan tetap pada kulit. Dalam kes penyingkiran sel basal kecil, tumor selepas PDT sering hilang tanpa jejak.

Mengapa kaedah PDT kurang ditunjukkan di Eropah dan Amerika Syarikat

Ramai pesakit bertanya kepada saya soalan yang munasabah - mengapa jika kaedah PDT begitu berkesan, maka kaedah ini tidak banyak diketahui di Amerika Syarikat dan Eropah?

Sebab utama keadaan ini adalah kos yang terlalu mahal untuk pemekaran fotosenser di negara-negara ini - kos ubat itu sekitar 3,000 dolar AS. Ini adalah harga yang tinggi, masing-masing, karsinoma sel basal PDT tidak dibayar oleh syarikat insurans. Dan jika kaedah itu tidak digunakan, maka ia tidak berkembang atau berkembang dengan sangat buruk.

Saya telah terlibat dalam terapi fotodinamik selama lebih dari 10 tahun, dan pengalaman saya membolehkan saya mencapai penyembuhan sepenuhnya dari tumor yang paling kompleks..

Untuk mendapatkan konsultasi, adakah terapi fotodinamik karsinoma sel basal ditunjukkan kepada anda, dan untuk mengira harga prosedur, hantarkan sejarah dan analisis perubatan anda melalui e-mel [email protected]. Atau hubungi +7 (495) 204-18-93 di Moscow.

Penerimaan dilakukan oleh Maxim Stanislavovich Afanasyev, ahli onkologi, doktor sains perubatan, profesor dan ahli majlis akademik MGMU Pertama yang dinamakan MEREKA. Sechenova, Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, pakar bedah, pakar dalam rawatan karsinoma sel basal.

Majlis resepsi diadakan di 5 klinik di Moscow, dan juga di pusat-pusat di Makhachkala, Kursk, Stavropol, Barnaul, Samara dan wilayah lain di Rusia. Anda boleh menentukan tarikh, tempat penerimaan tetamu di bandar anda dan membuat janji dengan pentadbir melalui telefon +7 (495) 204-18-93.

Untuk pertolongan dalam menyediakan bahan, saya mengucapkan terima kasih kepada Tatiana Georgievna Grishacheva, seorang penyelidik di Pusat Perubatan Laser, Universiti Perubatan Negeri St. Petersburg yang diberi nama Acad. I.P. Pavlova.

Penerbitan Mengenai Asma