Virus Epstein-Barr dari kumpulan herpes ditemui baru-baru ini, pada tahun 1964. Itu belum dikaji sepenuhnya, namun, kajian telah mengesahkan hubungan langsung atau tidak langsung patogen ini dengan perkembangan sejumlah patologi serius, termasuk yang bersifat onkologi. Oleh itu, bahagian penting dari diagnosis komprehensif untuk penyakit etiologi dan imunodefisiensi yang tidak diketahui adalah ujian darah untuk antibodi terhadap EBV.

Petunjuk untuk pemeriksaan di VEB

Apabila dijangkiti, virus Epstein-Barr (virus jenis gamma herpes jenis IV), terutamanya menyerang sistem pertahanan badan. Ia menembusi limfosit B dan mengganggu tindak balas imun, yang menimbulkan tindak balas yang tidak mencukupi terhadap jangkitan dan sel manusia sendiri.

Anda perlu mengesahkan atau mengecualikan kesan jangkitan EBV jika:

 • oleh sekumpulan gejala luaran dan jumlah darah pada pesakit, mononukleosis berjangkit dapat diandaikan;
 • ARVI dan ARI sangat kerap berlaku, imuniti berkurangan;
 • sakit tekak sering didiagnosis pada kanak-kanak atau orang dewasa (3-4 kali setahun atau lebih);
 • selsema disertai dengan peningkatan kelenjar getah bening di leher, plak di kerongkong, suhu tinggi (di atas 38-39 darjah);
 • kanak-kanak mengalami peningkatan amandel, kelenjar getah bening dan adenoid secara serentak (dengan latar belakang selsema yang kerap);

Wanita yang merancang kehamilan, pembawa HIV, dan pesakit barah juga perlu memantau status jangkitan Epstein-Barr. Dalam rawatan EBV, ujian berulang ditetapkan untuk memantau keberkesanan terapi.

Virus Epstein-Barr (VEB): laluan penularan, jangkitan, prognosis (akibat dan komplikasi)

Struktur virus dan tindak balas imun

Kajian serologi yang popular untuk diagnosis virus Epstein-Barr didasarkan pada analisis tindak balas imun badan terhadap penembusan patogen. Reaksi pelindung imuniti manusia adalah penghasilan antibodi untuk meneutralkan antigen yang dikesan. Sedikit istilah untuk pemahaman yang lebih baik:

 1. Antigen adalah molekul protein (kadang-kadang polisakarida atau asid nukleik) yang sistem kekebalan tubuh dianggap asing dan berupaya memusnahkan. Ia boleh menjadi bakteria, virus dan serpihannya, serbuk sari tumbuhan, beberapa produk dan sebatian protein lain. Sekiranya berlaku kerosakan pada sistem imun, protein tubuh sendiri dapat dianggap sebagai antigen.
 2. Antibodi adalah protein khas (imunoglobulin) yang dihasilkan oleh limfosit untuk mengikat dan menyekat antigen. Protein pelindung khusus dihasilkan untuk setiap jenis antigen..

Protein imunoglobulin pelindung bergabung dengan molekul asing berdasarkan prinsip "kunci-kunci" dan menghentikan pembiakan ejen berjangkit.

Ejen penyebab jangkitan Epstein-Barr secara struktural adalah molekul DNA untai dua (nukleus, atau nukleus) yang dikelilingi oleh membran kapsid dan dilapisi dengan membran luar yang merangkumi glikoprotein untuk membetulkan mukosa. Unsur-unsur ini adalah antigen untuk sistem imun manusia:

 • Antigen nuklear virus Epstein-Barr (EBNA);
 • capsid (VCA) - kulit protein inti;
 • membran (MA) - membran luar;
 • awal (EA) - glikoprotein di kulit luar virus.

Bagi masing-masing, limfosit B tubuh manusia menghasilkan beberapa jenis imunoglobulin yang berbeza dalam masa, struktur dan tujuan penampilan.

Bagaimana virus herpes berinteraksi dengan tubuh manusia

Ujian Antibodi Epstein-Barr

Tujuan diagnosis serologi adalah pengesanan antibodi terhadap patogen berjangkit dalam darah. Kaedah penyelidikan berikut adalah:

 1. RIF - tindak balas imunofluoresensi.
 2. IFA - enzim immunoassay.
 3. IHLA - analisis imunokimia.

Kaedah yang paling biasa adalah kaedah ELISA, yang digunakan di kebanyakan institusi perubatan Rusia. Dengan pertolongannya, kehadiran pelbagai virus herpes, toxoplasmosis, hepatitis, campak dan rubela, serta penyakit berjangkit lain dapat dikesan. Kelebihan kaedah penyelidikan ini jelas:

 1. Kekhususan dan kepekaan yang sangat tinggi. Kaedah ini membolehkan anda mengesan sebatian yang diinginkan walaupun kepekatannya sangat rendah.
 2. Kebarangkalian kesilapan yang rendah, faktor manusia tidak begitu penting dalam kajian ini. Properti ini disebabkan oleh kemampuan penyesuaian reagen dan sistem ujian yang tinggi..
 3. Keupayaan untuk mendiagnosis jangkitan pada peringkat awal, bahkan sebelum bermulanya gejala klinikal.

Walau bagaimanapun, terdapat juga kekurangan yang perlu diingat:

 • kos penyelidikan yang tinggi;
 • kekhususan sempit - semasa menetapkan kajian, doktor harus, dengan tahap kebarangkalian yang tinggi, menganggap jangkitan mana yang menimbulkan penyakit;
 • membolehkan anda mengesan antibodi dalam darah, tetapi bukan patogen itu sendiri.

Biasanya, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti jenis antibodi berikut terhadap virus Epstein-Barr:

 1. IgM (VCA) adalah imunoglobulin kelas M untuk antigen kapsid. Mereka dihasilkan dari hari pertama jangkitan dan kira-kira 6 bulan selepas jangkitan, serta semasa aktiviti virus berulang.
 2. IgG (VCA) adalah imunoglobulin kelas G untuk antigen kapsid. Mereka mula dihasilkan oleh badan kira-kira 20 hari selepas jangkitan, dan kemudian dijumpai di dalam darah sepanjang hayat..
 3. IgG (EA) - Antibodi kelas G terhadap antigen awal. Sebagai peraturan, mereka dihasilkan dalam masa sekitar enam bulan dari saat jangkitan, kemudian hilang. Apabila bentuk terpendam jangkitan Epstein-Barr tidak ditentukan.
 4. IgG (EBNA) - imunoglobulin terlambat kepada antigen nuklear (virus) Epstein-Barr. Mereka menunjukkan adanya imuniti yang stabil terhadap patogen, mulai terbentuk setelah hilangnya gejala luaran, kira-kira enam bulan setelah jangkitan. Sekiranya titer mereka meningkat pada kanak-kanak atau orang dewasa, ini mungkin menunjukkan kambuhnya jangkitan..

Hasil analisis kualitatif dan kuantitatif jenis imunoglobulin ini, dalam kombinasi dengan gambaran klinikal penyakit ini, memberi doktor maklumat yang cukup untuk membuat diagnosis dan menetapkan terapi.

Diagnosis virus Epstein-Barr (EBV): ujian darah, DNA, PCR, ujian hati

Peraturan untuk Penyerahan Analisis

Agar hasil ujian dapat diandalkan, sebilangan syarat mesti dipenuhi sebelum pendermaan darah:

 1. Selama setengah hari jangan minum ubat. Sekiranya ini tidak dapat dilakukan, maka kakitangan makmal harus diberi amaran mengenai ubat-ubatan yang diambil..
 2. Juga, dalam masa 12 jam sebelum memberi darah untuk jangkitan Epstein-Barr, anda tidak boleh minum alkohol, merokok.
 3. Aktiviti fizikal mesti terhad.
 4. Darah diberikan dengan ketat semasa perut kosong! (Setengah hari sebelum analisis, anda tidak boleh makan makanan). Oleh itu, pengambilan sampel darah untuk penyelidikan biasanya dilakukan pada awal pagi..
 5. Kanak-kanak prasekolah perlu diminum sebelum melakukan analisis dengan air masak suam (sedikit demi sedikit, selama setengah jam sebelum mengambil bahan).

Pelanggaran peraturan ini dapat menyebabkan penyimpangan hasilnya: maka diperlukan derma darah kedua, atau rawatan yang salah mungkin diresepkan.

Radiasi atau kemoterapi yang diperoleh semasa analisis, sel lemak berlebihan dalam darah, toksoplasmosis juga menyebabkan perubahan nilai..

Penyahsulitan analisis

Tafsiran ujian untuk antibodi terhadap virus Epstein-Barr, terutamanya kuantitatif, tidak universal. Petunjuk normal mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis reagen yang digunakan dan kaedah penyelidikan. Oleh itu, pendekatan individu diperlukan untuk menguraikan hasilnya, dan pakar perlu mempercayakannya.

Gambaran lengkap mengenai status terkini jangkitan Epstein-Barr di dalam tubuh hanya dapat diperoleh dengan membandingkan data semua jenis kajian dan gejala yang ada. Maklumat berikut akan membantu menilai ujian darah untuk antibodi: Antibodi IgM terhadap antigen kapsul virus Epstein-Barr dapat ditunjukkan pada borang analisis seperti berikut: VCA IgM, anti-VCA IgM, VEB VCA IgM, anti-VCA IgM. Sekiranya imunoglobulin kelas M untuk protein kapsid dikesan, ini menunjukkan status aktif jangkitan virus. Pada minggu-minggu pertama selepas jangkitan, jumlah mereka adalah maksimum. Dari sekitar minggu ke-3 ia mula menurun, dan hilang sepenuhnya dalam masa enam bulan.

Hasil negatif menunjukkan tidak adanya virus atau jangkitan laten (laten). Antibodi IgG terhadap antigen kapsid dienkripsi dalam hasilnya dalam bentuk: EBV VCA IgG, di VCA IgG. Juga muncul pada awal fasa akut penyakit ini, pada bulan pertama setelah jangkitan. Nilai tertinggi dicatatkan pada bulan kedua penyakit ini. Semasa anda pulih, jumlahnya berkurang, tetapi kehadirannya dalam serum darah mungkin berterusan selama beberapa tahun selepas jangkitan.

Hasil positif untuk imunoglobulin kelas G terhadap protein kapsid menunjukkan sama ada fasa akut jangkitan atau penyakit sebelumnya dan imuniti stabil terhadap virus Epstein-Barr.

Serologi, ELISA, PCR untuk virus Epstein-Barr. Hasil positif dan negatif

IgG negatif bermaksud sama ada seseorang tidak pernah dijangkiti jangkitan EBV, atau dalam keadaan remisi:

 1. Antibodi IgG terhadap antigen nuklear patogen Epstein-Barr muncul pada peringkat akhir penyakit. Pada fasa akut penyakit ini, mereka biasanya tidak hadir, mulai terbentuk setelah kira-kira 3-6 bulan setelah jangkitan dan dijumpai dalam darah selama bertahun-tahun. Anti-EBNA IgG positif menunjukkan jangkitan Epstein-Barr yang lalu dan kekebalan terhadapnya. Sekiranya nilainya negatif, kita boleh menganggap tahap awal penyakit atau ketiadaan patogen di dalam badan.
 2. Antibodi kelas G terhadap antigen awal - dihasilkan semasa jangkitan primer, dalam fasa akut penyakit ini. Setelah pulih, mereka cepat hilang. Analisis sedemikian digunakan untuk diagnosis awal jangkitan virus Epstein-Barr. Titik tinggi EA IgG dikesan dalam keadaan kekurangan imun, penyakit onkologi yang berkaitan dengan EBV, dan jangkitan kronik.

Kemungkinan kombinasi imunoglobulin dengan virus Epstein-Barr ditafsirkan sebagai berikut:

 1. EBNA IgG- VCA IgG- VCA IgM +: peringkat awal penyakit, jangkitan primer.
 2. EBNA IgG- VCA IgG + VCA IgM +: jangkitan primer, peringkat akut penyakit.
 3. EBNA IgG + VCA IgG + VCA IgM +: jangkitan aktif, jangkitan primer atau kambuh.
 4. EBNA IgG- VCA IgG- VCA IgM-: tidak ada jangkitan (tidak ada virus), atau ada kekurangan imunodefisiensi.
 5. EBNA IgG + VCA IgG + VCA IgM-: jangkitan laten (laten), pesakit adalah pembawa virus.
 6. Sekiranya hanya antibodi G terhadap antigen nuklear yang dikesan, ini juga menunjukkan penyakit lama dan adanya EBV "tidur" di dalam badan.

Gambaran klinikal keseluruhan terdiri daripada nisbah dalam analisis imunoglobulin IgM dan IgG. Kajian serologi tidak selalu memberikan hasil yang tepat, di samping itu, jangkitan Epstein-Barr dapat berkembang dalam bentuk atipikal (sementara sejumlah antibodi tidak ada). Oleh itu, doktor boleh menetapkan pemeriksaan tambahan.

Rawat inap dengan virus Epstein-Barr. Hormon, antibiotik dan probiotik untuk EBV

Ketersediaan antibodi

Dalam beberapa kes, analisis mengenai keberadaan antibodi terhadap virus Epstein-Barr mungkin diperlukan untuk menjelaskan diagnosis. Indeks ketersediaan menentukan kekuatan ikatan antara antigen dan protein pelindung. Pada jangkitan awal, ia agak rendah, tetapi semasa "pertarungan" antara sistem kekebalan tubuh dan virus itu secara beransur-ansur tumbuh. Antibodi tinggi yang terdapat dalam sampel darah menunjukkan kambuhnya jangkitan. Imunoglobulin rendah menunjukkan jangkitan primer.

Virus Epstein-Barr tersebar luas di kalangan penduduk seluruh dunia, oleh itu kehadiran antibodi terhadapnya bukanlah sesuatu yang luar biasa dan jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kes kekebalan yang rendah, penyakit yang sering berulang, sindrom keletihan kronik - pengenalpastian penyebabnya tepat pada masanya sangat penting. Dengan mengesan jangkitan aktif dalam masa dan memulakan rawatan, akibat kesihatan yang serius dapat dicegah..

Rawatan virus Epstein-Barr (EBV) pada kanak-kanak dan orang dewasa. Tempoh dan rejimen rawatan untuk EBV

Ketersediaan virus IgG ke Epstein-Barr (virus Epstein-Barr) (termasuk penentuan antibodi terhadap antigen kapsid virus Epstein-Barr, IgG)

PERATURAN UMUM MENYEDIAKAN ANALISIS DARAH

Bagi kebanyakan kajian, disarankan untuk menderma darah pada waktu pagi ketika perut kosong, ini sangat penting sekiranya pemantauan dinamik terhadap penunjuk tertentu dilakukan. Makan secara langsung boleh mempengaruhi kepekatan parameter yang dikaji dan sifat fizikal sampel (peningkatan kekeruhan - lipemia - setelah makan makanan berlemak). Sekiranya perlu, anda boleh menderma darah pada siang hari setelah berpuasa 2-4 jam. Sebaiknya minum 1-2 gelas air pegun sebelum mengambil darah, ini akan membantu mengumpulkan jumlah darah yang diperlukan untuk kajian ini, mengurangkan kelikatan darah dan mengurangkan kemungkinan pembentukan gumpalan dalam tabung uji. Adalah perlu untuk menghilangkan tekanan fizikal dan emosi, merokok 30 minit sebelum kajian. Darah untuk penyelidikan diambil dari urat.

Epstein-Barr VCA IgG Virus - Ketersediaan

Di mana: Tonus

Masa utama: 4 hari bekerja

+ Bahan pagar 200 gosok.

+ Analisis pagar di rumah pada orang dewasa (hanya Nizhny Novgorod) 200 gosok.

Virus Epstein Barr adalah agen penyebab mononukleosis berjangkit, yang sering berlaku pada masa kanak-kanak, tetapi ini tidak menghalangi timbulnya gejala pada orang dewasa. Hampir 90% penduduk adalah pembawa virus ini. Berjumpa dengan agen berjangkit paling kerap berlaku pada masa kanak-kanak.

Sebagai diagnosis kemungkinan jangkitan, salah satu maklumatnya adalah serologi - pengesanan antibodi terhadap antigen virus. Terdapat beberapa kelas imunoglobulin - IgG, IgM, IgA. Masing-masing membawa maklumat tertentu mengenai perjalanan penyakit ini..

IgG protein kapsid virus Epstein Barr mula dihasilkan 3-4 minggu selepas jangkitan dan bertanggungjawab untuk imuniti jangka panjang, sepanjang hayat. Pengesanan antibodi virus Epstein Barr VCA IgG bersama dengan IgM menunjukkan adanya jangkitan, yang jangkamasa kira-kira 2-3 bulan.

Sekiranya antibodi terhadap virus Epstein Barr VCA IgG ditentukan secara eksklusif, maka ini bermaksud jangkitan kronik (lebih dari 2-3 bulan), pembawa virus, atau jangkitan yang pernah menular lama. Tentukan sama ada ini adalah jangkitan kronik, kambuh, atau penyakit lama yang membolehkan analisis IgG ke antigen kapsid virus Epstein Barr secara dinamik. Sekiranya peningkatan titer antibodi diperhatikan, maka, proses menular ada dan cukup aktif. Peningkatan titer antibodi terhadap virus Epstein Barr VCA IgG bersama dengan kemunculan semula IgM menunjukkan kambuh.

Penentuan penanda ini bukan sahaja memungkinkan untuk membezakan jangkitan, tetapi juga untuk memantau keberkesanan rawatan.

4 jam sebelum anda mengambil ujian antibodi terhadap antigen virus Epstein Barr, jangan makan. Pada malam sebelum itu, disarankan untuk mematuhi peraturan yang baik, baik dari segi pemakanan maupun aktiviti fizikal.

Pengesyoran ini akan membolehkan anda menguji antibodi terhadap antigen virus Epstein Barr selengkap mungkin.

 • Untuk pengesahan makmal mengenai diagnosis klinikal mononukleosis berjangkit, sekiranya terdapat gejala
 • Diagnosis mononukleosis sebelumnya
 • Penilaian Kerentanan Virus Epstein Barr
 • Untuk diagnosis penyakit limfoproliferatif dan onkologi yang berkaitan dengan jangkitan ini
 • Untuk memantau keberkesanan rawatan mononukleosis berjangkit - penurunan titer antibodi dalam analisis dalam dinamika

Hasil berikut dapat ditunjukkan dalam ujian IgG untuk antigen kapsid virus Epstein Barr:

Titer lebih daripada 20 unit / ml - positif

Titer kurang daripada 20 unit / ml - negatif

Hasil positif mengesahkan adanya jangkitan, atau fakta jangkitan.

Hasil negatif menunjukkan tidak adanya jangkitan yang disebabkan oleh virus Epstein Barr di dalam badan.

Untuk penilaian penuh mengenai gambaran penyakit ini, disarankan agar penentuan imunoglobulin kelas IgM.

Ketersediaan antibodi IgG terhadap virus Epstein-Barr

 • Perkara 3262
 • Tempoh hingga 6 hari bekerja.
 • Jenis biomaterial yang digunakan Serum
 • Had rujukan Negatif - antibodi tidak dikesan atau dikesan dalam jumlah diagnostik yang tidak signifikan, mustahil untuk mengira kesediaan. Indeks aviditi 60% bermaksud kehadiran antibodi aviditi tinggi (menunjukkan jangkitan lama).-.
 • Persiapan untuk kajian Anda boleh menderma darah pada siang hari, tidak lebih awal dari 3 jam selepas makan atau pada waktu pagi dengan perut kosong. Air tulen boleh diminum seperti biasa..

Antibodi IgG terhadap antigen kapsid virus Epstein-Barr, ketersediaan

Sinonim: penentuan aviditas IgG ke antigen kapsid virus Epstein-Barr (VEB, EBC), penentuan aviditas IgG ke virus Epstein-Barr VCA EBV IgG, ketahanan terhadap virus Epstein-Barr, virus Epstein-Barr IgG - ketersediaan, virus Epstein-Barr IgG kesediaan.

Ujian berkaitan: pengesanan antibodi IgM terhadap antigen kapsid virus Epstein-Barr, pengesanan antibodi IgG terhadap antigen kapsid virus Epstein-Barr, pengesanan DNA virus Epstein-Barr, pengesanan antigen virus Epstein-Barr awal, IgG; penentuan antigen nuklear virus Epstein-Barr, IgG; penentuan antibodi terhadap HIV jenis 1.2, ujian darah umum, ujian darah biokimia (Alt, Ast).

Penentuan ketersediaan IgG ke antigen kapsid virus Epstein-Barr menunjukkan tahap keberkesanan interaksi spesifik antara molekul antibodi (imunoglobulin) dan antigen (virus), kadar pembentukan kompleks imun dan kelengkapan peneutralan antigen (virus).

Kajian ini akan membolehkan doktor anda:

 • Lakukan diagnosis pembezaan kes mononukleosis berjangkit baru-baru ini daripada yang dipindahkan sebelumnya;
 • Tentukan penyebab demam etiologi yang tidak jelas;
 • Lakukan diagnosis pembezaan penyakit yang serupa dengan gejala mononukleosis berjangkit (seperti angina);
 • Lakukan diagnosis pembezaan penyakit sistem hematopoietik.

Kajian ini disyorkan apabila:

 • Sakit tekak;
 • Kelenjar getah bening yang bengkak;
 • Limpa dan / atau hati yang membesar;
 • Demam;
 • Keletihan;
 • Ruam.

Kaedah:

Ujian imunosorben berkait enzim (ELISA).

Bahan untuk penyelidikan:

Persediaan belajar

Kajian ini dilakukan semasa perut kosong. Selepas makan terakhir, sekurang-kurangnya 8 jam harus berlalu.

Syarat khas:

Tidak perlu temu janji.

Format hasilnya:

Indeks Ketersediaan (IA),%. Mencerminkan berapa banyak antibodi dari jumlahnya yang kuat mengikat antigen kapsid virus Epstein-Barr.

Norma:

IA> 70% - kehadiran antibodi yang sangat gemar;

LLC Biomedika Plus

220068, Republik Belarus,
Minsk, st. Chervyakova 64
E-mel: [email protected]


Lesen No.02040 / 6344 bertarikh 26 Mac 2010


© 1999-2020
Hak cipta terpelihara

Waktu Pusat:

Isnin Jumaat:
08:00 - 20:00
Sabtu: 08:00 - 16:00
Ahad adalah hari cuti

Ketersediaan antibodi IgG terhadap virus Epstein-Barr

Peraturan untuk lulus ujian untuk antibodi terhadap virus Epstein-Barr dan penyahkodan hasilnya

Virus Epstein-Barr dari kumpulan herpes ditemui baru-baru ini, pada tahun 1964.

Itu belum dikaji sepenuhnya, namun, kajian telah mengesahkan hubungan langsung atau tidak langsung patogen ini dengan perkembangan sejumlah patologi serius, termasuk barah.

Oleh itu, bahagian penting dari diagnosis komprehensif untuk penyakit etiologi dan imunodefisiensi yang tidak diketahui adalah ujian darah untuk antibodi terhadap EBV.

Petunjuk untuk pemeriksaan di VEB

Apabila dijangkiti, virus Epstein-Barr (virus jenis gamma herpes jenis IV), terutamanya menyerang sistem pertahanan badan. Ia menembusi limfosit B dan mengganggu tindak balas imun, yang menimbulkan tindak balas yang tidak mencukupi terhadap jangkitan dan sel manusia sendiri.

Anda perlu mengesahkan atau mengecualikan kesan jangkitan EBV jika:

 • oleh sekumpulan gejala luaran dan jumlah darah pada pesakit, mononukleosis berjangkit dapat diandaikan;
 • ARVI dan ARI sangat kerap berlaku, imuniti berkurangan;
 • sakit tekak sering didiagnosis pada kanak-kanak atau orang dewasa (3-4 kali setahun atau lebih);
 • selsema disertai dengan peningkatan kelenjar getah bening di leher, plak di kerongkong, suhu tinggi (di atas 38-39 darjah);
 • kanak-kanak mengalami peningkatan amandel, kelenjar getah bening dan adenoid secara serentak (dengan latar belakang selsema yang kerap);

Wanita yang merancang kehamilan, pembawa HIV, dan pesakit barah juga perlu memantau status jangkitan Epstein-Barr. Dalam rawatan EBV, ujian berulang ditetapkan untuk memantau keberkesanan terapi.

Virus Epstein-Barr (VEB): laluan penularan, jangkitan, prognosis (akibat dan komplikasi)

Struktur virus dan tindak balas imun

Kajian serologi yang popular untuk diagnosis virus Epstein-Barr didasarkan pada analisis tindak balas imun badan terhadap penembusan patogen. Reaksi pelindung imuniti manusia adalah penghasilan antibodi untuk meneutralkan antigen yang dikesan. Sedikit istilah untuk pemahaman yang lebih baik:

 1. Antigen adalah molekul protein (kadang-kadang polisakarida atau asid nukleik) yang sistem kekebalan tubuh dianggap asing dan berupaya memusnahkan. Ia boleh menjadi bakteria, virus dan serpihannya, serbuk sari tumbuhan, beberapa produk dan sebatian protein lain. Sekiranya berlaku kerosakan pada sistem imun, protein tubuh sendiri dapat dianggap sebagai antigen.
 2. Antibodi adalah protein khas (imunoglobulin) yang dihasilkan oleh limfosit untuk mengikat dan menyekat antigen. Protein pelindung khusus dihasilkan untuk setiap jenis antigen..

Protein imunoglobulin pelindung bergabung dengan molekul asing berdasarkan prinsip "kunci-kunci" dan menghentikan pembiakan ejen berjangkit.

Ejen penyebab jangkitan Epstein-Barr secara struktural adalah molekul DNA untai dua (nukleus, atau nukleus) yang dikelilingi oleh membran kapsid dan dilapisi dengan membran luar yang merangkumi glikoprotein untuk membetulkan mukosa. Unsur-unsur ini adalah antigen untuk sistem imun manusia:

 • Antigen nuklear virus Epstein-Barr (EBNA);
 • capsid (VCA) - kulit protein inti;
 • membran (MA) - membran luar;
 • awal (EA) - glikoprotein di kulit luar virus.

Bagi masing-masing, limfosit B tubuh manusia menghasilkan beberapa jenis imunoglobulin yang berbeza dalam masa, struktur dan tujuan penampilan.

Bagaimana virus herpes berinteraksi dengan tubuh manusia

Ujian Antibodi Epstein-Barr

Tujuan diagnosis serologi adalah pengesanan antibodi terhadap patogen berjangkit dalam darah. Kaedah penyelidikan berikut adalah:

 1. RIF - tindak balas imunofluoresensi.
 2. IFA - enzim immunoassay.
 3. IHLA - analisis imunokimia.

Kaedah yang paling biasa adalah kaedah ELISA, yang digunakan di kebanyakan institusi perubatan Rusia. Dengan pertolongannya, kehadiran pelbagai virus herpes, toxoplasmosis, hepatitis, campak dan rubela, serta penyakit berjangkit lain dapat dikesan. Kelebihan kaedah penyelidikan ini jelas:

 1. Kekhususan dan kepekaan yang sangat tinggi. Kaedah ini membolehkan anda mengesan sebatian yang diinginkan walaupun kepekatannya sangat rendah.
 2. Kebarangkalian kesilapan yang rendah, faktor manusia tidak begitu penting dalam kajian ini. Properti ini disebabkan oleh kemampuan penyesuaian reagen dan sistem ujian yang tinggi..
 3. Keupayaan untuk mendiagnosis jangkitan pada peringkat awal, bahkan sebelum bermulanya gejala klinikal.

Walau bagaimanapun, terdapat juga kekurangan yang perlu diingat:

 • kos penyelidikan yang tinggi;
 • kekhususan sempit - semasa menetapkan kajian, doktor harus, dengan tahap kebarangkalian yang tinggi, menganggap jangkitan mana yang menimbulkan penyakit;
 • membolehkan anda mengesan antibodi dalam darah, tetapi bukan patogen itu sendiri.

Biasanya, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti jenis antibodi berikut terhadap virus Epstein-Barr:

 1. IgM (VCA) adalah imunoglobulin kelas M untuk antigen kapsid. Mereka dihasilkan dari hari pertama jangkitan dan kira-kira 6 bulan selepas jangkitan, serta semasa aktiviti virus berulang.
 2. IgG (VCA) adalah imunoglobulin kelas G untuk antigen kapsid. Mereka mula dihasilkan oleh badan kira-kira 20 hari selepas jangkitan, dan kemudian dijumpai di dalam darah sepanjang hayat..
 3. IgG (EA) - Antibodi kelas G terhadap antigen awal. Sebagai peraturan, mereka dihasilkan dalam masa sekitar enam bulan dari saat jangkitan, kemudian hilang. Apabila bentuk terpendam jangkitan Epstein-Barr tidak ditentukan.
 4. IgG (EBNA) - imunoglobulin terlambat kepada antigen nuklear (virus) Epstein-Barr. Mereka menunjukkan adanya imuniti yang stabil terhadap patogen, mulai terbentuk setelah hilangnya gejala luaran, kira-kira enam bulan setelah jangkitan. Sekiranya titer mereka meningkat pada kanak-kanak atau orang dewasa, ini mungkin menunjukkan kambuhnya jangkitan..

Hasil analisis kualitatif dan kuantitatif jenis imunoglobulin ini, dalam kombinasi dengan gambaran klinikal penyakit ini, memberi doktor maklumat yang cukup untuk membuat diagnosis dan menetapkan terapi.

Diagnosis virus Epstein-Barr (EBV): ujian darah, DNA, PCR, ujian hati

Peraturan untuk Penyerahan Analisis

Agar hasil ujian dapat diandalkan, sebilangan syarat mesti dipenuhi sebelum pendermaan darah:

 1. Selama setengah hari jangan minum ubat. Sekiranya ini tidak dapat dilakukan, maka kakitangan makmal harus diberi amaran mengenai ubat-ubatan yang diambil..
 2. Juga, dalam masa 12 jam sebelum memberi darah untuk jangkitan Epstein-Barr, anda tidak boleh minum alkohol, merokok.
 3. Aktiviti fizikal mesti terhad.
 4. Darah diberikan dengan ketat semasa perut kosong! (Setengah hari sebelum analisis, anda tidak boleh makan makanan). Oleh itu, pengambilan sampel darah untuk penyelidikan biasanya dilakukan pada awal pagi..
 5. Kanak-kanak prasekolah perlu diminum sebelum melakukan analisis dengan air masak suam (sedikit demi sedikit, selama setengah jam sebelum mengambil bahan).

Pelanggaran peraturan ini dapat menyebabkan penyimpangan hasilnya: maka diperlukan derma darah kedua, atau rawatan yang salah mungkin diresepkan.

Radiasi atau kemoterapi yang diperoleh semasa analisis, sel lemak berlebihan dalam darah, toksoplasmosis juga menyebabkan perubahan nilai..

Penyahsulitan analisis

Tafsiran ujian untuk antibodi terhadap virus Epstein-Barr, terutamanya kuantitatif, tidak universal. Petunjuk normal mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis reagen yang digunakan dan kaedah penyelidikan. Oleh itu, pendekatan individu diperlukan untuk menguraikan hasilnya, dan pakar perlu mempercayakannya.

Gambaran lengkap mengenai status jangkitan Epstein-Barr semasa dalam tubuh hanya dapat diperoleh dengan membandingkan data semua jenis kajian dan gejala.

Maklumat berikut akan membantu menilai ujian darah untuk antibodi: Antibodi IgM terhadap antigen kapsul virus Epstein-Barr dapat ditunjukkan pada bentuk analisis seperti berikut: di IgM VCA, IgM anti-VCA, IgM VEB VM, IgM anti-VCA.

Sekiranya imunoglobulin kelas M untuk protein kapsid dikesan, ini menunjukkan status aktif jangkitan virus. Pada minggu-minggu pertama selepas jangkitan, jumlah mereka adalah maksimum. Dari sekitar minggu ke-3 ia mula menurun, dan hilang sepenuhnya dalam masa enam bulan.

Hasil negatif menunjukkan tidak adanya virus atau jangkitan laten (laten). Antibodi IgG terhadap antigen kapsid dikodekan dalam hasil dalam bentuk: EBV VCA IgG, di VCA IgG.

Juga muncul pada awal fasa akut penyakit ini, pada bulan pertama setelah jangkitan. Nilai tertinggi dicatatkan pada bulan kedua penyakit ini.

Semasa anda pulih, jumlahnya berkurang, tetapi kehadirannya dalam serum darah mungkin berterusan selama beberapa tahun selepas jangkitan.

Hasil positif untuk imunoglobulin kelas G terhadap protein kapsid menunjukkan sama ada fasa akut jangkitan atau penyakit sebelumnya dan imuniti stabil terhadap virus Epstein-Barr.

Serologi, ELISA, PCR untuk virus Epstein-Barr. Hasil positif dan negatif

IgG negatif bermaksud sama ada seseorang tidak pernah dijangkiti jangkitan EBV, atau dalam keadaan remisi:

 1. Antibodi IgG terhadap antigen nuklear patogen Epstein-Barr muncul pada peringkat akhir penyakit. Pada fasa akut penyakit ini, mereka biasanya tidak hadir, mulai terbentuk setelah kira-kira 3-6 bulan setelah jangkitan dan dijumpai dalam darah selama bertahun-tahun. Anti-EBNA IgG positif menunjukkan jangkitan Epstein-Barr yang lalu dan kekebalan terhadapnya. Sekiranya nilainya negatif, kita boleh menganggap tahap awal penyakit atau ketiadaan patogen di dalam badan.
 2. Antibodi kelas G terhadap antigen awal - dihasilkan semasa jangkitan primer, dalam fasa akut penyakit ini. Setelah pulih, mereka cepat hilang. Analisis sedemikian digunakan untuk diagnosis awal jangkitan virus Epstein-Barr. Titik tinggi EA IgG dikesan dalam keadaan kekurangan imun, penyakit onkologi yang berkaitan dengan EBV, dan jangkitan kronik.

Kemungkinan kombinasi imunoglobulin dengan virus Epstein-Barr ditafsirkan sebagai berikut:

 1. EBNA IgG- VCA IgG- VCA IgM +: peringkat awal penyakit, jangkitan primer.
 2. EBNA IgG- VCA IgG + VCA IgM +: jangkitan primer, peringkat akut penyakit.
 3. EBNA IgG + VCA IgG + VCA IgM +: jangkitan aktif, jangkitan primer atau kambuh.
 4. EBNA IgG- VCA IgG- VCA IgM-: tidak ada jangkitan (tidak ada virus), atau ada kekurangan imunodefisiensi.
 5. EBNA IgG + VCA IgG + VCA IgM-: jangkitan laten (laten), pesakit adalah pembawa virus.
 6. Sekiranya hanya antibodi G terhadap antigen nuklear yang dikesan, ini juga menunjukkan penyakit lama dan adanya EBV "tidur" di dalam badan.

Gambaran klinikal keseluruhan terdiri daripada nisbah dalam analisis imunoglobulin IgM dan IgG. Kajian serologi tidak selalu memberikan hasil yang tepat, di samping itu, jangkitan Epstein-Barr dapat berkembang dalam bentuk atipikal (sementara sejumlah antibodi tidak ada). Oleh itu, doktor boleh menetapkan pemeriksaan tambahan.

Rawat inap dengan virus Epstein-Barr. Hormon, antibiotik dan probiotik untuk EBV

Ketersediaan antibodi

Dalam beberapa kes, analisis mengenai keberadaan antibodi terhadap virus Epstein-Barr mungkin diperlukan untuk menjelaskan diagnosis. Indeks ketersediaan menentukan kekuatan ikatan antara antigen dan protein pelindung.

Pada jangkitan awal, ia agak rendah, tetapi semasa "pertarungan" antara sistem kekebalan tubuh dan virus itu secara beransur-ansur tumbuh. Antibodi tinggi yang dijumpai dalam sampel darah menunjukkan jangkitan berulang.

Imunoglobulin rendah menunjukkan jangkitan primer.

Virus Epstein-Barr tersebar luas di kalangan penduduk seluruh dunia, oleh itu kehadiran antibodi terhadapnya bukanlah sesuatu yang luar biasa dan jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, dalam kes kekebalan yang rendah, penyakit yang sering berulang, sindrom keletihan kronik - pengenalpastian penyebabnya tepat pada masanya sangat penting.

Dengan mengesan jangkitan aktif dalam masa dan memulakan rawatan, akibat kesihatan yang serius dapat dicegah..

Rawatan virus Epstein-Barr (EBV) pada kanak-kanak dan orang dewasa. Tempoh dan rejimen rawatan untuk EBV

Kesediaan untuk virus Epstein Barr: definisi dan penyahkodan - Semua mikroba

Diagnosis patologi yang berkaitan dengan virus Epstein-Barr melibatkan pengesanan antibodi terhadap antigen nuklear, kapsid dan awal.

Antigen nuklear virus Epstein-Barr adalah salah satu protein zarah virus, kehadiran imunoglobulin yang menunjukkan proses kronik, dan kehadirannya setelah pemulihan dijelaskan oleh peredaran sel memori. Antibodi terhadap virus Epstein-Barr menyumbang kepada perbezaan tahap dan bentuk jangkitan.

Ciri umum patogenesis dan antigen EBV

Struktur virus Epstein-Barr adalah kompleks, oleh itu, beberapa ujian digunakan dalam diagnosis untuk mengesahkan VEB di dalam badan. Di samping itu, berdasarkan petunjuk yang dikenal pasti, adalah mungkin untuk menentukan jangka masa jangkitan dan bentuk jangkitan.

Struktur virion ditunjukkan oleh protein berikut yang penting secara diagnostik:

 • VCA - antigen luaran atau kapsid;
 • ЕВНА - antigen dalaman atau nuklear;
 • MA - antigen membran;
 • Early - awal (meresap ЕАД dan lokal ЕАR).

Sel B adalah antara yang pertama mendapat serangan, dan kemudian virus menyebar ke seluruh sistem limfa yang lain.

Jangkitan virus pertama disertai dengan lesi 30% limfosit B. DNA virus Epstein-Barr memasuki nukleus sel, sementara limfosit menjadi "abadi": walaupun terdapat jangkitan, mereka membiak secara berterusan, yang ditentukan oleh adanya sel mononuklear atipikal.

Semasa jangkitan asimtomatik jangkitan EBV, virion yang berterusan dalam limfosit mengekspresikan protein nuklear dan membran, yang bermaksud kemunculan antibodi terhadap antigen ini.

Antigen nuklear virus Epstein-Barr memprovokasi tidak dapat diaksesnya sel B yang dijangkiti untuk dimusnahkan oleh sel yang tidak kompeten.

Akibatnya, limfosit yang terjejas terus membiak. Penyebarannya menjadi bergantung kepada virus..

Sel-sel imun sitotoksik dan sel-sel pembunuh (NK) menghalang kumpulan limfosit B yang dijangkiti, membatasi proses patologi, namun kesalahan kekebalan menyebabkan serangan tidak mencukupi dan percambahan sel manusia yang dijangkiti secara beransur-ansur.

Oleh itu, dalam rawatan mononukleosis berjangkit dan pelbagai keadaan yang disebabkan oleh jangkitan EBV, lebih baik melakukan imunogram.

Di dalam mulut, sel-sel yang dijangkiti dilokalkan untuk amandel dalam waktu yang lama, menyebabkan pelepasan zarah virus dengan udara yang dihembuskan, batuk. Daun EBV memusnahkan B-limfosit untuk mengalahkan baru.

Tetapi mereka juga menggambarkan jenis parasitisme lain dari virus Epstein-Barr dalam unsur selular - tersembunyi, ketika sebilangan kecil salinan virus terbentuk, sehingga menyokong pengangkutan.

Virus ini tidak hanya menjangkiti sel B, tetapi juga sejumlah sel lain yang menjalankan fungsi imun, sel epitel vaskular. DNA virus dalam nukleus boleh wujud dalam dua bentuk: struktur cincin (episoma) atau disatukan ke dalam genom.

Yang terakhir ini membawa kepada kelainan kromosom, yang mendasari penyakit onkologi yang berkaitan dengan virus Epstein-Barr.

Penting!

Semasa pembiakan virus, lebih daripada 70 protein terbentuk, tetapi kemajuan perubatan moden memungkinkan untuk mengesan antibodi dalam darah manusia dengan hanya 4 antigen EBV.

Kiraan darah untuk virus herpes jenis 4 diuraikan seperti berikut:

 1. Antigen virion awal memberikan penghasilan antibodi pada permulaan jangkitan atau semasa eksaserbasi.
 2. Antigen capsid virus Epstein-Barr dicirikan oleh pengeluaran imunoglobulin dalam fasa akut permulaan patologi, dengan pengaktifan semula proses. Satu ciri ialah kehadiran imunoglobulin ke protein kapsid VCA baik semasa pemburukan jangkitan kronik dan pengampunan.
 3. Antibodi terhadap protein nuklear virus ditentukan dalam bentuk patologi kronik. Setelah pulih dari bentuk akut, kehadiran mereka bererti peredaran antibodi memori: jangkitannya berlangsung lebih awal.
 4. Antibodi terhadap antigen membran beredar dalam perjalanan laten jangkitan EBV.

Antigen kapsid, nuklear dan membran membentuk struktur virion - ia dianggap unik atau khusus virus.

Antibodi IgG dan IgM - apa itu?

Antibodi dikelaskan kepada beberapa jenis, yang mana definisi dua adalah relevan untuk kebanyakan jangkitan: M dan G.

Apakah perbezaan antara antibodi IgM dan IgG? Protein pelbagai (kelas) M dihasilkan terlebih dahulu sebagai tindak balas terhadap penembusan patogen atau pengaktifan semula proses. Antibodi Epstein-Barr IgM menghilangkan diri kira-kira tiga bulan selepas permulaan penyakit ini.

IgG dihasilkan setelah beberapa minggu dan dikesan dalam darah sepanjang hayat, yang bermaksud bahawa pesakit sebelumnya telah menularkan jangkitan.

IgG positif - apa maksudnya?

Persoalannya timbul bagi banyak orang, kerana sebagai bagian dari pemeriksaan pencegahan atau diagnostik pada orang dewasa, hasil seperti itu cenderung mendekati 90%. Hampir semua orang dewasa dijangkiti EBV. Analisis bermaksud jangkitan telah ditularkan.

Apabila ujian darah dilakukan dengan kaedah immunochemiluminescent atau ELISA, hasil kuantitatif diperoleh, yang nilainya menyiratkan jawapan negatif, ragu, dan positif.

Sekiranya jawapan meragukan diterima, ujian darah diulang selepas 7 hari. Sekiranya jawapan meragukan kedua, analisis dianggap negatif.

Ketersediaan membolehkan anda menetapkan peraturan pembatasan jangkitan dengan agen virus. Ketersediaan virus IgG ke Epstein-Barr dijelaskan oleh nilai tinggi untuk jangkitan jangka panjang, dan rendah - menunjukkan penyakit baru.

Antigen awal

Tidak lama selepas kekalahan sel B dalam darah, kumpulan imunoglobulin ke antigen awal mula terbentuk. Apabila tahap imunoglobulin mencapai tahap ambang, mereka boleh diperbaiki dengan kaedah makmal.

Antigen virus Epstein-Barr awal tidak bersifat struktural, perlu untuk pembiakan virion, antibodi kelas IgM dan IgG dihasilkan kepadanya.

Antibodi IgM terhadap protein EBV awal lebih awal dan hilang begitu cepat, sehingga selalunya tidak dapat dikesan.

Ini disebabkan oleh masa inkubasi mononukleosis berjangkit yang agak lama. Walaupun EBV membiak dalam sel B semasa inkubasi, tidak ada gejala yang diperhatikan..

Antibodi IgG terhadap antigen awal memulakan pengeluarannya pada permulaan gejala - di tengah-tengahnya.

Oleh itu, pengenalan imunoglobulin kepada protein awal adalah ujian diagnosis awal. Pada masa yang sama, pemeliharaan jangka panjang antibodi IgG terhadap EA menunjukkan kronik, dan pertumbuhan dianggap sebagai penanda peningkatan.

Antigen kapsid

Antibodi IgM untuk antigen kapsid positif dan ditentukan maksimum dalam masa 1.5 bulan dari permulaan penyakit, setelah enam bulan mereka berkurang.

Sekiranya imunoglobulin M pada bentuk kapsid protein virus Epstein-Barr positif selama lebih dari 12 minggu, maka mononukleosis dan imunodefisiensi yang berlarutan disyaki.

Oleh itu, ujian darah positif untuk antigen kapsid IgM mengesahkan jangkitan akut. IgG positif pada bulan pertama penyakit ini, dan puncaknya dicapai pada 8 minggu dari saat perkembangan klinik.

Sekiranya tidak ada tanda-tanda, IgG positif pada antigen kapsid untuk virus Epstein-Barr mengesahkan bahawa jangkitan itu ditularkan. Imunoglobulin ini dipanggil sel memori..

Sekiranya analisis dilakukan sepanjang jangkitan dan peningkatan nilai antibodi IgG secara beransur-ansur ditentukan, maka jangkitan akut yang bersifat primer akan terdedah.

Sekiranya IgG ke VCA dan EA berterusan dalam darah pesakit, kemungkinan kronik meningkat. Tahap IgG yang sangat tinggi untuk VCA mungkin menunjukkan limfoma Burkitt dan barah nasofaring.

Antigen nuklear

Antibodi terhadap antigen EBNA nuklear mula dihasilkan selepas patologi dalam tempoh pemulihan. Sebilangan besar imunoglobulin IgG ditentukan.

Antibodi terhadap EBNA dapat diperbaiki beberapa tahun selepas mononukleosis akut. Jumlah mereka meningkat pada bulan ketiga hingga kedua belas dari permulaan penyakit.

 • Anda harus sedar bahawa ketiadaan imunoglobulin ini semasa peredaran selari antibodi IgM ke VCA, serta antibodi IgG terhadap EA, menunjukkan mononukleosis berjangkit semasa.
 • Sekiranya sebelumnya hasilnya pada EBNA adalah negatif, dan kemudian menjadi positif - cadangkan adanya jangkitan yang ada.
 • Sekiranya terdapat klinik mononukleosis atau patologi EBV lain, ketiadaan imunoglobulin ini untuk Epstein-Barr kadang-kadang menunjukkan kekurangan imunodefisiensi.

Pengesanan antibodi terhadap kelas IgM EBNA dalam darah dengan IgG negatif menunjukkan jangkitan akut. Sekiranya nisbahnya adalah sebaliknya, maka proses tersebut dianggap dipindahkan lebih awal.

Pengesanan DNA

 • dalam air liur;
 • di saluran serviks;
 • dalam rahsia kelenjar prostat;
 • dalam air kencing;
 • dalam mengikis uretra.

Dengan menggunakan PCR, adalah mungkin untuk mengesan sekurang-kurangnya 80 virion dalam 5 μl cecair biologi. Kekhususan ujian hampir 100%.

Hasilnya dapat dilihat dalam dua cara. PCR air liur positif untuk virus Epstein-Barr menunjukkan pengangkutan atau penyakit. Sekiranya terdapat klinik ciri dan hasil PCR positif, diagnosis disahkan.

DNA Epstein-Barr dapat diperbaiki pada permulaan penyakit. Ekskresi patogen secara spontan dengan pengecualian kehadiran klinik menunjukkan pengangkutan.

 1. Dalam air liur, DNA ditentukan pada akhir inkubasi, semasa fasa puncak dan dalam tempoh enam bulan setelah pemulihan.
 2. EBV dapat ditentukan secara kualitatif dan kuantitatif dalam perawatan bentuk kronik, dengan kekurangan imun terhadap latar belakang Epstein-Barr, dalam rawatan tumor yang berkaitan dengan virus.
 3. Penentuan DNA EBV (virus Epstein-Barr) dalam kuantitatif diperlukan untuk menganalisis keberkesanan rawatan, kerana PCR kuantitatif dapat mengesan viral load.

Sekiranya, dari masa ke masa, jumlah salinan berkurang semasa terapi, taktik yang dipilih adalah betul. Biasanya, salinan virus dalam biomaterial tidak boleh.

Diagnosis jangkitan EBV sangat penting dalam merancang kehamilan, pada kanak-kanak dan orang dewasa yang sering sakit, orang tua.

Untuk memilih taktik rawatan yang mencukupi, antibodi terhadap protein Epstein-Barr dikenal pasti, dan DNA ditentukan oleh PCR. Ujian dapat membantu mengenal pasti jangka masa jangkitan dan bentuk jangkitan..

Kulikovskaya N.A., doktor penyakit berjangkit

Gejala jangkitan virus Epstein-Barr dan indeks ketersediaan

Ramai pesakit berminat dengan indikator dalam analisis seperti ketersediaan untuk virus Epstein-Barr. Istilah tersebut sering menakutkan pesakit dan memerlukan penjelasan mengenai makna dan asal usulnya..

Virus Epstein-Barr

Penerangan virus Epstein - Barr

Virus ini tergolong dalam kumpulan virus herpes manusia dari jenis keempat. Walaupun pada hakikatnya, menurut data moden, sekurang-kurangnya 80% populasi dunia dijangkiti virus ini, tidak diketahui oleh doktor sehingga tahun 60-an abad XX.

Patogen ini ditemui oleh ahli virologi Michael Anthony Epstein dan pembantunya Yvonne Barr. Mereka adalah orang pertama yang melihat gejala tertentu pada sebilangan kanak-kanak di Afrika yang tinggal di zon iklim lembap dan panas..

Gejala jangkitan virus Epstein-Barr dan indeks ketersediaan

Ramai pesakit berminat dengan indikator dalam analisis seperti ketersediaan untuk virus Epstein-Barr. Istilah tersebut sering menakutkan pesakit dan memerlukan penjelasan mengenai makna dan asal usulnya..

Gejala jangkitan virus Epstein-Barr

Gejala apa yang menunjukkan jangkitan virus

Antigen virus menyumbang kepada penghasilan antibodi spesifik, dengan setiap antigen dengan cara khas dikaitkan dengan antibodi sendiri. Kekuatan ikatan seperti itu dalam hubungan antigen-antibodi disebut ketersediaan untuk virus Epstein-Barr.

Seperti virus herpetic lain, Epstein-Barr kekal di dalam tubuh selamanya, sekali di dalamnya. Tetapi tidak dalam semua kes virus ini adalah sumber penyakit.

Dalam sebilangan besar jangkitan, virus ini tetap dalam bentuk yang tidak aktif, terpendam, ia tidak akan pernah terwujud, hanya dapat dikesan secara kebetulan.

Untuk permulaan penyakit, sejumlah faktor mesti bertepatan, terutamanya penurunan imuniti yang tajam.

Dengan latar belakang ini, virus yang tidak aktif dapat mengaktifkan dan menampakkan diri dengan gejala seperti:

 • Kenaikan suhu (keadaan subfebril)
 • Kelemahan dalam badan, sedikit rasa tidak enak badan
 • Sakit kepala

Gejala selesema biasa - hidung berair, kerengsaan pada selaput lendir dan konjunktiva, telinga yang tersumbat.

Anda boleh mendapat virus melalui kontak langsung melalui air liur, dengan ciuman, bersin, batuk, menggunakan gelas biasa atau perkakas lain.

Jangkitan menembusi selaput lendir, terutamanya kelenjar, nasofaring, esofagus, perut, usus. Untuk penembusan virus tidak memerlukan kerosakan pada selaput lendir, ia dapat mengatasi tisu yang sihat. Di tempat jangkitan, kemerahan, pembengkakan dan penonjolan membran mukus muncul.

Sekiranya seseorang mempunyai imuniti yang kuat atau sejumlah kecil virus masuk ke dalam badan, dia mungkin tidak merasakan perubahan keadaan kesihatannya, namun virus itu akan menetap di dalamnya selamanya. Dalam kes lain, jangkitan dengan virus Epstein-Barr akan menyebabkan penyakit serius - mononukleosis berjangkit.

Mononukleosis berjangkit

Penyakit ini mempunyai banyak nama lain - tonsilitis monosit, penyakit Pfeiffer, penyakit Filatov, limfoblastosis jinak akut, demam kelenjar idiopatik. Sudah tentu dengan nama penyakit ini, jelas bahawa pengenalan virus Epestein-Barr tidak hanya membawa kepada proses keradangan di dalam tubuh, tetapi juga menyebabkan perubahan pada tahap sel.

Jangkitan dengan virus Epstein-Barr tidak semestinya membawa kepada penyakit, oleh itu mononukleosis berjangkit adalah penyakit yang agak jarang berlaku. Petunjuk seperti keberanian untuk virus Epstein-Barr memungkinkan untuk mengenal pasti tahap dan tempoh penyakit, serta menentukan arah utama rawatan.

Selalunya, penyakit ini dikesan pada kanak-kanak dan remaja, kerana mereka paling berisiko dijangkiti.

Maksudnya tidak selalu pada kekebalan anak yang tidak sempurna. Anak-anak sering mencuba "pada gigi" dan menjilat pelbagai objek yang mungkin bersentuhan dengan pembawa virus, dan juga suka menyebarkan gula-gula satu sama lain, mengunyah permen karet dari mulut ke mulut, dan jarang mencuci tangan. Pada remaja, minum dari satu botol atau gelas, serta pelukan dan ciuman yang kerap, dianggap sebagai kebiasaan..

Mononukleosis berjangkit boleh disertai dengan gejala berikut:

 • Kenaikan suhu
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Ruam badan
 • Kelemahan, malaise, demam
 • Angina
 • Berenang mata
 • Sakit perut
 • Loya muntah
 • Peningkatan ukuran hati dan limpa
 • Jaundis
 • Sakit kepala
 • Gambar darah tertentu

Mononukleosis yang menular sepenuhnya tidak dapat disembuhkan, seperti semua jenis herpes yang lain, dan orang yang sakit mendapat imuniti yang stabil terhadap virus Epstein-Barr, tetapi tetap menjadi pembawa pendamnya..

Maklumat lebih lanjut mengenai virus Epstein-Barr terdapat di dalam video..

Baca: Diagnosis jangkitan rotavirus: analisis tinja dan transkrip

Bahaya tertentu adalah mononukleosis berjangkit, yang telah berubah menjadi bentuk kronik. Komplikasi penyakit ini boleh menjadi sangat serius, dan kadang-kadang membawa maut:

 • Kerosakan pada jantung, buah pinggang, hati dan sistem saraf pusat
 • Tumor pelbagai organ, termasuk ganas
 • Penyakit autoimun
 • Sindrom hemofagositik
 • Hepatitis
 • Gerpangina
 • Sindrom keletihan kronik
 • Sklerosis berbilang
 • Sindrom Stevens-Johnson

Pengangkatan virus Epstein-Barr yang sederhana bukanlah ancaman kepada pembentukan semua penyakit di atas yang sangat diperlukan. Seseorang dapat menjalani seluruh hidupnya dengan virus ini, tidak pernah jatuh sakit. Agar komplikasi seperti itu timbul, syarat khas diperlukan, pertama sekali, ia adalah mononukleosis berjangkit yang telah berlanjutan ke tahap kronik dan imuniti yang sangat lemah.

Ketersediaan virus Epstein-Barr

Untuk mendiagnosis kehadiran virus Epstein-Barr di dalam badan, pengenalpastian antibodi spesifik terhadap antigennya digunakan, dan juga kaedah untuk menentukan kehadiran DNA virus dalam pelbagai cairan tubuh manusia - darah, air liur, air kencing, dan sebagainya..

Apabila virus memasuki tubuh manusia, kekebalannya cuba mengatasi penyerang. Antibodi bertindak melawan antigen virus, masing-masing "berfungsi" dengan antigen virus tertentu. Terdapat hubungan yang jelas antara setiap antibodi dan antigen, yang membolehkan anda menentukan kehadiran virus ini di dalam badan.

Kekuatan ikatan antigen dengan antibodi disebut ketersediaan untuk virus Epstein-Barr. Ketersediaan tersedia untuk semua virus dan tidak hanya dapat menunjukkan adanya jangkitan di dalam tubuh, tetapi juga waktu di sana.

Semakin kuat antibodi terikat dengan antigen virus dan semakin banyak bilangan ligamen tersebut dikesan, semakin lama virus itu berada di dalam tubuh pesakit..

Kaedah diagnostik ini membolehkan anda mengenal pasti pengangkutan tersembunyi, jangkitan pada peringkat awal, penyakit akut dan kronik, serta "mengira" penyakit yang telah lama berlalu dan ternyata tidak disedari oleh pesakit.

Sebagai contoh, ketahanan 85% untuk virus Epstein-Barr mungkin bermaksud bahawa anda telah lama menderita penyakit ini, anda mempunyai kekebalan terhadapnya, kerana tubuh telah mengembangkan banyak antibodi spesifik.

Kadar rendah menunjukkan jangkitan baru pada fasa akut.

Indeks ketersediaan

Penerangan dan darjah indeks ketersediaan

Kekuatan ikatan antara antibodi dan antigen virus Epstein-Barr biasanya disebut indeks ketersediaan. Ia mempunyai ungkapan peratusan dan digunakan untuk menguraikan tempoh penyakit dan intensitasnya. Indeks ketersediaan virus Epstein-Barr menunjukkan berapa banyak semua antibodi imuniti yang berkaitan erat dengan antigen virus ini.

Pada asasnya, indeks ketersediaan mempunyai tiga darjah:

 • Ketersediaan rendah - kurang daripada 40%
 • Aviditi purata - dari 40% hingga 60%
 • Ketahanan tinggi - lebih daripada 60%

Semasa jangkitan awal, antibodi rendah yang disebut terbentuk. Tempoh ini berlangsung dari satu hingga tiga bulan, setelah itu antibodi tersebut dihancurkan dan hilang dari tubuh yang dijangkiti. Sekiranya analisis menunjukkan hingga 30% antibodi rendah, maka kesimpulan logik berikut ini menunjukkan bahawa jangkitan berlaku baru-baru ini.

Dengan perkembangan jangkitan di dalam badan, indeks ketersediaan meningkat kepada 50%. Petunjuk dari 40% hingga 60% dapat ditafsirkan sebagai perkembangan jangkitan, keadaan akutnya dan permulaan penurunan intensiti penyakit.

Rata-rata tahap ketahanan menunjukkan pelbagai tahap tahap jangkitan akut. Apabila tahap ini berakhir dan tubuh mula mencerna infeksi, antibodi berbentuk tinggi terbentuk.

Kehadiran mereka di dalam badan menunjukkan bahawa 1 hingga 7 bulan telah berlalu sejak jangkitan awal. Antibodi berkeupayaan tinggi berterusan dalam tubuh manusia sepanjang hayatnya.

Sekiranya seseorang adalah pembawa tersembunyi virus Epstein-Barr dan setelah beberapa lama dia menjadi aktif, antibodi bentuk rendah tidak lagi dihasilkan.

Oleh itu, kehadiran antibodi yang sangat kuat di dalam tubuh pesakit adalah petunjuk jangka masa jangkitan, dan juga menunjukkan bahawa terdapat kekebalan yang kuat dan stabil terhadap jangkitan semula.

Menentukan ketersediaan virus Epstein-Barr adalah salah satu kaedah penting untuk mengesan jangkitan dan menentukan jangka masa jangkitan. Pada waktunya, penyakit yang dijumpai dapat diatasi dengan berkesan tanpa mencegah terjadinya mononukleosis berjangkit dan lebih-lebih lagi bentuknya yang kronik dengan kemungkinan komplikasi berbahaya.

Kesediaan virus Epstein Barr: definisi dan tafsiran

Ketersediaan untuk penyebab penyebab jangkitan Epstein Barr adalah salah satu petunjuk kajian serologi tertentu, yang semestinya dilakukan ketika mengesahkan diagnosis penyakit ini. Hanya pakar yang dapat menilai nilainya dan hubungannya dengan parameter lain dengan betul. Hasilnya, kesimpulan objektif akan dibuat mengenai tahap penyakit dan perlunya rawatan.

Apa itu kesediaan

Penunjuk ini mencerminkan kekuatan ikatan di kompleks antigen-antibodi. Tahap ketahanan meningkat dengan jangka masa jangkitan dan hingga tahap tertentu mencerminkan kekuatan tindak balas imun terhadap agen berjangkit tertentu..

Dalam proses diagnostik makmal tertentu, ketersediaan untuk IgM dan IgG dapat ditentukan. Tafsiran tradisional: imunoglobulin kelas M adalah penanda tahap jangkitan akut, dan imunoglobulin kelas G dikesan hanya dalam bentuk kronik.

Sekiranya terdapat jangkitan EBV, terdapat banyak nuansa yang sukar walaupun bagi pakar. Pertama sekali, ini disebabkan oleh adanya beberapa antigen dan pengembangan antibodi serentak kepada mereka.

Hasil ujian positif atau negatif tidak boleh menjadi pengesahan atau penolakan diagnosis..

Ini adalah petunjuk keberlanjutan yang membolehkan anda menentukan masa jangkitan dan, dengan itu, jangka masa penyakit ini.

Petunjuk untuk IgM

Sebaiknya tentukan ketersediaan IgM apabila hanya imunoglobulin ini yang beredar di dalam darah pesakit untuk waktu yang lama. Virus Epstein Barr IgM, yang disebut "IgM kronik", berterusan dalam tisu untuk masa yang lama, pesakit mungkin menjadi penanda serologi jangkitan kronik.

Kesediaan tinggi untuk IgM mengesahkan bentuk jangkitan EBV yang berlarutan.

Walau bagaimanapun, keperluan untuk menentukan petunjuk seperti ketersediaan virus Epstein Barr IgG lebih kerap berlaku, kerana terdapat bentuk penyakit kronik yang lebih biasa daripada yang tidak biasa. Dalam harga makmal multidisiplin moden, parameter ini termasuk dalam pakej kajian yang diperlukan untuk jangkitan EBV.

Petunjuk untuk IgG

Ketersediaan antibodi IgG terhadap virus Epstein Barr dianggarkan sebagai peratusan. Tahap yang berbeza mencerminkan tahap tertentu dari proses jangkitan kronik..

Dalam kesihatan awam praktikal, ujian seperti indeks ketersediaan untuk patogen Epstein-Barr (virus) digunakan. Ini menunjukkan jumlah antibodi dalam darah pesakit yang terikat dengan kuat ke antigen di permukaan agen berjangkit ini..

Berdasarkan ini, doktor akan dapat membuat kesimpulan mengenai masa jangkitan dan jangka masa penyakit yang ada.

Indeks ketersediaan yang dikenal pasti mesti ditafsirkan seperti berikut.

TahapPenerangan
sehingga 40%penunjuk rendah, yang menunjukkan fakta jangkitan baru-baru ini dengan virus Epstein-Barr (dalam 1-3 bulan); dihasilkan hanya semasa jangkitan primer
dari 41% hingga 60%purata, yang dicatat di tengah-tengah jangkitan utama, yang akan segera menurun; dengan episod berulang (pengaktifan semula jangkitan EBV) ketersediaan antibodi meningkat
dari 61% dan lebihkadar tinggi yang mengesahkan fakta jangkitan lama; antibodi yang sangat kuat menunjukkan kekebalan spesifik yang cukup kuat.

Oleh itu, mengikut kehadiran antibodi rendah atau tinggi dalam darah pesakit, pakar dapat membuat kesimpulan mengenai tahap proses menular. Sangat penting untuk mengetahui bila manifestasi klinikal yang jelas diperhatikan (stomatitis aphthous, exanthema, limfadenopati).

Diagnosis serologi

Ia sukar dan panjang. Terdapat 4 antigen virus Epstein-Barr, masing-masing menghasilkan antibodi dari kelas tertentu. Gabungan hasil ujian ini membolehkan anda menilai tahap proses berjangkit.

Antigen nuklear

Dalam bentuk makmal, ia ditetapkan sebagai NA (nuclearantigen), antigen nuklear. Hasil ujian IgM positif jarang berlaku, sebagai peraturan, ini adalah mengenai pengesanan IgG. Kelas antibodi ini muncul pada awal tempoh pemulihan (pemulihan), kekal dalam darah pesakit untuk jangka masa yang lama (beberapa bulan), dan meningkat dengan pengaktifan semula jangkitan.

Kehadiran virus epstein barr igg dan igm ke antigen nuklear menunjukkan fasa aktif jangkitan. Sekiranya hanya IgG yang ada dan titernya tidak berubah dengan ketara, ini harus ditafsirkan sebagai bentuk penyakit kronik..

Antigen membran

Pengesanan antibodi IgG terhadap virus Epstein Barr (untuk membran antigen) menunjukkan jangkitan berterusan yang berpanjangan, namun petunjuk ini tidak begitu informatif seperti di atas. Jawapan positif atau negatif tidak menghalang perlunya ujian lain..

Jadual pemeriksaan serologi

Sangat sukar untuk menilai dengan tepat keputusan ujian darah serologi pesakit dengan jangkitan EBV. Untuk ini, jadual khas telah dikembangkan yang menunjukkan dengan jelas tanda-tanda jangkitan akut dan kronik..

EAVCAEBNAAntibodi IgM Heterofilik
IgMIgG
sihat-----
peringkat awal jangkitan primer-+---
musim yang tinggi+++-+
episod penyakit baru-baru ini (1-6 bulan)+++++-
episod lalu--++-
pengaktifan semula penyakit+++++
jangkitan pendam-+++-+-

Perlu difahami bahawa persoalan yang sukar seperti menguraikan keputusan menentukan antibodi terhadap virus Epstein Barr lebih baik dipercayakan kepada pakar. Terutama apabila terdapat gejala klinikal yang teruk (kerosakan otak, stomatitis aphthous dan lain-lain).

Penerbitan Mengenai Asma