Dalam artikel ini, anda boleh membaca arahan penggunaan ubat hormon Avamis. Memberi maklum balas daripada pengunjung laman web ini - pengguna ubat ini, serta pendapat pakar perubatan mengenai penggunaan Avamis dalam amalan mereka. Permintaan besar adalah untuk secara aktif menambahkan ulasan anda mengenai ubat tersebut: ubat itu membantu atau tidak membantu menghilangkan penyakit ini, komplikasi dan kesan sampingan apa yang diperhatikan, mungkin tidak diumumkan oleh pengeluar dalam penjelasan tersebut. Analogi Avamis dengan adanya analog struktur yang ada. Gunakan untuk rawatan rhinitis alergi dan penyingkiran pembengkakan mukosa hidung dengan adenoid pada orang dewasa, kanak-kanak, serta semasa kehamilan dan menyusui. Komposisi ubat.

Avamis adalah glukokortikosteroid (GCS) untuk penggunaan topikal. Fluticasone furoate (bahan aktif ubat Avamis) - glukokortikosteroid sintetik sintetik dengan pertalian tinggi untuk reseptor glukokortikoid, mempunyai kesan anti-radang yang ketara.

Struktur

Fluticasone furoate (mikronized) + eksipien.

Farmakokinetik

Avamis tidak diserap sepenuhnya, menjalani metabolisme primer di hati, yang membawa kepada sedikit kesan sistemik. Fluticasone furoate mengikat protein plasma lebih daripada 99%. Perkumuhan fluticasone furoate dan metabolitnya semasa pemberian oral dan intravena berlaku terutamanya melalui usus, yang mencerminkan perkumuhan mereka dengan hempedu. Apabila diambil secara oral dan intravena, ia dikeluarkan oleh buah pinggang masing-masing 1% dan 2%.

Fluticasone furoate tidak dikesan dalam air kencing sukarelawan yang sihat dengan pemberian intranasal. Kurang daripada 1% metabolit diekskresikan oleh ginjal, oleh itu secara teori gangguan fungsi ginjal tidak dapat mempengaruhi farmakokinetik fluticasone furoate.

Petunjuk

 • rawatan simptomatik rhinitis alergi bermusim dan sepanjang tahun pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur lebih dari 2 tahun;
 • penyingkiran pembengkakan mukosa hidung dengan adenoid.

Borang Pelepasan

Semburan hidung dos (kadang-kadang tersilap disebut titisan hidung).

Arahan penggunaan dan kaedah penggunaan

Ubat ini digunakan secara intranas (di hidung).

Untuk mencapai kesan terapeutik maksimum, perlu mematuhi rejimen biasa. Permulaan tindakan dapat dilihat dalam masa 8 jam selepas suntikan pertama. Mungkin memerlukan beberapa hari untuk mencapai kesan maksimum. Terangkan dengan berhati-hati kepada pesakit sebab kurangnya kesan segera..

Untuk rawatan simptomatik rhinitis alergi bermusim dan abadi pada orang dewasa dan remaja berusia 12 tahun ke atas, dos awal yang disyorkan ialah 55 mcg (2 semburan) di setiap lubang hidung sekali sehari (110 mcg sehari).

Apabila kawalan simptom yang mencukupi dicapai, mengurangkan dos menjadi 27.5 mcg (1 semburan) di setiap lubang hidung sekali sehari (55 mcg sehari) mungkin berkesan untuk rawatan penyelenggaraan.

Bagi kanak-kanak berumur 2 hingga 11 tahun, dos awal yang disyorkan ialah 27.5 mcg (1 semburan) di setiap lubang hidung sekali sehari (55 mcg sehari).

Sekiranya tidak ada kesan yang diinginkan pada dos 27.5 μg (1 semburan) di setiap lubang hidung 1 kali sehari, adalah mungkin untuk meningkatkan dos menjadi 55 μg (2 semburan) di setiap lubang hidung 1 kali sehari (110 μg sehari). Apabila kawalan gejala yang mencukupi dicapai, disarankan agar dos dikurangkan menjadi 27.5 mcg (1 semburan) di setiap lubang hidung sekali sehari (55 mcg sehari).

Data tidak mencukupi untuk mengesyorkan penggunaan fluticasone furoate secara intranas untuk rawatan rhinitis alergi bermusim dan abadi pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

Pesakit tua tidak memerlukan penyesuaian dos.

Peraturan penggunaan dan pengendalian ubat

Tingkap penunjuk dalam bungkusan plastik membolehkan anda mengawal tahap ubat di dalam botol. Dalam botol 30 atau 60 dos, tahap ubat akan segera kelihatan, dan dalam botol 120 dos, tahap awal ubat berada di atas sempadan atas tetingkap tontonan. Untuk memeriksa tahap ubat di dalam botol, anda perlu melihatnya dalam cahaya. Tingkat akan kelihatan di tetingkap tontonan..

Persiapan untuk penggunaan harus dilakukan ketika menggunakan semburan untuk pertama kalinya, serta jika botol dibiarkan terbuka. Penyediaan yang betul untuk digunakan akan memastikan suntikan dos ubat yang diperlukan.

 1. Tanpa melepaskan penutup, goncangkan botol dengan baik selama 10 saat. Ubat ini adalah penggantungan yang agak tebal dan menjadi lebih cair dengan gegaran. Penyemburan hanya boleh dilakukan selepas gegaran..
 2. Tanggalkan penutup dengan menariknya dengan lembut dengan ibu jari dan jari telunjuk.
 3. Pegang botol tegak dan arahkan hujungnya dari anda..
 4. Tekan butang dengan kuat, tekan beberapa kali (sekurang-kurangnya 6) sehingga muncul awan kecil dari hujungnya (jika anda tidak dapat menekan butang dengan satu ibu jari, anda harus menekannya dengan ibu jari kedua tangan).
 5. Semburan siap digunakan.

Penggunaan semburan hidung

 1. Goncangkan botol dengan teliti.
 2. Tanggalkan penutup.
 3. Untuk membersihkan hidung dan memiringkan kepala sedikit ke hadapan.
 4. Masukkan hujung ke dalam satu lubang hidung sambil terus memegang botol itu tegak.
 5. Arahkan hujung semburan di bahagian luar hidung, bukan di septum hidung. Ini akan memastikan suntikan ubat yang betul..
 6. Mulailah bernafas melalui hidung dan tekan sekali dengan jari anda untuk menyemburkan ubat.
 7. Keluarkan nebulizer dari lubang hidung dan hembuskan melalui mulut..
 8. Sekiranya perlu membuat dua suntikan ke dalam setiap lubang hidung (seperti yang ditetapkan oleh doktor), ulangi langkah 4-6.
 9. Ulangi prosedur untuk lubang hidung yang lain.
 10. Tutup penutup botol.
 11. Elakkan terkena mata. Sekiranya bersentuhan dengan mata, bilas dengan air.

Penjagaan Semburan

Selepas setiap penggunaan:

 1. Lap hujung dan bahagian dalam penutup dengan kain kering dan bersih. Elakkan air.
 2. Jangan cuba membersihkan lubang hujung dengan pin atau benda tajam yang lain..
 3. Sentiasa tutup botol dan tutup. Tutupnya melindungi penyembur dari habuk dan tersumbat, menutup botol, mencegah penekanan butang secara tidak sengaja.

Sekiranya penyembur tidak berfungsi:

 1. Periksa tahap sisa ubat di dalam botol melalui tetingkap pemeriksaan. Sekiranya sejumlah kecil cecair tetap ada, alat penyemprot tidak mencukupi..
 2. Periksa botol untuk kerosakan..
 3. Periksa sama ada lubang hujungnya tersumbat. Jangan cuba membersihkan lubang hujung dengan pin atau benda tajam yang lain..
 4. Cubalah menghidupkan peranti dengan mengulangi prosedur penyediaan semburan hidung untuk digunakan.

Kesan sampingan

 • hidung berdarah;
 • ulserasi membran mukus rongga hidung;
 • ruam;
 • gatal-gatal;
 • Edema Quincke;
 • anafilaksis.

Kontraindikasi

 • hipersensitiviti terhadap komponen ubat.

Kehamilan dan penyusuan

Avamis boleh digunakan semasa kehamilan dan menyusui (menyusui) hanya dalam kes di mana manfaat terapi yang diharapkan untuk ibu melebihi potensi risiko pada janin atau bayi.

Data klinikal mengenai penggunaan fluticasone furoate semasa kehamilan dan penyusuan (penyusuan) tidak mencukupi.

Tidak diketahui sama ada fluticasone furoate dengan susu ibu diekskresikan pada manusia..

Gunakan pada kanak-kanak

Bagi kanak-kanak berumur 2 hingga 11 tahun, dos awal yang disyorkan ialah 27.5 mcg (1 semburan) di setiap lubang hidung sekali sehari (55 mcg sehari).

Sekiranya tidak ada kesan yang diinginkan pada dos 27.5 μg (1 semburan) di setiap lubang hidung 1 kali sehari, adalah mungkin untuk meningkatkan dos menjadi 55 μg (2 semburan) di setiap lubang hidung 1 kali sehari (110 μg sehari). Apabila kawalan gejala yang mencukupi dicapai, disarankan agar dos dikurangkan menjadi 27.5 mcg (1 semburan) di setiap lubang hidung sekali sehari (55 mcg sehari).

Data tidak mencukupi untuk mengesyorkan penggunaan fluticasone furoate secara intranas untuk rawatan rhinitis alergi bermusim dan abadi pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

arahan khas

Fluticasone furoate mengalami metabolisme semasa "laluan pertama" melalui hati dengan penyertaan isoenzim CYP3A4. Oleh itu, pada pesakit dengan fungsi hati yang teruk, farmakokinetik fluticasone furoate boleh berubah.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan

Berdasarkan sifat farmakologi fluticasone furoate dan glukokortikosteroid (GCS) lain untuk kegunaan tempatan, kesan terhadap keupayaan memandu kenderaan atau mekanisme lain tidak dijangka.

Interaksi dadah

Fluticasone furoate cepat dimetabolisme di hati dengan penyertaan isoenzim CYP3A4. Dalam kajian interaksi antara ubat-ubatan fluticasone furoate dan perencat ketoconazole CYP3A4, terdapat lebih banyak kes menentukan kepekatan plasma fluticasone furoate, yang lebih tinggi daripada ambang batas, dalam kumpulan pesakit yang menerima ketoconazole (6 dari 20 pesakit) berbanding dengan plasebo (1 dari 20 pesakit). Peningkatan yang kecil ini tidak menyebabkan perbezaan statistik kortisol plasma dalam 24 jam antara kedua-dua kumpulan.

Berdasarkan data teori, tidak diharapkan interaksi ubat Avamis dengan penggunaan intranasal dengan ubat lain yang dimetabolisme dengan penyertaan isoenzim sistem sitokrom P450 tidak diharapkan. Oleh itu, kajian klinikal untuk mengkaji interaksi fluticasone furoate dan ubat-ubatan lain belum dijalankan.

Berdasarkan data yang diperoleh dalam kajian dengan glukokortikosteroid lain (GCS), yang juga mengalami metabolisme yang dimediasi CYP3A4, serta berdasarkan data literatur mengenai GCS lain yang menjalani metabolisme yang dimediasi CYP3A4, pemberian bersama Avamis dengan ritonavir kerana untuk potensi risiko peningkatan pendedahan sistemik fluticasone furoate.

Analog ubat Avamis

Ubat Avamis tidak mempunyai analog struktur untuk bahan aktif.

Analog untuk kesan terapeutik (bermaksud rawatan selesema, termasuk alahan):

 • 4 hala;
 • Aqua Maris;
 • Perisian Akvalor;
 • Allergoferon;
 • Alahan;
 • Allertec;
 • Allerfex;
 • Aldecin;
 • Asmoval 10;
 • Burlicort
 • Brizolin;
 • Vero Loratadin;
 • Vibrocil
 • Vividrin;
 • Galazolin;
 • Hexapneumin;
 • Histaglobin;
 • Histalong;
 • Histafen;
 • Influenza Rino;
 • Dexamethasone;
 • Derinat;
 • Diazolin;
 • Dimephosphon;
 • Diprospan;
 • Untuk membawa;
 • Doxycycline;
 • Tayss Nazolin;
 • Zadit;
 • Zinket;
 • Zodak
 • IRS 19;
 • Ifiral;
 • Ketotifen;
 • Clargotil;
 • Claridol;
 • Clarisens;
 • Claritin;
 • Lebih jelas;
 • Clemastine;
 • Kodipront;
 • Coldact;
 • Coldar;
 • Cromoglin;
 • Cromoline;
 • Cromosol;
 • Xylene;
 • Xylometazoline;
 • Lemod;
 • Lordestine;
 • Marimer
 • Morenazal;
 • Nazarel
 • Nazivin;
 • Bayi Nazol;
 • Anak Nazol;
 • Nasonex;
 • Serangga;
 • Naphthyzine;
 • Olint;
 • Orinol;
 • Parlazine;
 • Positan
 • Polioksidonium;
 • Polkortolon;
 • Prednisone;
 • Rivtagil;
 • Rizaxil;
 • Rinza
 • Rhinital;
 • Sanorin;
 • Semprex;
 • Pengintipan;
 • Staffen;
 • Suprastin;
 • Suprastinex;
 • Tavegil;
 • Telfast;
 • Tizin Xilo;
 • Tizin;
 • Tirlor;
 • Trexil;
 • Pheasant;
 • Farmazolin;
 • Fenistil;
 • Fenkarol;
 • Semburan Fairx untuk selesema biasa;
 • Semburan hidung fisiomer;
 • Semburan hidung physiomer untuk kanak-kanak;
 • Physiomer Spray Nasal Forte;
 • Flixonase;
 • Fortecortin;
 • Frenasma;
 • Celeston;
 • Cetirinax;
 • Tsetrin;
 • Erbisol.

Semburan hidung "Avamys" untuk kanak-kanak - ulasan, ciri aplikasi dan kesannya

Dalam amalan ahli otorhinolaryngologists, terdapat situasi apabila titisan vasodilating biasa untuk hidung tidak berkesan. Kemudian mereka menetapkan Avamis untuk kanak-kanak, yang ulasannya benar-benar positif.

Tindakan dadah

Kesan positif ubat terletak pada komposisinya. Bahan aktif adalah fluticasone furoate. Ia merujuk kepada hormon buatan yang menembusi mukosa hidung dengan baik, dan mempunyai kesan tertentu pada resipi. Oleh itu, mediator radang dilepaskan dalam jumlah yang lebih kecil..

Penggunaan hormon pada banyak orang menyebabkan ketakutan. Bagaimanapun, diketahui bahawa mereka boleh menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, ini berlaku hanya dengan penggunaan ubat yang tidak betul..

Bantuan ubat ini termasuk: polisorbat, dekstrosa, air yang disucikan, selulosa tersebar. Digunakan, menurut ulasan, "Avamis" pada kanak-kanak dengan adenoid, sinusitis dan vasomotor dan rhinitis bakteria purulen.

Setelah mendapat titisan di hidung, bengkak, gatal, terbakar dan jumlah lendir yang dirembes berkurang. Ubat ini menunjukkan kesannya dalam 24 jam, jadi tidak dianjurkan untuk kanak-kanak menggunakannya lebih kerap.

Avamis adalah ejen topikal. Bahan aktif menembusi ke dalam darah dalam jumlah kecil, dan tidak mempunyai kesan sistemik.

Petunjuk untuk digunakan

Menurut ulasan, semburan Avamis untuk kanak-kanak digunakan dalam rawatan gejala alahan, dan boleh diresepkan untuk patologi berikut:

 1. Rinitis alergi yang berlaku secara bermusim atau sepanjang tahun.
 2. Bengkak dan keradangan pada adenoid.
 3. Dengan sinusitis dan rinitis kronik.
 4. Sebagai salah satu komponen terapi kompleks (sinusitis, frontitis, dll), apabila vasodilator lain tidak berdaya.

Sekiranya rhinitis bakteria atau virus, Avamis tidak digunakan sebagai agen bebas. Dalam semua kes, pernafasan hidung dipulihkan, edema dan keradangan berkurang..

Ciri-ciri ubat

Menurut ulasan, arahan penggunaan Avamis untuk kanak-kanak adalah corak penggunaannya yang biasa. Semburan mula bertindak 8 jam selepas pengambilan awal. Perlu beberapa hari untuk menghilangkan gejala penyakit sepenuhnya..

Ubat ini diluluskan untuk digunakan oleh kanak-kanak, bermula dari usia 2 tahun. Dos ditetapkan mengikut usia pesakit:

 • Kanak-kanak di bawah 2 tahun tidak dibenarkan menggunakan Avamis untuk rawatan. Mereka hanya dibenarkan turun. Sesungguhnya, akibat penggunaannya, komplikasi yang disebabkan oleh suntikan aerosol dapat terjadi. Pada usia ini, kanak-kanak tidak dapat menahan nafas, seperti yang dikehendaki oleh anotasi ubat. Oleh itu, ia boleh memasuki trakea, bronkus atau esofagus. Perkembangan otitis media tidak dikesampingkan.
 • Kanak-kanak berumur 2-11 tahun. Satu semburan ke saluran hidung 1 kali sehari. Sekiranya tidak ada keberkesanan, setelah berunding dengan doktor, peningkatan dos dibenarkan. Ini berlaku sekiranya peningkatan tidak berlaku dalam beberapa hari selepas kemasukan..
 • Dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun. Dibolehkan 2 penyemburan di setiap saluran hidung pada siang hari. Dos sedemikian ditetapkan untuk peringkat akut penyakit ini. Apabila pelemahan penyakit berlaku, jumlah semburan berkurang menjadi 1.

Tempoh rawatan ditentukan oleh pakar, dan bergantung pada kesihatan pesakit.

Syarat penggunaan untuk kanak-kanak

Terdapat beberapa cadangan yang membantu menggunakan ubat dengan betul untuk pesakit kecil:

 1. Pada mulanya, sebelum menggunakan produk, botolnya mesti digoncang dengan teliti selama 8-10 saat. Oleh itu, adalah mungkin untuk menjadikan ubat itu cair.
 2. Tanggalkan penutup dan tekan butang beberapa kali sehingga menyebabkan penyemburan. Kini Avamis sudah siap sepenuhnya untuk digunakan.
 3. Hidung bayi harus dibersihkan dari lendir dan kotoran sebelum prosedur. Penyelesaian garam (Aquamaris, Aqualor) sesuai untuk ini..
 4. Suntikan paling baik dilakukan dalam kedudukan tegak. Kanak-kanak itu diminta untuk menarik nafas dengan mudah, dan pada masa ini, tekan butang botol 1 kali. Tepat manipulasi yang sama dengan saluran hidung kedua.
 5. Selepas digunakan, ubat mesti ditutup dengan penutup untuk mengelakkan habuk dan kotoran masuk ke dalamnya. Adalah perlu untuk memastikan bahawa semburan tidak masuk ke mata, sekiranya berlaku - bilas dengan air bersih.
 6. Selepas prosedur, hujungnya mesti disapu dengan kain atau kain bersih. Tidak digalakkan membersihkan dengan benda tajam..

Sebelum menetapkan semburan, doktor memilih dos secara individu, dan menerangkan kaedah penggunaannya, dengan memperhatikan ciri-cirinya. Pematuhan tepat mengenai arahan Avamis untuk kanak-kanak, menurut ulasan, akan membantu mengelakkan kesan negatif.

Oleh kerana ubat itu adalah penggantungan, setelah penggunaannya perlu membersihkan lubang-lubang dispenser secara berterusan.

Menurut ulasan, Avamis untuk kanak-kanak paling baik digunakan pada masa yang sama untuk mencapai kesan maksimum. Ia berlaku beberapa hari selepas permulaan ubat.

Kontraindikasi

Spray tidak digalakkan dalam kes berikut:

 • Sekiranya pesakit mengambil ubat hormon lain, dos berlebihan boleh berlaku, walaupun Avamis hanya mempunyai kesan tempatan.
 • Dengan intoleransi individu terhadap komponen produk.
 • Dalam penyakit hati yang teruk.
 • Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.
 • Pesakit terdedah kepada mimisan.
 • Dengan luka pada mukosa hidung.
 • Selepas pembedahan pada septum hidung.

Menurut ulasan, semburan hidung Avamis untuk kanak-kanak dapat diterima dengan baik oleh mereka, tetapi lebih baik berunding dengan pakar sebelum memulakan.

Reaksi buruk

Menurut ulasan, Avamis untuk kanak-kanak diresepkan untuk pelbagai jenis rhinitis dan adenoid. Reaksi buruk jarang berlaku, tetapi semuanya agak serius dan memerlukan pengambilan ubat segera.

 1. Hidung berdarah.
 2. Ruam kulit dalam bentuk urtikaria.
 3. Kejutan anaphylactic, edema Quincke.

Dua keadaan terakhir sangat jarang berlaku pada kanak-kanak dan boleh disebabkan oleh pelanggaran pengambilan ubat yang betul.

Kes overdosis, menurut pengeluar, tidak dikesan.

Analog dan kos "Avamisa"

Ubat serupa adalah "Nazonex", walaupun ia mempunyai bahan aktif yang berbeza. Pasti sukar untuk menjawab ubat mana yang lebih baik.

Harga Avamis bergantung pada jumlah dos dalam botol, dan dasar harga farmasi tertentu. Kosnya, rata-rata, antara 500 hingga 700 rubel. Terdapat ubat yang mengandungi fluticasone propionate. Ia serupa molekul dengan bahan aktif Avamisa (fluticasone furoatom).

Dadah yang paling biasa berdasarkannya termasuk: "Flixonase", "Sinoflurin" dan "Nazarel". Semua ubat ini adalah satu sama lain, tetapi Avamis tidak boleh diganti dengan sendirinya. Hanya pakar yang boleh melakukan ini..

Pendapat pakar dan ibu bapa

Menurut doktor, "Avamis" untuk adenoid pada kanak-kanak diresepkan bersama dengan ubat lain. Pendapat pakar mengenai alat ini benar-benar positif. Perkara utama yang harus dilakukan semasa rawatan adalah memilih dos yang betul dan terapi ubat tambahan untuk mencapai kesan yang cepat. Semburan ini akan memberikan bantuan yang tidak ternilai hanya jika adenoid berada pada tahap awal pengembangan.

Tidak seperti vasodilator lain, kesan Avamis tidak berlaku dengan segera, tetapi lebih berkesan dalam merawat alahan. Kesan awal ubat dapat diperhatikan 8 jam selepas pemberian. Oleh itu, ia mesti diambil terlebih dahulu, kerana kesan kumulatifnya. Pesakit biasanya melihat kesan maksimum setelah 2-3 hari penggunaan, yang bagi penghidap alergi adalah jangka panjang.

Penyembur yang sangat berkesan membantu dengan alahan pada masa kanak-kanak. Sebilangan ibu bapa bimbang bahawa pengambilan ubat tersebut akan menyebabkan gejala kembali. Namun, pengalaman penggunaannya menunjukkan sebaliknya, setelah penarikan ubat tersebut, anak-anak bernafas dengan bebas dan tidak ada tanda-tanda penyakit yang diperhatikan.

Menurut doktor, "Avamis" untuk kanak-kanak banyak membantu dalam rawatan sinusitis. Bahan aktif semburan mempunyai kesan anti-radang yang kuat pada membran mukus saluran hidung. Bengkak dan kesesakan hilang. Sekiranya kanak-kanak mempunyai kecenderungan untuk otitis media, penggunaan Avamis sangat diperlukan untuknya. Jika tidak, dia mungkin mengalami komplikasi. Ubat ini sepenuhnya melegakan kesesakan hidung dan fungsi pernafasan pulih sepenuhnya..

Pakar mengesahkan bahawa semburan itu tidak mempengaruhi fungsi sistem kencing. Tempoh penghapusan ubat dari badan sangat singkat.

Akhirnya

Ubat itu tergolong dalam ubat hormon, oleh itu, ia mempengaruhi proses terdalam fungsi tubuh manusia. Dan hasil interaksi pada masa akan datang hanya dapat diberikan oleh pakar.

Menurut ulasan, Avamis untuk kanak-kanak adalah ubat berkesan yang membantu dalam rawatan rhinitis alergi, adenoid dan sinusitis. Walau bagaimanapun, ia harus ditetapkan secara munasabah dengan mengambil kira keadaan pesakit, dan hanya oleh doktor.

Avamis

Struktur

Satu dos ubat mengandungi bahan aktif - mikrofon fluticasone furoate - 27,5 mcg + eksipien (selulosa, polysorbate, edetate disodium, dekstrosa, air).

Borang pelepasan

Titisan hidung Avamis dikeluarkan dalam bentuk penggantungan putih, seragam. Suspensi itu terkandung dalam botol kaca oren gelap, dalam jumlah 30, 60 atau 120 dos.

kesan farmakologi

Anti-radang, kortikosteroid.

Farmakodinamik dan farmakokinetik

Ubat hormon Avamys (Avamys) atau tidak?

Ubat ini mengandungi kortikosteroid fluorinasi, oleh itu ia adalah ubat hormon, tetapi tindakan tempatan.

Sekali pada mukosa hidung, ubat itu diserap, tetapi tidak sepenuhnya. Ini dimetabolisme di hati, namun, ketika diambil dalam dosis kecil, jumlahnya dalam plasma darah tidak dapat diukur.

Lebih 99% fluticasone mengikat protein. Di dalam badan (hati) tidak dipecah menjadi fluticasone.

Pengambilan bahan aktif dari badan melalui saluran pencernaan dengan najis.

Pada pesakit dengan penyakit ginjal dan hati (kecil), ubat tersebut tidak memberi kesan buruk kepada tubuh.

Petunjuk untuk digunakan

Semburan hidung Avamis diresepkan untuk rinitis alergi, sebagai sebahagian daripada terapi yang kompleks.

Kontraindikasi

Semburan hidung digunakan dengan berhati-hati dengan:

 • penyakit hati yang teruk dan gangguan fungsi;
 • alahan ubat terhadap komponen ubat;
 • penggunaan bersamaan dengan ritonavir;
 • kanak-kanak di bawah umur enam tahun.

Kesan sampingan

 • mimisan;
 • anafilaksis, urtikaria, edema Quincke, ruam kulit;
 • sakit kepala;
 • kelambatan pertumbuhan sangat jarang berlaku pada kanak-kanak.

Arahan untuk Avamis (Kaedah dan dos)

Titisan digunakan secara intranas. Ubat ini mula bertindak dalam masa lapan jam selepas penggunaan, selalunya kesan yang diinginkan dicapai satu hingga dua hari setelah permulaan penggunaan semburan.

Menurut arahan penggunaan Avamis:

 • orang dewasa diberikan dua semburan di setiap lubang hidung sekali sehari;
 • kanak-kanak berumur 2-11 tahun - satu suntikan di setiap lubang hidung sekali sehari.

Botol penyembur dilengkapi dengan penutup pelindung pada penyembur, tetingkap khas, tahap ubat dapat dilihat pada torus. Dalam botol 120 dos, pada mulanya parasnya dapat disembunyikan oleh bungkusan dan akan kelihatan setelah penggunaan berpanjangan.

Sebelum penggunaan pertama ubat, botol harus dikocok dengan baik (10 saat) dan enam suntikan "tunggal" harus dibuat ke udara. Kemudian, semasa menghirup, arahkan nebulizer ke dinding luar saluran hidung dan tahan botol secara menegak, buat jumlah penekan yang diperlukan pada butang nebulizer (anda boleh menggunakan dua jari). Selepas digunakan, hembuskan nafas melalui mulut, lap botol semburan dengan kain lembap dan tutup penutupnya.

 • biarkan kelembapan memasuki penyembur;
 • cuba bersihkan penyembur sendiri dengan pin;
 • biarkan botol terbuka untuk mengelakkan tersumbat dan menekan butang secara tidak sengaja;
 • semburkan ubat ke mata (sekiranya terkena, bilas dengan air bersih).

Sekiranya pistol semburan berhenti berfungsi:

 • mungkin ubatnya sudah berakhir, periksa tahapnya di tetingkap khas;
 • periksa sama ada hujungnya tersumbat (jangan cuba menggunakan pin untuk membersihkannya);
 • badan ubat mungkin telah lama rosak atau dibiarkan tanpa penutup;
 • sediakan semula botol seperti sebelum penggunaan pertama.

Berlebihan

Semasa ujian klinikal, walaupun menggunakan 50 dos setiap hari selama 4 hari, overdosis ubat tidak berlaku.

Interaksi

Tidak ada kajian yang diperhatikan semasa kajian..

Gabungan dengan ritonavir tidak digalakkan, untuk mengelakkan saling pendedahan fluticasone.

Syarat penjualan

Keadaan simpanan

Di tempat yang tidak dapat diakses oleh kanak-kanak kecil. Pada suhu 0 hingga 30 darjah. Mencegah pembekuan dadah.

Avamys (Avamys) untuk kanak-kanak. Ulasan, arahan penggunaan dengan adenoid, alergi, hidung berair

Bahan aktif dalam Avamis adalah hormon sintetik. Glukokortikosteroid intranasal ini untuk kanak-kanak dan orang dewasa digunakan pada mukosa hidung. Petunjuk utama termasuk rinitis alergi..

Menurut pesakit dan doktor, kemasukan ubat ini dalam terapi kompleks mengurangkan gejala okular dan hidung. Ini adalah ubat pilihan untuk rhinitis alergi, kerana ia tidak mempunyai kesan sistemik dan selamat digunakan dari 2 tahun.

Komposisi, borang pelepasan, tempat membeli dan harga

Avamis untuk kanak-kanak, ulasan yang kebanyakannya positif, boleh didapati sebagai penyembur dalam botol kaca gelap dengan alat penyembur, di dalamnya terdapat campuran ubat putih. Pembungkusan sekunder adalah bekas plastik asli dengan tetingkap penunjuk lutsinar yang membolehkan anda mengawal tahap penggantungan di dalam botol.

Sarung dibungkus dalam kotak kadbod. Penyembur di bahagian atas ditutup dengan penutup dengan penyumbat elastomer.

Di permukaan sisi terdapat injap tekanan besar (butang), dengan bantuan penyemprotan bermeter dilakukan. Berkat reka bentuk ini, pesakit memerlukan usaha minimum, dan juga mengurangkan risiko perubahan dos. 1 pakej boleh dirancang untuk 30, 60 atau 120 dos.

Komponen utama ubat ini adalah fluticasone furoate, dibawa ke saiz zarah kecil dan dalam bentuk suspensi. 1 dos mengandungi 27.5 mcg bahan ini. Steroid intranasal ini, yang diperoleh secara artifisial menggunakan fluorinasi, mula digunakan dalam praktik klinikal sejak 2007..

Dalam 1 dos ubat juga mengandungi eksipien berikut:

 • dextrose anhidrat (2.75 mg) - untuk memberikan struktur penggantungan (serta pemanis);
 • selulosa tersebar (0,825 mg) - pengisi, penstabil emulsi;
 • polysorbate 80 (13.75 mcg) - pengemulsi, surfaktan;
 • larutan benzalkonium klorida (16.5 μg) - antiseptik yang mempunyai aktiviti terhadap bakteria, kulat, virus, parasit protozoa;
 • disodium edetate (8.25 μg) - komponen dengan kesan anti-radang;
 • air yang disucikan (sehingga 50 mikroliter) - pelarut.

Ubat ini dihasilkan oleh salah satu kempen farmasi terbesar di dunia GlaxoSmithKline, UK. Harga purata untuk produk ini di rantai farmasi ialah 660 rubel. (pembungkusan 120 dos).

Kelebihan dan kekurangan

Ubat ini mempunyai kelebihan berikut:

 • kecekapan tinggi;
 • kekurangan ciri tindakan sistemik ubat hormon lain;
 • tahap pertalian yang tinggi untuk reseptor glukokotrikoid dan kekuatan mengikat kepada sasaran biologi berbanding dengan agen hormon intranasal lain - fluticasone propionate, mometasone furate, budesonide dan dexamethasone;
 • ketiadaan kepekatan ketara bahan aktif dalam darah pada kebanyakan pesakit;
 • kesan anti-radang yang lebih ketara dan cepat;
 • keselamatan penggunaan yang tinggi pada orang dewasa dan kanak-kanak;
 • kekurangan pengaruh pada korteks adrenal dan sistem hipotalamus-hipofisis, disahkan oleh kajian;
 • kemungkinan penggunaan berpanjangan;
 • toleransi yang baik oleh pesakit;
 • kekurangan perubahan atropik pada mukosa dengan penggunaan yang berpanjangan;
 • dos terapi yang lebih rendah (hampir 2 kali lebih sedikit) yang diperlukan untuk menghilangkan gejala;
 • ketiadaan kesan negatif pada mikroflora mukosa hidung;
 • pemisahan yang perlahan (pembubaran) dan pemeliharaan jangka panjang dalam tisu dalam jumlah yang melebihi dari steroid intranasal yang lain;
 • ketiadaan kesan negatif pada tahap osteocalcin - protein yang mempengaruhi pembentukan tisu tulang;
 • sistem penyampaian ubat yang inovatif, aerosol yang dibahagikan dengan halus dalam dos terapi tidak mengalir di dinding belakang, sehingga mengekalkan rasa dan sensasi penciuman (kekurangan aftertaste).

Avamis untuk kanak-kanak, ulasan yang mengandungi data mengenai kemungkinan manifestasi kesan negatif, mempunyai kelemahan berikut:

 • metabolisme komponen aktif berlaku di hati, oleh itu, ubat ini dikontraindikasikan pada orang dengan penyakit organ ini dalam bentuk yang teruk;
 • berlakunya kesan sampingan (dalam kes yang jarang berlaku, 5-10% pesakit), termasuk mimisan, mukosa hidung kering dan nasofaring;
 • kemungkinan berlubangnya septum hidung dengan pentadbiran yang tidak terkawal bersamaan dengan ubat vasokonstriktor.

Ramai ibu bapa bimbang penggunaan glukokortikosteroid, yang boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan anak. Walau bagaimanapun, kajian yang dilakukan sepanjang penggunaan ubat ini (1-2 g) telah menunjukkan keselamatannya.

Mekanisme tindakan

Mekanisme tindakan ubat adalah seperti berikut:

 1. Apabila memasuki rongga hidung, bahan aktif dengan cepat menembusi selaput lendir kerana lipofiliknya yang tinggi (pertalian untuk lemak).
 2. Selepas itu, ia mencapai sasaran - reseptor glukokortikoid, dengan mana ia mengikat dengan baik di sitoplasma sel-sel mukosa hidung.
 3. Kompleks reseptor hormon yang diaktifkan mempengaruhi faktor transkripsi, akibatnya sintesis RNA dan pengeluaran protein yang mempunyai kesan anti-radang diaktifkan.

Mekanisme tindakan glukokortikosteroid yang dihirup

 • Melambatkan transkripsi gen dan peptida pro-radang.
 • Pengeluaran mediator yang terlibat dalam reaksi alergi, termasuk histamin dan sitokin, disekat.
 • Penyusupan sel dikurangkan, yang menyumbang kepada pembentukan pembengkakan selaput lendir (yang menyebabkan kesukaran bernafas), menurunkan kebolehtelapan saluran darah dan pengeluaran lendir di kawasan peradangan.
 • Kesan positif terhadap gejala rhinitis alergi berlaku dalam masa 8 jam selepas menggunakan ubat tersebut. Ciri-ciri fungsi pernafasan hidung bertambah baik, keparahan gejala mata yang menyertai rinitis alergi dikurangkan.
 • Oleh kerana sebatian aktif tetap terikat pada reseptor sel selama lebih dari satu hari, penggunaan ubat tersebut hanya diperlukan 1 kali sehari.
 • Sebilangan kecil ubat memasuki peredaran sistemik (kepekatan ubat ditentukan pada 16% kanak-kanak di bawah umur 12 tahun) dan dimetabolisme di hati. Ketersediaan bio sistemik bahan aktif tidak melebihi 0.5%. Oleh kerana ia tidak dijumpai dalam air kencing, ia tidak mempengaruhi fungsi ginjal.
 • Kajian menunjukkan bahawa kesan penggunaan ubat ini pada pesakit dengan rhinitis alergi bermusim lebih tinggi daripada glukokortikoid intranasal yang serupa.

  Petunjuk untuk digunakan

  Ubat ini digunakan untuk merawat kanak-kanak dari usia 2 tahun dan orang dewasa dalam kes berikut:

  • Rinitis alergi bermusim. Menurut statistik perubatan, gejala rhinitis alergi berlaku pada 0.8-14.9% kanak-kanak berumur 6-7 tahun dan 1.4-40% kanak-kanak berumur 13-14 tahun. Penyakit ini dicirikan oleh penampilan berkala tanda-tanda ciri pada masa yang sama tahun ketika tumbuh-tumbuhan tertentu mekar. Walau bagaimanapun, alergi jenis ini sering kali menjadi bentuk sepanjang tahun, sebagai contoh, ketika memakan tanaman, yang sebahagiannya mempunyai struktur kimia yang serupa (misalnya, alergi terhadap ragweed - produk dari bunga matahari, alergi terhadap serbuk sari birch - kacang).
  • Rinitis alergi sepanjang tahun. Ia terutama berkaitan dengan pendedahan kepada alergen dari tungau debu rumah, haiwan dan serangga, serta faktor penyedutan lain di rumah (bau busuk, acuan, bahan kimia dan lain-lain). Gejala boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang tahun dan hilang dengan pertukaran tempat tinggal tetap. Selalunya, pesakit mengalami kepekaan gabungan, jadi sebilangan pakar menyarankan agar tidak membezakan antara dua bentuk alahan ini. Terapi harus dijalankan secara komprehensif, glukokortikoid intranasal hanyalah ubat simptomatik. Diagnosis yang tepat juga memerlukan endoskopi hidung dan ujian alergi..
  • Penjagaan rongga hidung selepas operasi, pencegahan proses keradangan dan alahan, yang boleh menyebabkan edema dan komplikasi selepas pembedahan.
  • Rhinosinusitis akut (keradangan mukosa hidung dan sinus), dalam terapi kompleks. Kemasukan glukokortikoid termasuk dalam standard antarabangsa dan rejimen rawatan untuk patologi ini. Dalam kes yang teruk, mereka digabungkan dengan antibiotik sistemik. Pada 5-10% pesakit, rhinosinusitis berlaku sebagai komplikasi SARS, kerana mukosa hidung adalah "penghalang" pertama mikroba patogen ketika mereka memasuki tubuh manusia. Pada pesakit dengan rhinosinusitis hingga tahap yang ringan, ubat ini boleh digunakan sebagai satu-satunya ubat. Oleh kerana dalam kebanyakan kes patologi berasal dari virus, antibiotik sering tidak diresepkan.

  Avamis untuk kanak-kanak tidak ketagihan. Menurut ulasan, ubat ini membantu menghilangkan gejala alahan seperti:

  • pelepasan berair yang banyak dari saluran hidung, lakrimasi;
  • gatal di hidung, mata dan tekak;
  • kemerahan konjunktiva;
  • serangan bersin
  • kesesakan hidung, rasa bau yang semakin teruk;
  • bengkak membran mukus, kemerahan kulit di atas bibir atas kerana menggosok hidung secara berterusan;
  • bunyi dan kesakitan di telinga;
  • sakit kepala, keletihan yang timbul akibat rinitis alergi;
  • selera makan terganggu, ketidakselesaan perut ketika menelan sejumlah besar lendir yang dikeluarkan.

  Kontraindikasi dan kesan negatif

  Penggunaan ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan berikut:

  • Perforasi septum hidung. Mekanisme kejadiannya belum difahami sepenuhnya dalam perubatan. Risiko meningkat apabila septum cacat, kerana ubat tidak disemburkan ke dinding sisi saluran hidung. Komplikasi ini berlaku dalam kes-kes yang jarang berlaku..
  • Selalunya, terdapat rasa kering di hidung, sakit, serta rasa terbakar, bersin dan batuk. Dalam kebanyakan kes, penampilan mereka tidak menjadi alasan untuk menghentikan penggunaan ubat ini..
  • Epistaksis, ulserasi pada mukosa hidung. Selalunya, ini adalah ciri terapi jangka panjang selama beberapa bulan.
  • Reaksi alergi dengan intoleransi individu terhadap komponen ubat (termasuk edema Quincke, manifestasi kulit), yang mungkin berlaku dengan penggunaan semua ubat.
  • Sakit kepala.
  • Mungkin terdapat gangguan penglihatan sementara dan pertumbuhan terhambat pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, komplikasi ini dalam ujian klinikal belum dapat dikenal pasti, statistik tidak tersedia. Mereka biasanya ciri ubat yang tergolong dalam kumpulan glukokortikosteroid, jadi kejadiannya tidak dikecualikan.

  Kontraindikasi untuk tujuan ubat ini adalah:

  • kepekaan individu terhadap komponen;
  • patologi hati yang teruk;
  • kehamilan dan penyusuan (tidak ada data mengenai keselamatan ubat). Penggunaan hanya boleh dilakukan sekiranya manfaat rawatan melebihi risiko yang mungkin timbul pada janin atau bayi baru lahir.

  Arahan penggunaan

  Avamis untuk kanak-kanak, ulasan yang menunjukkan bahawa senang digunakan, ditujukan hanya untuk dimasukkan ke dalam rongga hidung.

  Semasa menjalani rawatan, perlu mematuhi cadangan berikut:

  • Spray digunakan dengan kerap secara berkala. Kesan yang paling besar tidak dapat dicapai dengan segera, tetapi setelah beberapa hari.
  • Sebelum digunakan, perlu memeriksa tahap ubat di tetingkap tontonan (jika jatuh secara kritikal, penyembur tidak akan berfungsi) dan goncangkan botol (kira-kira 10 saat). Ini diperlukan untuk mendapatkan konsistensi yang seragam, kerana ubatnya adalah penggantungan tebal.
  • Untuk melepaskan penutup atas, tarik ke atas dengan dua jari.
  • Awal buat beberapa penyemburan (sekurang-kurangnya 6), mengarahkan hujung dari anda. Prosedur ini dijalankan semasa penggunaan awal atau ketika disimpan tanpa penutup..
  • Selepas digunakan, lap permukaan kerja dengan kain kering dan bersih. Tidak disyorkan untuk mencuci penutup dan hujungnya sehingga tidak ada air yang masuk ke dalam botol.
  • Jangan bersihkan bukaan muncung dengan jarum atau benda tajam yang lain..
  • Botol harus disimpan tertutup, dengan penutup melindungi lubang semburan dari pencemaran. Ia juga membantu mencegah percikan yang tidak disengaja ketika butang ditekan..
  • Jangan sapukan ubat tersebut pada selaput lendir mata. Sekiranya bersentuhan secara tidak sengaja, bilas dengan air bersih..

  Titisan hidung

  Ubat ini tidak digunakan sebagai titisan hidung, ia hanya ditunjukkan untuk nebulisasi intranasal. Ubat ini boleh didapati dalam satu bentuk - dalam bentuk semburan.

  Semburan hidung

  Urutan penggunaan ubat adalah seperti berikut:

  1. Sekiranya ubat itu digunakan untuk pertama kalinya atau selepas penyimpanan tanpa penutup, lakukan prosedur yang dinyatakan di atas.
  2. Goncangkan botol, lepaskan penutupnya.
  3. Saluran pembuangan hidung yang lebih awal, condongkan kepala ke hadapan.
  4. Letakkan nebulizer di lubang hidung. Pegang botol di tangan anda secara menegak. Arahkan jet tidak ke partisi, di dinding sisi. Mematuhi keadaan ini akan membantu mengelakkan kesan sampingan seperti perforasi septum hidung..
  5. Semasa menghirup melalui hidung, tekan butang sekali dan hembuskan melalui mulut.
  6. Kemudian lakukan perkara yang sama untuk saluran hidung kedua.
  7. Tutup penutup.

  Dengan adenoid

  Dalam arahan untuk ubat ini tidak ada petunjuk langsung bahawa ia ditunjukkan dengan peningkatan amandel faring. Walau bagaimanapun, dalam praktik THT terapeutik, ia dapat digunakan dalam penyakit ini. Penggunaan glukokortikoid yang paling berkesan pada peringkat awal, kerana berikut hanya ditunjukkan rawatan pembedahan. Pemberian semburan intranasal dapat mengurangkan pertumbuhan tonsil. Doktor menetapkan rejimen rawatan; biasanya berlangsung beberapa minggu. Ubat ini hanya dapat digunakan dalam terapi kompleks, kerana tidak mempunyai kesan antimikroba yang jelas. Ia meningkatkan pernafasan hidung dengan mengurangkan edema..

  Dengan selsema

  Semburan ini membantu mengurangkan pembengkakan mukosa hidung, memudahkan pernafasan hidung dengan hidung berair. Penyakit ini boleh disebabkan oleh pelbagai bakteria dan virus..

  Oleh itu, dengan penampilan pelepasan bernanah atau hijau, anak mesti diperiksa oleh doktor THT. Keberkesanan rawatan sinusitis juga bergantung pada tahap pengudaraan pada sinus dan penghapusan rembesan. Rejimen rawatan adalah sama seperti rinitis alergi.

  Untuk alahan

  Ciri-ciri dos dan rawatan rhinitis alergi ditunjukkan dalam jadual di bawah:

  Kumpulan pesakitDos awal, jumlah semburan setiap hari di setiap lubang hidungDos penyelenggaraan, jumlah semburan setiap hari di setiap lubang hidungPeningkatan dos sekiranya tidak berlaku, jumlah penyemburan setiap hari
  Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun---
  Kanak-kanak berumur 2-11 tahun112, apabila kesannya dicapai, turun menjadi 1
  Kanak-kanak 12 tahun ke atas21-
  Dewasa
  Pesakit warga tua

  Ciri aplikasi

  Avamis untuk kanak-kanak, ulasan yang mengesahkan sebilangan kecil kesan sampingan, mempunyai ciri aplikasi berikut:

  • pada pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu, serta dengan gangguan hati yang ringan, penyesuaian dos tidak dilakukan;
  • jika kelenjar adrenal merosot, penjagaan mesti diambil semasa menetapkan ubat ini;
  • kemungkinan kemunculan kesan sampingan yang bersifat khas untuk glukokortikoid secara umum, seperti hiperaktif, insomnia, peningkatan keagresifan, kemurungan, penindasan korteks adrenal, kekeruhan lensa, glaukoma, dan gangguan penglihatan tidak dapat dikesampingkan sepenuhnya;
  • pada kanak-kanak, dos terapi yang paling berkesan harus digunakan;
  • dengan rawatan yang berpanjangan, kawalan terhadap pertumbuhan anak diperlukan;
  • tidak ada pengaruh terhadap kemampuan mengemudi kenderaan dan mekanisme lain yang semakin meningkat bahaya;
  • apabila menggunakan dos yang melebihi 24 kali yang disyorkan selama 3 hari, tidak ada kesan sampingan berlebihan pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, anda mesti mematuhi kehendak arahan..

  Interaksi dadah

  Kajian klinikal ubat lain berdasarkan glukokortikosteroid menunjukkan bahawa rawatan sendi dengan Rinovir (digunakan dalam rawatan penyakit virus - HIV / AIDS, hepatitis) boleh menyebabkan peningkatan kesan sistemik pada tubuh manusia. Oleh itu, penerimaan serentak mereka tidak digalakkan.

  Peningkatan kepekatan zat aktif dalam darah juga difasilitasi oleh penggunaan ubat antikulat Ketoconazole. Interaksi ubat lain tidak diperhatikan pada masa ini. Sekiranya ia berlaku, anda mesti memaklumkan kepada doktor anda.

  Terma dan syarat penyimpanan

  Ciri-ciri syarat penyimpanan adalah seperti berikut:

  • jauhi daripada kanak-kanak;
  • suhu simpanan optimum - tidak lebih tinggi daripada + 30 ° С;
  • ubat itu tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk;
  • jumlah jangka hayat - 3 g.

  Ubat ini tergolong dalam kategori preskripsi.

  Rinitis alergi pada masa kanak-kanak menyebabkan penurunan kualiti hidup yang ketara secara umum - tidur terganggu, tumpuan perhatian bertambah buruk, dan risiko terkena asma bronkial meningkat. Dalam hal ini, pelantikan ubat dengan keberkesanan dan keselamatan yang tinggi untuk kanak-kanak sangat penting..

  Avamis memenuhi syarat ini. Menurut tinjauan, ia mengurangkan manifestasi okular dan hidung dengan ketara, dan jumlah kesan sampingannya jauh lebih sedikit daripada analognya. Kelebihan alat ini juga adalah bahawa ia mempunyai kesan yang berpanjangan pada tahap sel, yang hanya memerlukan sekali penggunaan sehari.

  Video mengenai Avamis

  Avamis - semburan untuk rinitis alergi:

  Avamis Nasal Spray untuk kanak-kanak

  Avamis adalah ubat yang tergolong dalam kumpulan hormon. Terdapat sebagai semburan untuk digunakan di hidung. Membantu mengurangkan tanda-tanda alergi pada kanak-kanak dan orang dewasa. Juga digunakan dalam rawatan sinusitis dan adenoid.

  Struktur

  Komposisi ubat termasuk:

  • Hormon sintetik GCS;
  • Air yang disucikan;
  • Pengemulsi;
  • Glukosa dan selulosa.

  Suspensi mempunyai warna putih. Terdapat dalam gelembung oren dalam 40 dan 130 dos.

  Petunjuk

  Komposisi ubat ini merangkumi hormon sintetik yang merawat semua jenis rhinitis dan alergi. Ubat ini menghilangkan pembengkakan selaput lendir, mencegah hidung berair, mempunyai kesan menenangkan. Biasanya, ubat ini diresepkan untuk bentuk penyakit yang teruk, apabila persediaan ringan untuk selesema tidak membantu. Avamis juga digunakan untuk adenoid pada kanak-kanak.

  Tanda-tanda alergi terhadap debunga, habuk, kotoran dan sejuk hilang. Pesakit, 5-7 minit setelah minum ubat, mengalami peningkatan, menjadi lebih mudah untuk bernafas. Kekeringan di rongga hidung tidak berlaku. Di samping itu, komponen aktif ubat membantu mencegah perkembangan komplikasi (proses keradangan dan penampilan sinusitis).

  Petunjuk penggunaan adalah seperti berikut:

  Avamis untuk kanak-kanak hanya boleh didapati dalam bentuk semburan. Dibolehkan melantik kanak-kanak dari 2 tahun.

  Arahan dan dos

  Ubat ini boleh didapati dalam bentuk yang sesuai untuk digunakan. Penyemburan volumetrik menyelimuti keseluruhan mukosa hidung dan menghilangkan semua bakteria yang berada di rongga hidung. Pengenalan penyelesaian dengan cara ini membantu bahan tersebut masuk ke dalam.

  Avamis seperti yang ditunjukkan oleh petunjuk penggunaan harus diambil sesuai dengan skema berikut:

  1. Goncangkan botol beberapa kali untuk mencairkan bahan..
  2. Tanggalkan penutup setelah goncang..
  3. Ubat ini harus dijaga tegak dan disembur ke rongga hidung 5-6 kali untuk setiap lubang hidung (jumlah ini dilakukan hanya apabila anda menggunakan produk ini untuk pertama kalinya untuk menentukan sama ada terdapat reaksi alahan). Selepas itu, dos ditentukan secara individu bergantung pada sifat penyakit ini..
  4. Sebelum menyemburkan ubat, rongga hidung mesti dibersihkan dari lendir.

  Butang untuk kaedah penyemburan ditekan semasa menyedut. Dua lubang hidung dikebumikan secara bergiliran. Dalam langkah keselamatan, bahan tersebut tidak dibenarkan masuk ke mata atau mulut. Sekiranya zarah semburan masuk ke mata anda, bilas dengan air yang mengalir.

  Dos bergantung kepada usia pesakit, sifat penyakit dan bentuk kursus. Doktor menetapkan dos ubat seperti itu:

  • Dewasa dan remaja 2 semburan dalam satu lubang hidung 1-2 kali sehari. Setelah berasa lebih sihat, ambil 1 suntikan tunggal 2 kali sehari.
  • Untuk kanak-kanak dari 2 hingga 10 tahun, semburkan ubat 1 kali sehari, satu suntikan. Dalam bentuk penyakit akut, jumlah pentadbiran meningkat hingga 2 kali dalam 24 jam.

  Kontraindikasi

  Semburan Avamis dikontraindikasikan jika pesakit:

  • Umur kurang dari yang dibenarkan (kurang dari 2 tahun);
  • Terdapat hipersensitiviti dan reaksi alergi terhadap komponen ubat;
  • Kegagalan hati atau sirosis yang teruk.

  Kursus rawatan ubat mengambil masa 7-10 hari. Penggunaan ubat jangka panjang boleh menimbulkan kesan sampingan dan alergi terhadap komponen ubat..

  Kesan sampingan

  Penggunaan berlebihan atau berpanjangan boleh menyebabkan kesan sampingan:

  • Sakit kepala yang berdenyut;
  • Aliran darah dari hidung;
  • Ruam pada kulit;
  • Gatal dan gatal-gatal.

  Sekiranya kanak-kanak itu mula merasa tidak sihat selepas pengambilan ubat pertama, maka ia tidak sesuai dengannya.

  Analog

  Ubatnya mahal, tetapi ada analog yang lebih murah:

  Di farmasi Rusia, harga Avamis adalah 213-354 rubel untuk 30 dos, dan 589-718 rubel setiap botol untuk 120 dos. Di Ukraine, kos 123-157 Hryvnia untuk 30 dos, dan 259-430 Hryvnia untuk 120 dos.

  Nilai artikel ini: 62 Sila nilai artikel ini

  Jumlah ulasan sekarang ditinggalkan untuk artikel: 62, penilaian purata: 3,85 daripada 5

  Penerbitan Mengenai Asma