* Harga runcit maksimum ubat yang dibenarkan dikira sesuai dengan Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia No. 865 pada 29 Oktober 2010 (untuk ubat-ubatan yang ada dalam senarai)

Analogan Augmentin:

Arahan penggunaan:

Secara intravena, ubat ini diberikan secara perlahan, selama 4 hingga 5 minit, setelah dilarutkan dalam 2 hingga 5 ml air untuk suntikan. 20 minit selepas pembubaran, ubat kehilangan aktivitinya, jadi disarankan untuk segera memasukkannya.

Ubat ini diencerkan secara intravena dalam larutan fisiologi, dengan mengambil kira dos - 500 mg amoksisilin + 100 mg asam klavulanat dilarutkan dalam 50 ml larutan, 1000 mg amoksisilin + 200 mg asam klavulanat dilarutkan dalam 100 ml larutan. Tempoh infusi adalah 30 hingga 40 minit.

Untuk kanak-kanak sehingga 3 bulan, ubat ini ditetapkan pada kadar 30 mg setiap 1 kg berat badan setiap 12 jam.

Bagi kanak-kanak dari 3 bulan hingga 12 tahun, ubat ini diresepkan pada kadar 30 mg setiap 1 kg berat badan setiap 8 jam.

30 mg ubat termasuk 25 mg amoksisilin dan 5 mg asid klavulanat.

Bagi kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun dan orang dewasa, ubat ini ditetapkan pada 1200 mg setiap 6 hingga 8 jam.

Penggantungan ubat diambil secara lisan ketika perut kosong, pada masa yang sama, dos dikira setiap 1 kg berat badan.

Suspensi 125 mg amoksisilin + 31.25 mg asid klavulanat harus dicairkan dalam 92 ml air, 200 mg amoksisilin + 28.5 mg asid klavulanat dan 400 mg amoksisilin + 57 mg asid klavulanat dicairkan dalam 64 ml air sejurus sebelum pentadbiran oral.

Suspensi dalam dos 400 mg amoksisilin + 57 mg asid clavulanic ditetapkan untuk kanak-kanak dari usia 3 bulan - 25 - 45 mg setiap 1 kg berat badan dibahagikan kepada 2 dos sehari.

Tablet diambil di dalam perut kosong, pada masa yang sama, dibasuh dengan sedikit air bersih dan sejuk.

Untuk kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun dan orang dewasa dengan penyakit ringan, ubat ini diresepkan dalam dos 1 tablet (500 mg amoksisilin + 125 mg asid clavulanic) setiap 12 jam. Dalam kes sederhana, ubat ini ditetapkan 1 tablet (500 mg amoxicillin + 125 mg asid clavulanic) setiap 8 jam. Dalam kes penyakit yang teruk, ubat ini diresepkan 1 tablet (875 mg amoksisilin + 125 mg asid klavulanat) setiap 12 jam.

Kursus rawatan dengan ubat adalah 5-14 hari. Tempoh rawatan dan dosnya diperbaiki oleh doktor yang hadir.

Bagi ibu mengandung dan menyusui, ubat ini diresepkan untuk alasan perubatan yang ketat, apabila risiko penyakit ibu lebih tinggi daripada risiko terkena janin atau bayi baru lahir.

Analog Augmentin

Seperti yang telah kita sebutkan, Augmentin adalah ubat asli. Bersamanya dia memulakan era Amoxicillin yang dilindungi. Oleh itu, kualiti dan keselamatannya tidak diragukan lagi.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa generik, iaitu analog Augmentin, berfungsi lebih buruk atau menyebabkan lebih banyak kesan sampingan. Lagipun, setiap analog diuji untuk bioekivalen. Generik yang ideal mempunyai kemiripan yang sama dengan yang asli dengan dua produk yang sama dari siri yang berbeza. Dan harga analog hampir selalu lebih rendah daripada ubat jenama.

Oleh itu, mari cuba senaraikan analog Augmentin yang paling biasa. Dan kita mulakan, tentu saja, dengan kualiti tertinggi:

 • Amoksiklav - analog Slovak dari Augmentin;
 • Flemoklav adalah bentuk Amoxicillin terlindung yang dapat disebarkan secara oral, yang dicirikan oleh ketersediaan bio yang sangat tinggi dan kemudahan pentadbiran. Tidak ada keraguan mengenai kualiti dan pengeluar syarikat Belanda ubat Astellas ini;
 • Medoclav, pengeluarnya adalah syarikat Cyprus MEDOCHEMIE LTD;
 • Panklav adalah generik berkualiti tinggi dan pada masa yang sama, yang dikeluarkan oleh syarikat Eropah Hemofarm.

Secara berasingan, saya ingin menyenaraikan analog India dari Augmentin. Ubat ini tergolong dalam segmen pasaran yang lebih murah. Di pasaran Rusia lebih kerap daripada yang lain, anda boleh menemui:

Generik Rusia memenuhi standard kualiti dan disukai dengan harga yang demokratik. Antaranya, yang paling biasa:

 • Arlet (pengeluar - AKO Synthesis);
 • Ecoclave yang dihasilkan oleh Avva Rus;
 • Klamosar, yang menghasilkan "Biokimia" Saransk OJSC.

Seperti yang anda lihat, pilihannya sangat luas. Walaupun begitu, lebih baik memberikan hak untuk membuat keputusan kepada pakar: doktor atau ahli farmasi yang hadir.

kesan farmakologi

Penyediaan gabungan amoksisilin dan asid clavulanic, perencat beta-laktamase. Ia bertindak bakteria, menghalang sintesis dinding bakteria.

Ia aktif melawan bakteria gram-positif aerobik (termasuk strain penghasil beta-laktamase): Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes, Streptococcus anthracis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcuscococococococococococococococococococococococococococococcaucuscuscusococococcuscuscuscuscuscuscocc bakteria gram positif anaerob: Clostridium spp., Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp.;

bakteria gram-negatif aerobik (termasuk strain penghasil beta-laktamase): Escherichia coli, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Klebsiella spp., Salmonella spp., Shigella spp., Bordetella pertussis, Yersinia enterocolitica, Gardnerella vaginaliserissenisserisserisserisserisserisserisserisserisserisserisser. catarrhalis, Haemophilus influenzae, Haemophilus ducreyi, Yersinia multocida (dahulunya Pasteurella), Campylobacter jejuni;

bakteria gram-negatif anaerob (termasuk strain yang menghasilkan beta-lactamases): Bacteroides spp., termasuk Bacteroides fragilis.

Asid clavulanic menekan jenis beta-laktamase jenis II, III, IV dan V, tidak aktif terhadap beta-laktamase jenis I yang dihasilkan oleh Enterobacter spp., Pseudomonas aeruginosa, Serratia spp., Acinetobacter spp. Asid clavulanic mempunyai tropisme yang tinggi untuk penisilinin, kerana ia membentuk kompleks yang stabil dengan enzim, yang mencegah degradasi enzimatik amoksisilin di bawah pengaruh beta-laktamase.

Interaksi

Pentadbiran ubat serentak dengan probenecid:

 • membantu mengurangkan rembesan tiub amoksisilin;
 • memprovokasi peningkatan kepekatan amoksisilin dalam plasma darah (kesannya berterusan untuk masa yang lama);
 • tidak mempengaruhi sifat dan tahap kandungan plasma asam klavulanat.

Gabungan amoksisilin dengan allopurinol meningkatkan kemungkinan manifestasi alergi. Tidak ada data mengenai interaksi allopurinol secara serentak dengan dua komponen aktif Augmentan.

Augmentin mempengaruhi mikroflora yang terkandung di saluran usus, yang memprovokasi penurunan penyerapan semula (penyerapan terbalik) estrogen, serta penurunan keberkesanan penggunaan kontraseptif gabungan untuk penggunaan oral.

Ubat ini tidak sesuai dengan produk darah dan cairan yang mengandung protein, termasuk termasuk hidrolisis protein whey dan emulsi lemak yang dimaksudkan untuk suntikan ke dalam vena.

Sekiranya Augmentin diresepkan serentak dengan antibiotik kelas aminoglikosida, ubat tersebut tidak dicampurkan dalam satu jarum suntik atau bekas lain sebelum diberikan, kerana ini menyebabkan pengaktifan aminoglikosida..

Cara menggantikan Augmentin

Semasa memilih pengganti untuk Augmentin, banyak orang mengelirukan konsep sinonim dan analog ubat. Ternyata, menurut istilah perubatan, ubat itu sinonim dengan ubat yang mempunyai bahan aktif yang sama, tetapi berbeza dengan nama dagang. Pada masa yang sama, analognya mengandungi pelbagai bahan aktif, namun digunakan untuk merawat penyakit yang sama. Diakui, kebanyakan kita mengaitkan makna yang sangat berbeza dengan istilah ini..

Ternyata jika atas sebab tertentu anda tidak dapat membeli Augmentin (misalnya, kekurangan ubat di farmasi atau harganya terlalu tinggi), tetapi anda berpuas hati dengan keberkesanan antibiotik, kemudian cari sinonim yang berpatutan atau lebih murah untuk ubat tersebut. Namun, jika Augmentin tidak membantu, maka anda harus beralih kepada ubat lain yang dapat mengatasi penyakit ini..

Pakar yang sangat berkelayakan mengetahui bagaimana Augmentin dapat diganti untuk merawat anak.

Penerangan

Komponen aktif utama Augmentin adalah dua bahan. Pertama sekali, ia adalah amoksisilin antibiotik semi-sintetik, yang tergolong dalam kumpulan penisilin, dan mempunyai asid clavulanic struktur beta-laktam. Setiap komponen memainkan peranan penting dalam mekanisme tindakan farmakologi ubat..

Antibiotik dari kumpulan penisilin telah terkenal sejak sekian lama. Sebenarnya, ini adalah ubat antibakteria spektrum luas pertama yang dicipta oleh ubat. Prinsip tindakan penisilin didasarkan pada fakta bahawa mereka bertindak pada beberapa enzim yang terkandung dalam dinding sel bakteria dan memusnahkannya, kerana bakteria mati.

Namun, setelah beberapa lama, penisilin sebahagian besarnya kehilangan keberkesanannya. Ini berlaku kerana banyak bakteria belajar menghasilkan bahan khas - beta-laktamase. Mereka bertindak balas dengan penisilin, dan tidak membenarkan mereka memenuhi fungsi mereka. Akibatnya, julat mikroorganisma yang melawan penisilin telah menurun dengan ketara. Oleh itu, dengan banyak penyakit, amoksisilin, seperti penisilin lain, telah menjadi tidak berguna.

Keadaan ini tidak sesuai dengan siapa pun, kerana penisilin dikenali sebagai antibiotik yang murah dan agak selamat. Dan kemudian para penyelidik Britain menemui penyelesaian - untuk menggabungkan amoksisilin dengan asid clavulanic, yang mempunyai keupayaan untuk menghalang kesan beta-laktamase pada antibiotik. Selain itu, asid clavulanic mempunyai aktiviti antimikroba tersendiri, walaupun lebih rendah daripada penisilin dalam parameter ini.

Jadi ubat Augmentin muncul. Pertama, ia dihasilkan oleh syarikat farmaseutikal Britain GlaxoSmithKline dengan jenama ini, dan kemudian, berdasarkan ubat ini, ubat serupa, termasuk gabungan amoksisilin dan asid klavulanat, dilancarkan oleh syarikat farmaseutikal di negara lain. Walau bagaimanapun, ubat asli Augmentin masih dihormati dan merupakan salah satu antibiotik yang paling biasa di dunia..

Dan ini tidak menghairankan, kerana sedikit bacilli yang dapat menahan gabungan asid clavulanic. Augmentin mempunyai kesan terhadap pelbagai jenis bakteria:

 • gram negatif,
 • gram positif,
 • anaerob,
 • aerob.

Oleh itu, Augmentin adalah antibiotik spektrum luas..

Jenis bakteria apa yang memusnahkan Augmentin:

 • streptokokus,
 • staphylococci,
 • shigella,
 • klebsiella,
 • enterokocci,
 • clostridia,
 • gardnerella,
 • brucella,
 • haemophilus influenzae,
 • Helicobacter pylori,
 • Proteus,
 • vibrios kolera,
 • salmonella,
 • moraxella,
 • leptospira,
 • treponema.

Khususnya, spesies bakteria seperti streptokokus, moraxella dan hemophilus bacillus paling sering bertanggungjawab terhadap jangkitan pada saluran pernafasan atas dan bawah (jangkitan pernafasan akut, bronkitis dan radang paru-paru).

Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan mikroorganisma yang Augmentin tidak bertindak. Bakteria dengan ketahanan terhadap antibiotik:

 • mycoplasmas,
 • klamidia,
 • enterobacter,
 • sitobakter,
 • pseudomonads,
 • yersinia,
 • legionella.

Analog untuk kanak-kanak

Pilihan antibiotik untuk kumpulan pesakit ini harus dirawat dengan sangat berhati-hati. Banyak ubat antibakteria hanya dilarang untuk digunakan pada kanak-kanak yang berumur berbeza. Analogi selamat Augmentin yang paling popular adalah:

 • Clamosar. Ini adalah ubat gabungan yang merangkumi amoksisilin dan asid clavulonic. Ini melambatkan sintesis dinding sel bakteria patogen, sehingga menyekat penyebaran fokus jangkitan lebih lanjut. Metabolisme berlaku di sel-sel hati, separuh hayat penghapusan adalah sehingga 6 jam. Ia dikeluarkan melalui air kencing. Antara kesan sampingan, hanya ruam kulit dan gatal yang dibezakan. Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun diberi kepekatan rendah. Kos dari 350 gosok.
 • Flemoxin Solutab hanya mengandungi amoksisilin. Ini adalah salah satu kelemahan utama ubat ini, kerana beta-lactamases dapat memusnahkan cincin penisilin antibiotik dan mengurangkan keberkesanan ubat tersebut. Flemoxin sering digunakan dalam rawatan jangkitan pada bayi pramatang dan baru lahir. Penting untuk diperhatikan bahawa, berbanding dengan Augmentin, ubat ini menyebabkan lebih sedikit reaksi buruk. Kos dari 250 gosok.
 • Sumamed sering digunakan dalam praktik THT untuk rawatan pesakit kanak-kanak. Terdapat dalam bentuk tablet, serbuk untuk suntikan dan penggantungan. Pilihan terakhir sangat sesuai untuk anak kecil, rasanya enak. Ubat ini hampir tidak mempunyai reaksi buruk, boleh diterima dengan baik oleh pesakit. Kos dari 280 rubel.;
 • Sulbacin boleh didapati dalam bentuk serbuk untuk penggantungan, diberikan secara intramuskular atau intravena. Ia diresepkan untuk bayi baru lahir dan bayi pramatang dalam kepekatan rendah. Antara kesan sampingannya, terdapat pelanggaran saluran gastrousus dan reaksi alergi terhadap komponen ubat. Harga purata dari 180 rubel.

Harus diingat bahawa Sumamed dan Sulbacin mempunyai kesan yang serupa dengan Augmentin, tetapi bukan analog struktural!

Anda perlu mengambil antibiotik mengikut skema yang ditetapkan. Sekiranya pesakit terlepas satu dos, disarankan untuk segera mengambil dos harian, dan yang berikutnya hanya selepas 24 jam. Jalan rawatan mesti diselesaikan, jika tidak, kes berulang berulang dengan komplikasi serius sering dicatat.

Semasa merawat jangkitan bakteria, doktor sangat kerap menetapkan antibiotik Augmentin kepada kanak-kanak dan orang dewasa. Komposisi kompleksnya (amoksisilin dan asid clavulonic) membantu memperoleh kecekapan tinggi dalam memerangi penyakit berjangkit. Memilih analog Augmentin yang murah, perlu berjumpa doktor. Dia akan memilih ubat yang diperlukan berdasarkan gambaran klinikal penyakit ini. Jangan ubat sendiri, yang boleh menyebabkan komplikasi serius.

Dengan penjagaan khas, analog untuk kanak-kanak dipilih.

Keserasian alkohol

Augmentin dan alkohol secara teorinya bukan antagonis, di bawah pengaruh etil alkohol, antibiotik tidak mengubah sifat farmakologinya.

Sekiranya di latar belakang rawatan ubat ada keperluan untuk minum alkohol, penting untuk memerhatikan dua syarat: kesederhanaan dan kemudahan.. Bagi orang yang menderita ketergantungan alkohol, penggunaan ubat dengan alkohol secara bersamaan boleh membawa akibat yang lebih serius.

Bagi orang yang menderita ketergantungan alkohol, penggunaan ubat dengan alkohol secara bersamaan boleh membawa akibat yang lebih serius..

Penyalahgunaan alkohol secara sistematik menimbulkan pelbagai gangguan pada hati.

Bagi pesakit dengan hati yang berpenyakit, arahan tersebut mengesyorkan agar Augmentin diresepkan dengan sangat berhati-hati, kerana sangat sukar untuk meramalkan bagaimana organ yang berpenyakit akan bertindak dalam usaha mengatasi xenobiotik.

Oleh itu, untuk mengelakkan risiko yang tidak wajar, disarankan untuk tidak minum alkohol sepanjang tempoh rawatan dengan ubat tersebut..

Arahan penggunaan Augmentin kaedah penggunaan, dos untuk pesakit dewasa dan kanak-kanak

Salah satu soalan yang sering diajukan pesakit adalah persoalan bagaimana mengambil ubat sebelum atau sesudah makan. Dalam kes Augmentin, pengambilan ubat berkait rapat dengan makan. Ia dianggap optimum untuk mengambil ubat tersebut tepat sebelum makan..

Pertama, ia memberikan penyerapan zat aktif saluran pencernaan mereka dengan lebih baik, dan, kedua, ia dapat mengurangkan keparahan gangguan dyspeptik dari saluran gastrointestinal dengan ketara, jika yang terakhir berlaku.

Cara mengira dos Augmentin

Cara mengambil ubat Augmentin untuk orang dewasa dan kanak-kanak, serta dos terapeutiknya, bergantung pada mikroorganisma mana yang menjadi agen penyebabnya, seberapa sensitif terhadap kesan antibiotik, keparahan dan ciri-ciri perjalanan penyakit ini, penyetempatan jangkitan, usia dan berat pesakit, serta betapa sihatnya pesakit ginjalnya.

Tempoh rawatan bergantung pada bagaimana pesakit bertindak balas terhadap rawatan.

Tablet Augmentin: arahan penggunaan

Bergantung pada kandungan bahan aktif di dalamnya, tablet Augmentin disyorkan untuk diambil oleh pesakit dewasa mengikut skema berikut:

 • Augmentin 375 mg (250 mg + 125 mg) - satu tiga kali sehari. Dalam dos ini, ubat ditunjukkan untuk jangkitan yang berlaku dalam bentuk ringan atau sederhana hingga teruk. Dalam penyakit yang teruk, termasuk kronik dan berulang, dos yang lebih tinggi ditetapkan.
 • Tablet 625 mg (500 mg + 125 mg) - satu tiga kali sehari.
 • 1000 mg tablet (875 mg + 125 mg) - satu dua kali sehari.

Dos disesuaikan untuk pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu.

Tablet pelepasan berterusan Augmentin CP 1000 mg / 62.5 mg hanya dibenarkan untuk pesakit yang berumur lebih dari 16 tahun. Dos optimum adalah dua tablet dua kali sehari.

Sekiranya pesakit tidak dapat menelan keseluruhan tablet, ia dibahagi dua di sepanjang garis kesalahan. Kedua-dua bahagian mengambil masa yang sama.

Bagi pesakit dengan ginjal yang berpenyakit, ubat ini diresepkan hanya dalam kes di mana nilai sampel Reberg melebihi 30 ml per minit (iaitu, ketika penyesuaian terhadap rejimen dos tidak diperlukan).

Serbuk untuk larutan suntikan: arahan penggunaan

Menurut arahan, larutan disuntik ke dalam vena: dengan jet (keseluruhan dos mesti diberikan dalam 3-4 minit) atau dengan kaedah titisan (jangka masa infus adalah dari setengah jam hingga 40 minit). Penyelesaiannya tidak bertujuan untuk disuntik ke dalam otot..

Dos standard untuk pesakit dewasa ialah 1000 mg / 200 mg. Dianjurkan untuk memasukkannya setiap lapan jam, dan untuk jangkitan dengan komplikasi - setiap enam atau bahkan empat jam (mengikut petunjuk).

Antibiotik dalam bentuk larutan 500 mg / 100 mg atau 1000 mg / 200 mg diresepkan untuk mencegah perkembangan proses menular selepas operasi. Dalam kes di mana tempoh operasi kurang dari satu jam, cukup untuk memberi dos Augmentin 1000 mg / 200 mg kepada pesakit sekali sebelum anestesia.

Sekiranya dijangkakan bahawa operasi akan berlangsung lebih dari satu jam, sehingga empat dos 1000 mg / 200 mg diberikan kepada pesakit pada hari sebelumnya selama 24 jam.

Suspensi Augmentin: arahan penggunaan

Arahan penggunaan Augmentin untuk kanak-kanak mengesyorkan pelantikan penggantungan 125 mg / 31.25 mg dalam dos 2.5 hingga 20 ml. Pelbagai resepsi - 3 pada waktu siang. Isipadu dos tunggal bergantung pada usia dan berat badan anak.

Sekiranya kanak-kanak berumur lebih dari dua bulan, penggantungan 200 mg / 28.5 mg ditetapkan dalam dos yang sama dengan 25 / 3.6 mg hingga 45 / 6.4 mg setiap 1 kg berat badan. Dos yang ditentukan harus dibahagikan kepada dua dos.

Suspensi dengan dos bahan aktif 400 mg / 57 mg (Augmentin 2) ditunjukkan untuk digunakan mulai tahun. Bergantung pada usia dan berat badan kanak-kanak, satu dos berbeza dari 5 hingga 10 ml. Pelbagai resepsi - 2 pada waktu siang.

Augmentin EU diresepkan bermula dari usia 3 bulan. Dos optimum adalah 90 / 6.4 mg setiap 1 kg berat badan setiap hari (dos harus dibahagikan kepada 2 dos, mengekalkan selang 12 jam di antara mereka).

Sehingga kini, ubat dalam pelbagai bentuk dos adalah salah satu agen yang paling biasa dirawat untuk rawatan tonsilitis..

Kanak-kanak Augmentin dengan angina diresepkan dalam dos, yang ditentukan berdasarkan berat badan dan usia anak. Dengan angina pada orang dewasa, disyorkan untuk menggunakan Augmentin 875 + 125 mg tiga kali sehari.

Juga, mereka sering menggunakan janji Augmentin dengan sinusitis. Rawatan ini dilengkapi dengan mencuci hidung dengan garam laut dan menggunakan semburan hidung seperti Rinofluimucil. Dos optimum untuk sinusitis: 875/125 mg 2 kali sehari. Tempoh kursus biasanya 7 hari..

Kesan sampingan Augmentin apa yang diharapkan

Mari cuba senaraikan kesan buruk utama yang boleh berlaku semasa atau selepas menjalani rawatan dengan Augmentin:

- gangguan usus

Apa yang disebut "dysbiosis", yang menakutkan kita doktor dan ahli farmasi, kadang-kadang benar-benar berkembang setelah mengambil antibiotik. Dalam perubatan, fenomena ini disebut kolitis pseudomembranous. Sebab komplikasi ini adalah bahawa rawatan antibiotik dapat mengubah flora usus normal. Pada masa yang sama, mikroorganisma oportunistik dapat mula membiak secara intensif dan menghasilkan racun..

Kajian menunjukkan bahawa penyebab utama kolitis yang berkaitan dengan pengambilan antibiotik adalah toksin yang dihasilkan oleh clostridia. Cirit-birit, yang merupakan satu-satunya gejala komplikasi, boleh mempunyai tahap keparahan yang berbeza-beza: dari yang ringan pada kebanyakan kes hingga parah. Yang terakhir ini paling sering dicatat pada pesakit yang menderita kekurangan imun.

Rata-rata, cirit-birit yang berkaitan dengan antibiotik berlaku pada 9% pesakit yang menggunakan Augmentin.

- gangguan fungsi hati

Kesan negatif Augmentin terhadap fungsi hati dan saluran empedu dicatat dalam kurang dari 5% kes. Lebih-lebih lagi, pada kebanyakan pesakit, fungsi sistem hepatobiliari dipulihkan secara bebas setelah pemberhentian antibiotik.

Gangguan teruk yang dimanifestasikan oleh kerosakan pada tisu hati telah dilaporkan dalam kes terpencil. Sebagai contoh, GlaxoSmithKline mengesahkan satu akibat maut daripada kesan hepatotoksik Augmentin. Namun, kami bersegera untuk meyakinkan pesakit yang mengambil hati. Kebarangkalian reaksi seperti itu menghampiri sifar - hanya mungkin berlaku pada salah satu daripada 4,000,000 pesakit mereka!

Walaupun begitu, untuk mengelakkan komplikasi, semasa rawatan berpanjangan dengan Augmentin, para pakar mengesyorkan memantau fungsi hati secara berkala.

Kebarangkalian penampilan ruam dermatologi dengan terapi Augmentin adalah 3%. Sebagai peraturan, gejala ini tidak memerlukan penghentian antibiotik dan hilang pada akhir rawatan..

- pening dan muntah

Sebilangan pesakit mempunyai gejala dyspeptik yang berkaitan dengan pengambilan Augmentin: loya (pada 3% pesakit) dan muntah (dalam 1%). Untuk mengurangkan kemungkinan kesan sampingan ini, anda mesti mengikuti peraturan pengambilan Augmentin dan mengambil ubat pada awal makan.

Amoxiclav atau Augmentin yang lebih baik

Ejen farmakologi yang mengandungi amoksisilin dan asid klavulanat diperkenalkan ke dalam amalan klinikal pada awal tahun 80an di Amerika Syarikat dan Inggeris. Ubat gabungan seperti itu disebut antibiotik terlindung. Kedua-dua Amoxiclav (dari 150 r.), Dan Augmentin adalah wakil kumpulan farmasi penisilin yang dilindungi oleh clavulanate.

Dadah mempunyai komposisi yang serupa, namun Amoxiclav mempunyai lebih banyak bahan tambahan, misalnya, natrium crospovidone dan croscarmellose. Komposisi multikomponen Augmentin meningkatkan risiko menghidap reaksi ubat yang tidak diingini. Augmentin mempunyai spektrum aktiviti yang lebih luas daripada Amoxiclav. Senarai kontraindikasi sepadan dengan tepat.

Terapi antibakteria menggunakan Amoxiclav tidak boleh bertahan lebih dari 14 hari. Augmentin mempengaruhi badan lebih ringan.

Kedua-dua antibiotik mempunyai bentuk dos yang ditujukan untuk kanak-kanak. Bukti keselamatan Augmentin adalah hakikat bahawa dia diresepkan kepada anak-anak yang baru lahir.

Augmentin dilancarkan oleh SmithKline Beecham, sebuah syarikat farmaseutikal Britain, dan Amoxiclav adalah gagasan syarikat Austria SANDOZ, yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran generik.

Semasa membetulkan terapi ubat dengan penggantian satu ubat dengan ubat lain, dos mesti diambil kira: ubat harus mengandungi jumlah bahan aktif yang sama. Doktor yang hadir harus memutuskan persoalan bagaimana menggantikan Augmentin..

Kesan sampingan

Kesan sampingan Augmentin boleh berlaku dari pelbagai sistem dan organ individu. Selalunya, dengan latar belakang rawatan ubat, reaksi berikut dapat diperhatikan:

 • kandidiasis (sariawan) kulit dan membran mukus;
 • cirit-birit (sangat kerap semasa mengambil Augmentin dalam tablet, selalunya semasa mengambil penggantungan atau menyuntik ubat);
 • serangan mual dan muntah (mual paling kerap berlaku semasa mengambil ubat dalam dos yang tinggi).

Kesan sampingan yang jarang berlaku termasuk:

 • Pening
 • sakit kepala;
 • disfungsi pencernaan;
 • peningkatan sederhana dalam aktiviti enzim hati alanine transaminase (ALT) dan aspartate transaminase (AST);
 • ruam kulit, gatal-gatal kulit, manifestasi urtikaria.

Dalam kes yang jarang berlaku, tubuh dapat bertindak balas terhadap penerimaan Augmentin:

 • perkembangan leukopenia terbalik (termasuk termasuk agranulositosis); trombositopenia;
 • perkembangan trombophlebitis di tempat suntikan;
 • eritema polimorfik.

Sangat jarang dapat berkembang:

 • anemia hemolitik;
 • keadaan yang dicirikan oleh peningkatan tempoh pendarahan dan peningkatan indeks prothrombin;
 • reaksi dari sistem imun, yang dinyatakan dalam bentuk angioedema; sindrom yang serupa dengan yang ditunjukkan dalam penyakit serum; anafilaksis, vaskulitis alahan;
 • hiperaktif jenis terbalik;
 • meningkatkan aktiviti kejang;
 • kolitis kerana mengambil antibiotik, termasuk pseudomembranous (MVP) dan kolitis hemoragik (kemungkinan mengembangkan yang terakhir berkurang jika Augmentin diberikan secara parenteral);
 • keratinisasi dan pertumbuhan papila berbentuk lidah yang terletak di lidah (penyakit yang dikenali sebagai "lidah berbulu hitam");
 • hepatitis dan kolestasis intrahepatik;
 • Sindrom Lyell;
 • pustulosis exanthematous umum dalam bentuk akut;
 • nefritis interstitial;
 • penampilan dalam air kencing kristal garam (crystalluria).

Sekiranya terdapat dermatitis alergi, rawatan dengan Augmentin harus dihentikan..

Petunjuk penggunaan antibiotik, arahan khas

"Augmentin" diresepkan untuk mengalahkan pelbagai bahagian tubuh oleh mikroorganisma: saluran pernafasan, tisu lembut dan paru-paru, epidermis, sistem genitouriner, rongga mulut (termasuk gigi), sendi, tisu tulang.

Janji temu untuk penyakit organ pernafasan:

Penyakit sistem genitouriner:

 • periodontitis;
 • pengguguran septik;
 • abses pergigian;
 • sepsis;
 • penerimaan pencegahan semasa pelbagai operasi.

Dalam keadaan tidak berlaku rawatan diri! Seperti yang anda perhatikan, antibiotik berbeza dalam kepekatan bahan aktif. Hanya doktor yang boleh memilih dos yang tepat untuk penyakit tertentu, mengikut usia.

Pesakit dengan penyakit buah pinggang memerlukan dos yang lebih sedikit daripada orang yang mempunyai buah pinggang yang sihat.

Bagaimanapun, semasa mengambil antibiotik Augmentin, anda perlu memeriksa pembentukan darah, fungsi ginjal dan hati dari semasa ke semasa.

Kursus rawatan minimum adalah seminggu, dalam beberapa keadaan pakar boleh menetapkan kursus selama lima hari. Selama lebih dari dua minggu, ubat tersebut tidak boleh diambil. Sekiranya dalam 14 hari keadaan kesihatan tidak berubah menjadi lebih baik, maka antibiotik yang lebih kuat harus digunakan. Rawatan dengan Augmentin boleh dilakukan selama 3 minggu, tetapi dalam kes ini, anda perlu mengganti tablet dengan suntikan.

Arahan penggunaan "Augmentin" menyatakan bahawa anda perlu mengambil ubat dengan makanan. Ini bukan kriteria wajib, kerana penyerapan zat aktif tidak bergantung pada kenyang perut! Tetapi seperti yang ditunjukkan oleh banyak kajian, teknik ini memerlukan minimum kesan sampingan.

Bahan aktif yang terkandung dalam ubat melemahkan kerja ubat yang mengandungi estrogen.

Oleh itu, wanita yang menggunakan alat kontraseptif harus mengetahui perlindungan tambahan semasa rawatan dengan Augmentin. Augmentin tidak berinteraksi secara biokimia dengan alkohol. Tetapi, seperti alkohol, antibiotik bertindak pada hati. Penerimaan bersama tidak digalakkan, supaya tidak membebankan dan mencederakan organ.

Analog ubat asing dan Rusia

Arlet adalah ubat antibiotik, yang terdiri daripada dua komponen aktif - amoxicillin dan clavulanate. Komponen antibakteria dilindungi dari kesan merosakkan enzim yang disintesis oleh bakteria.

Enterobacteriaceae, Pseudomonas dan Acinetobacter tidak sensitif terhadap Arlet. Ia diserap dengan baik dan tersebar di tisu-tisu badan. Kepekatan maksimum dicapai selepas 60 minit. setelah mengambil. Arlet melintasi penghalang plasenta.

Ubat ini tidak digalakkan untuk pesakit:

 • bawah enam tahun;
 • dengan penyakit hati, saluran empedu atau gangguan fungsi buah pinggang;
 • dengan mononukleosis berjangkit;
 • sekiranya terdapat reaksi alergi terhadap beta-laktam pada anamnesis.

Baca lebih lanjut: Petunjuk untuk Arlet dengan analog

Rapiclav mengandungi asid clavulanic, yang menghalang sintesis peptidoglycan dan melemahkan dinding sel patogen. Kesannya membawa kepada lisis sel-sel patogen. Rapiclav berkesan untuk keradangan sinus paranasal, telinga, paru-paru, pundi kencing, dan mukosa bronkial. Antibiotik dilarang untuk pesakit dengan fenilketonuria

Digunakan dengan berhati-hati dan ketat di bawah pengawasan doktor pada wanita hamil..

Panclave adalah gabungan amoksisilin dan klavulanat yang melindungi bahan farmaseutikal aktif dan mencegah kehilangan aktiviti antimikrob. Paclav aktif melawan aerob dan anaerob. Makan tidak mempengaruhi penyerapan ubat. Kepekatan plasma puncak dicapai setelah kira-kira 60 minit. setelah mengambil.

Panclave diekskresikan dari badan oleh buah pinggang dengan penapisan glomerular. Separuh hayat biologi kira-kira satu jam. Antibiotik diresepkan untuk otitis media, tonsilitis, periodontitis, pyothorax, pyelonephritis, cholecystitis, dll. Ubat gabungan dicirikan oleh aktiviti bakteria yang tinggi..

Amoclavin banyak digunakan dalam otorhinolaryngology, pulmonology, urology, ginekologi, hepatologi, dermatologi dan pergigian. Antibiotik dikontraindikasikan pada pesakit dengan hepatitis, kegagalan hati dan limfoblastosis jinak. Pada masa terapi antibiotik, penyusuan susu ibu harus ditinggalkan. Rawatan wanita hamil dengan Amoclavin boleh diterima sekiranya kesan terapi melebihi risiko berpotensi untuk janin. Terdapat dalam bentuk lyophilisate dan serbuk.

Medoclave mempunyai pelbagai aktiviti. Pengganti Augmentin berkesan dalam rawatan jangkitan yang disebabkan oleh gram + dan gram - patogen. Asid clavulanic dalam komposisi mengurangkan bilangan regangan tahan. Kepekatan maksimum dalam badan dicapai setelah 60-90 minit. setelah mengambil. Medoclave dikontraindikasikan dalam patologi hati dan ruam makulopapular. Gunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan kolitis dan gangguan fungsi ginjal..

Augmentin - arahan, analog murah, perbandingan keberkesanan

Arahan untuk agen antibakteria jenis penisilin, yang namanya Augmentin, memberikan jawapan kepada semua soalan penting mengenai menjalankan terapi terapi. Sebelum meneruskan penghapusan agen bakteria, bakteriosis dari tempat jangkitan adalah wajib. Sekiranya pesakit mengalami sakit tekak, maka smear harus diambil dari nasofaring. Sekiranya sistitis disyaki, bahan ujian diambil dari uretra.

Malangnya, bakteriosis sebelum rawatan tidak selalu dilakukan. Makmal bakteriologi terletak hanya di bandar-bandar besar dan pusat-pusat wilayah, oleh itu doktor tidak selalu boleh mengikut tegas cadangan rasmi untuk terapi antibiotik.

Pesakit sering mengajukan pertanyaan apakah disarankan menunggu 5 hari untuk hasil pembibitan kembali, kerana selama ini Anda juga dapat "bermain skate". Ada beberapa kebenaran dalam kenyataan seperti itu. Inti keseluruhan analisis seperti itu adalah bahawa jika, misalnya, Augmentin tidak berfungsi, maka dalam 5-7 hari ujian yang ditunggu-tunggu akan datang, di mana antibiotik akan dipilih dengan jelas terhadap jangkitan yang berleluasa.

Dalam artikel ini, kami mempertimbangkan arahan dan analog murah Augmentin.

Komposisi dan bentuk pelepasan

Asas augmentin adalah amoksisilin dan asid clavulanic. Bahan kedua melindungi amoksisilin dari kesan berbahaya β-laktamase, sehingga meningkatkan aktiviti terapi antibiotik.

Augmentin terdapat dalam tiga bentuk - ini adalah tablet, dan juga serbuk, yang dengannya mereka menyediakan asas untuk suntikan dan pentadbiran dalaman. Dalam kes ini, terdapat pelbagai dos yang digunakan sesuai dengan kategori umur.

Harga ubat rata-rata

Di farmasi di Moscow, tablet augmentin 250mg + 125mg No. 20 (UK) berharga kira-kira 270 rubel. Serbuk untuk penyediaan penggantungan (200 mg + 28.5 mg / 5 ml 7.7 g) berharga kira-kira 140 rubel. Harga serbuk untuk penyediaan larutan suntikan 1000 mg + 200 mg No. 10 adalah dalam lingkungan 1400-1700 rubel.

Dalam kes mana Augmentin tidak boleh digunakan.?

Agar tidak membahayakan pesakit, arahan harus dipatuhi dengan ketat, terutamanya perkara mengenai kontraindikasi dan kesan sampingan.

Kecenderungan alergi, intoleransi individu terhadap komposisi, urtikaria kronik, reaksi teruk terhadap beta-laktam, penyakit hati yang serius, kehamilan - semua faktor ini merupakan kontraindikasi langsung terhadap penggunaan augmentin.

Petunjuk

Pertama sekali, petunjuk untuk pelantikan augmentin adalah jangkitan yang, sebagai hasil kajian bakteriologi, menunjukkan kepekaan. Selalunya, augmentin digunakan dalam proses menular saluran pernafasan atas dan bawah, sistem genitouriner, organ panggul, tulang dan sendi, tisu lembut.

 • otitis,
 • sakit tekak,
 • resdung,
 • pielonefritis, adnexitis, bronkitis, sistitis dan penyakit lain.

Menurut statistik, augmentin menduduki posisi terdepan dalam pediatrik, terutama pada awal kanak-kanak (pada anak-anak hingga setahun).

Penting! Walaupun kejelasan arahan untuk ubat augmentin, dos dan jangka masa pentadbiran hanya ditentukan oleh doktor, memandangkan sejarah pesakit. Dalam beberapa kes, dos umur dipandang rendah. Ini disebabkan oleh adanya sejumlah penyakit kronik pada pesakit..

Apa reaksi buruk yang mungkin berlaku?

Augmentin mempunyai sebilangan besar ulasan positif, tetapi, sayangnya, reaksi buruk dari pengambilan ubat itu berlaku. Salah satu gejala yang biasa adalah ruam. Ramai pesakit mencatatkan penampilannya, bermula dari 2-3 hari kemasukan, dan ada yang muncul pada akhir rawatan. Itulah sebabnya mengapa kebanyakan doktor menetapkan antihistamin dan sorben selari dengan antibiotik..

Sebagai tambahan kepada reaksi alergi, kandidiasis, leukopenia, sakit kepala, mual, dan cirit-birit boleh berlaku. Kurang biasa adalah anemia hemolitik, kolitis, penyakit kuning kolestatik, hepatitis dan "kesan sampingan" lain.

Augmentin untuk kanak-kanak - ciri aplikasi

Augmentin dalam amalan kanak-kanak digunakan sejak lahir. Untuk menentukan dos, usia dan berat badan anak adalah penting. Sekiranya anda mengambil kategori umur dari 3 bulan hingga 12 tahun, doktor akan menasihati anda untuk menggunakan ubat tersebut dalam bentuk penggantungan. Sekiranya bayi berusia kurang dari tiga bulan, maka pengiraan Augmentin akan datang dari 30 mg setiap berat badan bayi. Pengiraan ini belum selesai, kerana perlu memindahkan mg ke ml. Kerumitan dalam mengira dos dalam pediatrik memerlukan peningkatan penjagaan dari doktor.

Biasanya, augmentin diresepkan dua kali sehari, dengan selang waktu 12 jam. Jangan lupa bahawa ubat mempunyai bentuk pelepasan yang berbeza, jadi dosnya berbeza di mana-mana.

Sebagai contoh, seorang kanak-kanak berumur 10 bulan (berat 8 kg 500 g) jatuh sakit dengan SARS. Suhu tinggi berterusan selama 4–5 hari. Ahli otolaringologi semasa pemeriksaan mencatatkan faringitis akut. Cadangan doktor mungkin seperti berikut:

 1. Augmentin 200 mg / 28.5 mg 5 ml serbuk - 4.5 ml setiap satu pada pukul 09:00 dan 21:00 (5-7 hari).
 2. Alerzin (tetes) - 5 tetes 1 kali sehari (7-10 hari).
 3. Enterogermina - 1 botol 1 kali sehari (mula mengambil 2-3 hari penggunaan augmentin).
 4. 4 tetes larutan minyak klorofilipt setiap puting tiga kali sehari.

Augmentin dalam rejimen rawatan ini menduduki posisi terdepan, kerana dia melawan mikrob. Alerzin melindungi daripada perkembangan reaksi alergi. Enterogermina memulihkan mikroflora usus setelah mengambil antibiotik. Chlorophyllipt melegakan sakit tekak.

Adakah terdapat analog yang murah untuk augmentin?

Pada masa ini, pasaran farmasi tidak begitu stabil. Penghantaran ubat kadang-kadang berhenti, atau harganya naik mendadak. Bahkan di laman web beberapa farmasi, terlepas dari harga yang ditetapkan, Anda dapat melihat catatan - "nyatakan harga ubat".

Analog Augmentin, yang biasanya memiliki harga yang lebih rendah, hanya mengandungi satu zat - amoksisilin.

Augmentin dapat diganti bukan hanya dengan antibiotik yang berkaitan (penisilin), tetapi, jika perlu, gunakan ubat dari kumpulan antibakteria lain. Pesakit harus dipandu oleh komposisi ubat. Sekiranya bahan aktif sama, maka kita berurusan dengan analog struktur. Dengan komposisi ubat yang berbeza, mereka bercakap mengenai pengganti terapi.

Dadah kumpulan lain lebih kerap digunakan dengan intoleransi terhadap penisilin, atau tidak adanya kesan terapi dari mereka.

Analog Augmentin - senarai

Komposisi terdekat dengan augmentin adalah ubat berikut:

Dalam senarai agen antibakteria ini, yang paling murah adalah: gonoform, amoxicillin, ecobol, amoxicar, amosin, grunamox. Semuanya lebih murah daripada Augmentin..

Sekiranya senarai yang dikemukakan tidak sesuai untuk penggantian, kemungkinan besar doktor akan mencadangkan sekumpulan makrolida atau sefalosporin. Antara agen popular kumpulan ini, azithromycin, macropen, suprax, cephalexin, ceftriaxone dan lain-lain boleh diperhatikan..

Memilih analog untuk augmentin, pesakit sering mempunyai keraguan mengenai pilihan. Sebagai contoh, apa yang lebih baik - augmentin atau flemoxin solutab, ubat mana yang lebih berkesan dan memberikan reaksi buruk yang lebih sedikit? Untuk memahami masalah ini, anda mesti membandingkan arahan penggunaan, dan mengenal pasti kebaikan dan keburukan.

Penilaian perbandingan analog

Augmentin atau Flemoxin Solutab?

Dana yang dipertimbangkan adalah wakil siri penisilin. Terdapat perbezaan komposisi. Augmentin masih ditambah dengan asid clavulanic, yang meningkatkan tindakan bahan aktif utama - amoksisilin.

Sekiranya kita mempertimbangkan kesan terapi, maka, tentu saja, kerana asid clavulanic, augmentin menang. Dalam artikel perubatan anda dapat membaca bahawa augmentin dan flemoxin adalah analog struktur, kerana amoksisilin trihidrat mengandungi kedua-dua ubat. Lebih tepat lagi, definisi akan - ini adalah analog struktur separa, kerana asid clavulanic masih dikaitkan dengan bahan aktif, dan bukan komponen tambahan.

Dari segi harga, flemoxin solutab selalu mempunyai kelebihan, lebih murah, tetapi sekarang harga ubat ini hampir sama. Kemungkinan besar, ini disebabkan oleh bekalan. Augmetin dan flemoxin solutab masing-masing dihasilkan di UK dan Belanda, jadi perubahan harga dibenarkan oleh kos pengangkutan.

Augmentin sering digunakan dalam pediatrik dalam bentuk sirap. Ia diresepkan oleh pakar pediatrik untuk penyakit berjangkit saluran pernafasan atas dan buah pinggang. Kelemahan augmentin adalah kemungkinan berlakunya tindak balas buruk. Terdapat juga lebih banyak kontraindikasi.

Anda tidak boleh memilih atau menukar antibiotik sendiri. Terdapat peraturan tertentu untuk penggunaan dana ini, sehingga pesakit tidak selalu dapat mempertimbangkan semua nuansa.

Augmentin atau amoxiclav - yang lebih baik untuk dipilih?

Menurut arahan ini, tidak sukar untuk mengetahui identiti dana ini. Komposisi, cadangan kemasukan, kontraindikasi dan parameter lain yang bertepatan dengannya. Oleh itu, tidak boleh ada banyak perbezaan dalam kesan dana ini. Tetapi, ubat yang dikeluarkan dihasilkan oleh syarikat yang berbeza. Augmentin adalah produk Inggeris; amoxiclav dihasilkan di Slovenia..

Komposisi ubat tambahan sedikit berbeza, oleh itu, pada orang yang terdedah kepada alergi, kadang-kadang bahan yang paling tidak berbahaya boleh menyebabkan reaksi negatif. Biasanya, ubat itu diresepkan oleh doktor, kadang-kadang doktor menawarkan beberapa antibiotik untuk dipilih. Maka keputusan tetap ada pada pesakit, dan di sini terutamanya harga dan keutamaan untuk pengilang sudah memainkan peranan.

Augmentin dan amoxiclav harganya hampir sama dengan tablet. Suspensi Augmentin sedikit lebih murah, sekitar 50 rubel.

Perlu juga diperhatikan bahawa dalam pediatrik, kedudukan utama dengan janji tetap dengan Augmentin..

Augmentin atau Sumamed?

Augmentin adalah wakil dari siri penisilin, sumamed (azithromycin) tergolong dalam kumpulan makrolida. Ini menunjukkan bahawa komposisi (struktur) ubat adalah berbeza. Dengan jangkitan yang tidak rumit, Augmentin lebih ditunjukkan, jika terbukti tidak berkesan, jumlah wang akan ditawarkan.

Augmentin mengandungi dua bahan aktif, jumlahnya hanya satu. Sumamed mempunyai kelebihan yang jelas dari segi kemudahan penggunaan. Ubat ini digunakan 1 kali sehari, dan jangka masa terapi adalah 3-5 hari. Augmentin memerlukan sekurang-kurangnya beberapa dos sehari, dan rawatannya berlangsung dari 5 hingga 14 hari.

Augmentin digunakan dari bulan-bulan pertama kehidupan anak; sumamed diresepkan untuk anak-anak yang berat badannya telah mencapai 5 kg. Dalam amalan pediatrik, hanya pakar pediatrik atau pakar pediatrik lain yang berhak untuk menetapkan dan menyesuaikan dos antibiotik.

Mana yang lebih baik - augmentin atau jumlahnya - soalan untuk doktor. Semuanya bergantung pada jangkitan, ketahanan bakteria, kerentanan pesakit, sejarah alahan. Kadang kala hanya dengan pengalaman anda dapat memahami alat mana yang akan lebih berkesan.

Sekiranya anda membandingkan harga, anda dapat melihat bahawa Augmentin lebih murah, kira-kira 100 rubel. Walaupun begitu, ubat itu dipilih bukan berdasarkan harga, tetapi berdasarkan kesan terapeutik.

Suprax atau Augmentin?

Persediaan mempunyai perbezaan dalam komposisi mereka. Suprax adalah wakil dari siri cephalosporin generasi ke-3, Augmentin adalah kumpulan penisilin. Kesan terapi suprax lebih kuat. Ia ditetapkan dalam kes di mana penisilin tidak mengatasi tugasnya. Ia berlaku bahawa pesakit tidak bertolak ansur dengan penisilin, maka ubat kumpulan lain ditawarkan, termasuk suprax.

Suprax digunakan hanya dari usia enam bulan, Augmentin - dari bulan-bulan pertama kehidupan. Bagi kesan sampingan, kedua-dua ubat mempunyai senarai yang cukup mengagumkan. Harga suprax jauh lebih tinggi, kira-kira 3.5 kali.

Pesakit harus sedar bahawa rawatan cephalosporin digunakan untuk jangkitan sederhana atau rumit. Untuk jangkitan ringan, Augmentin dan analognya disyorkan..

Analog suprax, serta arahan lengkap dalam artikel ini.

Alahan Augmentin

Selalunya berlaku pada hari 2-3 dari pengambilan augmentin, pesakit mengadu ruam pada badan, walaupun mengambil antihistamin. Di sini, tentu saja, kita bercakap mengenai alahan.

 • Malangnya, walaupun beberapa doktor melakukan kesilapan, menasihati, sebagai contoh, untuk menggantikan augmentin dengan amoxiclav. Dalam kes ini, sediaannya mempunyai komposisi yang sama, dan kemudian apa yang diharapkan dari amoxiclav? Reaksi akan sama.
 • Bukan fakta bahawa reaksi alergi dikaitkan dengan asid clavulanic, tetapi tidak ada reaksi terhadap amoksisilin. Kemudian anda boleh menggunakan flemoxin solutab (ia tidak mengandungi asid clavulanic) dengan selamat. Tetapi, untuk menentukan dengan tepat bahan mana yang menyebabkan reaksi alergi tidak selalu dapat ditentukan.

Apabila alergi berlaku, pesakit terus diberi antihistamin, dan analog dengan komposisi yang berbeza dipilih.

Kesimpulannya

Augmentin, sekiranya tidak ada alahan, adalah kaedah terbaik untuk melawan bakteria. Ia mempunyai harga sederhana, toksisiti rendah dan menunjukkan perlindungan antibakteria yang baik. Sudah tentu, pilihan antibiotik sangat besar hari ini, dan banyak ubat akan membawa kesan rawatan..

Adalah mustahak agar urutan yang betul diperhatikan semasa menetapkan agen antibakteria, iaitu. dari ubat yang lemah hingga kuat. Anda tidak perlu segera membiasakan tubuh dengan antibiotik yang kuat. Ini penuh dengan kesulitan dalam merawat jangkitan yang teruk, seperti badan akan terbiasa dengan bahan yang kuat, dan sukar untuk mengatasi penyakit yang serius.

Pemilihan analog juga dilakukan sesuai dengan peraturan ini, ditambah dengan toleransi pesakit.

Oleh kerana bahaya komplikasi pengambilan antibiotik, hanya doktor yang menetapkan rejimen dan dos rawatan, ubat-ubatan sendiri tidak dapat diterima.

Analog tablet Augmentin

Kemas kini harga terakhir: 05/09/2020 (150+ bandar dan 12000+ farmasi)

Laman web: doktorfrolov.ru, Telefon ☎: +7 (903) 543-03-35, E-mel: [email protected]

Senarai analog: menyusun mengikut harga, penilaian

Perbandingan analog, mana yang lebih baik

Penilaian Augmentin (tablet): 148 undi

Pengganti Augmentin yang ada

Ecoclave (tablet) Penilaian: 197 undian Teratas

Analoginya lebih murah dari 137 rubel.

Ecoclave adalah antibiotik sistemik dari bentuk pelepasan tablet. Ia dibuat oleh syarikat farmaseutikal Rusia. Ia berjaya digunakan untuk merawat jangkitan saluran pernafasan, jangkitan sistem genitouriner, serta kulit dan tisu lembut. Kontraindikasi pada kehamilan dan penyusuan.

Analoginya lebih murah dari 122 rubel.

Walaupun Amoxiclav adalah ubat buatan Switzerland, harganya lebih murah daripada Agumentin. Ia mengandungi komponen aktif yang sama dan digunakan untuk merawat penyakit berjangkit dan radang yang disebabkan oleh mikroorganisma yang sensitif terhadap DV. Terdapat kontraindikasi.

Doktor menetapkan Amoxiclav untuk sinusitis selama 7 hari. Ia membantu dengan baik, tetapi masa yang sangat tidak selesa untuk minum pil, ternyata 3 kali sehari setiap 8 jam. Saya harus membawa pil dengan saya, tetapi perkara utama yang membantu.

Analoginya lebih mahal dari 13 rubel.

Pengeluar: Astellas (Belanda)
Borang Pelepasan:

 • Tablet boleh dibuang 125 mg + 31.25 mg, 20 pcs.
 • Tablet boleh dibuang 875 mg + 125 mg, 14 pcs..
Harga Flemoklav Solyutab di farmasi: dari 171 rubel. sehingga 777 gosok. (5385 tawaran)
Arahan penggunaan

Ubat ini mempunyai kategori harga yang sama. Harganya sedikit lebih tinggi daripada "asli", walaupun tidak ada perbezaan yang signifikan dalam komposisi. Terdapat kontraindikasi dan sekatan umur. Baca arahan dengan teliti sebelum memulakan rawatan..

Saya mungkin salah, tetapi menurut saya augmentin dari semua ubat dengan komposisi ini adalah yang paling berpatutan. Dan tidak membantu, saya meminumnya dari radang prostat, dalam seminggu sudah betul-betul memperbaiki kesannya dengan ubat-ubatan lain dan smartprost. Tiada tanda-tanda penyakit yang tinggal.

Ahli Koloproktologi, Ahli Onkologi, Calon Sains Perubatan

Laman web: doktorfrolov.ru, Telefon: +7 (903) 543-03-35, E-mel: [email protected]

Pada tahun 1996 dia lulus dari fakulti perubatan Akademi Perubatan Moscow yang diberi nama I.M. Sechenov. Dari tahun 1996 hingga 1998 telah dilatih di tempat tinggal klinikal sepenuh masa di Jabatan Pembedahan Pusat Pendidikan dan Ilmiah Pusat Perubatan Jabatan Pentadbiran Presiden Persekutuan Rusia.

Mana yang lebih baik: Augmentin atau Sumamed Ke atas

Asal

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 65 rubel

Pengganti

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 53.6 rubel (lebih murah sebanyak 11.4 rubel)

Mana yang lebih baik: Augmentin atau Azithromycin Ke atas

Asal

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 65 rubel

Pengganti

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 35 rubel (lebih murah sebanyak 30 rubel)

Mana yang lebih baik: Augmentin atau Suprax Ke atas

Asal

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 65 rubel

Pengganti

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 527 rubel (462 rubel lebih mahal)

Mana yang lebih baik: Augmentin atau Amoxiclav Ke atas

Asal

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 65 rubel

Pengganti

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 110 rubel (45 rubel lebih mahal)

Mana yang lebih baik: Augmentin atau Ceftriaxone Ke atas

Asal

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 65 rubel

Pengganti

Penilaian ubat: 3 daripada 5

Harga purata: 16.9 rubel (lebih murah sebanyak 48.1 rubel)

Mana yang lebih baik: Augmentin atau Zinnat Ke atas

Asal

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 65 rubel

Pengganti

Penilaian ubat: 3 daripada 5

Harga purata: 221.5 rubel (156.5 rubel lebih mahal)

Mana yang lebih baik: Augmentin atau Flemoxin Solutab Ke atas

Asal

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 65 rubel

Pengganti

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 224 rubel (lebih mahal 159 rubel)

Mana yang lebih baik: Augmentin atau Amoxicillin Ke atas

Asal

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 65 rubel

Pengganti

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 24.5 rubel (lebih murah sebanyak 40.5 rubel)

Mana yang lebih baik: Augmentin atau Ospamox Ke atas

Asal

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 65 rubel

Pengganti

Penilaian ubat: 4 daripada 5

Harga purata: 49 rubel (lebih murah sebanyak 16 rubel)

Tujuan halaman: untuk menunjukkan senarai analog (sinonim), harga semasa dan penilaian ubat-ubatan yang ditetapkan oleh pengguna (jumlahnya lebih daripada 10.000 penilaian).

Bersama dengan ubat ini, pengunjung mencari:

Pilih bandar anda

Cari di 179 bandar di Rusia

Tujuan (misi) laman web ini adalah untuk memberi pengguna senarai analog ubat yang paling komprehensif dan terkini dengan harga di farmasi dan penilaian untuk analog (sinonim), yang ditetapkan oleh pengguna sendiri. Oleh itu, laman analogist.ru dapat membantu anda bukan sahaja memilih analog ubat yang lebih murah, tetapi juga menunjukkan ubat berkualiti terbaik menurut pengguna laman web ini.

Maklumat yang diterbitkan di laman web ini hanya untuk rujukan dan tidak menggantikan rawatan perubatan yang berkelayakan. Pastikan berjumpa doktor!

Penerbitan Mengenai Asma