Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Varieti, nama, bentuk pelepasan dan komposisi Arbidol

Pada masa ini, terdapat dua jenis Arbidol:
1. Arbidol;
2. Arbidol Maksimum.

Arbidol dan Arbidol Maksimum berbeza antara satu sama lain hanya dalam dos bahan aktif, dan dalam semua aspek lain adalah ubat yang serupa. Oleh itu, Arbidol Maximum mengandungi dos aktif dua kali ganda daripada komponen aktif daripada Arbidol konvensional, dan oleh itu ia hanya bertujuan untuk orang dewasa.

Arbidol secara tradisional dibahagikan kepada dua jenis utama - kanak-kanak dan orang dewasa. Seorang kanak-kanak dianggap sebagai ubat yang dihasilkan dalam bentuk tablet, dan orang dewasa - dalam bentuk kapsul. Sebenarnya, pembahagian seperti Arbidol dewasa dan kanak-kanak agak sewenang-wenangnya, kerana tablet dan kapsul tersedia dalam dos yang sama - 50 mg dan 100 mg bahan aktif. Tetapi kerana tabletnya agak kecil, dipercayai lebih mudah dan senang bagi kanak-kanak untuk mengambilnya, kerana anda tidak perlu menelan objek yang agak besar secara cepat. Itulah sebabnya tablet dianggap sebagai Arbidol kanak-kanak. Dan kapsul besar dianggap sebagai Arbidol dewasa, kerana hanya orang-orang yang sudah belajar menelan objek yang agak besar yang dapat mengambilnya. Dan mereka memisahkan Arbidol kanak-kanak menjadi jenis ubat yang berasingan untuk meninggalkan ubat untuk anak-anak dalam bentuk yang paling sesuai dan mudah untuk mereka, kerana orang dewasa boleh mengambil kapsul dan tablet, dan kanak-kanak, selalunya hanya tablet.

Pada prinsipnya, tablet Arbidol bersifat universal, kerana kanak-kanak dan orang dewasa dapat meminumnya tanpa kesulitan. Tetapi orang dewasa lebih baik menggunakan kapsul untuk meninggalkan anak-anak tablet yang paling mudah dan boleh diterima oleh mereka. Walau bagaimanapun, jika kapsul tidak dapat dibeli dengan alasan apa pun, maka orang dewasa boleh mengambil Arbidol kanak-kanak dalam bentuk tablet.

Jelas, kapsul Arbidol, memandangkan dos yang sama dengan tablet, juga dapat diberikan kepada anak-anak, tetapi hanya jika boleh ditelan. Dalam kes ini, kapsul boleh dikaitkan dengan bentuk dos yang sesuai untuk digunakan pada kanak-kanak, tetapi tidak optimum. Walau bagaimanapun, kerana lebih mudah bagi anak-anak untuk minum pil daripada kapsul, ia dianggap sebagai bentuk yang paling baik untuk bayi. Dan kapsul boleh dianggap sebagai pilihan sandaran sekiranya tablet tidak dapat dibeli dengan alasan apa pun..

Oleh itu, sebenarnya, tiga jenis ubat dapat dibezakan - ini adalah Arbidol dewasa, Arbidol kanak-kanak dan Arbidol Maksimum. Arbidol dewasa dan kanak-kanak berbeza antara satu sama lain hanya dalam bentuk pelepasan (masing-masing kapsul dan tablet). Arbidol Maksimum berbeza dengan Arbidol kanak-kanak dan dewasa dalam dos bahan aktif yang lebih tinggi. Oleh kerana perbezaan antara jenis ubat adalah minimum, dalam teks artikel yang akan datang untuk semuanya, kami akan menggunakan satu nama umum "Arbidol". Kami akan menunjukkan kepelbagaian jenis ubat hanya jika diperlukan untuk menumpukan pada ciri-cirinya.

Arbidol Maximum boleh didapati dalam bentuk dos tunggal - kapsul untuk pentadbiran oral. Arbidol boleh didapati dalam dua bentuk dos - kapsul dan tablet. Lebih-lebih lagi, kapsul dianggap sebagai Arbidol dewasa, dan tablet dianggap sebagai kanak-kanak.

Sebagai bahan aktif, semua jenis Arbidol mengandungi umifenovir, yang juga disebut umifenovir hidroklorida monohidrat atau metilfenilthiomethyl-dimethylaminomethyl-hydroxybromindole etyl ester asid karboksilat. Selain itu, dalam banyak petunjuk, umifenovir disebut arbidol, kerana ia adalah nama ganda yang diberikan kepada bahan ini oleh ahli kimia pakar. Seperti, contohnya, nama ringkas metamizole sodium adalah analgin.

Tablet dan kapsul Arbidol dewasa dan kanak-kanak mengandungi 50 mg atau 100 mg umifenovir, dan kapsul Arbidol - Maksimum - 200 mg. Oleh itu, tablet dan kapsul Arbidol boleh didapati dalam dua dos 50 mg dan 100 mg, dan kapsul maksimum Arbidol - dalam satu - 200 mg.

Kapsul Arbidol dan Arbidol Maksimum sebagai komponen tambahan mengandungi yang berikut:

 • Silikon dioksida koloid;
 • Pati kentang;
 • Natrium Croscarmellose (Arbidol Maksimum sahaja);
 • Selulosa mikrokristal;
 • Povidone;
 • Kalsium stearat.

Cangkang keras kapsul Arbidol Maximum terdiri daripada dua komponen - gelatin dan titanium dioksida, dan oleh itu dicat putih.

Kapsul Arbidol dewasa terdiri daripada titanium dioksida, gelatin, asid asetik, metil parahydroxybenzoate dan propyl parahydroxybenzoate, serta pewarna quinoline kuning dan Sunny Sunset. Oleh itu, kerana pewarna, kulit kapsul Arbidol berwarna kuning. Dalam beberapa kumpulan ubat, kulitnya hanya terdiri dari gelatin dan titanium dioksida dengan pewarna, tanpa penambahan asid asetik dan benzoat.

Tablet Arbidol sebagai komponen tambahan mengandungi bahan berikut:

 • Hypromellose;
 • Titanium dioksida;
 • Pati kentang;
 • Natrium Croscarmellose;
 • Macrogol 4000;
 • Selulosa mikrokristal;
 • Povidone;
 • Polysorbate 80;
 • Kalsium stearat.

Kapsul Arbidol boleh didapati dalam bungkusan 5, 10, 20 atau 40 keping, Arbidol Maksimum - 10 atau 20 keping, dan tablet - 10, 20, 30 atau 40 keping..

50 mg kapsul berwarna kuning sepenuhnya. 100 mg kapsul mempunyai satu setengah putih dan yang lain (tutup) berwarna kuning. Kapsul 200 mg Arbidol Maksimum Putih. Di samping itu, semakin rendah dos bahan aktif, semakin kecil saiz kapsul. Di dalam kapsul semua dos mengandungi serbuk homogen yang dihancurkan yang sama, dicat putih dengan warna kuning kehijauan atau krim.

Tablet mempunyai bentuk biconvex bulat dan dicat putih dengan warna berkrim. Pada waktu rehat, tablet mungkin berwarna putih dengan krim atau warna kuning kehijauan..

Arbidol - foto

Foto ini menunjukkan bungkusan berbentuk kapsul Arbidol "dewasa".

Foto ini menunjukkan sebungkus tablet Arbidol kanak-kanak.

Foto ini menunjukkan pembungkusan kapsul Arbidol Maximum "dewasa".

Kesan terapeutik

Arbidol mempunyai kesan terapeutik berikut:

 • Antivirus;
 • Imunostimulasi;
 • Detoksifikasi;
 • Antioksidan.

Kesan antivirus ubat ini disebabkan oleh kemampuannya untuk mengikat protein hemagglutinin, yang terletak di permukaan membran virus. Dengan bantuan hemagglutinin virus mengikat sel-sel organ dan sistem, menembus ke dalamnya dan menyebabkan proses aktif proses menular dan radang. Ini adalah penembusan virus ke dalam sel-sel selaput lendir saluran pernafasan yang menyebabkan hidung berair, batuk, keringat dan kemerahan tekak, serta gejala keracunan, seperti suhu, menggigil, sakit kepala, kelemahan umum, malaise, dll..

Arbidol menyekat protein, dengan bantuan virus itu mengikat sel, iaitu, secara efektif menghilangkan kemampuan mikroorganisma untuk menyebabkan kerosakan pada struktur sel dan, dengan demikian, memprovokasi proses menular dan radang yang luas. Oleh kerana penyekat kemampuan untuk mengikat sel-sel organ, virus ini hanya beredar di dalam darah atau terletak di selaput lendir saluran pernafasan untuk jangka masa yang terhad di mana ia dapat hidup. Selepas itu virus itu mati.

Oleh kerana mekanisme tindakan ini, Arbidol, apabila diambil secara profilaksis, berkesan mengatasi penyakit ini dengan jangkitan virus pernafasan akut, dengan cepat menyekat bahkan virus yang jatuh pada membran mukus. Dan apabila diminum dalam tempoh penyakit ini, ubat ini dapat mengurangkan keparahan fenomena keracunan, batuk, hidung berair dan sakit tekak juga disebabkan oleh fakta bahawa ia menyekat virus bebas yang belum memasuki sel. Oleh kerana itu, virus baru tidak merosakkan peningkatan jumlah sel mukosa dan, oleh itu, tidak menyokong proses keradangan, dan zarah-zarah virus yang sudah ada di dalam sel hanya mati, kerana jangka hayatnya berakhir.

Harus diingat bahawa Arbidol tidak memendekkan tempoh pemulihan dari jangkitan virus pernafasan akut, tetapi memudahkan perjalanannya. Ketika diambil pada peringkat awal penyakit, Arbidol sering mencegah perkembangan gambaran lengkap mengenai SARS atau influenza, akibatnya jangkitan berlangsung dalam bentuk yang sangat ringan dan hampir tidak simptomatik.

Kesan imunostimulasi Arbidol adalah untuk merangsang fagositosis, di mana pemusnahan sel yang dijangkiti virus berlaku, serta mempercepat penghasilan interferon. Yaitu, interferon adalah bahan yang memberikan pelbagai intensif reaksi imun yang bertujuan untuk memusnahkan virus.

Kesan detoksifikasi ubat adalah untuk mengurangkan keparahan gejala keracunan dengan menyekat kerosakan sel baru oleh zarah virus, akibatnya jumlah produk pembusukan sel yang rosak dalam darah berkurang dengan ketara.

Dari sudut klinikal, Arbidol mempunyai kesan berikut:

 • Mengurangkan risiko penyakit semasa wabak musiman influenza dan SARS;
 • Mengurangkan risiko komplikasi influenza dan jangkitan virus pernafasan lain;
 • Memudahkan ARVI dan selesema;
 • Mengurangkan kekerapan berlakunya jangkitan kronik (herpes, bronkitis, radang paru-paru, dan lain-lain);
 • Mengurangkan risiko terkena komplikasi berjangkit selepas pembedahan;
 • Mempercepat pemulihan dari jangkitan rotavirus pada kanak-kanak.

Arbidol: konsep ubat (komen oleh ketua doktor Rusia) - video

Bagaimana Arbidol bertindak - video

Petunjuk untuk digunakan

Petunjuk penggunaan untuk semua jenis Arbidol - baik untuk kanak-kanak dan orang dewasa - sama persis, kerana ubat ini digunakan untuk merawat dan mencegah keadaan yang sama pada orang dari kategori umur yang berbeza.

Oleh itu, Arbidol kanak-kanak dan dewasa, serta Arbidol Maximum ditunjukkan untuk digunakan dalam keadaan dan penyakit berikut pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun:

 • Pencegahan dan rawatan selesema jenis A dan B, termasuk yang mengalami komplikasi dalam bentuk bronkitis dan radang paru-paru;
 • Pencegahan dan rawatan jangkitan virus pernafasan akut (ARVI, ARI);
 • Pencegahan dan rawatan sindrom pernafasan akut teruk (SARS) yang berlaku pada selesema teruk;
 • Sebagai sebahagian daripada terapi kompleks bronkitis, radang paru-paru, jangkitan herpetic berulang;
 • Sebagai sebahagian daripada rawatan kompleks jangkitan rotavirus usus akut ("gastrik", "usus", "musim panas" selesema) pada kanak-kanak;
 • Pencegahan komplikasi berjangkit selepas pembedahan;
 • Kekurangan imuniti sekunder.

Arbidol - arahan penggunaan

Arbidol Dewasa dan Arbidol Maksimum

Kapsul diambil secara lisan sebelum makan, menelannya keseluruhan, tanpa menggigitnya, tanpa mengunyah atau menghancurkannya dengan cara lain, tetapi dengan sedikit air bersih tidak berkarbonat (setengah gelas sudah cukup). Dos tunggal untuk remaja berusia lebih dari 12 tahun dan orang dewasa ialah 200 mg, yang sepadan dengan 2 kapsul 100 mg, 4 kapsul 50 mg atau 1 kapsul 200 mg.

Untuk profilaksis influenza yang tidak spesifik, jangkitan pernafasan akut, peningkatan bronkitis atau herpes, serta komplikasi pasca operasi, Arbidol dan Arbidol Sebanyak 12 remaja dan orang dewasa disyorkan dalam dos berikut:

 • Sekiranya terdapat hubungan langsung dengan seseorang yang menghidap selesema, SARS, atau ARI, maka Arbidol harus diambil 200 mg sekali sehari selama 10-14 hari;
 • Dalam tempoh wabak massa influenza, jangkitan virus pernafasan akut dan jangkitan pernafasan akut, ambil 200 mg Arbidol dua kali seminggu (setiap dua hari) selama 21 hari;
 • Untuk mencegah berlakunya bronkitis kronik atau herpes, disyorkan untuk mengambil 200 mg Arbidol dua kali seminggu (setiap 2 hari) selama 21 hari;
 • Untuk pencegahan sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS) selepas bersentuhan dengan orang yang sudah sakit, disyorkan untuk mengambil 200 mg sekali sehari selama 12 hingga 14 hari;
 • Untuk pencegahan komplikasi pasca operasi, Arbidol harus diambil dalam dos 200 mg 2 hari sebelum operasi yang dirancang, serta 2 dan 5 hari setelah pengeluarannya.

Untuk merawat pelbagai penyakit, Arbidol dan Arbidol Maksimum orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun harus diambil seperti berikut:
 • Selesema, jangkitan pernafasan akut, jangkitan virus pernafasan akut, berlanjutan tanpa komplikasi - ambil 200 mg 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5 hari;
 • Influenza, jangkitan virus pernafasan akut, jangkitan pernafasan akut, berlaku dengan komplikasi (bronkitis, radang paru-paru, laringitis, dan lain-lain) - ambil 200 mg 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5 hari. Selepas itu, dari hari keenam, mereka beralih kepada pengambilan Arbidol 200 mg seminggu sekali selama 4 minggu;
 • Sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS) - ambil 200 mg 2 kali sehari selama 8 hingga 10 hari;
 • Jangkitan bronkitis kronik dan herpes - ambil sebagai sebahagian daripada terapi kompleks, 200 mg 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5 hingga 7 hari. Kemudian, Arbidol diambil 200 mg dua kali seminggu (setiap 2 hari) selama 4 minggu;
 • Jangkitan rotavirus usus akut - ambil sebagai terapi kompleks 200 mg 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5 hari.

Rejimen dan dos rawatan dan profilaksis di atas hanya berlaku dari umur 12 tahun. Selain itu, anda boleh menggunakan kapsul dan Arbidol, dan Arbidol Maximum, memilih pilihan yang paling sesuai untuk diri anda. Terlepas dari jenis kapsul, hanya perlu mengambil dos ubat yang diperlukan.

Kanak-kanak Arbidol - arahan penggunaan

Children Arbidol adalah tablet oral dengan dos 50 mg dan 100 mg bahan aktif. Arbidol kanak-kanak digunakan pada usia 2 hingga 12 tahun, dan setelah mencapai 12 tahun, anak harus mengambil ubat tersebut dalam dos dewasa dalam bentuk kapsul. Dalam subseksyen ini, skema penggunaan dan dos tablet Arbidol untuk kanak-kanak berumur 2-12 tahun akan diberikan. Mengenai kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun, seseorang harus memusatkan perhatian pada dos dan skema yang diberikan dalam subseksyen di atas, yang memberikan maklumat mengenai penggunaan Arbidol dewasa.

Kanak-kanak berumur 2 hingga 12 tahun harus diberi tablet beberapa minit sebelum makan. Tablet mesti ditelan tanpa menggigit, tanpa pecah, tanpa mengunyah atau menghancurkannya dengan cara lain, tetapi hanya dengan sedikit air pegun (setengah gelas sudah cukup). Dos Arbidol untuk dos tunggal untuk kanak-kanak berumur 2-6 tahun adalah 50 mg, dan 6-12 tahun - 100 mg. Agar anak itu minum satu dos Arbidol yang sesuai dengan usia, anda boleh memberinya jumlah kapsul yang diperlukan (jika dia dapat menelannya) atau tablet.

Untuk pencegahan jangkitan virus pernafasan akut, jangkitan pernafasan akut dan selesema selepas bersentuhan dengan orang yang sudah sakit, perlu memberi Arbidol kepada anak berusia 2-6 tahun 50 mg masing-masing, dan 6-12 tahun 100 mg sekali sehari selama 10-14 hari.

Untuk pencegahan jangkitan virus pernafasan (influenza, jangkitan pernafasan akut, jangkitan virus pernafasan akut, dll.) Dalam tempoh wabak bermusim bermusim, serta untuk mencegah berlakunya bronkitis kronik dan herpes, Arbidol harus diberikan kepada kanak-kanak berumur 2-6 tahun pada 50 mg, dan 6-12 tahun - 100 mg dua kali seminggu (setiap 2 hari) selama 3 minggu.

Untuk pencegahan sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS), seorang kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun setelah bersentuhan dengan orang yang sudah sakit diberi 100 mg Arbidol sekali sehari selama 12 hingga 14 hari. Pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, profilaksis SARS tidak dilakukan.

Untuk pencegahan komplikasi berjangkit pasca operasi, Arbidol diberikan 2 hari sebelum campur tangan, serta 2 dan 5 hari selepasnya pada dos 50 mg untuk kanak-kanak berusia 2-6 tahun dan 100 mg untuk kanak-kanak berusia 6-12 tahun.

Untuk rawatan jangkitan pernafasan akut tanpa komplikasi, kanak-kanak berumur 2-6 tahun diberi 50 mg, dan 6-12 tahun - 100 mg Arbidol 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5 hari. Sekiranya jangkitan pernafasan berlanjutan dengan komplikasi (misalnya, bronkitis, radang paru-paru, dan lain-lain), maka rawatan dilakukan terlebih dahulu mengikut skema yang sama dengan penyakit yang tidak rumit, kemudian selama 4 minggu lagi, mereka memberi anak 2-6 kali seminggu 50 mg setiap satu, dan berumur 6-12 tahun - masing-masing 100 mg Arbidol.

Untuk rawatan sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS), Arbidol diberikan kepada kanak-kanak berumur 2-6 tahun pada 50 mg, dan 6-12 tahun - 100 mg 2 kali sehari selama 8-10 hari.

Untuk rawatan bronkitis kronik dan herpes sebagai sebahagian daripada terapi kompleks, Arbidol diberikan kepada kanak-kanak berumur 2-6 tahun pada 50 mg, dan 6-12 tahun - 100 mg 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5-7 hari. Kemudian, selama 4 minggu lagi, perlu diberikan Arbidol kepada anak berusia 2-6 tahun pada 50 mg, dan 6-12 tahun - 100 mg dua kali seminggu (setiap dua hari).

Untuk rawatan jangkitan rotavirus usus akut, Arbidol diberikan kepada kanak-kanak berumur 2-6 tahun pada 50 mg, dan 6-12 mg - 100 mg 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5 hari.

Kesan terhadap kemampuan mengawal mekanisme

Berlebihan

Interaksi dengan ubat lain

Gunakan semasa mengandung dan menyusu

Arahan penggunaan rasmi menunjukkan bahawa Arbidol harus digunakan semasa kehamilan dengan berhati-hati dan hanya jika manfaat yang dimaksudkan melebihi semua risiko yang mungkin berlaku. Ungkapan serupa dalam arahan bermaksud bahawa dalam percubaan pada haiwan tidak ada kesan negatif ubat pada kehamilan, tetapi ujian klinikal pada wanita dengan alasan etika yang jelas tidak dilakukan. Oleh itu, walaupun secara teoritis keselamatan ubat, tidak digalakkan menggunakannya, kerana semua kesannya pada janin dan kehamilan tidak diketahui sepenuhnya..

Perkara di atas berlaku untuk Arbidol sepenuhnya. Dalam percubaan pada haiwan, tidak ada pengaruh negatif pada janin dan perjalanan kehamilan, tetapi pada wanita, tentu saja, ujian semacam itu tidak dilakukan. Dan sejak pembebasan dan permulaan penggunaan Arbidol, terlalu sedikit masa yang berlalu untuk menilai sama ada ia benar-benar selamat, berdasarkan beberapa kes ketika wanita hamil, walaupun ada peringatan, tetap mengambilnya.

Pada masa ini, penunjukan Arbidol kepada wanita hamil dianggap wajar jika mereka menderita selesema jenis A, terutama subtipe H1N1, H5N1, kerana virus yang menyebabkannya berbahaya bagi perkembangan janin. Namun, untuk pelantikan Arbidol, ujian makmal harus digunakan untuk menentukan dengan tepat apa wanita itu sakit dengan jenis selesema yang ditunjukkan. Dalam semua kes jangkitan pernafasan akut yang lain (jangkitan virus pernafasan akut, jangkitan pernafasan akut, selsema, dan lain-lain), seorang wanita hamil lebih baik menggunakan Arbidol..

Semasa menyusu, juga tidak digalakkan mengambil Arbidol, kerana ubat itu masuk ke dalam susu.

Arbidol untuk kanak-kanak

Arbidol untuk kanak-kanak boleh digunakan dari usia dua tahun. Beberapa arahan menunjukkan bahawa ubat itu harus digunakan dari 3 tahun, namun, ujian klinikal dan kajian menunjukkan bahawa Arbidol selamat untuk kanak-kanak dari dua tahun. Tetapi dalam arahan untuk ubat yang sama, pindaan ini tidak diperkenalkan oleh semua negara di wilayahnya ubat tersebut dijual. Ini disebabkan oleh kedudukan kementerian kesihatan nasional, yang memutuskan sama ada akan mengubah arahan dan sama ada membenarkan penggunaan rasmi Arbidol dari 2 tahun, dan bukan dari 3. Oleh itu, di Kazakhstan dan Ukraine, Arbidol secara rasmi diluluskan untuk digunakan dari usia dua tahun, dan di Rusia dan Belarus - baru berusia tiga tahun. Perlu diperhatikan bahawa di Rusia, negara di mana ubat itu dikembangkan, dihasilkan dan diuji, mereka tidak dapat membuat perubahan pada arahan kerana birokrasi prosedur ini yang berlebihan.

Kanak-kanak boleh diberi Arbidol dalam bentuk dos apa pun - dalam bentuk tablet atau kapsul, tetapi dalam dos yang sesuai dengan usia. Maksudnya, kanak-kanak berumur 2-6 tahun diberi 50 mg Arbidol pada satu masa, dan 6-12 tahun diberi 100 mg. Dalam kes ini, anda boleh memberikan kapsul dan tablet, yang utama ialah dos 50 mg dan 100 mg diperhatikan.

Walau bagaimanapun, tablet secara tradisional dianggap sebagai Arbidol kanak-kanak, kerana lebih mudah bagi anak-anak untuk menelannya dan, di samping itu, ia tidak mengandungi pewarna seperti kapsul dan, dengan itu, mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami reaksi alergi. Oleh itu, lebih baik memberi Arbidol kepada anak-anak di bawah 12 tahun dalam bentuk tablet, dan hanya menggunakan kapsul sekiranya berlaku kecemasan.

Dari segi dos dan bentuk dos Arbidol pilihan, kanak-kanak dianggap remaja di bawah umur 12 tahun. Dari usia 12 tahun, remaja mengambil Arbidol dalam dos dewasa dan boleh menggunakan kapsul tanpa rasa takut, kerana tempoh peningkatan risiko reaksi alergi telah berlalu. Sehingga 12 tahun, Arbidol semestinya diberikan dalam dos kanak-kanak dan lebih baik dalam bentuk tablet.

Arbidol Maximum ditujukan khusus untuk orang dewasa, sehingga hanya dapat diberikan kepada anak-anak yang telah mencapai usia 12 tahun.

Bolehkah saya mengambil Arbidol??

Kesan sampingan

Kontraindikasi

Arbidol - analog

Pada masa ini, sebilangan besar analog mana-mana ubat dibahagikan kepada dua jenis besar - ini adalah sinonim dan, sebenarnya, analognya. Sinonim adalah ubat yang mengandungi bahan aktif yang sama. Maksudnya, sinonim untuk Arbidol adalah ubat yang juga mengandungi umifenovir sebagai komponen aktif. Analog adalah ubat yang mengandungi pelbagai bahan aktif, tetapi mempunyai kesan terapeutik yang paling serupa dan tergolong dalam kumpulan farmakologi yang sama. Oleh itu, ubat antivirus lain yang memudaratkan virus yang menyebabkan jangkitan pernafasan akut adalah analog Arbidol..

Sinonim Arbidol adalah ubat berikut:

 • Arpetol (terdapat di Belarus);
 • Arpetolida;
 • Arpeflu;
 • Immustat (terdapat di Ukraine);
 • ORVItol NP (terdapat di Belanda).

Ubat berikut adalah analog Arbidol:
 • Allokin-alpha lyophilisate untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Tablet alpizarin;
 • Tablet Amizon;
 • Tablet Amixin;
 • Pekat Armenicum untuk penyelesaian untuk infusi;
 • Tablet dan serbuk Virasept untuk pentadbiran oral;
 • Tablet, supositoria dan lyophilisate sublingual hiporamin untuk penyediaan penyelesaian untuk penyedutan atau pemberian ke hidung;
 • Tablet Groprinosin;
 • Tablet Isoprinosine;
 • Kapsul Ingavirin;
 • Tablet Isentress;
 • Tablet Iodantipirin;
 • Tablet Kagocel;
 • Tablet Lavomax;
 • Serbuk Liracept untuk pentadbiran oral;
 • Tablet Nikavir;
 • Salap oksolin;
 • Suntikan Panavir, gel dan supositoria;
 • Tablet Polyferon-CD4;
 • Ekstrak proteflazide untuk pentadbiran oral dan aplikasi tempatan;
 • Tablet Remantadine;
 • Tablet Tivikai;
 • Tablet Tilaxin;
 • Tablet Tiloram;
 • Kapsul dan tablet Tiloron;
 • Kapsul Triazavirin;
 • Suntikan Ferrovir;
 • Tablet Ergoferon dan larutan oral.

Analog ubat yang murah

Ulasan Arbidol

Ulasan mengenai Arbidol berbeza-beza - lebih daripada separuh daripadanya positif, dan sekitar 40% negatif. Ulasan positif, sebagai peraturan, ditinggalkan oleh orang-orang yang mengambil ubat pada awal jangkitan virus pernafasan akut atau yang menderita penyakit serius. Dalam ulasan, mereka menunjukkan bahawa apabila diambil pada awal penyakit, mungkin untuk mengurangkan waktu pemulihan. Dan orang yang mengalami selesema, SARS, jangkitan pernafasan akut, jangkitan pernafasan akut, atau selsema teruk, perhatikan bahawa dengan penggunaan Arbidol, keparahan gejala menurun, yang mengakibatkan peningkatan yang signifikan dalam keseluruhan kesihatan. Juga, mereka yang mengambilnya untuk profilaksis dalam wabak influenza bermusim atau setelah bersentuhan dengan orang sakit berpuas hati dengan kesan Arbidol.

Ulasan negatif ditinggalkan oleh orang yang tidak menyedari kesan positif dari penggunaan Arbidol. Banyak ulasan menunjukkan bahawa ubat itu digunakan berulang kali, tetapi setiap kali hasilnya tidak memuaskan - jangka masa penyakit ini tidak memendek, kesihatan tidak bertambah baik, dan penyakit ini tidak ditoleransi dengan lebih mudah..

Anak-anak Arbidol - ulasan

Ulasan positif dan negatif mengenai Arbidol kanak-kanak adalah jumlah yang hampir sama. Tinjauan positif, sebagai peraturan, ditinggalkan oleh ibu bapa yang memberikan ubat untuk pencegahan penyakit atau pada peringkat awal selesema, ketika ternyata berkesan dan membantu mencegah penyakit atau mempercepat pemulihan.

Ulasan negatif mengenai Arbidol kanak-kanak disebabkan oleh ketidakcekapannya dalam kes tertentu, kos tinggi, publisiti yang terlalu luas dan pengenaan oleh ahli farmasi dan doktor, serta reaksi alahan pada kanak-kanak sebagai tindak balas kepada kemasukan.

Lebih baik Arbidol

Harga ubat

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.

Arkib Arbidol ® (Arbidol) untuk digunakan

Pemilik sijil pendaftaran:

Ia dibuat:

Kenalan untuk panggilan:

Bentuk dos

pendaftaran No: LSR-003900/07 dari 11/19/07 - Tarikh pendaftaran semula: 12/21/17
Arbidol ®

Bentuk pelepasan, pembungkusan dan komposisi ubat Arbidol ®

Tablet, dilapisi filem dari putih ke putih dengan warna berkrim, bulat, biconvex; di bahagian - dari putih ke putih dengan kekuningan kehijauan atau warna krim.

1 tab.
Umifenovir hidroklorida monohidrat51.75 mg,
yang sesuai dengan kandungan umifenovir hidroklorida50 mg

Eksipien: pati kentang - 31.86 mg, selulosa mikrokristalin - 57.926 mg, povidone (povidone K30) - 8.137 mg, kalsium stearat - 0.535 mg, sodium croscarmellose (primellose) - 1.542 mg.

Komposisi shell: hypromellose (hydroxypropyl methylcellulose) - 4.225 mg, titanium dioxide - 1.207 mg, macrogol (polyethylene glycol 4000) - 0.471 mg, polysorbate 80 (tween 80) - 0.097 mg; atau Aquarius PrimeVAR318008 White (Aquarius PrimeBAP318008 White) - 6 mg [hypromellose (hydroxypropyl methylcellulose) - 4.225 mg, titanium dioxide - 1.207 mg, macrogol (polyethylene glycol 4000) - 0.471 mg, polysorbate 80 (tween 80) - 0.097 mg].

10 keping. - bungkusan lepuh (1) - bungkusan kadbod.
10 keping. - bungkusan lepuh (2) - bungkusan kadbod.
10 keping. - bungkusan lepuh (3) - bungkusan kadbod.
10 keping. - pembungkusan lepuh (4) - bungkusan kadbod.

kesan farmakologi

Ubat antivirus. Khususnya menindas virus in vitro influenza A dan B (Influenza virus A, B), termasuk subtipe A yang sangat patogenik (H1N1) pdm09 dan A (H5N1), serta patogen ARVI lain (Coronavirus) yang berkaitan dengan sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS), rhinovirus (Rhinovirus), adenovirus (Adenovirus), virus syncytial pernafasan (Pneumovirus) dan virus parainfluenza (Paramyxovirus)). Menurut mekanisme tindakan antivirus, ia tergolong dalam fusion (fusion) inhibitor, berinteraksi dengan hemagglutinin virus dan mencegah peleburan membran lipid virus dan membran sel. Ia mempunyai kesan imunomodulator yang sederhana, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan virus. Ia mempunyai aktiviti yang menyebabkan interferon - dalam kajian pada tikus, induksi interferon diperhatikan setelah 16 jam, dan kadar interferon yang tinggi tetap berada di dalam darah hingga 48 jam setelah diberikan. Merangsang tindak balas imun selular dan humoral: meningkatkan bilangan limfosit dalam darah, terutamanya sel T (CD3), meningkatkan jumlah pembantu T (CD4), tanpa mempengaruhi tahap penekan T (CD8), menormalkan indeks imunoregulasi, merangsang fungsi fagositik makrofag dan meningkatkan bilangan sel pembunuh semula jadi (sel NK).

Keberkesanan terapi dalam jangkitan virus ditunjukkan dalam penurunan tempoh dan keparahan perjalanan penyakit dan gejala utamanya, serta penurunan kejadian komplikasi yang berkaitan dengan jangkitan virus dan peningkatan penyakit bakteria kronik..

Merujuk kepada ubat beracun rendah (LD 50> 4 g / kg). Ia tidak memberi kesan negatif pada tubuh manusia apabila diberikan secara oral dalam dos yang disyorkan.

Farmakokinetik

Sedutan dan pengedaran

Ia cepat diserap dan diedarkan ke organ dan tisu. C max dalam plasma darah apabila diambil pada dosis 50 mg dicapai setelah 1.2 jam, pada dosis 100 mg - setelah 1.5 jam.

Metabolisme dan perkumuhan

Dimetabolisme di hati.

T 1/2 adalah 17-21 jam.Kira-kira 40% diekskresikan tidak berubah, terutamanya dengan hempedu (38.9%) dan dalam jumlah kecil oleh ginjal (0.12%). Pada hari pertama, 90% daripada dos yang diberikan dikeluarkan.

Tablet Arbidol 50 mg, 20 pcs..

Tolong, sebelum anda membeli Arbidol, tablet 50 mg, 20 buah., Periksa maklumat mengenainya dengan maklumat di laman web rasmi pengeluar atau tentukan spesifikasi model tertentu dengan pengurus syarikat kami!

Maklumat yang ditunjukkan di laman web ini bukan tawaran umum. Pengilang berhak untuk membuat perubahan dalam reka bentuk, reka bentuk dan pembungkusan barang. Gambar produk dalam gambar yang disajikan dalam katalog di laman web mungkin berbeza dari yang asli.

Maklumat mengenai harga barang yang ditunjukkan dalam katalog di laman web mungkin berbeza dari yang sebenarnya pada saat membuat pesanan untuk produk yang sesuai.

Arahan penggunaan

Bahan aktif

Bentuk dos

Pengilang

Struktur

1 tablet mengandungi arbidol (ethyl ester 6-bromo-5-hydroxy-1-methyl-4-dimethylaminomethyl-2-phenylthiomethylindole-3-carboxylic acid hidroklorida monohidrat) 50 mg;
eksipien: metil selulosa, pati kentang, kalsium stearat, asid stearat, gula, polyvinylpyrrolidone, aerosil, magnesium karbonat asas, talc, titanium pigmen dioksida, lilin lebah

kesan farmakologi

Arbidol - agen antivirus dan imunostimulasi.

Ejen antivirus yang mempunyai kesan imunomodulator dan influenza, secara khusus menghalang virus influenza A dan B, sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS). Menghalang hubungan dan penembusan virus ke dalam sel, menghalang penyatuan membran lipid virus dengan membran sel. Ia mempunyai kesan yang menyebabkan interferon, merangsang tindak balas imun humoral dan selular, fungsi fagosit makrofag, dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan virus. Mengurangkan kejadian komplikasi yang berkaitan dengan jangkitan virus, serta peningkatan penyakit bakteria kronik.

Keberkesanan terapi dalam jangkitan virus ditunjukkan dalam penurunan keparahan keracunan umum dan fenomena klinikal, penurunan dalam jangka masa penyakit.

Merujuk kepada ubat beracun rendah (LD50> 4 g / kg). Ia tidak memberi kesan negatif pada tubuh manusia apabila diberikan secara oral dalam dos yang disyorkan.

Ia cepat diserap dan diedarkan ke organ dan tisu. Kepekatan maksimum dalam plasma darah ketika diambil pada dosis 50 mg dicapai setelah 1.2 jam, pada dosis 100 mg - setelah 1.5 jam.Metabolisme di hati. Separuh hayat penghapusan adalah 17-21 jam.Kira-kira 40% diekskresikan tidak berubah, terutamanya dengan hempedu (38.9%) dan dalam jumlah kecil oleh ginjal (0.12%). Pada hari pertama, 90% daripada dos yang diberikan dikeluarkan

Petunjuk

Pencegahan dan rawatan pada orang dewasa dan kanak-kanak:

 • influenza A dan B, jangkitan virus pernafasan akut, sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS) (termasuk yang rumit oleh bronkitis, radang paru-paru);
 • keadaan imunodefisiensi sekunder;
 • terapi kompleks bronkitis kronik, radang paru-paru dan jangkitan herpetic berulang.

Pencegahan komplikasi berjangkit selepas operasi dan normalisasi status imun.

Terapi yang kompleks untuk jangkitan usus akut etiologi rotavirus pada kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun.

Kehamilan dan penyusuan

Penggunaan ubat ini semasa kehamilan hanya mungkin berlaku sekiranya manfaat yang diharapkan bagi ibu melebihi potensi risiko pada janin dan bayi baru lahir.

Kontraindikasi

Hipersensitiviti terhadap ubat, berumur hingga 3 tahun.

Kesan sampingan

Jarang - reaksi alahan.

Interaksi

Cara pengambilan, cara pentadbiran dan dos

Arbidol diambil secara oral, sebelum makan.

Dos tunggal: untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 6 tahun - 50 mg, dari 6 hingga 12 tahun - 100 mg, berumur lebih dari 12 tahun dan orang dewasa - 200 mg (2 kapsul 100 mg atau 4 kapsul 50 mg).

Untuk profilaksis tidak spesifik:

Bersentuhan langsung dengan pesakit dengan selesema dan jangkitan virus pernafasan akut yang lain:

kanak-kanak dari 3 hingga 6 tahun - 50 mg, dari 6 hingga 12 tahun - 100 mg, berumur lebih dari 12 tahun dan dewasa - 200 mg sekali sehari selama 10-14 hari.

Semasa wabak influenza dan jangkitan virus pernafasan akut yang lain, untuk mencegah berlakunya peningkatan bronkitis kronik, kambuhnya jangkitan herpes:

kanak-kanak dari 3 hingga 6 tahun - 50 mg, dari 6 hingga 12 tahun - 100 mg, berumur lebih dari 12 tahun dan orang dewasa - 200 mg dua kali seminggu selama 3 minggu.

Untuk pencegahan SARS (bersentuhan dengan pesakit):

orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun diresepkan 200 mg sekali sehari. Bagi kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun, 100 mg sekali sehari (sebelum makan) selama 12-14 hari.

Pencegahan komplikasi pasca operasi:

kanak-kanak berumur 3 hingga 6 tahun - 50 mg, dari 6 hingga 12 tahun - 100 mg, berumur lebih dari 12 tahun dan orang dewasa - 200 mg 2 hari sebelum pembedahan, kemudian 2 dan 5 hari selepas pembedahan.

Influenza, jangkitan virus pernafasan akut lain tanpa komplikasi:

kanak-kanak berumur 3 hingga 6 tahun - 50 mg, dari 6 hingga 12 tahun - 100 mg, berumur lebih dari 12 tahun dan dewasa - 200 mg 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5 hari.

Influenza, jangkitan virus pernafasan akut yang lain dengan perkembangan komplikasi (bronkitis, radang paru-paru, dll.):

kanak-kanak dari 3 hingga 6 tahun - 50 mg, dari 6 hingga 12 tahun - 100 mg, berumur lebih dari 12 tahun dan orang dewasa - 200 mg 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5 hari, kemudian dos tunggal 1 kali seminggu untuk 4 minggu.

Sindrom Pernafasan Akut yang teruk (SARS):

kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun dan dewasa - 200 mg 2 kali sehari selama 8-10 hari.

Dalam rawatan kompleks bronkitis kronik, jangkitan herpes:

kanak-kanak berumur 3 hingga 6 tahun - 50 mg, dari 6 hingga 12 tahun - 100 mg, berumur lebih dari 12 tahun dan orang dewasa - 200 mg 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5-7 hari, kemudian satu dos 2 kali seminggu dalam masa 4 minggu.

Terapi gabungan jangkitan usus akut etiologi rotavirus pada kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun:

dari 3 hingga 6 tahun - 50 mg, dari 6 hingga 12 tahun - 100 mg, berumur lebih dari 12 tahun - 200 mg 4 kali sehari (setiap 6 jam) selama 5 hari.

Berlebihan

Arahan khas

Ia tidak menunjukkan aktiviti neurotropik pusat dan boleh digunakan dalam amalan perubatan untuk tujuan pencegahan pada individu yang sihat dari pelbagai profesi, termasuk memerlukan perhatian dan koordinasi pergerakan yang meningkat (pemandu kenderaan, pengendali, dll..

Arbidol

Arbidol adalah ubat dengan kesan imunomodulasi dan antivirus. Menginduksi sintesis interferon, merangsang imuniti humoral dan selular, aktiviti fagositik makrofag.

Sifat farmakologi

Petunjuk untuk digunakan

 • rawatan dan pencegahan influenza dan jangkitan pernafasan akut yang lain (termasuk yang rumit oleh bronkitis dan radang paru-paru);
 • dalam terapi kombinasi bronkitis kronik, radang paru-paru dan jangkitan herpetic berulang;
 • sebagai sebahagian daripada terapi kompleks jangkitan usus akut etiologi rotavirus pada kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun;
 • pencegahan komplikasi berjangkit selepas operasi;
 • normalisasi status imun.

Kaedah permohonan

Kontraindikasi

 • kanak-kanak di bawah umur 2 tahun;
 • hipersensitiviti terhadap ubat.

ARBIDOL

 • Sifat farmakologi
 • Petunjuk untuk digunakan
 • Kaedah permohonan
 • Kesan sampingan
 • Kontraindikasi
 • Kehamilan dan penyusuan
 • Interaksi dengan ubat lain
 • Berlebihan
 • Keadaan simpanan
 • Borang pelepasan
 • Struktur

Arbidol adalah ubat antivirus yang mempunyai kesan perencatan (aktiviti penghambatan) terhadap virus influenza A dan B.

Sifat farmakologi

Ia cepat diserap dan diedarkan ke organ dan tisu. Kepekatan maksimum dalam plasma darah ketika diambil pada dosis 50 mg dicapai setelah 1.2 jam, pada dosis 100 mg - setelah 1.5 jam.Metabolisme di hati. Separuh hayat adalah 17-21 jam.Kira-kira 40% diekskresikan tidak berubah, terutamanya dengan hempedu (38.9%) dan dalam jumlah kecil oleh buah pinggang (0.12%). Pada hari pertama, 90% daripada dos yang diberikan dikeluarkan.

Arbidol: arahan, komposisi, petunjuk, tindakan, ulasan dan harga

Arahan penggunaan

Arbidol adalah ubat antivirus domestik yang paling popular. Ubat ini digunakan untuk mencegah dan merawat penyakit berjangkit saluran pernafasan. Petunjuk standard untuk penggunaan Arbidol adalah selesema. Komponen aktif ubat menghalang pembiakan virus di dalam badan, menghilangkan gejala penyakit dan meningkatkan fungsi sistem imun. Risiko kesan sampingan yang rendah membolehkan memberi ubat kepada kanak-kanak dan orang dewasa.

Rawatan untuk jangkitan virus sering sukar. Ubat-ubatan kompleks diperlukan untuk menghilangkan penyebab perkembangan penyakit dan meringankan keadaan pesakit. Arbidol sesuai untuk rawatan simptomatik dan etiologi jangkitan virus pernafasan akut.

Komposisi dan bentuk pelepasan

Bahan aktif dalam ubat adalah umifenovir. Bahan ini menunjukkan sifat antivirus dan imunomodulasi. Komposisi kimia tablet merangkumi pati, povidone, kalsium stearat, croscarmellose, titanium dioxide dan komponen lain yang menstabilkan bentuk dos. Membran yang padat mendorong pemecahan ubat di bahagian saluran gastrousus yang dikehendaki.

Kapsul arbidol

Arbidol dibuat dalam bentuk serbuk, tablet dan kapsul. Teknologi untuk menghasilkan pelbagai bentuk dos adalah sama. Hanya kepekatan bahan aktif yang berbeza.

Tindakan Arbidol

Umifenovir didaftarkan dalam senarai ubat sebagai agen antivirus dan imunomodulasi. Selepas menelan, tablet boleh diserap semula ke dalam usus. Komponen ubat menembusi aliran darah dan menyebar ke tisu. Umifenovir terbukti berkesan melawan virus influenza A dan B. Arbidol juga melawan patogen lain dari jangkitan pernafasan akut. Kesan terapeutik ubat bergantung pada keparahan keadaan pesakit dan dos yang ditetapkan.
Jangkitan virus bermula dengan jangkitan selaput lendir saluran pernafasan. Ejen berjangkit bersama dengan air liur memasuki tisu integumen dan menembusi sel. Zarah virus secara beransur-ansur terkumpul: patogen baru dilepaskan ke tisu sekitarnya dan cepat menyebar di dalam badan. Umifenovir menghalang penyatuan zarah-zarah virus dengan sel, sehingga perkembangan proses menular berhenti.

Harta lain

 • Meningkatkan imuniti. Sistem pelindung badan memerlukan bahan khas untuk melawan jangkitan. Sebagai tindak balas kepada pencerobohan virus, leukosit dan sel lain mengeluarkan interferon yang menghalang penyebaran patogen. Umifenovir adalah pencetus interferon luaran. Dengan ubat ini, anda boleh mencegah.
 • Kesan antioksidan. Sebarang penyakit melemahkan sifat pelindung tisu. Bentuk oksigen berbahaya mula merosakkan sel-sel yang sihat, yang menjadikan gejala penyakit bertambah buruk. Antioksidan menguatkan membran sel.
 • Membersihkan badan dari toksin. Bahan berbahaya memasuki aliran darah setelah pemusnahan zarah virus. Ubat ini mengurangkan bilangan virus dengan ketara dan melegakan gejala mabuk..
 • Mengurangkan kemungkinan komplikasi. Rawatan yang tidak betul terhadap jangkitan virus pernafasan akut menyebabkan munculnya jangkitan bakteria. Penggunaan ubat antivirus membantu melindungi organ daripada patogen lain..
 • Mengurangkan tempoh pemulihan. Selalunya selepas pemulihan, gejala kelemahan dan keletihan berterusan. Pengambilan Umifenovir dengan cepat mengembalikan sumber badan.

Ubat antivirus jarang mempercepat pemulihan. Matlamat utama adalah untuk menghilangkan gejala.

Reaksi buruk

Komponen aktif ubat jarang menyebabkan kesan sampingan. Bahan tidak beracun ini memperbaiki keadaan tisu semasa sakit. Hanya ada sedikit aduan yang boleh dilakukan..
Kesan sampingan yang jarang berlaku semasa rawatan:

Alat itu mesti diresepkan oleh doktor

 • Sakit kepala.
 • Pening dan muntah.
 • Tindak balas alahan.

Ketidak toleransi terhadap komponen ubat adalah komplikasi yang paling serius. Sekiranya ruam muncul pada kulit semasa terapi, hentikan pengambilan pil dan berjumpa doktor.

Petunjuk penggunaan Arbidol

Alat ini digunakan untuk pencegahan dan rawatan penyakit virus. Pemberian tablet tepat pada masanya membantu melindungi selaput lendir daripada patogen yang menyerang. Doktor mengesyorkan mengambil pil sebelum bermulanya musim sejuk. Kursus terapi ubat membolehkan anda mengumpulkan protein pelindung yang diperlukan untuk menyekat replikasi virus. Rawatan jangkitan dengan Arbidol dapat dilakukan pada setiap tahap. Dos ubat yang optimum dipilih.

Petunjuk utama

 • Selesema. Patologi ini ditunjukkan oleh demam, batuk, sakit kepala, menggigil, kelemahan dan gejala lain yang tidak menyenangkan. Gerbang jangkitan adalah selaput lendir tekak. Patogen secara beransur-ansur merebak ke seluruh badan..
 • Jangkitan virus pernafasan akut lain: bronkitis, trakeitis, faringitis dan radang paru-paru.
 • Komplikasi patologi virus. Ini mengenai jangkitan bakteria dan kulat..
 • Selsema usus. Gejala patologi termasuk cirit-birit, kembung perut, demam dan sakit perut.
 • Luka sejuk kronik. Jangkitan herpetic tahan terhadap jenis rawatan utama. Arbidol mengurangkan risiko kambuh.
 • Kekurangan imunodefisien kongenital atau diperolehi, dicirikan oleh risiko tinggi ARVI.

Umifenovir juga digunakan sebagai langkah pencegahan. Ini adalah ubat pilihan untuk pencegahan jangkitan pernafasan bermusim. Kadang-kadang ubat itu digunakan dalam tempoh selepas operasi untuk mencegah komplikasi berjangkit..

Kontraindikasi

Tidak semua pesakit boleh menerima ubat dengan baik. Sebarang komponen tablet, serbuk atau kapsul boleh menyebabkan reaksi alergi. Keadaan ini ditunjukkan oleh ruam kulit, kemerahan tisu integumen, pening dan tanda-tanda patologi lain. Sekiranya tanda-tanda alergi muncul semasa rawatan, hentikan pengambilan pil dan berjumpa doktor.

Arbidol menghilangkan gejala SARS

 • Kanak-kanak di bawah dua tahun.
 • Melahirkan anak.
 • Menyusu.
 • Kerosakan buah pinggang dan hati yang teruk.

Penting! Anda perlu berjumpa doktor sebelum memulakan rawatan. Kontraindikasi individu adalah mungkin..

Arahan penggunaan Arbidol

Di farmasi anda boleh membeli sebungkus ubat untuk orang dewasa atau kanak-kanak. Kepekatan bahan aktif dalam satu tablet berbeza. Kanak-kanak ditunjukkan dos minimum umifenovir, yang tidak menyebabkan komplikasi. Sebelum menggunakan ubat, anda mesti berjumpa doktor. Pakar menilai tahap keparahan pesakit, mengkaji anamnesis dan melakukan pemeriksaan yang diperlukan. Hanya setelah diagnosis dapat dipilih rejimen terapi ubat yang betul. Ubat-ubatan sendiri membawa kepada kesan buruk.

Corak penggunaan orang dewasa

 • Profilaksis kecemasan selepas bersentuhan dengan pesakit dengan SARS: pengambilan ubat 200 mg setiap hari selama dua minggu.
 • Pencegahan berulang jangkitan herpes: mengambil 200 mg ubat setiap dua hari selama 3 minggu.
 • Pencegahan komplikasi bakteria dan virus dari operasi: mengambil 200 mg ubat 48 jam sebelum campur tangan. Kemudian, mengambil dos yang sama pada hari 2 dan 5 selepas rawatan.
 • Pencegahan bronkitis, faringitis dan laringitis: 200 mg Arbidol setiap dua hari selama 3 minggu.
 • Rawatan ARVI: pengambilan empat kali 200 mg ubat setiap hari selama 5 hari. Sekiranya terdapat komplikasi jangkitan, perlu meneruskan kursus dengan 200 mg seminggu sekali selama sebulan.
 • Herpes berulang: 200 mg empat kali sehari selama seminggu. Selepas itu, ambil dos yang serupa dua kali seminggu selama sebulan.
 • Selesema usus: 200 mg empat kali sehari selama seminggu.

Penting! Arbidol jarang diresepkan sebagai monoterapi. Adalah disyorkan untuk berjumpa doktor untuk pelantikan terapi ubat yang kompleks.

Pilihan individu untuk menggunakan ubat adalah mungkin. Pakar harus memberi tumpuan kepada keadaan pesakit.

Untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun

Penggunaan ubat dalam amalan pediatrik adalah berbeza. Kanak-kanak diberi tablet yang mengandungi 50 atau 100 mg bahan aktif. Kepekatan umifenovir yang menurun menjadikan rawatan lebih selamat.

Rejimen terapi terpakai:

 • Pencegahan ARVI untuk kanak-kanak dari 2 hingga 6 tahun: pengambilan 50 mg ubat setiap hari selama dua minggu.
 • Pencegahan ARVI untuk kanak-kanak dari 6 hingga 12 tahun: pengambilan 100 mg ubat setiap hari selama dua minggu.

Sekiranya rawatan untuk jangkitan pernafasan diperlukan, kanak-kanak harus diberi 4 tablet sehari selama lima hari. 50 mg untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun dan 100 mg untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.

maklumat tambahan

 • Kapsul atau tablet harus ditelan keseluruhan dan dicuci dengan air. Minuman lain tidak digalakkan.
 • Minum ubat sebelum makan.
 • Ubat ini sesuai dengan ubat lain..
 • Sekiranya semasa rawatan gejala proses berjangkit tidak hilang, anda mesti segera berjanji temu dengan doktor.

Arbidol tidak mempengaruhi kadar tindak balas psikomotor. Semasa rawatan anda boleh memandu kenderaan.

Analog Arbidol

Di farmasi, anda boleh membeli analog langsung ubat yang mengandungi umifenovir sebagai bahan aktif. Ini adalah Immustat, Arpetol, Mednat dan nama dagang lain. Terdapat analog Arbidol tidak langsung dengan sifat perubatan yang serupa:

 • Amiksin - agen imunomodulasi.
 • Kagocel - pemicu interferon.
 • Ingavirin - ubat antivirus.
 • Hyporamine - ubat herba yang meningkatkan imuniti.
Ingavirin - analog Arbidol

Penting! Analog tidak langsung berbeza dengan Arbidol dalam kontraindikasi dan kesan sampingan. Perundingan doktor diperlukan.

Ulasan dan harga

Ubat itu mempunyai ulasan bercampur. Tidak semua kajian mengesahkan keberkesanan bahan aktif. Alat ini hanya digunakan dalam amalan domestik. Kelebihan unik Arbidol boleh dianggap toleransi yang baik. Menurut doktor, kesan rawatan hanya berlaku dengan pemberian tablet tepat pada masanya.

Harga purata pakej produk kanak-kanak untuk 40 tablet (100 mg) ialah 750 rubel. Harga pembungkusan purata ubat dewasa setiap 10 tablet (200 mg) ialah 500 rubel.

Video

Arbidol adalah ubat kontroversi. Keberkesanan umifenovir tetap kontroversial, walaupun doktor terus menetapkan ubat ini untuk pencegahan dan rawatan penyakit.

Arbidol untuk kanak-kanak: arahan penggunaan ubat

Kanak-kanak lebih teruk dan sukar daripada orang dewasa bertoleransi dengan jangkitan virus pernafasan akut. Semasa merawat penyakit, doktor menetapkan Arbidol sebagai sebahagian daripada terapi yang kompleks. Ini adalah ubat antivirus dengan kesan imunostimulasi dan antioksidan. Arbidol untuk kanak-kanak dilepaskan dalam bentuk serbuk dari mana suspensi dibuat. Kanak-kanak yang boleh menelan tablet secara keseluruhan minum ubat dalam bentuk tablet. Ubat ini juga digunakan untuk kesan pencegahan untuk meminimumkan risiko penyakit semasa wabak..

Struktur

Sifat ubat dicapai kerana bahan aktif - umifenovir. Komposisi tablet merangkumi komponen lain. Tetapi ini adalah bahan kimia sekunder yang tidak memberi kesan terapeutik. Perlu untuk memberi ubat bentuk yang diinginkan dan mengekalkan sifat yang diperlukan.

 1. Bentuk kapsul juga merangkumi: titanium dioksida, kanji, gelatin, pewarna, selulosa, kalsium stearat.
 2. Komposisi tablet termasuk: polysorbate, povidone, hypromellose, calcium stearate.
 3. Bentuk serbuk terdiri daripada sukrosa, pemanis, perisa (pisang atau ceri), garam, maltodekstrin.

Apakah ubat yang dikeluarkan

Ahli farmasi menghasilkan ubat dalam beberapa bentuk. Ini dilakukan untuk kemudahan mengambil ubat oleh kumpulan pesakit usia yang berlainan. Arbidol arahan untuk kanak-kanak dilampirkan pada setiap jenis ubat.

 • Ubat dalam kapsul - sesuai untuk orang dewasa dan remaja dari 12 tahun. Sekiranya kanak-kanak usia sekolah rendah dapat menelan kapsul, maka tidak ada kontraindikasi untuk kemasukan. Kapsul boleh didapati dalam dua dos - 50 mg dan 100 mg. Di dalam cangkang gelatin terdapat serbuk yang dicampurkan dengan butiran. Rona berkisar dari keputihan hingga krim. Dalam satu sel, Arbidol 100 atau 50 boleh mengandungi 5 atau 10 kapsul.
 • Ubat tablet - dihasilkan dalam dos 50 mg. Arbidol mengikut keterangan dan komposisi tidak berbeza dengan kapsul. Tablet berbentuk bulat dan biconvex, berwarna putih atau putih-krim. Sekiranya ia dipecah menjadi dua bahagian, maka jisim putih dengan kemasukan kehijauan atau kekuningan akan kelihatan. Kelemahan tablet adalah tidak boleh dihancurkan menjadi serbuk, retak atau dikunyah. Seperti kapsul, ia ditelan keseluruhan, dibasuh dengan banyak air. Dalam satu sel, 10 tablet.
 • Serbuk - penggantungan untuk bayi disediakan dari borang ini. 5 mililiter larutan siap mengandungi 25 mg bahan aktif. Serbuk itu dijual dalam botol gelap dan kaca. Untuk menyediakan sirap, tuangkan air, goncangkan ubat dengan baik. Setelah ubat siap digunakan. Lengkap dengan serbuk adalah sudu penyukat. Ubat ini juga disebut Arbidol Children, tetapi ini adalah nama tidak rasmi. Penggantungan kadang-kadang disebut titisan atau sirap dalam kehidupan seharian..

Perhatian! Dijual ada ubat dalam dos 200 mg. Ubat ini hanya untuk orang dewasa. Hanya terdapat dalam kapsul. Secara rasmi dipanggil "Arbidol Maximum".

Bagaimana ubat itu berfungsi?

Sampul virus terdiri daripada protein hemmagglutinin. Dialah yang menghubungkan dengan sel-sel tubuh, masuk ke dalamnya, melewati membran pelindung, dan menyebabkan reaksi keradangan. Semua ini menyebabkan sindrom catarrhal yang kuat. Anak berubah menjadi merah dan sakit tekak, ingus mula pergi, batuk terbentuk, suhu badan meningkat.

Protein tersekat, mikroorganisma tidak lagi dapat mengikat sel-sel tubuh dan memusnahkannya. Akibatnya, virus hanya beredar dalam darah selama 3 hingga 4 hari, tempoh di mana ia dapat hidup. Kemudian mikroorganisma mati, akibat dari kesannya pada anak atau orang dewasa adalah minimum.

Juga, ubat ini mengurangkan keracunan badan dan menyumbang kepada penghasilan interferon secara semula jadi. Tubuh secara aktif menghasilkan bahan ini apabila seseorang mendapat jangkitan. Ia bertanggungjawab untuk tindak balas imun..

Apakah petunjuknya

Ubat antivirus diberikan kepada bayi setelah mendapat cadangan doktor. Jangan ubat sendiri. Pil ubat tidak mengurangkan jangka masa penyakit ini, tetapi mengurangkan gejala dengan ketara, membantu tubuh melawan virus. Apabila diambil, kanak-kanak akan mengalami sindrom catarrhal yang berkurang - kurang ingus di hidung dan lendir di bronkus.

Arahan penggunaan Arbidol untuk kanak-kanak menunjukkan bahawa berikut adalah petunjuk utama:

 • Rawatan selsema dan jangkitan pernafasan akut dan jangkitan virus - selain Arbidol, doktor menetapkan ubat lain. Mengambil hanya satu ubat tidak akan membantu dalam rawatan jangkitan virus pernafasan akut atau jangkitan pernafasan akut.
 • Terapi influenza A dan B, walaupun ia berlaku dalam keadaan rumit, mengalir ke bronkitis atau radang paru-paru.
 • Ubat ini termasuk dalam terapi kompleks dalam perawatan jangkitan usus, tetapi dalam kasus ini disebabkan oleh rotavirus.
 • Rawatan bronkitis, radang paru-paru, atau sindrom penyakit pernafasan yang teruk.
 • Sebagai tablet untuk pencegahan jangkitan virus pernafasan akut, jangkitan pernafasan akut, influenza, yang berkaitan dengan jenis A dan B.

Rujuk kepada pesakit selepas pembedahan. Ia membantu mengurangkan risiko penyakit berjangkit semasa tubuh pesakit pulih selepas pembedahan.

Cara pengambilan

Ubat ini digunakan pada usia dua tahun. Anak-anak diberi penangguhan. Tetapi pada mulanya ia perlu dimasak. Untuk melakukan ini, rebus air, sejukkan. Tuangkan 30 mililiter air ke dalam sebotol serbuk, goncangkan dengan baik. Kemudian tambahkan air ke tanda yang ditunjukkan pada 100 ml. Selepas gegaran seterusnya, anda boleh memberi ubat tersebut.

 1. Dos tunggal Arbidol untuk kanak-kanak lebih tua dari tahun kedua kehidupan dan sehingga 6 tahun - 10 ml. Kanak-kanak berumur 7 hingga 12 tahun diberi 20 ml penggantungan. Semasa merawat penyakit, doktor menetapkan Arbidol 4 kali sehari, terapi memerlukan 5 hari. Untuk pencegahan penyakit ini, satu dos ubat diberikan dua kali seminggu, perjalanan rawatan adalah 20 hari. Sekiranya bayi itu bersentuhan dengan orang yang sakit, maka perlu memberikannya satu dos ubat selama 14 hari.
 2. Kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun diberi ubat berbentuk tablet. Rawatan jangkitan virus pernafasan akut, jangkitan pernafasan akut dan selsema merangkumi pengambilan 100 mg ubat empat kali sehari. Kursus ini berlangsung selama 5 hari. Untuk pencegahan penyakit, anda perlu mengambil 100 mg ubat dua kali seminggu. Pencegahan memerlukan tiga minggu. Selepas bersentuhan dengan anak yang sakit, 100 mg Arbidol harus diambil selama 10 hingga 14 hari.
 3. Remaja yang berumur lebih dari 12 tahun biasanya diberi kapsul. Semasa rawatan penyakit pernafasan yang kompleks, 200 mg ubat diambil empat kali sehari. Terapi memakan masa lima hari. Untuk pencegahan, satu dos ubat diminum dua kali seminggu, selama 21 hari.

Perhatian! Arbidol selalu diminum sebelum makan..

Kontraindikasi dan kesan sampingan

Ubat ini mempunyai sedikit had penggunaan. Ia tidak boleh diambil dengan intoleransi individu terhadap komponen apa pun: primer atau sekunder. Juga, Arbidol dalam bentuk penggantungan tidak boleh digunakan untuk kanak-kanak di bawah usia dua tahun. Bentuk tablet maksimum dikontraindikasikan untuk digunakan pada kanak-kanak hingga 3 tahun. Kapsul boleh diambil untuk kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun. Tetapi jika remaja menelan kapsul besar dengan baik, maka pakar pediatrik boleh membenarkan mereka mengambil ubat tersebut, dengan mematuhi dos yang ditetapkan.

Kesan sampingan utama tindak balas alahan terhadap Arbidol. Mereka boleh berlaku dalam bentuk ruam, gatal-gatal, bengkak, kemerahan pada kulit.

Analog

Apabila orang yang dijangkiti mengalami reaksi alergi, ubat itu diganti dengan analog. Antivirus berfungsi dengan cara yang serupa. Antaranya:

Ubat ini ditetapkan oleh doktor yang menghadiri. Dilarang mengubat sendiri, minum ubat tanpa pengetahuan doktor.

Bagaimana berinteraksi dengan ubat lain

Arbidol diambil dengan tablet yang berbeza, bertujuan untuk terapi yang kompleks. Anak bertoleransi dengan baik, biasanya berinteraksi dengan ubat lain. Tidak ada sekatan.

Cara membeli dan cara menyimpan

Arbidol dibeli di farmasi, dijual di kaunter. Kos bergantung kepada pelbagai faktor: wilayah, bentuk ubat, dasar harga farmasi. Rata-rata, untuk sebotol dengan serbuk, anda perlu membayar sekitar 300 rubel.

Penyediaan tablet, kapsul dan serbuk kering disimpan selama dua tahun di tempat yang kering, suhu tidak boleh melebihi 25 darjah. Suspensi disimpan di dalam peti sejuk tidak lebih dari 10 hari. Suhu penyimpanan cecair hendaklah di bawah 8 darjah.

Arbidol diminum oleh orang-orang dari semua peringkat umur. Ia membantu dalam rawatan selesema dan pencegahan influenza. Banyak ulasan ibu mengesahkan bahawa ubat itu membantu mengatasi gejala yang tidak menyenangkan. Dengan penggunaan profilaksis, risiko penyakit dikurangkan dengan ketara..

Ingatlah bahawa hanya seorang doktor yang dapat membuat diagnosis yang tepat, jangan melakukan rawatan diri tanpa berunding dan membuat diagnosis oleh doktor yang berkelayakan. sihat!

Penerbitan Mengenai Asma