Masalah pendengaran boleh menjadi kongenital dan timbul. Setelah mencapai usia tua, banyak yang menyedari bahawa mereka mula mendengar tidak semudah sebelumnya. Pasar sentiasa diisi dengan model peralatan baru untuk memulihkan pendengaran. Jumlah fungsi yang tersedia semakin meningkat, faktor bentuk dan ciri teknikal peranti berubah. Untuk kemudahan anda mencari, kami telah memberi peringkat alat bantu pendengaran terbaik untuk orang tua..

Di tempat pemakaian, alat bantu pendengaran terbahagi kepada tiga jenis:

 • Alat bantu dengar BTE. Diletakkan di belakang auricle. Sisipan telinga dipasang padanya menggunakan tiub pengalir suara, yang dimasukkan ke dalam saluran telinga. Ia mengalirkan suara ke telinga dan memberikan lekapan pada alat. Peranti ini memberikan penguatan yang lebih besar dan memberikan kemampuan teknikal tambahan berbanding dengan SA di telinga.
 • Intra-telinga Bertempat sepenuhnya di saluran telinga. Semua komponen elektronik terletak di badan peranti, yang dibuat secara individu, sesuai dengan struktur anatomi telinga pemiliknya. Kelebihan utama alat ini terletak pada ketidakcocokannya dan bahawa lubang untuk menerima suara terletak di dalam aurikel, di mana ia disediakan oleh alam semula jadi. Dalam klasifikasi alat intra-telinga, peranti jenis intra-saluran dibezakan, yang terletak jauh di dalam saluran telinga.
 • Poket. Ini terdiri daripada kotak segi empat di mana mikrofon, penguat dan sumber kuasa berada. Telefon peranti pegang tangan disambungkan ke badan dengan tali pusat dan diletakkan di telinga dengan sisipan. Pocket SA, tidak seperti reka bentuk lain, dapat memiliki daya maksimum, kerana mikrofon dan telefon berada pada jarak yang cukup jauh, yang mencegah terjadinya maklum balas akustik.

Dengan kaedah pemprosesan isyarat, peranti dibahagikan kepada dua jenis:

 • Analog Ia terdiri daripada tiga bahagian utama: mikrofon, penguat elektronik dan telefon. Mikrofon melihat getaran bunyi mekanikal dan mengubahnya menjadi isyarat elektrik analog yang dihantar ke penguat. Di sana mereka diperkuat dan dikirimkan ke telefon, mengubah isyarat elektrik kembali menjadi getaran suara.
 • Digital. Selain itu menukar isyarat analog ke digital, dan kemudian memprosesnya menggunakan teknologi komputer. Pemproses digital memproses isyarat, iaitu, memperkuat dan mengubah ciri-ciri mereka bergantung pada kehilangan pendengaran individu. Selepas itu, isyarat digital kembali ditukar menjadi analog dan dihantar ke telefon.

Kedudukan TOP 7 alat bantu pendengaran terbaik untuk warga tua

Kedudukan model terbaik termasuk:

Kami akan mempertimbangkan setiap sampel secara berasingan..

Phonak Naida V30

Alat pendengaran digital belakang yang berat dan ekonomik yang direka di platform Venture. Direka untuk mengimbangi tahap pendengaran III-IV. Dikuasakan oleh 675 bateri. Mikrofon arah dan pembatalan bunyi latar belakang adalah ciri yang sangat penting dengan peningkatan isyarat. Peranti ini sangat berkesan untuk mengimbangi kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan usia, kerana tidak menimbulkan ketidakselesaan dalam penggunaan dan membolehkan anda membiasakan diri dengan cepat.

Jenisdi belakang telinga
Jenis pemprosesan bunyidigital
Bilangan saluran8
Tahap kuasatahan lasak

Harga: dari 22 052 hingga 35 000 rubel.

 • terdapat pengurangan bunyi;
 • penindasan maklum balas;
 • perumahan kalis air (IP68);
 • ada kawalan kelantangan.
 • tidak hadir.

Pertama dan paling utama, pengurangan bunyi yang sangat baik. Yang kedua adalah kes, saya suka skema warna, warna gelap menambah elitisme. Sarung itu sendiri tahan lama dan tahan kelembapan. Bateri tahan lama. Saya menggunakannya selama dua bulan, sementara saya gembira dengan segalanya.

"SUMBER-AUDIO" "VITYAZ"

Peranti tugas berat ini direka untuk orang yang mengalami pendengaran yang teruk. Bacaan sedih audiogram menyatakan ambang suara ke tahap melebihi 70 desibel. IV tahap kehilangan pendengaran bermaksud kecacatan. Dengan bantuan alat telinga ketidakselesaan dapat diatasi ketika berkomunikasi dengan orang lain. Peranti dimasukkan ke saluran telinga atau dipakai di belakang telinga. Keuntungan akustik dalam nilai maksimum peranti - 81 dB.

Jenis perantianalog
Kaedah permohonandi belakang telinga
Bilangan saluran3
Tahaptahan lasak

Harga: dari 5,000 hingga 8,490 rubel.

 • tiub bunyi lutsinar;
 • Kawalan kelantangan 4 peringkat;
 • 3 mod operasi ditetapkan dengan suis;
 • petak bateri terkunci jika perlu.
 • tidak hadir.

Pemasangan peranti yang boleh dipercayai, keuntungan maksimum hingga 81 dB dan keupayaan untuk mengganti bateri dengan cepat. Penampilan reka bentuknya estetik, badannya berwarna ergonomik. Semua tetapan asas dari luar dilakukan dengan mudah..

GERAKAN SIEMENS 101 SX

Alat pendengaran digital mini pada platform X01, mengimbangi tahap kehilangan pendengaran I - II. Dikuasakan oleh 13 bateri. Ia mempunyai suis rocker dan butang program. Platform X01 (Teknologi BestSound) adalah tiga teknologi terkini yang direka untuk memenuhi keperluan kebanyakan pesakit: SpeechFocus, FeedbackStopper dan SoundLearning2.0.

Jenis cengkerangdi belakang telinga
Tahap kuasatengah
Pemprosesan isyaratdigital
Saluran6

Harga: dari 24 300 hingga 26 270 rubel.

 • fokus automatik pada suara tertentu;
 • berfungsi untuk menekan bunyi yang tajam (SoundSmoothing);
 • ada fungsi menekan angin dan kebisingan ketika berada di alam semula jadi atau ketika bekerja dalam keadaan bising.
 • kekurangan penalaan automatik.

Lebih daripada satu alat pendengaran telah berubah dalam hidupnya, dan SiemensMotion 101 sx adalah salah satu yang terbaik. Jangan bersiul! Saya sangat menyukai kenyataan bahawa suara penutur itu terdengar lebih kuat daripada latar belakang suara.

Phonak Virto V50-nano

Alat pendengaran digital in-ear kelas standard terkecil yang dibangunkan di platform Venture. Sesuai untuk pampasan gangguan pendengaran I - II. Dikuasakan oleh 10 bateri. Model dari jenama Switzerland memberikan penguat suara hingga 40 dB. Secara keseluruhan, peranti ini mempunyai 12 saluran digital. Ia mengurangkan kebisingan jalur lebar, mengurangkan tekanan, menjadikan komunikasi lebih mudah.

Tahapkuasa sederhana
Kaedah Pemprosesan Pendengarandigital
Saluran12
Perumahansaluran intra

Harga: dari 123,480 hingga 134,000 rubel.

 • Bluetooth dan mikrofon disediakan;
 • program pindaan automatik;
 • siluman kerana saiz padat (150x75x100 mm).
 • tidak hadir.

Terima kasih kepadanya, saya sekali lagi mendengar komunikasi dengan sempurna dan tenang walaupun dengan mereka yang bercakap dengan tenang. Dia kecil dan jauh, seperti kata cucu kesayangan saya! Dan sangat bagus kerana selesa dan ringan. Dia sama sekali tidak mengganggu saya.

Axon F-28

Menggunakan alat bantu pendengaran sangat sesuai untuk orang muda dan orang tua, kerana kemahiran motor halus pergerakan jari sama sekali tidak diperlukan. Dan kerana di dalam kit anda akan menemui 3 pasang sisipan dengan saiz yang berbeza, anda pasti akan memilih produk itu sendiri, memberikan kemudahan penggunaan maksimum.

Pandangananalog
Bilangan salurantidak
Perumahanpoket
Tahaptidak

Harga: dari 1 044 hingga 1 950 rubel.

 • dimensi padat (6.5x4.5x1.8 cm);
 • tahap kebisingan rendah (kurang daripada 30 dB);
 • 3 helai daun yang longgar dalam satu set.
 • bateri bertahan selama 1-2 hari.

Unit ini mempunyai roda untuk menaikkan kelantangan. Ayah gembira - akhirnya dia mula mendengar dengan baik! Lebih-lebih lagi, pendengarannya sangat baik walaupun pada jarak yang jauh! Saya mengesyorkan peranti ini kepada semua orang yang cacat pendengaran!

Padanan Suara Ma2T70-V

Peranti ini dengan cekap dan bersih meningkatkan bunyi, menggunakan peranti seperti itu cukup mudah dan ringkas. Tidak perlu menggunakan komputer untuk mengkonfigurasi, anda boleh menggunakan pemutar skru mudah. Alat bantu pendengaran adalah pilihan terbaik bagi mereka yang bermasalah pendengaran dari pelbagai peringkat umur. Alat bantu dengar pelbagai fungsi, padat dan boleh dipercayai dengan reka bentuk ergonomik.

Tahapberkuasa
Perumahandi belakang telinga
Saluran pemprosesan bunyi2
Pandangandigital

Harga: dari 7148 hingga 7890 rubel.

 • pengurangan kebisingan dan pengurus wisel;
 • penunjuk bateri rendah;
 • tidak menyebabkan ketidakselesaan ketika dipakai;
 • persediaan yang mudah dan intuitif.
 • tidak hadir.

Penyediaan tidak memerlukan peralatan tambahan. Kami memilih model untuk ergonomi dan penempatan yang selesa di belakang telinga. Reka bentuknya mampu menguatkan suara hingga 54 dB. Peranti mengatasi tugas dengan sempurna.

DrClinic SA-950

Penguat suara mempunyai saiz kompak dan peralatan audio yang kuat untuk menekan bunyi dan meningkatkan persepsi pendengaran. Digunakan oleh orang yang kehilangan pendengaran separa, semasa ceramah sesak, di tempat yang sesak. Peranti ini dilengkapi dengan satu set hujung telinga dengan diameter yang berbeza, yang diwakili oleh silikon khas. Peranti tidak memerlukan penggunaan tenaga yang besar, kuasa diberikan oleh bateri terpasang.

Salurantidak
Pemprosesan bunyianalog
Tahaptidak
Jenisintra-telinga

Harga: dari 2 650 hingga 2 700 rubel.

 • suaranya diperkuat hingga 40 dB;
 • berat ringan - kira-kira 10 g;
 • pengurangan bunyi automatik.
 • tidak hadir.

Saya telah lama mengalami kerumitan kerana kekurangan pendengaran saya - lemah. Oleh itu, saya selalu berusaha memilih model yang sangat kecil. Mereka tidak menyerlah pada pertemuan pertama. Saya suka penggunaan Klinik Doktor, modelnya dibuat dalam bentuk lubang telinga. Pemakaian yang selesa, telinga tidak sakit, suaranya tepat.

Perbandingan model yang dibentangkan

Jadual di bawah merangkum ciri-ciri model di atas..

ModelJenisJenis pemprosesan bunyiBilangan saluranHarga, sapu)
Phonak Naida V30di belakang telingadigital8dari 22 052 hingga 35 000
"SUMBER-AUDIO" "VITYAZ"di belakang telingaanalog3dari 5,000 hingga 8,490
GERAKAN SIEMENS 101 SXdi belakang telingadigital6dari 24 300 hingga 26 270
Phonak Virto V50-nanosaluran intradigital12123,480 hingga 134,000
Axon F-28poketanalogtidakdari 1,044 hingga 1,950
Padanan Suara Ma2T70-Vdi belakang telingadigital2dari 7148 hingga 7890
DrClinic SA-950intra-telingaanalogtidakdari 2 650 hingga 2 700

Senarai yang terbaik

Kami mengetengahkan model terbaik dalam kategori:

Mari kita pertimbangkan pelbagai yang dibentangkan dengan lebih terperinci..

SIEMENS DIGITRIM 12XP - di belakang telinga

Alat pendengaran belakang telinga yang maju dengan pemprosesan bunyi digital dan penyesuaian manual yang dipangkas. Peranti tidak memerlukan perisian tambahan, di samping itu, peranti ini dapat dibeli dengan mudah tanpa kehadiran peribadi. Ia dilengkapi dengan banyak fungsi yang berguna, seperti sistem pengurangan kebisingan mikrofon, AGC-O, isyarat pertukaran program, penutupan bateri atau tekan lama pada butang yang menukar program, tanduk skru khas, kekili telefon dan input audio yang terdapat di dalam peranti.

Harga: dari 8 460 hingga 10 200 rubel.

"Pembantu RM-505" - intra-telinga

Reka bentuk badan yang diselaraskan dengan teliti tidak menimbulkan rasa tidak selesa ketika diletakkan di telinga, tidak takut kerosakan mekanikal. Banyak pilihan earbud yang disertakan dalam kit membantu menjalin hubungan yang lebih baik dengan dunia luar. Bateri bersepadu direka sehingga 45 jam operasi berterusan apabila dicas sepenuhnya menggunakan peranti khas. Daripada pilihan yang berguna, pembangun telah menyediakan suis togol, yang mengawal mod operasi, dan kawalan kelantangan. Deruan daun di angin dan suara suara orang tersayang akan mendapat kejelasan, frekuensi dan kekuatan yang tepat.

Harga: dari 1 490 hingga 2 300 rubel.

WIDEX UNIK CIC-MICRO - Dalam saluran

Salah satu alat bantu pendengaran terkecil di pasaran adalah peranti ultra padat yang 30% lebih kecil daripada peranti intra-telinga klasik. Kelebihan terpenting model adalah suaranya yang sangat baik. Pengilang menyediakan CALL-DEX untuk memindahkan perbualan ke peranti terus dari telefon bimbit. Keuntungan maksimum ialah 61 dB. Ini adalah pilihan terbaik untuk kehilangan pendengaran 2 atau 3 darjah. Peranti dalam saluran bukan sahaja paling padat, tetapi juga paling mahal. Fungsi utama: sembilan pilihan untuk persekitaran automatik, kawalan keselesaan dan kejelasan, jangkauan pendengaran yang luas, buku harian suara, kelantangan / program berubah secara serentak di kedua alat pendengaran, aurikel digital.

Harga: dari 112,000 hingga 162,900 rubel.

Petua pemilihan

Untuk memilih alat yang baik untuk kegunaan anda sendiri, anda mesti memperhatikan:

 1. Digital Sesuai untuk orang-orang pada usia berapa pun, dibuat berdasarkan teknologi terkini dan dihasilkan dalam reka bentuk yang berbeza. Mereka memaksimumkan pendengaran anda, menekan bunyi luaran dengan sempurna..
 2. Analog Memperkuat bunyi faktor persekitaran. Peranti tidak tahu cara menekan bunyi dan mengeluarkan suara secara berkesan.
 3. Kuasa. Parameter tersebut tidak hanya sesuai dengan gangguan pendengaran, tetapi juga melebihi tahap yang diperlukan. Ini akan memastikan penggunaan peranti berterusan..
 4. Penindasan bising. Tujuan fungsinya adalah untuk meningkatkan suara pembicara, pertuturan menjadi lebih jelas, dan bunyi yang menyertainya berkurang. Pilihannya berguna untuk penghidap hipertensi dan migrain..

Alat pendengaran teratas

Alat pendengaran elektrik pertama dikembangkan oleh pencipta Jerman terkenal Werner von Siemens. Sekiranya model asalnya agak membebankan, maka peranti moden dibezakan oleh kekompakannya. Peringkat ini hanya merangkumi alat bantu pendengaran terbaik, yang dipilih terutamanya sesuai dengan ciri dan fungsi teknikalnya.

Syarikat mana yang lebih baik memilih alat bantu dengar

Sebelum memilih alat bantu dengar, anda perlu memberi perhatian kepada senarai pengeluar terbaik. Antaranya, pakar membezakan syarikat seperti:

 • Bang. Syarikat Rusia ini telah beroperasi lebih dari 5 tahun. Syarikat ini menghasilkan model pemangkas analog dan digital. Kesemuanya mempunyai tetapan yang sesuai yang membolehkan anda menyesuaikannya dengan keadaan tertentu. Produk syarikat dapat mengimbangi kehilangan pendengaran yang lemah dan sangat teruk, serta beberapa pelanggaran yang berkaitan dengan penurunan persepsi jumlah.
 • Siemens Konglomerat Jerman ditubuhkan pada tahun 1847. Ia dibezakan dengan pengeluaran barang dari bidang kejuruteraan elektrik, elektronik, peralatan kuasa, pengangkutan, peralatan perubatan dan pencahayaan. Ia adalah pengasas yang merupakan pembangun peranti elektronik pertama di dunia.
 • Widex. Jenama Denmark ini ditubuhkan pada tahun 1956. Matlamat utama kegiatannya adalah pengembangan, pengeluaran dan penjualan peranti digital. Pelepasan barang dibuat di kilang di Denmark dan Belgium. Produk siap dieksport ke lebih dari 90 negara. Bilangan pekerja melebihi 2400 orang, masing-masing dapat memberikan perkhidmatan yang benar-benar dipercayai kepada pelanggan.
 • Axon. Syarikat China ini membuat peranti yang murah. Dengan pertolongan mereka, gangguan pendengaran dapat dipulihkan, yang secara langsung bergantung kepada penyebab kejadiannya. Peranti tidak mengembalikan ketajaman, tetapi hanya meningkatkan kelantangan suara dengan jumlah desibel tertentu.
 • Nada Kuasa Jenama ini milik syarikat China. Di wilayah China terletak kilang pengeluaran barang jenama ini. Produk syarikat tidak dikelaskan sebagai berkualiti tinggi, sangat berfungsi dan praktikal untuk digunakan..
 • Audio Sumber. Pemimpin Persekutuan Rusia dalam pembangunan, pengeluaran dan penjualan alat pemulihan teknikal moden untuk orang kurang upaya. Di bawah jenama ini, peranti berkualiti dihasilkan. Wilayah utama pelaksanaannya adalah Rusia dan negara-negara CIS.
 • Perlawanan Bunyi. Syarikat ini menggunakan perkembangan inovatifnya sendiri untuk menghasilkan peranti berkualiti tinggi yang direka untuk orang yang mengalami masalah pendengaran. Semua idea jurutera perusahaan adalah asli, dan juga reka bentuk produk mereka. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1943. Ia mempunyai pejabat di lebih dari 25 negara. Menjual produk TM di 80 negara.
 • Phonak Syarikat Switzerland antarabangsa ini mempunyai pejabat di Stef. Syarikat pertama ditubuhkan lebih dari 70 tahun yang lalu. Syarikat ini merupakan peneraju global dalam pengedaran penyelesaian pembetulan pendengaran yang maju..
 • Bernafon. Sebuah syarikat antarabangsa terlibat dalam pembangunan dan penjualan alat bantu dengar dan aksesori. Selain itu, dia juga mengembangkan perisian untuk peranti seperti itu. Ibu pejabat syarikat itu terletak di Bern, Switzerland. Tanda dagang ini ditubuhkan pada tahun 1946. Ia mengeksport produknya ke lebih daripada separuh daripada semua negara di dunia..
 • Irama. Syarikat ini merupakan peneraju industri domestik. Ini adalah salah satu syarikat terbesar dengan rangkaian pengeluaran peranti lengkap yang menyumbang untuk meningkatkan pendengaran. Matlamat utama jenama adalah untuk meningkatkan kualiti hidup pelanggannya sendiri.

Peringkat Alat Bantu Dengar

Alat bantu dengar terbaik yang termasuk dalam penilaian dipilih dengan teliti berdasarkan pendapat pelanggan; untuk ini, ulasan dianalisis. Selain itu, pendapat pakar yang berpengalaman dalam ciri-ciri operasi pelbagai jenis peranti juga diambil kira. Di samping itu, TOP dipengaruhi oleh keputusan ujian peranti paling popular yang meningkatkan pendengaran manusia.

Pemilihan calon dilakukan berdasarkan ciri teknikal seperti:

 • Jenis cengkerang;
 • Kaedah penggunaan;
 • Teknik Pemprosesan Bunyi;
 • Tahap kuasa maksimum;
 • Tahap maksimum penguat suara;
 • Julat frekuensi operasi;
 • Jenis caj.

Alat Bantu Dengar Dalam Telinga Terbaik

Peranti intra-telinga dipasang di bahagian luar saluran telinga. Model sedemikian dianggap universal, kerana dapat mengatasi kebanyakan jenis gangguan pendengaran. Mereka hampir tidak dapat dilihat, itulah sebabnya mereka populariti yang sesuai. Sebagai peraturan, model seperti itu dibuat dalam warna yang berwarna daging, yang memungkinkan mereka dengan mudah bertopeng walaupun seseorang tidak memiliki rambut panjang yang memungkinkan menutup telinganya.

Kepintaran 900

Ia mempunyai casing telinga, pengeluar telah menyediakan cara analog untuk memproses gelombang bunyi. Kuasa maksimum peranti terhad kepada 129 dB. Tahap maksimum penguatan suara mencapai 47 dB dalam radius hingga 20 meter. Julat frekuensi operasi adalah 200-3500 dB. Kuasa dibekalkan menggunakan jenis bateri ZA312 yang sesuai, yang mampu menghasilkan voltan hingga 1.4 V.

Kelebihan:

 • Dimensi padat yang membolehkan anda meletakkan peranti di telinga anda;
 • Reka bentuk ergonomik dan kehadiran sisipan dengan pelbagai saiz;
 • Berat ringan, tidak menyebabkan kesulitan;
 • Waktu operasi yang ketara sehingga 20 jam;
 • Berkualiti tinggi dan kesucian bunyi yang diperkuat;
 • Harganya tidak melebihi 2000 rubel.

Kekurangan:

 • Keperluan untuk menjalani diagnosis perubatan sebelum membeli alat tersebut;
 • Kemungkinan kehilangan pendengaran jika modelnya tidak sesuai.

Ciri alat bantu dengar model ini adalah set yang kaya. Bersama dengan peranti tersebut, pembeli menerima penyumbat telinga dengan saiz yang berbeza, berus untuk membersihkan, batang untuk menyesuaikan suaranya, bateri dan arahan dalam bahasa Rusia.

Siemens

Model peranti dari jenama Jerman adalah penguat suara yang boleh dipercayai. Pengilang telah menyediakan badan telinga yang ergonomik dan bersaiz kecil. Kaedah memproses gelombang bunyi peranti adalah digital.

Peranti ini mempunyai sistem khas yang dirancang untuk menyekat kebisingan yang berlebihan. Berkat ini, seseorang akan mendengar suara yang sangat jelas, yang dapat mengurangkan kesan negatif pada struktur aurikelnya. Di samping itu, pengeluar juga menyediakan kompleks yang bertanggungjawab untuk maklum balas pengurangan bunyi. Peranti ini mempunyai 12 saluran yang berbeza, akibatnya dapat dikonfigurasikan secara optimum untuk keadaan tertentu di mana pesakit berada.

Kelebihan:

 • Suara berkualiti tinggi dan kesuciannya;
 • Beberapa sistem yang menekan jumlah gelombang bunyi;
 • Reka bentuk ergonomik, berat ringan dan dimensi kecil;
 • Tahap kesan negatif yang rendah terhadap ketajaman penglihatan;
 • Pemprosesan Bunyi Digital.

Kekurangan:

 • Kos tinggi, lebih daripada 12,000 rubel.

Sebilangan besar pembeli sepenuhnya berpuas hati dengan peranti tersebut. Ini disebabkan oleh beberapa sistem pengurangan bunyi pada peranti.

Widex

Tidak mungkin membeli model untuk beberapa model; harganya melebihi 40,000 rubel. Peranti jenama Denmark ini mempunyai casing telinga. Pengilang telah menyediakan kaedah digital untuk memproses gelombang bunyi tahap ketiga. Selain itu, terdapat juga sistem pengurangan kebisingan, yang dapat mengurangkan kesan negatif peranti pada ketajaman pendengaran seseorang. Di samping itu, kompleks menjadikan kualiti bunyi lebih dipercayai. Model ini mempunyai bilangan saluran kerja yang agak kecil - 6 unit.

Kelebihan:

 • Pemprosesan bunyi berkualiti tinggi digital;
 • Dimensi padat, berat badan rendah;
 • Reka bentuk ergonomik dan peralatan yang kaya;
 • Kemudahan penggunaan;
 • Beberapa saluran peranti;
 • Kehadiran sistem pengurangan bunyi.

Kekurangan:

 • Harga tinggi, yang menjadikan model tidak dapat diakses oleh kebanyakan pembeli;
 • Kekurangan banyak kedai khusus.

Modelnya adalah peranti in-ear berkualiti tinggi. Ia tidak begitu popular. Ini disebabkan harganya, iaitu 4 kali ganda lebih tinggi daripada model jenama Jerman terkenal Siemens.

Alat Bantu Dengar BTE Terbaik

Model yang paling popular adalah alat bantu pendengaran di belakang telinga. Peranti jenis ini secara maksimum memberikan bukan sahaja masalah kosmetik, tetapi juga masalah pesakit. Peranti moden jenis ini dibezakan oleh dimensi keseluruhannya yang ringkas. Pada masa yang sama, skema warna dapat sangat beragam - kedua-dua warna yang tidak dapat dilihat oleh badan, dan sangat mewah. Sarung model sedemikian terletak betul-betul di belakang telinga orang tersebut, akibatnya ia tidak begitu ketara bagi orang lain.

Axon V-185

Peranti praktikal yang tidak kelihatan model ini mempunyai casing belakang telinga. Peranti ini bertujuan untuk orang yang mengalami gangguan pendengaran darjah pertama, kedua, ketiga dan keempat. Kuasa maksimum peranti ialah 130 dB. Keuntungan tertinggi adalah purata 50 dB. Julat frekuensi operasi di mana model beroperasi berada dalam lingkungan 300 hingga 400 dB. Pengisian model dilakukan dengan bateri jenis AG13. Pengilang telah menyediakan dua fungsi tambahan, seperti kawalan kelantangan dan penerima jauh.

Kelebihan:

 • Harganya tidak lebih daripada 1500 rubel;
 • Kesederhanaan dan kesahihan dalam penggunaan;
 • Peralatan yang baik;
 • Bentuk peranti yang optimum, tidak menimbulkan kesulitan;
 • Earhook lembut, kerana alat ini boleh dipakai dengan cermin mata.

Kekurangan:

 • Bateri tahan selama 2-3 minggu penggunaan;
 • Daripada suis, anda perlu membuka ruang bateri.

Pakej ini tidak termasuk satu penguat suara, tetapi juga dua bateri, tiga muncung yang dapat ditukar ganti dan manual arahan.

PowerTone F-138

Alat bantu dengar digital yang baik di belakang telinga ini mempunyai badan yang mudah digunakan yang dibuat dengan warna daging. Kuasa maksimum peranti terhad kepada 130 dB. Tahap peningkatan kelantangan suara adalah hingga 50 dB. Julat frekuensi operasi di mana model beroperasi berada dalam lingkungan 300 hingga 4499 dB. Pengecasan adalah dari bateri AG13. Pengilang telah menyediakan fungsi kawalan kelantangan.

Kelebihan:

 • Harganya tidak melebihi 1500 rubel;
 • Mudah digunakan, yang sangat penting untuk orang tua;
 • Kemudahan penjagaan yang tidak memerlukan kemahiran khas;
 • Bentuk yang selesa dan bersaiz kecil.

Kekurangan:

Model pilihan kaya. Sekiranya pilihan anda bergantung pada produk tertentu ini, anda akan menggunakan peranti itu sendiri, 3 penutup telinga dengan pelbagai saiz, maklumat operasi terperinci, bateri untuk digunakan dan kotak asal yang dilengkapi dengan kunci magnet.

Sumber-Sumber Audio U-01

Earhook analog ini digunakan untuk masalah pendengaran. Tahap penyakit ini boleh menjadi pertama, kedua atau ketiga. Kuasa maksimum peranti tidak terlalu tinggi. Ia berada dalam lingkungan 125 dB. Tahap kenaikan isipadu adalah 54 dB. Julat frekuensi di mana model beroperasi dibatasi oleh nombor berikut: 200-4500 dB.

Kelebihan:

 • Tidak kos tinggi;
 • Reka bentuk ergonomik dan reka bentuk yang selesa;
 • Kemudahan penggunaan dan penjagaan peranti;
 • Ringan dan penampilan yang bagus.

Kekurangan:

 • Perlu membeli earbud secara berasingan.

Alat pendengaran seperti itu untuk orang tua adalah optimum pada alat yang berfungsi, yang dapat meningkatkan ketajaman pendengaran. Pada masa yang sama, model tertentu bukan kumpulan yang dipikirkan dengan baik, kerana pengguna lebih memilih pesaingnya.

Perlawanan ReSound MA2T70-V

Alat dengar digital ini digunakan untuk kehilangan pendengaran darjah pertama, kedua dan ketiga. Ia mempunyai harga yang melebihi 7,000 rubel. Berfungsi sebagai peranti melalui bateri jenis ZA13. Pengilang telah menyediakan fungsi kawalan kelantangan. Peranti boleh dikendalikan pada salah satu daripada dua saluran yang disediakan. Juga dalam sistem terdapat dua program model. Selain itu, anda perlu melihat bunyi dan maklum balas pengurangan bunyi. Cara untuk mengkonfigurasi peranti adalah pemangkas.

Kelebihan:

 • Peralihan mod operasi yang mudah dibandingkan dengan model lain;
 • Dimensi kecil dan berat ringan;
 • Kemudahan penggunaan dan penjagaan peranti;
 • Sesuai untuk warga emas.

Kekurangan:

 • Kos melebihi purata;
 • Reka bentuk yang tidak terlalu ergonomik.

Hasil tinjauan menunjukkan bahawa peranti berfungsi dengan baik, tanpa mengira tahap kehilangan pendengaran. Tahap pengurangan kebisingan dan maklum balas membantu menghasilkan bunyi berkualiti tinggi yang dapat dikenali dengan mudah tanpa masalah..

Alat Bantu Dengar Dalam Telinga Terbaik

Memilih alat pendengaran terbaik agak sukar. Kesan terbaik diberikan oleh peranti intra-saluran. Mereka adalah model berteknologi tinggi moden yang dipasang terus di dalam saluran pendengaran, kerana ia sangat selesa dipakai. Sebelum memilih peranti seperti itu, perlu memperhatikan kosnya yang besar. Di samping itu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar. Anda boleh menggunakannya hanya jika janji yang sesuai dibuat oleh doktor yang hadir.

Phonak Virto Q50-10

Alat pendengaran dalam telinga ini direka untuk orang yang mengalami pendengaran ringan atau teruk. Kuasa maksimumnya adalah 122 dB. Keuntungan yang mampu dicapai oleh peranti mencapai 60 dB. Model ini berfungsi dengan menggunakan bateri jenis ZA10. Pengilang telah menyediakan 12 saluran untuk fungsi alat bantu dengar. Sistem ini mempunyai 3 program kerja untuk keadaan persekitaran yang berbeza. Fungsi tambahan yang juga terdapat di dalam alat ini meliputi pengurangan kebisingan dan penekanan maklum balas. Kaedah tetapan yang boleh diprogramkan.

Kelebihan:

 • Dimensi kecil;
 • Kemudahan penggunaan;
 • Pemasangan yang tidak kelihatan;
 • Bunyi yang cukup jelas tanpa suara.

Kekurangan:

 • Kos tinggi, mencecah 50,000 rubel.

Alat bantu dengar Phonak mempunyai ulasan positif. Sekiranya orang itu sudah tua, dia tidak akan dapat mengkonfigurasi peranti secara bebas - dia perlu dibantu.

Bernafon

Peranti dalam saluran ini adalah peranti digital. Model ini memiliki ukuran yang relatif kecil, sehingga mudah digunakan. Pengilang telah menyediakan tahap II pemprosesan gelombang bunyi. Ada juga fungsi untuk mengatur volume dan pengurangan kebisingan. Selain itu, perlu diperhatikan penekanan maklum balas, yang menjadikan suaranya lebih bersih.

Kelebihan:

 • Dimensi kecil dan berat ringan;
 • Kemudahan penggunaan dan penjagaan;
 • Kehadiran pengurangan bunyi dan maklum balas;
 • Reka bentuk ergonomik.

Kekurangan:

 • Kos yang terlalu tinggi melebihi 70,000 rubel;
 • Kekurangan ciri tambahan yang tidak dimiliki oleh model lain.

Alat bantu dengar telinga terbaik ini mendapat maklum balas positif daripada pengguna. Lebih-lebih lagi, tidak semua pembeli dapat membeli peranti kerana harganya yang tinggi. Harga peranti sesuai dengan ciri teknikal dan ciri fungsinya.

Alat Bantu Dengar Poket Terbaik

Bagi kebanyakan orang, alat pendengaran di telinga sangat tidak selesa untuk digunakan. Itulah sebabnya masih terdapat alat genggam klasik di pasaran, yang terdiri daripada dua bahagian - penguat suara itu sendiri, yang boleh disimpan di dalam poket dan fon kepala anda. Yang terakhir harus terkena saluran telinga.

Irama Aria-1

Peranti genggam ini sesuai untuk orang yang mempunyai tahap pendengaran yang paling ketara - ketiga dan keempat. Pengilang telah menyediakan kaedah digital untuk memproses bunyi. Kuasa maksimum peranti mencapai 145 dB. Tahap peningkatan suara adalah 80 dB, yang jauh lebih tinggi daripada semua peranti lain. Model ini berfungsi melalui bateri AA standard. Tubuh mempunyai kawalan kelantangan, pengaturan yang dapat diprogramkan, peranti ini dapat berfungsi pada 4 saluran. Untuk ini, 4 program berfungsi berbeza disediakan. Pengilang telah memberikan pengurangan kebisingan berkualiti tinggi dan penekanan maklum balas.

Kelebihan:

 • Kemungkinan penggunaan dengan kehilangan pendengaran yang ketara;
 • Tahap peningkatan kelantangan suara yang tinggi;
 • Kehadiran bateri di semua kedai;
 • Beberapa saluran program kerja dan berfungsi;
 • Bukan kos yang sangat tinggi.

Kekurangan:

 • Ergonomi rendah
 • Kesulitan penggunaan.

Bagi sesetengah orang yang lebih tua, model ini lebih senang digunakan daripada peranti lain yang terletak di belakang telinga atau di saluran telinga..

Alat pendengaran mana yang terbaik untuk dibeli

Terdapat model in-ear, behind-the-ear, in-ear dan pocket di pasaran. Setiap individu mesti memilih versi peranti yang sesuai. Anda juga mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebelum membeli, anda perlu memperhatikan tahap kelantangan maksimum, tahap peningkatan suara, julat kerja, kaedah penukaran suara, dimensi peranti.

Berikut adalah senarai alat bantu pendengaran terbaik di pasaran:

 • Alat bantu pendengaran di telinga yang paling murah - Ostrosluh 900.
 • Alat Bantu Dengar Dalam Telinga Berkualiti - Widex.
 • Model in-ear yang optimum untuk harga dan kualiti - Siemens.
 • Unit belakang telinga yang paling murah - Axon V-185.
 • Earhook dengan julat frekuensi operasi terbesar - PowerTone F-138.
 • Cangkuk telinga yang layak untuk harga dan kualiti - ReSound Match MA2T70-V.
 • Peranti dalam saluran terbaik untuk harga dan kualiti - Phonak Virto Q50-10.
 • Alat Bantu Dengar Pocket - Rhythm Aria-1.

Kehilangan pendengaran bukan sahaja mengganggu keselesaan hidup, tetapi juga meningkatkan risiko seseorang menghadapi situasi berbahaya. Itulah sebabnya, sekiranya terdapat gangguan pendengaran, alat pendengaran yang sesuai harus digunakan. Untuk membeli yang terbaik, anda perlu berjumpa dengan pakar otolaryngolog anda sendiri. Di samping itu, anda perlu memberi perhatian kepada ulasan pelanggan yang telah berjaya menggunakan model yang berbeza. Peringkat ini dapat membantu dalam hal ini..

Penguat suara untuk orang kurang upaya pendengaran

Bantuan pendengaran

Tidak ada antara kita yang kebal dari pelbagai penyakit. Perubatan moden telah melangkah maju, sejumlah besar ubat dan kaedah telah dikembangkan untuk rawatan penyakit. Orang kurang upaya sangat memerlukan penjagaan, perhatian dan perlindungan. Teknologi saintifik moden dapat memudahkan kehidupan orang kurang upaya dan membantu mereka menyesuaikan diri sebanyak mungkin dalam masyarakat. Contohnya, bagi orang yang cacat pendengaran, pelbagai alat pendengaran untuk orang kurang upaya pendengaran dan alat penguat bunyi dihasilkan. Peranti penguat suara canggih terkini menjadikan hidup lebih mudah bagi orang yang sukar mendengar.

Penguat Bunyi: Ciri

Peranti moden untuk menguatkan suara tersedia dalam pelbagai bentuk. Penguat untuk pendengaran berbeza dari segi ukuran, ciri teknikal dan kos. Tanpa mengira modifikasi, setiap penguat suara untuk orang yang cacat pendengaran berkesan secara maksimum dan akan membantu membezakan bunyi di tempat yang bising dan sesak. Peranti untuk menguatkan suara dilengkapi dengan pembesar suara yang kuat, mikrofon yang mudah digunakan, mikrocip bawaan, digabungkan dengan penguat.

Penguat suara (pendengaran) tidak mempunyai kontraindikasi terhadap pelbagai kategori umur orang. Sudah tentu semua orang boleh menggunakan alat sedemikian untuk memperkuatkan suara. Gunakan penguat suara sesuai dalam keadaan apa pun:

 • Seperti yang diarahkan oleh pakar, untuk penyesuaian pendengaran.
 • Amplifier untuk pendengaran sangat senang digunakan oleh pelajar untuk mendengar kuliah yang paling berkesan.
 • Semasa hobi kegemaran anda, seperti memancing atau memburu.
 • Alat bantu dengar boleh digunakan pada upacara, acara sosial, dan pesta.
 • Peranti ini akan membantu orang cacat pendengaran dan ketika menonton rancangan TV kegemaran anda.

Terima kasih kepada pembesar suara yang kuat, peranti untuk pendengaran menguatkan dan menghantar suara dalam keadaan apa pun.

Jenis peranti untuk menguatkan suara (pendengaran)

Peranti penguat suara boleh dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut penampilannya:

 • Yang paling biasa dan popular di kalangan pengguna, peranti di belakang telinga. Peranti yang sangat mudah dan praktikal, bersaiz kecil dengan ciri teknikal yang sangat baik.
 • Unit in-ear dilengkapi dengan alat khas tambahan untuk daya maksimum.
 • Peranti saluran untuk pendengaran untuk meningkatkan suara. Mereka berbeza dalam ukuran yang sangat kecil dan oleh itu alat seperti itu sangat sukar dikeluarkan dari auricle. Alat penguat suara dalam saluran dikontraindikasikan pada kanak-kanak dan mereka yang menderita bentuk penyakit yang teruk.

Untuk keselesaan maksimum orang, penguat suara untuk telinga dilengkapi dengan alat khas untuk mengatur sendiri kelantangan suara. Pembesar suara yang kuat dengan ciri teknikal yang sangat baik mencipta suara dengan sempurna, ini menjadikan penguat suara senyaman mungkin bagi setiap pengguna. Penggunaan alat yang tepat pada masanya untuk meningkatkan suara tidak akan kehilangan kemahiran bertutur. Oleh itu, apabila gejala gangguan pendengaran pertama muncul, perlu menggunakan alat untuk meningkatkan suara, tanpa mengira usia pengguna.

Peranti yang dipilih dengan betul untuk orang cacat pendengaran dengan ciri teknikal yang diperlukan akan membolehkan anda menyesuaikan diri secepat mungkin dan membiasakan diri dengan peranti.

Sebelum anda membeli alat untuk pendengaran untuk meningkatkan suara, anda perlu mempertimbangkan beberapa nuansa:

 • Kriteria utama ketika memilih penguat suara adalah ciri teknikal yang sangat baik bagi alat untuk pendengaran.
 • Peranti ini tidak mengatasi masalah pada telinga, tetapi hanya membantu membezakan bunyi. Oleh itu, adalah perlu untuk terus memantau dengan pakar dan mengikuti rawatan yang ditetapkan.
 • Untuk kecekapan maksimum, penguat suara harus digunakan untuk kedua telinga pada masa yang sama, jika mungkin..
 • Peranti ini dipilih secara individu untuk orang yang cacat pendengaran..

Untuk memesan penguat, anda hanya perlu menghubungi nombor telefon yang tertera di laman web atau mengisi aplikasi secara dalam talian dan kami akan memberikan peranti untuk meningkatkan suara dengan penghantaran ke seluruh Moscow.

Untuk membeli alat bantu pendengaran di Moscow dengan harga murah - Medtekhnika №7 Moscow

Alat pendengaran

Peranti penguat suara membantu orang yang mengalami masalah pendengaran untuk mengimbangi fungsi organ pendengaran yang hilang dan meningkatkan kualiti hidup dengan ketara. Model moden ringkas, mudah digunakan dan mempunyai tahap transmisi suara yang baik.

Alat Bantu Dengar Siemens STF PT1 (Sivantos)

Jenis kes: BTE, jenis pemprosesan isyarat: digital, bilangan saluran pemprosesan digital: 2. Julat frekuensi: 110-6000 Hz. Kawalan kelantangan: ya. Profil suara: 3 pcs. Tahan terhadap kelembapan, peluh dan habuk..

+penghantaran percuma di Moscow dalam Jalan Lingkaran Moscow!

Alat Bantu Dengar Siemens STF XP T3 (Sivantos)

Taip - di belakang telinga. Bilangan saluran pemprosesan - 4. Empat profil suara. Tahap perlindungan kelembapan - IP 67. Kuasa tinggi, sistem penindasan maklum balas. Keuntungan akustik - 140 dB. Julat frekuensi –100-5200 Hz.

+penghantaran percuma di Moscow dalam Jalan Lingkaran Moscow!

Alat pendengaran A&M Sivantos (Siemens) STF P T3

Bilangan profil suara adalah 4. Kaedah pemprosesan isyarat adalah digital. Jenis kuasa - bateri 675. Penguatan akustik - hingga 70 dB. Bunyi puncak hingga 132 dB. Perlindungan terhadap habuk dan peluh IP 67. Berat pakej - 90 g. Waranti - satu tahun dari tarikh pembelian.

+penghantaran percuma di Moscow dalam Jalan Lingkaran Moscow!

Alat pendengaran Phonak OK! KE ATAS

Jenis kes: di belakang telinga. Bilangan saluran: 1, bilangan program: 1. Kawalan kelantangan dengan penghafalan kedudukan. Penapis Perlindungan Mikrofon. Julat frekuensi: 100-4100 Hz. Untuk pendengaran gred 3 dan 4.

+penghantaran b / p di Moscow!

Alat pendengaran Phonak OK! SP

Jenis kes: di belakang telinga. Bilangan saluran: 1, bilangan program: 1. Kawalan kelantangan dengan penghafalan kedudukan. Penapis Perlindungan Mikrofon. Teknologi AudioSet yang dipatenkan. Untuk pendengaran gred 3 dan 4.
+penghantaran b / p di Moscow!

Alat bantu dengar Aurica Neo Classica 675M

Kerana memakai di belakang telinga. Mengimbangi kehilangan pendengaran sederhana hingga teruk. Pengendalian butang yang mudah pada casing, pengaturan nada frekuensi, perlindungan angin mikrofon. Penampilan estetik, sarung plastik berwarna daging.

+penghantaran percuma di Moscow dalam Jalan Lingkaran Moscow!

Alat bantu dengar Aurica Neo Classica 675P

Direka untuk orang yang mempunyai masalah pendengaran yang teruk. Di belakang telinga. Kawalan butang sederhana, dua program, perlindungan angin. Bateri: PR44 (675). Keuntungannya ialah 70 dB. VUZD90 - 135 dB. Waranti - 12 bulan.

+penghantaran percuma di Moscow dalam Jalan Lingkaran Moscow!

Alat bantu dengar Aurica Neo Classica 675S

Jenis badan BTE. Peranti analog untuk pesakit dengan pendengaran sederhana. VUZD - 125 dB. Keuntungan maksimum adalah hingga 55 dB. Mikrofon kalis angin. Tubuh berwarna daging.

+penghantaran percuma di Moscow dalam Jalan Lingkaran Moscow!

Alat pendengaran ReSound Match MA2T70-V

Taip - di belakang telinga. Pemprosesan isyarat - pemproses Coyote 3.1. Julatnya ialah 100-5960 Hz. Keuntungan suara maksimum ialah 54 dB. Pengurangan kebisingan - 22 dB. Penggunaan tenaga - 0,86 mA. Jenis Bateri - ZA13. Masa operasi dengan sekali caj - 337 jam.
+penghantaran b / p di Moscow!

Alat pendengaran ReSound Match MA2T80-V

Jenis pengancing - di belakang telinga. Mikropemproses - Coyote 3.1. Julat frekuensi yang dapat didengar adalah 100-6200 Hz. Penguat suara penuh - 72 dB. Output kebisingan tanpa penapisan - 26 dB. Penggunaan tenaga - 0,92 mA. Jenis bateri adalah ZA13. Hayat Bateri - 315 jam.
+penghantaran b / p di Moscow!

Bantuan pendengaran

Perincian kecil dan penting, kerana penguat suara dipakai dengan selesa dan memberikan suara yang jelas. Pelapik menutup dan melembutkan kawasan sentuhan di telinga, memainkan peranan yang sama seperti pada fon kepala konvensional. Jualan tunggal.

10 bateri untuk alat bantu dengar Widex (6 buah.)

Kuning. Sesuai untuk alat bantu pendengaran di telinga. Dalam bungkusan 6 keping. Purata jangka hayat - 6 minggu bergantung pada kekuatan model peranti.

Bateri 312 untuk alat bantu dengar Widex (6 buah.)

Warna coklat. Sesuai untuk alat bantu dengar jenis intra-telinga (mikro) atau belakang-telinga-telinga. Dalam bungkusan 6 keping. Purata jangka hayat - 6 minggu bergantung pada kekuatan model peranti.

13 Bateri untuk Alat Bantu Dengar Widex (6 buah.)

Warna jingga. Sesuai untuk alat pendengaran jenis telinga dan telinga. Dalam bungkusan 6 keping. Purata jangka hayat - 6 minggu, bergantung pada kekuatan model peranti.

675 bateri untuk alat bantu dengar Widex (6 pcs.)

Sesuai untuk alat bantu pendengaran di telinga. Dalam bungkusan 6 keping. Hayat purata - 1.5 bulan, bergantung pada jenis alat.

Alat bantu pendengaran BTE

Alat bantu pendengaran belakang telinga (BTE, Behind-the-Ear) terletak di belakang telinga. Tubuhnya disambungkan ke sisipan yang dibuat secara individu yang sesuai dengan auricle. Pelapik menghantar bunyi yang diperkuat ke saluran telinga. Oleh kerana penguatan isyarat yang ketara, alat bantu pendengaran di belakang telinga sangat diperlukan untuk kehilangan pendengaran yang mendalam. Mereka adalah model yang paling serba boleh dan popular yang terdapat di pasaran. Antara model belakang telinga yang sangat kuat, alat bantu pendengaran Phonak (Switzerland) sangat popular..

Kelebihan alat bantu pendengaran di belakang telinga

Semua CA di belakang telinga, tanpa mengira pengeluar (Phonak, Widex, dll.), Praktikal dan senang digunakan. Walaupun ukurannya besar, mereka hampir tidak dapat dilihat kerana reka bentuk khas dan palet warna yang dekat dengan warna kulit.

Kelebihan alat bantu dengar BTE Phonak, Widex, Oticon dan Unitron merangkumi ciri dan ciri berikut:

Kekuatan mekanikal. Peranti BTE telah membuktikan dirinya dalam alat bantu pendengaran pediatrik, terutamanya peranti Phonak dan Oticon..

Kuasa tinggi. Peranti BTE menggunakan bateri yang paling besar dan sesuai. Peranti Memberikan Pengukuhan Kuat.

Pembuatan. Terima kasih kepada badan yang besar, CA di belakang telinga membolehkan anda menggunakan semua teknologi terkini.

Fungsi yang luas. Setiap pengguna boleh membeli alat bantu dengar Phonak, Unitron, Widex atau Oticon, yang akan memaksimumkan tahap kehilangan pendengaran, gaya hidup dan keperluannya.

Pelbagai jenis alat bantu pendengaran di Melfon

Melfon menawarkan berbagai model dengan berbagai harga, yang berbeza dalam sekumpulan fungsi dan kekuatan. Katalog mengandungi peranti Phonak (Switzerland), Oticon (Denmark), Unitron (Kanada) dan Widex (Denmark), yang direka untuk orang-orang dengan pelbagai tahap gangguan pendengaran. Di Pusat, anda boleh menggunakan perkhidmatan pemilihan, konfigurasi, pembaikan dan penyelenggaraan CA.

Anda boleh memilih alat bantu pendengaran di Moscow dalam katalog kami.

Alat pendengaran

Cara memilih alat bantu pendengaran?

Alat bantu pendengaran isi rumah, alat penguat pendengaran dan alat penguat pendengaran adalah kategori alat untuk memperkuatkan suara, ia bukan alat perubatan dan tidak terlalu mahal. Kini anda boleh membeli alat bantu pendengaran dari 700 rubel. sehingga 4000 gosok.

Perbezaan utama antara alat bantu dengar perubatan dan alat bantu pendengaran isi rumah adalah pengaturan frekuensi yang diperkuat secara individu. Pakar memilih alat bantu pendengaran, bergantung pada tahap gangguan pendengaran, menyesuaikannya. Malangnya, harga untuk peranti sedemikian kini bermula dari 7.000 rubel. dan mencapai hingga 150 ribu rubel.

Setelah mengkaji penerangan terperinci mengenai peranti, menonton video anda boleh memilih alat bantu dengar sendiri atau orang yang anda sayangi. Perlu diingat bahawa jika terdapat penyakit pendengaran yang serius atau kerosakan pada saluran pendengaran, anda harus berjumpa doktor, mungkin penguat suara tidak akan dapat menyelesaikan masalah anda.

Sebilangan besar alat pendengaran kami sesuai untuk orang tua dan pendengaran dengan tahap kehilangan pendengaran yang rendah. Harga rendah, kemudahan penggunaan, pelbagai pilihan peranti (dengan fon kepala, telinga dalam dan belakang telinga, dengan bateri) menjadikan penguat pendengaran terjangkau untuk semua orang.

Alat Bantu Dengar atau Penguat Pendengaran: Membuat Pilihan yang Tepat!

Sebagai peraturan, seseorang kehilangan pendengaran secara beransur-ansur. Pada mulanya, suara yang paling senyap, tidak ekspresif dan nuansa halus "hilang". Oleh kerana itu, sukar bagi seseorang untuk memastikan perubahan dalam kemampuannya untuk mendengar. Sering kali, orang cuba mengabaikan sedikit masalah pendengaran sehingga perkara yang sangat penting untuk kehidupan seharian mulai hilang dari pelbagai suara yang dapat didengar, misalnya, tangisan kanak-kanak atau suara kereta yang menghampiri.

Bagaimana untuk kembali peluang untuk mendengar sepenuhnya? Soalan ini diajukan oleh semua orang yang mengalami masalah pendengaran. Dan kemudian timbul persoalan di hadapan seseorang: gunakan alat bantu dengar atau beli alat bantu dengar yang murah?

Alat bantu dengar adalah alat elektro-akustik perubatan yang biasanya diletakkan di telinga atau di belakang telinga dan direka untuk memperkuat dan memodulasi suara bagi pemiliknya. Untuk menonjolkan pertuturan manusia dengan sekerap mungkin dan untuk memastikan kejelasannya adalah tugas utama alat bantu pendengaran.

Alat pendengaran adalah alat yang bukan alat perubatan yang hanya meningkatkan kelantangan suara bagi pemakainya. Malah bunyi yang tidak anda perlukan akan menjadi lebih kuat, misalnya, bunyi cawan pemukul akan mengejutkan anda. Ini boleh dibandingkan dengan memakai cermin mata. Oleh itu, jika anda tidak melihat dari jauh dan membeli gelas yang mengimbanginya, maka dengan cermin mata ini, anda tidak boleh, misalnya, membaca buku, semuanya akan kabur.

Lebih-lebih lagi, jika anda mendengar, misalnya, bunyi [a], maka anda akan mendengarnya lebih kuat, dan jika anda tidak mendengar bunyi [k], [f], [s] atau deringan telefon, maka anda tidak akan mendengarnya. Lebih-lebih lagi, penggunaan penguat suara secara berterusan boleh menyebabkan kecederaan akustik, dan seterusnya menjadi gangguan pendengaran yang lebih besar..

Mengapa ia berlaku? Nampaknya jika sesuatu tidak didengar, naikkan kelantangannya. Tetapi tidak begitu mudah. Faktanya adalah bahawa setiap bunyi terletak pada frekuensi yang berbeza, dan dengan kehilangan pendengaran, "kegagalan" frekuensi terbentuk. Lebih-lebih lagi, bagi setiap orang, "kegagalan" ini adalah individu. Alat bantu dengar dapat mengimbangi mereka, tetapi alat bantu pendengaran tidak dapat. Maksudnya, jika anda tidak mendengar suara yang ditunjukkan dalam Skema 1 dan melampaui segi empat tepat kelabu, maka anda tidak akan mendengarnya walaupun anda menetapkan penguat pendengaran ke kelantangan maksimum.

Diagram 1. Apa yang didengar oleh seseorang yang menggunakan alat bantu dengar dan alat bantu dengar?.

Perbezaan antara alat bantu pendengaran dan penguat bunyi

Penerbitan Mengenai Asma