Selagi kita memperlakukan berdengkur secara eksklusif sebagai fenomena akustik yang tidak menyenangkan, itu tidak menimbulkan minat kita. Tetapi setelah latihan malam yang dianggap tidak berbahaya menjadi diagnosis - Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS), kami cuba mendapatkan sebanyak mungkin maklumat mengenai masalah ini dan juga untuk memahami betapa seriusnya penyakit ini kepada tubuh kita. Tetapi untuk bertutur dalam bahasa yang sama dengan doktor, anda perlu menangani beberapa istilah, misalnya, apa itu apnea dan hipopnea.

Apnea dan hypopnea - apa perbezaannya

Apnea dan hypopnea - apakah itu dan apakah perbezaan di antara mereka? Soalan ini timbul untuk semua orang yang telah didiagnosis dengan OSA. Bagaimanapun, konsep-konsep ini sering dijumpai dalam proses berkomunikasi dengan doktor khusus dan ketika membaca literatur khas.

Apnea adalah pemberhentian pernafasan selama 10 saat atau lebih, di mana aliran udara yang melalui saluran udara berkurang sebanyak 90%. Episod apnea berakhir dengan reaksi pengaktifan, iaitu otak bangun untuk beberapa saat untuk menghantar penggera dan membuat pesakit kembali bernafas. Sekiranya, semasa kejadian pernafasan, dada dan / atau dinding perut terus naik dan turun, penyebab penyakit pernafasan dalam tidur adalah halangan. Sekiranya pergerakan ciri tidak ada, apnea adalah pusat. Dalam beberapa kes, apnea obstruktif juga berlaku tanpa pergerakan pernafasan dada dan dinding perut, kerana penurunan struktur lembut faring kadang-kadang menyebabkan penghentian refleks usaha pernafasan.

Hypopnea adalah episod penangkapan pernafasan yang tidak lengkap yang berlangsung sekurang-kurangnya 10 saat, disertai dengan reaksi kebangkitan dan / atau penurunan aliran udara sekurang-kurangnya 30%, serta penurunan tahap oksigen dalam darah sebanyak 3% atau lebih. Mirip dengan hipopnea adalah kebangkitan mikro yang berkaitan dengan usaha pernafasan. Semasa kejadian pernafasan ini, pengaktifan otak juga terjadi, tetapi aliran udara berkurang kurang dari 30% dari normal, dan kejadian itu sendiri tidak disertai oleh penurunan kadar oksigen darah yang ketara. Tidak seperti apnea dan hypopnea, kebangkitan mikro yang disebabkan oleh usaha pernafasan tidak diperlukan untuk pendaftaran semasa polisomnografi.

Untuk mempermudah perkara di atas, apnea adalah penahan pernafasan yang lengkap, dan hipopnea adalah separa. Dengan apnea selama 10 atau lebih saat, pesakit sama sekali tidak bernafas, dan dengan hipopnea, walaupun pernafasan berterusan, oksigen tidak mencukupi memasuki paru-paru.

Apnea dan hypopnea menimbulkan bahaya kesihatan..

 • Pertama, kebangkitan mikro yang menyertai kejadian pernafasan ini menjadikan tidur menjadi dangkal dan berpecah-belah. Walaupun otak bangun hanya beberapa saat dan selalunya pesakit tidak mengingati perkara ini, rehat malam tidak menyegarkan dan tidak membantu mengembalikan kekuatan. Dalam kes-kes yang sangat teruk, bilangan episod apnea dan hipopnea boleh mencapai 100 setiap jam. Ia tidak menghairankan bahawa pesakit merasa terharu pada waktu pagi dan bertarung dengan mengantuk sepanjang hari..
 • Kedua, episod apnea dan hipopnea dipenuhi dengan penurunan tahap oksigen dalam darah. Dalam apnea yang teruk, pesakit mungkin tidak dapat bernafas selama 3-4 jam setiap malam, yang dengan tidur 8 jam standard merangkumi sekitar setengah dari waktu rehat malam. Kelaparan oksigen secara berkala membawa kepada penggunaan jantung dan saluran darah yang cepat.

Indeks Apnea Hypopnea

Istilah lain yang biasa digunakan dalam diagnosis dan rawatan OSAS adalah Apnea-Hypopnea Index (YAG). Ini adalah jumlah episod penangkapan pernafasan lengkap atau separa selama satu jam tidur (dengan polisomnografi) atau satu jam penyelidikan (dengan pencetakan pernafasan). Ia dikira dengan formula: (bilangan episod apnea + bilangan episod hipopnea) / waktu tidur atau belajar. YAG harus dibezakan dari IDR (indeks gangguan pernafasan), pengiraannya juga mengambil kira kebangkitan mikro yang berkaitan dengan usaha pernafasan.

YAG digunakan secara tradisional untuk menilai keparahan OSAS.

Sindrom Sleep Apnea

Pengenalan

Sindrom apnea tidur adalah penyakit serius di mana pernafasan berulang kali berhenti untuk waktu yang cukup lama, mengganggu tidur; selalunya kerana ini, tahap oksigen menurun sementara dan tahap karbon dioksida dalam darah meningkat.

 • Orang dengan sindrom apnea tidur sering mengantuk pada siang hari, berdengkur dengan kuat, mereka mengalami episod penelan udara atau sesak nafas, penghentian nafas sementara dan kebangkitan tiba-tiba dengan dengkuran yang kuat.
 • Walaupun diagnosis sindrom sebahagiannya bergantung pada penilaian gejala doktor, doktor biasanya menggunakan polisomnografi untuk mengesahkan diagnosis dan menentukan keparahan gangguan..
 • Untuk rawatan sindrom sleep apnea, tekanan saluran udara positif yang berterusan, pemilihan aplikator oral oleh doktor gigi, dan kadang-kadang campur tangan pembedahan boleh digunakan.

Terdapat tiga jenis sindrom apnea tidur:

 • sindrom apnea tidur obstruktif (OSAS);
 • sindrom apnea tidur pusat (SCAS);
 • sindrom apnea tidur campuran (gabungan OSAS dan SCAS).

Sindrom Apnea Tidur Obstruktif

OSA, jenis apnea tidur yang paling biasa, berlaku kerana penutupan berulang pada kerongkong atau saluran pernafasan atas semasa tidur. Saluran udara atas merangkumi saluran udara dari mulut dan lubang hidung ke faring dan ke alat vokal; struktur ini dapat mengubah kedudukannya semasa proses pernafasan.

Apnea jenis ini mempengaruhi kira-kira 2 hingga 9% orang. OSA lebih kerap berlaku pada orang gemuk.

Dengan OSAS, pernafasan berulang kali terganggu semasa tidur selama lebih dari 10 saat. Orang-orang ini mempunyai 5 hingga 30 atau lebih episod kegagalan pernafasan setiap jam.

Obesiti, mungkin digabungkan dengan perubahan yang berkaitan dengan usia dan faktor lain, menyebabkan penyempitan saluran pernafasan atas. Penyalahgunaan alkohol dan ubat pelali memperburuk OSAS. Tekak sempit, leher tebal dan kepala bulat, yang biasanya merupakan faktor keturunan, meningkatkan risiko apnea tidur. Tahap hormon tiroid yang rendah (hipotiroidisme) atau pertumbuhan yang berlebihan dan tidak normal kerana rembesan hormon pertumbuhan yang berlebihan (akromegali) boleh menyumbang kepada OSAS. Kadang kala penyebabnya adalah strok..

Sindrom apnea tidur obstruktif pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, amandel palenin atau adenoid yang membesar, beberapa penyakit pergigian (seperti gigitan dalam yang kuat), obesiti, dan malformasi tertentu (seperti rahang bawah yang luar biasa kecil) boleh menyebabkan OSA.

Hampir semua kanak-kanak menderita sleep apnea berdengkur. Gejala lain semasa tidur mungkin termasuk tidur yang gelisah dan berpeluh malam. Beberapa kanak-kanak membuang air kecil di atas katil. Gejala pada waktu siang mungkin merangkumi pernafasan melalui mulut, sakit kepala setelah bangun tidur, dan masalah untuk menumpukan perhatian..

Masalah pembelajaran dan beberapa masalah tingkah laku (misalnya, hiperaktif, impulsif, dan pencerobohan) adalah gejala biasa apnea tidur obstruktif yang teruk pada kanak-kanak. Kanak-kanak juga mungkin mengalami pertumbuhan yang tidak stabil. Mengantuk pada waktu siang yang berlebihan jarang berlaku pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa dengan OSAS.

Sindrom Sleep Apnea

SCAS, jenis sindrom apnea tidur yang lebih jarang berlaku, berlaku akibat gangguan kawalan pernafasan di bahagian otak yang disebut "batang otak". Sebagai peraturan, batang otak sangat sensitif terhadap perubahan tahap karbon dioksida (produk sampingan metabolisme) dalam darah. Pada tahap tinggi karbon dioksida dalam darah, batang otak menghantar isyarat kepada otot pernafasan untuk bernafas lebih dalam dan lebih cepat untuk mengusir karbon dioksida semasa menghembus nafas dan sebaliknya. Dengan SCAS, batang otak kurang sensitif terhadap perubahan tahap karbon dioksida. Akibatnya, orang dengan sindrom apnea tidur pusat bernafas lebih cetek dan lebih perlahan daripada pernafasan biasa.

Penyebab sindrom apnea tidur pusat mungkin adalah penggunaan opioid untuk menghilangkan rasa sakit, serta beberapa ubat lain. Menginap di tempat tinggi juga boleh menyebabkan SCAS. SCAS boleh berlaku pada orang yang mengalami kegagalan jantung. Tumor otak jarang menyebabkan gangguan ini. Tidak seperti OSAS, obesiti bukanlah penyebab SCAS..

Dalam satu bentuk sindrom apnea tidur pusat, yang disebut "Undine Curse" dan biasanya terjadi pada bayi baru lahir, pesakit mungkin tidak bernafas dengan betul atau bahkan berhenti bernafas, kecuali jika mereka terjaga sepenuhnya. Kutukan Undine boleh membawa maut.

Sindrom Apnea Tidur Campuran

Jenis ketiga, sindrom sleep apnea campuran, adalah gabungan OSAS dan SCAS semasa episod apnea tidur. Episod sindrom campuran paling kerap bermula dan dianggap sebagai sindrom apnea tidur obstruktif..

Gejala dan tanda

Gejala semasa tidur, sebagai peraturan, adalah yang pertama diperhatikan oleh seseorang yang sedang tidur berdekatan, atau oleh rakan sebilik atau apartmen. Untuk semua jenis sindrom apnea tidur, pernafasan boleh menjadi perlahan secara patologi dan menjadi dangkal, atau tiba-tiba berhenti (kadang-kadang sehingga 1 minit) dan kemudian disambung semula.

Untuk semua jenis sindrom apnea tidur, gangguan tidur boleh menyebabkan mengantuk pada waktu siang, keletihan, mudah marah, sakit kepala pada waktu pagi, pemikiran yang perlahan, dan kesukaran untuk menumpukan perhatian. Oleh kerana tahap oksigen darah dapat dikurangkan dengan ketara, fibrilasi atrium dan tekanan darah dapat meningkat..

- Sindrom apnea tidur yang obstruktif.

Dalam apnea tidur yang obstruktif, gejala yang paling biasa adalah berdengkur, walaupun kebanyakan orang yang berdengkur tidak mengalami apnea tidur. Di OSAS, berdengkur biasanya berselang, dengan episod kesukaran bernafas atau sesak nafas, berhenti bernafas dan terbangun secara tiba-tiba dengan dengkuran yang kuat. Seseorang boleh bangun dengan serangan mati lemas dan ketakutan.

Pada waktu pagi, orang sering tidak tahu bahawa mereka terbangun berkali-kali pada waktu malam. Sebilangan orang bangun dengan sakit tekak dan mulut kering. Dengan OSAS yang teruk pada waktu malam, terdapat serangan mendengkur berulang dan berdengkur kuat yang berpanjangan, dan pada siang hari seseorang mengalami rasa mengantuk atau tidak sengaja tertidur sebentar.

Orang mungkin tidur sekejap-sekejap.

Pada orang yang hidup sendiri, rasa mengantuk pada waktu siang mungkin merupakan gejala yang paling ketara. Akibatnya, mengantuk mula mengganggu kerja pada siang hari dan mengurangkan kualiti hidup. Contohnya, seseorang mungkin tertidur ketika menonton TV, dalam mesyuarat, atau lebih mengantuk, walaupun ketika memandu, misalnya, berhenti di lampu isyarat merah. Ingatan mungkin terganggu, keinginan seksual mungkin lemah, dan hubungan interpersonal menderita, kerana seseorang tidak dapat mengambil bahagian aktif dalam hubungan kerana mengantuk dan mudah marah.

Dengan sindrom apnea tidur obstruktif, risiko strok, infark miokard, fibrilasi atrium (gangguan irama jantung patologi) dan peningkatan tekanan darah meningkat. Lelaki paruh baya dengan 30 atau lebih episod OSA sejam mempunyai peningkatan risiko kematian pramatang..

- Sindrom apnea tidur pusat.

Dengan SCAC, berdengkur tidak begitu ketara. Walau bagaimanapun, irama pernafasan tidak teratur dan terganggu oleh jeda. Pernafasan Chain-Stokes (pernafasan berkala) adalah sejenis sindrom apnea tidur pusat. Semasa bernafas Chain-Stokes, seseorang secara beransur-ansur mula bernafas lebih cepat, kemudian lebih perlahan, kemudian pernafasan berhenti untuk jangka waktu pendek dan disambung semula. Kemudian kitaran berulang lagi. Setiap kitaran berlangsung dari 30 saat hingga 2 minit.

- Sindrom hipoventilasi kerana kegemukan.

Orang dengan obesiti yang melampau juga mungkin menderita sindrom hipoventilasi kerana obesiti (sindrom Pickwick) dalam kombinasi dengan sindrom apnea tidur obstruktif dengan atau tanpa tidur. Lemak berlebihan mengganggu pergerakan dada, dan lemak berlebihan di bawah diafragma menekan paru-paru, yang bersama-sama menyebabkan pernafasan permukaan kurang berkesan. Lemak berlebihan di tekak menekan saluran pernafasan atas, mengurangkan aliran udara. Pengendalian fungsi pernafasan mungkin terganggu, mengakibatkan sindrom apnea tidur pusat.

Diagnostik

Kecurigaan sindrom apnea tidur adalah berdasarkan gejala seseorang. Doktor kadang-kadang menggunakan soal selidik untuk membantu mengenal pasti gejala, seperti mengantuk yang berlebihan pada waktu siang yang mungkin disebabkan oleh OSA. Diagnosis biasanya disahkan dan keparahan penyakit di makmal tidur ditentukan menggunakan ujian yang disebut polysomnography. Pemeriksaan ini dapat membantu doktor membezakan antara OSAS dan SCAS..

Dengan polisomnografi:

 • Electroencephalography (EEG) digunakan untuk memantau perubahan tahap tidur dan pergerakan mata..
 • Oksimetri, di mana elektrod diletakkan di hujung jari atau cuping telinga, digunakan untuk menentukan tahap oksigen dalam darah..
 • Pengukuran aliran udara dilakukan dengan menggunakan alat yang diletakkan di depan lubang hidung dan mulut.
 • Amplitud dan jenis pernafasan diukur menggunakan monitor yang terletak di dada.

Selalunya, monitor mudah alih yang digunakan di rumah digunakan untuk mendiagnosis sindrom. Monitor ini mengukur kadar denyutan jantung, kadar oksigen darah, usaha pernafasan, kedudukan dan aliran udara melalui hidung..

Kadang kala, doktor perlu melakukan pemeriksaan tambahan untuk menentukan penyebabnya. Orang yang mengalami apnea tidur dapat diperiksa untuk komplikasi, seperti tekanan darah tinggi dan fibrilasi atrium. Sekiranya doktor mengesyaki SCEC, pemeriksaan jarang diperlukan untuk menentukan penyebabnya..

Rawatan

Rawatan merangkumi perkara berikut:

 • Kawalan faktor risiko;
 • Tekanan saluran udara positif berterusan atau penggunaan titisan, atau alat lain yang dipilih oleh doktor gigi;
 • Mungkin pembedahan di saluran udara atau rangsangan elektrik saluran pernafasan atas.

Pesakit harus diberi amaran mengenai risiko yang berkaitan dengan memandu, mengendalikan peralatan berat, atau aktiviti lain yang secara tidak sengaja tertidur semasa berbahaya. Orang yang menjalani pembedahan harus memberitahu pakar bius mereka bahawa mereka menderita sleep apnea kerana anestesia kadang-kadang boleh menyebabkan penyempitan saluran udara tambahan..

Dalam kumpulan sokongan, orang yang mengalami apnea tidur dan saudara-mara mereka boleh mendapatkan maklumat yang diperlukan untuk membantu menangani penyakit ini..

- Sindrom apnea tidur yang obstruktif.

Dengan rawatan yang mencukupi, prognosis biasanya sangat baik. Gangguan ini tidak mempengaruhi jangka hayat, dan komplikasi yang paling serius dapat dicegah. Berat badan, berhenti merokok, dan penyalahgunaan alkohol dapat membantu. Ia perlu untuk merawat jangkitan hidung dan alahan. Rawatan untuk hipotiroidisme dan akomegali diperlukan. Selepas pembedahan pembedahan (bariatric) untuk kegemukan pada orang yang mempunyai berat badan berlebihan (obesiti patologi), keparahan sindrom sering berkurang dan gejala hilang, tetapi walaupun orang menurunkan berat badan dengan ketara selepas pembedahan, mereka mungkin tidak mengalami penurunan yang signifikan dalam keparahan sindrom apnea dalam mimpi dan gejala yang berkaitan.

Orang yang berdengkur teruk dan sering terkena sesak nafas dalam mimpi dilarang minum alkohol atau pil tidur, antihistamin dengan kesan penenang atau ubat lain yang menyebabkan rasa mengantuk. Tidur di satu sisi atau mengangkat kepala dapat membantu mengurangkan berdengkur. Peranti khas yang dipasang di bahagian belakang menghalang orang tidur di punggung. Pelbagai alat dan semburan untuk melegakan berdengkur tersedia untuk dijual, yang dapat membantu dengan mendengkur sederhana, tetapi tidak berkesan dengan OSAS. Terdapat beberapa prosedur pembedahan untuk merawat berdengkur, tetapi bukti keberkesanannya dan tempoh tindakannya tidak mencukupi..

Orang dengan OSA, terutama mereka yang mengalami rasa mengantuk pada waktu siang yang berlebihan, kemungkinan besar akan dirawat dengan tekanan saluran udara positif berterusan (PDAP). Semasa prosedur CPAP, orang bernafas melalui topeng muka atau hidung, yang memberikan tekanan saluran udara yang sedikit lebih tinggi. Tekanan yang meningkat seperti itu membuka kerongkong semasa seseorang menghirup. Dengan CPAP, udara yang dibekalkan dapat dilembapkan lebih jauh. Pengawasan perubatan yang teliti diperlukan selama 2 minggu pertama kursus untuk memastikan topeng yang betul dan membantu membiasakan diri dengan tidur dengan topeng.

Sebilangan orang yang menggunakan CPAP terus mengalami rasa mengantuk pada waktu siang yang berlebihan. Orang-orang seperti itu mungkin berguna untuk menggunakan modafinil, yang merupakan perangsang ringan yang digunakan untuk mengubati rasa mengantuk pada siang hari pada orang dengan apnea tidur yang menghalangi. Ubat-ubatan lain juga sedang diuji untuk merawat penderita OSA..

Aplikator oral yang boleh ditanggalkan yang dipilih oleh doktor gigi dapat membantu melegakan OSA (dan berdengkur) pada orang dengan apnea tidur ringan hingga sederhana. Aplikator ini, yang dipakai hanya semasa tidur, membantu menjaga saluran udara terbuka. Sebilangan besar aplikator memisahkan rahang dan mendorong rahang bawah ke hadapan sehingga lidah tidak dapat bergerak ke belakang dan menyekat tekak. Peranti lain menarik lidah ke hadapan.

Rangsangan saluran pernafasan atas adalah prosedur di mana alat implan digunakan untuk mengaktifkan salah satu dari dua saraf kranial dari 12 pasang (saraf hyoid). Terapi ini boleh berjaya pada orang dengan OSAS sederhana hingga teruk yang tidak boleh bertolak ansur dengan CPAP..

Pembedahan di kepala atau leher sebagai rawatan untuk sindrom apnea tidur membantu dengan amandel palatina yang membesar atau penyumbatan saluran pernafasan atas yang jelas oleh beberapa struktur lain. Pada kanak-kanak, rawatan yang paling biasa adalah pembedahan membuang tonsil dan adenoid..

Pembedahan jenis ini biasanya melegakan sindrom, terutamanya jika amandel atau adenoid membesar. Campur tangan pembedahan kadang-kadang dilakukan pada orang yang tidak tersumbat sekiranya rawatan lain tidak membantu. Prosedur lain yang biasa adalah uvulopalatopharyngoplasty, yang membuang tisu di sekitar saluran pernafasan atas (contohnya, amandel dan adenoid). Selalunya, prosedur ini membantu orang yang mengalami apnea tidur sederhana. Prosedur pembedahan lain kadang-kadang dilakukan, tetapi setakat ini belum cukup dipelajari..

- Sindrom apnea tidur pusat.

Seboleh-bolehnya, rawatan penyakit yang mendasari dijalankan. Sebagai contoh, ubat-ubatan diresepkan untuk mengurangkan keparahan kegagalan jantung. Beberapa ujian klinikal yang teratur untuk rawatan lain untuk sindrom ini sedang dijalankan. Oksigen yang disalurkan melalui kanula hidung (tidak di bawah tekanan) dapat mengurangkan bilangan episod apnea pada orang yang kadar oksigennya menurun semasa tidur.

Bagi sesetengah orang yang mengalami apnea tidur pusat, CPAP dapat membantu. Rawatan ini untuk penghidap SCAS dengan pernafasan Cheyne-Stokes mengurangkan kejadian apnea dan mengurangkan keparahan kegagalan jantung, tetapi tidak meningkatkan kelangsungan hidup..

Penggunaan acetazolamide dapat membantu orang dengan apnea tidur pusat, disebabkan oleh ketinggian tinggi, dan juga, mungkin, orang di permukaan laut. Implantasi pembedahan alat yang merangsang diafragma (perangsang saraf diafragmatik / papillary) sambil membantu seseorang bernafas membantu beberapa orang..

Apnea - apa itu?

Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Anda selalu diberitahu bahawa anda berdengkur dengan kuat dan dari semasa ke semasa berhenti bernafas semasa tidur anda?
Setiap pagi anda merasa terharu dan mengantuk?
Anda kerap bangun pada waktu malam?
Pada waktu siang, anda tidak dapat menumpukan perhatian pada pekerjaan anda.?
Impian anda, dengan alasan yang tidak anda ketahui, menjadi gelisah?
Anda mula melihat kerengsaan yang berlebihan dan beberapa masalah dalam kehidupan intim.?
Sekiranya jawapan untuk semua soalan ini adalah positif, kemungkinan besar anda menderita sindrom sleep apnea..
Apakah keadaan ini, apa sebab perkembangannya dan bagaimana menanganinya, anda boleh mengetahui dengan membaca artikel ini.

Menyatakan konsep

Istilah "apnea" berasal dari kata "apnoia", yang diterjemahkan dari bahasa Yunani sebagai "kurang bernafas" atau "menghentikan pergerakan pernafasan." Ringkasnya, istilah ini merujuk kepada penangkapan pernafasan, yang paling sering terjadi pada tahap tidak sedar. Dengan sendirinya, keadaan ini tidak boleh disebut berbahaya. Jadi, sebagai contoh, perenang di laut dalam dapat menahan nafas sehingga 7 minit. Orang biasa berjaya tidak bernafas sehingga 40 saat. Bagi apnea, dalam kes ini, penangkapan pernafasan yang tidak sedarkan diri dapat terjadi dari 20 - 30 saat hingga 2 - 3 minit. Penangkapan pernafasan berulang menyebabkan sejumlah gejala. Akibatnya, kita bercakap mengenai sindrom apnea tidur. Terdapat perkara seperti "apnea palsu." Dalam kes ini, penangkapan pernafasan berlaku dengan kerengsaan kulit yang teruk. Selalunya, kerengsaan seperti ini diperhatikan semasa badan direndam dalam air yang sangat sejuk.

Pakar moden membezakan 3 jenis keadaan ini, iaitu:
1. Kurang bernafas dalam mimpi;
2. Kekurangan pernafasan yang menghalangi dalam mimpi;
3. Kekurangan nafas bercampur atau kompleks.

1. Kekurangan pernafasan pusat: berlaku pada saat otak kerana satu sebab atau yang lain berhenti menghantar isyarat ke otot pernafasan yang mengawal proses pernafasan untuk jangka waktu tertentu. Oleh kerana otot berhenti berfungsi, pernafasan berhenti sebentar. Perhatikan bahawa fenomena ini tidak begitu biasa dalam amalan perubatan. Pesakit seperti itu mengingatkan kebangkitan mereka yang kerap semasa tidur..

2. Kurang bernafas secara obstruktif: berlaku apabila aliran udara terganggu kerana penyempitan lumen saluran pernafasan yang berlebihan. Pada masa yang sama, otak terus menghantar isyarat yang diperlukan ke otot pernafasan. Lumen saluran pernafasan menyempit dengan latar belakang kelonggaran otot-otot faring yang berlebihan. Sejak pernafasan berhenti, ini menyebabkan penurunan tahap oksigen yang ketara. Untuk memulihkan proses pernafasan, seseorang perlu bangun hanya beberapa saat. Kebangkitan seperti itu tidak lama sehingga kebanyakan orang tidak mengingatinya. Serangan penahan pernafasan obstruktif diulang secara berkala. Selalunya dari 5 hingga 30 kali sejam sepanjang tidur.

3. Kurang bernafas bercampur atau kompleks: berlaku juga di tengah, tetapi dengan masa berlalu menjadi bentuk obstruktif. Ia disertai dengan penyumbatan saluran pernafasan atas dan pelanggaran irama pernafasan yang jelas. Bagi penangkapan pernafasan, ia berlaku secara berkala.

Punca

Siapa yang berisiko?

1. Orang yang berumur lebih dari 60 tahun: dalam kes ini, semuanya dijelaskan oleh fakta bahawa dengan usia, tisu lembut faring cenderung kehilangan keanjalannya;

2. Lelaki: dalam hubungan seks yang lebih kuat, fenomena ini diperhatikan lebih kerap daripada pada wanita. Pada wanita, apnea paling kerap berlaku selepas menopaus. Pakar mengaitkannya dengan perbezaan tahap progesteron;

3. Warganegara dengan pelbagai gangguan endokrin: dalam kes ini kita bercakap mengenai kedua-dua hipotiroidisme (keadaan di mana terdapat kekurangan hormon tiroid yang berterusan) dan akomegali (peningkatan patologi pada bahagian tertentu badan yang dikaitkan dengan pengeluaran hormon pertumbuhan yang berlebihan);

4. Pesakit yang menyalahgunakan dadah: terutamanya ubat penenang, ubat penenang, dan juga pil tidur;

5. Orang yang menderita kegemukan: penangkapan pernafasan sementara pada sekitar 25 - 70% kes diperhatikan pada orang yang menderita berat badan berlebihan. Oleh kerana orang seperti ini mempunyai sejumlah besar lemak di bawah selaput lendir, lumen saluran pernafasan mereka semakin menyempit. Mereka mempunyai keupayaan paru-paru yang lemah dan berfungsi. Akibatnya, kegagalan pernafasan berlaku, yang menyebabkan ambang karbon dioksida pusat pernafasan meningkat. Episod menahan nafas dalam kes sedemikian keduanya menjadi lebih kerap dan memanjang;

6. Orang yang tidak mengikuti peraturan gaya hidup sihat: penyalahgunaan alkohol amat berbahaya. Dalam alkoholik, sindrom penangkapan pernafasan obstruktif dicatat 15 hingga 20 kali lebih kerap;

7. Warganegara dengan penyakit dan ubah bentuk mulut, hidung dan tekak: lelangit lembut panjang, tumor dan sista, rahang bawah kecil, adenoid, anjakan rahang posterior, kecederaan tulang hidung, lokasi tulang hyoid yang tidak betul, dan lain-lain;

8. Orang yang menderita kelemahan otot: kelemahan otot dalam kes seperti ini boleh berasal. Selalunya ia dikaitkan dengan kekurangan kalsium, kalium atau magnesium dalam badan.

Gejala biasa

Kemungkinan akibatnya

 • Kemerosotan kualiti hidup;
 • Keluhan jantung;
 • Pening dan sakit kepala yang kerap;
 • Kemurungan;
 • Kurang keyakinan diri;
 • Mati pucuk;
 • Mimpi ngeri;
 • Fobia (ketakutan yang tidak terkawal);
 • Peningkatan tekanan;
 • Keperluan berterusan untuk tidur;
 • Infarksi miokardium;
 • Pukulan;
 • Penyalahgunaan kopi dan minuman tenaga untuk mengatasi keletihan;
 • Kematian mendadak dalam mimpi.

Apabila anda tidak dapat melakukannya tanpa nasihat pakar?

Apakah bahaya utama??

Apnea berbahaya terutamanya oleh hipoksia, iaitu kekurangan oksigen. Menahan nafas menghentikan aliran udara, yang pada gilirannya memprovokasi penurunan secara beransur-ansur dalam kandungan oksigen dalam darah. Kadang kala tahap oksigen turun ke tahap kritikal. Orang yang berdengkur tiba-tiba reda, dan kulitnya memperoleh warna kebiruan. Sudah tentu, ini menakutkan. Dalam keadaan ini, seseorang tidak lama. Ini tidak menghairankan, kerana otaknya terus berfungsi dan memberikan perintah: "Bangun!".

Sudah tentu, seseorang bangun, menghirup oksigen yang hilang, dan pernafasannya disambung semula. Dan semuanya akan baik-baik saja, tetapi hanya mimpi biasa yang seharusnya tidak seperti itu. Dalam keadaan normal, fasa tersebut harus terdiri daripada fasa yang bergantian, di mana terdapat penurunan tekanan darah, sintesis pelbagai hormon, kelonggaran otot, dll Sekiranya seseorang bangun sepanjang masa, tubuhnya tidak dapat tidur nyenyak. Pada orang seperti itu, impian itu dangkal dan terdiri daripada banyak pecahan. Mustahil untuk mendapatkan kembali kekuatan semasa mimpi seperti itu. Ternyata badan selalu mengalami tekanan. Akibatnya, pertama sekali, keadaan umum sistem saraf autonomi, yang mengatur fungsi organ dalaman, berubah. Fenomena ini memberi kesan negatif kepada keadaan umum sistem kardiovaskular. Pesakit dengan patologi paru obstruktif kronik seperti bronkitis kronik atau asma bronkial semakin merosot..

Apnea dan darah tinggi

Beberapa saintis mendakwa bahawa hipertensi arteri adalah salah satu komplikasi penyakit kardiovaskular yang paling biasa. Keadaan ini berlaku pada 40 - 90% pesakit yang mengalami kegagalan pernafasan sementara. 22-30% pesakit dengan hipertensi arteri juga mengalami gangguan pernafasan semasa tidur. Penyelidik masih tidak dapat memahami apa yang menjadi penyebabnya dan apakah akibatnya. Pertama, dalam kedua-dua kes, faktor risiko yang sama dibezakan - ini adalah merokok, penyalahgunaan alkohol, berat badan berlebihan, usia. Kedua, para saintis berpendapat bahawa kelewatan bernafas dengan kebangkitan seseorang yang seterusnya menyebabkan kerja sistem saraf simpatik yang semakin meningkat, yang seterusnya menyebabkan vasospasme dan peningkatan tekanan darah yang ketara.

Kaedah Diagnostik

Sekiranya anda meminta bantuan ahli somnologi yang berpengalaman, maka setelah mendengar semua aduan anda, dia akan dapat mendiagnosis anda dengan mudah dan tanpa berlengah. PSG (kajian polisomnografi kompleks) akan membantu menjelaskan diagnosis. Kajian ini adalah proses komprehensif pemantauan dan rakaman parameter fisiologi semasa tidur dan merangkumi kaedah berikut:

1. Pnevmotachografiya (rakaman berterusan kelajuan volumetrik udara yang dihirup dan dihembus);
2. Electroencephalography (kaedah untuk mengkaji aktiviti otak, berdasarkan jumlah rakaman aktiviti bioelektrik zon, kawasan, dan lobus otak individu);
3. Pulse oximetry (kaedah penyelidikan yang menentukan ketepuan hemoglobin dalam darah arteri dengan oksigen);
4. Elektromiografi (kaedah untuk mengkaji potensi bioelektrik yang berlaku pada otot rangka semasa pengujaan serat otot);
5. Elektrokardiografi (teknik pendaftaran, serta kajian medan elektrik yang terbentuk semasa kerja jantung);
6. Oxycapnography (kaedah penyelidikan yang membolehkan anda menilai pertukaran gas semasa tidur);
7. Electrooculography (kaedah penyelidikan yang membolehkan anda mencatat pergerakan mata);
8. Impedance plethysmography (kaedah untuk mengkaji fungsi jantung dan bekalan darah ke organ dengan merakam fluktuasi impedansi, iaitu, rintangan nominal pada input fon kepala).

Polysomnografi dilakukan sepanjang malam. Dengan bantuan kajian ini, pakar berjaya mendapatkan semua maklumat yang diperlukan baik mengenai proses tidur itu sendiri dan mengenai keadaan umum semua sistem penting, dan juga semasa tidur. Semasa kajian, terdapat rakaman aktiviti otot yang berterusan, tahap oksigen dalam darah, pergerakan mata, fungsi otak dan jantung, corak pernafasan, dll. Isyarat dihantar menggunakan sensor cahaya kecil dan elektrod miniatur yang melekat pada kulit kepala, badan, dan muka. Keseluruhan prosedur tidak menyakitkan, kerana elektrod dan sensor ditumpangkan pada permukaan kulit. Sangat penting untuk diperhatikan bahawa kajian ini memungkinkan bukan sahaja untuk mengesahkan diagnosis, tetapi juga untuk menentukan keparahan patologi, yang, tentu saja, penting untuk pelantikan kursus terapi yang berkesan.

Cara rawatan?

Kursus terapi apnea dalam semua kes harus menyeluruh. Pertama sekali, pesakit harus menolak sepenuhnya untuk minum pil tidur atau ubat penenang. Di samping itu, perlunya meninggalkan penggunaan alkohol dan minuman bertenaga, dan juga makanan sebelum tidur. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan berat badan berlebihan, inilah masanya untuk mula bertengkar dengan mereka. Pematuhan terhadap semua peraturan kebersihan tidur sangat penting. Kesan terapi yang baik dapat dicapai dengan bantuan alat pernafasan tekanan tinggi. Peranti ini dapat mencegah penyumbatan saluran pernafasan kerana aliran udara yang selalu dipam. Udara dibekalkan dalam tekanan, yang disesuaikan secara individu untuk setiap pesakit. Ia menyebarkan saluran pernafasan dan menjadikannya terbuka sepanjang kitaran pernafasan..

Terapi oksigen yang berpanjangan pada waktu malam memberi peluang untuk meningkatkan ketepuan oksigen darah dengan ketara. Selalunya, pakar menggunakan ubat pernafasan bersama dengan terapi oksigen. Rawatan sedemikian membantu meningkatkan tidur dan kesejahteraan keseluruhan pesakit. Untuk keperitan ringan atau sederhana apnea, pesakit diberi alat oral khas yang menjaga saluran pernafasan terbuka, sambil menarik rahang bawah atau lidah ke hadapan. Peranti sedemikian dihasilkan dan disesuaikan oleh doktor gigi. Mengenai ubat-ubatan, ubat ini jarang diresepkan, kerana kesan terapeutiknya berterusan untuk jangka waktu yang singkat..

Pembedahan

Pembedahan untuk apnea dilakukan hanya jika rawatan konservatif tidak memberikan kesan terapeutik yang diperlukan, atau ketika memungkinkan untuk menentukan lokasi yang tepat dan penyebab penyumbatan saluran pernafasan. Hari ini, terdapat pelbagai jenis intervensi pembedahan yang dapat dilakukan dalam memerangi keadaan ini. Jadi, sebagai contoh, operasi hidung dilakukan untuk memulihkan pernafasan bebas melalui hidung. Campur tangan pembedahan pada tisu lembut faring, seperti uvulopalatopharyngoplasty (pembedahan membuang bahagian langit-langit lembut, lidah palatin dan amandel), membantu membuang tisu yang berlebihan, sehingga mengembangkan saluran udara. Semua jenis operasi ini dilakukan oleh doktor ENT..

Campur tangan pembedahan pada rahang atas atau bawah dilakukan oleh doktor gigi. Dalam kes ini, pelaksanaannya diperlukan untuk memperluas ruang saluran pernafasan atas dengan mengubah lokasi tulang dan tisu bersebelahan. Dalam kes yang jarang berlaku, trakeostomi juga dilakukan. Campur tangan pembedahan jenis ini melibatkan penciptaan bukaan terbuka kecil di tiub pernafasan di bawah zon penyumbatan. Kehadiran lubang membolehkan udara masuk ke paru-paru secara bebas semasa tidur pesakit. Setelah bangun, lubang itu ditutup, selepas itu orang itu dapat memulihkan semula ucapan dan pernafasannya.

Somnoplasty adalah sejenis campur tangan pembedahan di mana tenaga gelombang julat frekuensi radio digunakan untuk mengurangkan tisu saluran pernafasan atas untuk mencegah keruntuhan mereka (mati).

Pada kanak-kanak

Apnea pada bayi selalunya merupakan keadaan fisiologi yang dicirikan oleh kekurangan pernafasan sejurus selepas kelahiran. Fenomena ini disebabkan oleh jumlah oksigen yang berlebihan dalam darah. Selalunya, keadaan ini diperhatikan pada bayi pramatang yang lahir pada usia kehamilan 34 minggu atau lebih awal. Dalam kes ini, kesalahan tidak dikembangkan sepenuhnya sistem saraf pusat, akibatnya proses pernafasan terganggu.

Sekiranya seseorang tidak tahu, maka proses pernafasan dinormalisasi hanya pada 40 - 42 minggu dari saat pembuahan. Penangkapan pernafasan berkala dapat diperhatikan kemudian, iaitu setelah bayi keluar dari hospital bersalin. Dalam kes ringan, pakar mencatatkan jeda pernafasan pendek yang berlangsung selama 10 hingga 15 saat. Kanak-kanak seperti itu mula bernafas secara automatik. Dalam keadaan yang lebih teruk, pernafasan tidak dapat diperbaiki selama lebih dari 20 saat. Bayi seperti itu sering kehilangan kesedaran, jadi mereka mungkin memerlukan rawatan perubatan segera. Sebelum doktor tiba, berikan pernafasan buatan bayi.

Apnea pada bayi jangka panjang pada tahun pertama kehidupan dalam kebanyakan kes tidak memerlukan terapi khas, kerana ia sendiri. Satu-satunya pengecualian adalah apabila kanak-kanak mengalami hipoksia (kelaparan oksigen), dengan latar belakang keadaan ini. Bagi bayi pramatang, mereka memerlukan terapi kompleks yang menyediakan bekalan oksigen secara berterusan, memastikan kedudukan kepala dan leher pada tahap yang sama, serta mengambil ubat khas untuk merangsang sistem pernafasan. Kekurangan terapi yang berpanjangan atau rawatan yang tidak mencukupi dapat menyebabkan sejumlah komplikasi pada seorang anak. Kemungkinan komplikasi termasuk hipertensi paru (peningkatan tekanan darah yang berterusan), serta pelbagai kecederaan mata, termasuk kebutaan, asidosis (perubahan keseimbangan asid-basa dalam badan), cerebral palsy (hasil perkembangan otak yang tidak normal), dan mental dan perkembangan fizikal dan juga kematian.

Apnea memanjangkan usia untuk orang tua

Pengarang: Pashkov M.K. Penyelaras Projek Kandungan.

Apnea

Apnea adalah proses patologi yang disebabkan oleh satu atau faktor etiologi yang lain, yang menyebabkan penangkapan pernafasan jangka pendek semasa tidur. Apnea nokturnal pada bayi baru lahir cukup biasa - sehingga 60% kes. Pada bayi pramatang, angka ini mencapai 90%. Dalam kes ini, ini mungkin sebagai pelanggaran proses pernafasan, dan penghentiannya, tetapi tidak lebih dari 10 saat. Dalam kebanyakan kes, sindrom apnea tidur hilang dalam 3-5 minggu..

Pada orang dewasa, sindrom apnea tidur agak biasa, tetapi orang tua berisiko. Juga diperhatikan bahawa pada lelaki penyakit seperti ini didiagnosis dua kali lebih kerap daripada pada wanita.

Oleh kerana tanda klinikal tertentu (penangkapan pernafasan dalam mimpi), sebagai peraturan, tidak ada masalah dengan diagnosis. Walau bagaimanapun, hanya seorang doktor yang dapat mendiagnosis serangan apnea dengan tepat, serta menetapkan etiologi mereka, dengan menjalankan prosedur diagnostik yang diperlukan. Rawatan sendiri atau mengabaikan masalah ini penuh dengan akibat negatif..

Menurut Klasifikasi Penyakit Antarabangsa kajian semula kesepuluh, apnea malam merujuk kepada penyakit sistem saraf dan mempunyai makna tersendiri. Kod ICD-10 - G47.3.

Rawatan gangguan tersebut boleh menjadi konservatif atau radikal, bergantung pada gambaran klinikal semasa, sejarah perubatan dan data pemeriksaan.

Etiologi

Apnea malam boleh disebabkan oleh faktor etiologi seperti:

 • berat badan berlebihan - pemendapan tisu adiposa yang berlebihan di leher membawa kepada fakta bahawa terdapat beban berlebihan pada otot tekak;
 • kesesakan hidung, rinitis kronik;
 • penyakit otolaryngologi;
 • neoplasma di saluran pernafasan atas;
 • patologi kongenital saluran pernafasan, iaitu penyempitan lumen mereka;
 • penurunan nada otot faring, yang mungkin disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan tertentu, pengambilan alkohol yang berlebihan;
 • disfungsi tiroid;
 • kerosakan saraf periferi;
 • penyakit otak, termasuk pembentukan tumor;
 • pelanggaran bekalan darah dan pertukaran gas.

Selain itu, apnea malam mungkin disebabkan oleh faktor psikosomatik, yang dalam kes ini akan mempunyai sifat sindrom, dan bukan patologi yang berasingan.

Hanya doktor yang dapat menentukan penyebab kegagalan pernafasan semasa tidur, setelah semua langkah diagnostik yang diperlukan.

Pengelasan

Bentuk perkembangan proses patologi berikut dibezakan:

 • apnea - tisu lembut tekak dan otot sangat santai sehingga seseorang mengalami masalah bernafas;
 • hipopnea - patogenesis serupa dengan bentuk di atas, namun, dalam kes ini, tisu lembut sebahagiannya meliputi saluran pernafasan atas;
 • apnea pusat - dalam kes ini, patologi disebabkan oleh gangguan pada otak, di mana otak hanya "lupa" untuk menghantar isyarat untuk mengurangkan otot yang terlibat dalam kerja sistem pernafasan;
 • apnea obstruktif - paling kerap didiagnosis pada kanak-kanak, kerana patologi kongenital;
 • bentuk bercampur.

Gambaran klinikal tidak bergantung pada bentuk penyakit. Hanya doktor yang dapat menentukan jenis apnea malam pada kanak-kanak atau orang dewasa.

Simptomologi

Apnea malam biasanya muncul dalam bentuk gejala berikut:

 • sakit kepala pada waktu pagi;
 • kerap bangun pada waktu malam;
 • tidur dangkal dan gelisah;
 • kerengsaan, perubahan mood;
 • mengantuk pada waktu siang, walaupun orang itu tidur tepat pada masanya;
 • peningkatan tekanan darah pada waktu pagi, yang dalam kebanyakan kes hilang tanpa mengambil ubat;
 • peningkatan berpeluh pada waktu malam;
 • degupan jantung yang cepat;
 • peningkatan kencing pada waktu malam;
 • penurunan libido;
 • kenaikan berat badan tanpa sebab yang jelas;
 • gangguan ingatan dan tumpuan;
 • penurunan prestasi;
 • mati pucuk mungkin berlaku pada lelaki.

Harus diingat bahawa pesakit itu sendiri mungkin tidak ingat dengan tepat serangan pernafasan. Mengenai gejala khusus ini hanya dapat dikatakan oleh orang yang tinggal dengannya. Oleh itu, dalam banyak kes, masalah ini tetap tidak dapat dijaga sejak sekian lama, kerana gejala gambaran klinikal tidak spesifik dan hanya boleh dikaitkan dengan keletihan..

Sekiranya anda mempunyai gejala apnea, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan, kerana penyebab pelanggaran tersebut boleh membahayakan kesihatan.

Diagnostik

Sekiranya gangguan seperti itu berlaku semasa tidur, anda harus menghubungi, pertama sekali, seorang doktor umum. Selain itu, diperlukan perundingan dengan pakar seperti itu:

 • pakar neuropatologi;
 • pakar bedah saraf;
 • ahli endokrinologi;
 • ahli gastroenterologi atau pakar pemakanan.

Pertama sekali, pemeriksaan fizikal pesakit dilakukan dengan sejarah peribadi, yang menunjukkan gambaran klinikal yang lengkap. Untuk menentukan diagnosis dan etiologinya dengan tepat, langkah-langkah diagnostik berikut dapat dilakukan:

 • polisomnografi - menggunakan elektrod khas semasa tidur, semua parameter yang diperlukan untuk menentukan diagnosis direkodkan;
 • ECG;
 • CT dan MRI otak;
 • oksimetri nadi;
 • elektromiografi;
 • elektroensefalografi;
 • KLA dan LHC;
 • analisis hormon tiroid;
 • spektrum lipid darah;
 • analisis air kencing umum dan analisis air kencing untuk albumin;
 • Ujian Reberg.

Sekiranya disyaki tumor jinak atau ganas di otak atau di saluran pernafasan atas, langkah-langkah diagnostik tambahan ditetapkan.

Rawatan

Rawatan apnea yang berkesan hanya mungkin dilakukan dengan pendekatan bersepadu, iaitu:

 • perubahan gaya hidup;
 • rawatan ubat;
 • prosedur fisioterapeutik.

Di samping itu, mesti difahami bahawa kaedah konservatif yang sering dilakukan untuk menghilangkan pelanggaran seperti itu semasa tidur tidak mencukupi atau sama sekali tidak dianjurkan, oleh itu, campur tangan yang dapat dikendalikan.

Rawatan apnea tidur dengan ubat melibatkan pengambilan ubat berikut:

 • kortikosteroid tempatan;
 • ubat penenang.

Secara amnya, rawatan ubat akan bertujuan untuk menghilangkan faktor yang memerlukan perkembangan proses patologi seperti itu. Berdasarkan ini, dapat dikatakan bahawa ubat-ubatan hanya boleh diresepkan secara individu.

Rawatan pembedahan apnea malam boleh dilakukan dengan kaedah berikut:

 • adenoidektomi;
 • trakeostomi;
 • tonsilektomi;
 • pembedahan bariatric - jika kegemukan adalah penyebab apnea;
 • Pemasangan sistem tiang.

Terlepas dari rejimen rawatan apnea mana yang dipilih, pesakit harus melakukan penyesuaian dengan gaya hidupnya, yaitu:

 • mengurangkan berat badan sekiranya kegemukan berlaku;
 • mula makan dengan betul. Dalam kes ini, ini bermaksud makan tepat pada masanya, perlahan-lahan, diet harus seimbang;
 • pengambilan alkohol sederhana. Di samping itu, anda mesti ingat bahawa anda tidak boleh minum alkohol 4-6 jam sebelum tidur;
 • pil tidur atau ubat penenang hanya boleh digunakan mengikut preskripsi doktor yang ketat;
 • Postur optimum untuk tidur adalah di sisi anda, bukan di perut anda. Ini memungkinkan untuk bernafas dengan betul semasa berehat sepenuhnya;
 • jika seseorang mempunyai masalah untuk tidur, maka sebelum tidur anda harus menolak membaca buku atau menonton TV. Pil tidur boleh diganti dengan urutan, meditasi dan kaedah relaksasi lain..

Dengan pendekatan rawatan yang betul, apnea pusat dan bentuk penyakit ini bertindak balas dengan baik terhadap rawatan.

Rawatan di rumah adalah mungkin, tetapi hanya dengan tahap perkembangan proses patologi yang mudah. Penggunaan ubat tradisional, dalam hal ini, tidak praktikal, kerana tidak memberikan hasil yang diinginkan.

Secara umum, dengan pendekatan yang tepat, apnea pada kanak-kanak dan orang dewasa bertindak balas dengan baik terhadap terapi dan tidak menyebabkan komplikasi..

Kemungkinan komplikasi

Sekiranya rawatan tidak dimulakan tepat pada masanya, maka terdapat risiko tinggi untuk mengalami komplikasi berikut:

Pencegahan

Pencegahan proses patologi seperti ini terdiri daripada aktiviti berikut:

 • pematuhan gaya hidup sihat;
 • kawalan tekanan darah;
 • pematuhan dengan cara kerja dan rehat yang optimum;
 • tidur sihat.

Pada tanda-tanda pertama penyakit seperti itu, anda harus mendapatkan nasihat doktor, dan tidak mengambil langkah terapi mengikut budi bicara anda.

Apa itu apnea malam pada orang dewasa: gejala, sebab, rawatan

Apnea malam adalah kegagalan pernafasan sementara yang secara berkala berlaku semasa tidur. Patologi disertai oleh keletihan umum, sikap tidak peduli dan penurunan keupayaan kerja, yang menyebabkan banyak ketidakselesaan dan menghalang gaya hidup yang produktif.

Apnea - apa itu?

Apa itu apnea, dan dalam bentuk apa ia menampakkan diri? Apnea adalah penyakit yang bersifat patologi dan memerlukan rawatan yang kompleks bergantung pada bentuk dan keparahannya.

Klasifikasi apnea mengikut mekanisme penangkapan pernafasan:

 1. Jenis tengah. Ia diprovokasi oleh kerosakan sistem saraf pusat. Pergerakan pernafasan berhenti selepas menghembus nafas, dan dada tidak lagi naik. Punca dalam kes ini mungkin: tekanan intrakranial, kecederaan otak traumatik, jangkitan virus, tumor otak dan gangguan CNS.
 2. Jenis obstruktif - penyumbatan mekanikal saluran udara.
 3. Jenis campuran - gabungan jenis pusat dan obstruktif. Ia dicirikan oleh dengkuran yang teruk.

Mengikut tempoh berhenti, jenis berikut dibezakan:

 • Hypopnea - kekurangan oksigen hingga 50%, jalan bertindih sebahagian (hanya sebahagian pergerakan diafragma, pernafasan semakin cepat);
 • Apnea malam, yang dicirikan oleh kelonggaran laring sepenuhnya. Kelewatan berlangsung lebih dari 10 saat.

Untuk menentukan keparahan, perhatikan tempoh dan kekerapan fenomena:

 • Ringan - 5–20 serangan setiap malam.
 • Bentuk sederhana - 20-40 sawan.
 • Hentian teruk - lebih dari 40.

Kurang daripada lima episod setiap malam dianggap selamat untuk manusia..

Keterukan apnea dikira mengikut formula yang mengambil kira petunjuk ini dan jangka masa berhenti dalam beberapa saat yang berlaku selama satu jam rehat.

Simptomologi

Gejala utama apnea adalah gangguan pernafasan secara tiba-tiba semasa tidur, kerap bangun tidur, tidur gelisah dan berdengkur yang teruk (berhenti secara tiba-tiba sebelum berhenti bernafas). Pesakit sering tidak mengingati episod malam, jadi yang lain dapat menunjukkan penyimpangan - anak, orang tua atau babak kedua. Tanda-tanda yang disertakan hendaklah memberi amaran:

 • kerap membuang air kecil pada waktu malam;
 • mengantuk dan kelemahan pada siang hari;
 • sakit kepala pagi;
 • mulut kering
 • gangguan reaksi dan ingatan;
 • ketidakstabilan emosi (kemurungan, mudah marah atau tekanan);
 • kegelisahan dan paranoia yang berterusan.

Tanda-tanda ini bersifat sementara. Selalunya mereka diperhatikan pada waktu malam dan pagi, dan lewat pada waktu malam. Sekiranya rawatan tidak dimulakan tepat pada masanya, keadaan umum orang bertambah buruk dan penyimpangan lain berkembang:

 • disfungsi seksual dan prostatitis (pada lelaki);
 • sekumpulan berat badan yang tajam;
 • aritmia;
 • penyakit jantung.

Pada 50% pesakit, patologi bersamaan didiagnosis, yang memburukkan lagi perjalanan apnea. Dalam kes ini, rawatan bertujuan untuk menghilangkan hipertensi arteri, asma bronkial, penyakit jantung koronari, dan penyakit paru-paru lain.

Ia juga sangat penting untuk memerhatikan anak-anak pada waktu siang dan malam. Patologi boleh diberikan dengan bernafas melalui mulut, inkontinensia urin, berkeringat meningkat, reaksi tertunda, perubahan temperamen yang tajam dan postur yang tidak biasa semasa tidur.

Punca

Penyebab utama apnea adalah pelanggaran fungsi motor otot dan tisu laring. Kelonggaran bahagian badan ini menyebabkan gangguan bekalan oksigen ke paru-paru, dari mana seseorang mula tercekik dan bangun.

Dalam kebanyakan kes, anoe adalah patologi kongenital yang diwarisi dari ibu bapa.

Selain genetik, terdapat sebilangan ciri badan dan tabiat buruk yang menyebabkan perkembangan dan pemburukan keadaan:

 1. Lantai. Lelaki dua kali lebih mungkin terkena wanita.
 2. Perubahan berkaitan dengan usia. Berisiko adalah orang yang berumur lebih dari 50 tahun. Ini disebabkan oleh kelemahan otot, terutamanya jika seseorang menjalani gaya hidup yang tidak aktif.
 3. Ciri-ciri anatomi: lidah membesar, saluran udara sempit, lipatan berlebihan pada mukosa, amandel membesar dan rahang bawah berongga menyekat aliran oksigen yang normal.
 4. Alkohol dan merokok adalah tabiat buruk yang disalahgunakan oleh setiap pesakit apnea ketiga.
 5. Diabetes meningkatkan ancaman sebanyak 2-3 kali.
 6. Polip dan adenoid.
 7. Keretakan hidung dan kesesakan hidung.
 8. Mengambil pil tidur.
 9. Perubahan hormon pada wanita - kehamilan, menopaus.

Berat badan berlebihan adalah penyebab yang paling biasa, terutama jika seseorang mempunyai pengumpulan tisu adiposa di leher, dagu dan perut. Akumulasi lemak memberi tekanan pada otot di kawasan ini, mengganggu fungsi normal diafragma dan laring. Berat badan yang berlebihan cenderung disimpan di tempat-tempat ini tepat pada lelaki, jadi mereka lebih kerap menderita apnea.

Kerosakan pada saraf periferal dan hipotiroidisme juga menyebabkan penurunan nada otot..

Pencegahan

Mematuhi peraturan berikut akan membantu mengurangkan manifestasi, dan dalam beberapa kes bahkan menyembuhkan apnea malam sepenuhnya:

 • Kawalan berat badan. Penurunan berat badan 5-10% meningkatkan kebolehtelapan oksigen sebanyak 50-60%.
 • Tidur di perut atau di sisi anda. Apabila seseorang berbaring telentang, lidahnya jatuh ke dalam, sehingga menyekat saluran udara.
 • Kedudukan kepala yang tinggi dapat mengelakkan dengkuran dan menurunkan lidah ke dalam. Tidak menaikkan bantal terlalu tinggi tidak digalakkan, kerana akan membawa kesan yang sebaliknya.
 • Mengambil hormon akan membantu wanita yang mengalami perubahan berkaitan dengan usia..
 • Penghapusan penggunaan ubat penenang dan warna yang menenangkan pada ramuan perubatan.
 • Penghapusan tabiat buruk.
 • Menggunakan cawan sedutan khas untuk berdengkur.
 • Memberi pernafasan hidung yang mudah. Kesesakan hidung kronik memerlukan rawatan segera oleh doktor ENT.

Di samping itu, penting untuk memastikan keadaan dan ketenangan yang paling selesa: hilangkan semua bunyi yang tidak perlu, tinggalkan TV dan komputer sebelum tidur, gunakan penutup mata yang gelap.

Rawatan

Kaedah terapi bergantung pada jenis apnea yang didiagnosis. Pertama sekali, rawatan apnea harus ditujukan untuk menghilangkan penyebabnya, oleh itu diperlukan terapi CNS, obesiti, diabetes mellitus, dan lain-lain..

Dengan apnea obstruktif ringan, yang disebabkan oleh ciri-ciri anatomi, pembedahan ditetapkan. Doktor yang hadir menetapkan kaedah terapi setelah diagnosis lengkap.

Dengan bentuk yang sederhana dan teruk, pembedahan tidak berkesan, kerana penyumbatan mekanikal bukanlah faktor bahaya utama. Bagaimana merawat? Dalam kes ini, peranti CPAP, BIPAP dan TRIPAP digunakan..

Pembedahan

Ia diresepkan untuk amandel yang membesar, kelengkungan rahang bawah dan hidung. Termasuk jenis operasi berikut:

 • Penggunaan sistem Pilar adalah pengenalan plat sintetik ke lelangit lembut, yang menjadikannya lebih kaku dan menyokongnya seperti bingkai. Berkesan Menghilangkan Berdengkur.
 • Adenomektomi - penyingkiran tisu limfoid hipertrofik. Polip dikeluarkan di bahagian atas nasofaring di bawah anestesia tempatan..
 • Trakeostomi - membuka trakea dan memperkenalkan tiub khas yang memberikan akses berterusan ke udara, walaupun jalan ke pernafasan tersekat sepenuhnya.
 • Bariatrics. Ia dilakukan dengan kegemukan yang teruk dan merupakan pengurangan pembedahan pada ukuran perut. Seseorang mula mengambil lebih sedikit makanan dan menurunkan berat badan.
 • Uvulopalatopharyngoplasty - penyingkiran bahagian lelangit lembut.
 • Tonsillectomy - penyingkiran tonsil hipertrofik.

CPAP

Ini adalah salah satu cara terbaik dan paling selamat, iaitu menyambungkan sebelum tidur topeng khas yang menutup hidung dan mulut.

Udara mengalir melalui tiub khas di bawah tekanan, memberikan bekalan oksigen berterusan ke badan. Peranti moden mempunyai tetapan khas untuk kelembapan dan suhu udara, yang membolehkan anda membuat keadaan yang paling selesa bagi pesakit.

Rawatan yang berkesan untuk apnea yang disebabkan oleh lemparan lidah adalah penggunaan serpihan mandibula getah pada gigi untuk membantu menjaga rahang dan lidah pada kedudukan yang selamat..

Dalam diagnosis bentuk pusat, bersama dengan rawatan utama, diuretik Acetazolamide digunakan, yang menghilangkan bengkak dan meningkatkan bekalan darah ke sel otak.

Komplikasi

Sekiranya tidak dirawat, seseorang memasuki keadaan yang mengancam nyawanya. Kekurangan koordinasi dan keletihan boleh menyebabkan situasi berbahaya seperti mengalami kemalangan.

Kelaparan oksigen berterusan meningkatkan risiko serangan jantung dan strok sebanyak 30-40%. Dalam bentuk yang teruk, sindrom apnea nokturnal masuk ke fasa siang hari, dan pertukaran karbon dioksida terganggu 24 jam sehari. Dalam kes seperti itu, diagnosis Sindrom Pickwick ditetapkan, apabila disebabkan oleh rasa mengantuk dan keletihan umum seseorang dapat tertidur pada bila-bila masa dan di mana sahaja, yang penuh dengan kecederaan fizikal dan industri.

Peningkatan cepat dalam manifestasi klinikal boleh menyebabkan kecacatan dan bahkan kematian..

Penerbitan Mengenai Asma