Virus herpes merujuk kepada patogen yang mungkin tidak menampakkan diri untuk waktu yang lama, tetapi kadang-kadang mereka menjadi aktif, menyebabkan penyakit penuh. Sebanyak 8 jenis virus ini dikenal pasti, yang paling umum adalah: herpes simplex (2 jenis), cacar air (varicella zoster), sitomegalovirus, virus Epstein-Barr dan roseola. Perubatan belum dapat sepenuhnya menghilangkan tubuh herpes, tetapi mungkin untuk menekan bentuk akut atau kambuh dengan berpindah ke keadaan pendam.

Peranan utama dalam memerangi virus adalah kekebalannya sendiri. Sebagai tindak balas terhadap jangkitan, sistem kekebalan tubuh menghasilkan protein khusus - antibodi terhadap virus herpes (imunoglobulin). Sekiranya tidak ada jangkitan, antibodi tidak dapat dikesan, kehadirannya selalu menunjukkan adanya virus.

Petunjuk untuk analisis

Analisis ditentukan dalam kes manifestasi jangkitan luar yang kelihatan atau jika disyaki bentuk pendam. Pengesanan imunoglobulin dalam darah membolehkan anda mengesahkan kehadiran herpes di dalam badan dan menentukan jenisnya. Setelah fakta jangkitan dijelaskan, rawatan diresepkan untuk menekan aktiviti virus.

Analisis antibodi terhadap herpes adalah sebahagian daripada program diagnostik untuk jangkitan TORCH yang dilalui wanita ketika merancang kehamilan dan semasa kehamilan. Juga, diagnosis herpes diresepkan kepada pesakit yang dijangkiti HIV. Pemeriksaan ini juga penting sebelum pemindahan organ..

Apa maksud IgG herpes positif??

Di antara jangkitan herpes simplex, herpes simplex - HSV (HSV - Herpes Simplex Virus, herpes simplex) adalah lebih biasa daripada yang lain. Ia boleh terdiri daripada dua jenis: HSV-1, yang mempengaruhi mulut, dan HSV-2, yang dicirikan oleh manifestasi di kawasan genital (herpes genital).

Imunoglobulin dibahagikan kepada 5 kelas: IgM, IgG, IgA, IgE, IgD. Setiap kelas mempunyai ciri tersendiri untuk diagnosis; lebih kerap daripada yang lain, IgM dan IgG disiasat..

Antibodi IgM adalah penanda jangkitan virus primer, dan IgG dapat dikesan beberapa hari selepas jangkitan dan dalam tempoh pendam. Tahap imunoglobulin di bawah normal bermaksud hasil negatif, atau seronegativiti, peningkatan kandungan (titer tinggi) antibodi - positif, atau seropositif.

Unit pengukuran adalah nisbah ketumpatan optik bahan yang dikaji dengan ketumpatan optik kritikal - OPiss / OPcr, nilai rujukan ditunjukkan pada borang. Sebilangan makmal membatasi diri dengan jawapan "positif" atau "negatif".

Untuk mendekripsi data analisis, perlu membandingkan dua kelas antibodi - M dan G. IgG positif dengan IgM negatif bermaksud bahawa tubuh dilindungi oleh imuniti, jangkitan primer ditekan, dan kemungkinan pengaktifan semula bergantung pada faktor tambahan. Sekiranya antibodi M dan G positif, kambuh terbukti.

Semasa mengandung

Analisis HSV sangat penting bagi wanita semasa mengandung. Hasil ujian positif untuk antibodi terhadap herpes G bersama M bermaksud ancaman: dari risiko keguguran hingga jangkitan intrauterin dengan kesan negatif terhadap perkembangan janin dan kesihatan bayi baru lahir. Terdapat risiko jangkitan pada bayi dan semasa melahirkan anak.

Pada kanak-kanak

IgG positif terhadap virus herpes pada bayi baru lahir jarang berlaku. Jangkitan paling kerap berlaku dalam tempoh perinatal (kira-kira 85% kes). Bahaya yang paling besar adalah jangkitan utama dan penyakit yang ketara pada wanita hamil. Pengesanan asimtomatik HSV pada ibu mempunyai risiko minimum terhadap janin.

Jangkitan utama pada kanak-kanak dimanifestasikan oleh ruam herpetic pada badan, berlangsung tidak lebih dari 2 minggu. Kira-kira 30% bayi HSV yang dijangkiti intrauterin mempunyai ensefalitis.

Bagaimana merawat luka sejuk di hidung? Baca di sini.

Apakah kegunaan herpes?

Analisis antibodi terhadap virus herpes simplex tidak memberikan kebolehpercayaan yang tinggi dalam pembezaan jangkitan primer dan eksaserbasi. Oleh kerana rejimen rawatan untuk jangkitan primer dan kronik berbeza, disarankan untuk melakukan kajian tambahan - ujian untuk menentukan keberadaan antibodi, yang memungkinkan untuk mendapatkan maklumat retrospektif mengenai virus.

Ketersediaan antibodi terhadap herpes adalah kekuatan ikatan imunoglobulin dan bahan asing (virus). Kehadiran antigen yang sedikit menyebabkan peningkatan ketersediaan lebih cepat daripada yang besar. Tahap pertama jangkitan dicirikan oleh kandungan antigen yang tinggi, oleh itu, dalam tempoh ini, terutamanya imunoglobulin bentuk rendah dihasilkan, pengesanannya menunjukkan jangkitan akut primer. Kehadiran antibodi IgG yang sangat gemuk dalam darah menunjukkan bahawa kekebalan terhadap virus wujud dan memberi jawapan kepada kemasukan sekunder jangkitan ke dalam badan.

Diagnostik menggunakan indeks aviditi, yang memungkinkan untuk menggabungkan antibodi rendah dan tinggi dengan satu petunjuk.

Ia dikira sebagai peratusan dan mencirikan aktiviti antibodi terhadap pengikatan antigen.

Pengesanan antibodi dengan indeks aviditi di bawah 30% menunjukkan bahawa jangkitan primer dengan herpes terbukti. Indikator melebihi 40% menunjukkan jangkitan pada masa lalu. Sekiranya indeks berada dalam kisaran 31-39%, ini mungkin bermaksud peringkat akhir jangkitan primer atau penyakit baru-baru ini (dengan asumsi antibodi yang tinggi).

Nilai rujukan untuk indeks ketersediaan di makmal yang berbeza mungkin berbeza..

Ujian darah untuk antibodi - jenis (ELISA, RIA, imunobloting, kaedah serologi), norma, penyahkodan hasil. Di mana saya boleh masuk? Harga kajian.

Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Ujian darah untuk antibodi bermaksud nama kolektif sejumlah kaedah diagnostik makmal yang dirancang untuk menentukan pelbagai bahan dan mikroorganisma dalam darah dengan adanya antibodi terhadap struktur biologi yang dapat dikesan ini.

Ujian darah untuk antibodi - maklumat umum

Apa yang ditunjukkan oleh ujian darah untuk antibodi??

Untuk memahami maksud istilah "ujian darah untuk antibodi", anda perlu mengetahui apa itu antibodi, melawan apa dan siapa mereka, dan bagaimana ia digunakan dalam kaedah makmal.

Jadi, antibodi adalah protein yang dihasilkan oleh sel-sel sistem imun (B-limfosit) terhadap mana-mana mikroba yang memasuki tubuh, atau terhadap molekul biokimia. Antibodi yang dihasilkan oleh sel imun dirancang untuk membunuh mikroorganisma atau sebatian biokimia yang mana ia disintesis. Dengan kata lain, apabila sel-sel imun mensintesis sejumlah antibodi yang mencukupi, yang terakhir muncul dalam peredaran sistemik dan memulakan pemusnahan mikroba atau molekul biologi secara sistematik yang memasuki tubuh manusia dan menyebabkan pelbagai penyakit.

Sel-sel imun menghasilkan antibodi khusus yang berfungsi dan memusnahkan hanya jenis mikrob atau biomolekul yang ditentukan sebelumnya yang dikenali oleh sistem imun sebagai asing. Secara skematik, ini berlaku seperti berikut: sebarang mikroorganisma patogen atau molekul biologi memasuki badan. Sel sistem kekebalan tubuh "duduk" pada sebatian atau mikroba ini, yang, sebagaimana adanya, "membaca" ciri-cirinya (protein reseptor yang ada di permukaan), iaitu "mengenal". Selanjutnya, sel imun yang memediasi menyebarkan "maklumat yang dibaca" ke limfosit melalui rangkaian reaksi biokimia yang kompleks. Limfosit yang menerima "maklumat" diaktifkan - mereka nampaknya telah menerima "tugas" tersebut. Dan setelah pengaktifan, limfosit mula mensintesis antibodi yang mengandungi reseptor yang membolehkan mereka "mengenali" dan melekat pada permukaan hanya mikroba atau molekul yang "ciri "nya ditularkan oleh sel perantara. Hasilnya adalah antibodi spesifik yang secara efektif memusnahkan mikrob dan biomolekul patogenik yang "dikenali" secara eksklusif.

Antibodi spesifik seperti itu selalu dihasilkan di dalam badan apabila mikroorganisma patogen masuk ke dalamnya - bakteria, virus, protozoa, helminth, dll. Antibodi juga dapat disintesis untuk memusnahkan molekul biologi yang telah dikenali oleh sistem imun sebagai "asing." Sebagai contoh, apabila kumpulan darah yang lain memasuki badan, sistem kekebalan tubuh mengakui sel darah merahnya sebagai "asing", menghantar isyarat ke limfosit, yang menghasilkan antibodi, yang seterusnya memusnahkan sel darah merah asing. Oleh kerana itu, reaksi host berbanding transplantasi berkembang..

Tetapi selalu sistem imun menghasilkan antibodi yang bertindak tegas terhadap mikroba atau biomolekul tertentu, dan bukan terhadap semua orang yang "kelihatan" seperti mereka. Kerana kekhususan dan selektiviti ini, antibodi tidak memusnahkan sel dan biomolekul yang diperlukan, dan hanya yang diakui oleh sistem imun sebagai "asing" dan berbahaya diserang.

Antibodi dalam bahasa biokimia disebut imunoglobulin, dan ditentukan oleh singkatan Ig. Pada masa ini, terdapat lima kelas imunoglobulin yang dapat disintesis oleh B-limfosit - ini adalah imunoglobulin A (IgA), imunoglobulin G (IgG), imunoglobulin M (IgM), imunoglobulin E (IgE) dan imunoglobulin D (IgD). Setiap kelas imunoglobulin mempunyai kekhususan yang dinyatakan di atas berkenaan dengan mikrob atau biomolekul yang dimusnahkan olehnya. Tetapi setiap kelas imunoglobulin mempunyai, "depan" sendiri di mana mereka bertindak.

Oleh itu, imunoglobulin A terletak terutamanya pada selaput lendir, dan memastikan pemusnahan mikrob patogen pada mulut, hidung, nasofaring, uretra, dan vagina. Immunoglobulin M dihasilkan pertama kali apabila mikroba memasuki aliran darah, dan oleh itu dianggap bertanggungjawab untuk proses keradangan akut. Immunoglobulin G, sebaliknya, dihasilkan dengan lebih perlahan, tetapi untuk waktu yang lama mereka beredar di dalam darah dan memastikan pemusnahan semua residu mikroba yang masuk ke dalam badan. Ini adalah imunoglobulin G yang bertanggungjawab untuk proses berjangkit dan keradangan kronik, yang mereka menyokong lambat, memusnahkan mikrob patogen sehingga mereka tidak dapat menyebabkan kematian, tetapi tidak cukup untuk mengeluarkannya sepenuhnya dari badan. Immunoglobulin E memberikan tindak balas alahan yang berterusan, kerana ia dihasilkan sebagai tindak balas terhadap pelbagai antigen yang terdapat di persekitaran. Dan imunoglobulin D mempunyai fungsi yang berbeza..

Oleh itu, dengan merumuskan perkara di atas, kita dapat menyimpulkan secara ringkas bahawa antibodi dalam darah boleh terdiri daripada kelas yang berlainan, dan bahawa setiap antibodi khusus khusus untuk mikrob atau biomolekul patogenik.

Apabila kehadiran antibodi dalam darah ditentukan dengan kaedah makmal, mereka mesti menunjukkan biomolekul mana atau mikroba antibodi mana yang dicari. Penentuan antibodi terhadap mikroba mana pun membolehkan anda memahami sama ada seseorang dijangkiti mikroorganisma ini atau tidak, kerana jika tidak ada jangkitan, maka tidak akan ada antibodi dalam darah. Tetapi jika ada jangkitan, maka antibodi yang dihasilkan oleh sistem kekebalan tubuh untuk memusnahkan mikroorganisma akan beredar di dalam darah seseorang.

Di samping itu, definisi antibodi dalam darah digunakan untuk memahami sama ada seseorang mempunyai jangkitan pada masa lalu. Aplikasi analisis untuk antibodi seperti itu mungkin disebabkan oleh kenyataan bahawa walaupun setelah pulih sepenuhnya dalam darah, sejumlah kecil antibodi (sel memori) tetap ada di dalam tubuh manusia, yang menghancurkan mikroba patogen. Antibodi ini beredar dalam darah "berjaga-jaga", sehingga apabila anda memasukkan mikroba yang sama, sudah biasa, segera memusnahkannya dan bahkan mencegah penyakit itu bermula. Sebenarnya, sel-sel memori inilah yang memberikan kekebalan terhadap jangkitan, iaitu orang yang telah menderita penyakit itu tidak lagi dijangkiti dengannya.

Jenis ujian darah untuk antibodi

Ujian darah untuk antibodi dilakukan untuk mengesan antibodi terhadap mikroorganisma atau biomolekul tertentu. Lebih-lebih lagi, untuk mengesan setiap jenis antibodi tertentu, analisis terpisah dilakukan. Sebagai contoh, sistem ketahanan badan terhadap virus hepatitis B menghasilkan beberapa antibodi yang berbeza - antibodi terhadap membran, antibodi terhadap DNA virus, dll. Oleh itu, satu analisis dilakukan untuk mengesan antibodi terhadap sampul virus hepatitis B, dan analisis lain dilakukan untuk mengesan antibodi terhadap DNA virus, dll. Oleh itu, peraturan mudah benar: satu jenis antibodi - satu analisis. Peraturan ini harus selalu dipertimbangkan ketika merancang pemeriksaan ketika perlu untuk mengesan antibodi dalam darah terhadap mikroorganisma patogenik atau biomolekul..

Kehadiran antibodi dalam darah terhadap pelbagai mikroba dan biomolekul ditentukan oleh sejumlah kaedah makmal yang berbeza. Pada masa ini, kaedah berikut adalah kaedah yang paling biasa untuk mengesan pelbagai antibodi dalam darah:

 • Ujian imunosorben berkait enzim (ELISA, ELISA);
 • Analisis radioimun (RIA);
 • Imunoblotting;
 • Teknik serologi (reaksi hemaglutinasi, reaksi hemaglutinasi tidak langsung, reaksi penghambatan hemaglutinasi, dll.).

Pertimbangkan kaedah untuk menentukan kehadiran antibodi dalam darah lebih banyak.

Ujian darah untuk antibodi ELISA

Pemeriksaan imunosorben berkait enzim (ELISA) membolehkan anda menentukan kehadiran pelbagai antibodi dalam darah. Pada masa ini, sebilangan besar ujian darah untuk antibodi dilakukan menggunakan kaedah ELISA, yang relatif mudah digunakan, murah dan sangat tepat..

Kaedah pengujian imunosorben berkait enzim terdiri daripada dua bahagian - kekebalan dan enzimatik, yang membolehkan anda "menangkap" mikroba atau biomolekul yang ditentukan dengan tepat dalam darah, dan kemudian menentukannya.

Bahagian kekebalan teknik ini adalah seperti berikut: dalam satu set untuk analisis makmal, antigen dilekatkan pada bahagian bawah sumur, yang dapat mengikat antibodi yang ditentukan dengan ketat. Apabila darah ujian dimasukkan ke dalam sumur ini, antibodi yang ada di dalamnya mengikat antigen di bahagian bawah lubang, membentuk kompleks yang kuat. Sekiranya tidak ada antibodi yang dapat dikesan dalam darah, maka kompleks yang kuat tidak terbentuk di dalam sumur, dan hasil analisisnya akan menjadi negatif. Setelah memasukkan darah uji ke dalam sumur, dibiarkan selama beberapa waktu, cukup untuk pembentukan kompleks antigen-antibodi, dan kemudian dituangkan. Seterusnya, sumur dibasuh beberapa kali dari sisa darah dengan larutan khas yang tidak dapat memisahkan kompleks antigen-antibodi yang dihasilkan yang terpasang kuat di bahagian bawah lubang.

Selanjutnya, bahagian enzim analisis dilakukan: enzim khas, biasanya peroksidase lobak, yang mengikat dengan kuat ke kompleks antigen-antibodi, dimasukkan ke dalam sumur yang dibasuh. Kemudian, hidrogen peroksida ditambahkan ke dalam sumur, yang peroksidase lobak terurai untuk membentuk bahan berwarna. Oleh itu, semakin banyak kompleks antigen-antibodi, semakin banyak jumlah peroksidase di dalam sumur. Ini bermaksud bahawa semakin banyak jumlah zat berwarna yang dihasilkan daripada penguraian hidrogen peroksida, dan semakin kuat warna larutan di dalam sumur. Kemudian, tahap keamatan warna zat yang diperoleh di telaga diukur pada alat khas, dan kepekatan peroksidase dikira terlebih dahulu. Setelah itu, berdasarkan kepekatan peroksidase, kepekatan kompleks antigen-antibodi dikira, dan, dengan demikian, jumlah antibodi yang terdeteksi dalam darah.

Seperti yang anda lihat, kaedah ELISA tidak rumit, tetapi boleh dipercayai, ringkas, bermaklumat dan sangat tepat. Lebih-lebih lagi, dengan menggunakan kaedah ELISA, anda dapat menentukan kepekatan hampir semua antibodi dalam darah - hanya "melekat" pada telaga bahan yang akan diikat oleh antibodi yang dikesan ini. Oleh kerana kualiti inilah kaedah ELISA banyak digunakan pada masa ini untuk mengesan pelbagai antibodi dalam darah manusia.

Analisis Radioimun (RIA)

Kaedah ini jarang digunakan untuk mengesan pelbagai antibodi kerana harganya yang tinggi, kekurangan peralatan yang diperlukan di makmal dan kerumitan pengeluaran reagen untuk pelaksanaannya. Pada dasarnya, RIA didasarkan pada prinsip yang sama dengan ELISA, hanya bahan yang digunakan untuk menentukan kepekatan antibodi yang diinginkan yang dilabelkan isotop yang memberikan sinaran, bukan peroksidase lobak. Secara semula jadi, pengeluaran isotop berlabel dan penetapannya pada antigen yang melekat pada dasar sumur jauh lebih rumit dan lebih mahal daripada pengeluaran peroksidase lobak. Selebihnya, RIA terdiri dari dua tahap yang sama dengan ELISA - pada tahap pertama, kekebalan tubuh, antibodi yang diinginkan dari darah mengikat antigen yang melekat pada bahagian bawah lubang. Dan pada tahap kedua, isotop berlabel radio mengikat kompleks antigen-antibodi, dan jumlahnya sebanding dengan kepekatan antibodi yang diinginkan. Selanjutnya, alat khas menangkap jumlah impuls yang dihantar oleh isotop, yang kemudian ditukar menjadi kepekatan antibodi yang dikesan.

Ketidakseragaman

Kaedah ini adalah gabungan ELISA atau RIA dengan elektroforesis. Immunoblotting adalah kaedah yang sangat tepat untuk mengesan antibodi terhadap pelbagai mikroorganisma atau biomolekul, dan itulah sebabnya ia digunakan secara aktif.

Imunoblotting terdiri daripada fakta bahawa pertama antigen dari pelbagai mikroba dipisahkan dengan elektroforesis gel, selepas itu pecahan antigen yang berlainan ini digunakan pada kertas khas atau membran nitroselulosa. Dan kemudian pada jalur kertas atau membran ini, di mana antigen yang diketahui terpasang, lakukan ELISA atau RIA biasa untuk mengesan kehadiran antibodi kepada mikroba yang antigennya terpaku pada kertas atau membran.

Teknik serologi (titer antibodi kiraan darah)

Kaedah serologi untuk mengesan antibodi dalam darah seseorang terhadap pelbagai mikroorganisma yang menyebabkan penyakit berjangkit adalah kaedah tertua "ujian antibodi". Tetapi kerana "usia tua" kaedah ini tidak kehilangan kaitannya, ketepatan yang cukup tinggi dan masih banyak digunakan untuk pengesanan awal antibodi terhadap beberapa virus, bakteria dan protozoa yang berbahaya. Dan sejumlah penyakit dengan adanya antibodi terhadap mikrob patogen dalam darah dapat didiagnosis walaupun dengan kaedah serologi.

Kaedah serologi merangkumi reaksi peneutralan (RN), reaksi penghambatan hemaglutinasi (RTHA), reaksi hemaglutinasi tidak langsung (RNGA, RPHA), ujian penghambatan adsorpsi hemadorpsi (RTGA), reaksi pengikat pelengkap (RSC), dan reaksi imunofluoresensi (RIF). Semua kaedah serologi didasarkan pada interaksi antibodi yang diinginkan (ditentukan) yang terdapat dalam darah manusia dengan antigen. Pada masa yang sama, bahan semacam itu dipilih sebagai antigen yang harus bertindak balas oleh antibodi yang cuba dikesan. Dalam praktiknya, ada set antigen siap sedia dari pelbagai mikroba yang menyambung ke darah ujian, dan jika yang terakhir mengandungi antibodi terhadap antigen yang diambil, maka hasil analisisnya positif - yaitu, darah manusia mengandung antibodi terhadap mikroba yang dipilih untuk dianalisis.

Semasa reaksi serologi, juga mungkin untuk menentukan kepekatan antibodi yang dapat dikesan dalam darah. Hanya kepekatan ini dinyatakan tidak dalam miligram per mililiter atau dalam nilai biasa yang lain, tetapi dalam kredit. Marilah kita mempertimbangkan dengan lebih terperinci apa maksudnya dan bagaimana reaksi serologi dijalankan..

Sudah tentu, setiap jenis reaksi serologi mempunyai peraturan tersendiri untuk melakukan, tetapi kita akan cuba menerangkan secara umum bagaimana ia dibuat, kerana pada dasarnya ia adalah jenis yang sama. Jadi, sebarang reaksi serologi didasarkan pada fakta bahawa serum darah ujian dengan antibodi yang disarankan di dalamnya dimasukkan ke dalam lubang atau tabung uji. Kemudian, sejumlah antigen mikroba ditambahkan ke serum yang sama, yang kononnya ada antibodi dalam darah.

Seterusnya, serum darah ujian dicairkan 10 kali, dituangkan ke dalam tabung uji atau telaga lain dan antigen ditambahkan ke dalamnya. Kemudian serum darah dicairkan sekali lagi 10 kali, sudah menjadi pencairan 1: 100, diletakkan di dalam telaga berasingan atau tabung uji dan antigen ditambahkan. Beberapa pencairan melakukan ini, misalnya, 1: 1, 1: 100, 1: 1000, 1: 10000, dll. Pencairan 10 tidak selalu diperlukan, ia sering menggunakan pencairan dua kali, dan dalam kes ini tabung uji dengan pengenceran serum 1: 1, 1: 2, 1: 4, 1: 8, dan lain-lain diperolehi. Pencairan seperti itu disebut kapsyen..

Antigen mikroba ditambahkan ke dalam tiub dengan semua pengenceran, antibodi yang mereka cuba kenal pasti. Kemudian tiub atau telaga diinkubasi (mereka dibiarkan di tempat yang hangat atau pada suhu bilik untuk sementara waktu, dan setiap masa inkubasi mempunyai waktu inkubasinya sendiri) sehingga antigen dapat menghubungi antibodi, jika ada, tentu saja, terdapat dalam darah. Setelah selesai pengeraman, sel darah merah murni ayam, jantan, dll dimasukkan ke dalam tabung uji dengan semua pengenceran. Seterusnya, mereka melihat tabung uji mana yang merosakkan sel darah merah ini. Bagaimanapun, jika kompleks antigen-antibodi telah terbentuk, ia mempunyai sifat-sifat tertentu, di antaranya pemusnahan sel-sel darah merah tulen yang disediakan khas. Sekiranya pemusnahan sel darah merah dapat dilihat dalam tabung uji, maka perhatikan pencairan serum di dalamnya. Dan ini bermaksud bahawa antibodi yang dikehendaki terdapat dalam darah manusia dalam titer, misalnya, 1: 8.

Berapa banyak ujian darah yang dilakukan untuk antibodi?

Ujian darah untuk antibodi dengan kaedah apa pun (ELISA, RIA, imunoblot, kaedah serologi), pada prinsipnya, dilakukan dalam beberapa jam, maksimum sehari. Tetapi dalam praktiknya, makmal tidak memberikan hasil beberapa jam setelah pendermaan darah, yang disebabkan oleh ciri-ciri kerja institusi perubatan.

Oleh itu, pertama, mana-mana makmal, bahkan yang swasta, menunggu beberapa jam X, apabila ia mempunyai satu set sampel yang lengkap untuk hari ini. Contohnya, jam seperti X ialah 12-00. Ini bermaksud bahawa walaupun seseorang menderma darah pada pukul 8-00 pagi, hingga jam 12-00, dia hanya akan disimpan di dalam peti sejuk sehingga tempoh pengambilan sampel berakhir. Selanjutnya, pada jam 12-00, seorang pekerja makmal akan membuat sampel darah ke tempat kerja, yang akan memakan waktu beberapa jam. Oleh itu, hasilnya hanya pada waktu petang, dan mungkin pada waktu pagi, jika teknik analisisnya panjang.

Kedua, kerana jumlah permintaan yang sedikit, banyak makmal tidak melakukan sejumlah analisis setiap hari, tetapi hanya seminggu sekali atau sebulan sekali. Dalam kes ini, ada hari X yang ditentukan, di mana semua sampel yang dikumpulkan selama seminggu atau bulan dimasukkan ke dalam operasi. Sehingga hari itu, sampel darah akan disimpan dalam keadaan beku. Sekiranya makmal beroperasi berdasarkan prinsip ini, maka hasil analisis untuk antibodi dapat dikeluarkan dalam 1 hingga 4 minggu, bergantung pada frekuensi pelaksanaan metodologi ini di institusi tertentu.

Ujian antibodi total

Dalam darah, kepekatan pelbagai jenis antibodi dapat ditentukan, iaitu IgG, IgM, IgA, IgE. Lebih-lebih lagi, kepekatan setiap jenis antibodi sering ditentukan secara berasingan, kerana mempunyai nilai diagnostik yang berbeza. Tetapi dalam beberapa kes, ketika maklumat dari sudut pandang diagnosis, kepekatan semua jenis antibodi ditentukan sekaligus, iaitu IgG + IgM + IgA. Situasi apabila kepekatan beberapa jenis antibodi dalam darah ditentukan disebut analisis antibodi total.

Ujian sedemikian untuk jumlah antibodi dapat dilakukan untuk mendiagnosis pelbagai jangkitan, misalnya, hepatitis C, sifilis, dll..

Ujian darah antibodi IgG (ujian antibodi g)

Singkatan igg adalah catatan IgG yang tidak betul, yang bermaksud imunoglobulin seperti Gee. Imunoglobulin ini adalah antibodi yang dihasilkan oleh sistem imun untuk memusnahkan pelbagai mikrob patogen yang masuk ke dalam badan. Oleh itu, jelas bahawa antibodi igg adalah antibodi jenis IgG yang dapat terdapat dalam darah dan ditentukan oleh kaedah analisis makmal..

Walau bagaimanapun, ujian antibodi IgG sederhana tidak wujud, kerana sistem imun menghasilkan antibodi jenis ini terhadap mikroba yang berbeza. Lebih-lebih lagi, untuk setiap mikroba, pelbagai IgGnya dihasilkan, dan semuanya berbeza. Maksudnya, antibodi IgG terhadap virus campak - sendiri, terhadap virus rubella - kedua, melawan virus influenza - ketiga, terhadap staphylococcus - keempat, dll. Oleh itu, ujian IgG darah dapat dilakukan terhadap virus campak, terhadap virus rubella, terhadap mycobacterium tuberculosis, dll. Oleh itu, pertama anda perlu mengetahui antibodi terhadap mikroba tertentu yang perlu anda cari dalam darah, dan hanya kemudian melakukan analisis untuk antibodi seperti IgG terhadap mikroorganisma ini.

Ujian darah untuk antibodi terhadap virus

Virus adalah mikroorganisma patogen, apabila meresap ke dalam badan, sistem imun mula menghasilkan antibodi untuk memusnahkannya. Tetapi terhadap setiap virus, sistem imun menghasilkan antibodi uniknya sendiri yang hanya sesuai untuk jenis mikrob ini. Oleh itu, adalah mungkin untuk mendeteksi adanya antibodi terhadap virus tertentu, tetapi tidak mungkin untuk menentukan antibodi terhadap virus secara umum. Oleh itu, sebelum mengambil ujian darah untuk virus, anda mesti mengetahui antibodi mikroorganisma virus yang ingin dijumpai oleh seseorang.

Hasil darah untuk antibodi

Menyahkod ujian darah untuk antibodi

Hasil ujian darah untuk antibodi yang dilakukan dengan kaedah apa pun selalu ada dua jenis - positif atau negatif. Hasil positif bermaksud bahawa antibodi yang diinginkan terhadap mikroba atau biomolekul telah dijumpai dalam darah manusia. Ini menunjukkan bahawa orang tersebut pada masa lalu atau ketika ini dijangkiti mikroba (penyakit berjangkit). Hasil negatif bermaksud bahawa antibodi yang diinginkan tidak dijumpai dalam darah seseorang, dan dia tidak dijangkiti penyakit berjangkit, cacing, dll..

Selain itu, dengan hasil analisis positif untuk antibodi, kepekatannya hampir selalu ditunjukkan. Sekiranya penentuan dilakukan oleh ELISA, RIA atau imunoblotting, kepekatan antibodi ditunjukkan dalam IU / ml. Tetapi jika kaedah serologi digunakan untuk analisis darah untuk antibodi, maka dalam hal ini kepekatan antibodi ditunjukkan dalam kredit, misalnya, 1:64, dll..

Penyahkodan setiap analisis untuk antibodi bergantung pada jenis antibodi apa yang dikesan dalam darah (IgG, IgM, IgA), serta mikroba atau biomolekul mana antibodi ini. Contohnya, jika antibodi jenis IgG dan IgM terhadap mikroorganisma patogen dikesan dalam darah, ini menunjukkan bahawa seseorang sedang menderita penyakit berjangkit yang disebabkan oleh mikroba ini. Pengesanan antibodi terhadap mikroba jenis IgG dalam darah menunjukkan adanya jangkitan kronik atau seseorang itu mengalaminya pada masa lalu dan pulih.

Selalunya, untuk menentukan berapa lama seseorang dijangkiti mikroba, bukan sahaja kepekatan antibodi seperti IgG dalam darah dinilai, tetapi juga ketahanannya. Ketersediaan antibodi menentukan berapa lama ia beredar dalam darah manusia. Oleh itu, semakin tinggi ketersediaan, semakin besar had penyakit berjangkit. Contohnya, jika ketahanan antibodi terhadap rubella kurang dari 40%, seseorang baru-baru ini menghidap penyakit ini, dalam tiga bulan ke depan. Dan jika ketahanan antibodi terhadap rubella lebih dari 60%, maka jangkitan dipindahkan lebih dari enam bulan yang lalu.

Norma ujian darah untuk antibodi

Kadar analisis untuk antibodi bergantung pada jenis antibodi yang "dicari" untuk orang tertentu. Sebagai contoh, jika seorang wanita yang merancang kehamilan diuji untuk antibodi terhadap virus rubella, maka kehadiran antibodi tersebut dalam darah, iaitu hasil ujian positif, dianggap baik. Memang, jika seorang wanita mempunyai antibodi, itu berarti dia telah "menemui" virus rubella (dia sakit atau diberi vaksin), tubuh telah mengalami kekebalan tubuh, dan sekarang ia telah bertahan. Jadi, wanita seperti itu tidak diancam jangkitan rubella semasa kehamilan yang akan datang, dan dia tidak mempunyai risiko bahawa anak itu akan dilahirkan pekak kerana rubella pada ibunya.

Sekiranya antibodi terhadap DNA dijumpai dalam darah manusia, maka ini adalah hasil analisis yang buruk, kerana ini menunjukkan penyakit autoimun yang serius, ketika sistem kekebalan tubuh secara keliru menganggap organ dan jaringannya asing, dan secara sistematik memusnahkannya.

Di mana untuk mengambil (melakukan) ujian darah untuk antibodi?

Mendaftar untuk belajar

Untuk membuat janji temu dengan doktor atau diagnostik, anda hanya perlu menghubungi satu nombor telefon
+7 495 488-20-52 di Moscow

+7 812 416-38-96 di St. Petersburg

Pengendali akan mendengarkan anda dan mengalihkan panggilan ke klinik yang dikehendaki, atau menerima pesanan untuk rakaman kepada pakar yang anda perlukan..


Ujian darah untuk pelbagai antibodi boleh diambil di makmal swasta atau awam yang melakukan ujian yang diperlukan. Oleh kerana analisis untuk setiap jenis antibodi dilakukan dengan menggunakan kit khas, anda mesti terlebih dahulu menentukan dengan tepat antibodi mana yang anda perlukan untuk mengesan, dan hanya kemudian mengetahui makmal mana yang dapat melakukan.

Berapa banyak ujian darah untuk antibodi?

Bergantung pada antibodi mana yang akan ditentukan dalam darah, kos analisisnya mungkin berbeza. Ujian yang paling mudah dan murah berharga kira-kira 100 rubel (contohnya, untuk antibodi selama kehamilan), dan yang mahal - sehingga 3000 rubel. Kos analisis khusus untuk antibodi terhadap mikroorganisma atau biomolekul tertentu mesti dijumpai secara langsung di makmal yang melakukan kajian tersebut.

Kekebalan humor. Antibodi dalam plasma darah - video

Tusukan, analisis untuk antibodi dan penanda tumor, serologi, skala EDSS untuk sklerosis berganda - video

Gejala poliomielitis. Makmal dan diagnosis pembezaan poliomielitis. Antibodi terhadap virus - video

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.

Antibodi HCV dikesan: apa maksudnya?

Hepatitis C virus tetap menjadi salah satu penyakit yang paling berbahaya pada masa ini. Penyakit ini, dijuluki "pembunuh senyap," sering dicirikan oleh penyakit kronik. Ini bermaksud bahawa keadaan yang menyakitkan tidak dapat dijelaskan dengan cara apa pun, dan pesakit mungkin juga tidak menyedari keadaannya yang berbahaya. Hati cepat hancur, dan keadaan pesakit menjadi kritikal.

Selalunya, HCV dikesan hanya semasa ujian. Tetapi jika antibodi terhadap HCV dikesan, apa maksudnya? Adakah ini bermaksud bahawa jangkitan telah berlaku? Adakah terdapat antibodi positif palsu untuk hepatitis C? Anda akan mendapat jawapan untuk semua soalan ini dalam artikel kami..

Apakah antibodi hepatitis C??

Setelah mikroorganisma dan virus asing memasuki tubuh manusia, sistem imun mula menghasilkan enzim protein khas - imunoglobulin. Kemunculan pecahan protein tertentu menunjukkan tindak balas imun terhadap rangsangan luaran. Pecahan inilah yang menjadi antagonis berhubung dengan antigen patogen. Kehadiran mereka adalah penanda jangkitan dengan virus tertentu..

Tetapi antibodi hepatitis C - apa itu? Ini adalah imunoglobulin yang secara khusus menentang antigen HCV. Antibodi hepatitis B (antibodi anti-HCV) terdapat dalam darah pesakit. Itulah sebabnya kaedah utama untuk mendiagnosis hepatovirus adalah penghantaran sampel darah untuk pemeriksaan tertentu. Hasil ujian diuraikan oleh pekerja makmal perubatan dan pakar hepatologi yang hadir.

Apakah antibodi positif untuk hepatitis C??

Ujian positif untuk antibodi hepatitis C pada banyak pesakit menyebabkan panik. Mereka nampaknya diagnosis yang dahsyat telah disahkan, dan rawatan jangka panjang dengan ubat kuat menanti mereka. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku..

Sekiranya keputusan ujian antibodi hepatitis C positif, apakah maksudnya? Hasil penyahsulitan bergantung pada kumpulan imunoglobulin tertentu yang dijumpai:

 • Anti - HVC IgG - adalah antara yang pertama dijangkiti hepatovirus. Pecahan protein yang menunjukkan jangkitan pesakit;
 • Anti-HCV inti IgM adalah antibodi hepatitis C jenis kedua yang menunjukkan jangkitan pada peringkat awal. Ia disimpan dalam darah sehingga pesakit pulih sepenuhnya;
 • Protein NS3 - AT to HCV, kehadirannya dalam plasma cecair utama tubuh manusia menunjukkan kemungkinan peralihan bentuk akut penyakit menjadi kronik;
 • Pecahan protein NS4 dan NS5 adalah sebatian yang menunjukkan perkembangan komplikasi teruk penyakit semasa. Ini boleh menjadi fibrosis, sirosis hati, dan juga tumor onkologi.

Sekiranya ujian antibodi hepatitis C positif, ini bukan ayat. Biasanya untuk diagnosis yang jelas, pemeriksaan tambahan dilakukan.

Dalam kes yang berlawanan, timbul persoalan - jika antibodi terhadap virus hepatitis C tidak dikesan, apa maksudnya? Malangnya, ini tidak menjamin ketiadaan hepatovirus dalam darah. Mungkin kepekatan patogen sangat rendah sehingga pada masa ini mustahil untuk dikesan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya antibodi hepatitis C positif?

Setelah menerima dokumen dengan hasil tes, pasien mungkin bertanya-tanya, "Antibodi terhadap hepatitis C telah terdeteksi, apa itu, dan apa yang harus saya lakukan sekarang?" Perkara yang paling betul yang dapat dilakukannya dalam situasi seperti ini adalah berjumpa doktor yang berpengalaman.

Kemungkinan besar, pakar hepatologi akan memberi arahan untuk pemeriksaan tambahan. Ini adalah:

 • Analisis tambahan darah vena pesakit untuk menentukan genotip virus;
 • Pemeriksaan ultrabunyi (ultrasound) organ yang rosak oleh penyakit untuk mendapatkan gambaran yang paling terperinci mengenai sejauh mana kerosakan hati oleh virus.

Semua pemeriksaan ini diperlukan untuk mengembangkan mekanisme masa depan untuk rawatan hepatovirus dan rejimen terapi yang sesuai. Juga, jangka masa rawatan dan ubat mana yang akan digunakan secara langsung bergantung pada hasil ujian.

Rejimen rawatan hepatitis

Sekiranya tidak ada keraguan dengan adanya diagnosis seperti HCV, rejimen rawatan tertentu diberikan kepada pesakit, yang bergantung pada faktor-faktor berikut:

 • Umur pesakit (contohnya, ubat antivirus tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun);
 • Keadaan umum badan pesakit, kehadiran penyakit kronik yang lain;
 • Perjalanan penyakit ini, kehadiran komplikasi.

Sehingga baru-baru ini, hanya satu rejimen rawatan hepatovirus yang digunakan - Ribavirin dalam kombinasi dengan Interferon-alpha. Kaedah ini mempunyai banyak kelemahan, termasuk banyak kesan sampingan yang serius dan keberkesanan yang buruk. Di samping itu, kegagalan buah pinggang mungkin berlaku kerana tempoh terapi, dan gabungan ubat-ubatan memberi kesan negatif terhadap biokimia darah. Sekiranya jumlah sel darah putih meningkat dengan mendadak, rawatan harus dihentikan.

Skema Interferon + Ribavirin sudah ketinggalan zaman, dan hanya digunakan dalam kes di mana rawatan dengan ubat lain tidak dibenarkan. Selalunya, dalam rawatan penyakit virus jenis yang dimaksudkan, ubat antivirus buatan India yang inovatif digunakan berdasarkan formulasi asli Amerika.

Dalam rejimen rawatan antivirus moden, Sofosbuvir, penghambat polimerase RNA virus, dan bahan yang menghalang protein NS5A patogen, bergantung pada genotip HCV, selalu ada:

 • Ledipasvir - dengan genotip 1, 4, 5 dan 6 hepatovirus;
 • Daclatasvir - digunakan untuk genotip 1, 2, 3 dan 4. Paling berkesan dalam terapi gen 3;
 • Velpatasvir adalah bahan sejagat yang digunakan dalam rawatan sama sekali semua genotip patogen.

Kursus rawatan bergantung kepada keparahan penyakit. Sekiranya perjalanan penyakit ini standard, kursus terapi berlangsung tidak lebih dari 12 minggu. Dengan terapi berulang, serta dengan adanya komplikasi yang teruk, rejimen terapi 24 minggu dapat diresepkan. Dalam kes ini, Ribavirin dan pelbagai hepatoprotectors dapat ditambahkan ke ubat utama..

Adakah positif palsu berlaku?

Apabila menerima keputusan ujian imunoglobulin positif, perlu juga diambil kira bahawa hasilnya boleh menjadi positif palsu. Fenomena serupa diperhatikan dalam kes berikut:

 • Kehamilan pada bila-bila masa disebabkan oleh kekurangan fungsi imun yang menjadi ciri jangka masa tertentu dalam kehidupan wanita;
 • Pembentukan neoplasma malignan dan jinak di hati dan organ lain pesakit;
 • Perencatan fungsi hati dengan penurunan ketara dalam AcT dan Alt;
 • Kehadiran jangkitan virus lain (mis. Jangkitan HIV);
 • Rawatan dengan ubat-ubatan dari kumpulan interferon dan imunosupresan;
 • Persediaan yang tidak betul untuk menguji pengesanan antibodi hepatitis C dalam darah.

Oleh itu, jika penanda protein untuk HCV positif, ini tidak selalu bermaksud bahawa orang itu sakit dengan HCV. Untuk mengesahkan diagnosis, perlu dilakukan pemeriksaan tambahan..

Analisis apa yang harus diuji untuk antibodi hepatitis?

Jadi, jawapan kepada soalan "Antibodi Hepatitis C - apa maksudnya?" sudah dijumpai. Tetapi apakah jenis analisis yang harus dilakukan untuk mengetahui kehadiran atau ketiadaan penanda penyakit ini? Pada masa ini, pemeriksaan yang paling objektif adalah PCR. Kajian sampel darah pesakit dilakukan pada peralatan tertentu di makmal. PCR merangkumi 2 kaedah untuk mengkaji sampel cecair biologi:

 • Kualitatif - membolehkan anda mengenal pasti kehadiran atau ketiadaan imunoglobulin pelbagai jenis. Dalam kes ini, jika antibodi HCV dikesan, dalam kebanyakan kes kita dapat membincangkan jangkitan orang ini dengan hepatovirus;
 • Kuantitatif - ujian yang membolehkan anda mengetahui tahap viral load pada tubuh pesakit. Ujian ini dilakukan sekiranya patogen telah dikesan..

Analisis untuk penanda protein hepatovirus memerlukan pematuhan dengan nuansa khas, khususnya:

 • Penolakan lengkap makanan berlemak dan hati yang berlebihan 24 jam sebelum pemeriksaan;
 • Pantang minum alkohol dan tembakau sehari sebelum ujian;
 • 8 jam sebelum muncul di makmal tidak boleh makan;
 • Masa terbaik untuk mendapatkan sampel darah adalah pada pukul 8 pagi.

Kelemahan analisis PCR untuk antibodi terhadap HCV adalah ketidakupayaan untuk menentukan imunoglobulin pada viral load yang terlalu rendah. Tetapi jika antibodi terhadap virus hepatitis C tidak terdeteksi, apa maksudnya? Ini mungkin bermaksud bahawa orang itu sihat sepenuhnya. Walau bagaimanapun, kekurangan keputusan ujian untuk penanda protein positif HCV tidak bererti ketiadaan patogen dalam badan. Mungkin kepekatannya terlalu rendah, yang sering diperhatikan pada peringkat awal penyakit, atau dalam penyakit kronik.

Adakah penanda HCV dapat dikesan selepas terapi??

Kaedah moden untuk merawat HCV sangat berkesan. Tetapi jika, setelah menjalani terapi sepenuhnya, antibodi hepatitis C dikesan dalam darah - apa maksudnya? Tidak selalu kehadiran imunoglobulin menunjukkan sia-sia manipulasi terapi.

Setelah menjalani kursus ubat pada pesakit, antibodi hepatitis C jenis IgG normal dalam darah. Penanda penyakit ini mungkin kekal di dalam badan pesakit selama beberapa tahun. Lebih-lebih lagi, setiap kes adalah individu. Pesakit harus kerap melakukan ujian darah dan memantau jumlah imunoglobulin. Sekiranya IgM inti Anti-HCV tidak muncul, dan tahap IgG teras Anti-HCV mula menurun secara beransur-ansur, penyakit ini dapat dianggap dikalahkan..

Tetapi jika banyak masa berlalu selama terapi, dan hasil ujian antibodi untuk hepatitis C adalah positif, apakah maksudnya? Dalam kes ini, kebarangkalian kambuh penyakit berulang adalah tinggi.

Ujian Antibodi Epstein-Barr

Ujian darah untuk antibodi ditetapkan dengan kerap. Mereka membolehkan anda mengenal pasti lesi virus dan bakteria badan, walaupun ia tidak simptomatik. Ujian darah untuk antibodi terhadap virus Epstein-Barr dilakukan sesuai dengan indikasi dan tidak termasuk dalam paket tindakan yang disediakan oleh pemeriksaan perubatan rutin.

Apa antibodi terhadap virus Epstein-Barr (EBV)?

Ejen penyebabnya tergolong dalam kumpulan virus herpes

Virus Epstein-Barr tergolong dalam kumpulan virus herpes. Ia mempengaruhi sistem limfa, membran mukus, sistem saraf pusat dan hampir semua organ dalaman. Gejala dengan lesi tidak berlaku, dan seseorang tidak mengesyaki jangkitan. Menurut statistik antarabangsa, setiap 9 dari 10 orang dijangkiti atau sebelumnya dijangkiti virus.Jika kekebalan pada masa jangkitan dalam keadaan baik, maka VEB hancur sepenuhnya dan kekebalan seumur hidup terhadap jangkitan terbentuk.

Antibodi terhadap virus dihasilkan oleh sistem imun manusia. Mereka adalah imunoglobulin (sejenis protein khas) yang dihasilkan oleh sel oleh limfosit. Tujuan mereka adalah mengikat antigen virus. Untuk setiap antigen, tubuh menghasilkan antibodi sendiri, sebab itulah ketika menganalisis kehadiran protein tertentu, adalah mungkin untuk mewujudkan jangkitan dengan pelbagai jangkitan.

Apakah bahaya jangkitan EBV??

Jangkitan Boleh Mencetuskan Sklerosis Berbilang

Bahaya virus terletak pada kenyataan bahawa ia menyebabkan penurunan imuniti dan mungkin menjadi sebab utama untuk memulakan perkembangan patologi autoimun dan diabetes. Jangkitan boleh menyebabkan kecacatan kongenital pada anak. Menurut doktor, jangkitan EBV mungkin adalah sebab mengapa patologi berbahaya berikut berkembang:

 • sklerosis berbilang,
 • lesi onkologi,
 • alahan akut yang teruk.

Di samping itu, kerana kesan pada fungsi sistem kekebalan tubuh, virus ini menyebabkan pertahanan semula jadi tubuh menjadi lemah. Ini membawa kepada komplikasi penyakit yang ketara dan meningkatkan risiko komplikasi kebanyakan patologi dan juga kecederaan ringan..

Petunjuk untuk kajian

Sering ARI - keterangan analisis

Ujian darah dilakukan untuk mengetahui adanya antibodi terhadap EBV hanya berdasarkan petunjuk. Yang utama adalah:

 • kehadiran gejala yang mengesyaki mononukleosis bersifat berjangkit, yang selalu menyertai kekalahan EBV;
 • jangkitan virus yang kerap seperti selesema dan jangkitan pernafasan akut;
 • tonsilitis, yang berkembang 3 kali setahun atau lebih kerap;
 • selsema, di mana selalu terdapat peningkatan ketara dalam ukuran kelenjar getah bening dan peningkatan suhu ke nilai tinggi;
 • peningkatan tunggal dalam kelenjar getah bening, kelenjar dan adenoid;
 • tempoh perancangan kehamilan;
 • kehadiran barah;
 • Pengesanan HIV.

Bagaimana persediaan untuk belajar

Pada malam sebelum ujian adalah untuk mengurangkan aktiviti fizikal.

Untuk mendapatkan ketepatan data maksimum dalam analisis, persiapan untuk kajian diperlukan, yang terdiri dari yang berikut:

 • penolakan sebarang ubat sehari sebelum pendermaan darah;
 • penolakan alkohol dan produk tembakau sehari sebelum analisis;
 • pengurangan tekanan fizikal dan emosi 12 jam sebelum penghantaran bahan;
 • penolakan makanan 12 jam sebelum analisis.

Sekiranya persiapan khusus diperlukan untuk indikasi individu, cadangan diberikan oleh doktor yang menetapkan ujian darah untuk antibodi.

Kaedah untuk mengesan antibodi terhadap EBV

Antibodi dapat dikesan menggunakan beberapa kaedah.

Pelbagai kaedah dapat digunakan untuk mengesan antibodi terhadap virus..

Antibodi heterofilik

Dengan kaedah ini, antibodi heterofilik spesifik terhadap EBV ditentukan oleh penyatuan dengan sel darah merah dari darah seekor domba jantan, seekor lembu jantan atau seekor kuda, yang menjalani rawatan khusus. Pengesanan jenis antibodi ini dapat dilakukan dalam tempoh enam bulan dari saat jangkitan seseorang. Kajian ini dilakukan pada orang dewasa dan memberikan ketepatan hingga 99%. Bagi kanak-kanak, ketepatan kajian sedemikian hanya 30%.

Kajian serologi

Ujian serologi bermaklumat setelah 14 hari

Dengan kaedah ini, antibodi khusus terhadap virus diasingkan dari serum darah. Setelah dijangkiti dengan mononukleosis, kehadiran antibodi terhadap EBV dikesan 2 minggu selepas jangkitan. Uji imunosorben berkaitan enzim dilakukan semasa kajian, serta kaedah pendarfluor antikomplementari dan pendarfluor tidak langsung digunakan..

Antibodi kepada antigen awal

Antigen awal dan antibodi terhadapnya muncul pertama setelah jangkitan. Antigen hanya terdapat pada limfosit B dan berada di sitoplasma mereka. Pengesanan protein seperti itu dapat dilakukan walaupun dalam tempoh inkubasi. Pengesanan antibodi ini dapat dilakukan dalam masa 6 bulan dari saat jangkitan.

Antibodi kepada antigen kapsid

Antibodi terhadap antigen kapsid berterusan seumur hidup

Pengesanan antibodi terhadap antigen ini adalah hasil diagnostik yang berharga. Mereka hadir sepanjang hidup, yang memungkinkan untuk mengenal pasti pesakit dengan virus walaupun setelah sekian lama dari saat jangkitan. Selepas jangkitan, antibodi ditentukan hanya dari 2 bulan. Kehadiran antibodi ini menunjukkan daya tahan terhadap EBV.

Antibodi kepada Antigen Nuklear

Untuk mengesan antibodi terhadap antigen ini hanya mungkin dilakukan pada peringkat akhir. Mereka menunjukkan bahawa proses pemulihan aktif telah bermula, tetapi virus masih ada di dalam badan. Setelah sakit untuk waktu yang lama, hasil ujian antibodi terhadap antigen nuklear mungkin tetap positif..

Menyatakan hasilnya

Doktor menafsirkan keputusan ujian

Penyahsulitan data yang diperoleh sebagai hasil analisis dilakukan oleh doktor yang hadir. Pekerja makmal tidak berhak menasihati seseorang mengenai hasilnya, dan semua yang mereka katakan hanya boleh dianggap sebagai pernyataan petunjuk, tetapi bukan pendapat perubatan.

Hasil positif palsu

Tidak ada kaedah yang tepat 100%. Oleh kerana itu, keputusan positif yang salah adalah mungkin. Sebab utama fenomena ini adalah pelanggaran dalam persiapan kajian dan analisis sejurus selepas penyakit. Virus herpes lain juga boleh memutarbelitkan data..

Antibodi virus herpes simplex jenis I dan jenis II (IgG) dengan penentuan aviditi

Ketersediaan antibodi IgG terhadap virus herpes simplex jenis I dan II adalah kestabilan umum pengikatan antibodi terhadap antigen virus, yang dicirikan oleh antibodi IgG jenis rendah pada minggu pertama dan bulan selepas jangkitan primer, hilangnya secara beransur-ansur dari darah dan penggantian dengan antibodi IgG yang sangat mirip, yang memungkinkan kerana penentuan indeks ketersediaan untuk membezakan jangkitan primer dari kambuh.

Analisis ini digunakan untuk mengesahkan atau mengecualikan jangkitan utama virus herpes simplex tipe I atau II baru-baru ini, untuk membezakan diagnosis awal jangkitan virus herpes simplex dan mengaktifkan semula jangkitan kronik atau laten, untuk menilai risiko penularan jangkitan herpes ke janin atau bayi baru lahir dan perkembangan komplikasi yang berkaitan dengan virus.

Ia ditetapkan untuk mengesan hasil positif dan meragukan penentuan antibodi IgG dan IgM terhadap virus herpes simplex, semasa pemeriksaan wanita hamil dengan disyaki jangkitan primer dengan virus herpes.

Ujian apa yang termasuk dalam kompleks ini:

 • Herpes Simplex Virus 1/2, IgG
 • Penentuan ketersediaan virus IgG ke Herpes simplex 1/2

Ketersediaan, antibodi kelas G, HSV-1, HSV-2, virus herpes manusia, jenis 2, virus herpes manusia, jenis 1.

Bahasa Inggeris Sinonim

Virus herpes simplex jenis 1 (HSV-1); Virus herpes simplex jenis 2 (HSV-2), antibodi aviditas HSV (IgG).

 • Ujian imunosorben berkaitan enzim - Herpes Simplex Virus 1/2, IgG;
 • immunoassay enzim - penentuan ketersediaan IgG kepada virus Herpes simplex 1/2.

Biomaterial apa yang boleh digunakan untuk penyelidikan?

Bagaimana persediaan untuk belajar?

 • Jangan merokok selama 30 minit sebelum kajian..

Tinjauan Kajian

Jangkitan herpetic (HI) boleh membentuk patologi serius pada kanak-kanak dan orang dewasa, terutama pada individu yang kekurangan imun. Penyakit ini menimbulkan bahaya terbesar bagi wanita hamil, yang, akibat jangkitan primer, dapat mengalami keguguran secara spontan atau melahirkan anak dengan malformasi yang teruk. Tugas penting bagi doktor adalah untuk menentukan masa jangkitan wanita hamil. Di samping itu, penentuan bentuk jangkitan herpetic (primer, berulang) adalah penting dari segi pemilihan taktik rawatan. Ujian serologi, di mana individu yang diperiksa menentukan kehadiran antibodi terhadap virus herpes simplex (HSV), memungkinkan pengesanan imunoglobulin spesifik kelas M (HSV-Ig M) dalam darah seseorang yang awalnya dijangkiti HSV selepas 4-6 hari, imunoglobulin kelas G (HSV-Ig G) 10-14 hari selepas manifestasi klinikal penyakit ini. Pengeluaran I g M mencapai nilai maksimum pada hari ke-15-20. IgM tidak bertahan lama dalam tubuh manusia (1-2 bulan), dan IgG - pada tahap yang tinggi sepanjang hayat. Ini disebabkan oleh fakta bahawa HSV merujuk kepada patogen yang dapat bertahan di dalam tubuh manusia untuk masa yang tidak terhad (seumur hidup) dalam bentuk pendam. Herpes berulang biasanya berlanjutan dengan latar belakang kepekatan IgG yang tinggi, yang menunjukkan rangsangan antigenik berterusan pada tubuh pesakit. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa jarak yang selalu tinggi berkaitan dengan aktiviti proses berjangkit. Kemunculan IgM pada pesakit seperti ini menunjukkan peningkatan penyakit. HSV IgM dapat terbentuk semasa jangkitan utama, dan semasa jangkitan semula dan semasa pengaktifan semula virus. Oleh itu, pengesanan IgM spesifik tidak boleh dipercayai dan dipercayai bukti jangkitan herpetic primer. Selain itu, ketiadaan IgM dan / atau dinamika titers IgG spesifik mungkin disebabkan oleh pengumpulan darah yang lambat dari saat jangkitan atau tindak balas imun yang tidak mencukupi yang berkaitan dengan gangguan sistem imun.

Kajian ini memungkinkan penentuan antibodi IgG terhadap virus herpes simplex jenis 1 dan 2 dalam serum darah. Antibodi IgG terhadap virus herpes simplex jenis 1 atau jenis 2 dijumpai pada 80-90% orang dewasa, jadi satu penentuannya tidak mempunyai kepentingan klinikal. Penting untuk memerhatikan dinamika perubahan pada tahapnya. Dalam jangkitan akut atau pengaktifan semula virus, peningkatan tahap antibodi IgG dikesan. Antibodi IgG dapat beredar seumur hidup. Peningkatan 4 kali ganda dalam tahap antibodi dalam kajian pada sera berpasangan yang diambil pada selang waktu 7-10 hari, menunjukkan adanya jangkitan herpetik berulang. Penentuan IgG dalam serum darah virus herpes simplex jenis 2 ditunjukkan kepada semua wanita hamil, kerana terbukti bahawa orang yang dijangkiti mempunyai risiko pengguguran spontan dan jangkitan bayi yang baru lahir 2-3 kali lebih tinggi daripada pesakit yang utuh.

Apabila jangkitan virus herpes simplex jenis 1 dan / atau 2, kepekatan antibodi IgG pada peringkat awal jangkitan tidak dapat dikesan. Tahap antibodi boleh sangat rendah atau tidak dapat dikesan antara pengaktifan semula. Dalam situasi seperti itu, hasil negatif dapat diperoleh walaupun sebelumnya ada kontak dengan virus..

Penentuan ketersediaan IgG adalah ciri kekuatan ikatan antibodi spesifik dengan antigen yang sesuai (ditentukan oleh bilangan tapak pengikat dan kekuatan mengikat). Ketahanan tinggi antibodi IgG tertentu menghilangkan jangkitan primer baru-baru ini. Penentuan indeks ketersediaan IgG ke virus herpes simplex jenis 1 dan jenis 2 membolehkan anda menjelaskan masa jangkitan dan membezakan jangkitan herpetik primer daripada peningkatan jangkitan semasa kronik atau pendam.

Virus herpes simplex jenis 1. Manifestasi klinikal yang paling biasa:

 • luka mulut-mulut;
 • stomatitis ulseratif aphthous;
 • herpes labial;
 • dermatitis herpetic;
 • eksim herpetiform;
 • keratitis;
 • konjungtivitis;
 • ensefalitis.

Virus herpes simplex jenis 2. Manifestasi klinikal yang paling biasa:

 • lesi kemaluan membran mukus;
 • meningitis.

Untuk apa kajian ini digunakan??

 • Untuk mengesahkan atau mengecualikan jangkitan utama baru-baru ini dengan virus herpes simplex jenis 1 atau jenis 2;
 • untuk diagnosis pembezaan jangkitan primer dengan jangkitan virus herpes dan pengaktifan semula jangkitan kronik atau laten;
 • untuk menilai risiko penularan jangkitan herpetic ke janin atau bayi baru lahir dan perkembangan komplikasi yang berkaitan dengan virus.

Apabila kajian dijadualkan?

 • Semasa mengenal pasti hasil positif dan ragu mengenai penentuan antibodi IgG dan IgM terhadap virus herpes simplex;
 • ketika memeriksa wanita hamil dengan disyaki jangkitan primer dengan virus herpes.

Apa maksud hasilnya??

Herpes Simplex Virus 1/2, IgG

Nilai Rujukan: Negatif.

Hasil positif menunjukkan adanya antibodi IgG terhadap HSV-1 atau HSV-2, yang menunjukkan sama ada jangkitan virus herpes yang aktif atau yang lalu.

Hasil negatif menunjukkan kemungkinan kecil jangkitan virus herpes akut, dan juga fakta bahawa badan itu sebelumnya tidak bersentuhan dengan virus herpes simplex. Namun, sejurus selepas jangkitan, ketika jumlah antibodi yang mencukupi belum dikembangkan, hasilnya mungkin negatif palsu. Dalam kes ini, disyorkan ujian IgM tambahan dan analisis semula IgG dalam beberapa minggu..

Penentuan ketersediaan virus IgG ke Herpes simplex 1/2

Unit pengukuran: hasilnya ditunjukkan sebagai indeks ketersediaan (IA),%.

Indeks aviditi kurang dari 50% adalah antibodi IgG aviditi rendah terhadap HSV. Pada jangkitan primer, lebih daripada 50% antibodi yang terdapat di dalam badan mempunyai daya tahan yang rendah. Sekiranya IgG dengan ketersediaan rendah dikesan dalam darah di hadapan IgM, ini menunjukkan tahap jangkitan primer yang akut. Pengesanan IgG jenis rendah tanpa kehadiran IgM boleh berlaku dengan masa jangkitan lebih dari 1 bulan. Dalam kes seperti itu, perlu menentukan dinamika peningkatan titer IgG dan perubahan dalam indeks ketersediaan.

Indeks ketersediaan 50-60% - ketersediaan sempadan (zon kelabu). Hasil garis batas menunjukkan jangkitan awal atau awal yang lewat.

Indeks ketersediaan lebih daripada 60% adalah antibodi IgG yang sangat baik terhadap HSV. Kehadiran IgG yang sangat gemuk dengan kehadiran IgM menunjukkan pengaktifan semula jangkitan herpetic atau menunjukkan tindak balas imun sekunder sekiranya jangkitan semula HSV. Penentuan IgG yang sangat gemar jika tidak ada IgM menunjukkan jangkitan yang lalu. Dengan jangkitan yang lalu (herpes berulang, episod pertama herpes bukan primer), indeks ketersediaan IgG adalah 60-100%.

Hanya dengan perkembangan HSV-IgG yang sangat gemuk dan penstabilan kepekatan mereka, kita dapat membincangkan mengenai akhir fasa akut jangkitan herpetic primer.

Siapa yang menetapkan kajian itu?

Ahli dermatologi, pakar penyakit berjangkit, pakar sakit puan, pakar urologi, pakar pediatrik.

[07-031] Virus Simplex Herpes 1/2, IgM

[09-013] Herpes Simplex Virus 1/2, DNA [PCR masa nyata]

[09-013] Papillomavirus manusia berisiko karsinogenik tinggi (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 jenis), genotip DNA [PCR masa nyata]

Sastera

1. Satu set reagen untuk penentuan immunoassay enzim indeks ketersediaan imunoglobulin kelas G kepada virus herpes simplex jenis 1 dan 2 dalam serum darah (plasma). - Kesediaan VektoVPG-1,2-IgG. - Arahan penggunaan. - 2014.

2. Jangkitan herpetic. A.V. Murzich, M.A. Golubev. Pusat Penyelidikan Negeri untuk Perubatan Pencegahan Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia. Jurnal Perubatan Rusia Selatan. - Nombor 3. - 1998.

3. Levi M., Ruden U., Wahren B. Urutan peptida glikoprotein G-2 membezakan antara antibodi virus Herpes simplex jenis 2 (HSV-2) dan HSV-1. // Imunologi Makmal Klinikal dan Diagnostik. -1996. - Jilid 3, No.3. - Hlm 285-289.

5. Liljeqvist J., Trubala E. Penyetempatan jenis-spesifik epitop virus Herpes simplex jenis 2 glikoprotein G yang dikenali oleh antibodi manusia dan tikus. // Jurnal Virologi Umum. -1998. - Jilid 79. - P. 1215-1224.

Penerbitan Mengenai Asma