Hepatitis B virus tersebar luas di semua negara di dunia. Penyakit ini disifatkan oleh tahap berjangkit yang sangat tinggi, setiap tahun membunuh ratusan ribu pesakit, adalah masalah perubatan dan sosial yang besar. Virus hepatitis B (HBV) terutamanya mempengaruhi hati. Sirosis organ dan karsinoma hepatoselular adalah komplikasi yang luar biasa dari penyakit ini. Waduk dan sumber jangkitan adalah pesakit dengan bentuk penyakit akut dan kronik, yang tidak bergejala. Potensi jangkitan virus (infectiousness) 100 kali lebih tinggi daripada virus immunodeficiency manusia. Mereka mempunyai kemampuan yang jelas untuk bermutasi, daya tahan tinggi dan karsinogenik. Patogen dalam jumlah besar terdapat di dalam darah dan cairan tubuh yang lain, menyebabkan viremia berpanjangan.

Hepatitis B disebarkan dalam banyak cara, yang utama adalah parenteral (dengan transfusi darah atau komponennya) dan dengan penggunaan ubat intravena. Untuk jangkitan, 0.1 hingga 0.5 mikron sudah cukup. darah. Takungan utama jangkitan adalah pembawa kronik antigen HBs. Kaedah penyebaran pelbagai fungsi, tahap ketahanan virus yang sangat tinggi di persekitaran luaran dan kerentanan umum semua kumpulan penduduk terhadap jangkitan menyumbang kepada penyebaran penyakit ini di semua negara di dunia. Kira-kira 2 bilion orang di dunia hari ini mempunyai tanda-tanda terkena hepatitis B. Lebih daripada 400 juta daripadanya dijangkiti secara kronik, dan 20 - 40% daripadanya akan mengalami sirosis atau karsinoma hepatoselular. Lebih daripada 2 juta pesakit mati setiap tahun akibat akibat penyakit ini. Sistem imun yang baik akan menyembuhkan 90% individu yang dijangkiti. Sebagai peraturan, penyakit ini memperoleh penyakit kronik pada orang yang mengalami kekurangan kongenital dan imunodefisiensi..

Rajah. 1. Sirosis - komplikasi penyakit yang luar biasa.

Sejarah penemuan patogen

Pada tahun 1962 - 1964, V. Blumberg (seorang doktor Amerika, ahli biokimia, saintis), ketika mengkaji serum darah orang asli Australia (orang asli), menemui protein yang tidak biasa - antigen reseptif yang berkaitan dengan hepatitis virus (kemudian disebut antigen Australia), yang mana ia dianugerahkan pada tahun 1976 hadiah Nobel.

Pada tahun 1968, A.M. Prince menjumpai protein ini dalam serum darah seseorang yang berada dalam tempoh inkubasi penyakit yang berkembang akibat dari pemindahan darah.

Pada tahun 1970, D. Dane menemui di bawah mikroskop elektron zarah sfera terkecil (zarah Dane) yang ternyata menjadi agen penyebab hepatitis berjangkit - virus hepatitis B.

Vaksin pertama untuk penyakit ini dikembangkan pada tahun 1977 di Amerika Syarikat.

Rajah. 2. Baruch Bloomberg (1925 - 2010) untuk pertama kalinya menghubungkan antigen Australia dengan virus hepatitis B (tidak terpencil pada masa itu), yang berfungsi sebagai dorongan untuk pengembangan vaksin yang berkesan.

Mikrobiologi

Gabungan virus hepatitis B:

 • Keluarga Hepadnaviridae.
 • Jenis
 • Jenis virus hepatitis B.

Struktur genom mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA).

Rajah. 3. Virus HBV berbentuk bulat, menyerupai butiran dalam penampilan.

HBV adalah virus terkecil. Ia diwakili oleh 3 bentuk:

 • Zarah-zarah Dein (virion) mempunyai sifat antigenik dan menunjukkan infektiviti yang ketara. Mereka mempunyai bentuk sfera. Diameternya ialah 42 - 47 nm. Dikelilingi oleh membran lipid-protein ganda. Inti mengandungi DNA dan polimerase yang bergantung pada DNA. Mempunyai tropisme untuk tisu hati.
 • Selalunya zarah terdapat dalam serum darah yang tidak menunjukkan sifat berjangkit. Mereka tidak mempunyai teras. Sebahagian daripadanya mempunyai bentuk sfera (diameternya 22 nm), yang lain mempunyai bentuk seperti benang (ukuran 22 x 50 - 230 nm.). Pada pembesaran yang tinggi, rentetan melintang mereka kelihatan. Zarah-zarah terbentuk dari kepingan antigen permukaan (HBsAg) dan dihasilkan secara berlebihan semasa replikasi virus.

Rajah. 4. Dalam foto, nukleokapsid (NK) dan zarah yang terbentuk dari segmen antigen permukaan (Australia) (HBsAg).

Struktur virus hepatitis B

HBV terdiri daripada nukleokapsid yang dikelilingi oleh cangkang luar. Ia mempunyai bentuk sfera. Diameternya dari 40 hingga 48 nm.

Supercapsid HBV

Cangkang luar virus (supercapsid) terdiri daripada lipid. Ia mengandungi 3 glikoprotein, atau antigen permukaan (Ag), termasuk protein S yang paling aktif dihasilkan, yang dikenali sebagai HBsAg (antigen permukaan "Australia"). Dalam penyakit, HBsAg dihasilkan dalam kuantiti yang banyak. Serpihannya - zarah sfera dan νηlektum terdapat di dalam darah walaupun ketiadaan virion dalam darah.

Capsid HBV

Kapsid mempunyai bentuk icosahedron, terdiri daripada 180 capsomeres (subunit protein struktur). Diameternya ialah 27 nm. Nukleokapsid mengandungi DNA dan DNA polimerase (transkripase terbalik) dan protein kinase yang melekat padanya.

Genom dikelilingi oleh protein teras - HBcAg (antigen berbentuk hati). Struktur virion juga mengandungi HbcAg nuklear dan bahagiannya yang disembunyikan HBeAg (antigen infectivity), yang dilepaskan ke dalam darah semasa replikasi virus dan HBxAg kurang dipelajari.

Rajah. 5. Struktur virus. 1 - Polimerase DNA. 2 - DNA. 3 - HBcAg nuklear. 4 - HBeAg nuklear. 5 - permukaan HBsAg dan serpihannya (segmen) dalam bentuk bentuk sfera dan filamen.

DNA HBV

Molekul DNA HBV berbentuk cincin, untai dua: satu rantai penuh - (-) utas, yang kedua lebih pendek (20-30% lebih pendek) - (+) utas. Helai panjang mengandungi kira-kira 3200 nukleotida; molekul polimerase melekat padanya. Helai pendek mengandungi 1700 - 2800 nukleotida. Replikasi DNA bertanggungjawab untuk replikasi zarah virus dan sintesis protein. DNA gen S menyandikan HBsAg, gen C - HBcAg, gen P - polimerase, gen X - protein-pengatur ekspresi gen.

Rajah. 6. Dalam foto di sebelah kiri, zarah virus menyerupai butiran dalam penampilan. Cangkang luar nukleokapsid jelas kelihatan. Dalam 2 daripadanya, cangkang luar tidak ada (ditunjukkan oleh anak panah). Dalam foto di sebelah kanan, di sampul luar virus, struktur yang kelihatan jelas menyerupai lonjakan.

Replikasi virus

Replikasi HBV (pembiakan) berlaku pada sel hati - hepatosit. Semasa proses ini, sejumlah besar HBsAg terbentuk di sitoplasma mereka. Protein memasuki aliran darah, yang diperbaiki dengan kaedah diagnostik makmal. Kurang intensif, virus mereplikasi pada sel pankreas, ginjal, limfosit dan sumsum tulang. HBcAg dalam serum secara praktikal tidak dapat dikesan. Mereka dilokalisasi dalam inti sel. HBeAg (subunit HBcAg) menembusi darah. Pengesanannya menunjukkan replikasi virus aktif dan ketahanannya yang tinggi. Replikasi virus dalam gambar di bawah..

Rajah. 7. Replikasi virus hepatitis B. 1 - penembusan virus ke dalam sitoplasma sel. 2 - penyelesaian helai genom DNA yang tidak lengkap dan pembentukan DNA pekeliling dua helai lengkap. 3 - pematangan genom dan penembusannya ke dalam nukleus sel. 4 - dalam nukleus, RNA polimerase bergantung kepada DNA sel mula menghasilkan mRNA yang berbeza (diperlukan untuk sintesis protein) dan RNA pregenes (matriks untuk replikasi genom virus). 5 - Pemindahan mRNA ke sitoplasma sel dan terjemahannya dengan pembentukan protein virus. Pengumpulan protein virus berbentuk jantung di sekitar pregenome. Sintesis (-) helai DNA pada matriks pregenome di bawah pengaruh polimerase DNA yang bergantung pada RNA. 6 - pembentukan (+) helai DNA. 7 - pembentukan cangkang virion. Keluar virion dari sel oleh eksositosis.

Antigen virus hepatitis B

Antigen adalah protein asing yang, ketika dimakan, menyebabkan pembentukan antibodi. Antigen virus hepatitis B adalah antigen HBsAg Australia (permukaan) dan dua HBcAg nuklear dan HBeAg.

Antigen Australia (permukaan) HBsAg

Antigen Australia ditemui oleh saintis Amerika Baruch Bloomberg pada tahun 1964. Ia dinamakan Australia (nama lama) kerana pertama kali dijumpai dalam serum darah orang asli Australia. HBsAg adalah sebahagian dari supercapsid, dihasilkan dalam jumlah besar dalam penyakit ini sejak akhir tempoh inkubasi, berterusan semasa penyakit kuning, dan dalam kebanyakan kes hilang hanya semasa tempoh pemulihan. Segmennya dalam bentuk zarah sfera dan filamen terdapat di dalam darah walaupun tidak ada virion dalam darah, tidak mempunyai sifat berjangkit.

 • Antigen permukaan terdiri daripada glikoprotein dan lipid. Dalam zarahnya, 3 protein (pra-S1, pra-S2 dan S), komponen karbohidrat dan lipid dibezakan. Terdapat juga reseptor yang sensitif terhadap polimerase albumin, yang mendorong penembusan virus ke dalam sel.
 • HBsAg diserap pada membran hepatosit, terdapat banyak dari mereka dalam darah, terdapat di dalam air kencing, sperma dan air liur pembawa antigen yang sakit dan sihat.
 • Antigen Australia mempunyai imunogenisiti yang agak rendah. Ia dapat bertahan lama dalam tubuh pesakit.
 • HBsAg tahan terhadap detergen (surfaktan), termasuk protease (enzim proteolitik).
 • Terdapat beberapa subtipe antigen Australia (ayw, ayr, adr dan adw). Penyebarannya berbeza di wilayah yang berlainan, yang dapat berfungsi sebagai penanda epidemiologi relatif hepatitis B virus.

HBcAg (HBcorAg)

Antigen HBc dilokalisasi dalam inti hepatosit. Ia adalah nukleoprotein. Bahagian yang dirembeskan adalah HBeAg, yang terbentuk semasa penukaran protein preore menjadi protein struktur teras. Ia dijumpai dalam biopat hati; ia tidak disekresikan ke dalam darah. Ia mempunyai kekebalan yang ketara. Ia adalah penanda replikasi virus. Dikesan oleh ELISA.

HBeAg

HBe adalah antigen nuklear. Ia adalah protein. Ia mempunyai imunogenik. Menemukannya dalam serum darah menunjukkan jangkitan. Tahap tinggi antigen HBe dalam darah berkorelasi dengan tahap tinggi zarah Dane dan antigen HBs yang tinggi. HbeAg hanya dapat dikesan oleh ELISA dalam sitoplasma sel hati. Dengan kaedah RIA Hbe, antigen dalam penyakit dikesan dalam serum darah dalam 100% kes.

HBxAg

Antigen HBx kurang difahami hari ini. Dipercayai bahawa ia berperanan dalam replikasi virus dan perkembangan karsinoma hepatoselular - tumor ganas utama hati (barah hati).

Rajah. 8. Dalam foto, virion HBV berbentuk bulat dalam bentuk butiran dan zarah yang tidak menunjukkan sifat berjangkit, sfera dan filamen (segmen HbsAg).

Genotip virus

Pada masa ini, 10 genotip virus hepatitis B telah diasingkan: A, B, C, D, E, F, G, H, I dan J. Penentuan mereka membantu mengenal pasti hubungan antara sumber jangkitan dengan pesakit, kerana genotip mempunyai taburan geografi yang berbeza. Genotip berbeza antara satu sama lain dalam urutan nukleotida dengan purata 8%. Yang paling biasa dan dikaji adalah genotip A, B, C dan D.

 • Genotip HBV A dan D ada di mana-mana.
 • Genotip A paling kerap dijumpai di Eropah, Rusia, Asia Tenggara, Filipina dan Afrika. Subjenis A1 - di Afrika, Asia dan Filipina, A2 - Eropah dan Amerika Syarikat.
 • Genotip B dan C adalah biasa di Jepun dan Asia Tenggara.
 • Genotip D biasa terjadi di Timur Tengah, India dan wilayah Mediterranean.
 • Genotip E adalah biasa di Afrika sub-Sahara.
 • Genotip F diedarkan di Alaska, Amerika Selatan dan Tengah
 • Genotip G berlaku sebagai kes sporadis di Jerman, Perancis dan Amerika Syarikat.

Genotip virus yang berlainan memberi tindak balas yang berbeza terhadap rawatan, mempunyai kesan yang berbeza pada hati dan jangka masa penyakit ini. Jadi hepatitis B, yang disebabkan oleh virus genotip B dan C, sering terjadi dengan kerosakan hati, genotip A - disembuhkan dengan baik oleh ubat antivirus.

Rajah. 9. Jaundis pada pesakit hepatitis.

Kestabilan HBV

Virus hepatitis B sangat tahan:

 • Ia tetap boleh digunakan selama 4 minggu di permukaan yang berbeza dan dalam darah kering pada pakaian.
 • Kira-kira 5 jam, tetap aktif apabila terkena kloroform dan eter, 18 jam - apabila terkena asid (pH = 2-3).
 • Menahan pembekuan dan pencairan berulang. Ia tetap aktif sehingga 7 hari apabila dikeringkan pada suhu 25 ° C.
 • Virus tidak aktif hanya selepas 10 jam dari saat pendedahan sekitar 60, selepas 10 - 20 minit dari saat mendidih, setelah 1 jam dari saat rawatan dengan panas kering.
 • Apabila terdedah kepada pembasmi kuman moden, virus ini tidak aktif setelah 60 minit.
 • Virus disimpan di peralatan dan alat perubatan selama beberapa hari dan bahkan beberapa minggu. Pada jarum suntik yang terkontaminasi dengan darah yang dijangkiti, DNA virus bertahan hingga 8 bulan.
 • HBsAg tidak pecah pada pisau cukur, alat manikur, kain kasa, bulu kapas, seluar dalam, serbet dan tuala sehingga 6 bulan.

Ia membunuh virus dengan autoklaf selama 45 minit pada suhu kira-kira 120, pensterilan dengan panas kering selama 1 jam pada suhu sekitar 180, mendidih selama 30 minit, pemanasan selama 10 jam pada suhu sekitar 60.

Virus ini dimusnahkan di persekitaran alkali. Hidrogen peroksida, formalin, kloramin dan fenol merugikan HBV.

Rajah. 10. Ascites dalam sirosis. Pelbagai pendarahan kelihatan pada kulit.

Patogenesis hepatitis B

Ketika memasuki tubuh manusia, virus itu terpaku pada membran sel. Ia kemudian menembusi ke dalam sel, di mana replikasi berlaku. Kerosakan pada sel hati tidak berlaku sebagai akibat dari tindakan sitopatik langsung patogen, tetapi sebagai akibat dari pendedahan kepada kompleks imun sitotoksik yang melibatkan HLA (kompleks histokompatibilitas). Kompleks imun (IR) terbentuk sebagai hasil interaksi virus dan antibodi (Hbs Ag + AT). Mereka ditujukan untuk kedua-dua virus yang terletak di luar sel dan sel hati yang dijangkiti..

Kematian sel hati membawa kepada distrofi organ dan perkembangan perubahan nekrotik. Proses patologi berkembang di pusat lobula hepatik dan secara perifortal. Seiring waktu, fibrosis organ dan kerosakan pada saluran empedu berkembang, yang membawa kepada perkembangan kolestasis - penurunan aliran hempedu ke dalam duodenum 12.

Pengaktifan prooksidan dan penghambatan proses antioksidan menyebabkan pembengkakan dan pembengkakan sel hati, perubahan pH mereka, gangguan fosforilasi oksidatif.

Kesamaan antigen virus dengan antigen sistem histocompatibility manusia menyebabkan berlakunya reaksi autoimun (“sistemik”): tiroiditis, sindrom Sjogren, purpura trombositopenik idiopatik, glomerulonefritis, rheumatoid arthritis, dll..

Kekebalan humoral dan selular yang kuat dalam 90% kes membawa kepada pemulihan. Dengan komponen selular yang lemah dari sistem kekebalan tubuh, proses ini menjalani proses kronik.

Rajah. 11. Penyakit hati berlemak dengan hepatitis.

Kekebalan

Kekebalan selepas jangkitan pada hepatitis B adalah kuat dan berpanjangan, ada kemungkinan sepanjang hayatnya. Kes penyakit berulang sangat jarang berlaku. Jenis kekebalan humoral.

Rajah. 12. Gambar adalah karsinoma hepatoselular - komplikasi hepatitis virus yang luar biasa.

Penyebaran penyakit

Kadar prevalensi hepatitis B dipengaruhi oleh keadaan sosial dan ekonomi..

 • Kawasan yang merugikan adalah Afrika, Asia Tenggara, Pasifik Barat (Filipina, Indonesia) dan China, di mana kekerapan pengangkutan HbsAg mencapai 10 - 20%. Sebilangan besar orang yang dijangkiti didaftarkan di wilayah yang terletak di selatan Sahara.
 • Tahap purata pengangkutan HBsAg (dari 2 hingga 7%) diperhatikan di negara-negara Amerika Selatan, Mediterranean Timur, Eropah Selatan, Asia Tengah dan Tengah, Rusia dan negara-negara CIS.
 • Tahap pengangkutan HBsAg yang rendah (dari 0.01 hingga 0.5%) diperhatikan di Amerika Utara, Australia dan Eropah Barat.
 • Di Rusia, penunjuk ini berbeza dari 8 hingga 10% di Yakutia, Tuva dan Kaukasus Utara, dari 4 hingga 5% di Siberia Timur dan 1% di bahagian Eropah di negara ini.

Rajah. 13. Penyebaran hepatitis B virus kronik.

Bagaimana hepatitis B ditularkan?

Penularan dilakukan dengan pelbagai cara, yang utama adalah parenteral - dengan pemindahan darah, komponennya dan penggunaan ubat intravena. Liberalisasi tingkah laku seksual telah menyebabkan peningkatan jumlah orang yang dijangkiti virus hepatitis B melalui hubungan seksual. Sebilangan besar pesakit adalah orang yang dijangkiti dalam kehidupan seharian. Untuk jangkitan, 0.1 hingga 0.5 mikron sudah cukup. darah. Risiko jangkitan terdedah kepada pekerja perubatan dan pesakit yang menjalani hemodialisis, penagih dadah, orang yang mempunyai kehidupan seks yang tidak menentu, hidup dalam keadaan hidup yang tidak baik. Banyaknya laluan penularan memberikan jangkitan yang meluas di kalangan penduduk di banyak negara di dunia. Ini difasilitasi oleh ketahanan virus yang tinggi di persekitaran luaran dan tahap kerentanan jangkitan yang tinggi di antara semua kumpulan penduduk. Ejen penyebab hepatitis B berjangkit oleh virus imunodefisiensi 50 hingga 100 kali. Di negara-negara dengan keadaan hidup sosio-ekonomi dan kebersihan-kebersihan yang rendah, jika tidak ada vaksinasi HBV yang luas, hampir semua kanak-kanak menjadi dijangkiti.

Punca jangkitan HBV (takungan patogen)

Orang dengan bentuk penyakit yang tidak simptomatik dan nyata adalah sumber jangkitan HBV. Pesakit dengan hepatitis B virus aktif kronik telah menjadi sumber utama jangkitan selama bertahun-tahun dan dekad. Tahap bahaya berjangkit bergantung pada aktiviti proses patologi.

Virus dalam darah pesakit yang dijangkiti muncul 2-8 minggu sebelum peningkatan sampel hati dan beredar sepanjang masa akut dan selama tempoh pengangkutan kronik, yang terbentuk dalam 5-10% kes.

Di dunia terdapat kira-kira 400 juta pesakit dengan bentuk hepatitis B kronik - pembawa HbsAg. Kesemuanya, sebagai sumber jangkitan, menimbulkan ancaman besar. Tahap kerentanan mereka ditentukan oleh aktiviti proses patologi di hati dan kepekatan antigen virus dalam serum darah. Bahaya tertentu adalah orang dengan kekurangan imunodenif kongenital dan diperoleh: menderita patologi autoimun, neoplasma ganas, penyakit kronik organ parenkim, orang yang menerima terapi imunosupresif.

 • Pesakit dengan hepatitis B akut berbahaya selama 45-60 hari dalam tempoh inkubasi, 10-14 hari selama prodrome dan 14-21 hari pada tahap manifestasi klinikal yang jelas - jumlahnya kira-kira 65 - 95 hari. Pada fasa pemulihan, kepekatan HbsAg menurun dengan mendadak. Pesakit yang dijangkiti oleh pesakit dengan hepatitis B akut meninggalkan 4-6% daripada semua yang dijangkiti.
 • Pesakit dengan hepatitis B virus aktif kronik lebih mudah berjangkit daripada pesakit dengan bentuk penyakit yang tidak aktif, barah primer dan sirosis.

Pada individu yang dijangkiti, HBV terdapat dalam serum, darah haid, rembesan vagina, air mani, air kencing, tinja, air mata, air liur, hempedu, susu ibu, asites dan cairan ketuban, jus pankreas, cairan pleura dan artikular. Bahaya sebenarnya adalah darah, sperma dan air liur orang yang sakit. Dalam cecair biologi lain, kepekatan patogen sangat rendah..

Rajah. 14. Bentuk icteric hepatitis virus. Kulit dan sclera mata menjadi aisterik.

Laluan penghantaran

Sentuhan darah adalah mekanisme utama penularan hepatitis B.

Laluan penularan jangkitan dibahagikan kepada semula jadi dan buatan.

 • Kaedah semula jadi untuk menyebarkan HBV termasuk: seksual, menegak (dari ibu ke bayi), rumah tangga hubungan.
 • Cara-cara buatan untuk menyebarkan HBV termasuk: prosedur diagnostik dan rawatan (suntikan, pemindahan darah, hemodialisis, kajian invasif, transplantasi), penggunaan jarum suntik dan jarum yang tidak steril oleh penagih dadah, kerosakan pada kulit dan membran mukus semasa tatu, tindikan, akupunktur, menyikat.

Penghantaran parenteral

Laluan parenteral (transfusi darah dan komponennya) sebelumnya menduduki kedudukan utama dalam struktur laluan jangkitan utama (dari 50 hingga 90%). Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, indikator ini di negara-negara bertamadun telah menurun hingga beberapa persen, yang berkaitan dengan pengenalan prosedur wajib untuk penentuan HBsAg oleh ELISA untuk penderma dari semua kategori, diikuti dengan penyingkiran orang dengan hasil ujian positif dari menderma darah. Hari ini, jangkitan hepatitis B berlaku dengan penggunaan ubat intravena dan pengaktifan saluran genital.

Sama pentingnya ialah penyediaan institusi perubatan yang luas dengan alat dan sistem pakai buang.

Kumpulan risiko termasuk pesakit yang disuntik dengan darah dan plasma, sedang menjalani hemodialisis, pesakit barah dan hematologi, orang yang menjalani pemindahan organ.

Kumpulan peningkatan risiko profesional termasuk pakar bedah, doktor gigi, ahli onkologi, ahli hematologi, pakar obstetrik-ginekologi, transfusiologi, pembantu makmal dan kakitangan perubatan yang bekerja dengannya. Kategori orang ini dikenakan imunisasi keutamaan. Doktor perlu diberi vaksin sebelum memulakan kajian mereka, pesakit - sebelum dimasukkan ke hospital hematologi atau onkologi.

Rajah. 15. Selama bertahun-tahun, jangkitan hepatitis B berlaku terutamanya melalui laluan parenteral (dengan transfusi darah dan komponennya). Tetapi dalam beberapa tahun terakhir, jangkitan dengan penggunaan ubat intravena dan jangkitan saluran kemaluan telah muncul.

Dalam beberapa tahun terakhir, terdapat peningkatan yang signifikan dalam penularan hepatitis B dengan pemberian ubat intravena. Jalan penularan jangkitan ini adalah dari 30 hingga 60% dalam struktur HBV yang baru dijangkiti dengan bentuk penyakit akut. Jangkitan berlaku semasa menggunakan jarum suntik, jarum biasa dan mengambil larutan narkotik dari bekas biasa.

Rajah. 16. Kehilangan prinsip moral, penyalahgunaan alkohol, ketagihan dadah dan kelucuan seksual adalah faktor utama penularan jangkitan di kalangan generasi muda.

Laluan penghantaran instrumental

Jangkitan hepatitis B boleh berlaku semasa menggunakan instrumen tidak steril yang digunakan semasa prosedur perubatan dan diagnostik, di mana integriti kulit dan selaput lendir dilanggar atau mungkin dilanggar: prosedur pergigian, kaedah pemeriksaan instrumental, suntikan, pengambilan sampel darah untuk analisis, dll. Ini jalan jangkitan di antara HBV yang baru dijangkiti adalah 7-30%.

Jangkitan boleh ditularkan dengan menggunakan instrumen yang tidak steril yang digunakan dalam prosedur kosmetik (mencukur, pedikur, manikur, dll.), Tindik dan tatu.

Rajah. 17. Jangkitan HBV dapat ditularkan menggunakan instrumen yang tidak steril.

Penularan hepatitis B dari ibu ke anak

Anak yang dilahirkan oleh ibu yang dijangkiti HBV berisiko dijangkiti. Sekiranya hepatitis akut pada trimester 1 dan 2 kehamilan, risiko jangkitan pada janin adalah kecil, dan pada trimester ke-3, jangkitan pada janin berlaku pada 90% kes.

Jangkitan janin berlaku ketika plasenta pecah dan semasa melahirkan. Menurut statistik, jangkitan intrauterin pada janin menyumbang 5 - 10% kes, jangkitan janin semasa melahirkan - 90 - 95% kes. Dalam kebanyakan kes, hepatitis pada bayi baru lahir tidak simptomatik, sebab itulah penyakit ini tidak didiagnosis pada mereka..

Penularan seksual

Dalam beberapa tahun terakhir, karena liberalisasi hubungan seksual, terjadi peningkatan tajam dalam jumlah kes penularan jangkitan HBV seksual. Di beberapa negara, bahagian kes hepatitis akut dengan penularan jangkitan seksual adalah 18-21%. Kumpulan risiko termasuk pelacur dan homoseksual. Punca risiko tingkah laku di kalangan generasi muda adalah hilangnya prinsip moral, alkoholisasi dan ketidaksenangan seksual.

Jalan jangkitan rumah tangga

Hepatitis B boleh merebak dalam keluarga dan kumpulan orang dewasa dan kanak-kanak yang teratur. Menyumbang kepada jangkitan, tidak mematuhi peraturan kebersihan diri dan awam, penyelenggaraan kediaman yang buruk (pangsapuri, asrama, rumah jagaan, koloni, penjara, rumah anak yatim dan asrama). Dalam fokus pembawa jangkitan kronik, penyakit orang hubungan berlaku pada 10 - 86% kes. Virus merebak dengan menggunakan sikat gigi, pisau cukur, kain lap, tuala, tukang urut, dan lain-lain. Patogen menembusi tubuh manusia melalui mikrotraum pada selaput lendir dan kulit..

Orang yang mengunjungi negara-negara yang hiperendemik untuk hepatitis dan kakitangan yang merawat kanak-kanak berisiko dijangkiti..

Virus hepatitis B tidak disebarkan dengan memeluk, berjabat tangan, bersin, melalui alat makan.

Rajah. 18. Asites pada pesakit dengan sirosis - komplikasi yang luar biasa terhadap sirosis.

Diagnosis hepatitis B

Hepatitis B berpotensi mengancam nyawa. Pesakit dengan bentuk kronik berisiko tinggi mengalami sirosis hati dan barah hati primer (karsinoma hepatoselular). Diagnosis penyakit yang tepat pada masanya membolehkan anda menetapkan terapi etiotropik dan patogenetik yang mencukupi. Pada masa ini, terdapat sejumlah ujian darah untuk mendiagnosis bentuk jangkitan akut dan kronik, menilai keadaan pesakit semasa dan menentukan prognosis penyakit.

 • Diagnosis makmal hepatitis B hari ini memberi tumpuan kepada pengesanan HbsAg (antigen permukaan, antigen Australia). Pemeriksaan semua darah yang didermakan untuk HbsAg memastikan keselamatannya dalam penggunaan bahan biologi ini pada masa akan datang.
 • Diagnosis mikrobiologi berdasarkan pengenalpastian virus dan pengenalpastian tindak balas imun terhadapnya..
 • Untuk menentukan taktik dan prognosis penyakit, hepatitis B PCR (HBV DNA PCR) adalah ujian kuantitatif dan genotip virus.
 • "Standard emas" dalam diagnosis hepatitis adalah biopsi hati.
 • Pemeriksaan histologi bahan biopsi membolehkan anda menetapkan bentuk nosologi (hepatosis atau hepatitis), keparahan proses keradangan dan fibrosis organ.
 • Wajib ketika memeriksa pasien dengan disyaki hepatitis B adalah kajian serum darah untuk kehadiran virus hepatitis C, D dan HIV, pengenalpastian patologi bersamaan.

ALT dan AST untuk hepatitis B

Anda boleh menilai tahap keparahan kerosakan hati dengan tahap enzim hati serum. Perhatian khusus diberikan kepada enzim ALT, yang dalam penyakit ini meningkat 1,5 hingga 2 kali. Aktiviti AST sedikit lebih rendah. Nisbah songsang diperhatikan dengan perkembangan penyakit dan perkembangan sirosis. Tahap aminotransferase tetap normal pada pesakit dalam fasa toleransi imun, pengangkutan tidak aktif dan pada beberapa pesakit dengan hepatitis kronik HBeAg-negatif.

Wajib untuk menilai prestasi fungsi asas hati adalah kawalan parameter biokimia seperti g-glutamyl transpeptidase (g-GT), alkali fosfatase, bilirubin, plasma albumin dan globulin, waktu prothrombin.

Penurunan albumin, peningkatan g-globulin dan peningkatan masa prothrombin (sering disertai dengan penurunan jumlah platelet) adalah tanda ciri sirosis. Penurunan tahap indeks prothrombin di bawah 40% menunjukkan keadaan kritikal pesakit.

Rajah. 19. Akibat buruk dari hepatitis virus - sirosis hati (makrodrug).

PCR untuk hepatitis B (HBV DNA PCR)

HBV DNA PCR adalah penanda diagnostik pertama penyakit ini. Virus DNA muncul dalam serum darah setelah 4 minggu dari permulaan penyakit, HbsAg - setelah 2-8 minggu. Kaedah ini mempunyai ketepatan, kekhususan dan kepekaan yang tinggi. Petunjuk biasanya dinyatakan dalam IU / ml. Sekiranya hasilnya dinyatakan dalam bentuk salinan, maka nilai dalam IU / ml dibahagi dengan "5". Analisis kuantitatif membolehkan anda menilai tahap viral load dan digunakan untuk menilai keberkesanan rawatan..

Apabila dijangkiti strain HBV mutan (di wilayah genom preore), rembesan HBeAg terganggu, dan satu-satunya kaedah yang mengesahkan replikasi virus adalah DNA PCR HBV.

Rajah. 20. PCR DNA HBV - penanda diagnostik pertama penyakit ini.

Biopsi hati

"Standard emas" dalam diagnosis hepatitis adalah biopsi hati. Pemeriksaan histologi bahan biopsi membolehkan anda membuat bentuk nosologi (hepatosis atau hepatitis), keparahan proses keradangan dan fibrosis organ. Sekiranya terdapat tanda-tanda klinikal sirosis atau dengan preskripsi rawatan antivirus wajib, tanpa mengira tahap fibrosis / sirosis, biopsi tidak dilakukan.

Rajah. 21. Biopsi hati - "standard emas" untuk diagnosis hepatitis.

Antigen

Antigen adalah protein asing yang, ketika dimakan, menyebabkan pembentukan antibodi. Antigen virus hepatitis B adalah HBsAg Australia (permukaan) dan dua HBcAg nuklear (teras) dan HBeAg. Enzim immunoassay (ELISA) digunakan untuk mengesan antigen..

HBsAg (dangkal, antigen Australia)

HbsAg (protein) adalah penanda jangkitan virus hepatitis B. Jumlahnya yang besar terbentuk di sitoplasma sel yang dijangkiti. Kehadiran antigen ini dalam serum darah diperbaiki dengan kaedah diagnostik makmal. HbsAg mempunyai 2 serpihan polipeptida. Salah satunya adalah fragmen preS yang mempunyai sifat imunogenik (menyebabkan pembentukan antibodi; ia digunakan untuk menyediakan vaksin), yang kedua adalah fragmen preS2 (reseptor polyoliglobulin yang mempromosikan penjerapan HBV pada hepatosit).

 • HbsAg mula dikesan dalam serum darah pesakit dalam tempoh akut 2-8 minggu selepas jangkitan (pada akhir tempoh inkubasi), ditentukan dalam tempoh anikterik dan icterik, dan kemudian hilang semasa tempoh pemulihan, yang berlaku selepas 2-6 bulan jika penyakit ini berjaya diselesaikan. Penurunan kepekatan antigen dalam serum berlaku di bawah pengaruh reaksi imun.
 • Dalam bentuk hepatitis B yang teruk, antigen permukaan dalam serum darah ditentukan semasa permulaan gejala pertama penyakit kuning.
 • Pendaftaran HbsAg selama lebih dari 6 bulan menunjukkan kronik proses berjangkit, yang diperhatikan pada 10 - 20% pesakit.

HBcorAg (HBcAg)

Inti HBcorAg (nukleoprotein) dilokalisasi hanya dalam inti hepatosit. HBcorAg menunjukkan replikasi virus, mempunyai kekebalan yang ketara.

Antigen jenis ini hanya terdapat pada biopsi hati dan bahan autopsi; ia tidak disembunyikan ke dalam darah. Bahagian HBcorAg yang dirembeskan adalah HBeAg, yang terbentuk semasa penukaran protein preore menjadi protein struktur teras.

HBeAg

HBeAg (antigen nuklear) menunjukkan replikasi aktif virus dan tahap jangkitan darah pesakit yang tinggi. Ia muncul selari dengan HbsAg dalam serum darah dalam tempoh akut penyakit ini dari akhir tempoh inkubasi, wujud untuk waktu yang singkat, kerana ia dihilangkan di bawah pengaruh antibodi yang terbentuk, yang dianggap sebagai tanda prognostik yang baik. Sekiranya terdapat mutasi virus, HbeAg nuklear tidak ada.

HBxAg

HBxAg paling kurang dikaji. Adalah dipercayai bahawa kehadiran mereka menunjukkan transformasi ganas sel hati..

 • Hepatitis B akut dicirikan oleh penampilan dalam serum darah antigen Hbs dan antibodi IgM terhadap HBcAg (antigen nuklear). Kemunculan antibodi dalam antigen HBe nuklear menunjukkan tahap replikasi virus hepatitis B (HBV) yang tinggi dan merupakan penanda tingginya infektiviti pesakit..
 • Pada hepatitis kronik, kehadiran HbsAg yang stabil (sekurang-kurangnya 6 bulan) diperhatikan. Antigen ini dalam tempoh ini adalah penanda risiko proses kronik.

Rajah. 22. Nukleokapsid (NK) dan zarah yang terbentuk dari segmen antigen HBsAg permukaan (Australia).

Antibodi

Tindak balas imun orang yang dijangkiti ditunjukkan oleh penghasilan antibodi terhadap antigen tertentu mikroorganisma patogen. Hepatitis B menghasilkan antibodi terhadap antigen seperti HBcAg, HBeAg dan HbsAg. Kemunculan antibodi (seroconversion) menunjukkan perjalanan proses berjangkit yang baik.

Antibodi ke antigen permukaan (Anti-HBs, anti-Hbs)

Anti-Hbs muncul dalam serum darah pesakit setelah hilangnya antigen Hbs setelah 2-6 bulan. Ketiadaan antibodi Anti-Hbs dijelaskan oleh pengikatan aktif mereka terhadap antigen HBsAg. Dalam beberapa kes, ada masa ketika tidak ada antigen atau antibodi dalam darah (tempoh jendela serologi).

 • Sebaik sahaja antibodi terhadap antigen permukaan Anti-Hbs mula dikesan dalam serum, mereka membincangkan pembentukan imuniti terhadap HBV.
 • Sekiranya terdapat gejala klinikal penyakit ini dan hasil HBsAg negatif, kehadiran antibodi adalah penanda diagnosis jangkitan yang penting..
 • Imunoglobulin kelas IgM menunjukkan tahap akut atau pemburukan hepatitis kronik. Mereka ditentukan dalam 1 - 2 bulan. Imunoglobulin kelas IgG muncul pada tahap pemulihan dan terdapat dalam serum darah setelah pemulihan selama bertahun-tahun.
 • Penghasilan antibodi yang tertunda atau ketiadaannya menunjukkan tindak balas imun yang lemah dan proses kronik.
 • Pengesanan dalam serum darah hanya Anti-Hbs menunjukkan penyakit sebelumnya.
 • Antibodi terhadap serpihan HbsAg preS1- dan preS2 adalah pelindung, (menunjukkan perkembangan imuniti selepas jangkitan atau pasca-vaksinasi).

Antibodi kepada HBcAg (IgM dan IgG Anti-HBcor)

Antibodi terhadap antigen nuklear HBc IgM adalah penanda jangkitan akut atau pengaktifan bentuk kronik proses berjangkit bersama dengan HbsAg. Mereka dikesan selari dengan HbsAg dari akhir tempoh inkubasi dan berterusan sepanjang tempoh manifestasi klinikal hepatitis B dan bahkan, dalam beberapa kes, berterusan dalam serum darah sebagai tindak balas positif yang lemah untuk 1 hingga 2 tahun ke depan. Kehilangan mereka menunjukkan penyusunan semula badan, atau perkembangan fasa integrasi penyakit.

Antibodi terhadap antigen nuklear IgG HBc setelah penghapusan virus kekal dalam serum darah selama bertahun-tahun. Fungsi pelindung tidak dilakukan. Kehadiran mereka menunjukkan jangkitan atau penyakit semasa dari masa lalu. Pada pesakit dengan hepatitis kronik, kemunculan antibodi terhadap HBcAg (HBcorAg) IgG menunjukkan berakhirnya penyakit ini.

Antibodi untuk HBeAg (Anti-HBeAg)

Antibodi terhadap HBeAg muncul dalam fasa pemulihan dan, dalam beberapa kes, berterusan selama 10 hingga 20 tahun (kadang-kadang lebih banyak) setelah hepatitis B akut.

Rajah. 23. Antibodi dihasilkan oleh sel-sel sistem imun pesakit sebagai tindak balas terhadap antigen patogen. Semakin tinggi tindak balas imun, semakin tinggi kepekatan antibodi dalam serum darah.

Penanda utama hepatitis B virus (jadual)

Tempoh penyakitPenanda utama hepatitis B virus
Tempoh pengeramanPCR untuk hepatitis B adalah penanda diagnostik pertama penyakit ini. Reaksi menjadi positif setelah 4 minggu dari permulaan penyakit.
HbsAg mula dikesan dalam serum darah pesakit pada tempoh akut penyakit - 2-8 minggu selepas jangkitan (pada akhir tempoh inkubasi), ditentukan dalam tempoh anikterik dan icterik dan kemudian hilang dalam tempoh pemulihan, iaitu, selepas 2-6 bulan jika berjaya penawar.
Menjelang akhir tempoh inkubasi, HbeAg dan Anti HBcor IgM dapat dikesan dalam serum.
Tempoh akutDalam tempoh akut, penanda utama jangkitan adalah HbsAg dan HBeAg, serta Anti-HBcor IgM, DNA HBV dan DNA polimerase.
Sekiranya tidak ada HbsAg dalam serum darah pesakit, diagnosis dibuat berdasarkan pengesanan antibodi kelas M: IgM Anti-HBcor dan IgM Anti-HBe.
Dalam bentuk hepatitis B yang teruk dalam serum, HbsAg ditentukan dengan munculnya gejala pertama penyakit kuning.
↓ T-limfosit, ↓ T-penekan, ↑ T-pembantu.

Dengan perkembangan sindrom kolestatik, sindrom kolestasis biokimia (+).

Dalam tempoh anikterik akut ↑ ALT.Tempoh pemulihan(+) analisis untuk antibodi HBcIgG dan HBeIgG. Selepas 1 - 3 bulan. normalisasi ALT bermula dari permulaan penyakit.Proses penyusunanKronik proses ini dibuktikan dengan ketahanan antigen yang berpanjangan (lebih dari 6 bulan): HBsAg dan HbeAg.Mengubati Hepatitis Kronik BPada pesakit dengan hepatitis kronik, kemunculan antibodi HBcAg IgG menunjukkan berakhirnya penyakit ini.Jangkitan yang laluPenanda penyakit awal adalah pengesanan antibodi HBc IgG dan Anti-HB.Kereta HBV (hepatitis yang dirawat sebelumnya atau tindak balas terhadap vaksin hepatitis B).Pengesanan Anti HB.

Rajah. 24. Sirosis - hasil yang sangat tidak baik dari bentuk penyakit kronik.

Penerbitan Mengenai Asma