Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Suprax adalah antibiotik dari kumpulan cephalosporins generasi ketiga, yang bertujuan untuk pemberian oral. Ubat ini digunakan untuk merawat jangkitan bakteria dari pelbagai organ, seperti penyakit berjangkit dan radang saluran pernafasan (faringitis, tonsilitis, sinusitis, bronkitis), saluran kencing dan saluran empedu (sistitis, pielonefritis, kolesistitis), kulit dan tisu lembut (phlegmon, abses, bisul) dll), serta otitis media, osteomielitis, endometritis, penyakit Lyme, gonore serviks, uretra.

Varieti, nama, borang pelepasan dan komposisi

Pada masa ini, antibiotik Suprax tersedia dalam dua jenis yang disebut Suprax dan Suprax Solutab. Sebenarnya, kedua-dua jenis ubat ini berbeza antara satu sama lain hanya dalam bentuk nama dan bentuk pelepasan, dan tidak ada lagi perbezaan di antara mereka, kerana ia mengandungi bahan aktif yang sama, dan mereka juga mempunyai petunjuk, kontraindikasi dan peraturan penggunaan yang sama. Itulah sebabnya kedua Suprax dan Suprax Solutab sering digabungkan di tingkat rumah tangga dengan nama yang sama "Suprax". Dalam teks artikel selanjutnya, kita akan melakukan perkara yang sama, dan dengan nama umum "Suprax" kita akan bermaksud kedua-dua jenis ubat yang sama. Kami hanya akan menunjukkan bentuk dos tertentu dan namanya sahaja apabila perlu memberi tumpuan kepada ciri-ciri varieti ini.

Secara umum, kita dapat mengandaikan dengan syarat bahawa nama yang berbeza diberikan kepada bentuk dos ubat yang sama untuk tujuan komersial. Lebih mudah bagi pengeluar untuk menjual ubat yang sama dengan nama yang berbeza dari segi kepentingan komersial.

Jadi, Suprax boleh didapati dalam tiga bentuk dos:

 • Tablet yang boleh dibubarkan (dengan nama komersial Supraks Solutab);
 • Kapsul untuk pentadbiran lisan (dengan nama komersial Suprax);
 • Butiran untuk penyediaan penggantungan untuk pentadbiran lisan (dengan nama komersial Suprax).

Tablet yang dapat dispersible (diserap) dijual dengan nama "Suprax Solutab", ia memanjang, dilengkapi dengan takik di kedua sisi, dicat dengan warna oren pucat dan mempunyai bau strawberi. Terdapat dalam pek 1, 5, 7 atau 10 tablet.

Kapsul boleh didapati dengan nama Suprax; ia adalah silinder memanjang yang terdiri daripada badan putih dan penutup ungu. Di permukaan kapsul terdapat tulisan "H808", yang disisipkan dengan tinta makanan. Di dalam kapsul berisi campuran serbuk dan butiran kecil, dicat dengan warna putih kekuningan. Kapsul boleh didapati dalam pek 6..

Butiran untuk penyediaan penggantungan untuk pentadbiran oral dihasilkan dengan nama "Suprax", mereka adalah bola kecil, dicat dengan warna putih atau krim. Suspensi selesai yang diperoleh setelah melarutkan butiran di dalam air berwarna putih atau berwarna krim dan mempunyai rasa strawberi yang manis. Butiran boleh didapati dalam botol kaca gelap, di mana sudu dos atau jarum suntik dipasang untuk mengukur jumlah penggantungan siap yang diperlukan. Di dalam botol terdapat 30,3 - 35,0 g butiran, yang setelah pembubaran memberikan penggantungan dengan kepekatan bahan aktif 100 mg per 5 ml, atau 20 mg setiap 1 ml.

Komposisi semua bentuk dos Supraks sebagai bahan aktif merangkumi bahan yang sama - cefixime. Cefixime tidak termasuk dalam ubat siap dalam bentuknya yang murni, tetapi dalam bentuk garam - cefixime trihydrate, kerana ini memastikan perjalanannya melalui persekitaran agresif perut tetap utuh, dan pembebasan bahan yang paling aktif dalam usus, dari mana ia diserap ke dalam aliran darah.

Setiap tablet mengandungi 447,7 mg cefixime trihydrate, dan kapsul berisi 466 mg, yang sepadan dengan 400 mg cefixime murni. Oleh itu, kedua-dua tablet dan kapsul Suprax mempunyai dos yang sama - 400 mg. Oleh kerana itu, mereka sering disebut Suprax 400 pada tahap rutin. Sebelumnya, kapsul dengan dos 200 mg bahan aktif juga dijual, namun pada masa ini ia tidak tersedia..

Butiran satu botol mengandungi 1.402 g cefixime trihydrate, yang sepadan dengan 1.2 g cefixime tulen. Jumlah antibiotik ini membolehkan anda membuat kepekatan zat aktif cefixime dalam larutan siap 100 mg per 5 ml (20 mg per 1 ml). Jumlah cefixime tulen dalam 5 ml larutan siap (100 mg) sepadan dengan 116.83 mg cefixime trihydrate.

Komposisi eksipien tablet, kapsul dan butiran ditunjukkan dalam jadual:

Tablet Eksipien Supraks SolutabSupraks kapsul eksipienButiran eksipien Supraks
Silikon dioksida koloidNatrium benzoat
PovidoneGusi Xanthan
Magnesium stearatRasa strawberi
Kalsium Saccharinate TrisesquihydrateButanolSukrosa
Perisa Strawberry PV4284Titanium dioksida
Pewarna "matahari terbenam kuning"Gelatin
Selulosa mikrokristalIsopropanol
Hyprolose Pengganti RendahKalsium Carmellose
Pewarna azorubin
Pewarna carmine indigo
Natrium hidroksida
Propilena glikol
Shellac
Etanol

Kesan terapeutik

Suprax mempunyai kesan antibakteria, memusnahkan bakteria patogen. Ini adalah antibiotik spektrum luas, kerana berbahaya bagi sebilangan besar jenis bakteria patogen. Kesan merosakkan Suprax untuk bakteria disebabkan oleh kemampuannya mengganggu sintesis dinding sel mikrob patogen, tanpanya ia tidak dapat wujud. Seiring dengan kehancuran Suprax untuk bakteria, ubat ini sekaligus selamat untuk tubuh manusia, sehingga dapat digunakan untuk merawat anak-anak dari usia enam bulan.

Oleh kerana kesan antibakteria, Suprax membawa kepada pemulihan dari penyakit berjangkit pelbagai organ dan sistem jika disebabkan oleh bakteria yang sensitif terhadap kesan antibiotik.

Suprax tahan terhadap beta-laktamase, bahan khas yang dihasilkan oleh bakteria untuk melindungi daripada antibiotik. Banyak antibiotik yang tidak stabil terhadap beta-laktamase tidak berkesan terhadap bakteria yang menghasilkan bahan ini. Oleh itu, Suprax dianggap sebagai antibiotik yang sangat berkesan, sehingga ketahanan bakteria yang menghasilkan beta-laktamase tidak berkembang..

Suprax merugikan jenis bakteria patogen dan oportunistik berikut:

 • Citrobacter amalonaticus;
 • Citrobacter diversus;
 • Escherichia coli;
 • Haemophilus influenzae;
 • Haemophilus parainfluenzae;
 • Klebsiella pneumoniae;
 • Klebsiella oxytoca;
 • Moraxella (Branhamella) catarrhalis;
 • Morganella morganii;
 • Neisseria gonorrheae;
 • Proteus vulgaris;
 • Proteus mirabilis;
 • Pasteurella multocida;
 • Providencia spp.;
 • Streptococcus agalactiae;
 • Streptococcus pneumoniae;
 • Streptococcus pyogenes;
 • Salmonella spp.;
 • Shigella spp.;
 • Serratia marcescens.
Jenis bakteria berikut tahan terhadap Suprax:
 • Bacteroides fragilis;
 • Clostridium spp.;
 • Enterococcus (Streptococcus) kumpulan D;
 • Enterobacter spp.;
 • Listeria monocytogenes;
 • Pseudomonas spp.;
 • Staphylococcus spp.
Keberkesanan pengambilan Suprax sekali sehari untuk pelbagai penyakit, menurut kajian ahli farmakologi klinikal di Hungary, adalah seperti berikut:
 • Pneumonia (radang paru-paru) - 90.9%;
 • Tonsillopharyngitis - 92.6%;
 • Pemburukan bronkitis kronik - 72.2%;
 • Sinusitis pada kanak-kanak - 97.8%;
 • Otitis media pada kanak-kanak - 96.0%;
 • Jangkitan saluran kencing - 95.0%.

40-50% daripada jumlah dos Suprax diserap ke dalam peredaran sistemik, dan jumlah ini tidak bergantung pada pengambilan makanan. Antibiotik dikeluarkan pada siang hari dalam jumlah sekitar 60% daripada dos yang diambil. Pada masa yang sama, 50% diekskresikan tidak berubah dengan air kencing, dan 10% dengan hempedu. Selebihnya 40% daripada dos yang diambil dikeluarkan dalam beberapa hari.

Petunjuk untuk digunakan

Arahan penggunaan

Suspensi suprax - arahan penggunaan

Suprax dihasilkan dan dijual dalam bentuk butiran yang bertujuan untuk penyediaan suspensi yang diambil secara lisan. Suspensi yang sudah siap boleh digunakan untuk merawat orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur lebih dari enam bulan. Bagi kanak-kanak, suspensi adalah bentuk dos Suprax yang optimum.

Sebelum digunakan, butiran di dalam botol harus dilarutkan untuk membentuk penggantungan. Butiran harus dilarutkan hanya apabila perlu mengambil Suprax, kerana penggantungan selesai disimpan hanya dua minggu (14 hari). Selepas dua minggu, penggantungan, walaupun belum habis digunakan, mesti dibuang. Dan jika atas sebab apa pun anda perlu terus mengambil Suprax selama lebih dari 14 hari, anda harus membuat penggantungan baru, mencairkan butiran dalam botol dengan air. Dalam bentuk butiran, ubat itu disimpan untuk waktu yang lama, dan boleh digunakan sehingga tarikh luput yang ditunjukkan pada bungkusan.

Cara mencairkan penggantungan Suprax?

Untuk menyediakan penggantungan, putar botol terbalik dan goncangkan isinya dengan baik. Kemudian anda perlu membuka penutup dan tambahkan ke dalam botol 40 ml air rebus sejuk dalam dua peringkat. Maksudnya, pertama-tama anda tuangkan 20 ml air ke dalam botol, tunggu sebentar, dan kemudian tuangkan 20 ml lagi. Selepas ini, perlu menggoncangkan isi botol dengan baik dan meletakkannya selama 5 minit di atas meja atau permukaan mendatar yang lain sehingga butiran larut dengan baik dan busa terbentuk semasa pencampuran mengendap. Apabila busa mengendap, anda perlu melihat dengan teliti untuk melihat apakah tahap cecair mencapai tanda dalam bentuk anak panah pada label botol. Sekiranya tahap cecair tidak mencapai anak panah, maka sedikit lagi air harus ditambahkan ke dalam botol dengan teliti sehingga mencapai tanda. Selepas ini, suspensi dianggap siap dan siap digunakan..

Anda boleh mencurahkan air ke dalam botol tanpa berukuran 40 ml terlebih dahulu, tetapi cukup untuk mencapai parasnya. Walau bagaimanapun, ini hanya dapat dilakukan sekiranya seseorang mempunyai pengalaman mengisi bekas sehingga tanda yang dikenakan pada mereka. Bagaimanapun, jika air dituangkan di atas paras tanda, larutan harus dibuang, kerana kepekatannya tidak betul dan tidak sesuai untuk rawatan.

Paling sesuai untuk mengukur jumlah air yang diperlukan untuk mencairkan suspensi atau menuangkannya segera ke dalam botol menggunakan picagari konvensional dengan isipadu 20 - 25 ml.

Suspensi yang sudah dicairkan hendaklah disimpan pada suhu 15 - 25 o dengan masa tidak lebih dari 14 hari. Semasa penyimpanan, penggantungan tidak boleh dibekukan. Sekiranya penggantungan beku, maka harus dibuang, dan untuk meneruskan rawatan, sediakan yang baru dari botol lain.

Cara mengambil penggantungan?

Selepas pencairan, penggantungan boleh digunakan selama 14 hari. Goncangkan dengan baik sebelum setiap penggunaan. Untuk mengukur jumlah penggantungan yang diperlukan, hanya sudu dos atau jarum suntikan yang disertakan dengan kit yang boleh digunakan. Jangan gunakan cara, peranti dan bekas lain (picagari, sudu, pipet, dll.) Untuk mengukur suspensi Suprax.

Suspensi suprax dalam jumlah yang betul harus ditelan dan, jika perlu, dicuci dengan sedikit air (contohnya, jika rasa tidak menyenangkan secara subyektif tetap ada di dalam mulut). Suspensi harus diminum terus dari sudu dos atau jarum suntikan, tanpa menuangkan ubat ke dalam bekas lain. Setelah penggantungan diminum dari sudu atau jarum suntik, mereka mesti dicuci dengan air yang mengalir dan detergen. Suspension Suprax boleh diambil tanpa mengira makanan, pada bila-bila masa.

Untuk pelbagai penyakit di mana Suprax ditunjukkan, ubat ini digunakan dalam dos yang sama, yang hanya ditentukan oleh usia seseorang, dan tidak bergantung pada jenis, lokasi dan sifat jangkitan. Jadi, orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun dengan berat badan lebih dari 50 kg harus mengambil Suprax 200 mg (10 ml penggantungan) dua kali sehari, atau 400 mg (20 ml penggantungan) sekali sehari.

Untuk kanak-kanak berumur 6 bulan - 12 tahun, dos penggantungan tersebut dikira secara individu, bergantung pada berat badan, berdasarkan nisbah: 8 mg setiap 1 kg berat sehari. Dos yang dikira boleh diberikan kepada anak sepenuhnya sekali sehari, atau dibahagi dua menjadi dua dos sehari. Contohnya, jika berat badan anak adalah 10 kg, maka dos Suprax untuknya ialah 8 mg * 10 kg = 80 mg. Seterusnya, kami mengira berapa mililiter penggantungan mengandungi 80 mg bahan aktif. Mudah dikira, mengetahui bahawa 1 ml penggantungan mengandungi 20 mg bahan aktif. Jadi, anda perlu membahagikan jumlah mg yang dikira dengan berat badan anak dengan 20, dan jumlah akhir akan menjadi jumlah mililiter penggantungan yang harus diberikan kepada bayi. Dalam contoh kita, 80 mg sesuai dengan 4 ml penggantungan (dalam 1 ml penggantungan 20 mg, maka 80 mg terkandung dalam 80 mg / 20 mg = 4 ml). Jadi, kanak-kanak seberat 10 kg harus diberi Suprax 4 ml sekali sehari, atau 2 ml dua kali sehari.

Rata-rata, untuk kanak-kanak berumur 6-12 bulan, dos penangguhan harian adalah 2.5-4 ml, untuk kanak-kanak berumur 2-4 tahun - 5 ml, untuk kanak-kanak berumur 5-11 tahun - 6-10 ml. Dos harian boleh diberikan pada satu masa, atau dibahagi dua menjadi dua dos sehari.

Dos Suprax dibelah dua untuk kanak-kanak dan orang dewasa pada dialisis peritoneal atau menderita penyakit ginjal dengan CC (pelepasan kreatinin) kurang dari 20 ml / min. Bagi kanak-kanak dan orang dewasa yang menjalani hemodialisis atau menderita penyakit buah pinggang dengan CK (pelepasan kreatinin) 21-60 ml / min, dos Suprax dikurangkan sebanyak 25% (iaitu sebanyak 1/4).

Tempoh Suprax adalah 7 hingga 10 hari, tetapi untuk jangkitan yang disebabkan oleh Streptococcus pyogenes (pyogenic streptococcus) - sekurang-kurangnya 10 hari, dan optimum - 14 hari. Anda tidak boleh mengambil Suprax kurang dari 7 hari, kerana ini boleh menyebabkan penyembuhan yang tidak lengkap dan pembentukan pelbagai bakteria yang tahan terhadap antibiotik. Dan ini, seterusnya, akan membawa kepada kenyataan bahawa selepas beberapa waktu penyakit yang tidak dirawat pasti akan bertambah buruk lagi, tetapi Suprax dan antibiotik lain dari kumpulan cephalosporin tidak akan berkesan kerana fakta bahawa bakteria telah menjadi tahan terhadap ubat tersebut. Dalam keadaan seperti itu, anda mesti menggunakan antibiotik lain yang lebih kuat.

Untuk rawatan gonorea yang tidak rumit, cukup dengan pengambilan 400 mg Suprax (20 ml penggantungan) hanya sekali.

Arahan penggunaan suspensi Suprax untuk kanak-kanak

Untuk kanak-kanak berumur 6 bulan dan 12 tahun, Suprax hanya diberikan dalam penangguhan. Tablet dan kapsul hanya boleh diberikan kepada kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun..

Bagi kanak-kanak di bawah umur 12 tahun, dos Suprax dikira secara individu, mengikut berat badan, berdasarkan nisbah: 8 mg per 1 kg berat sehari. Dos harian yang dikira diberikan kepada anak sepenuhnya sekali sehari, atau dibahagi dua menjadi dua dos sehari. Dos ubat adalah sama untuk pelbagai penyakit, dan hanya bergantung pada berat badan anak. Dos Suprax tidak berubah bergantung pada sifat, lokasi atau tahap keparahan penyakit berjangkit..

Tempoh terapi Suprax juga sama untuk pelbagai penyakit, dan adalah 7 hingga 10 hari. Hanya jangkitan yang disebabkan oleh Streptococcus pyogenes (pyogenic streptococcus) yang memerlukan penggunaan ubat tersebut sekurang-kurangnya 10 hari, dan optimum selama dua minggu. Dan rawatan gonorea yang tidak rumit memerlukan pengambilan Suprax dalam dos harian hanya sekali. Anda tidak boleh mengambil Suprax kurang dari 7 hari, kerana ini dapat memprovokasi perkembangan ketahanan antibiotik pada bakteria. Dalam kes ini, dengan peningkatan jangkitan, Suprax sudah tidak berguna, dan anda harus menggunakan antibiotik yang lebih kuat dan lebih berat.

Dos Suprax yang biasa dibahagi dua bagi kanak-kanak yang menjalani dialisis peritoneal atau menderita penyakit buah pinggang dengan CK (pelepasan kreatinin) kurang dari 20 ml / min. Bagi kanak-kanak yang menjalani hemodialisis atau menderita penyakit buah pinggang dengan KK (pelepasan kreatinin) bersamaan dengan 21 - 60 ml / min, dos Suprax biasa dikurangkan sebanyak 25% (iaitu 1/4).

Pertimbangkan, misalnya, pengiraan dos Suprax untuk kanak-kanak mengikut berat badan. Contohnya, seorang kanak-kanak mempunyai berat 15 kg. Jadi, dos harian ubat untuknya ialah 8 mg * 15 kg = 120 mg. Sekarang anda harus mengira berapa mililiter penggantungan yang mengandungi 120 mg bahan aktif ini. Perkara ini mudah dilakukan, mengetahui bahawa 1 ml penggantungan mengandungi 20 mg bahan aktif. Oleh itu, anda perlu membahagikan miligram yang dikira beratnya dengan 20, dan dapatkan jumlah penggantungan mililiter yang mengandungi miligram ini. Dalam contoh kita, 120 mg harus dibahagi dengan 20 mg, dan dapatkan 120 mg / 20 mg = 6 ml. Maksudnya, dos harian Suprax untuk anak seberat 15 kg adalah 120 mg, yang sepadan dengan 6 ml penggantungan. Anda boleh memberikan ubat sekali sehari sekali semua 6 ml, atau dua kali sehari selama 3 ml.

Jumlah penggantungan yang diperlukan hendaklah diukur hanya dengan sudu dos atau jarum suntikan yang dilampirkan. Tidak perlu menggunakan alat lain untuk dos ubat. Anda harus sedar bahawa jarum suntikan dos membolehkan anda mengukur penggantungan dengan lebih tepat daripada sudu dos.

Untuk kemudahan ibu bapa, di bawah adalah jadual dengan dos penangguhan untuk kanak-kanak dengan berat badan yang berbeza, yang sah semasa menggunakan sudu dos. Ini bermakna bahawa jika anda membeli sebotol dengan sudu dos, maka anda tidak dapat mengira dos ubat itu sendiri, tetapi gunakan dos yang telah dikira yang telah siap ditunjukkan seperti di jadual. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa dos yang ditunjukkan dalam jadual di bawah hanya sah untuk botol dengan sudu dos. Untuk botol dengan picagari dos, ia berbeza dan disenaraikan secara berasingan:

Berat badanDos penangguhan untuk pentadbiran sekali sehariDos penggantungan untuk pentadbiran dua kali sehari
Kurang daripada 6 kg2.5 ml sekali sehari1.25 ml 2 kali sehari
6 - 12.5 kg5 ml sekali sehari2.5 ml 2 kali sehari
12.5 - 25 kg10 ml sekali sehari5 ml 2 kali sehari
25 - 37.5 kg15 ml sekali sehari7.5 ml 2 kali sehari
Lebih daripada 37.5 kg20 ml sekali sehari10 ml 2 kali sehari

Juga, untuk kemudahan ibu bapa, di bawah adalah jadual dengan dos penangguhan untuk anak-anak dengan berat badan yang berbeza, yang berlaku semasa menggunakan jarum suntikan dos. Ini bermaksud bahawa jika anda membeli sebotol dengan jarum suntik, anda tidak boleh mengira dos ubat itu sendiri, tetapi gunakan yang telah dikira dan disenaraikan dalam jadual di bawah. Perlu diingat bahawa dos dalam jadual di bawah hanya berlaku untuk jarum suntikan dos, dan untuk sudu dos berbeza, dan ditunjukkan dalam jadual di atas.

Berat badanSupraks dos harian, mgJumlah penggantungan untuk 1 dos sehariJumlah penggantungan dalam 2 dos sehari
6 kg48 mg2.4 ml sekali sehari1.2 ml 2 kali sehari
7 kg56 mg2.8 ml sekali sehari1.4 ml 2 kali sehari
8 kg64 mg3.2 ml sekali sehari1.6 ml 2 kali sehari
9 kg72 mg3.6 ml sekali sehari1.8 ml 2 kali sehari
10 kg80 mg4 ml sekali sehari2 ml 2 kali sehari
11 kg88 mg4.4 ml sekali sehari2.2 ml 2 kali sehari
12 kg96 mg4.8 ml sekali sehari2.4 ml 2 kali sehari
13 kg104 mg5.2 ml sekali sehari2.6 ml 2 kali sehari
14 kg112 mg5.6 ml sekali sehari2.8 ml 2 kali sehari
15 kg120 mg6 ml sekali sehari3 ml 2 kali sehari
16 kg128 mg6.4 ml sekali sehari3.2 ml 2 kali sehari
17 kg136 mg6.8 ml sekali sehari3.4 ml 2 kali sehari
18 kg144 mg7.2 ml sekali sehari3.6 ml 2 kali sehari
19 kg152 mg7.6 ml sekali sehari3.8 ml 2 kali sehari
20 kg160 mg8 ml sekali sehari4 ml 2 kali sehari
21 kg168 mg8.4 ml sekali sehari4.2 ml 2 kali sehari
22 kg176 mg8.8 ml sekali sehari4.4 ml 2 kali sehari
23 kg184 mg9.2 ml sekali sehari4.6 ml 2 kali sehari
24 kg192 mg9.6 ml sekali sehari4.8 ml 2 kali sehari
25 kg200 mg10 ml sekali sehari5 ml 2 kali sehari
26 kg208 mg10.4 ml sekali sehari5.2 ml 2 kali sehari
27 kg216 mg10.8 ml sekali sehari5,4 ml 2 kali sehari
28 kg224 mg11.2 ml sekali sehari5.6 ml 2 kali sehari
29 kg232 mg11.6 ml sekali sehari5.8 ml 2 kali sehari
30 kg240 mg12 ml sekali sehari6 ml 2 kali sehari
31 kg248 mg12.4 ml sekali sehari6.2 ml 2 kali sehari
32 kg256 mg12.8 ml sekali sehari6.4 ml 2 kali sehari
33 kg264 mg13.2 ml sekali sehari6.6 ml 2 kali sehari
34 kg272 mg13.6 ml sekali sehari6.8 ml 2 kali sehari
35 kg280 mg14 ml sekali sehari7 ml 2 kali sehari
36 kg288 mg14.4 ml sekali sehari7.2 ml 2 kali sehari
37 kg296 mg14.8 ml sekali sehari7.4 ml 2 kali sehari
38 kg304 mg15.2 ml sekali sehari7.6 ml 2 kali sehari
39 kg312 mg15.6 ml sekali sehari7.8 ml 2 kali sehari
40 kg320 mg16.0 sekali sehari8.0 ml 2 kali sehari
41 kg328 mg16.4 sekali sehari8.2 ml 2 kali sehari
42 kg336 mg16.8 sekali sehari8.4 ml 2 kali sehari
43 kg344 mg17.2 sekali sehari8.6 ml 2 kali sehari
44 kg352 mg17.6 sekali sehari8.8 ml 2 kali sehari
45 kg360 mg18.0 sekali sehari9.0 ml 2 kali sehari
46 kg / td>368 mg18.4 sekali sehari9.2 ml 2 kali sehari
47 kg376 mg18.8 sekali sehari9.4 ml 2 kali sehari
48 kg384 mg19.2 sekali sehari9.6 ml 2 kali sehari
49 kg392 mg19.6 sekali sehari9.8 ml 2 kali sehari
50 kg400 mg20 ml sekali sehari10 ml 2 kali sehari

Suprax 400 (kapsul) - arahan penggunaan

Ubat Suprax dalam bentuk kapsul boleh digunakan untuk merawat orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun dengan berat badan lebih dari 50 kg. Ini bermaksud bahawa orang dewasa yang berumur 18 tahun ke atas boleh menggunakan ubat tersebut tanpa batasan, dan remaja yang berumur 12 tahun ke atas boleh mengambil Suprax dalam bentuk kapsul hanya jika berat badan mereka melebihi 50 kg. Sekiranya berat badan remaja kurang dari 50 kg, maka dia tidak boleh mengambil Suprax dalam kapsul, walaupun dia lebih tua dari 12 tahun. Sekatan berat badan ini berlaku untuk remaja berusia 12 hingga 18 tahun.

Kanak-kanak di bawah usia 12 tahun, serta orang yang menjalani hemodialisis peritoneal atau menderita gangguan fungsi ginjal dengan pelepasan kreatinin (CC) kurang dari 60 ml / min, tidak boleh menggunakan Suprax dalam bentuk kapsul. Orang seperti itu harus mengambil Suprax dalam bentuk suspensi atau tablet yang boleh disebarkan..

Kapsul harus ditelan keseluruhan, tanpa mengungkapkan atau menumpahkan isinya, dan dibasuh dengan jumlah air yang mencukupi (sekurang-kurangnya setengah gelas). Kapsul suprax boleh diambil tanpa mengira makanan, pada bila-bila masa yang sesuai untuk seseorang. Semasa rawatan, disarankan untuk mengambil ubat setiap hari pada waktu yang sama.

Dos Suprax adalah sama untuk rawatan penyakit berjangkit pelbagai organ. Kedua-dua orang dewasa dan remaja diberikan 400 mg (1 kapsul) sekali sehari..

Tempoh terapi ditentukan oleh jenis mikrob patogen yang memprovokasi penyakit berjangkit. Oleh itu, dengan gonorea yang tidak rumit, terapi ini terdiri daripada satu dos Suprax dalam dos 400 mg. Maksudnya, untuk rawatan gonore, cukup dengan hanya mengambil satu kapsul Suprax sekali. Untuk jangkitan yang disebabkan oleh Streptococcus pyogenes, tempoh terapi sekurang-kurangnya 10 hari, dan optimum - 14 hari. Untuk semua jangkitan lain, perjalanan rawatan dengan Suprax adalah 7 hingga 10 hari.

Anda tidak boleh mengambil Suprax kurang dari 7 hari, kerana ini boleh menyebabkan pemusnahan bakteria yang tidak lengkap dan pengambilan ketahanan terhadap antibiotik. Ini bermakna bahawa Suprax lain kali tidak akan berkesan, dan anda perlu mengambil antibiotik lain yang lebih kuat.

Tablet Supraks Solutab - arahan penggunaan

Tablet ini bertujuan untuk digunakan oleh orang dewasa berusia lebih dari 18 tahun dan kanak-kanak yang berat badannya telah mencapai minimum 25 kg. Ini bererti bahawa orang dewasa yang berumur lebih dari 18 tahun boleh menggunakan Suprax Solutab secara bebas, dan kanak-kanak boleh diberi tablet jika beratnya 25 kg atau lebih, tanpa mengira usia mereka.

Tablet harus diambil secara oral, menelan keseluruhan dan minum banyak air pegun (100 ml sudah mencukupi). Sekiranya atas sebab tertentu tablet sukar ditelan utuh, maka mesti dilarutkan dalam air, dan minum penahan yang dihasilkan. Anda tidak boleh cuba memecahkan, menggigit, mengunyah atau mengisar tablet Supraks Solutab dengan cara lain. Untuk mencuci dan melarutkan tablet Supraks Solutab, anda hanya boleh menggunakan air rebusan botol tulen, bukan berkarbonat atau sejuk. Cecair lain (kompot, teh, jus, dll.) Tidak boleh digunakan untuk minum dan melarutkan tablet Suprax.

Tablet Suprax Solutab boleh diambil tanpa mengira makanan - iaitu, pada bila-bila masa.

Dos Suprax Solutab adalah sama untuk rawatan pelbagai penyakit, dan hanya ditentukan oleh usia dan berat badan seseorang. Jadi, orang dewasa berumur lebih dari 18 tahun dan kanak-kanak dari mana-mana umur dengan berat badan lebih dari 50 kg harus mengambil Supraks Solutab 400 mg (1 tablet) sekali sehari, atau 200 mg (1/2 tablet) dua kali sehari. Kanak-kanak dengan berat badan 25 - 50 kg, tanpa mengira usia mereka, harus mengambil Suprax Solutab 200 mg (1/2 tablet) sekali sehari. Orang dewasa yang berumur lebih dari 18 tahun, jika berat badan mereka kurang dari 50 kg, tetap harus mengambil ubat tersebut dalam dos orang dewasa, iaitu 400 mg (1 tablet) sekali sehari, atau 200 mg (1/2 tablet) dua sehari sekali.

Kanak-kanak dan orang dewasa yang menderita penyakit buah pinggang, di mana pelepasan kreatinin (CC) melebihi 60 ml / min, harus mengambil Suprax dalam dos normal, sesuai dengan usia dan berat badan. Orang yang menjalani hemodialisis atau mengalami gangguan fungsi ginjal dengan izin kreatinin (CC) 21-60 ml / min harus mengambil Suprax dalam bentuk penangguhan, kerana mereka perlu mengurangkan dos yang sesuai dengan usia sebanyak 25%, dan ini tidak dapat dilakukan dengan tepat ketika menggunakan tablet. Orang yang menjalani dialisis peritoneal atau menderita penyakit ginjal dengan CC kurang dari 20 ml / min boleh mengambil Suprax dalam bentuk tablet, mengurangkan dos yang sesuai dengan usia sebanyak 50% - iaitu separuh.

Tempoh rawatan dengan Suprax Solutab ditentukan oleh sifat dan penyetempatan proses infeksi-radang, dan adalah seperti berikut:

 • Jangkitan saluran pernafasan dan organ ENT - jangka masa terapi adalah 7-14 hari;
 • Tonsillopharyngitis yang disebabkan oleh Streptococcus pyogenes - jangka masa terapi harus sekurang-kurangnya 10 hari;
 • Gonorea yang tidak rumit - Suprax Solutab hanya diambil sekali dalam dos 400 mg (1 tablet);
 • Jangkitan yang tidak rumit pada saluran kencing bawah (uretritis) pada wanita - jangka masa terapi adalah 3 hingga 7 hari;
 • Jangkitan yang tidak rumit pada saluran kencing atas (pyelonephritis, cystitis) pada wanita - jangka masa terapi adalah 14 hari;
 • Jangkitan saluran kencing bawah dan atas yang tidak rumit pada lelaki - tempoh rawatan adalah 1 hingga 2 minggu.

Secara umum, untuk menentukan jangka masa terapi, disarankan untuk menggunakan peraturan berikut - tablet harus diambil dalam 1 hingga 2 hari setelah hilangnya gejala infeksi dan / atau normalisasi suhu badan.

arahan khas

Tablet, suspensi dan kapsul boleh diambil tanpa mengira makanan.

Bagi orang yang menjalani hemodialisis atau mengalami gangguan fungsi ginjal dengan pelepasan kreatinin (CC) kurang dari 60 ml / min, Suprax harus diambil dalam bentuk suspensi atau tablet yang dapat disebarkan. Kapsul suprax dilarang digunakan oleh orang yang menjalani hemodialisis, dialisis peritoneal, atau menderita gangguan fungsi ginjal dengan CC kurang dari 60 ml / min.

Dengan penggunaan Suprax yang berpanjangan (lebih dari 15 hari), dysbacteriosis usus dapat berkembang dan, sebagai akibatnya, pertumbuhan Clostridium difficile yang berlebihan, yang menimbulkan cirit-birit yang berkaitan dengan antibiotik yang teruk dan kolitis pseudomembran. Dengan perkembangan cirit-birit dan tanda-tanda kolitis, anda harus berhenti mengambil Suprax dan berjumpa doktor. Biasanya bentuk cirit-birit yang berkaitan dengan antibiotik ringan hilang setelah Suprax dihentikan. Tetapi jika cirit-birit teruk, maka, selain menghentikan ubat, rawatan pembetulan juga ditetapkan, misalnya, mengambil Vancomycin 250 mg 4 kali sehari. Harus diingat bahawa dengan cirit-birit dan kolitis pseudomembran, anda tidak boleh menggunakan ubat-ubatan yang menghalang perjalanan kandungan melalui usus (Loperamide, Imodium).

Orang yang mempunyai reaksi alergi terhadap antibiotik penisilin pada masa lalu lebih cenderung alah kepada Suprax. Sekiranya seseorang mempunyai sindrom Lyell, sindrom Stevens-Johnson atau sindrom DRESS sebagai reaksi alahan, maka Suprax harus dihentikan segera dan berjumpa doktor secepat mungkin.

Di samping itu, anda harus berhenti mengambil Suprax dan segera pergi ke hospital jika kegagalan buah pinggang akut atau anemia hemolitik telah berkembang, kerana kes kematian terpencil akibat anemia hemolitik yang disebabkan oleh antibiotik lain dari kumpulan cephalosporin telah dijelaskan. Sekiranya Suprax mencetuskan anemia hemolitik, maka pada masa akan datang seseorang umumnya tidak boleh menggunakan antibiotik dari kumpulan cephalosporin, kerana tubuh dapat bertindak balas terhadap perkembangan anemia terhadap ubat-ubatan kelas ini. Anda juga tidak boleh mula mengambil Suprax jika pada masa lalu seseorang mengalami episod anemia hemolitik sebagai tindak balas terhadap penggunaan antibiotik kumpulan cephalosporin.

Semasa penggunaan Suprax, reaksi Coombs langsung langsung dan reaksi urin positif palsu terhadap glukosa adalah mungkin. Lebih baik tidak mengambil ujian ini semasa mengambil Suprax, kerana tidak tepat.

Orang yang menghidap diabetes harus ingat bahawa suspensi mengandungi sukrosa dalam jumlah 15 g setiap 20 ml.

Apabila Suprax digunakan dalam kombinasi dengan Polymyxin B, Colistin, diuretik gelung (Furosemide, Torasemide, asid Etakrilik, dll.) Dan antibiotik kumpulan aminoglikosida (Gentamicin, Tobramycin, Amikacin, dll.), Fungsi ginjal harus dipantau..

Selepas penggunaan yang berpanjangan, Suprax harus memantau keadaan sistem hematopoietik.

Gunakan semasa mengandung dan menyusu

Semasa kehamilan, Suprax hanya boleh digunakan jika manfaat yang diinginkan bagi wanita melebihi semua risiko yang mungkin timbul pada janin. Dalam praktiknya, antibiotik kumpulan cephalosporin sering diresepkan untuk wanita hamil, kerana ia relatif selamat dibandingkan dengan ubat antibakteria lain.

Suprax dikontraindikasikan dalam penyusuan susu ibu. Oleh itu, jika seorang wanita yang menyusu perlu mengambil ubat tersebut, maka pada masa rawatan, bayi harus disapih dan dipindahkan ke makanan buatan. Sehari selepas mengambil dos terakhir Suprax, anda dapat kembali menyusukan bayi.

Suprax untuk kanak-kanak

Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun hanya boleh diberi Suprax dalam bentuk tablet atau penggantungan. Kapsul suprax dibenarkan untuk digunakan hanya untuk kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun dengan berat badan sekurang-kurangnya 50 kg. Ini bermaksud bahawa kapsul tidak boleh diambil oleh anak-anak, walaupun mereka berumur 12 tahun, tetapi berat badan mereka kurang dari 50 kg.

Tablet suprax diluluskan untuk digunakan pada kanak-kanak dengan berat badan sekurang-kurangnya 25 kg. Ini bermakna, tanpa mengira usia kanak-kanak, jika berat badannya 25 kg atau lebih, dia boleh diberi Suprax Solutab dalam bentuk tablet yang boleh disebarkan.

Suspension Suprax boleh digunakan untuk kanak-kanak dari usia 6 bulan. Bentuk dos ini sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Oleh itu, doktor mengesyorkan memberikan ubat tersebut kepada kanak-kanak dalam bentuk penggantungan, lebih baik daripada tablet dan kapsul.

Kanak-kanak di bawah usia 6 bulan harus diberi Suprax sebagai penggantungan dalam bentuk doktor hanya jika tidak mungkin untuk mengganti antibiotik ini dengan ubat lain yang lebih selamat untuk bayi..

Kesan terhadap kemampuan mengawal mekanisme

Oleh kerana Suprax boleh menyebabkan kesan sampingan dari sistem saraf (pening, tinitus, dll.), Ia memberi kesan negatif terhadap aktiviti psikomotor dan keupayaan untuk mengawal mekanisme. Oleh itu, sepanjang tempoh penggunaan ubat harus menahan diri dari sebarang aktiviti yang memerlukan kadar reaksi dan kepekatan yang tinggi.

Berlebihan

Overdosis Suprax dalam bentuk dos adalah mungkin, dan ditunjukkan dengan peningkatan keparahan kesan sampingan (kecuali reaksi alahan). Sekiranya berlebihan, anda perlu membilas perut, mengambil sorben (Karbon Aktif, Polifhepan, Polysorb, dll.) Dan, jika perlu, menjalankan terapi simptomatik dalam keadaan resusitasi, yang bertujuan untuk mengekalkan fungsi normal organ dan sistem vital. Terapi simptomatik boleh merangkumi penggunaan glukokortikosteroid (Dexamethasone, Prednisolone, dll.), Adrenalin (epinefrin), norepinefrin (norepinefrin), dopamin, serta terapi oksigen, transfusi pelbagai penyelesaian dan pengudaraan mekanikal..

Sekiranya suprax berlebihan, peritoneal atau hemodialisis tidak diperlukan, kerana kaedah ini tidak mempercepat penghapusan ubat dari tubuh.

Interaksi dengan ubat lain

Penggunaan serentak dengan penyekat rembesan tiub (Allopurinol, Probenecid, diuretik (Furosemide, asid Ethacrine, Tobrasemide, dan lain-lain), antibiotik penisilin (Amoxicillin, Ampicillin, dll.), Phenylbutazone, dll) membawa kepada peningkatan kepekatan Suprax, dll. boleh menyebabkan overdosis yang terakhir.

Suprax meningkatkan kepekatan karbamazepin dalam darah semasa menggunakan ubat ini.

Suprax menurunkan nilai indeks prothrombin, sehingga meningkatkan kesan antikoagulan tidak langsung (mis., Warfarin). Oleh itu, Suprax dalam kombinasi dengan antikoagulan harus digunakan dengan berhati-hati, selalu memantau INR atau IPT, untuk mencegah perkembangan pendarahan.

Antasid yang mengandungi aluminium atau magnesium hidroksida (misalnya, Maalox, Almagel) harus diminum 4 jam sebelum atau 1 hingga 2 jam setelah mengambil Suprax, kerana ia melambatkan dan mengganggu penyerapan antibiotik ke dalam aliran darah. Suprax, masing-masing, harus diminum 1 hingga 2 jam sebelum atau 4 jam selepas ubat antasid.

Mengambil Suprax bersama dengan ubat-ubatan yang mempunyai kesan toksik pada buah pinggang (Polymyxin B, Colistin, antibiotik aminoglycosides (Gentamicin, Tobramycin dan lain-lain), Viomycin dan lain-lain), serta diuretik (Furosemide, asid Etacric, dll.), meningkatkan risiko kerosakan buah pinggang.

Suprax boleh mengurangkan keberkesanan kontraseptif oral. Oleh itu, selama tempoh penggunaan dan dalam seminggu setelah selesai terapi Suprax, sebagai tambahan kepada kontraseptif oral, kaedah penghalang perlindungan kehamilan harus digunakan (wanita, kondom lelaki, topi, dll.).

Kesan sampingan

Pelbagai bentuk dos Suprax (tablet tersebar, kapsul dan penggantungan untuk pemberian oral) boleh menyebabkan kesan sampingan berikut dari pelbagai organ dan sistem:

1. Tindak balas alahan:

 • Gatal-gatal;
 • Kemerahan kulit (pembilasan kulit);
 • Kulit gatal;
 • Demam (suhu badan tinggi);
 • Eosinofilia (bilangan eosinofil dalam darah lebih banyak daripada biasa);
 • Kejutan anaphylactic;
 • Sindrom DRESS;
 • Sindrom Lyell (nekrolisis epidermis toksik);
 • Multiforme eritema eksudatif (sindrom Stevens-Johnson);
 • Sindrom Serum.
2. Sistem pencernaan:
 • Mulut kering;
 • Anoreksia;
 • Loya;
 • Muntah
 • Cirit-birit atau sembelit;
 • Perut kembung (peningkatan pembentukan gas);
 • Sakit perut;
 • Dysbacteriosis;
 • Candidiasis saluran pencernaan (kandidiasis usus, perut, esofagus, dan lain-lain);
 • Stomatitis;
 • Glossitis;
 • Kolitis pseudomembran.
3. Sistem hempedu hati:
 • Jaundis (menguning kulit, sklera mata dan membran mukus);
 • Kolestasis;
 • Hepatitis;
 • Peningkatan tahap bilirubin dalam darah (hiperbilirubinemia);
 • Peningkatan aktiviti fosfatase alkali;
 • Peningkatan aktiviti transaminase hepatik (AsAT dan AlAT).
4. Sistem pembentukan darah dan darah:
 • Leukopenia (penurunan jumlah sel darah putih dalam darah di bawah normal);
 • Neutropenia (penurunan bilangan neutrofil dalam darah di bawah normal);
 • Thrombocytopenia (penurunan jumlah platelet dalam darah di bawah normal);
 • Pancytopenia (penurunan jumlah sel darah merah, sel darah putih dan platelet dalam darah);
 • Gangguan pembekuan darah dan pendarahan yang berkaitan (pemanjangan masa prothrombin);
 • Agranulositosis (hilang sepenuhnya dari darah basofil, eosinofil, neutrofil);
 • Anemia hemolitik.
5. Sistem kencing:
 • Nefritis interstisial;
 • Peningkatan kreatinin darah (kreatininemia);
 • Peningkatan urea darah (uremia);
 • Hematuria (penampilan darah dalam air kencing);
 • Kegagalan buah pinggang akut.
6. Sistem saraf:
 • Sakit kepala;
 • Pening;
 • Dysphoria (mood tidak baik);
 • Bunyi di telinga;
 • Kekejangan
 • Hipersensitiviti.
7. Lain-lain:
 • Dyspnea;
 • Bengkak muka;
 • Gatal faraj;
 • Faraj;
 • Hipovitaminosis B.
Dengan perkembangan sindrom Lyell Suprax, anda harus segera membatalkan dan berjumpa doktor dengan segera.

Kontraindikasi

Analog

Pada masa ini, Suprax mempunyai dua jenis analog di pasaran farmaseutikal domestik - ini adalah sinonim dan, sebenarnya, analognya. Sinonim untuk Suprax adalah ubat yang juga mengandungi cefixime sebagai komponen aktif. Sebenarnya, analognya adalah ubat yang tidak mengandungi bahan aktif seperti Suprax, tetapi mempunyai spektrum tindakan terapeutik yang paling serupa. Ini bermaksud bahawa analog Suprax adalah antibiotik yang tergolong dalam kumpulan cephalosporins (yang menjadi milik Suprax sendiri).

Ubat berikut sinonim dengan Suprax:

 • Serbuk Ixim Lupin untuk penggantungan untuk pentadbiran oral;
 • Granul Pantsef untuk penggantungan untuk pentadbiran oral, tablet;
 • Tablet Cemidexor;
 • Tablet Cephoral Solutab Dispersible.
Antibiotik berikut adalah analog Suprax:
 • Serbuk Azaran untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Axone untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Bakperazon untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Bestum untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk betasporin untuk suntikan;
 • Serbuk Biotriaxone untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Broadsef-S untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Vicef untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Dardum untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk intrataxime untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Ificef untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Kefoteks untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Clafobrin untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Claforan untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Lendacin untuk penyelesaian untuk suntikan dan infusi;
 • Serbuk Lifaxone untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Liforan untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Lorazidim untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Loraxon untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Medaxone untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Medocef untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Movigip untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Movoperis untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Operaz untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk orzid untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Oritax untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Oritaxime untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Oframax untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Pactocef untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk resibelact untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Rocferin untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Rocefin untuk penyelesaian untuk suntikan dan infusi;
 • Tablet Sefpotek;
 • Tablet Spectraceph;
 • Serbuk Stericef untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Sulzoncef untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Sulmover untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Sulperazone untuk suntikan;
 • Serbuk Sulperaceph untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Sulcef untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Sulcephazone untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Taks-o-bid untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Talcef untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Tarcefoxim untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk tercef untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Tizim untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Torocef untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk triaxone untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Fortazim untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Fortoferin untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Fortum untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk chizon untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cebanex untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Kapsul dan serbuk Zedex untuk penggantungan untuk pentadbiran oral;
 • Serbuk Ceperon J untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk cetax untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefabol untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefaxone untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk cefantral untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefatrin untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefzid untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefzoxime J untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk cefobide untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk cefogram untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefoperabol untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefoperazone untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefoperus untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk cefosin untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefotaxime untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefpar dan Cefpar CB untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Cefson untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk ceftazidime untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Ceftidine untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Ceftriabol untuk penyelesaian untuk suntikan;
 • Serbuk Ceftriaxone untuk suntikan.

Suprax - analog yang lebih murah

Ulasan

Sebilangan besar ulasan mengenai Suprax (dari 70 hingga 80%) adalah positif, kerana kecekapan tinggi mereka untuk rawatan penyakit berjangkit yang teruk dan berlarutan pada sistem pernafasan dan genitouriner, serta organ ENT pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Ulasan mengatakan bahawa antibiotik membantu dengan trakeitis, bronkitis, otitis media, sinusitis, tonsilitis purulen, pielonefritis, faringitis dan beberapa jangkitan lain pada saluran pernafasan, saluran kencing dan saluran empedu, serta organ genital pada kanak-kanak dan orang dewasa. Suprax berkesan dalam penyakit yang teruk dan berpanjangan, apabila ubat-ubatan lain (termasuk antibiotik lain) dan kaedah rawatan tidak berkesan.

Selain kecekapan tinggi, menurut orang yang menggunakannya, antibiotik juga mempunyai ciri positif lain: kemungkinan penggunaan pada anak kecil dan kemudahan penggunaan. Sebagai tambahan, secara berasingan dalam ulasan, sebagai kelebihan Suprax, diperhatikan bahawa ia boleh diambil secara lisan, yang mengelakkan suntikan antibiotik lain yang menyakitkan yang berkesan untuk merawat jangkitan bakteria pada organ pernafasan dan genitouriner..

Kelemahan Suprax termasuk kosnya yang tinggi, risiko terkena alahan teruk, dan jangka hayat pendek suspensi yang telah dicairkan.

Ulasan negatif mengenai Suprax disebabkan oleh ketidakcekapannya dalam kes tertentu, atau oleh perkembangan reaksi alergi yang teruk terhadap ubat tersebut..

Suprax (Suprax suspensi, Suprax 400, Suprax tablet) - harga

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.

Penerbitan Mengenai Asma