L.S. Strachunsky, E.I. Kamanin, A.A. Tarasov, I.V. Otvagin, O.U. Stetsyuk, M.R. Bogomilsky, Yu.M. Ovchinnikov, O.I. Karpov

Akademi Perubatan Negeri Smolensk, Universiti Perubatan Negeri Rusia N.I. Pirogov, Moscow, Akademi Perubatan Moscow M.I. Sechenov, Universiti Perubatan Negeri St. Petersburg. Ahli akademik I.P. Pavlova

"Antibiotik dan kemoterapi", 1999, T. 44, No. 9, hlm. 24-28

Epidemiologi

Sinusitis adalah salah satu penyakit yang paling biasa. Sinusitis akut adalah komplikasi yang paling biasa dari jangkitan virus pernafasan akut (5-10%) [1] dan berlaku dengan kekerapan yang sama pada semua kumpulan umur. Sinusitis kronik menjadi yang pertama di antara semua penyakit kronik (146/1000 penduduk) [2]. Rata-rata, sekitar 5-15% populasi dewasa dan 5% kanak-kanak menderita beberapa bentuk sinusitis [3].

Pengelasan

Bentuk klinikal sinusitis berikut dibezakan:

I. Mengikut jangka masa penyakit ini [1]:

 • sinusitis akut (kurang dari 3 bulan);
 • sinusitis akut berulang (2-4 episod sinusitis akut per tahun);
 • sinusitis kronik (lebih daripada 3 bulan);
 • pemburukan sinusitis kronik (peningkatan yang ada dan / atau munculnya gejala baru).

II. Mengikut keterukan:

 • paru-paru: kesesakan hidung, lendir atau pelepasan mukopurulen dari hidung dan / atau orofaring, suhu badan hingga 37.5 o C, sakit kepala, kelemahan, hiposmia; pada radiografi sinus paranasal - ketebalan mukosa kurang daripada 6 mm;
 • sederhana: kesesakan hidung, pelepasan bernanah dari hidung dan / atau orofaring, suhu badan lebih daripada 37.5 o C, kesakitan dan kesakitan pada palpasi semasa unjuran sinus, sakit kepala, hiposmia, mungkin terdapat penyinaran kesakitan pada gigi, telinga, malaise; pada radiografi sinus paranasal - penebalan mukosa lebih dari 6 mm, peredupan lengkap atau tahap cecair pada 1 atau 2 sinus;
 • teruk: kesesakan hidung, pelepasan purulen yang banyak dari hidung dan / atau ke dalam orofaring (mungkin terdapat ketiadaan lengkap), suhu badan melebihi 38 o C, kesakitan teruk pada palpasi pada unjuran sinus, sakit kepala, anosmia, kelemahan teruk; pada radiografi sinus paranasal - tahap peredupan atau bendalir lengkap di lebih daripada 2 sinus; dalam ujian darah umum - peningkatan leukositosis, pergeseran formula ke kiri, pecutan ESR; orbit, komplikasi intrakranial atau kecurigaan terhadapnya.

Harus diingat bahawa dalam setiap kes, keparahannya dinilai oleh keseluruhan gejala yang paling ketara. Sebagai contoh, jika terdapat kecurigaan komplikasi orbit atau intrakranial, kursus ini selalu dianggap teruk, tanpa mengira keparahan gejala lain.

Etiologi

Patogen utama adalah:

 • pada sinusitis akut - Streptococcus pneumoniae (48%) dan Haemophilus influenzae (12%), Moraxella catarrhalis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, anaerob lebih jarang berlaku;
 • dengan akut berulang dan pemburukan sinusitis kronik, spektrum dan nisbah patogen pada dasarnya tidak berbeza dengan sinusitis akut;
 • pada sinusitis kronik, anaerob (Peptococcus, Bacteroides, Veillonella, Prevotella, Fusobacterium, Corynebacterium) lebih penting, S.aureus, Pneumococcus, H.influenzae dan bakteria gram-negatif, kulat juga dijumpai.

Kerentanan patogen terhadap antibiotik

Kepekaan patogen utama sinusitis akut terhadap antibiotik berbeza dengan ketara di kawasan yang berlainan. Menurut penyelidik asing, terdapat kecenderungan pneumokokus untuk meningkatkan daya tahan terhadap benzylpenicillin dan macrolides, hemophilic bacillus - terhadap aminopenicillins.

Menurut laporan, di Rusia tengah, S. pneumoniae dan H. influenzae yang diasingkan dalam sinusitis akut mengekalkan kepekaan tinggi terhadap aminopenicillins dan cephalosporins: 97% strain S. pneumoniae sensitif terhadap benzylpenicillin, 100% terhadap ampicillin, amoxicillin, amoxicillin / clavulanate, cefuroxime; 100% H. influenzae sensitif terhadap amoksisilin / klavulanat, 90% sensitif terhadap ampisilin dan cefuroxime.

Di Rusia, masalah utama adalah ketahanan pneumokokus dan bacillus hemofilik terhadap co-trimoxazole: tahap rintangan sederhana dan tinggi diperhatikan pada 40% S. pneumoniae dan 22% H. influenzae.

Tugas terapi antibiotik

Dalam sinusitis kronik dan akut, matlamat utama terapi adalah untuk membasmi jangkitan dan memulihkan kemandulan sinus, oleh itu antibiotik menempati tempat utama di dalamnya. Di samping itu, menurut petunjuk, tusukan sinus dan kaedah rawatan khas lain digunakan..

Dengan proses berulang dan kronik yang kerap (lebih dari 2 kali dalam setahun), rawatan yang berjaya memerlukan penilaian menyeluruh mengenai banyak faktor tambahan (anatomi rongga hidung, patologi bersamaan, dll.) Dan pelaksanaan terapi kompleks dengan campur tangan pembedahan. Antibiotik tidak memainkan peranan utama di sini dan merupakan sebahagian daripada terapi. Adalah wajar pilihan ubat dalam kes seperti itu berdasarkan hasil kajian kepekaan mikroflora yang diasingkan dari sinus.

Pilihan antibiotik

Pemilihan ubat dalam proses akut dalam kebanyakan kasus dilakukan secara empirik, berdasarkan data yang ada mengenai patogen yang berlaku dan ketahanannya di rantau ini, serta dengan mempertimbangkan keparahan keadaan (skema).

1 sekiranya tiada amoksisilin atau amoksisilin / klavulanat, ampisilin ditetapkan
2 terapi selama 3 hari
3 pada kanak-kanak berumur lebih dari 8 tahun
4 orang dewasa sahaja

Skema terapi antibakteria sinusitis [4-7]

Dalam proses kronik, sebelum pengambilan antibiotik, sangat penting untuk melakukan kajian mikrobiologi mengenai kandungan sinus.

Dengan kursus ringan. Pada hari-hari awal penyakit ini, ketika kemungkinan etiologi virus, pemberian antibiotik tidak diperlukan. Sekiranya, walaupun terdapat rawatan simptomatik yang berterusan, gejalanya berterusan tanpa peningkatan selama lebih dari 10 hari atau kemajuan, yang secara tidak langsung menunjukkan penambahan jangkitan bakteria, disarankan untuk menetapkan terapi antibiotik. Dalam kes ini, pilihan ubat dibuat, seperti pada tahap sederhana.

Dalam kursus sederhana. Ubat pilihan: amoksisilin (jika tidak terdapat amoksisilin atau amoksisilin / klavulanat, ampisilin ditetapkan), amoksisilin / klavulanat.

Ubat alternatif: cephalosporins (cefuroxime axetil, cefaclor), macrolides (azithromycin, clarithromycin), tetracyclines (doxycycline), fluoroquinolones (grepafloxacin).

Dalam kes yang teruk:

 • penisilin terlindung (amoxicillin / clavulanate, ampicillin / sulbactam) secara parenteral;
 • generasi II-III cephalosporins (cefuroxime, ceftriaxone, cefotaxime, cefoperazone) secara parenteral;
 • untuk alahan terhadap b-laktam: ciprofloxacin atau chloramphenicol secara parenteral.

Kaedah pemberian antibiotik

Dalam kes ringan dan sederhana, terapi harus dilakukan dengan ubat oral (jadual. 1).

Dalam kes yang teruk, rawatan harus dimulakan dengan pemberian parenteral (sebaiknya intravena) (Jadual 2) dan kemudian, apabila keadaan bertambah baik, beralih ke pentadbiran oral (terapi langkah).

Terapi langkah melibatkan penggunaan dua peringkat ubat antibakteria: pertama, pemberian antibiotik parenteral dan kemudian, apabila keadaan bertambah baik, secepat mungkin (biasanya pada hari ke-3-4) beralih ke pemberian oral yang sama atau serupa dalam aktiviti spektrum ubat. Contohnya, amoksisilin / klavulanat secara intravena atau ampisilin / sulbaktam secara intramuskular selama 3 hari, kemudian amoksisilin / klavulanat secara lisan, atau cefuroxime secara intravena selama 3 hari, kemudian cefuroxime axetil di dalam.

Jadual 1. Dos dan cara pemberian antibiotik oral dalam rawatan sinusitis akut

AntibiotikRejimen dosSambungan Makanan
pada orang dewasapada kanak-kanak
Ubat pilihan pertama
Amoksisilin500 mg x 3 kali / hari40 mg / kg / hari dalam 3 dos terbahagiApa sahaja makanan
Ampisilin500 mg x 4 kali / hari50 mg / kg / hari dalam 4 dos terbahagi1 jam sebelum makan
Amoksisilin / klavulanat500 mg x 3 kali / hari atau 875 mg x 2 kali / hari50 mg / kg / hari dalam 3 dos terbahagiSemasa makan
Ubat alternatif
Cefuroxime axetil250 mg x 2 kali / hari30 mg / kg / hari dalam 2 dos terbahagiSemasa makan
Cefaclor500 mg x 3 kali / hari40 mg / kg / hari dalam 3 dos terbahagiApa sahaja makanan
Azithromisin500 mg x 1 kali / hari, 3 hari10 mg / kg / hari dalam 1 dos, 3 hari1 jam sebelum makan
Clarithromycin500 mg x 2 kali / hari7.5 mg / kg / hari dalam 2 dos terbahagiApa sahaja makanan
Doxycycline100 mg x 2 kali / hari2.2 mg / kg / hari dalam 1 dos *Apa sahaja makanan
Grefafloxacin400 mg x 1 masa / hari-Apa sahaja makanan

* pada kanak-kanak berumur lebih dari 8 tahun.

Jadual 2. Dos dan cara pemberian antibiotik parenteral dalam rawatan sinusitis akut

AntibiotikRejimen dos
pada orang dewasapada kanak-kanak
Cephalosporins
Cefuroxime0,75-1,5 g x 3 kali / hari, i / m, i / v50-100 mg / kg / hari dalam 3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Cefotaxime2 g x 2-3 kali / hari, i / m, i / v50-100 mg / kg / hari dalam 3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Ceftriaxone2 g x 1 masa / hari, dalam / m, dalam / dalam50-100 mg / kg / hari dalam 1 pengenalan, dalam / m, dalam / dalam
Cefoperazon2 g x 3 kali / hari, v / m, iv50-100 mg / kg / hari dalam 2-3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Ceftazidime2 g x 2-3 kali / hari, i / m, i / v50 mg / kg / hari dalam 2-3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Cefepim2 g x 2 kali / hari, v / m, iv50-100 mg / kg / hari dalam 2 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Aminopenicillin yang dilindungi oleh perencat
Amoksisilin / klavulanat1.2 g x 3 kali / hari, iv40 / mg / hari dalam 3 suntikan, iv
Ampisilin / Sulbactam1.5-2 g x 4 kali / hari, i / m, i / v150 mg / kg / hari dalam 3-4 suntikan, dalam / m, dalam / dalam
Penisilin anti-Pseudomonas yang dilindungi oleh perencat
Ticarcillin / Clavulanate3.1 g x 6 kali / hari, iv75 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, iv
Fluoroquinolones
Ciprofloxacin500 mg x 2 kali / hari, iv-
Ofloxacin400 mg x 2 kali / hari, iv-
PefloxacinDos pertama 800 mg,
kemudian 400 mg x 2 kali / hari, iv
-
Carbapenems
Imipenem0.5 g x 4 kali / hari, iv60 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, iv
Meropenem0.5 g x 4 kali / hari, iv60 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, iv
Antibiotik dari kumpulan yang berbeza
Kloramfenikol0,5-1 g x 4 kali / hari, i / m, i / v50 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, dalam / m, dalam / dalam

Tempoh terapi

Sebagai peraturan, ia bergantung pada bentuk dan keparahannya. Pada sinusitis akut, terapi antibiotik dilakukan rata-rata selama 7-10 hari, dengan peningkatan kronik - hingga 3 minggu.

Petunjuk untuk dimasukkan ke hospital:

 • kursus klinikal teruk sinusitis akut, disyaki komplikasi;
 • sinusitis akut dengan latar belakang patologi atau imunodefisiensi bersamaan yang teruk;
 • kemustahilan untuk menjalankan prosedur invasif khas berdasarkan pesakit luar;
 • bukti sosial.

Kesalahan biasa dengan terapi antibiotik

Kesalahan yang paling biasa adalah:

 • pilihan ubat yang salah (tidak termasuk patogen utama, spektrum aktiviti antibiotik). Sebagai contoh, dengan sinusitis akut, lincomycin (tidak mempengaruhi H. influenzae), oxacillin (mempunyai sedikit kesan terhadap pneumococcus, tidak mempengaruhi H. influenzae>, gentamicin (tidak mempengaruhi S. pneumoniae dan H. influenzae) tidak boleh diresepkan. Co-trimoxazole tidak boleh disyorkan untuk digunakan secara meluas dalam sinusitis di Rusia kerana daya tahannya yang tinggi terhadap S.pneumoniae dan H.influenzae.Ciprofloxacin juga tidak digalakkan untuk latihan pesakit luar. Ia harus digunakan untuk merawat bentuk sinusitis yang rumit atau dengan intoleransi terhadap b-laktam;
 • cara pemberian ubat yang salah. Sebagai contoh, antibiotik tidak boleh diberikan secara intramuskular secara rawat jalan. Asas terapi di klinik adalah pentadbiran oral. Di hospital dengan bentuk sinusitis yang teruk, kerana keadaannya bertambah baik, seseorang juga harus beralih ke pentadbiran oral (terapi langkah);
 • pilihan dos yang salah (selalunya lebih rendah daripada yang diperlukan) dan rejimen dos (tidak mematuhi kekerapan pentadbiran, hubungan dengan pengambilan makanan tidak diambil kira). Contohnya, ampisilin dan azitromisin mesti diambil 1 jam sebelum makan.

Nosokomial (nosokomial, sinusitis hospital)

Sinusitis, yang berkembang 48 jam setelah dimasukkan ke hospital, dirujuk ke nosokomial. Sebagai peraturan, ia berlaku pada pesakit di unit rawatan intensif atau unit rawatan intensif yang mempunyai badan asing (tiub endotrakeal, tiub nasogastrik, penyapu hidung) di hidung untuk masa yang lama (lebih dari 3-4 hari). Kelaziman sinusitis nosokomial di kalangan pesakit ini adalah 5-20% [8], dan menurut x-ray dan tomografi yang dikira pada 90% pesakit selepas 7 hari intubasi nasotrakeal atau menemui tiub nasogastrik terdapat perubahan pada sinus paranasal [2]. Jangkitan sinus rahang atas adalah penyebab demam yang paling biasa yang tidak diketahui, kadang-kadang boleh menyebabkan jangkitan intrakranial dan sepsis.

Ejen penyebab sinusitis nosokomial boleh menjadi Pseudomonas aeruginosa, mikroorganisma gram-negatif dari keluarga Enterobacteriaceae (Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, dll.), Acinetobacter spp., S.aureus dan streptococci. Kurang biasa, terutamanya pada pesakit dengan keadaan imunodefisiensi, patogen mungkin kulat dan Legionella pneumophila.

Terapi sinusitis nosokomial harus bermula dengan:

 • penghapusan faktor predisposisi (penyingkiran kateter hidung, tampon, dll.);
 • tusukan dan saliran sinus yang terkena;
 • destinasi dekongestan tempatan.

Pilihan antibiotik untuk rawatan sinusitis nosokomial harus dilakukan secara individu, dengan mempertimbangkan data berikut: terapi antibiotik sebelumnya, data epidemiologi tempatan mengenai kelaziman dan ketahanan patogen nosokomial.

Untuk terapi antibiotik sinusitis nosokomial, disyorkan:

Semua antibiotik mesti diberikan secara parenteral, lebih baik secara intravena. Pada masa akan datang, anda boleh beralih ke pentadbiran oral (terapi langkah).

Jadual 3. Senarai nama perdagangan utama
ubat antibakteria

Senarai titisan hidung terbaik dengan antibiotik untuk resdung

Titisan di hidung dengan sinusitis dengan antibiotik digunakan untuk merawat radang bakteria pada mukosa. Pertimbangkan kesesuaian terapi tersebut.

Proses keradangan yang mempengaruhi selaput lendir hidung dan sinus paranasal (aksesori) disebut sinusitis, yang jika tidak ada rawatan dapat masuk ke sinusitis. Rawatan terdiri daripada penggunaan ubat-ubatan tempatan. Jalan keluar terbaik adalah titisan hidung dengan sinusitis dengan antibiotik. Nama titisan akan diberikan dalam artikel ini..

Menghilangkan rawatan sinusitis

Untuk mengurangkan risiko komplikasi, perlu segera memulakan rawatan apabila tanda-tanda sinusitis pertama muncul. Tetes dari sinusitis sesuai untuk tujuan ini. Selalunya ia dihasilkan dengan antibiotik dalam komposisi.

Penggunaan titisan dengan antibiotik diperlukan dalam kes apabila hidung berair berasal dari bakteria. Penting untuk diketahui bahawa masih terdapat bentuk alergi, virus dan vasomotor selesema. Dengan bentuk rhinitis ini, penggunaan titisan antibakteria di hidung tidak praktikal.

Bentuk selesema lain dari rhinitis bakteria atau sinusitis dapat dibezakan dengan warna pelepasan dari saluran hidung. Sekiranya sinusitis, pelepasan kuning-hijau dengan campuran nanah.

Secara amnya, kesihatan terganggu dengan bentuk bakteria selsema. Selalunya suhu badan meningkat, terdapat sakit kepala, kesesakan hidung yang teruk dan kenyang di hidung. Dalam kes ini, rawatan segera harus dimulakan untuk mengelakkan komplikasi serius dan mengancam nyawa..

Turun dengan antibiotik dan fungsinya

Fungsi titisan hidung dengan antibiotik adalah seperti berikut:

 • pemusnahan patogen;
 • peningkatan aliran keluar rembesan patologi;
 • pemulihan mukosa;
 • pencairan dan penarikan lendir;
 • melegakan gejala;
 • vasokonstriksi dan bengkak.

Apa yang jatuh di hidung untuk dipilih oleh sinusitis dengan antibiotik? Segala-galanya akan bergantung pada peringkat penyakit dan ciri-ciri individu tubuh manusia.

Dengan penyakit ini, tidak hanya tetes dengan antibiotik dapat digunakan. Penggunaan yang dibenarkan:

 • ubat vasoconstrictor;
 • hormon;
 • antibakteria;
 • pelembap;
 • mukolitik;
 • homeopati;
 • dana gabungan.

Dana gabungan melaksanakan beberapa fungsi. Contohnya, antibakteria dan vasokonstriktor.

Penggunaan titisan vasokonstriktor melegakan pembengkakan mukosa, menyempitkan saluran darah, memulihkan pernafasan hidung, mengurangkan jumlah rembesan.

Turun di hidung dengan sinusitis dengan nama antibiotik

Nama ejen yang paling terkenal dan berkesan diberikan di bawah..

Bioparox

Satu dos semburan sinusitis mengandungi bahan aktif (fusafungin) - 125 mcg. Fusafungin adalah antibiotik polipeptida yang mempunyai aktiviti yang jelas terhadap flora gram-positif dan gram-negatif, bakteria anaerob. Aerosol mempunyai kesan bakteriostatik, anti-radang dan antijamur..

Polydex dengan phenylephrine

Ia mengandungi antibiotik (aminoglikosida: neomycin dan polymyxin), dexamethasone dan A-adrenergic agonist. Ia mempunyai kesan anti-radang, antibakteria, vasokonstriktif dan anti-alergi yang jelas, menghilangkan bengkak. Merujuk kepada ubat gabungan. Kanak-kanak kecil dikontraindikasikan. Untuk rawatan sinusitis, perlu meneteskan 1 suntikan 2-3 kali sehari selama 7 hari ke saluran hidung.

Isofra

Turun dengan antibiotik dari kumpulan aminoglikosida (framycetin). Ia dibezakan dengan aktiviti antimikroba dan bakteriostatik yang jelas, ketiadaan daya tahan terhadap bahan aktif. Aktif terhadap flora gram positif dan gram negatif.

Semburan Hidung

Berikut adalah nama-nama semburan hidung yang terkenal yang mencairkan dan mengeluarkan lendir.

Sinuforte

Mengandungi komponen tumbuhan: ekstrak dan jus siklamen. Merangsang rembesan refleks dan meningkatkan aliran keluar kandungan sinus, mendorong saliran semula jadi sinus. Ia mempunyai kesan anti-edematous dan vasokonstriktif. Boleh digunakan dengan titisan di hidung dengan antibiotik untuk resdung.

Rinofluimucil

Komponen aktif: acetylcysteine ​​dan tuaminoheptane memberikan mucolytic (penipisan), anti-radang, vasokonstriktor dan tindakan dekongestan yang ketara.

Imunomodulator

Ejen imunomodulasi boleh digunakan bersama dengan titisan di hidung untuk resdung:

Sinus Lavage

Ini adalah teknik yang paling berkesan untuk mengalahkan sinus rahang atas. Sebelum prosedur, titisan vasoconstrictor digunakan. Seterusnya, larutan antiseptik perlahan-lahan dituangkan ke dalam satu lubang hidung, melalui yang lain mereka disedut dengan nanah dan lendir dengan alat khas.

Ini juga mungkin berlaku dengan sinusitis tusukan perubatan, yang merangkumi:

 • tandas kebersihan rongga hidung;
 • anestesia tempatan;
 • tusukan sinus rahang atas;
 • mencuci dengan penyelesaian antiseptik;
 • aspirasi kandungan.

Sehingga lima tusukan setiap rawatan ditetapkan. Sekiranya tidak cekap, pesakit disyorkan rawatan pembedahan.

Tetes di hidung dengan sinusitis dengan antibiotik adalah ubat universal untuk rawatan rhinitis bakteria. Sekiranya penyakit ini telah menjadi bentuk yang teruk, selain titisan, terapi kompleks dengan ubat antibakteria ditetapkan.

Antibiotik untuk sinusitis pada orang dewasa dan kanak-kanak: nama ubat, cara penggunaannya

Sinusitis adalah penyakit di mana proses keradangan mempengaruhi membran mukus sinus paranasal. Mereka bersambung ke rongga hidung di saluran sempit, dan pelanggaran saliran dan genangan rahsia menimbulkan keadaan yang baik untuk perkembangan mikroorganisma patogen.

Selalunya, virus, bakteria atau kulat menyebabkan kemunculan sinusitis. Penyakit ini sering berkembang sebagai komplikasi selsema, selesema, demam merah, campak, rinitis atau dengan latar belakang alergi atau kelengkungan septum hidung.

Bergantung pada penyetempatan proses keradangan, terdapat:

 • sinusitis (keradangan sinus rahang atas);
 • sinusitis frontal (keradangan sinus frontal);
 • etmoiditis (keradangan tulang etmoid labirin);
 • sphenoiditis (keradangan sinus sphenoid).

Dalam beberapa kes, disarankan untuk menggunakan antibiotik dalam bentuk titisan atau semburan di hidung. Mereka bertindak secara langsung dalam fokus keradangan, menghentikan gejala dengan cepat dan memendekkan tempoh pemulihan.

Penyakit ini boleh berlaku dalam bentuk akut, dan dengan rawatan yang tidak tepat atau tepat waktu, ia boleh menjadi kronik. Sinusitis menampakkan diri dalam bentuk rasa sakit yang dapat dilokalisasi di kawasan sinus, dahi atau hidung yang terkena, dan bertambah kuat ketika kepala dimiringkan atau pada waktu pagi. Kesesakan hidung, pelepasan serous, gangguan penciuman juga berlaku. Dalam beberapa kes, penyakit ini disertai dengan sakit kepala dan demam yang teruk..

Tujuan terapi antibiotik

Matlamat utama terapi untuk sinusitis akut dan semasa pemburukan penyakit kronik adalah membasmi jangkitan dan memulihkan kemandulan sinus.

Dengan patologi berulang dan kronik yang kerap (sering dua kali setahun) untuk rawatan yang berjaya, ubat antibakteria tidak memainkan peranan utama. Dalam kes-kes ini, penilaian menyeluruh terhadap banyak faktor tambahan diperlukan (penyakit bersamaan, anatomi rongga hidung, dll.). Sebelum menetapkan antibiotik, sangat penting untuk melakukan pemeriksaan mikrobiologi kandungan sinus.

Antibiotik untuk sinusitis dan sinusitis pada orang dewasa

Antibiotik biasanya digunakan untuk mengobati sinusitis akut, kerana lendir yang terkumpul di sinus hidung adalah persekitaran yang baik untuk perkembangan bakteria. Terapi dijalankan di rumah, tetapi dengan bentuk penyakit yang teruk dan berisiko tinggi mengalami komplikasi, pesakit dimasukkan ke hospital.

Antibiotik untuk sinusitis pada orang dewasa boleh diresepkan dalam bentuk tablet, titisan, suntikan intramuskular atau intravena.

Sebilangan besar antibiotik memberi kesan negatif terhadap mikroflora usus, oleh itu, dalam rawatan kompleks, ia digabungkan dengan eubiotik - Linex, Lactovit, Hilak.

Apa antibiotik terbaik? Ahli otolaryngolog (ENT) dapat memilih ubat yang optimum dan menentukan tempoh rawatan. Dalam kebanyakan kes, spektrum tindakan yang luas ditetapkan. Sekiranya perlu, mereka melakukan pembedahan tusukan sinus, mengambil bahan untuk dianalisis dan menentukan agen penyebab penyakit, setelah itu mereka menggantinya dengan antibiotik, yang mana mikroflora patogennya sensitif.

Penisilin

Ubat penisilin dianggap paling selamat. Mereka digunakan untuk merawat sinusitis pada kanak-kanak dan orang dewasa. Mereka juga boleh diambil semasa kehamilan dan menyusui..

Ubat yang paling terkenal dari kumpulan ini termasuk: Amoxicillin, Augmentin, Amoxiclav, Hiconcil, Amoxil, Ampicillin. Mereka dihasilkan dalam bentuk tablet, kapsul, larutan suntikan atau serbuk untuk penyediaan penggantungan.

Dana milik kumpulan ini mesti digunakan sekurang-kurangnya 5 hari. Dengan jangkitan streptokokus, kursus dapat ditingkatkan hingga sepuluh hari.

Makrolida

Selalunya, antibiotik makrolida digunakan untuk merawat penyakit pada orang dewasa dan kanak-kanak - Clarithromycin, Azithromycin, Sumamed, Macropen. Mereka mempunyai spektrum aktiviti yang luas dan aktif melawan bakteria gram-positif dan gram-negatif..

Selalunya, ubat-ubatan kumpulan ini dihasilkan dalam bentuk tablet, kapsul atau serbuk untuk penyediaan penggantungan. Rawatan makrolida boleh berlangsung dari 3 hingga 7 hari. Ejen yang paling cepat bertindak termasuk Azithromycin dan analognya. Dengan bentuk penyakit yang ringan, mereka digunakan selama tiga hari.

Fluoroquinolones

Ubat ini termasuk Gatifloxacin, Ofloxacin, Levofloxacin dan Ciprofloxacin. Ini adalah antibiotik spektrum luas yang diresepkan untuk rawatan banyak penyakit berjangkit, termasuk penyakit organ ENT.

Gatifloxacin dan Levofloxacin diklasifikasikan sebagai fluoroquinolones generasi terkini, keberkesanannya jauh lebih tinggi daripada Ofloxacin dan Ciprofloxacin, tetapi perlu diingat bahawa kadang-kadang reaksi alahan yang dinyatakan berlaku semasa penggunaannya.

Cephalosporins

Kumpulan cephalosporins termasuk ubat seperti ceftriaxone, cefotaxime, cefixime, cefuroxime. Kerana ketoksikan dan keberkesanannya yang tinggi, ubat-ubatan ini menempati salah satu tempat pertama dalam kekerapan penggunaan klinikal di antara agen antibakteria lain yang ditetapkan untuk rawatan sinusitis..

Terdapat empat generasi ubat ini. Selalunya, dalam rawatan sinusitis, ubat-ubatan milik generasi III digunakan. Dalam bentuk penyakit yang teruk, mereka ditetapkan sebagai suntikan intramuskular atau intravena.

Perlu diambil kira bahawa satu bahan aktif boleh menjadi sebahagian daripada sediaan dengan nama yang berbeza. Mereka mempunyai mekanisme tindakan yang sama, tetapi kosnya biasanya jauh berbeza.

Antibiotik topikal

Dalam beberapa kes, disarankan untuk menggunakan antibiotik dalam bentuk titisan atau semburan di hidung. Mereka bertindak secara langsung dalam fokus keradangan, menghentikan gejala dengan cepat dan memendekkan tempoh pemulihan. Kelebihan penting lain adalah risiko minimum kesan sampingan, kerana ubat ini tidak memberi kesan sistemik pada badan..

Ubat antibakteria tempatan termasuk:

Sebelum menggunakan produk ini, perlu membersihkan resdung. Untuk ini, larutan garam, antiseptik atau decoctions tumbuhan perubatan digunakan..

Ciri aplikasi

Sebelum memulakan terapi, anda harus membaca dengan teliti arahan penggunaan ubat-ubatan tersebut. Selalunya, bilangan kontraindikasi mutlak atau relatif termasuk:

 • pelanggaran hati dan buah pinggang yang teruk;
 • penyakit jantung yang teruk;
 • Saya trimester kehamilan dan tempoh penyusuan;
 • hipersensitiviti terhadap komponen.

Sebilangan besar antibiotik memberi kesan negatif terhadap mikroflora usus, oleh itu, dalam rawatan kompleks, ia digabungkan dengan eubiotik - Linex, Lactovit, Hilak. Selain itu, doktor juga boleh menetapkan ubat tetes vasokonstriktif, antihistamin, ubat anti-radang antijamur dan bukan steroid.

Matlamat utama terapi untuk sinusitis akut dan semasa pemburukan penyakit kronik adalah membasmi jangkitan dan memulihkan kemandulan sinus.

Bolehkah penyakit disembuhkan tanpa ubat antibakteria? Rawatan resdung tanpa antibiotik dilakukan jika penyebab perkembangannya adalah virus, kulat atau reaksi alergi. Penggunaan ubat-ubatan seperti itu secara tidak rasional dapat menyebabkan penyakit ini mulai berkembang, dan pada masa akan datang, bakteria akan kehilangan kepekaan mereka terhadap ubat-ubatan kumpulan ini.

Dalam beberapa kes, kesan sampingan yang berbeza-beza berkembang semasa rawatan. Selepas pemberhentian ubat, ubat ini biasanya hilang sendiri..

Terapi antibiotik yang mencukupi untuk resdung memberikan kesan positif yang cepat. Penting untuk tidak mengganggu kursus ini sendiri, walaupun keadaan kesihatannya bertambah baik, dan gejala penyakitnya telah hilang. Jika tidak, kambuh penyakit mungkin berlaku, yang dapat dirawat dengan lebih teruk..

Video

Kami menawarkan anda untuk menonton video mengenai topik artikel.

Antibiotik untuk sinusitis dan sinusitis

Terapi antibakteria adalah bahagian penting dari rawatan komprehensif sinusitis, sinusitis frontal dan jenis penyakit sinusitis yang lain, tanpa mengira jenis patogen. Pada tahap tertentu perkembangan penyakit ini, nanah mula berkumpul di sinus hidung, yang membawa kepada pembiakan bakteria yang cepat di rongga, radang selaput lendir dan jangkitan lanjut organ dan tisu tetangga semakin melebar.

Maklumat am

Objektif utama ubat antibiotik adalah penyetempatan jangkitan dan penghapusan patogennya. Mereka digunakan dalam sinusitis akut dan kronik, sementara sistem rawatan penyakit dari pelbagai bentuk sangat berbeza. Sekiranya terdapat penyakit sinusitis akut, doktor biasanya menetapkan dos ubat "kejutan", dan pengambilannya tidak melebihi satu minggu. Dalam bentuk kronik, tempoh rawatan beberapa kali lebih lama: keberkesanan ubat secara berkala dipantau dengan menganalisis mikroflora sinus lendir dan, jika perlu, ubat digantikan dengan analog yang berkesan.

Salah satu tugas utama antibiotik dalam rawatan sinusitis dan sinusitis dianggap tidak hanya penghapusan jangkitan, tetapi juga untuk mencegah perkembangan komplikasi serius dalam bentuk radang paru-paru, meningitis, osteomielitis, neuritis dan abses otak. Secara semula jadi, selain antibiotik, jika terjadi infeksi yang maju, diperlukan fisioterapeutik yang kompleks dan bahkan pembedahan yang bertujuan untuk aliran keluar paksa dan mengepam nanah dari rongga, pemangkin utama proses menular..

Sebagai tambahan kepada antibiotik, doktor biasanya menetapkan sekumpulan ubat khas yang melemahkan kesan negatif proses keradangan pada tubuh - ini adalah antihistamin, kortikosteroid dan ubat lain.

Perlu diingat bahawa semua antibiotik mesti digunakan dengan ketat sesuai dengan kursus yang ditentukan, jika tidak, keberkesanannya menurun dengan ketara. Bentuk pelepasan ubat antibakteria yang paling berkesan dianggap sebagai penyelesaian suntikan. Sekiranya tidak mungkin melakukan suntikan, anda boleh menggunakan tablet dalam bentuk ubat atau meminumnya dalam bentuk penggantungan, serta setetes tindakan tempatan, namun keberkesanan rawatan dalam kes ini sedikit lebih rendah, kerana bahan aktif mesti mengatasi halangan gastrousus atau sistem mukus yang sama.

Kumpulan utama antibiotik untuk resdung

Di bawah ini, kumpulan utama ubat antibakteria dan ubat popular jenis ini yang digunakan untuk merawat sinusitis, sinusitis frontal dan jenis sinusitis lain akan dibentangkan..

Makrolida

Antibiotik yang berkesan dan selamat seperti ini menyekat pertumbuhan bakteria dan menghalang pertumbuhan mikroorganisma. Mereka boleh digunakan dalam fasa akut perkembangan penyakit, dan untuk rawatan bentuk penyakit kronik

 1. Azithromisin Ia mempunyai kesan antibakteria langsung pada jenis mikroflora patogen yang paling terkenal, cepat diserap ke dalam darah secara langsung dan melalui saluran pencernaan. Ia mempunyai kesan sampingan minimum, ia hanya dikontraindikasikan untuk orang yang mengalami gangguan fungsi hati dan dengan tuduhan pada komponen tertentu ubat.
 2. Erythromycin. Ubat antimikroba yang terkenal, dengan spektrum keberkesanan rata-rata terhadap mikroflora patogen, tidak berkesan terhadap bakteria gram-negatif, serupa dengan farmakokinetik dengan penisilin, tetapi boleh diambil oleh orang yang alah kepada penisilin spektrum luas. Kesan sampingan adalah minimum: dalam beberapa kes, cirit-birit dan loya diperhatikan, dengan rawatan yang sangat lama, kerosakan hati mungkin berlaku..

Penisilin

Jenis antibiotik yang paling terkenal adalah jenis beta-laktam dari asas semula jadi. Menahan sintesis mikroorganisma patogen, praktikalnya tidak mempunyai kesan sampingan, tetapi bertindak pada senarai sempit jenis bakteria utama.

 1. Amoksisilin. Persediaan semisintetik yang secara aktif menghancurkan jenis utama batang cocci dan gram-negatif kecuali flora yang mensintesis panicillinase. Ia mempunyai kesan sampingan minimum (dalam kes yang jarang berlaku, keradangan selaput lendir, sakit sendi dan mononukleosis), bagaimanapun, adalah wajar untuk menggunakannya dalam jangka pendek, kerana bakteria menyesuaikan diri dengan cepat dengan ubat ini dan mengembangkan daya tahan terhadap bahan aktif utama.
 2. Augmentin. Ubat antibakteria spektrum luas berdasarkan amoksisilin, bagaimanapun, diperkuat dengan asid clavulanic, yang memperluas kemampuan ubat siri penisilin dan meningkatkan kesannya. Daripada kesan sampingan, kemungkinan gangguan pencernaan, dalam kes yang jarang berlaku - dermatitis, pembengkakan membran mukus dan gangguan fungsi hati.

Cephalosporins

Jenis antimikroba ini secara rasmi tergolong dalam kumpulan penisilin, tetapi sangat aktif untuk mikroflora patogen, yang berkembang tepat dengan sinusitis. Pada masa ini, doktor mengesyorkan penggunaan antibiotik generasi ketiga dalam kumpulan ini, khususnya ceftriaxone.

 1. Ceftriaxone. Antibiotik beta-laktam generasi terkini dengan spektrum tindakan protium seluas mungkin dari hampir semua flora patogenik yang diketahui. Ia sangat berkesan dalam rawatan sinusitis, tetapi mempunyai banyak kesan sampingan - terdapat kemungkinan besar gangguan gastrointestinal, hepatitis, edema Quincke, penyakit kuning dan nefritis interstitial. Ceftriaxone dilarang digunakan semasa mengandung dan menyusu..

Jenis antibiotik lain

Sebagai alternatif, doktor kadang-kadang menetapkan antibiotik untuk kumpulan tetrasiklin, aminoglikosida, dan kloramfenikol kepada pesakit. Yang pertama mempunyai kesan bakteriostatik dan terutama digunakan dalam persediaan topikal; oleh itu, mereka hanya boleh digunakan sebagai tambahan untuk rawatan utama. Aminoglikosida berkesan, tetapi mempunyai ketoksikan yang sangat tinggi, terutama untuk hati, oleh itu ia hanya digunakan dalam kes kritikal. Levomycetins sebelumnya banyak digunakan untuk merawat sinusitis, tetapi kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa ubat jenis ini secara signifikan meningkatkan risiko kerosakan sumsum tulang, yang secara signifikan membatasi skop ubat.

Rawatan antibiotik terhadap sinusitis pada orang dewasa

Rawatan ubat konservatif dengan ubat antibakteria mesti dilakukan di bawah pengawasan ENT. Bergantung pada pengabaian penyakit dan manifestasi klinikalnya, doktor akan menetapkan ubat yang sesuai. Ceftriaxone, yang paling berkesan melawan kuman rongga sinusitis, biasanya digunakan untuk meneutralkan fasa akut sinusitis..

Walau bagaimanapun, sebilangan pesakit mungkin mengalami kesan sampingan yang serius atau penolakan ubat sepenuhnya - dalam kes ini, tetrasiklin atau makrolida, khususnya, Azithromycin, Erythromycin, Levomycetin, ditetapkan.

Fasa kronik biasanya dirawat dengan antibiotik penisilin, khususnya Augmentin. Tempoh rawatan antibiotik fasa akut sinusitis biasanya tidak melebihi lima hingga tujuh hari, mereka memerlukan waktu lebih lama untuk menyingkirkan bentuk kronik - ini rata-rata 2-3 minggu.

Rawatan antibiotik terhadap sinusitis pada kanak-kanak

Sinusitis pada kanak-kanak adalah masalah serius yang terpisah. Hanya dalam kes yang jarang dan luar biasa, doktor memutuskan untuk memberi pesakit kecil antibiotik spektrum luas yang disebutkan dalam bentuk suntikan atau tablet, apabila membahayakan nyawa bayi, kerana ubat-ubatan tersebut memberi kesan negatif kepada kesihatan di masa depan, terutama yang mempengaruhi hati dan mikroflora usus.

Doktor mengesyorkan dalam hal ini penggunaan antimikroba topikal moden yang dilokalisasikan secara langsung dalam fokus jangkitan dan tidak beredar ke seluruh badan..

Salah satu ubat sistemik yang paling berkesan dari spektrum di atas boleh dianggap Bioparox dan analognya - Hexoral dan Fusafungin. Ubat ini adalah antibiotik polipeptida tempatan yang berkesan yang digunakan dalam rawatan sinusitis pada kanak-kanak. Biasanya dihasilkan dalam bentuk penyedut hidung atau oral, mereka hanya bertindak dalam bidang aplikasi, mereka mempunyai sedikit kesan sampingan. Kursus antibakteria Bioparox dan analognya tidak melebihi seminggu.

Dan yang paling penting, ingat bahawa sebelum menggunakan sebarang ubat, pastikan anda berjumpa pakar otolaryngologi.

Senarai titisan hidung antibakteria untuk kanak-kanak dan orang dewasa

Hidung berair adalah salah satu gejala penyakit berjangkit dan virus yang paling biasa. Untuk menyingkirkannya, berbagai cara digunakan, masing-masing mempunyai tujuan tertentu (ia menyempitkan saluran darah, membunuh mikroba, dll.). Dalam beberapa kes, perlu menggunakan titisan hidung dengan antibiotik. Langkah ini membantu mengelakkan komplikasi serius selepas selesema atau SARS. Cara memilih dan menggunakan ubat dengan betul, anda akan belajar dari tinjauan.

Mengapa menggunakan titisan antibiotik

Sekiranya kesesakan tidak hilang selama beberapa hari berturut-turut, disyorkan untuk mengganti ubat dengan ubat dengan antibiotik. Seorang doktor harus menetapkannya, menentukan dosnya, dan memberi amaran mengenai kemungkinan kesan sampingan. Ubat-ubatan tersebut harus ditanam dengan ketat mengikut arahan. Antibiotik mempunyai kesan segera kerana bahan aktif.

Titisan hidung, yang disebabkan oleh jangkitan, membantu seperti berikut:

 • mencegah pertumbuhan mikrob;
 • melebarkan saluran darah;
 • melegakan pembengkakan mukosa hidung;
 • mengembalikan pernafasan percuma.

Dianjurkan untuk mula mengambil antibiotik untuk sinusitis, rhinitis akut atau sinusitis, jika ada risiko komplikasi. Pakar menetapkan ubat jenis ini bersama dengan yang lain. Sebelum menggunakannya, anda perlu membilas hidung dari hidung dengan garam (atau menggunakan "Akvalor") dan menanamkan vasokonstriktor ("Vibrocil", "Rinofluimucil", "IRS-19").

Apa titisan antibakteria untuk dipilih

Komposisi titisan hidung mengandungi komponen aktif yang mempunyai kesan terapeutik. Farmasi mempunyai pelbagai jenis ubat yang menargetkan masalah tertentu: mereka menyekat saluran darah, melegakan radang mukosa, memusnahkan virus, dan membunuh bakteria patogen. Anda juga boleh membeli produk gabungan.

Terdapat titisan hidung berdasarkannya, di mana penyerapan ubat ke dalam darah, konsistensi dan tempoh tindakan bergantung pada:

 1. Asas titisan berair membantu menghilangkan gejala selesema dengan cepat, tetapi kesannya mempunyai jangka masa yang terhad.
 2. Sekiranya titisan berdasarkan larutan koloid, maka ia mempunyai konsistensi likat. Ini memberikan kesan aplikasi yang lebih lama..
 3. Titisan berasaskan minyak tidak berkesan dengan kesesakan hidung yang teruk, kerana bahan aktif dilepaskan untuk waktu yang sangat lama dan mempunyai kesan.
 4. Sekiranya asas produknya adalah lanolin anhidrat, penting untuk mempertimbangkan bahawa komposisi sedemikian melekat pada silia mukosa.
 5. Asas titisan polimer menunjukkan bahawa produk tersebut selamat dan sangat berkesan. Ubat itu tidak menembusi darah, tidak menyebabkan ketagihan.

Titisan hidung dengan kandungan antibiotik adalah:

 1. "Bioparox." Komposisi itu mengandungi komponen fusafungin yang kuat. Sekiranya selepas dua hari kesan yang diinginkan dari penggunaan titisan tidak berlaku, maka penerimaan dibatalkan. Sekiranya pesakit mengalami serangan asma, maka ubat ini dikontraindikasikan.
 2. "Isofra" - titisan berasaskan polimer yang mengandungi framycetin. Antiseptik ini dibenarkan diambil oleh kanak-kanak. Ia tidak memberikan hasil terhadap penyakit yang disebabkan oleh bakteria anaerob.
 3. Polydex mengandungi bahan aktif: dexamethasone, neomycin, polymyxin, xylometazoline. Ubat anti-radang gabungan. Membantu melembapkan mukosa, melebarkan saluran darah.

Dengan resdung

Ubat mana yang terbaik untuk dipilih bergantung pada diagnosis khusus pesakit. Contohnya, semasa mengesan sinusitis, anda boleh menggunakan:

 1. Polydex dengan phenylephrine. Sangat berkesan, berharga kira-kira 400 rubel.
 2. Sinuforte. Ia bukan antibiotik, mengandungi ekstrak siklamen, akan menelan belanja 1.500 rubel.
 3. Isofra adalah pilihan yang murah, sering diresepkan untuk pesakit dengan sinusitis kronik dan akut. Harganya kira-kira 180 rubel.

Antibiotik apa yang terbaik untuk sinusitis pada orang dewasa dan kanak-kanak?

Bakteria adalah penyebab keradangan nasofaring yang biasa, yang menunjukkan sifat bakteria penyakit ini, doktor menetapkan antibiotik untuk sinusitis pada orang dewasa dan kanak-kanak. Farmakologi sedang berkembang secara aktif, ia mengeluarkan ubat antibakteria baru yang berkesan bertindak terhadap pelbagai jenis bakteria patogen yang mencegah komplikasi. Banyak yang akan mendapat manfaat daripada maklumat mengenai antibiotik mana yang banyak digunakan dalam rawatan sinusitis..

Dua jenis terapi sinusitis

Terapi untuk resdung bertujuan menghilangkan keradangan sinus yang terdapat di tulang tengkorak, melegakan simptom penyakit ini. Dalam praktiknya, dua jenis antibiotik digunakan untuk resdung, ia berbeza dalam kaedah penggunaannya. Kumpulan pertama menggabungkan ubat topikal - semburan dan titisan, kumpulan kedua merangkumi antibiotik sistemik - tablet, ubat untuk suntikan intravena dan intramuskular.

Persediaan topikal

Dengan lawatan awal ke doktor, antibiotik tempatan untuk rawatan sinusitis menghilangkan keradangan. Bahan aktif mana-mana ubat tempatan tidak memasuki aliran darah, jadi apabila digunakan, risiko kesan sampingan akan berkurang. Biasanya kursus rawatan menggunakan antibiotik tempatan berlangsung tidak lebih dari 7 hari.

Ubat yang paling popular digunakan pada peringkat awal sinusitis, sinusitis akut dan kronik:

Bioparox

Biarkan dalam bentuk semburan. Tujuan antibiotik (fusafungin), yang merupakan sebahagian daripadanya, adalah penghapusan keradangan pada mukosa. Semburan dengan mudah menembusi ke semua bahagian nasofaring dan melawan bakteria patogen..

Bioparox diresepkan untuk pesakit dewasa dan kanak-kanak berumur 2.5–3 tahun. Orang dewasa perlu menyemburkan dua kali di setiap lubang hidung 4 kali sehari, untuk kanak-kanak - satu suntikan 4 kali sehari. Rawatan untuk resdung dengan semburan Bioparox berlangsung selama 7 hari.

Isofra

Semburan Isofra adalah antibiotik tempatan, dengan sinusitis pada kanak-kanak ia diresepkan sejak bayi (0-12 bulan). Untuk bayi, semburan diberikan dalam bentuk titisan, 1 dos - 1 suntikan. Untuk menghilangkan simptom, pesakit diberi ubat tetes dengan kesan vasokonstriktor pada masa yang sama dengan Isofra. Temujanji dibuat oleh doktor. Bahan aktif semburan terapeutik adalah framycetin antibiotik.

Polydex

Ubat optimum ini secara komprehensif mempengaruhi kawasan keradangan. Sebagai sebahagian daripada semburan Polydex:

 • antibiotik (polimiksin);
 • bahan vasoconstrictor (phenylephrine);
 • hormon (dexamethasone).

Ubat untuk sinusitis mempunyai kontraindikasi. Ia tidak ditetapkan untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Tempoh kursus sekurang-kurangnya 10 hari. Dos ditentukan oleh doktor, bermula dari usia dan keadaan pesakit.

Furatsilin

Ejen antimikrob yang terkenal. Anda boleh memohon sejak lahir. Pada sinusitis akut, larutan Furacilin digunakan untuk membilas rongga hidung dan sinus maksila. Dengan penggunaan furatsilin, gejala sinusitis dikurangkan:

 • sakit kepala semakin lemah;
 • bengkak reda;
 • jumlah lendir berkurang.

Ubat sistemik

Semasa merawat sinusitis dengan antibiotik sistemik, mereka menghalang pertumbuhan bakteria dan mengurangkan kemungkinan komplikasi serius. Sebelum temu janji, doktor mesti mengetahui sama ada pesakit mempunyai penyakit kronik lain, ubat apa yang diambilnya, adakah alergi terhadap ubat-ubatan?.

Apa sebenarnya yang ditetapkan antibiotik untuk sinusitis, ditentukan berdasarkan kajian makmal lendir.

Antibiotik sistemik boleh disuntik (intramuskular, intravena) atau diambil secara oral jika pil diresepkan. Ubat sistemik mengikut mekanisme tindakan dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • sekumpulan ubat dengan spektrum tindakan yang sempit;
 • pelbagai jenis ubat yang dapat menekan aktiviti penting pelbagai bakteria.

Oleh kerana perlu mengharapkan hasil analisis makmal sekurang-kurangnya 7 hari, doktor terpaksa memberi ubat dengan spektrum tindakan yang luas. Mustahil untuk menunda dengan rawatan aktif sinusitis pada orang dewasa dan kanak-kanak, penyakit ini berbahaya dengan komplikasi serius.

Dalam proses terapi ubat, doktor yang hadir dapat menggantikan antibiotik. Sebab penggantian adalah keadaan pesakit, yang, walaupun menggunakan ubat tertentu, tetap pada tahap yang sama atau bertambah buruk. Mungkin ada dua sebab mengapa pesakit tidak sembuh..

Yang pertama dan sangat biasa - pesakit tidak mematuhi cadangan doktor, tidak mematuhi kekerapan mengambil ubat dan dosnya. Sebab kedua - bakteria kebal (tahan) terhadap jenis antibiotik ini.

Sekiranya keradangan kronik sinus frontal bersifat bakteria, jenis ubat sistemik berikut ditetapkan:

 • penisilin;
 • makrolida;
 • cephalosporins;
 • tetrasiklin.

Mengenai penggunaan penisilin

Antibiotik penisilin diresepkan kepada pesakit dengan sinusitis bentuk akut atau kronik. Ini adalah terapi antimikroba tradisional, berlangsung dari 7 hingga 14 hari. Rawatan untuk sinusitis kronik boleh bertahan lebih lama.

Selalunya, kanak-kanak diberi ubat Flemoxin solutab - bahan aktif amoksisilin. Alat ini boleh didapati dalam bentuk tablet. Bagi kanak-kanak tahun pertama kehidupan, penggantungan dibuat dari tablet. Antibiotik harus diambil 2 kali sehari. Kadar pengambilan bagi orang dewasa (10 tahun ke atas) adalah 500-750 mg. Untuk bayi dari 0 hingga 12 bulan, dos dikira berdasarkan berat badan. Kanak-kanak dari satu tahun hingga 3 tahun - 250 mg * 2, dari 3 hingga 10 tahun - 375 mg * 2.

Semasa mengambil, reaksi tidak menyenangkan dari saluran gastrousus (dispepsia) mungkin berlaku. Terdapat kontraindikasi:

 • kegagalan buah pinggang;
 • alahan terhadap ubat;
 • patologi usus.

Dari usia 12 tahun, mereka berlatih merawat resdung dengan Amoxiclav. Tablet diambil sebelum makan. Dos dan jumlah dos ubat bergantung kepada keparahan penyakit:

 • keadaan ringan hingga sederhana - 250 (125) mg * 3;
 • dalam kes penyakit yang teruk - 500 (125) mg * 3 atau 875 (125) * 2.

Bilakah makrolida diresepkan??

Sekiranya pesakit mempunyai intoleransi individu terhadap antibiotik kumpulan penisilin atau gagal mendapatkan hasil yang baik dari penggunaannya, makrolida ditetapkan:

"Klacid" diambil pada bila-bila masa tanpa merujuk kepada pengambilan makanan. Ubat ini tidak mempunyai sekatan umur. Norma 7.5 mg per kilogram berat badan berlaku hingga 10 tahun, dari 10 tahun ke atas, norma harian adalah 250 mg * 2. Semasa mengambil antibiotik, kesan sampingan (mual, sakit kepala, alergi, kurang tidur) tidak dikesampingkan. Ubat ini dilarang untuk pesakit dengan patologi buah pinggang dan hati yang teruk..

Sumamed boleh diminum untuk kanak-kanak dari 6 bulan. Dos kanak-kanak ditetapkan oleh doktor, sehingga 12 tahun bergantung pada berat badan. Pesakit 12 tahun ke atas harus menerima 500 mg ubat setiap hari. Semasa mengambil ubat, reaksi alahan tidak dikecualikan. Ubat ini tidak diresepkan untuk orang yang mempunyai hati yang sakit.

Cephalosporins

Antibiotik Ceftriaxone dari kumpulan cephalosporins diresepkan dari hari-hari pertama kehidupan dalam kes penyakit yang teruk. Dadah 3 generasi diberikan secara berjangkit. Untuk wanita hamil dan bayi, ubat itu dicairkan dengan air untuk suntikan; untuk kategori pesakit lain, Lidocaine digunakan. Rawatan berlangsung dari 7 hingga 10 hari. Untuk rawatan keradangan teruk, ubat generasi pertama (Cefazolin) dan cephalosporins generasi kedua (Cephalexin) boleh diresepkan.

Kumpulan tetrasiklin untuk sinusitis

Kumpulan antibiotik ini jarang digunakan dalam rawatan polysinusitis. Mereka mempunyai banyak kesan sampingan dan senarai kontraindikasi yang mengagumkan. Sekiranya benar-benar diperlukan, doktor boleh menetapkan tablet Doxycycline, meminumnya selama 7 hari, norma harian adalah 100 mg * 2.

Prinsip Perlakuan yang Betul

Lawatan ke doktor, pelaksanaan cadangannya yang ketat akan membolehkan anda kembali ke kehidupan penuh dalam masa yang singkat, menyingkirkan gejala sinusitis:

 • sakit di kawasan sinus yang dijangkiti bakteria;
 • dari keradangan bersamaan sakit kepala dan sakit gigi;
 • pelepasan berlebihan;
 • hidung tersumbat;
 • kekurangan bau.

Peraturan yang mesti dipatuhi sepanjang rawatan adalah mudah, tetapi mereka menjamin rawatan yang berkesan:

 • perhatikan dosnya dengan tepat;
 • minum keseluruhan ubat, walaupun terdapat peningkatan;
 • sekiranya terdapat kesan sampingan, berjumpa doktor, dengan sedikit gejala alergi minum antihistamin dengan segera;
 • kekurangan kesan terapi pada hari ketiga pengambilan pil adalah kesempatan untuk berjumpa doktor.

Resep antibiotik yang tepat pada masanya adalah jaminan rawatan yang berjaya terhadap sebarang jenis sinusitis. Lawatan ke doktor pada gejala pertama penyakit ini akan sangat memudahkan rawatan penyakit yang tidak menyenangkan.

Penerbitan Mengenai Asma