L.S. Strachunsky, E.I. Kamanin, A.A. Tarasov, I.V. Otvagin, O.U. Stetsyuk, M.R. Bogomilsky, Yu.M. Ovchinnikov, O.I. Karpov

Akademi Perubatan Negeri Smolensk, Universiti Perubatan Negeri Rusia N.I. Pirogov, Moscow, Akademi Perubatan Moscow M.I. Sechenov, Universiti Perubatan Negeri St. Petersburg. Ahli akademik I.P. Pavlova

"Antibiotik dan kemoterapi", 1999, T. 44, No. 9, hlm. 24-28

Epidemiologi

Sinusitis adalah salah satu penyakit yang paling biasa. Sinusitis akut adalah komplikasi yang paling biasa dari jangkitan virus pernafasan akut (5-10%) [1] dan berlaku dengan kekerapan yang sama pada semua kumpulan umur. Sinusitis kronik menjadi yang pertama di antara semua penyakit kronik (146/1000 penduduk) [2]. Rata-rata, sekitar 5-15% populasi dewasa dan 5% kanak-kanak menderita beberapa bentuk sinusitis [3].

Pengelasan

Bentuk klinikal sinusitis berikut dibezakan:

I. Mengikut jangka masa penyakit ini [1]:

 • sinusitis akut (kurang dari 3 bulan);
 • sinusitis akut berulang (2-4 episod sinusitis akut per tahun);
 • sinusitis kronik (lebih daripada 3 bulan);
 • pemburukan sinusitis kronik (peningkatan yang ada dan / atau munculnya gejala baru).

II. Mengikut keterukan:

 • paru-paru: kesesakan hidung, lendir atau pelepasan mukopurulen dari hidung dan / atau orofaring, suhu badan hingga 37.5 o C, sakit kepala, kelemahan, hiposmia; pada radiografi sinus paranasal - ketebalan mukosa kurang daripada 6 mm;
 • sederhana: kesesakan hidung, pelepasan bernanah dari hidung dan / atau orofaring, suhu badan lebih daripada 37.5 o C, kesakitan dan kesakitan pada palpasi semasa unjuran sinus, sakit kepala, hiposmia, mungkin terdapat penyinaran kesakitan pada gigi, telinga, malaise; pada radiografi sinus paranasal - penebalan mukosa lebih dari 6 mm, peredupan lengkap atau tahap cecair pada 1 atau 2 sinus;
 • teruk: kesesakan hidung, pelepasan purulen yang banyak dari hidung dan / atau ke dalam orofaring (mungkin terdapat ketiadaan lengkap), suhu badan melebihi 38 o C, kesakitan teruk pada palpasi pada unjuran sinus, sakit kepala, anosmia, kelemahan teruk; pada radiografi sinus paranasal - tahap peredupan atau bendalir lengkap di lebih daripada 2 sinus; dalam ujian darah umum - peningkatan leukositosis, pergeseran formula ke kiri, pecutan ESR; orbit, komplikasi intrakranial atau kecurigaan terhadapnya.

Harus diingat bahawa dalam setiap kes, keparahannya dinilai oleh keseluruhan gejala yang paling ketara. Sebagai contoh, jika terdapat kecurigaan komplikasi orbit atau intrakranial, kursus ini selalu dianggap teruk, tanpa mengira keparahan gejala lain.

Etiologi

Patogen utama adalah:

 • pada sinusitis akut - Streptococcus pneumoniae (48%) dan Haemophilus influenzae (12%), Moraxella catarrhalis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, anaerob lebih jarang berlaku;
 • dengan akut berulang dan pemburukan sinusitis kronik, spektrum dan nisbah patogen pada dasarnya tidak berbeza dengan sinusitis akut;
 • pada sinusitis kronik, anaerob (Peptococcus, Bacteroides, Veillonella, Prevotella, Fusobacterium, Corynebacterium) lebih penting, S.aureus, Pneumococcus, H.influenzae dan bakteria gram-negatif, kulat juga dijumpai.

Kerentanan patogen terhadap antibiotik

Kepekaan patogen utama sinusitis akut terhadap antibiotik berbeza dengan ketara di kawasan yang berlainan. Menurut penyelidik asing, terdapat kecenderungan pneumokokus untuk meningkatkan daya tahan terhadap benzylpenicillin dan macrolides, hemophilic bacillus - terhadap aminopenicillins.

Menurut laporan, di Rusia tengah, S. pneumoniae dan H. influenzae yang diasingkan dalam sinusitis akut mengekalkan kepekaan tinggi terhadap aminopenicillins dan cephalosporins: 97% strain S. pneumoniae sensitif terhadap benzylpenicillin, 100% terhadap ampicillin, amoxicillin, amoxicillin / clavulanate, cefuroxime; 100% H. influenzae sensitif terhadap amoksisilin / klavulanat, 90% sensitif terhadap ampisilin dan cefuroxime.

Di Rusia, masalah utama adalah ketahanan pneumokokus dan bacillus hemofilik terhadap co-trimoxazole: tahap rintangan sederhana dan tinggi diperhatikan pada 40% S. pneumoniae dan 22% H. influenzae.

Tugas terapi antibiotik

Dalam sinusitis kronik dan akut, matlamat utama terapi adalah untuk membasmi jangkitan dan memulihkan kemandulan sinus, oleh itu antibiotik menempati tempat utama di dalamnya. Di samping itu, menurut petunjuk, tusukan sinus dan kaedah rawatan khas lain digunakan..

Dengan proses berulang dan kronik yang kerap (lebih dari 2 kali dalam setahun), rawatan yang berjaya memerlukan penilaian menyeluruh mengenai banyak faktor tambahan (anatomi rongga hidung, patologi bersamaan, dll.) Dan pelaksanaan terapi kompleks dengan campur tangan pembedahan. Antibiotik tidak memainkan peranan utama di sini dan merupakan sebahagian daripada terapi. Adalah wajar pilihan ubat dalam kes seperti itu berdasarkan hasil kajian kepekaan mikroflora yang diasingkan dari sinus.

Pilihan antibiotik

Pemilihan ubat dalam proses akut dalam kebanyakan kasus dilakukan secara empirik, berdasarkan data yang ada mengenai patogen yang berlaku dan ketahanannya di rantau ini, serta dengan mempertimbangkan keparahan keadaan (skema).

1 sekiranya tiada amoksisilin atau amoksisilin / klavulanat, ampisilin ditetapkan
2 terapi selama 3 hari
3 pada kanak-kanak berumur lebih dari 8 tahun
4 orang dewasa sahaja

Skema terapi antibakteria sinusitis [4-7]

Dalam proses kronik, sebelum pengambilan antibiotik, sangat penting untuk melakukan kajian mikrobiologi mengenai kandungan sinus.

Dengan kursus ringan. Pada hari-hari awal penyakit ini, ketika kemungkinan etiologi virus, pemberian antibiotik tidak diperlukan. Sekiranya, walaupun terdapat rawatan simptomatik yang berterusan, gejalanya berterusan tanpa peningkatan selama lebih dari 10 hari atau kemajuan, yang secara tidak langsung menunjukkan penambahan jangkitan bakteria, disarankan untuk menetapkan terapi antibiotik. Dalam kes ini, pilihan ubat dibuat, seperti pada tahap sederhana.

Dalam kursus sederhana. Ubat pilihan: amoksisilin (jika tidak terdapat amoksisilin atau amoksisilin / klavulanat, ampisilin ditetapkan), amoksisilin / klavulanat.

Ubat alternatif: cephalosporins (cefuroxime axetil, cefaclor), macrolides (azithromycin, clarithromycin), tetracyclines (doxycycline), fluoroquinolones (grepafloxacin).

Dalam kes yang teruk:

 • penisilin terlindung (amoxicillin / clavulanate, ampicillin / sulbactam) secara parenteral;
 • generasi II-III cephalosporins (cefuroxime, ceftriaxone, cefotaxime, cefoperazone) secara parenteral;
 • untuk alahan terhadap b-laktam: ciprofloxacin atau chloramphenicol secara parenteral.

Kaedah pemberian antibiotik

Dalam kes ringan dan sederhana, terapi harus dilakukan dengan ubat oral (jadual. 1).

Dalam kes yang teruk, rawatan harus dimulakan dengan pemberian parenteral (sebaiknya intravena) (Jadual 2) dan kemudian, apabila keadaan bertambah baik, beralih ke pentadbiran oral (terapi langkah).

Terapi langkah melibatkan penggunaan dua peringkat ubat antibakteria: pertama, pemberian antibiotik parenteral dan kemudian, apabila keadaan bertambah baik, secepat mungkin (biasanya pada hari ke-3-4) beralih ke pemberian oral yang sama atau serupa dalam aktiviti spektrum ubat. Contohnya, amoksisilin / klavulanat secara intravena atau ampisilin / sulbaktam secara intramuskular selama 3 hari, kemudian amoksisilin / klavulanat secara lisan, atau cefuroxime secara intravena selama 3 hari, kemudian cefuroxime axetil di dalam.

Jadual 1. Dos dan cara pemberian antibiotik oral dalam rawatan sinusitis akut

AntibiotikRejimen dosSambungan Makanan
pada orang dewasapada kanak-kanak
Ubat pilihan pertama
Amoksisilin500 mg x 3 kali / hari40 mg / kg / hari dalam 3 dos terbahagiApa sahaja makanan
Ampisilin500 mg x 4 kali / hari50 mg / kg / hari dalam 4 dos terbahagi1 jam sebelum makan
Amoksisilin / klavulanat500 mg x 3 kali / hari atau 875 mg x 2 kali / hari50 mg / kg / hari dalam 3 dos terbahagiSemasa makan
Ubat alternatif
Cefuroxime axetil250 mg x 2 kali / hari30 mg / kg / hari dalam 2 dos terbahagiSemasa makan
Cefaclor500 mg x 3 kali / hari40 mg / kg / hari dalam 3 dos terbahagiApa sahaja makanan
Azithromisin500 mg x 1 kali / hari, 3 hari10 mg / kg / hari dalam 1 dos, 3 hari1 jam sebelum makan
Clarithromycin500 mg x 2 kali / hari7.5 mg / kg / hari dalam 2 dos terbahagiApa sahaja makanan
Doxycycline100 mg x 2 kali / hari2.2 mg / kg / hari dalam 1 dos *Apa sahaja makanan
Grefafloxacin400 mg x 1 masa / hari-Apa sahaja makanan

* pada kanak-kanak berumur lebih dari 8 tahun.

Jadual 2. Dos dan cara pemberian antibiotik parenteral dalam rawatan sinusitis akut

AntibiotikRejimen dos
pada orang dewasapada kanak-kanak
Cephalosporins
Cefuroxime0,75-1,5 g x 3 kali / hari, i / m, i / v50-100 mg / kg / hari dalam 3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Cefotaxime2 g x 2-3 kali / hari, i / m, i / v50-100 mg / kg / hari dalam 3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Ceftriaxone2 g x 1 masa / hari, dalam / m, dalam / dalam50-100 mg / kg / hari dalam 1 pengenalan, dalam / m, dalam / dalam
Cefoperazon2 g x 3 kali / hari, v / m, iv50-100 mg / kg / hari dalam 2-3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Ceftazidime2 g x 2-3 kali / hari, i / m, i / v50 mg / kg / hari dalam 2-3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Cefepim2 g x 2 kali / hari, v / m, iv50-100 mg / kg / hari dalam 2 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Aminopenicillin yang dilindungi oleh perencat
Amoksisilin / klavulanat1.2 g x 3 kali / hari, iv40 / mg / hari dalam 3 suntikan, iv
Ampisilin / Sulbactam1.5-2 g x 4 kali / hari, i / m, i / v150 mg / kg / hari dalam 3-4 suntikan, dalam / m, dalam / dalam
Penisilin anti-Pseudomonas yang dilindungi oleh perencat
Ticarcillin / Clavulanate3.1 g x 6 kali / hari, iv75 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, iv
Fluoroquinolones
Ciprofloxacin500 mg x 2 kali / hari, iv-
Ofloxacin400 mg x 2 kali / hari, iv-
PefloxacinDos pertama 800 mg,
kemudian 400 mg x 2 kali / hari, iv
-
Carbapenems
Imipenem0.5 g x 4 kali / hari, iv60 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, iv
Meropenem0.5 g x 4 kali / hari, iv60 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, iv
Antibiotik dari kumpulan yang berbeza
Kloramfenikol0,5-1 g x 4 kali / hari, i / m, i / v50 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, dalam / m, dalam / dalam

Tempoh terapi

Sebagai peraturan, ia bergantung pada bentuk dan keparahannya. Pada sinusitis akut, terapi antibiotik dilakukan rata-rata selama 7-10 hari, dengan peningkatan kronik - hingga 3 minggu.

Petunjuk untuk dimasukkan ke hospital:

 • kursus klinikal teruk sinusitis akut, disyaki komplikasi;
 • sinusitis akut dengan latar belakang patologi atau imunodefisiensi bersamaan yang teruk;
 • kemustahilan untuk menjalankan prosedur invasif khas berdasarkan pesakit luar;
 • bukti sosial.

Kesalahan biasa dengan terapi antibiotik

Kesalahan yang paling biasa adalah:

 • pilihan ubat yang salah (tidak termasuk patogen utama, spektrum aktiviti antibiotik). Sebagai contoh, dengan sinusitis akut, lincomycin (tidak mempengaruhi H. influenzae), oxacillin (mempunyai sedikit kesan terhadap pneumococcus, tidak mempengaruhi H. influenzae>, gentamicin (tidak mempengaruhi S. pneumoniae dan H. influenzae) tidak boleh diresepkan. Co-trimoxazole tidak boleh disyorkan untuk digunakan secara meluas dalam sinusitis di Rusia kerana daya tahannya yang tinggi terhadap S.pneumoniae dan H.influenzae.Ciprofloxacin juga tidak digalakkan untuk latihan pesakit luar. Ia harus digunakan untuk merawat bentuk sinusitis yang rumit atau dengan intoleransi terhadap b-laktam;
 • cara pemberian ubat yang salah. Sebagai contoh, antibiotik tidak boleh diberikan secara intramuskular secara rawat jalan. Asas terapi di klinik adalah pentadbiran oral. Di hospital dengan bentuk sinusitis yang teruk, kerana keadaannya bertambah baik, seseorang juga harus beralih ke pentadbiran oral (terapi langkah);
 • pilihan dos yang salah (selalunya lebih rendah daripada yang diperlukan) dan rejimen dos (tidak mematuhi kekerapan pentadbiran, hubungan dengan pengambilan makanan tidak diambil kira). Contohnya, ampisilin dan azitromisin mesti diambil 1 jam sebelum makan.

Nosokomial (nosokomial, sinusitis hospital)

Sinusitis, yang berkembang 48 jam setelah dimasukkan ke hospital, dirujuk ke nosokomial. Sebagai peraturan, ia berlaku pada pesakit di unit rawatan intensif atau unit rawatan intensif yang mempunyai badan asing (tiub endotrakeal, tiub nasogastrik, penyapu hidung) di hidung untuk masa yang lama (lebih dari 3-4 hari). Kelaziman sinusitis nosokomial di kalangan pesakit ini adalah 5-20% [8], dan menurut x-ray dan tomografi yang dikira pada 90% pesakit selepas 7 hari intubasi nasotrakeal atau menemui tiub nasogastrik terdapat perubahan pada sinus paranasal [2]. Jangkitan sinus rahang atas adalah penyebab demam yang paling biasa yang tidak diketahui, kadang-kadang boleh menyebabkan jangkitan intrakranial dan sepsis.

Ejen penyebab sinusitis nosokomial boleh menjadi Pseudomonas aeruginosa, mikroorganisma gram-negatif dari keluarga Enterobacteriaceae (Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, dll.), Acinetobacter spp., S.aureus dan streptococci. Kurang biasa, terutamanya pada pesakit dengan keadaan imunodefisiensi, patogen mungkin kulat dan Legionella pneumophila.

Terapi sinusitis nosokomial harus bermula dengan:

 • penghapusan faktor predisposisi (penyingkiran kateter hidung, tampon, dll.);
 • tusukan dan saliran sinus yang terkena;
 • destinasi dekongestan tempatan.

Pilihan antibiotik untuk rawatan sinusitis nosokomial harus dilakukan secara individu, dengan mempertimbangkan data berikut: terapi antibiotik sebelumnya, data epidemiologi tempatan mengenai kelaziman dan ketahanan patogen nosokomial.

Untuk terapi antibiotik sinusitis nosokomial, disyorkan:

Semua antibiotik mesti diberikan secara parenteral, lebih baik secara intravena. Pada masa akan datang, anda boleh beralih ke pentadbiran oral (terapi langkah).

Jadual 3. Senarai nama perdagangan utama
ubat antibakteria

Antibiotik yang berkesan untuk sinusitis akut dan kronik

Antibiotik untuk sinusitis diresepkan untuk menghentikan proses keradangan yang disebabkan oleh flora bakteria patogen. Terapi antibakteria yang kompeten adalah asas untuk rawatan komprehensif keradangan akut dan kronik sinus paranasal, mendorong pemulihan yang cepat dan membantu mencegah komplikasi. Ketahui apakah gejala utama sinusitis pada orang dewasa, dan bagaimana rawatan dijalankan. Kami akan mengetahui antibiotik mana yang akan diminum untuk resdung, dan apakah penyakit ini dapat disembuhkan tanpa ubat kuat.

Sebab dan tanda sinusitis

Sinusitis adalah keradangan sinus, yang lebih sering berkembang sebagai komplikasi jangkitan virus pernafasan akut sekiranya berlaku rawatan yang tidak tepat atau tidak tepat waktu. Lebih jarang, sinusitis berkembang dengan latar belakang rhinitis alergi..

Gejala ciri sinusitis adalah:

 1. sakit di kawasan sinus yang terjejas, memanjang ke kepala atau ke kawasan rahang atas, diperburuk oleh pergerakan kepala;
 2. bengkak dan kesesakan hidung, sesak nafas;
 3. pelepasan lendir atau bernanah dari hidung;
 4. penurunan keparahan atau kehilangan bau sepenuhnya;
 5. sakit kepala;
 6. kenaikan suhu (dari 37 hingga 39 ° C, bergantung kepada keparahan proses keradangan);
 7. kelemahan umum.

Dengan penyakit yang ringan, simptomnya ringan, ketika proses keradangan bertambah buruk, manifestasi klinikal semakin meningkat, keadaan umum pesakit bertambah buruk.

Adakah saya memerlukan antibiotik

Secara asal, sinusitis adalah:

Adakah sinusitis dapat disembuhkan tanpa antibiotik? Ya, jika keradangan itu dipicu oleh virus atau mikroorganisma kulat. Dalam kes ini, terapi antibiotik tidak berguna, anda perlu merawat penyakit ini dengan ubat yang sama sekali berbeza - antivirus atau antijamur. Keradangan alergi memerlukan penggunaan antihistamin. Tetapi dengan sinusitis bakteria, antibiotik sangat diperlukan. Rawatan antibakteria menghilangkan fokus jangkitan, menyebabkan keradangan.

Rawatan Topikal

Sebaiknya gunakan antibiotik tempatan untuk sinusitis pada orang dewasa pada peringkat awal proses keradangan. Komponen aktif ubat-ubatan tempatan tidak diserap ke dalam peredaran sistemik, masing-masing, tidak menyebabkan reaksi buruk sistemik. Rawatan dengan agen antibakteria tempatan berlangsung selama 5-7 hari secara purata. Dari semburan yang sering digunakan kumpulan ini, Isofra, Polydex, Bioparox dapat dibezakan.

Isofra

Semburan hidung, komponen aktif utamanya adalah framycetin - komponen antibakteria kumpulan aminoglikosida. Ia digunakan untuk merawat sinusitis pada orang dewasa dan kanak-kanak, termasuk bayi.

Kaedah penggunaan: di setiap saluran hidung, 1 suntikan 5 hingga 7 kali sehari. Semasa merawat anak, rejimen dos ditentukan secara individu bergantung pada usia.

Polydex

Penyembur hidung gabungan yang baik mengandungi dua antibiotik (polymyxin, neomycin), vasoconstrictor (dexamethasone) dan komponen anti-radang steroid (dexamethasone). Antibiotik menghalang perkembangan bakteria patogen, dexamethasone berkesan menekan proses keradangan, dan phenylephrine membantu menghilangkan tanda-tanda sinusitis yang tidak menyenangkan - kesesakan hidung dan hidung berair.

Kaedah penggunaan: 1 suntikan 3-5 kali sehari untuk orang dewasa, hingga 3 kali sehari untuk kanak-kanak berusia lebih dari 2.5 tahun.

Bioparox

Semburkan untuk tekak dan hidung berdasarkan antibiotik fusafungin, yang mempunyai kesan anti-radang tambahan. Ubat ini digunakan dalam rawatan sinusitis pada orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 3 tahun, serta radang kerongkong berjangkit (faringitis, laringitis). Rawatan pesakit dengan sinusitis (radang sinus rahang atas) Bioparox hanya dilakukan pada peringkat awal penyakit.

Kaedah penggunaan: 2 suntikan 4 kali sehari untuk orang dewasa, 1 suntikan untuk kanak-kanak.

Untuk meningkatkan kesan ubat 5 minit sebelum penggunaan semburan, disarankan untuk menanamkan titisan vasokonstriktor di saluran hidung.

Antibiotik sistemik

Sekiranya keadaan pesakit tidak bertambah baik setelah 2-3 hari terapi tempatan, antibiotik diresepkan untuk penggunaan dalaman. Antibiotik mana yang paling baik digunakan harus diputuskan oleh doktor, dengan mempertimbangkan kepekaan flora patogen terhadap ubat, keparahan proses keradangan, usia dan penyakit yang berkaitan dengan pesakit.

Penisilin

Penisilin paling kerap digunakan dalam rawatan resdung pada orang dewasa dan kanak-kanak. Wakil utama antibiotik kumpulan ini adalah amoksisilin (nama dagang - Amoxicillin DS, Ospamox, Hiconcil, Flemoxin solutab) - ubat yang dicirikan oleh spektrum aktiviti antimikroba yang luas.

Kaedah penggunaan: 500 mg tiga kali sehari untuk orang dewasa, 250 mg tiga kali sehari untuk kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun. Tempoh kursus terapi adalah dari seminggu hingga dua.

Kelemahan utama amoksisilin adalah ketidakstabilan terhadap penisilinase (enzim yang dihasilkan oleh jenis bakteria tertentu). Di bawah pengaruh enzim, antibiotik dimusnahkan, masing-masing, tidak mempunyai kesan terapeutik yang tepat. Oleh kerana itu, banyak pakar menganggap optimum untuk menetapkan penisilin terlindung untuk sinusitis, iaitu, persediaan gabungan yang mengandungi amoksisilin dan asid klavulanat. Amoxicillin mempunyai kesan antibakteria, dan asid clavulanic memastikan ketahanannya terhadap penisilinase.

Wakil utama kumpulan penisilin yang dilindungi adalah Amoxiclav, Augmentin, Amoklav, Flemoklav, Medoklav, Amovikomb, Klavocin. Ubat untuk orang dewasa boleh didapati dalam bentuk tablet, untuk kanak-kanak dalam bentuk penggantungan.

Kaedah penggunaan: orang dewasa disyorkan untuk mengambil tablet (500 mg) tiga kali sehari. Dosis penggantungan kanak-kanak dikira secara individu, dengan mengambil kira usia dan berat badan anak.

Makrolida

Antibiotik untuk rawatan sinusitis kumpulan makrolida dicirikan oleh keupayaan untuk menghalang perkembangan patogen intraselular (klamidia, mikoplasma), dicirikan oleh toksisiti rendah. Mereka diresepkan jika pesakit mengalami reaksi alergi terhadap penisilin atau jika tidak berkesan. Ini adalah ubat berdasarkan azithromycin (Sumamed, Azithromycin, Hemomycin, Zitmak) dan clarithromycin (Klacid).

Kaedah penggunaan: 500 mg sekali sehari selama 3-5 hari.

Kelebihan utama makrolida adalah rawatan jangka pendek dan dos tunggal yang mudah.

Cephalosporins

Mengikut struktur dan mekanisme tindakan, sefalosporin dikelaskan kepada 4 kumpulan. Untuk menyembuhkan sinusitis, ubat generasi ke-1 (Cefazolin), ke-2 (Cephalexin) dan ke-3 (Ceftriaxone) digunakan. Cephalosporins dirawat kerana keradangan yang teruk. Ubat-ubatan tersebut disuntik bersama-sama dengan lidocaine, kerana suntikannya agak menyakitkan.

Kaedah penggunaan: 1 g intramuskular dua kali sehari dari 7 hingga 10 hari.

Tetrasiklin

Rawatan sinusitis dengan antibiotik tetrasiklin jarang dilakukan, kerana ubat-ubatan mempunyai banyak kesan sampingan dan kontraindikasi, tidak mempengaruhi beberapa jenis patogen. Ubat terapeutik yang paling biasa digunakan adalah doxycycline dalam tablet atau kapsul..

Kaedah penggunaan: 100 mg dua kali sehari selama 5-7 hari.

Antibiotik kumpulan fluoroquinolone (Avelok, Tavanik) dan aminoglikosida (Amikacin) digunakan dalam kes-kes yang melampau, apabila komplikasi berkembang dengan latar belakang proses keradangan yang teruk. Ubat-ubatan diresepkan sendiri atau bersama dengan ceftriaxone.

Ciri pilihan

Agak sukar untuk memilih antibiotik yang tepat untuk resdung. Secara teorinya, yang terbaik adalah menentukan bakteria yang memprovokasi penyakit ini dan menentukan kepekaannya terhadap ubat antibakteria. Data-data ini dapat diperoleh dengan menganalisis budaya bakteriologi.

Dalam praktiknya, analisis pengambilan sampel dan penyemaian memakan masa sekitar 7 hari, dan rawatan harus segera dimulakan. Oleh itu, doktor menetapkan ubat-ubatan yang bertindak pada kebanyakan patogen sinusitis..

Kesukaran lain dalam memilih ubat yang optimum adalah ketahanan (ketahanan) bakteria terhadap antibiotik tertentu. Sekiranya selepas beberapa hari rawatan dengan ubat tertentu keadaan pesakit tidak bertambah baik, doktor memilih kumpulan lain.

Selalunya, ketahanan berlaku kerana penggunaan antibiotik yang tidak betul oleh pesakit - ketidakpatuhan terhadap rejimen dos atau perjalanan rawatan yang tidak lengkap. Itulah sebabnya mustahil untuk memilih ubat-ubatan sendiri, dan menyelesaikan rawatan sebaik sahaja hilangnya gejala penyakit. Walaupun keadaan pesakit telah bertambah baik, perjalanan terapi antibakteria mesti diselesaikan..

Antibiotik untuk sinusitis akut, dos dan tempoh penggunaannya harus dipilih oleh doktor, dengan mengambil kira tahap keradangan dan ciri-ciri individu pesakit.

Peraturan permohonan

Bagaimana menyembuhkan sinusitis dan mencegah komplikasi? Semasa terapi antibiotik, sangat penting untuk mengikuti cadangan doktor dengan tegas dan mengikuti peraturan:

 1. minum ubat dalam dos yang tepat yang ditetapkan oleh doktor;
 2. jangan melebihi atau mengurangkan jangka masa rawatan;
 3. berjumpa doktor mengenai penggantian ubat jika, setelah tiga hari selepas permulaan terapi, keadaannya tidak bertambah baik atau bertambah buruk;
 4. jika anda alah kepada antibiotik, ambil antihistamin, dan segera berjumpa pakar.

Sekiranya sinusitis akut didiagnosis, diperlukan antibiotik yang berkesan. Dalam keradangan kronik, terapi antibiotik dilakukan semasa kambuh (eksaserbasi) penyakit. Rawatan antibiotik harus dijalankan hanya di bawah pengawasan pakar. Ini akan menjamin pemulihan yang cepat dan membantu mengelakkan pelbagai komplikasi. Tetapi penting untuk diingat bahawa antibiotik adalah ubat kuat, pengambilan yang salah atau tidak masuk akal boleh menyebabkan komplikasi dan perkembangan gangguan pada bahagian sistem tubuh yang pelbagai.

Antibiotik untuk sinusitis dan sinusitis

Terapi antibakteria adalah bahagian penting dari rawatan komprehensif sinusitis, sinusitis frontal dan jenis penyakit sinusitis yang lain, tanpa mengira jenis patogen. Pada tahap tertentu perkembangan penyakit ini, nanah mula berkumpul di sinus hidung, yang membawa kepada pembiakan bakteria yang cepat di rongga, radang selaput lendir dan jangkitan lanjut organ dan tisu tetangga semakin melebar.

Maklumat am

Objektif utama ubat antibiotik adalah penyetempatan jangkitan dan penghapusan patogennya. Mereka digunakan dalam sinusitis akut dan kronik, sementara sistem rawatan penyakit dari pelbagai bentuk sangat berbeza. Sekiranya terdapat penyakit sinusitis akut, doktor biasanya menetapkan dos ubat "kejutan", dan pengambilannya tidak melebihi satu minggu. Dalam bentuk kronik, tempoh rawatan beberapa kali lebih lama: keberkesanan ubat secara berkala dipantau dengan menganalisis mikroflora sinus lendir dan, jika perlu, ubat digantikan dengan analog yang berkesan.

Salah satu tugas utama antibiotik dalam rawatan sinusitis dan sinusitis dianggap tidak hanya penghapusan jangkitan, tetapi juga untuk mencegah perkembangan komplikasi serius dalam bentuk radang paru-paru, meningitis, osteomielitis, neuritis dan abses otak. Secara semula jadi, selain antibiotik, jika terjadi infeksi yang maju, diperlukan fisioterapeutik yang kompleks dan bahkan pembedahan yang bertujuan untuk aliran keluar paksa dan mengepam nanah dari rongga, pemangkin utama proses menular..

Sebagai tambahan kepada antibiotik, doktor biasanya menetapkan sekumpulan ubat khas yang melemahkan kesan negatif proses keradangan pada tubuh - ini adalah antihistamin, kortikosteroid dan ubat lain.

Perlu diingat bahawa semua antibiotik mesti digunakan dengan ketat sesuai dengan kursus yang ditentukan, jika tidak, keberkesanannya menurun dengan ketara. Bentuk pelepasan ubat antibakteria yang paling berkesan dianggap sebagai penyelesaian suntikan. Sekiranya tidak mungkin melakukan suntikan, anda boleh menggunakan tablet dalam bentuk ubat atau meminumnya dalam bentuk penggantungan, serta setetes tindakan tempatan, namun keberkesanan rawatan dalam kes ini sedikit lebih rendah, kerana bahan aktif mesti mengatasi halangan gastrousus atau sistem mukus yang sama.

Kumpulan utama antibiotik untuk resdung

Di bawah ini, kumpulan utama ubat antibakteria dan ubat popular jenis ini yang digunakan untuk merawat sinusitis, sinusitis frontal dan jenis sinusitis lain akan dibentangkan..

Makrolida

Antibiotik yang berkesan dan selamat seperti ini menyekat pertumbuhan bakteria dan menghalang pertumbuhan mikroorganisma. Mereka boleh digunakan dalam fasa akut perkembangan penyakit, dan untuk rawatan bentuk penyakit kronik

 1. Azithromisin Ia mempunyai kesan antibakteria langsung pada jenis mikroflora patogen yang paling terkenal, cepat diserap ke dalam darah secara langsung dan melalui saluran pencernaan. Ia mempunyai kesan sampingan minimum, ia hanya dikontraindikasikan untuk orang yang mengalami gangguan fungsi hati dan dengan tuduhan pada komponen tertentu ubat.
 2. Erythromycin. Ubat antimikroba yang terkenal, dengan spektrum keberkesanan rata-rata terhadap mikroflora patogen, tidak berkesan terhadap bakteria gram-negatif, serupa dengan farmakokinetik dengan penisilin, tetapi boleh diambil oleh orang yang alah kepada penisilin spektrum luas. Kesan sampingan adalah minimum: dalam beberapa kes, cirit-birit dan loya diperhatikan, dengan rawatan yang sangat lama, kerosakan hati mungkin berlaku..

Penisilin

Jenis antibiotik yang paling terkenal adalah jenis beta-laktam dari asas semula jadi. Menahan sintesis mikroorganisma patogen, praktikalnya tidak mempunyai kesan sampingan, tetapi bertindak pada senarai sempit jenis bakteria utama.

 1. Amoksisilin. Persediaan semisintetik yang secara aktif menghancurkan jenis utama batang cocci dan gram-negatif kecuali flora yang mensintesis panicillinase. Ia mempunyai kesan sampingan minimum (dalam kes yang jarang berlaku, keradangan selaput lendir, sakit sendi dan mononukleosis), bagaimanapun, adalah wajar untuk menggunakannya dalam jangka pendek, kerana bakteria menyesuaikan diri dengan cepat dengan ubat ini dan mengembangkan daya tahan terhadap bahan aktif utama.
 2. Augmentin. Ubat antibakteria spektrum luas berdasarkan amoksisilin, bagaimanapun, diperkuat dengan asid clavulanic, yang memperluas kemampuan ubat siri penisilin dan meningkatkan kesannya. Daripada kesan sampingan, kemungkinan gangguan pencernaan, dalam kes yang jarang berlaku - dermatitis, pembengkakan membran mukus dan gangguan fungsi hati.

Cephalosporins

Jenis antimikroba ini secara rasmi tergolong dalam kumpulan penisilin, tetapi sangat aktif untuk mikroflora patogen, yang berkembang tepat dengan sinusitis. Pada masa ini, doktor mengesyorkan penggunaan antibiotik generasi ketiga dalam kumpulan ini, khususnya ceftriaxone.

 1. Ceftriaxone. Antibiotik beta-laktam generasi terkini dengan spektrum tindakan protium seluas mungkin dari hampir semua flora patogenik yang diketahui. Ia sangat berkesan dalam rawatan sinusitis, tetapi mempunyai banyak kesan sampingan - terdapat kemungkinan besar gangguan gastrointestinal, hepatitis, edema Quincke, penyakit kuning dan nefritis interstitial. Ceftriaxone dilarang digunakan semasa mengandung dan menyusu..

Jenis antibiotik lain

Sebagai alternatif, doktor kadang-kadang menetapkan antibiotik untuk kumpulan tetrasiklin, aminoglikosida, dan kloramfenikol kepada pesakit. Yang pertama mempunyai kesan bakteriostatik dan terutama digunakan dalam persediaan topikal; oleh itu, mereka hanya boleh digunakan sebagai tambahan untuk rawatan utama. Aminoglikosida berkesan, tetapi mempunyai ketoksikan yang sangat tinggi, terutama untuk hati, oleh itu ia hanya digunakan dalam kes kritikal. Levomycetins sebelumnya banyak digunakan untuk merawat sinusitis, tetapi kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa ubat jenis ini secara signifikan meningkatkan risiko kerosakan sumsum tulang, yang secara signifikan membatasi skop ubat.

Rawatan antibiotik terhadap sinusitis pada orang dewasa

Rawatan ubat konservatif dengan ubat antibakteria mesti dilakukan di bawah pengawasan ENT. Bergantung pada pengabaian penyakit dan manifestasi klinikalnya, doktor akan menetapkan ubat yang sesuai. Ceftriaxone, yang paling berkesan melawan kuman rongga sinusitis, biasanya digunakan untuk meneutralkan fasa akut sinusitis..

Walau bagaimanapun, sebilangan pesakit mungkin mengalami kesan sampingan yang serius atau penolakan ubat sepenuhnya - dalam kes ini, tetrasiklin atau makrolida, khususnya, Azithromycin, Erythromycin, Levomycetin, ditetapkan.

Fasa kronik biasanya dirawat dengan antibiotik penisilin, khususnya Augmentin. Tempoh rawatan antibiotik fasa akut sinusitis biasanya tidak melebihi lima hingga tujuh hari, mereka memerlukan waktu lebih lama untuk menyingkirkan bentuk kronik - ini rata-rata 2-3 minggu.

Rawatan antibiotik terhadap sinusitis pada kanak-kanak

Sinusitis pada kanak-kanak adalah masalah serius yang terpisah. Hanya dalam kes yang jarang dan luar biasa, doktor memutuskan untuk memberi pesakit kecil antibiotik spektrum luas yang disebutkan dalam bentuk suntikan atau tablet, apabila membahayakan nyawa bayi, kerana ubat-ubatan tersebut memberi kesan negatif kepada kesihatan di masa depan, terutama yang mempengaruhi hati dan mikroflora usus.

Doktor mengesyorkan dalam hal ini penggunaan antimikroba topikal moden yang dilokalisasikan secara langsung dalam fokus jangkitan dan tidak beredar ke seluruh badan..

Salah satu ubat sistemik yang paling berkesan dari spektrum di atas boleh dianggap Bioparox dan analognya - Hexoral dan Fusafungin. Ubat ini adalah antibiotik polipeptida tempatan yang berkesan yang digunakan dalam rawatan sinusitis pada kanak-kanak. Biasanya dihasilkan dalam bentuk penyedut hidung atau oral, mereka hanya bertindak dalam bidang aplikasi, mereka mempunyai sedikit kesan sampingan. Kursus antibakteria Bioparox dan analognya tidak melebihi seminggu.

Dan yang paling penting, ingat bahawa sebelum menggunakan sebarang ubat, pastikan anda berjumpa pakar otolaryngologi.

Apabila antibiotik untuk sinusitis diperlukan - 9 ubat antibakteria yang akan membantu mengatasi penyakit dengan cepat

Sinusitis, atau radang sinus rahang atas, berkembang akibat selesema, jangkitan, atau alergi yang berlarutan. Untuk setiap bentuk penyakit, rejimen rawatan individu dipilih berdasarkan penyebab dan ciri-ciri gejala. Antibiotik adalah sebahagian daripada rawatan untuk sifat sinusitis bakteria. Mereka diresepkan untuk penyakit apa pun, dan pilihan bahan aktif tertentu bergantung pada usia, gambaran klinikal. Mereka berguna sebagai persediaan untuk pembedahan, selepas pembedahan.

Ciri-ciri rawatan sinusitis dengan ubat antibakteria

Bahan aktif ubat bertindak pada agen penyebab jangkitan, mencegah perkembangan dan pembiakannya. Ini meningkatkan kelajuan pemulihan, mengurangkan keparahan gejala dan mengelakkan pelbagai komplikasi. Ejen antibakteria diresepkan dalam kursus terhad, bergantung pada usia, berat badan dan kesejahteraan pesakit. Semasa memilih ubat tertentu, ujian makmal diperlukan untuk memilih komponen yang paling berkesan.

Beberapa generasi antibiotik ada di pasaran. Lebih baik memilih formulasi terbukti berdasarkan bahan aktif yang diketahui. Mereka cenderung menyebabkan reaksi buruk, ada kajian keberkesanannya.

Apa bentuk penyakit yang ditetapkan

Berikan dengan bentuk sinusitis bakteria. Mereka bertujuan memerangi bakteria, tidak memberi kesan pada virus, alergen. Tidak digalakkan untuk pencegahan jangkitan. Mereka digunakan pada tahap sinusitis apa pun setelah diagnosis awal..

Kaedah spektrum tindakan yang luas ditentukan setelah operasi untuk mencegah komplikasi dalam bentuk suppuration, jangkitan pada tisu berdekatan. Dalam dos yang kecil, antibiotik disyorkan sebelum sinusotomi atau tusukan..

Petunjuk dan kontraindikasi

Petunjuk utama untuk temu janji adalah kultur darah bakteria, pembuangan hidung. Sekiranya bakteria terdapat di dalam badan, dana ditetapkan dalam bentuk untuk kegunaan sistemik atau tempatan. Kontraindikasi khusus bergantung pada bahan aktif. Sekatan am:

 • kepekaan terhadap komponen;
 • disfungsi hati dan buah pinggang yang teruk;
 • aritmia teruk dan kronik, bradikardia;
 • penyakit gastrousus kronik, gangguan pencernaan.

Dengan berhati-hati, mereka diresepkan semasa kehamilan, semasa menyusu. Beberapa ubat dikontraindikasikan untuk kanak-kanak, diperlukan untuk memilih analog yang sesuai.

Apabila mereka mula bertindak

Permulaan kesan aktif ubat bergantung kepada agen penyebab jangkitan, penjanaan antibiotik, dan ketahanan terhadap agen farmakologi. Bahan moden bertindak balas seketika setelah memasuki badan. Tempoh fasa aktif berbeza dari 2 hingga 24 jam, penting untuk mengikuti skema aplikasi - ini membolehkan anda mengekalkan kesan yang baik.

Peningkatan gejala tidak bermula lebih awal daripada 24 jam selepas permulaan rawatan. Ubat antibakteria tidak menghilangkan gejala, kerana bertujuan untuk memerangi patogen. Hasil dari mereka terkumpul; setelah terapi dibatalkan, pemusnahan patogen pasif terus berlaku di dalam badan.

Bakteria patogen dapat mengembangkan daya tahan (ketahanan) terhadap antibiotik. Dalam rawatan sinusitis lebih dari 7-10 hari, perlu menukar ubat.

Cara mengambil ubat antibakteria

Anda tidak disyorkan untuk meresepkan antibiotik sendiri - ini boleh menyebabkan komplikasi, perkembangan reaksi buruk. Cadangan untuk kemasukan:

 • ambil dos yang ditetapkan oleh doktor, mengikut berat dan usia;
 • Jangan menyimpang dari skema, minum ubat secara berkala;
 • jangan meningkatkan dos;
 • baca arahan dengan teliti, yang menunjukkan interaksi dengan ubat lain;
 • menolak ubat tersebut apabila terdapat reaksi atipikal.

Sebagai sebahagian daripada rawatan dengan ubat-ubatan tersebut, disarankan untuk mengambil probiotik sebagai tambahan - mereka mengurangkan kesan negatif pada mikroflora.

Berapa hari minum

Kursus rawatan dengan tablet antibakteria atau agen topikal terhad kepada 7-12 hari. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mikroba dapat mengembangkan daya tahan terhadap kumpulan antibiotik tertentu. Satu minggu sudah cukup untuk menghilangkan jangkitan pada badan. Sekiranya diperlukan terapi yang berpanjangan, anda harus berjumpa doktor untuk memilih bahan aktif baru.

Antibiotik apa yang boleh diambil untuk merawat sinusitis di rumah - senarai ubat

Di farmasi, terdapat pelbagai jenis ubat antibakteria. Mereka dilepaskan dalam bentuk kapsul, tablet, semburan hidung dan serbuk untuk penggantungan. Dalam persediaan topikal, bahan aktif terkandung dalam dos yang lebih rendah, keberkesanannya dicapai kerana hubungan langsung dengan kawasan yang dijangkiti. Pemilihan antibiotik tertentu bergantung pada usia, berat badan dan perjalanan sinusitis.

Azithromisin

Pengeluaran domestik antibiotik yang murah. Azithromycin tergolong dalam generasi pertama makrolida, ia berkesan pada kepekatan mikroorganisma patogen dalam badan yang tinggi. Ia berkesan melawan sebilangan bakteria gram positif. Terdapat dalam bentuk serbuk untuk penggantungan, tablet dan kapsul. Mungkin penggunaan kanak-kanak dari 3 tahun. Kesan sampingan dari penerimaan boleh dibalik, jarang berlaku. Kos bermula dari 86 rubel.

Ubat berasaskan Azithromycin boleh diganti dengan tablet dengan eritromisin dalam komposisi. Antibiotik ini mempunyai sifat yang serupa, farmakologi..

Amoxiclav

Alat popular yang termasuk dalam senarai ubat-ubatan penting menurut WHO. Kecekapan dicapai melalui gabungan amoksisilin (analog semi-sintetik penisilin) ​​dan asid klavulanat. Bahan saling melengkapi, mengakibatkan pemusnahan bakteria dengan cepat. Ini mempunyai spektrum tindakan yang luas, ia digunakan untuk resdung dari sebarang tahap keparahan. Dengan penggunaan yang berpanjangan, disarankan untuk memantau kerja organ pembentuk darah, ginjal. Terdapat dalam pelbagai bentuk, sesuai untuk kanak-kanak semasa kehamilan. Kos dari 170 rubel.

Augmentin

Analog langsung Amoxiclav, tetapi dihasilkan di UK. Ia mempunyai sifat yang sama, kesan farmakologi dan kontraindikasi. Terdapat dalam bentuk tablet dan penggantungan dalam dos 156 ml hingga 1 g. Harga rata-rata adalah 300 rubel.

Biseptol

Produk Poland dalam bentuk tablet, penggantungan dalam dos 120, 240 dan 480 mg. Ubat antibakteria kompleks, mengandungi sulfamethoxazole dan trimethoprim. Kombinasi mereka digunakan untuk merawat sinusitis berjangkit dengan tahap keparahan sederhana dan tinggi. Tempoh kesan terapi adalah 7 jam, komponennya dihapuskan sepenuhnya dari badan. Biseptol dikontraindikasikan pada kehamilan, kepekaan terhadap sulfonamida, kegagalan buah pinggang dan penyakit darah. Kursus rawatan tidak boleh melebihi 10 hari. Kos dari 37 rubel.

Gabungan sulfamethoxazole dan trimethoprim bukan sahaja mempunyai antibakteria yang kuat, tetapi juga aktiviti farmakologi. Dengan rawatan yang rumit, anda harus membaca anotasi dengan teliti untuk mengecualikan reaksi dengan ubat lain.

Vilprafen

Tablet berasaskan Josamycin. Ini adalah antibiotik spektrum luas, tergolong dalam kumpulan makrolida. Ini mempengaruhi sintesis protein bakteria, akibat pertumbuhannya terganggu, pembiakan dihambat. Kelebihan ubat - risiko komplikasi rendah dari sistem pencernaan, keberkesanan terhadap bakteria yang tahan terhadap eritromisin. Vilprafen sesuai untuk rawatan jangka panjang; patogen jarang mengalami ketahanan. Semasa terapi, anda tidak boleh ketinggalan dos - ini mengurangkan sifat farmakologi ubat. Sesuai untuk kanak-kanak semasa mengandung dan menyusui. Harganya bermula dari 540 rubel.

Suprax

Terdapat dalam bentuk tablet dalam dos 500 ml, penggantungan - 5 ml. Bahan aktif - cefixime, tergolong dalam siri cephalosporin generasi terakhir. Ia menghalang sintesis membran sel patogen; ia sesuai untuk rawatan sinusitis yang disebabkan oleh bakteria gram-positif dan gram-negatif. Tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun, dengan peningkatan kepekaan terhadap penisilin. Tempoh kursus tidak boleh melebihi 10 hari, dengan penyakit buah pinggang kronik, dos harian harus dikurangkan sebanyak 25%. Harga purata ialah 700 rubel.

Flemoxin Solutab

Tablet dan penggantungan amoksisilin yang popular. Ubat ini diresepkan sebagai ubat utama untuk rawatan sinusitis bakteria, dan juga analog Augmentin. Boleh menyebabkan reaksi buruk dari sistem pencernaan dan perkumuhan. Adalah perlu untuk memerhatikan rejimen rawatan dengan ketat, dos yang ditetapkan. Ia dibenarkan untuk digunakan semasa kehamilan pada peringkat kemudian. Dengan rawatan antibakteria gabungan yang berpanjangan, rintangan silang dengan ubat penisilin mungkin berlaku. Kos - 250 rubel.

Semasa rawatan semasa menyusui, amoksisilin mula dikeluarkan dalam susu. Penyusuan susu ibu harus dihentikan, kerana ini mengancam kesihatan dan perkembangan bayi..

Ceftriaxone

Ini adalah antibiotik cephalosporin generasi ke-3. Ia mempunyai spektrum tindakan yang luas, menghalang sintesis dinding sel mikroorganisma. Aktif melawan kebanyakan patogen sinusitis. Terdapat dalam bentuk serbuk untuk pentadbiran intravena atau intramuskular. Ia ditoleransi dengan baik oleh badan, kesan maksimum berlaku selepas 2-3 jam. Sesuai untuk rawatan sinusitis pada bayi baru lahir, orang tua dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Sekiranya perlu, penerimaan semasa penyusuan dari penyusuan susu ibu harus ditinggalkan. Harga dari 40 rubel.

Tsiprolet

Tablet dan serbuk untuk penyelesaian untuk suntikan. Bahan aktif adalah ciprofloxacin. Antibiotik kumpulan fluoroquinolone generasi 3 mempunyai kesan antibakteria yang kuat. Semasa rawatan, patogen jarang dan perlahan mengembangkan ketahanan, yang berguna untuk bentuk sinusitis yang berpanjangan. Ia mempunyai banyak kontraindikasi, anda harus membaca arahannya dengan teliti. Mampu memprovokasi serangan epilepsi pada pesakit dengan penyakit sistem saraf pusat. Cyprolet diresepkan hanya apabila mustahil untuk menggunakan analog. Kos dari 65 rubel.

Langkah berjaga-jaga dan kesan sampingan

Semua antibiotik boleh menyebabkan reaksi buruk jika bahan aktif dipilih dengan tidak betul, dan rejimen dan dosnya terganggu. Keunikan ubat-ubatan tersebut adalah bahawa mereka menghalang aktiviti penting bukan sahaja bakteria patogen, tetapi juga membunuh mikroflora badan. Ini membawa kepada pelbagai gangguan pencernaan, meningkatkan risiko kambuh gastritis dan bisul.

Kesan sampingan dapat dilihat dari saluran pencernaan, sistem peredaran darah, buah pinggang dan hati. Untuk mengurangkan tindak balas tersebut, anda juga perlu menggunakan suplemen vitamin, probiotik. Sekiranya terdapat gejala atipikal, hentikan rawatan, berjumpa dengan doktor anda.

Sekiranya berlebihan, anda harus minum 1-1,5 liter air tulen, ambil penyerap. Segera hubungi ambulans untuk mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan.

Bolehkah saya mengambil antibiotik kepada ibu yang menyusu?

Semasa kehamilan dan penyusuan harus diambil hanya di bawah pengawasan doktor. Pemilihan ubat tertentu bergantung kepada keparahan penyakit, kepekaan individu badan dan jangka masa. Biasanya menggunakan alat yang terbukti mempunyai bahaya minimum pada tubuh. Sekiranya perlu mengambil agen antibakteria semasa menyusui, disarankan untuk menolak penyusuan - ini boleh menyebabkan perkembangan patologi pada anak.

Adakah saya perlu minum antibiotik jika tidak ada suhu

Kehadiran suhu tinggi (hipertermia) tidak selalu menunjukkan jangkitan bakteria dengan sinusitis. Ini adalah reaksi khas badan terhadap proses patologi pada tahap sel. Dengan sinusitis, biasanya hanya berlaku semasa eksaserbasi, kemudian menormalkan. Dengan rejimen rawatan antibiotik yang sudah dimulakan, seseorang tidak boleh menolak walaupun selepas pemulihan - ini boleh menyebabkan komplikasi.

Apa yang perlu dilakukan jika antibiotik tidak membantu - apa yang boleh diganti

Antibiotik adalah satu-satunya kumpulan ubat yang melawan jangkitan bakteria. Semasa mendiagnosis sifat sinusitis ini, penting untuk memilih ubat yang tepat, dosnya. Sekiranya selepas penggunaan yang berpanjangan tidak ada peningkatan yang dapat dilihat, maka anda harus berjumpa doktor untuk menetapkan bahan aktif lain, untuk menjalani diagnosis semula. Jangan mengubati diri sendiri, dan juga menyalahgunakan kaedah rakyat, homeopati, untuk mengelakkan peralihan penyakit menjadi bentuk kronik.

Video

Pada video - mekanisme tindakan antibiotik untuk sinusitis.

Antibiotik untuk resdung

Artikel pakar perubatan

Sekiranya keradangan sinus paranasal berkembang akibat kerosakan pada selaput lendir oleh bakteria, maka dalam terapi kompleks - bersama dengan ubat anti-radang dan dekongestan - antibiotik untuk sinusitis harus digunakan.

Rawatan Sinusitis Antibiotik

Tetapi harus diingat bahawa penyakit ini juga dapat bersifat virus, dan dalam hal ini, rawatan antibiotik terhadap sinusitis tidak dilakukan, kerana ubat ini tidak bertindak terhadap virus.

Menurut pakar, sinusitis akut paling sering terjadi tepat kerana virus - sebagai komplikasi ARVI atau influenza. Pada orang yang terdedah kepada reaksi alergi, sinusitis disebabkan oleh sejenis alergen, dan dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, penyakit ini dapat "memicu" jamur. Dalam kes-kes ini, antibiotik untuk sinusitis akut juga sama sekali tidak diperlukan, namun, beberapa doktor terus menetapkannya berdasarkan andaian kemungkinan patogenesis bakteria penyakit ini.

Pada prinsipnya, petunjuk utama penggunaan antibiotik untuk sinusitis harus berdasarkan kepada kehadiran patogen bakteria yang disahkan oleh makmal (Streptococcus, Streptococcus, Haemophilus, Peptococcus, Bacteroides, dll.). Tetapi dalam praktiknya, antibiotik sering diresepkan pada suhu + 38 ° C, rasa sakit dan sensasi tekanan yang berbeza-beza pada bahagian bahagian tengkorak yang berlainan dan pelepasan mukopurulen dari hidung.

Tetapi ini berlaku untuk bentuk akut, dan rawatan sinusitis kronik dengan antibiotik harus dilakukan hanya setelah kajian makmal (mikrobiologi) eksudat yang terkumpul di rongga aksesori.

Ahli otolaryngologi menganggap sinusitis akut, berlangsung tidak lebih dari empat minggu, dan semua yang berlangsung lebih dari dua belas minggu didiagnosis sebagai bentuk sinusitis kronik..

Kontraindikasi

Dengan sinusitis, kontraindikasi terhadap penggunaan antibiotik adalah etiologi virus, alergi dan kulat (seperti yang disebutkan di atas). Walau bagaimanapun, terdapat banyak kontraindikasi umum untuk ubat antibakteria..

Oleh itu, kontraindikasi terhadap penggunaan antibiotik untuk sinusitis penisilin (Amoxicillin, Augmentin, dll.) Merangkumi hipersensitiviti terhadap penisilin, penyakit alergi (termasuk asma bronkial), angosit monositik (mononukleosis berjangkit), leukopenia dan leukemia limfositik, dan disfungsi teruk. buah pinggang, patologi usus kronik (kolitis, enterokolitis, dysbiosis), penyusuan pada wanita.

Penggunaan antibiotik untuk sinusitis semasa kehamilan (seperti jangkitan lain) sangat tidak diingini, dan kebanyakan ubat antibakteria hanya dikontraindikasikan untuk wanita hamil kerana risiko kesan negatif pada perkembangan janin. Sebilangan ubat, misalnya, Augmentin, semasa kehamilan boleh digunakan hanya pada separuh kehamilan dan hanya dalam keadaan kecemasan.

Kesan sampingan antibiotik untuk sinusitis

Kesan sampingan ubat antibakteria yang terkenal adalah kesan negatif terhadap mikroflora usus sehingga penindasannya sepenuhnya. Di samping itu, antibiotik - membunuh dan bakteria bermanfaat - dapat melemahkan imuniti semula jadi tubuh.

Kemungkinan kesan sampingan antibiotik untuk sinusitis, seperti reaksi alergi kulit (kemerahan kulit, dermatitis), juga diperhatikan; gangguan rasa, mual, muntah dan cirit-birit; sakit kepala; sariawan (kandidiasis) di rongga mulut; kekejangan, sakit sendi, atau otot; gangguan tidur; peningkatan aktiviti enzim hati (transaminase hepatik); perubahan komposisi darah (trombositopenia, leukopenia).

Kesan sampingan yang lebih ketara adalah antibiotik makrolida. Sebagai contoh, kesan sampingan Augmenin dinyatakan dalam bentuk cirit-birit, sakit kepala, pening dan kandidiasis membran mukus..

Sejak menetapkan antibiotik, persoalan mengenai akibat yang tidak diingini dari terapi sedemikian sangat akut, ketika menerima preskripsi doktor, baca dengan teliti nama ubat itu, jika ada yang tidak jelas - tanya dan jelaskan. Oleh itu, kerana kecuaian atau sebab lain dengan sinusitis biasa, salah satu antibiotik aminoglikosida tidak diresepkan (contohnya, Gentamicin, Garamycin, Miramycin atau Ribomycin). Ubat-ubatan ini mempunyai "kesan mematikan" berkaitan dengan hampir semua jenis bakteria, tetapi hanya digunakan jika terjadi abses, meningitis atau sepsis dan dapat menyebabkan pemusnahan sel hati dan gangguan pendengaran..

Keadaan penyimpanan untuk antibiotik untuk sinusitis: di tempat tanpa cahaya, suhu - tidak lebih tinggi daripada + 20-25 ° C: ampaian dan sirap harus disimpan pada suhu + 5-8 ° C (di dalam peti sejuk).

Jangka hayat tablet dan kapsul adalah 24 bulan, sirap tertutup - 12 bulan, penggantungan yang disiapkan - tidak lebih dari 7 hari.

Apa antibiotik untuk diminum dengan sinusitis?

Penyelesaian untuk persoalan antibiotik mana yang harus diminum untuk resdung adalah hak prerogatif doktor yang membuat diagnosis ini. Bergantung pada penyetempatan proses keradangan, ia mungkin mempunyai definisi seperti sinusitis, sinusitis frontal, atau jenis sinusitis yang lain..

Bagi pesakit yang mengalami keradangan pada rongga paranasal, adalah berguna untuk mengetahui nama antibiotik untuk sinusitis, kerana - untuk semua jenis ubat kumpulan farmakologi ini - dalam kes sinusitis bakteria, keberkesanannya berbeza. Di samping itu, semasa menetapkan antibiotik tertentu, terutamanya antibiotik untuk sinusitis pada kanak-kanak, doktor mesti mengambil kira bukan sahaja sifat penyakit ini - akut, kronik atau berulang, tetapi juga tahap kesan sampingan ubat tertentu yang tidak selamat untuk kesihatan.

Dalam otolaryngology klinikal untuk sinusitis, pertama sekali, agen antibakteria seperti Amoxicillin, Augmentin (Amoxicillin trihydrate + clavulanic acid, nama dagang lain - Amoxiclav, Amoclavin, Clavocin) dan Ampicillin (Amecillin, Ampilin, Grampenil, dll.)..

Sekiranya pesakit tidak bertolak ansur dengan antibiotik penisilin, Azrolithromycin macrolides (Sumamed, Zitrocin, dll.) Atau Clarithromycin (Klacid, Clerimed, Aziklar, dll.) Digunakan. Walaupun doktor yang berpengalaman lebih suka kombinasi Amoxicillin + Clavulanate (Augmentin) sebagai ubat lini pertama untuk merawat sinusitis dengan disyaki jangkitan bakteria sinus, kerana ubat ini berkesan terhadap kebanyakan jenis dan strain bakteria yang menyebabkan sinusitis.

Bentuk pelepasan semua ubat yang disenaraikan adalah berbeza: suntikan, serbuk (atau butiran) untuk penyediaan penggantungan, tablet atau kapsul.

Dos dan pentadbiran: Augmentin harus diambil 0,5 g tiga kali sehari (pada awal makan); Azithromycin - 0,5 g sekali sehari (sebelum makan) selama tiga hari; Clarithromycin - 0,5 g dua kali sehari (pada bila-bila masa); Ampisilin - 0,5 g empat kali sehari (kira-kira 60 minit sebelum makan).

Overdosis antibiotik yang berlebihan menyebabkan kelemahan, mual, muntah, najis longgar, dan dehidrasi. Dalam kes sedemikian, lavage gastrik dilakukan dan arang aktif diambil. Ia juga perlu untuk meningkatkan jumlah pengambilan cecair harian.

Ingatlah bahawa dos antibiotik untuk kanak-kanak berdasarkan pengiraan jumlah ubat per kilogram berat badan. Terdapat antibiotik yang mudah digunakan sekiranya resdung pada kanak-kanak - Suspensi Sumamed (10 mg / kg, dalam satu dos, selama 3-5 hari) dan sirap Azithromycin (dos dan dos yang serupa).

Antibiotik di hidung untuk resdung

Dengan etiologi bakteria penyakit ini, antibiotik boleh digunakan di hidung untuk resdung.

Ubat tersebut termasuk semburan hidung gabungan Polydex, yang segera mengandungi dua antibiotik: Neomycin (dari kumpulan aminoglikosida) dan Polymyxin B. Di samping itu, terdapat glukokortikoid Dexamethasone dan vasoconstrictor adrenergic agonist Phenylephrine. Aerosol disuntik ke saluran hidung (sekali dalam setiap lubang hidung) tiga kali sehari; kanak-kanak berumur 3-14 tahun - satu suntikan dua kali sehari. Maksimum 10 hari boleh digunakan; dikontraindikasikan pada glaukoma, kegagalan buah pinggang, hipertensi, iskemia jantung, kehamilan dan penyusuan, serta kanak-kanak di bawah usia tiga tahun.

Bahan aktif aerosol Bioparox adalah antibiotik topikal Fusafungin dengan kesan anti-radang. Ubat ini digunakan melalui penyedutan: orang dewasa - 2 suntikan ke dalam setiap lubang hidung 3-4 kali sehari, kanak-kanak dari usia tiga - 1-2 tahun. Tempoh maksimum rawatan adalah seminggu. Bioparox boleh menyebabkan pembengkakan dan kekeringan pada membran mukus, kemerahan kulit, dan pada anak kecil - kekejangan otot-otot laring, sesak nafas dan asfiksia.

Penerbitan Mengenai Asma