Dalam ketagihan, atau toleransi, dalam farmakologi difahami hilangnya atau melemahkan kesan ubat semasa penggunaan biasa. Ketagihan adalah fenomena yang agak biasa. Telah diketahui bahawa ketagihan berkembang menjadi beberapa analgesik

Dalam ketagihan, atau toleransi, dalam farmakologi difahami hilangnya atau melemahkan kesan ubat semasa penggunaan biasa. Ketagihan adalah fenomena yang agak biasa. Telah diketahui bahawa ketagihan berkembang kepada analgesik tertentu, barbiturat, pencahar, alkohol.

  • Maklumat sejarah

Sehingga baru-baru ini, dipercayai bahawa nitrat adalah satu-satunya kumpulan ubat antianginal yang dapat berkembang ketagihan. Doktor telah mengetahui fenomena ketagihan terhadap nitrat sejak sekian lama, hampir sama seperti ubat ini digunakan dalam amalan klinikal. Seawal tahun 1888, sebuah artikel diterbitkan oleh D. Stewart [1], yang melaporkan seorang pesakit yang dirawat dengan nitrogliserin dan yang, dari masa ke masa, perlu mengambil dos yang jauh lebih tinggi daripada dos awal untuk mencapai kesan hipotensi yang diperlukan. Tidak lama kemudian, pemerhatian dibuat terhadap orang-orang sihat yang selalu bersentuhan dengan nitrogliserin di tempat kerja. Ternyata sakit kepala yang muncul pada pekerja pengeluaran dinamit semasa hubungan awal dengan bahan ini (bedak sakit kepala) secara beransur-ansur menurun dan hilang sepenuhnya setelah seminggu [2]. Jauh kemudian, pada tahun 1961, sindrom sakit kepala pada hari Isnin dijelaskan, iaitu, selepas gangguan singkat dalam hubungan dengan nitrat, di antara pekerja farmaseutikal yang menghasilkan ubat yang baru untuk masa itu - isosorbide dinitrate [3]. Sindrom ini menggambarkan salah satu sifat ketagihan - kebolehbalikannya, iaitu pemulihan kepekaan yang agak cepat terhadap ubat setelah berhenti bersentuhan dengannya.

  • Kepentingan klinikal ketagihan dan undang-undang asas perkembangannya

Untuk masa yang lama, tidak jelas sama ada data di atas mempunyai kepentingan untuk klinik. Sebilangan penulis percaya bahawa ketagihan berkembang pada hampir semua pesakit yang kerap mengambil nitrat yang bertindak panjang [4]. Sebaliknya, yang lain percaya bahawa fenomena ketagihan hanya berlaku ketika bersentuhan dengan dos nitrat yang besar dan tidak bersifat ketika memberi ubat ini kepada pesakit dalam dos terapi [5].

Persoalan mengenai kemungkinan mengembangkan ketagihan terhadap nitrat telah mendapat kepentingan khusus dalam beberapa dekad kebelakangan ini, ketika ubat bertindak lama yang dapat mengekalkan kepekatan yang sesuai dalam darah untuk waktu yang lama mulai digunakan..

Faktanya ialah, seperti yang ditunjukkan oleh kajian khas, risiko ketagihan berkadar langsung dengan jangka masa ubat di dalam badan. Di samping itu, semakin kerap kepekatan ubat dalam darah, semakin cepat ketagihan berkembang. Oleh itu, apabila menggunakan nitrat dengan tindakan yang berpanjangan, risiko membiasakannya sangat tinggi.

Kajian klinikal dan farmakologi terkawal, yang mengkaji kemungkinan mengembangkan ketagihan terhadap nitrat, mula dilakukan pada akhir 70-an dan memberikan hasil bercampur, dan kadang-kadang bertentangan langsung. Sebab utama percanggahan adalah, nampaknya, bahawa ketagihan pada pesakit yang berlainan berkembang secara berbeza. Kajian khas kami mengesahkan bahawa dengan pengambilan tablet biasa isosorbide dinitrate (nitrosorbide) 10-30 mg 4 kali sehari selama 6 minggu dengan angina pectoris stabil pada beberapa pesakit (kira-kira 20%), kesannya akan hilang sepenuhnya pada akhir tempoh ini (pengembangan toleransi sepenuhnya terhadap ubat), pada beberapa pesakit, kesannya semakin lemah, tetapi tetap signifikan secara klinikal, dan pada kira-kira 40% pesakit tidak ada tanda-tanda kesan ubat yang lemah [6].

Dalam rajah. Gambar 1 menunjukkan contoh perkembangan ketagihan lengkap terhadap isosorbida dinitrate (nitrosorbide) pada salah satu pesakit dengan angina pectoris yang stabil. Ia dilihat bahawa dengan satu aplikasi, ubat tersebut mempunyai kesan yang agak jelas (ditunjukkan dalam peningkatan durasi beban setelah meminumnya setelah 2 dan 5 jam). Terhadap latar belakang penggunaan biasa, kesan ini secara praktikal telah hilang.

Semasa menggunakan bentuk dos nitrat lebih lama daripada tablet konvensional dinosrat isosorbida, perkembangan ketagihan dapat berlaku lebih cepat, dan kehilangan kesannya mungkin lebih ketara. Secara khusus, didapati bahawa semasa menggunakan nitrogliserin transdermal - bentuk dos yang digunakan pada kulit dan menghasilkan kepekatan berterusan ubat dalam darah sehingga 24 jam - tanda-tanda kesan yang lemah dapat dikesan pada akhir hari pertama rawatan. Dengan penggunaan jangka panjang ubat-ubatan seperti ini, perkembangan ketagihan dicatat dalam kebanyakan kes, fakta ini terutamanya menjelaskan keberkesanan ubat-ubatan ini yang agak rendah.

Sebilangan besar bentuk dos nitrat tablet untuk pengambilan kesan berpanjangan yang ketara (mereka dapat mengekalkan kepekatan ubat dalam darah hingga 10-12 jam, dan kadang-kadang lebih banyak) juga sangat mungkin menyebabkan ketagihan dengan pentadbiran jangka panjang.

Persoalan mengenai kemungkinan mengembangkan ketagihan terhadap nitrat telah mendapat kepentingan khusus dalam beberapa dekad kebelakangan ini, ketika ubat bertindak lama yang dapat mengekalkan kepekatan yang sesuai dalam darah untuk waktu yang lama mulai digunakan. Dalam rawatan dengan nitrat, pendekatan rutin tidak dapat diterima, mereka mesti diresepkan secara berbeza, dengan mempertimbangkan keparahan penyakit, gaya hidup pesakit
Sekiranya nitrat diresepkan sedemikian rupa sehingga tindakannya berlangsung dalam jangka masa yang terhad, dan jika selama rawatan terdapat tempoh ketika ubat itu tidak ada di dalam badan (yang disebut tempoh bebas nitrat), maka keterukan ketagihan terhadap mereka jauh lebih sedikit. Prinsip pentadbiran nitrat yang disebut berselang berdasarkan keteraturan ini, yang memungkinkan untuk mengurangkan risiko ketagihan kepada mereka.

  • Bagaimana untuk mengelakkan perkembangan ketagihan kepada nitrat

Persoalannya ialah bagaimana merawat pesakit dengan penyakit jantung koronari dengan nitrat. Di satu pihak, diketahui bahawa nitrat adalah ubat antianginal yang paling berkesan, dan wajar bagi keinginan doktor untuk menetapkan ubat ini dan dengan itu memberikan kesan yang cukup panjang dan seragam. Sebaliknya, dengan kaedah pentadbiran inilah risiko ketagihan paling tinggi. Jawapan untuk soalan ini, dari sudut pandangan kami, hanya dapat satu: dalam rawatan dengan nitrat, pendekatan rutin tidak dapat diterima, mereka mesti diresepkan secara berbeza, dengan mempertimbangkan keparahan penyakit, gaya hidup tertentu pesakit.

Rajah 1. Contoh perkembangan ketagihan kepada isosorbida dinitrate dengan penggunaan biasa 10 mg 4 kali sehari selama 1 bulan pada pesakit dengan penyakit jantung koronari dan angina pectoris yang stabil. Abses adalah masa selepas mengambil ubat dalam beberapa jam. Pada paksi ordinat - jangka masa aktiviti fizikal di treadmill sehingga serangan angina pectoris dengan intensiti sederhana dalam beberapa saat. Garis hijau adalah satu dos ubat. Garis hitam - mengambil ubat selepas sebulan penggunaan biasa.

Secara amnya, anda harus mencuba untuk menetapkan nitrat hanya apabila diperlukan oleh pesakit. Jelas bahawa pada kebanyakan pesakit dengan angina pectoris yang stabil, serangan angina berlaku pada jangka waktu tertentu, dengan tekanan fizikal atau tekanan yang lain. Oleh itu, disarankan untuk menetapkan nitrat secara berkala pada pesakit dengan angina pectoris stabil dari kelas fungsi 1 dan 2, sebelum keadaan yang boleh menyebabkan serangan angina. Pesakit seperti ini hanya ditunjukkan dalam bentuk dos tindakan yang pendek dan berpanjangan - pertama sekali, tablet biasa isosorbide dinitrate (nitrosorbide, tempohnya berbeza dari 2 hingga 5 jam, rata-rata 3,5 jam) atau apa yang disebut nitrogliserin bukal (trinitrolong) - ubat, mengandungi nitrogliserin dalam filem polimer khas yang terpaku pada gusi (agen ini mempunyai kesan antianginal yang cukup ketara selama 2 hingga 3 jam). Pada asasnya adalah salah untuk menetapkan pesakit tersebut bentuk dos nitrat dengan jangka masa tindakan yang ketara.

Pesakit dengan angina pectoris yang lebih teruk harus diresepkan lebih kerap. Dengan angina pectoris kelas ke-3 fungsian, seseorang harus berusaha untuk mengekalkan kesannya sepanjang hari. Untuk melakukan ini, baik nitrat dengan jangka masa tindakan biasa (nitrosorbide) ditetapkan 3-4 kali sehari, atau nitrat dengan jangka masa tindakan yang signifikan 1 hingga 2 kali sehari. Dengan angina pectoris dari kelas fungsional ke-4 (apabila serangan angina dapat terjadi pada waktu malam), nitrat harus diresepkan sedemikian rupa sehingga memberikan kesan sepanjang hari. Untuk ini, bentuk dos yang paling sesuai dengan jangka masa tindakan yang signifikan (mereka diresepkan 2 hingga 3 kali sehari). Dalam kes ini, seseorang mesti yakin bahawa ubat yang dipilih mempunyai kesan yang cukup jelas, iaitu, ia tidak lebih rendah dari segi keparahan kesan terhadap tablet konvensional untuk pentadbiran oral.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa pada pesakit dengan angina pectoris yang teruk, sebagai peraturan, ada keperluan untuk terapi kombinasi dengan ubat-ubatan antianginal, oleh itu, dalam kes-kes di mana ubat-ubatan antianginal kumpulan lain diresepkan bersama dengan nitrat, rehat dapat diambil ketika nitrat diresepkan untuk mengurangkan risiko terkena membiasakan diri dengan mereka.

Terdapat cara lain untuk mengurangkan kemungkinan ketagihan terhadap nitrat. Ini adalah ubat yang, dalam tindakan farmakologi, tidak berbeza dengan nitrat, tetapi pelaksanaan tindakan ini pada tahap biokimia berlaku dengan cara yang sama sekali berbeza. Ia dipanggil molsidomine dan disertakan dengan nitrat dalam kumpulan nitrovasodilator yang sama. Kesan antianginal molsidomine, tidak seperti nitrat, tidak bergantung pada kehadiran kumpulan sulfhidril yang disebut, penipisan yang merupakan salah satu penyebab ketagihan. Kami baru-baru ini menjalankan kajian di mana kemungkinan menunjukkan bahawa keterukan ketagihan dengan penggunaan molsidomine secara berkala selama 3 minggu jauh lebih sedikit daripada penggunaan isosorbida dinitrate secara berkala untuk tempoh yang sama. Oleh itu, dalam kes di mana nitrat mesti diresepkan dengan kerap dan dalam jangka masa yang panjang, disarankan untuk menggantinya dengan molsidomine.

  • Ketagihan kepada antagonis kalsium

Sejak sekian lama dipercayai bahawa nitrat adalah satu-satunya kumpulan ubat antianginal yang boleh menjadi ketagihan, walaupun praktisnya tidak ada kajian khusus untuk mengkaji kemungkinan mengembangkan ketagihan terhadap ubat antianginal kumpulan lain - beta-blocker dan antagonis kalsium..

Gambar 2. Kesan terapi nifedipine biasa (60 - 120 mg sehari) selama 2 bulan terhadap kekerapan serangan angina (PS) dan keperluan mengambil nitrogliserin di bawah lidah (NG) pada 15 pesakit dengan penyakit jantung koronari dan angina senaman yang stabil

Satu kajian yang dilakukan oleh kami pada pertengahan tahun 80-an memungkinkan kami menyimpulkan bahawa dengan penggunaan verapamil secara berkala selama 6 minggu pada pesakit dengan angina senaman yang stabil, kesannya tidak berubah (dibandingkan dengan satu penggunaan), dengan kata lain, tidak ada yang terbiasa. Situasi yang bertentangan sama sekali diperhatikan dengan penggunaan antagonis kalsium lain yang berpanjangan - nifedipine. Dengan pengambilan ubat ini secara berkala dalam dos harian 60 hingga 120 mg, kesannya hampir hilang sepenuhnya pada pesakit. Dalam rajah. 2 menunjukkan keberkesanan nifedipine pada minggu pertama pengambilan biasa dan pada minggu terakhir pengambilan dua bulan ubat ini. Dapat dilihat bahawa pada akhir tempoh rawatan, keberkesanan ubat (diukur dengan pengaruhnya terhadap kekerapan serangan angina dan keperluan pengambilan nitrogliserin) menurun dengan ketara.

Baru-baru ini, kami menjalankan kajian perbandingan kemungkinan mengembangkan ketagihan kepada dua antagonis kalsium dengan mekanisme tindakan yang berbeza - nifedipine dan diltiazem. Ternyata penggunaan kedua-dua ubat ini secara berkala menyebabkan kelemahan kesannya, namun, keparahan kesan lemahnya nifedipine jauh lebih besar.

Data yang dikemukakan meyakinkan kita bahawa perkembangan ketagihan terhadap ubat antianginal adalah fenomena yang sangat nyata dalam amalan harian doktor yang menghadiri. Sudah tentu, hanya kes-kes apabila kesan ubat menurun dengan sangat ketara adalah kepentingan klinikal. Tugas pengamal adalah untuk mengetahui semasa rawatan dengan ubat mana yang mungkin menyebabkan ketagihan kepada mereka, dan dapat mengenali fenomena ini pada waktunya.

1. Stewart D. D. Toleransi yang luar biasa terhadap nitrogliserin. Philadelphia; Poliklinik: 172.
2. Undang-undang G. C. Kesan nitrogliserin pada mereka yang membuatnya. JAMA, 1898; 31: 793-794.
3. Mc. Guiness B. W., Harris E. L. Ketua Isnin: gangguan pekerjaan yang menarik. Brit. Med. J., 1961; 1: 745-747.
4. Needleman P., Johnson E. M. J. Mekanisme pengembangan toleransi terhadap nitrat organik. J. Pharmacol. Tamat Ada. 1973; 184: 709-715.
5. Danahy D. T., Aronow W. S. Kesan hemodinamik dan antianginal dosis tinggi isosorbida oral dinitrate selepas penggunaan kronik. Edaran, 1977; 56: 205-212.
6. Martsevich S. Yu., Shakarova S. Sh., Metelitsa V. I., Streltsov A. A. Toleransi terhadap kesan antianginal nitrat. Pendekatan Pembelajaran. Ter. lengkungan, 1984; 9: 46-50.

Ubat antianginal: penerangan dan klasifikasi

Dihantar: 04/02/2015
Kata kunci: ubat antianginal, ubat, klasifikasi, angina pectoris, iskemia, rawatan.

Ubat antianginal - sekumpulan ubat yang bertujuan untuk pencegahan dan rawatan angina pectoris. Dana ini mendapat nama kumpulan mereka hanya dari istilah Latin angina pectoris - "angina pectoris". Transliterasi nama Latin untuk patologi menyebabkan munculnya istilah ubat antianginal.

Untuk mengurangkan angina pectoris dan iskemia miokard, ubat digunakan untuk mengurangkan permintaan oksigen miokard dan / atau meningkatkan bekalan darah ke otot jantung iskemia.

Ubat antianginal dikelaskan kepada beberapa kumpulan.

1. Ubat yang mengurangkan permintaan oksigen miokardium 1.1. Nitrat organik ➤ nitrogliserin; Nitr bentuk nitrogliserin yang berpanjangan (Sustak, trinitrolong, nitrong, nitroderm, erinit, nitrosorbit, dll.). 1.2. penyekat β; 1.2.1. Penyekat β- dan β₁-adrenergik tidak selektif ➤ propronalol (anaprilin); ➤ oxprenolol; 1.2.2. Β-penghalang selektif ➤ atenolol; ➤ metoprolol; ➤ nebivolol; ➤ bisoprolol dan lain-lain 1.3. Penyekat saluran kalsium perlahan (antagonis kalsium) 1.3.1. Derivatif fenilacylamine ➤ verapamil. 1.3.2. Dihidropiridin derivatif dan nifedipine; ➤ felodipine; ➤ amlodipine; Rad isradipine et al 1.3.3. Derivatif benzodiazepin ➤ diltiazem. 2. Ubat-ubatan yang meningkatkan aliran darah dan oksigen ke miokardium 2.1. Validol; 2.2. Ubat-ubatan koronarolitik; ➤ karbokromena; ➤ dimethylxanthines (theophylline, theofromine); ➤ hidroklorida papaverine; ➤ drotaverine hidroklorida (no-shpa). 2.3. Ubat antianginal dari kumpulan yang berbeza. ➤ amiodarone; ➤ dipyridamole. 3. Ubat yang mengoptimumkan proses metabolik dalam miokardium os inosin (riboxin); ➤ trimetazidine.

Ubat antianginal utama yang kini digunakan adalah nitrat organik, penyekat β dan antagonis kalsium. Setiap kumpulan ini harus dipertimbangkan dengan lebih terperinci..

Nitrat organik telah digunakan dalam amalan klinikal selama lebih dari 100 tahun. Ubat utama kumpulan ini adalah nitrogliserin dan bentuknya yang berpanjangan (Sustak, trinitrolong, dll.). Penerimaan nitrat di bawah lidah (sublingual) dengan cepat menghentikan serangan angina pectoris.

Semua nitrat organik mempunyai mekanisme tindakan yang sama. Kesan antianginal ubat-ubatan ini disedari dengan mengurangkan permintaan oksigen miokard dan meningkatkan perfusi miokardium. Nitrat organik bertindak dengan melepaskan nitrat oksida (NO), yang merupakan analog faktor relaksasi yang bergantung pada endotelium. Nitrik oksida mengaktifkan enzim guanylate cyclase, mengakibatkan pembentukan cGMP, yang memiliki kemampuan untuk melonggarkan sel otot licin saluran darah.

β-blocker mempunyai sifat mengurangkan penggunaan oksigen miokard. Mekanisme tindakan antianginal ubat ini adalah bahawa mereka menyekat reseptor β₁-adrenergik dalam miokardium. Akibatnya, siklase adenilat dihambat, jumlah cAMP berkurang, protein kinase dihambat, fosforilasi saluran kalsium dalam kardiomiosit dilemahkan, kemasukan kalsium ke dalam sel menurun, dan kekuatan dan degupan jantung menurun. Akibatnya, permintaan oksigen miokard berkurang..

Dalam kajian klinikal, β-blocker kardioselektif (metoprolol dan bisoprolol) mengurangkan risiko komplikasi kardiovaskular pada pesakit dengan kegagalan jantung kongestif. Menurut kajian lain, selepas infark miokard, β-blocker mengurangkan risiko kematian kardiovaskular atau infark semula sekitar 30%. Telah ditunjukkan bahawa penyekat β dapat menyebabkan keletihan, walaupun dalam ujian klinikal kerana kesan yang tidak diingini ini, mereka harus dibatalkan hanya pada 0.4% pesakit [2].

Antagonis kalsium (syn: penyekat saluran kalsium, CCB) yang mengurangkan kadar jantung (HR) dapat meningkatkan prognosis pada pesakit dengan infark miokard, seperti yang ditunjukkan oleh kajian klinikal. Mekanisme tindakan selular ubat-ubatan ini adalah penyekat saluran kalsium jenis-L (yang disebut saluran kalsium perlahan) pada membran sel-sel miokardium dan otot licin saluran koronari dan rongga. Akibatnya, kalsium tidak memasuki sel-sel ini, terdapat penurunan frekuensi dan kekuatan kontraksi jantung, kelonggaran saluran darah, penurunan permintaan oksigen miokard dan peningkatan pengiriman darah ke jantung.

Penyediaan subkumpulan yang berlainan mempunyai kesan tropisme tisu yang tidak sama. Oleh itu, derivatif CCB phenylalkylamine dan benzodiazepine mempunyai kesan yang lebih besar pada miokardium, yang bermaksud bahawa penurunan permintaan oksigen miokard dalam kes ini disebabkan oleh kelemahan jantung secara langsung. Pada masa yang sama, derivatif dihydropyredine terutamanya mempengaruhi otot licin saluran darah, yang membawa kepada pengembangannya, menurunkan tekanan darah dan mengurangkan beban pada miokardium. Akibatnya, permintaan oksigen miokard menurun. Sebagai tambahan, CCB ini melebarkan saluran koronari (jika boleh), meningkatkan penghantaran darah dan oksigen ke jantung.

Harus diingat bahawa BKK melemahkan agregasi platelet, kerana mereka mengurangkan kepekatan kalsium di dalamnya. Kesan ini memberi sumbangan tambahan kepada kesan antianginal keseluruhan, kerana disebabkan oleh penurunan agregasi platelet, darah menjadi kurang likat dan lebih mudah dipompa ke seluruh badan (mengurangkan beban pada miokardium dan meningkatkan penghantaran darah ke jantung).

Di antara ubat subkumpulan lain yang digunakan untuk menghentikan serangan angina, ada ubat yang meningkatkan aliran darah dan oksigen ke miokardium (validol, ubat koronarolitik), dan juga amiodarone - ubat antiaritmia.

Validol adalah ubat kompleks. Mengandungi larutan mentol dalam metil ester asid isovalerianik. Validol digunakan di bawah lidah. Kerana mentolnya, ia merangsang reseptor sejuk di rongga mulut. Dari reseptor ini, impuls di sepanjang aferen (menaik) arka refleks menuju ke pusat sistem saraf simpatik di saraf tunjang serviks. Pusat-pusat ini bersemangat, selepas itu aliran impuls sepanjang bahagian eferen (menurun) busur diarahkan ke saluran koronari, mengaktifkan reseptor β₂-adrenergik yang terletak di dalam kapal-kapal ini. Akibatnya, saluran koronari melebar, yang menyebabkan peningkatan aliran darah ke miokardium.

Berbanding dengan ubat-ubatan antianginal yang dijelaskan di atas, keberkesanan validol rendah, kerana dalam kebanyakan kes saluran koronari sklerosa dengan cara ini tidak dapat dilonggarkan.

Ubat-ubatan koronarolitik (karbokromena dan lain-lain) mempunyai keupayaan untuk menghalang aktiviti fosfodiesterase dalam sel otot licin arteri koronari. Ini membawa kepada pengumpulan cAMP, pengaktifan protein kinase dan rangsangan Ca2 ATа-ATPase retikulum endoplasma. Akibatnya, ion kalsium dari sitoplasma didorong ke dalam EPR, kepekatan kalsium bebas dalam sitoplasma menurun, jumlah kompleks aktomiosin menurun. Terdapat kelonggaran saluran koronari dan peningkatan aliran darah ke miokardium.

Penggunaan ubat coronarolytic dalam praktiknya agak terhad kerana keberkesanannya yang rendah, sebabnya sama dengan yang digunakan untuk validol.

Amiodarone adalah ubat dengan beberapa jenis aktiviti farmakologi, terutamanya tindakan antiaritmia. Walaupun begitu, ubat ini banyak digunakan dalam rawatan angina pectoris, terutamanya dalam bentuk yang digabungkan dengan aritmia..

Amiodarone menyekat saluran kalium, kalsium dan natrium dalam kardiomiosit, dan menghalang reseptor β ад-adrenergik dalam miokardium. Amiodarone juga mempunyai keupayaan untuk menghalang reseptor glukagon. Telah diketahui bahawa reseptor glukagon juga terdapat dalam miokardium, dan pengujaannya menyebabkan peningkatan fungsi jantung. Bersama-sama, tiga jenis tindakan di atas menyumbang kepada penurunan fungsi jantung dan penurunan permintaan oksigen miokard..

Sumber:
1. Kuliah mengenai farmakologi untuk pendidikan perubatan dan farmasi yang lebih tinggi / V.M. Bruchanov, Y.F. Zverev, V.V. Lampatov, A.Yu. Zharikov, O.S. Talalaeva - Barnaul: ed. Spektrum, 2014.
2. Cadangan untuk pengurusan pesakit dengan angina pectoris stabil / Farmakoterapi Rasional dalam Kardiologi 2006; Nombor 4.

Ubat antianginal adalah

Kumpulan ubat antianginal merangkumi ubat-ubatan yang menghilangkan kekurangan koronari, iaitu, ketidakcocokan antara permintaan oksigen miokardium dan ketersediaannya. Patologi ini berlaku terutamanya pada orang dewasa, terutama orang tua, tetapi ia juga dijumpai pada kanak-kanak, bahkan pada bayi baru lahir. Selepas bersalin yang teruk dan berlarutan, kepekatan vasopresin yang tinggi dicatatkan dalam plasma darah anak selama beberapa hari. Telah diketahui bahawa saluran koronari paling sensitif terhadap hormon ini. Oleh itu, setelah kelahiran yang sukar pada kanak-kanak, iskemia miokard diperhatikan, serta rintangan vaskular periferal yang lebih tinggi, yang menimbulkan peningkatan beban pada jantung. Dalam tempoh usia yang lain, iskemia miokard pada kanak-kanak diperhatikan dengan aktiviti psikoemosi dan fizikal yang berat, terutamanya apabila terdapat hipertensi arteri yang berlainan.

Iskemia miokard yang dikembangkan dapat dihilangkan dengan pelbagai cara: dengan mengembangkan saluran miokardium, melemahkan kerjanya dan mengurangkan keperluan oksigen sebagai akibatnya, memperluas saluran kapasitif periferi - urat - dan mengurangkan preload pada jantung, dll..

Dari sebilangan besar ubat antianginal pada kanak-kanak, bahan yang mengurangkan nada kedua-dua saluran koronari itu sendiri dan urat peredaran paru harus digunakan terutamanya. Yang paling penting bagi pediatrik adalah nitrogliserin dan ubat-ubatan kumpulannya, serta ubat-ubatan anti-kalsium, pada tahap yang lebih rendah - dipyridamole dan karbokromena.

Nitrogliserin - turunan nitrat - ubat utama untuk penghapusan serangan iskemia miokardium. Ia mengembang tidak hanya saluran koronari, tetapi juga saluran dari kawasan badan yang lain. Mekanisme tindakannya tidak cukup jelas. Didapati bahawa ia mengurangkan aliran impuls simpatik ke tisu periferal, kerana ia baik merangsang perencatan atau menghalang struktur pengaktifan sistem saraf pusat yang mengatur fungsi sistem saraf simpatik. Akibatnya, vasodilatasi dan pengecutan jantung yang perlahan berlaku. Nitrogliserin secara langsung mempengaruhi otot licin saluran darah, menghalang kesan spasmogenik vasopressin, yang kandungannya dapat meningkat dalam plasma darah bukan hanya bayi yang "tertekan", tetapi juga orang yang berumur berbeza semasa hipoksia pada umumnya dan hipoksia miokardium. Radikal bebas nitroxida yang terbentuk dari nitrogliserin mengaktifkan guanylate cyclase pada otot licin saluran darah, meningkatkan kandungan guanosin trifosfat siklik dan aktiviti protein kinase. Akibatnya, depososforilasi myosin dan penurunan nada vaskular berlaku. Ini juga difasilitasi oleh pembentukan prostacyclin (endogenous antispasmodic) di dinding vaskular, dll., Meningkat oleh nitrat. Nitrogliserin melebarkan terutamanya saluran kapasitif - urat, sehingga mengurangkan preload pada jantung, ketegangan dinding ventrikel, penggunaan tenaga, tekanan diastolik akhir, penentangan terhadap aliran darah koroner di zon iskemia ( terutamanya di bawah endokardium). Oleh itu, nitrogliserin memperbaiki keadaan kerja jantung, yang digunakan dalam rawatan kanak-kanak dengan kegagalan jantung. Pemberiannya disertai dengan peningkatan jumlah darah minit, peningkatan hemodinamik pada anak dan keadaannya. Mengurangkan kontraksi jantung juga mengurangkan keperluannya untuk miokardium, walaupun mengekalkan kekuatan kontraksi dan peningkatan jumlah darah minit.

Pil dan kiub gula yang dibasahi dengan larutan nitrogliserin diletakkan di bawah lidah. Ubat ini cepat diserap dari rongga mulut dan selepas 3-5 minit menyebabkan kesan terapi berlangsung selama 15-20 minit.

Semasa menggunakan nitrogliserin, sering terdapat sakit kepala yang menyakitkan yang berkaitan dengan pengembangan arteri karotid luaran dan "rompakan" otak. Mungkin penurunan tekanan darah, kadang-kadang ketara, peningkatan tekanan intrakranial dan intraokular. Ubat ini dikontraindikasikan pada pesakit dengan pendarahan serebrum dan menderita glaukoma. Untuk meningkatkan toleransi nitrogliserin, disarankan untuk menggabungkannya dengan larutan alkohol mentol (campuran siap disebut "Drops of Watchful").

Untuk pencegahan iskemia miokard, sediaan nitrat lain juga digunakan: trinitrolong dalam bentuk filem polimer yang dilekatkan pada permukaan dalam pipi, dan tablet nitrosorbit. Ubat ini mula bertindak dalam 3-5 minit, kesannya berlangsung 3-4 jam atau lebih. Untuk tujuan profilaksis, erinit (nitropentone), yang berkesan selama 4-5 jam, dan juga bentuk dos nitrogliserin mikroenkapsul ditetapkan: Sustak, yang berkesan selama 4-5 jam, dan nitrong - 6-8 jam.

Ubat anti-kalsium (verapamil, phenygidine, senzit) adalah ubat koronari yang sangat berkesan yang digunakan untuk mencegah (kurang kerap - untuk menghentikan) iskemia miokardium. Mereka menghalang penembusan ion kalsium melalui saluran perlahan ke dalam sarkoplasma sel otot licin melalui sarcolemma. Akibatnya, saluran koronari mengembang, rintangan total vaskular periferal jantung menurun selepas beban, tekanan diastolik akhir di ventrikel jantung, dan aliran darah di zon iskemia bertambah baik. Mereka mengurangkan kerja mekanikal jantung dan permintaan oksigen miokard, meningkatkan jumlah anastomosis di jantung, dan mencegah pembentukan trombosis trombosis dan vaskular. Persediaan anti-kalsium tidak melanggar peraturan simpatik aktiviti jantung dan nada vaskular. Apabila digunakan pada pesakit, kekerapan dan intensitas serangan angina menurun, dan toleransi latihan meningkat. Ubat ini terutama ditunjukkan untuk kombinasi penyakit jantung koronari dengan hipertensi, bradikardia, gangguan irama, asma bronkial. Ubat-ubatan tersebut digunakan di dalam, untuk mempercepat tindakan, mereka boleh dikunyah dan disimpan di bawah lidah untuk beberapa waktu. Biasanya mereka boleh diterima dengan baik. Kadang-kadang terdapat sakit kepala, mual, sembelit, kelemahan otot. Persediaan kalsium tidak boleh digabungkan dengan beta-blocker kerana risiko asystole dan hipotensi..

Kanak-kanak yang paling kerap menggunakan ubat-ubatan yang mempengaruhi peredaran koronari: dipyridamole, carbocromene. Mereka mengembang saluran koronari di bawah epikardium, dan aliran darah yang sangat mudah terganggu di bawah endokardium bukan sahaja dapat meningkat, tetapi juga menurun, yang menyebabkan "merompak" laman miokard iskemia. Penggunaan jangka panjang (2-3 bulan) ubat ini menyumbang kepada pembentukan cagaran dan mengurangkan kejadian iskemia miokardium.

Peranan penting dalam mekanisme tindakan agen ini dimainkan oleh kemampuan mereka untuk meningkatkan kepekatan adenosin dalam saluran miokardium (dan otak). Dipyridamole menghalang adenosine deaminase, yang merosakkan adenosin, dan karbochromene meningkatkan aktiviti 5-nukleotidase, yang mengubah adenosine monophosphate menjadi adenosine, dan menghalang phosphodiesterase, meningkatkan kandungan adenosin monophosphate siklik dalam miokardium.

Ubat antianginal adalah

2. Sarana yang mengurangkan permintaan oksigen miokard dan meningkatkan bekalan darahnya.

3. Bermakna yang menurunkan permintaan oksigen miokardium.

4. Sarana yang meningkatkan penghantaran oksigen ke miokardium.

5. Kaedah yang digunakan untuk infark miokard.

6. Ciri perbandingan kaedah yang digunakan untuk menghentikan dan mencegah serangan angina.

Ubat antianginal digunakan untuk merawat dan mencegah penyakit serius sistem kardiovaskular - penyakit jantung koronari (IHD) dan komplikasinya (infark miokard).

PENYAKIT HATI ISCHEMIC (CHD) (sinonim untuk "penyakit jantung koroner") berasal dari istilah "iskemia" - untuk menunda, menghentikan darah. Akibat aliran darah yang tidak mencukupi di sel-sel otot jantung, proses metabolik dan pengeluaran tenaga terganggu, fungsi kontraktil miokard di zon iskemia berkurang, dan rasa sakit muncul. Kes pertama yang didokumentasikan mengenai manifestasi IHD pada tahun 1870 dianggap sebagai rasa ingin tahu perubatan. Menjelang tahun 1952, penyakit ini sudah menjadi salah satu penyakit sistem kardiovaskular yang paling biasa..

Kesakitan adalah manifestasi klinikal iskemia miokard yang paling mencolok, ia juga disebut anginal. Mekanisme patogenetik utama kesakitan angin adalah lebihan permintaan oksigen miokard berbanding kemampuan penghantarannya. Selalunya, penghantaran terhad kerana penyempitan lumen arteri yang memberi makan otot jantung, plak aterosklerotik, atau kerana kekejangan arteri. Bergantung pada keparahan dan jangka masa, iskemia dapat dikurangkan menjadi angina pectoris, ketika prosesnya dinyatakan oleh serangan angina yang menyakitkan (angina pectoris), atau dalam kes yang lebih parah, menyebabkan kematian sebahagian otot jantung, iaitu perkembangan infark miokard atau timbulnya kematian koroner secara tiba-tiba. Sebagai tambahan kepada bentuk penyakit jantung koroner yang disebutkan di atas, ia dapat menampakkan diri dalam pelbagai gangguan irama jantung, kegagalan peredaran darah, di mana sensasi kesakitan memudar ke latar belakang.

Gambaran klinikal yang jelas adalah ciri sakit angin, yang, jika sejarah perubatan dikumpulkan dengan betul, dapat diketahui oleh kisah pesakit. Sebaiknya apabila disoal siasat, ketahui perkara berikut: 1) sifat kesakitan; 2) penyetempatan; 3) keadaan kejadian; 4) tempoh kesakitan; 5) penyinaran.

Angina pectoris dicirikan oleh rasa sakit yang memampatkan, menekan, atau membakar yang dilokalisasi di sternum atau atria di sebelah kiri sternum, yang timbul daripada latihan fizikal atau tekanan emosi, bertahan 2-3, tetapi tidak lebih dari 10-15 minit dan hilang dengan penurunan beban atau penghentiannya. Penyinaran yang paling biasa adalah tangan kiri di sepanjang tepi ulnar ke jari kelingking, bilah bahu kiri, rahang bawah.

Ketergantungan toleransi senaman pada cuaca dan waktu sehari adalah khusus untuk angina pectoris. Dalam cuaca sejuk dan berangin, seorang pesakit boleh berhenti tanpa henti, biasanya, menempuh jarak yang jauh lebih pendek daripada pada hari yang hangat. Waktu pagi yang paling sukar bagi pesakit dan perjalanan dari rumah ke tempat kerja.

Secara struktural, serangan angina pectoris dicirikan oleh peningkatan kesakitan secara beransur-ansur dan penghentiannya yang cepat. Pada awal penyakit ini, pesakit, yang menggambarkan perasaan mereka pada waktu serangan angina pectoris, sering kali tidak banyak membicarakan rasa sakit seperti perasaan tidak selesa di dada (keparahan, tekanan atau sesak). Semasa cuba menggambarkan sensasi ini, pesakit menggunakan tangan yang dikepal dengan tangan ke sternum, menyatakan dengan isyarat ini lebih daripada sekadar kata-kata. Oleh itu nama simptom adalah "kepalan tangan".

Dalam keadaan angina pectoris yang tidak biasa, bukannya kesakitan, pesakit mungkin mengadu sesak nafas atau sesak nafas, pedih ulu hati, atau serangan lemah di tangan kirinya. Betul, sensasi ini dapat ditafsirkan jika kita menganggap bahawa serangan yang disebutkan disebabkan oleh faktor yang sama dan berlaku dalam keadaan yang sama di mana serangan sakit berkembang. Bantuan diagnostik yang berharga adalah sifat perubahan sensasi ini sebagai tindak balas pengambilan nitrogliserin, sebagai alat yang paling biasa digunakan dalam patologi ini. Sekiranya mereka cepat lulus setelah mengambil nitrogliserin, maka mereka harus dianggap sebagai setara dengan angina pectoris.

INFORMASI MYOCARDIAL (MI) - kerosakan iskemia (nekrosis) otot jantung kerana gangguan akut peredaran koronari, terutamanya disebabkan oleh trombosis salah satu arteri koronari. Sesuai dengan konsep moden, pembentukan trombus dimulakan

pecah atau hakisan plak aterosklerotik, pelanggaran integriti endotelium, diikuti dengan lekatan di lokasi kerosakan platelet dan pembentukan "plag" platelet. Lapisan sel darah merah, fibrin, dan platelet seterusnya sebagai hasil daripada agregasi plat yang disebabkan oleh fibrin memberikan pertumbuhan pesat trombus parietal dan oklusi lengkap lumen arteri dengan pembentukan nekrosis. Pada masa ini, tidak ada bukti muktamad mengenai peranan kekejangan arteri koronari dalam perkembangan MI. Walau bagaimanapun, kekejangan yang berpanjangan, merosakkan integriti endotelium plak aterosklerotik dan menghalang aliran darah, menyumbang kepada proses trombosis pada arteri koronari. Proses pemusnahan yang tidak dapat dipulihkan dengan kematian sel bermula selepas 20-40 minit dari saat penyumbatan arteri koronari. Perubahan iskemia, dan kemudian serangan jantung berkembang terutamanya di bahagian subendokardial miokardium dan menyebar ke luar, akhirnya menjadi transmural. Dalam kes ini, fungsi kelonggaran diastolik serat miokard pada mulanya terganggu, maka aktiviti kontraktil sistolik menurun. Berikutan ini, terdapat tanda-tanda iskemia pada ECG dan, akhirnya, manifestasi klinikal.

Rangkaian peristiwa berturut-turut yang dijelaskan akibat oklusi koronari disebut "iskemik kaskade".

Dalam kaedah membetulkan patologi ini, dua cara utama dapat dibezakan:

1. Terapi (rawatan dan pencegahan ubat).

Kekurangan koronari berlaku apabila terdapat ketidakcocokan antara permintaan oksigen jantung dan bekalan darahnya. Ini menyiratkan dua prinsip asas tindakan zat yang berkesan pada angina pectoris. Mereka harus mengurangkan kerja jantung dan dengan itu mengurangkan keperluan oksigen, atau meningkatkan bekalan darah ke jantung.

Pemeriksaan terperinci dapat membezakan empat cara untuk menghilangkan iskemia miokardium.

1. Mengurangkan daya tahan kapal koronari.

2. Mengurangkan permintaan oksigen miokard dengan mengurangkan aktiviti kontraktilnya.

3. Beralih dari pengeluaran tenaga aerobik ke anaerobik.

Pengaruh pada proses peredaran mikro dalam miokardium, pengagihan semula aliran darah dari subepikardium ke subendokardium.

Semua ubat yang digunakan untuk penyakit jantung koronari boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

1. Sarana yang mengurangkan permintaan oksigen miokard dan meningkatkan bekalan darahnya:

· Penyekat saluran kalsium (antagonis kalsium).

2. Sarana yang mengurangkan permintaan oksigen miokardium.

3. Kaedah yang meningkatkan penghantaran oksigen ke miokardium:

· Ejen pembesaran koronari tindakan myotropik.

· Bermakna, tindakan refleks, menghilangkan kekejangan koronari.

4. Sarana yang digunakan untuk infark miokard.

2. Sarana yang mengurangkan permintaan oksigen miokard dan meningkatkan bekalan darahnya.

Kumpulan produk ini merangkumi nitrat organik, penyekat saluran kalsium, dan amiodarone..

Nitrat organik merangkumi nitrogliserin.

Secara kimia, nitrogliserin adalah gliserol trinitrat. Sinonim: Angibid, Anginine [salah satu sinonim parmidin], Angiolingual, Angised, Angorin, Glyceryl trinitrate, Myoglycerin, Nitrangin, Nitrocardiol, Nitroglycerol, Nitroglyn, Nitromint, Nitrostat, Nitrozell, Trinitrol, Trinitrol.

Cecair berminyak tanpa warna. Tidak larut dalam air, baik alkohol, eter, kloroform.

Untuk penggunaan dalam amalan perubatan, nitrogliserin boleh didapati dalam bentuk bentuk dos yang telah siap: a) larutan nitrogliserin 1% (Solutio Nitrogluserini 1% atau Nitroglicerinum solutum); 1% larutan nitrogliserin dalam alkohol; cecair jernih dan tidak berwarna; b) tablet nitrogliserin (Tabuletta Nitroglycerini) yang mengandungi 0.0005 g (0.5 mg) nitrogliserin, yang sesuai dengan kira-kira 3 tetes larutan 1%; c) larutan nitrogliserin 1% dalam minyak dalam kapsul (Solutio Nitroglycerini 1% oleosa dalam capsulis) yang mengandungi 0,5 mg atau 1 mg nitrogliserin.

Bentuk dos ini digunakan terutamanya untuk melegakan serangan akut angina pectoris. Untuk pencegahan serangan, ubat-ubatan terutamanya yang berpanjangan diresepkan (lihat di bawah).

Untuk pemberian intravena, tersedia bentuk dos khas nitrogliserin.

Nitrogliserin mudah diserap oleh selaput lendir dan kulit, tetapi kurang dari saluran gastrointestinal, oleh itu, ia jauh lebih berkesan dengan penggunaan sublingual.

Dengan pentadbiran sublingual (dalam bentuk larutan, tablet atau kapsul), nitrogliserin dengan cepat menembusi darah. Kesannya berlaku dalam 1 - 2 minit dan berlangsung selama 20 - 30 minit. Apabila digunakan pada membran mukus dalam komposisi filem polimer, nitrogliserin diserap dengan lebih perlahan, tetapi bertindak lebih lama. Nitrogliserin lebih perlahan diserap dan bertahan apabila diambil secara lisan dalam bentuk bentuk dos khas (lihat Nitrogranulong, Sustak, dll.). Dengan pemberian intravena, kesannya berkembang dengan cepat.

Bergantung pada bentuk dos dan kaedah penggunaannya, nitrogliserin dan bentuk dosnya yang telah ditetapkan ditetapkan untuk menghentikan atau mencegah serangan angina.

Nitrogliserin juga digunakan untuk kegagalan ventrikel kiri, termasuk infark miokard, kadang-kadang dengan embolisme arteri retina pusat.

Nitrogliserin mempunyai kesan tertekan pada nada simpatik saluran darah, mempunyai kesan pada komponen vaskular kesakitan. Seiring dengan penurunan rintangan saluran koronari dan periferal, nitrogliserin mengurangkan pengembalian darah vena ke jantung, mendorong pengagihan semula aliran darah dalam miokardium yang memihak kepada fokus iskemia dan pengurangan fokus lesi iskemia semasa infark miokard, dan meningkatkan fungsi inotropik miokardium. Seperti nitrat organik lain, nitrogliserin meningkatkan proses metabolik dalam miokardium, mengurangkan permintaan oksigen miokardium.

Pada masa ini, larutan nitrogliserin 1% (alkohol) untuk penggunaan sublingual jarang digunakan. Tablet atau kapsul yang lebih biasa digunakan. Semasa menggunakan larutan 1%, sapukan 1-2 tetes di bawah lidah atau lembapkan sebilangan kecil gula dengan 2-3 tetes dan tahan di mulut (di bawah lidah), tanpa menelan, sehingga diserap sepenuhnya.

Tablet (1/2 - 1 tablet) diletakkan di bawah lidah dan tidak boleh ditelan (disimpan di mulut juga sehingga diserap sepenuhnya).

Dosis larutan nitrogliserin 1% yang lebih tinggi untuk orang dewasa: 4 tetes tunggal, 16 tetes setiap hari (masing-masing, 1, 5 tablet tunggal dan 6 tablet setiap hari).

Kapsul juga disimpan di bawah lidah sehingga diserap sepenuhnya, namun, untuk mempercepat kesannya, anda boleh menghancurkan kapsul dengan gigi.

Kekerapan dan tempoh penggunaan titisan, tablet dan kapsul bergantung pada kekerapan, intensiti serangan angina, keberkesanan dan toleransi. Biasanya, setelah menghentikan serangan, mereka beralih ke pengambilan ubat yang bertindak panjang. Dengan kekejangan ringan, nitrogliserin (larutan alkohol 1-2%) kadang-kadang diresepkan secara lisan dalam campuran dengan mentol atau validol, warna lily lembah, belladonna ("Drops Watching").

Dalam amalan kecemasan dan ambulans (dengan infark miokard, kegagalan jantung akut), nitrogliserin diresepkan secara intravena. Sebelum memulakan pemberian intravena, berikan 1 hingga 2 tablet sublingual setiap 5 hingga 10 minit.

Apabila menggunakan nitrogliserin (dan nitrat lain) dalam bentuk dos yang berbeza, perlu diingat bahawa penggunaan jangka panjangnya berterusan menyebabkan perkembangan toleransi, ketika untuk mencapai kesan antianginal dan hemodinamik sebelumnya, peningkatan dos, dan kadang-kadang kekerapan dos, diperlukan.

Perkembangan toleransi terhadap nitrat organik nampaknya dikaitkan dengan penurunan aktiviti cGMP secara bertahap dan penurunan pembentukan NO.

Oleh kerana pesakit biasanya harus menggunakan nitrat untuk waktu yang sangat lama, adalah perlu untuk sentiasa memantau keberkesanan terapi, menyesuaikan dos dengan teliti, meningkatkannya jika perlu, buat sementara waktu (selama beberapa hari) berhenti mengambil ubat ini dan menggantikannya dengan ubat antianginal kumpulan lain.

Semasa menggunakan sediaan nitrogliserin, sakit kepala sementara sering berlaku, pening, penurunan tekanan darah (terutama dalam kedudukan tegak) adalah mungkin, dan dengan overdosis, keruntuhan ortostatik.

Kontraindikasi: pendarahan serebrum, peningkatan tekanan intrakranial, hipotensi yang teruk, serta bentuk penutupan sudut glaukoma dengan tekanan intraokular yang tinggi. Dengan glaukoma sudut terbuka, nitrogliserin tidak dikontraindikasikan.

Kaedah pelepasan: 1% larutan nitrogliserin dalam alkohol dalam botol 5 ml; tablet yang mengandungi 0,0005 g (0,5 mg) nitrogliserin dalam 40 tiub kaca; 1% larutan dalam minyak dalam kapsul (sfera, merah) 0, 5 dan 1 mg dalam bungkusan 20 keping, serta bentuk dos suntikan dan ubat-ubatan yang berpanjangan.

Penyimpanan: Senarai B; Penyelesaian 1% - di dalam botol yang diikat dengan baik di tempat yang sejuk dan gelap, jauh dari api; tablet - di tempat yang gelap; kapsul - di tempat yang kering, sejuk, gelap, jauh dari api. Semasa bekerja dengan nitrogliserin, berhati-hati kerana letupan mungkin berlaku sekiranya sejumlah besar tumpah dan alkohol menguap.

Elakkan bersentuhan dengan larutan nitrogliserin pada kulit, kerana ubat itu dapat diserap dan menyebabkan sakit kepala..

Nitrat yang bertindak panjang juga merangkumi nitrosorbitol, erinitis, dan beberapa yang lain. Keberkesanan ubat ini sedikit lebih rendah daripada ubat nitrogliserin yang produktif. Apabila diambil secara lisan, kesannya berkembang selepas kira-kira 30 minit dan berlangsung 1-4 jam.

Penyekat saluran kalsium jenis-L termasuk nifedipine, verapamil, diltiazem dan ubat-ubatan lain.

NIFEDIPINE (Nifedipine). 2,6-Dimethyl-4- (2'-nitrophenyl) -1, 4-dihydropyridin-3, 5dicarboxylic acid dimethyl ether.

Sinonim: Adalat, Kordafen, Kordipin, Corinfar, Nifangin, Nifekard, Adalat, Adrat, Calcigard, Sordafen, Sordipin, Sorinfar, Nifangin, Nifacard, Nifelat, Procardia, dll..

Ubat domestik yang sesuai adalah phenigidine (Phenyhydinum; Phenigidin, Phenihidin). Serbuk kristal kuning. Praktis tidak larut dalam air, larut dalam alkohol.

Nifedipine (phenigidine) adalah wakil utama antagonis ion kalsium - turunan dari 1, 4-dihydropyridine.

Ubat ini mempunyai aktiviti anti-adrenergik. Sebelumnya dipercayai bahawa kesan terapeutiknya disebabkan oleh lemahnya impuls simpatik yang memasuki saluran darah, jantung dan organ lain. Pada masa ini, ia diklasifikasikan sebagai antagonis ion kalsium, dan ia adalah salah satu ubat utama kumpulan ini..

Ia menyebabkan pengembangan saluran koronari jantung dan meningkatkan aliran darah koronari; mengurangkan keperluan oksigen jantung. Dalam proses iskemia dalam miokardium, ubat ini membantu mengurangkan ketidakseimbangan antara keperluan dan bekalan jantung dengan oksigen, baik dengan meningkatkan bekalan darah dan penggunaan yang lebih baik dan penggunaan oksigen yang dihantar lebih ekonomik.

Ubat ini mengurangkan kontraktilitas miokard, tetapi disebabkan oleh pengembangan saluran periferal dan penurunan daya tahan vaskular, output jantung tidak berubah dengan ketara. Ubat ini menghalang pengumpulan platelet.

Ia mempunyai kesan inotropik negatif, mengurangkan keperluan miokardium dalam oksigen. Tidak seperti verapamil, ia tidak mempunyai kesan penghambatan pada sistem pengaliran jantung dan mempunyai aktiviti antiaritmia yang lemah. Berbanding dengan verapamil, ia menurunkan daya tahan vaskular periferal dan menurunkan tekanan darah dengan lebih ketara..

Ubat ini cepat diserap ketika diambil secara oral. Kepekatan maksimum dalam plasma darah diperhatikan selepas 1/2 - 1 jam selepas pentadbiran. Ia mempunyai jangka hayat yang pendek - 2-4 jam. Kira-kira 80% diekskresikan oleh buah pinggang dalam bentuk metabolit yang tidak aktif, sekitar 15% - dengan tinja. Didapati bahawa dengan penggunaan yang berpanjangan (2 - 3 bulan) toleransi berkembang (tidak seperti verapamil) terhadap tindakan ubat.

Sapukan nifedipine (phenigidine) sebagai agen antianginal untuk penyakit jantung koronari dengan serangan angina, untuk mengurangkan tekanan darah dalam pelbagai jenis hipertensi, termasuk hipertensi ginjal. Terdapat petunjuk bahawa nifedipine (dan verapamil) dengan hipertensi nefrogenik memperlambat perkembangan kegagalan buah pinggang.

Juga digunakan dalam rawatan kegagalan jantung kronik. Sebelum ini dipercayai bahawa antagonis nifedipine dan ion kalsium lain tidak ditunjukkan untuk kegagalan jantung kerana kesan inotropik negatif. Baru-baru ini, telah terbukti bahawa semua ubat ini, kerana tindakan vasodilator periferal, meningkatkan fungsi jantung dan menyumbang kepada penurunan ukurannya dalam kegagalan jantung kronik. Terdapat juga penurunan tekanan pada arteri pulmonari. Walau bagaimanapun, kemungkinan kesan negatif inotropik nifedipine tidak boleh dikesampingkan, berhati-hati harus dilakukan pada kegagalan jantung yang teruk. Baru-baru ini, terdapat laporan mengenai ketidaksesuaian penggunaan nifedipine untuk hipertensi arteri, disebabkan peningkatan risiko terkena infark miokard, dan juga dengan kemungkinan peningkatan risiko kematian pada pasien dengan penyakit jantung koroner dengan penggunaan edenfate yang berpanjangan..

Ini terutama berkaitan dengan penggunaan nifedipine "biasa" (bertindak pendek), tetapi bukan bentuk dos yang berpanjangan dan dihydropyridine yang bertindak panjang (contohnya, amlodipine). Soalan ini, bagaimanapun, masih boleh diperdebatkan..

Terdapat bukti kesan positif nifedipine pada hemodinamik serebrum, keberkesanannya dalam penyakit Raynaud. Pada pesakit dengan asma bronkial tidak ada kesan bronkodilator yang ketara, tetapi ubat tersebut boleh digunakan bersama dengan agen bronkodilator lain (simpatomimetik) untuk terapi penyelenggaraan.

Ambil nifedipine (phenigidine) secara lisan (tanpa mengira waktu makan) pada 0, 01 - 0, 03 g (10 - 3 mg) 3-4 kali sehari (hingga 120 mg sehari). Tempoh rawatan 1 - 2 bulan atau lebih.

Untuk menghentikan krisis hipertensi (dan kadang-kadang dengan serangan angina), ubat ini digunakan secara sublingual. Tablet (1O mg) diletakkan di bawah lidah. Untuk mempercepat kesannya, tablet phenygidine dikunyah dan disimpan, tanpa ditelan, di bawah lidah. Dengan kaedah ini, pesakit harus berbaring selama 30-60 minit. Sekiranya perlu, selepas 20 hingga 30 minit, ubat diulang; kadang-kadang meningkatkan dos hingga 20-30 mg. Setelah menghentikan serangan, mereka beralih ke pentadbiran oral.

Hasil terbaru menunjukkan bahawa penggunaan nifedipine sublingual tidak sesuai, kerana peningkatan risiko kesan sampingan, dengan peningkatan pesat dalam "puncak" kepekatan ubat dalam darah. Phenigidine (nifedipine) biasanya boleh diterima dengan baik. Walau bagaimanapun, kemerahan muka dan kulit bahagian atas badan, sakit kepala, mungkin disebabkan oleh penurunan nada pembuluh darah serebrum (terutamanya kapasitif) dan jaraknya disebabkan oleh peningkatan aliran darah melalui anastomosis arteriovenous, yang sering diperhatikan. Dalam kes ini, dos dikurangkan atau ubat diambil selepas makan.

Palpitasi, mual, pening, pembengkakan pada bahagian bawah kaki, hipotensi, dan mengantuk juga mungkin. Kontraindikasi: bentuk kegagalan jantung yang teruk, sindrom kelemahan nod sinus, hipotensi arteri yang teruk. Dengan hipotensi sederhana, ubat ini diresepkan dalam dos yang dikurangkan (0,01 g 3 kali sehari) di bawah kawalan tekanan darah wajib.

Amiodarone tergolong dalam kumpulan agen berbeza dengan aktiviti antianginal..

Amiodarone adalah wakil utama ubat antiaritmia kumpulan III. Amiodarone pada mulanya dicadangkan sebagai ejen pembesaran koronari (antianginal) untuk rawatan bentuk kronik IHD. Pada masa akan datang, sifat antiaritmia dikenal pasti dan kini banyak digunakan sebagai ubat antiaritmia yang sangat berkesan. Walau bagaimanapun, sebagai agen antianginal, amiodarone tidak kehilangan nilai..

Kesan antianginal amiodarone sebahagiannya disebabkan oleh tindakan antispasmodik (vasodilating) dan antiadrenergiknya. Ia mempunyai kesan penghambatan pada reseptor a dan b-adrenergik sistem kardiovaskular, tanpa menyebabkan penyumbatan lengkap mereka. Walau bagaimanapun, ia meningkatkan nada sistem saraf simpatik. Ubat ini mengurangkan ketahanan saluran koronari jantung dan meningkatkan aliran darah koronari, mengurangkan pengecutan jantung, mengurangkan keperluan miokardium dalam oksigen, membantu meningkatkan simpanan tenaga miokardium (meningkatkan kandungan kreatinin sulfat, adenosin dan glikogen). Ia sedikit menurunkan daya tahan vaskular periferal dan tekanan darah sistemik..

3. Bermakna yang menurunkan permintaan oksigen miokardium.

Wakil utama kumpulan ini adalah β-blocker. Kesan antianginal mereka disebabkan oleh sekatan reseptor adrenergik jantung dan penghapusan kesan adrenergik. Ini ditunjukkan dalam penurunan frekuensi dan kekuatan kontraksi jantung. Kerja jantung berkurang, dan oleh itu keperluan miokardium dalam oksigen berkurang. Kesan antihipertensi β-blocker juga menyumbang kepada pembongkaran jantung.Peredaran koronari tidak bertambah baik dan bahkan mungkin memburuk. Oleh itu, ketidakseimbangan yang timbul dari angina pectoris antara keperluan oksigen dan penghantarannya dihilangkan dengan mengurangkan keperluan miokardium dalam oksigen. Kesan penyekat β pada sistem saraf pusat, yang menampakkan diri dalam bentuk kesan kecemasan, juga mempunyai nilai farmakoterapi tertentu..

Untuk rawatan angina pectoris, β-blocker tindakan sembarangan (anaprilin) ​​digunakan dan 1 -penyekat adrenergik (talinolol, metoprolol, atenolol. Sangat disarankan untuk menggunakan β-blocker bersamaan dengan nitrat, kerana ini menghilangkan sejumlah kesan buruk dari setiap kumpulan.

TALINOLOL (Talinololum) *. (#) - 1- [pasangan (3-tert-Butylamino-2-hydroxypropoxy) phenyl] -3-cyclohexylurea, atau 1- [4- (3-cyclohexylureido) phenoxy] -2-hydroxy-3-tert- butylaminopropane.

Sinonim: Cordanum, Sordanum.

Penyekat kardioselektif. Ia mempunyai kesan inotropik dan kronotropik negatif sederhana pada jantung, tidak mempengaruhi reseptor b-adrenergik bronkus. Ia mempunyai kesan hipotensi, tanpa menyebabkan hipotensi ortostatik. Ia mempunyai kesan antiaritmia pada takikardia sinus dan aritmia supraventrikular dan ventrikel. Ia ditetapkan untuk angina pectoris, hipertensi arteri, aritmia jantung (extrasystole supraventrikular dan ventrikel, tachycardia paroxysmal, fibrilasi atrium, dan fibrilasi atrium)..

Ambil secara lisan, bermula dengan 0,05 g (1 tablet) 3 kali sehari. Sekiranya perlu, tingkatkan dos menjadi 2 tablet 3 kali sehari. Dos harian maksimum 400-6OO mg.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku: demam, pening, mual, muntah. Kontraindikasi sama seperti untuk penyekat b yang lain. Berhati-hati harus diberikan semasa memberi ubat kepada wanita hamil..

4. Sarana yang meningkatkan penghantaran oksigen ke miokardium.

Kumpulan ini merangkumi ubat-ubatan yang melebarkan saluran koronari atau menghilangkan kekejangan koronari. Mekanisme tindakan mereka berbeza. Mereka boleh berkaitan secara langsung dengan kesan pada otot licin saluran darah atau dimediasi melalui pengaruh humoral atau neurogenik..

A) Ejen pembesaran koronari tindakan myotropik. Dipyridamole tergolong dalam kumpulan ubat ini..

DIPYRIDAMOL (Dipyridamolum). 2, 6-Bis- [bis- (b-hydroxyethyl) amino] -4, 8-di-N-piperidino-pyrimido (5, 4-d) pyrimidine.

Sinonim: Curantyl, Persantine, Anginal, Antistenocardin, Apricor, Cardioflux, Coribon, Corosan, Coroxin, Curantyl, Dilcor, Dipiridamole, Dirinol, Novodil, Padicor, Peridamol, Persantin, Stenocardil, Trancocard, Vitalin. Tidak larut dalam air.

Dipyridamole pada mulanya dicadangkan sebagai ejen pembesaran koronari (antianginal). Menurut data eksperimen, ubat melebarkan saluran koronari, meningkatkan kadar volumetrik aliran darah koronari, meningkatkan bekalan miokardium dengan oksigen. Meningkatkan toleransi miokardium terhadap hipoksia. Sekiranya terdapat gangguan peredaran darah di saluran koronari utama, ubat ini dapat membantu meningkatkan peredaran darah pada vaskulatur cagaran. Di bawah pengaruhnya, ketahanan periferal keseluruhan juga menurun, tekanan darah sistemik sedikit menurun, peredaran serebrum bertambah baik..

Dalam mekanisme tindakan vasodilating dipyridamole, peranan penting dimainkan oleh peningkatan pembentukan adenosin, salah satu peserta dalam autoregulasi aliran darah koroner. Dipyridamole adalah perencat daya saing adenosine deaminase, enzim yang memecah adenosin. Ciri penting dipyridamole adalah kemampuannya untuk menghalang agregasi platelet dan mencegah pembentukan gumpalan darah di saluran darah. Nampaknya, ubat itu merangsang biosintesis prostasiklin dan menghalang sintesis tromboksana.

Sebagai ejen pembesaran koronari, dipyridamole kini terhad penggunaannya. Ia kadang-kadang digunakan untuk penyakit jantung koronari kronik..

Ambil secara lisan (semasa perut kosong 1 jam sebelum makan) pada suhu 0, 025 - 0, 05 g (1 - 2 tablet 0, 025 g) 3 kali sehari. Dalam kes yang lebih teruk, 0, 225 g (225 mg - 3 tablet 0, 075 g) sehari dalam 3 dos terbahagi. Kursus rawatan berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Ia digunakan terutamanya sebagai agen anti-agregasi untuk mencegah trombosis pasca operasi, dengan infark miokard, kemalangan serebrovaskular. Terdapat bukti peningkatan di bawah pengaruh parameter reologi dipyridamole dan fungsi ginjal pada pesakit dengan glomerulonefritis kronik.

Dipyridamole mempengaruhi metabolisme asid arakidonat dan menyumbang kepada peningkatan pengeluaran prostacyclin di dinding saluran darah. Dengan aktiviti anti-agregasi, dipyridamole lebih rendah daripada ticlopidine, hampir dengan asid asetilsalisilat. Walau bagaimanapun, ia lebih baik diterima daripada asid asetilsalisilat, tidak mempunyai kesan ulserogenik.

B) Cara tindakan refleks yang menghilangkan kekejangan koronari.

Ubat ini validol.

Larutan Menthol 25% dalam ester mentol asid isovalerik. Cecair tidak berwarna berminyak telus dengan bau mentol. Sangat larut dalam alkohol. Praktikal tidak larut dalam air.

Tindakannya dekat dengan menthol. Ia mempunyai kesan menenangkan pada sistem saraf pusat, juga mempunyai kesan vasodilating refleks sederhana, bertindak pada reseptor mukosa mulut.

Ambil 4 hingga 5 tetes untuk serangan ringan angina pectoris, neurosis, histeria, dan juga sebagai antiemetik untuk penyakit laut dan udara. Sapukan pada sekeping gula dan simpan di mulut sehingga terserap sepenuhnya. Ini juga tersedia dalam bentuk tablet yang mengandung validol (O, O6 g, yang sepadan dengan 3 tetes) dan gula, dan dalam bentuk kapsul kuning muda yang mengandung 0,05 atau 0,1 g ubat. Kapsul dengan validol disimpan di mulut (di bawah lidah) sehingga larut sepenuhnya. Dos tunggal untuk orang dewasa: 1-2 kapsul 0,05 g atau 1 kapsul O, 1 g; dos harian - biasanya 4 kapsul 0,05 g atau 2 kapsul O, 1 g. Sekiranya perlu, dos harian mungkin meningkat.

Semasa mengambil validol dalam kes terpencil, sedikit mual, lakrimasi, pening mungkin berlaku; fenomena ini biasanya hilang dengan sendirinya.

5. Kaedah yang digunakan untuk infark miokard.

Rawatan infark miokard dilakukan di kawasan berikut: melegakan serangan anginal (anestesia), pembatasan kawasan kerosakan iskemia, rawatan komplikasi, pemulihan atau peningkatan aliran darah di kawasan penyumbatan arteri koronari, pemulihan psikologi dan fizikal.

Tindakan pertama untuk menghentikan sakit tekak adalah pemberian tablet nitrogliserin sublingual (0.5 mg). Sekiranya selepas ini sindrom kesakitan berterusan, dan tekanan darah tidak meningkat dan nitrogliserin dapat diterima dengan baik, ubat harus diberikan setiap 5-10 minit sebelum ketibaan ambulans, lebih disukai tidak lebih dari 4 kali (dengan pemantauan tekanan darah berterusan, nisbahnya mungkin lebih besar). Kunyah aspirin (325 mg) sebelum dimasukkan ke hospital Neuroleptanalgesia (NLA) adalah kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan rasa sakit pada sakit tekak..

Penggunaan gabungan analgesik narkotik fentanyl (1-2 ml larutan 0,005%) dan antipsikotik droperidol (2-4 ml larutan 0,25%) digunakan. Campuran

diberikan secara intravena perlahan selepas pencairan awal dalam 10 ml garam fisiologi di bawah kawalan tekanan darah dan kadar pernafasan.

Dos awal fentanil ialah 0.1 mg (2 ml). Bagi orang yang berumur lebih dari 60 tahun, pesakit dengan berat kurang dari 50 kg atau dengan penyakit paru-paru kronik - 0,05 mg (1 ml). Tindakan ubat, mencapai maksimum setelah 2-3 minit, berlangsung selama 25-30 minit, yang harus dipertimbangkan ketika melanjutkan sakit dan sebelum mengangkut pesakit.

Droperidol menyebabkan keadaan neurolepsi dan vasodilatasi periferal yang teruk dengan penurunan tekanan darah. Oleh itu, dos droperidol ditentukan oleh tahap awal tekanan darah. Dengan tekanan darah sistolik hingga 100 mm RT. Seni. dos yang disyorkan ialah 2-5 ml (1 ml), hingga 120 mm - 5 mg (2 ml), hingga 160 mm - 7.5 mg

(3 ml) dan di atas 160 mm RT. Seni. - 10 mg (4 ml). Morfin digunakan dengan status anginal yang jelas, terutama dalam kombinasi dengan kegagalan peredaran darah dan hipertensi. Menghentikan rasa sakit, morfin menghilangkan rasa takut dan sesak nafas, menyebabkan perasaan euforia. Pada masa yang sama, terdapat bahaya kemurungan pernafasan, atony usus dan pundi kencing. 10 mg morfin intravena diresepkan (1 ml larutan 1%), dapat digabungkan dengan 0,5 ml larutan atropin 0,1% dalam 10-15 ml garam. Buprenorphine analgesik narkotik (norfin) setanding dengan

kesan analgesik fentanyl, bertahan sehingga 6-8 jam. Norfin diberikan secara perlahan secara intravena pada 0.3 mg (1 ml). Untuk menghentikan status anginal yang teruk, dos dinaikkan menjadi 0.6 mg (2 ml). Dengan pentadbiran yang cepat, mual, muntah, mengantuk ringan mungkin berlaku.

Clonidine dapat digunakan, yang selain hipotensi, mempunyai kesan analgesik dan penenang yang kuat. Dengan pemberian intravena yang perlahan sebanyak 0.1 mg (1 ml larutan 0.01%), analgesia teruk berlaku selepas 4-5 minit, disertai dengan penghapusan reaksi emosi dan motorik. Sekiranya terdapat analgesik narkotik yang berlebihan, nalorphine, 1-2 ml larutan 0,5% diberikan secara intravena sebagai penawar.

Antara kaedah yang paling berkesan untuk mengehadkan ukuran infark miokard adalah:

1. Pemulihan aliran darah koronari melalui penggunaan agen trombolitik.

2. Pemuatan jantung secara hemodinamik menggunakan vasodilator atau (3-blocker).

Terapi Thrombolytic (TLT). Petunjuk untuk TLT di MI. TLT harus diberikan kepada semua pesakit dengan disyaki infark miokard akut pada jam pertama dari permulaan serangan anginal, jika tidak ada kontraindikasi dan kriteria berikut ada:

1. Sakit dada iskemik berlangsung sekurang-kurangnya 30 minit, tidak berhenti dengan pemberian nitrogliserin berulang kali.

2. Angkat segmen ZTa 1-2 mm atau lebih dalam sekurang-kurangnya 2 petunjuk prekardial bersebelahan (dengan MI anterior yang disyaki) atau 2 dari 3 petunjuk "bawah" dari hujung, iaitu, II, III, dan aVF (dengan disyaki lebih rendah MEREKA).

3. Kemunculan sekatan salah satu kaki dari irama His atau idioventricular.

4. Keupayaan untuk memulakan TLT selewat-lewatnya 12 jam dari permulaan penyakit.

Selepas 12 jam, TLT ditunjukkan untuk mereka yang mempunyai prognosis yang paling tidak baik (berumur lebih dari 75 tahun, dalam kes lesi yang luas, sakit anginal yang berterusan atau berulang, hipotensi arteri).

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa TLT yang lebih awal dimulakan, semakin tinggi keberkesanannya dan semakin rendah kematiannya. Oleh itu, disarankan untuk melakukan TLT pada peringkat pra-hospital oleh pasukan ambulans khusus, yang menjimatkan masa berharga selama 60 minit.

Sekiranya terdapat kontraindikasi relatif terhadap TLT, adalah perlu untuk menganalisis faedah dan risiko rawatan. Dalam keadaan ketika pemulihan aliran darah koroner dengan bantuan angioplasti darurat tidak mungkin dilakukan, keputusan untuk melakukan TLT harus secepat mungkin, dan penolakannya harus ditimbang dengan hati-hati.

Skim untuk TLT. Streptokinase (streptase, cabicinase, avelizine, celiasis). 1.5 juta ME ubat dilarutkan dalam 50-100 ml larutan natrium klorida isotonik atau larutan glukosa 5% dan diberikan secara intravena secara bertahap selama 20-30 minit atau 750 ribu ME dalam 20 ml garam secara intravena selama 10 minit, kemudian 750 ribu ME 100 ml garam selama 30 minit Untuk mengelakkan reaksi alahan, sebelum penggunaan streptokinase, perlu menetapkan kortikosteroid (90-120 mg prednisone atau 75-150 mg hidrokortison secara intravena).

Urokinase (abbokinase, alfakinase, Ukidan, Urokidan) diberikan pada dos 2 juta ME dengan bolus intravena selama 10 min atau 1,5 juta ME dengan bolus, dan kemudian 1,5 juta ME lagi menetes selama satu jam.

TAP (pengaktif plasminogen tisu, alteplase, activase, actilis) paling banyak ditunjukkan untuk reaksi alergi terhadap streptokinase pada anamnesis atau untuk pentadbirannya (sehingga 6 bulan) baru-baru ini, pada pesakit muda dan dengan hipotensi arteri awal. 10 mg pertama ubat diberikan sebagai bolus, kemudian 50 mg menitik selama satu jam dan 40 mg selama 2 jam. Rejimen TAP dipercepat juga digunakan: 2 50 mg bolus dengan selang 30 minit.

APSAC (AnisoylatedPlasminogenStreptokinasaeActivatorComplex, antistreplase, eminase) diberikan bolus pada dos 30 mg dalam 5 ml air untuk suntikan dalam 2-5 minit, yang memudahkan penggunaannya dalam fasa pra-hospital. Pentadbiran kortikosteroid mandatori.

Pemuatan miokardium secara hemodinamik dilakukan dengan menggunakan vasodilator periferal dan p-blocker di bawah kawalan kadar jantung dan tekanan darah. Kadar pemberian ubat diatur agar tekanan darah sistolik tidak lebih rendah dari 100 mm RT. Art., Dan degupan jantung - tidak lebih dari 90 dalam 1 minit (dengan pengenalan nitrat) dan tidak kurang dari 50 dalam 1 minit (semasa menggunakan penyekat β).

6. Ciri perbandingan kaedah yang digunakan untuk menghentikan dan mencegah serangan angina.

Semasa memilih dana yang akan digunakan untuk melegakan dan mencegah angina pectoris, seseorang mesti mengambil kira keadaan umum pesakit dan kemungkinan komplikasi yang mungkin timbul ketika menggunakan ubat, kemungkinan penggunaannya. Pengiktirafan tahap penyakit dan manifestasi sangat penting, kerana dalam jangka masa yang berlainan pemilihan cara berbeza.

Pada kebanyakan pesakit, perjalanan angina dicirikan oleh kestabilan relatif. Dengan ini kami bermaksud preskripsi tertentu untuk munculnya tanda-tanda angina pectoris, serangan yang dalam tempoh ini tidak banyak berubah dalam kekerapan dan kekuatan, berlaku ketika yang sama berulang atau ketika keadaan serupa terjadi, tidak ada di luar keadaan ini dan reda pada waktu rehat (angina pectoris) atau setelah mengambil nitrogliserin. Keamatan angina stabil layak oleh kelas fungsional (FC). IFC merangkumi orang di mana angina pectoris stabil ditunjukkan oleh kejang yang jarang berlaku disebabkan oleh tekanan fizikal yang berlebihan. Sekiranya serangan angina pectoris stabil berlaku semasa aktiviti normal, walaupun tidak selalu, angina pectoris seperti ini disebut FC II, dan jika terjadi serangan dengan beban kecil (domestik), FC III. IV FC diperbaiki pada pesakit dengan kejang dengan tekanan minimum, dan kadang-kadang jika tidak ada.

Sebaiknya hentikan serangan dengan menggunakan persediaan kumpulan nitrat organik atau kaedah refleks antianginal: nitrogliserin di bawah lidah (1 tablet atau 1-2 tetes larutan 1% pada sekeping gula, pada tablet validol), pemberian ubat berulang kali sekiranya tidak berlaku selepas 2-3 minit; corvalol (valocardin) - 30-40 tetes ke dalam dengan tujuan penenang; hipertensi arteri semasa serangan tidak memerlukan tindakan ubat kecemasan, kerana penurunan tekanan darah berlaku secara spontan pada kebanyakan pesakit; jika nitrogliserin kurang bertoleransi (sakit kepala yang meletup), maka berikan campuran 9 bahagian alkohol mentol 3% dan 1 bahagian larutan nitrogliserin 1% 3-5 tetes gula setiap penerimaan.

Rawatan dalam tempoh interictal: serangan angina pectoris yang jarang berlaku (FC I) - nitrat (nitrosorbida 10-20 mg setiap dos) untuk menjangkakan tekanan yang ketara. Angina pectoris FC II memerlukan penggunaan berterusan (selama bertahun-tahun!) Penyekat reseptor beta-adrenergik (anaprilin, obzidan, dll.); dos mereka adalah individu (dari 10 hingga 40-60 mg setiap 1 dos), dos 4 daripada 3 kali sehari sangat diinginkan (pada masa ini ada ubat dengan kesan yang berpanjangan), kali terakhir selewat-lewatnya 3-4 jam sebelum tidur ; pada masa yang sama, kadar denyutan jantung akan menurun hingga 60-70 dalam 1 minit. Nitrat (nitromazine, nitrosorbide, trinitrolong, dll.) harus digunakan secara sistematik, dan setelah penghentian kejang (penstabilan kursus), hanya sebelum latihan (perjalanan bandar, tekanan emosi, dll.). P.); nitrosorbida diambil 10-20 mg 4-6 kali sehari (kesan ubat berlangsung 2.5-3 jam); Salap Nitrol disapu pada kulit setiap 4-6 jam (4-5 jam), termasuk segera sebelum tidur.

Rawatan angina pectoris semasa perjalanannya tidak stabil: 1) nitrat - sentiasa dalam / dalam atau dalam bentuk salap; 2) terapi heparin - 1000 unit sejam dalam tetes a / v berterusan selama 2-3 hari. atau s / c dalam gentian dinding perut anterior pada 5000 IU 4 kali sehari; 3) semestinya asid acetylsalicylic 100-200 mg 1 kali sehari (sehingga tengah hari) selepas makan; 4) terus mengambil beta-blocker (pesakit, biasanya, sudah mengambilnya); 5) ubat penenang; kesan psikoterapi.

Antagonis ion kalsium menetapkan: 1) tambahan, apabila serangan angina berlaku pada waktu rehat, pada waktu malam dan pagi, dan juga pada waktu pagi, sebelum makan; dengan kecenderungan untuk bradikardia (nadi kurang dari 60-55 per 1 minit), yang mengganggu peningkatan dos beta-blocker, apabila perlu; 2) secara berasingan - bukannya beta-blocker yang dikontraindikasikan kepada pesakit. Dalam kes pertama, biasanya 30-40 mg Corinfar sehari, diambil pada waktu petang, pada waktu malam, pada awal pagi biasanya cukup; dalam kes kedua, dos harian corinfarum dinaikkan ke tahap yang memberikan kesan antianginal (jika bradikardia tidak ada, maka verapamil 40 g 4-6 kali sehari juga sesuai).

Dengan angina pectoris FC II dan yang lebih tinggi, pemberhentian pengambilan ubat antianginal (terutamanya beta-blocker adalah fenomena "recoil"!) Tidak dibenarkan walaupun untuk jangka waktu yang pendek dan oleh itu tidak praktikal.

1. Kharkevich D.A., Farmakologi.- M.: GEOTAR Medicine, 1999.

2. Krylov Yu.F., Farmakologi.- M.: Polytech - 4, 1999.

3. Rujukan Dadah 2.3 (Build 2.3.0.1), pengarang program: PavelKozlovsky.

4. "Perpustakaan perubatan, panduan terapis" 1.0 (Binaan 1.0.0.2), Disusun oleh prof. Institut Perubatan Minsk G.P. Matveykov.

5. Bahan kuliah.

6. Veltishchev Yu.E., Buku Panduan doktor praktikal. - St Petersburg.: Percetakan Rumah, 1992.

Penerbitan Mengenai Asma