Virus Epstein-Barr menjangkiti sehingga 98% populasi dewasa di planet ini, oleh itu, secara langsung menggunakan PCR, virus ini dikesan hampir di semua dan analisis ini tidak bermaklumat. Untuk diagnosis, pengesanan antibodi yang dihasilkan di dalam badan dengan kaedah IFA, yang merupakan penanda untuk menentukan tahap penyakit, digunakan.

Epstein - Antibodi Capsid Virus Barr.
Antibodi IgM (anti-VCA IgM, di VCA IgM, anti-VCA IgM, VEB VCA IgM) muncul dalam darah sangat awal, biasanya sebelum gejala klinikal dan dikesan pada permulaan penyakit pada 100% kes. Nilai tinggi berlaku pada 1-6 minggu setelah bermulanya jangkitan, mulai menurun dari minggu ke-3, dan biasanya hilang setelah 1-6 bulan. IgM Anti-VCA hampir selalu terdapat dalam serum dengan jangkitan aktif, oleh itu sangat sensitif dan spesifik untuk episod akut mononukleosis berjangkit.
Antibodi IgG (IgG anti-VCA, di IgG VCA, IgG anti-VCA, IgG VEB VCA) mungkin muncul lebih awal (1-4 minggu selepas jangkitan), mencapai puncak pada bulan ke-2 penyakit ini. Pada awal penyakit dijumpai dalam 100% kes. Titer menurun semasa pemulihan, tetapi dikesan dalam beberapa tahun selepas jangkitan.
Kehadiran IgG anti-VCA menunjukkan keadaan selepas jangkitan dan imuniti. Titer yang tinggi atau peningkatan yang signifikan dalam titer IgG anti-VCA semasa penyakit ini memihak kepada jangkitan primer akut.

Antibodi untuk antigen nuklear kelas EBV IgG (anti-EBNA IgG, di EBNA IgG, anti-EBNA IgG, anti-EBV IgG-EBNA).
Muncul lebih lambat daripada semua, jarang dikesan pada fasa akut penyakit ini. Tahap mereka meningkat dalam tempoh pemulihan (3-12 bulan selepas jangkitan). Biasanya, antibodi ini berterusan dalam darah selama bertahun-tahun selepas penyakit. Ketiadaan IgG anti-EBNA di hadapan IgM anti-VCA dan IgG anti-VCA menunjukkan jangkitan berterusan. Pengesanan IgG anti-EBNA menunjukkan jangkitan EBV sebelumnya.

Oleh itu, ujian menunjukkan jangkitan utama dengan virus:
peringkat awal: VCA IgM + VCA IgG - EBNA IgG -
fasa akut: VCA IgM + VCA IgG + EBNA IgG -
jangkitan berterusan aktif: VCA IgM + VCA IgG + EBNA IgG +

EBV (Carriage) Past: VCA IgM - VCA IgG + EBNA IgG +
Tidak terdapat jangkitan EBV atau kekurangan imunodefisiensi: VCA IgM - VCA IgG - EBNA IgG -

Tidak ada piawaian umum untuk tajuk antibodi. Penilaian hasilnya dilakukan oleh doktor dibandingkan dengan nilai rujukan makmal tertentu, setelah itu disimpulkan berapa kali titer antibodi yang diinginkan meningkat dibandingkan dengan nilai rujukan.

Di forum kami (pautan di bahagian atas halaman), ketua pakar penyakit berjangkit daerah Vasileostrovsky di St. Petersburg, Aleksandrov Pavel Andreevich, tel.: 8 (812) 323-04-45

Soalan jawapan:

# Elena 06/06/2016 10:23
Beritahu saya, saya sudah mengambil isoprinosin kursus kedua, tetapi menjadi lebih teruk bagi saya; kelemahan; teruk; mual; ​​kaki; tangan mati rasa; pening panas; kemudian menggigil. Siapa yang mempunyai ini? Pankreas mula menyakitkan perasaan bahawa saya sedang mati. Saya tidak mempunyai kekuatan. Mungkin isoprinosine tidak sesuai dengan saya, saya memerlukan sesuatu yang lain. Masih Kolya sikloferon dan lilin galavit. Siapa yang disembuhkan dan oleh apa? Saya rasa Valocyclovir boleh diambil dengan isoprinosin.

Jawapan 07/18/2016 13:03
Helo! Untuk penjelasan, berikan warah darah, alt, ultrasound, IWM, dan CMV web Ig M. Dengan maklumat lanjut, Alexandrov P.A.

# Anastasia 09/03/2016 17:01
Helo. Tolong nasihatkan mereka mengikut hasilnya.
Pada Ig M EBV tidak dikesan
Di Ig G VCA - 19.19 (lebih daripada 1.00 - positif)
Pada Ig G EBNA negatif
Pada IgG EA negatif
PCR darah EBV DNA - neg
Ketersediaan I gG VEB 59%

Jawapan 09/04/2016 04:16
Helo! Pembawa web yang tidak aktif, tidak ada risiko.

# Julia 09.09.2016 08:00
Selamat petang, tolong bantu, apa maksud keputusan ini? Dia pergi untuk menyerahkan dirinya, sudah dari putus asa.. tahap / bentuk VEB apa?
VCAIgG akan meletakkan (c. Pos. 2,831)
NAIgG 87.88
EAIgG neg.
Terima kasih terlebih dahulu

Jawapan 09.09.2016 18:28
Helo! Ini hanya petunjuk jangkitan dan, untuk mengecualikan jangkitan aktif, mereka memberikan darah penuh, ifa di web Ig M.

# Christie 09/09/2016 16:30
Helo! Tolong beri nasihat kepada mereka mengenai web.
EBV, IgM dikesan.
VCA, IgG 30.65
Darah PCR (virus dna Epstein-Barr) tidak
ditemui.
Mereka tidak dimasukkan ke hospital kerana.
Tidak ada lagi di kubur, keadaan kesihatannya sangat teruk sepanjang musim panas, dari semasa ke semasa 37-37. Sudah melewati semua doktor dan tidak ada yang benar-benar dapat menolong. Acyclovir dan sikloferon diresepkan, tetapi tidak membantu..
Kelenjar getah bening serviks di sebelah kanan membesar, terdapat sedikit pembengkakan pada wajah. Amandel sangat membesar. Juga betul. Kronik..
Berjangkit, dihantar kepada ahli imunologi, dia menetapkan polyoxidonium (dalam cola) dan imudon (jadual)
Adakah polylxidonium akan membantu dengan web??
Saya belum tahu siapa yang harus dihubungi, keadaan yang teruk, panik, ketakutan, perasaan tertekan, kelemahan. Saya benar-benar takut jika ini adalah limfoma? Kerana kelenjar getah bening, kelenjar getah bening serviks membesar. Sudah pada bulan ke-4.

Jawapan 09/14/2016 16:39
Helo! Mungkin pengaktifan semula VEB dengan latar belakang proses yang tidak jelas. Adalah masuk akal untuk mengeluarkan darah penuh, alt, hiv, ultrasound, aslo, rf, srb.

# Olga 09/20/2016 22:19
Helo! Tolong beri nasihat mengenai hasilnya.
anti - CMV IgG 73.0 unit / ml
anti - CMV IgM ditolak.
anti-EBV IgG-EA (putih awal) = 6.0 - positif)
anti-CMV IgM ditolak.
anti-EBV IgG-EBNA (racun putih) 456.0 (> 20 - positif)
anti-EBV IgM-VCA (caps.be L.) 10.2 (1.00 dikesan)
Pada Ag nuklear virus IgE Eb IgG (EBV NAIgG) -21.18 (normal> 1.00 dikesan) Adakah bahaya.

Jawapan 11/07/2016 01:48
Julia: Helo! tulis norma, data baji, aduan dengan lebih jelas.

# Julia 11/07/2016 12:06
Keputusan -AT to Epstein-Barr IgM protein kapsid (EBV VCAIgm) -0.88 (norma 1.00 dikesan)
Antigen nuklear atom virus IgG Eb (EBV NAIgG) -21.18 ((norma 1.00 dikesan) Ujian darah am-hemoglybin-158, sel darah merah 5.04, sel darah merah rata-rata-86.7, hemoglobin rata-rata dalam eritrosit-31.3, kepekatan purata eritrosit hemoglobin-362, eritrosit-10.9 lebar taburan, trombus-eritrosit-279, trombus-ocrit-0.16, isipadu rata-rata platelet-5.7, trombosit-16.7 yang diedarkan, oosit tasik-5.6, bacillus neutral -1, segmen neutrofi oader-55, eszofi ly-3, limfosit -38, monosit-3, hemokrit wanita-43.7, dengan e-6! Parameter ujian darah jika dibandingkan dengan yang sebelumnya walaupun selama 3 tahun, mereka lebih kurang sama ! CRP-1, LDH-234 (norma dewasa-225-45 0)! Ultrasound rongga perut berada dalam had normal! Suhu kadang-kadang meningkat kepada 37.1, dan bukan peningkatan ketara dalam kelenjar getah bening di leher, ketiak dan selangkangan! Kami memerhatikan ahli onkologi beberapa kali berkata ini adalah kebiasaan! Di pangkal paha 18x6 mm (yang terbesar)! Sebelum ini, mereka lebih kecil, tetapi saya selalu menyentuh mereka. Doktor mengatakan bahawa mereka meningkat kerana ini. Ogii-hemotology, adakah uzi- mengatakan semuanya berada dalam had normal! Terdapat masalah dalam ginekologi dan endometer. Saiz kecil dan di sisi ini, kelenjar getah bening di pangkal paha membesar di sebelah kanan! Saya menguji HIV, cytomegalov jesus, tawon toxiplasma, herpes dan jangkitan kelamin - semuanya neg. Saya benar-benar ingin melahirkan anak kedua. tetapi sangat menakutkan.

Jawapan 11/08/2016 01:23
Julia: Helo! Pengangkutan VEB yang tidak aktif, tidak ada risiko.

# Anastasia 11/07/2016 16:46
Helo!
Saya merancang kehamilan, hasil analisisnya adalah: Penanda serologi jangkitan: antibodi terhadap EBV (EBV), tidak ada IgM yang dikesan, antibodi terhadap EBV (VCA), IgG 67.76, unit Pengukuran KP. (kurang dari 0,75 tidak dikesan, 0,75-1,00 sungai. ulangi, 1,00 antibodi dikesan).
Bimbang dengan kesakitan yang hampir berterusan di nasofaring, di langit (bukan di mulut, tetapi di nasofaring) sejak Ogos. Mereka merawatnya sebisa mungkin dan mustahil dari hidung berair, termasuk antibiotik Augmentin (sebelumnya Staphylococcus aureus disemai, mereka memikirkannya), tetapi rasa sakit tidak hilang, atau menjadi kering. Pelepasan yang ditelan terus-menerus, sehingga baru-baru ini, dahak bahkan tidak terpisah, terdapat perasaan objek asing di nasofaring. Selain sakit pada nasofaring, kerongkong secara berkala menjadi radang, dan kali terakhir saya perhatikan di satu tempat di sebelah amandel (di sisi yang sama dengan sakit di nasofaring) beberapa papula putih, yang kemudian mengempis dan menjadi bintik-bintik putih, kemudian hilang ( setelah dibilas dengan minyak pokok teh). Ini mungkin merupakan manifestasi dari VEB?

VEB dikesan pada bulan Julai tahun ini, namun, saya tidak lulus analisis yang diminta oleh doktor: VEB IgG kepada hipertensi nuklear (EBNA) 13.8 ++ (lebih daripada 1.00 antibodi dikesan); virus herpes simplex jenis VI IgG 9.13 ++ (pekali. positif.) (lebih daripada 1.15 antibodi dikesan). Selepas itu, saya minum Valvira (2 tablet. Dua kali sehari selama 10 hari, kemudian satu hingga sebulan).

Bolehkah saya merancang kehamilan atau adakah saya memerlukan rawatan? Sekiranya demikian, adakah cukup untuk mengambil Valvir sekali lagi (seperti yang dinasihatkan oleh doktor keluarga) atau adakah ubat lain diperlukan? (Saya masih menyusu pada separuh kedua malam, bolehkah ini memberi kesan?) Saya mempunyai sebilangan besar doktor, yang terakhir memakai adenoiditis, kata Protargol dan Miramistin untuk menetes. Saya juga membuat ujian darah klinikal umum, jika perlu, saya akan membawanya. Terima kasih terlebih dahulu!

suhu semasa eksaserbasi tekak diturunkan: 35.6-35.8. Saya mempunyai suhu normal 36.6
Kajian hematologi
ESR 3 mm / jam (norma 0-20)
Dibuat mengikut kaedah Westergren
Sel darah merah 4.40, unit rev. 10 * 12 / l (norma 3.92-5.08)
Hemoglobin 138 g / l (norma 119-146)
Hematokrit 41.0% (norma 36.6 - 44.0)
Purata jumlah sel darah merah (MCV) adalah 92.0 fl (norma 82.9-98.0)
Rata-rata kandungan hemoglobin dalam sel darah merah (MCH) adalah 31.1 pg / cl 27.0-32.3
Kepekatan purata Hb dalam sel darah merah (MCHC) adalah 33.7 g / dl (normal 31.8-34.7)
Lebar relatif pengedaran eritrum. Volume (st. Deviation) 43.0 fl (norma 38.2-49.2)
Lebar relatif pengedaran eritrum. Isipadu (pekali variasi) 12.9% (norma 12.1-14.3)
Platelet 215 - unit. 10 * 9 / l (norma 173-390)
Isipadu purata platelet (MPV) ialah 10.0 fl (normal 9.1-11.9)
Thrombocrit (PCT) 0,22% (norma 0,18-0,39)
Berkaitan dengan lebar taburan. isipadu platelet (PDW) 11.7% (norma 9.9-15.4)
Sel darah putih 5.91 - unit. 10 * 9 / l (norma 4.49-12.68)
Neutrofil 3.11 - unit 10 * 9 / l (norma 2.10-8.89)
Neutrofil% 52.60% (normal 42.90-74.30)
Eosinofil 0.24 - unit. 10 * 9 / l (norma 0.01-0.40)
Eosinofil% 4.1% (normal 0.2-5.3)
Basofil 0.03 - unit. 10 * 9 / l (norma 0.01-0.07)
Basofil% 0.5% (normal 0.1-1.0)
Monosit 0.59 - unit. 10 * 9 / l (norma 0.25-0.84)
Monosit% 10.0% (norma 4.2 - 11.8)
Limfosit 1.94 - unit 10 * 9 / l (norma 1.26-3.35)
Limfosit% 32.8% (norma 18.3-45.7)

Jawapan 11/08/2016 01:24
Anastasia: Helo! Pembawa VEB Tidak Aktif, Tidak Perlu.

#Catherine 11/07/2016 17:29
Helo! BANTUAN sila huraikan analisis. Kanak-kanak itu berumur 4,5 tahun, bimbang dengan batuk kering yang berpanjangan. Pada mulanya terdapat sedikit batuk selama beberapa minggu, dan sekarang batuk semakin meningkat.
Hasil kajian:
EBV IgM -VCA -negatif
EBV IgG-VCA -195 u / ml (20 positif.
Ujian darah klinikal:
Hematokrit 38.7
Hemoglobin 13.5
Sel darah merah 5.06
MCV 76.
RDW 12.8
MCH 26.7
MCHC 34.9
Platelet 322
Sel darah putih 8.09
Neutrofil 50.4
Limfosit% 42
Monosit 5.8
Eosinofil 1.4
Basofil 0.4
Neutrofil 4.08
ESR 6

Jawapan 11/08/2016 01:25
Catherine: Helo! Tidak ada patologi, web tidak aktif. Serahkan najis ke i / worm dan mudah. 3 kali di makmal SES, IFA untuk 4 helminths-pane, lakukan FLG.

# Julia 11/07/2016 18:04
Saya lupa menulis peraturan kepada anda. keputusan -AT to Epstein-Barr IgM protein kapsid (EBV VCAIgm) -0.88 (norma 1.00- dikesan)
Pada virus nuklear Ag IgG virus Eb (EBV NAIgG) -21.18 (norma 1.00 - dikesan)

# Julia 11/07/2016 18:21
Protein EBV VCA igm capsid (saya mempunyai hasil 0,88) NORMS-0,50 tidak dijumpai, 0,50 -1,00-garis batas y,> 1,00 dijumpai! dan At to nuklear Ar EBV NAigG (saya mempunyai hasil 21.18) -NORM N1.00 dikesan! Analisis dan aduan ditulis sedikit lebih tinggi. Maaf kerana saya tidak berjaya menulis semuanya sekaligus..

Jawapan 11/08/2016 01:26
Julia, hai! Tidak ada aktiviti web.

#Catherine 11/08/2016 17:19
Pavel Andreyevich, tolong bantu. Kanak-kanak 2.4g. Sejak akhir Ogos dia selalu sakit. 5 hari, suhu sekitar 39, tekak, hidung berair. Selama seminggu maksimum kami kekal sihat di rumah, kemudian 2-3 hari di tadika dan berulang lagi. Pada akhir bulan September, mereka berada di hospital dengan urtikaria yang teruk, antihistamin menetes. Tetapi pada akhirnya, ahli gastroenterologi dan ahli alergi mengatakan bahawa itu adalah jangkitan usus. Plus, hati dan kelenjar getah bening di leher membesar. Saya pergi ke tadika dalam kumpulan sambilan, saya pergi tahun lalu, jadi saya rasa ia tidak berkaitan.
Semua ujian yang mungkin dilalui:
SEBAGAI:
WBC (sel darah putih) 4.5 10 ^ 9 / L
RBC (sel darah merah) 4.25 10 ^ 12 / L
HGB (hemoglobin) 112.0 g / l
HCT (hematokrit) 32.5%
MCV (jumlah isipadu sel darah merah) 76.5 fl
MCH (bermaksud sel darah merah HGB) 26.4 pg
MCHC (kepekatan purata HGB dalam sel darah merah) 345 g / l
PLT (platelet) 221 10 ^ 9 / L
RDW (taburan sel darah merah mengikut isipadu) 14.0%
PDW (taburan isipadu platelet) 11.2 fl
MPV (jumlah platelet min) 10.1 fl
PCT (trombokrit) 0.22%
NEUT (neutrofil) 0,49 * 10 ^ 9 / l
LYMPH (limfosit) 3.35 10 ^ 9 / L
MONO (monosit) 0.6 10 ^ 9 / l
EOS (eosinofil) 0,04 10 ^ 9 / l
BASO (Basophils) 0.00 10 ^ 9 / L
Tikam 2%
Terpisah 9 *%
LYMPH (limfosit) 75 *%
MONO (monosit) 13 *%
EOS (eosinofil) 1%
BASO (basofil) 0%
ESR (kadar pemendapan eritrosit) Kaedah Westergren 20 * mm / jam
Biokimia:
Jumlah protein 67.7 g / l
25-OH Vitamin D 53.85 ng / ml
ALT 14.7 U / L
AST 37.3 U / L
Glukosa 4.7 mmol / L
MAKLUMAT:
RPGA dengan diagnostik yersiniosis (ulosis Y. spseudotuberc),
RPGA dengan diagnostik disenterik (S.flexneri 1-5),
RPGA dengan diagnostik isenterik (S.flexneri 6),
RPGA dengan diagnostik disenterik (S. sonnei),
RPGA dengan diagnostik Yersinia (Y.enterocoliti ca 03),
RPGA dengan diagnostik Yersinia (Y.enterocoliti ca 09),
RPGA dengan diagnostikum O-complex salmonella,
RPHA dengan diagnostik salmonella dan kumpulan (kumpulan A),
RPHA dengan diagnostik salmonella dan kumpulan (kumpulan B),
RPHA dengan diagnostik salmonella dan kumpulan (kumpulan C),
RPHA dengan diagnostik salmonella dan kumpulan (kumpulan D),
RPGA dengan salmonella dan diagnostik kumpulan (kumpulan E) - semua ini negatif
PENANAMAN MICROFLORA
Mikroorganisma diserlahkan:
1. Staphylococcus aureus pertumbuhan sederhana
2. Alfa hemolitik Streptococcus pertumbuhan yang banyak
3. Pertumbuhan tidak banyak Streptococcus Hemolitik
Kajian alergi:
Antibodi terhadap opisthorchiasis secara negatif
Antibodi terhadap trichinosis secara negatif
Antibodi terhadap echinococcosis secara negatif
Antibodi toksocariasis adalah negatif
Antigen kepada cacing bulat secara negatif
Antibodi terhadap Giardia 4.2 IU / ml
Diagnosis penyakit berjangkit:
Antibodi terhadap virus Herpes jenis 1-2 IgM

Jawapan 11/08/2016 19:02
Ekaterina: Sepertinya jangkitan virus, ada baiknya melakukan ujian darah PCR untuk VEB, CMV, herpes jenis 6, tinja untuk I / worm dan sederhana. 3 kali di makmal SES.

#Catherine 11/08/2016 20:22
Herpes jenis 6 sudah sakit kira-kira 6 bulan. Pada VEB dan CMV, analisis akan muncul di sini apabila mesej ditambahkan. KAL berlalu 1 kali pada abad ke-21, analisisnya negatif. Tetapi pakar pediatrik masih mengatakan minum Nemazole selama 4 hari, sekarang ada rehat 7 hari dan kemudian 4 hari lagi. Adakah masuk akal untuk mengambil tinja yang sudah minum nemazole?
Antibodi ke Cytomegalovirus U (CMV) IgM Muat lebih banyak

Virus Epstein-Barr

Penyakit ini, biasanya disebut "dicium," tidak ada hubungannya dengan jangkitan kelamin. Virus, yang merupakan pembawa 90% penduduk dunia, dianggap kurang difahami. Baru sekarang virus Epstein-Barr (VEB) mendapat "kemasyhuran". Sebilangan besar orang dewasa mempunyai kekebalan terhadap EBV, kerana mereka sakit pada masa kanak-kanak atau remaja. 9 daripada 10 orang dewasa yang bersentuhan dengan kanak-kanak berpotensi menjangkiti dia.

Apa itu virus Epstein-Barr

Jangkitan EBV atau EBV adalah herpes jenis 4, tergolong dalam keluarga virus herpes, dan menyebabkan mononukleosis berjangkit. Nama itu diterima untuk menghormati ahli virologi yang menemuinya pada tahun 1964. Penting untuk mengetahui bagaimana agen penyebab dihantar untuk mematuhi langkah-langkah keselamatan. Jalan jangkitan adalah melalui udara, sumber jangkitan adalah seseorang, virus ini disebarkan dengan hubungan yang sangat dekat, lebih sering dengan ciuman. DNA virus Epstein-Barr dalam kajian makmal yang terdapat pada air liur.

Apakah bahaya patogen ini? Menembusi ke dalam tisu limfoid, ia mempengaruhi kelenjar getah bening, tonsil, limpa dan hati. Kumpulan risiko jangkitan adalah kanak-kanak berumur satu tahun. Pada kanak-kanak di bawah usia tiga tahun, penyakit ini sering hilang tanpa gejala, dan penyakit yang disebabkan oleh virus diaktifkan di sekolah dan remaja. Terdapat sangat sedikit kes jangkitan pada orang berusia lebih dari 35 tahun. Dalam 25% pembawa agen penyebab, zarah jangkitan selalu dijumpai di dalam air liur sepanjang hayat..

EBV menyebabkan penyakit berikut:

 • Mononukleosis berjangkit;
 • limfogranulomatosis;
 • herpes;
 • sklerosis berbilang;
 • tumor kelenjar air liur dan saluran gastrousus;
 • limfoma
 • hepatitis sistemik.

Dalam kes yang jarang berlaku, mononukleosis kronik diperhatikan, patologi berbahaya dengan komplikasi serius. Virus dan kehamilan Epstein-Barr adalah masalah yang berasingan. Jangkitan virus pada wanita hamil kadang-kadang tidak simptomatik atau mungkin berlaku sedikit, disalah anggap sebagai influenza. Sekiranya imuniti wanita semakin lemah, gambaran keseluruhan mononukleosis berjangkit diperhatikan. VEB disebarkan ke janin; ia mempengaruhi perjalanan kehamilan. Anak yang dilahirkan mungkin mengalami kerosakan pada sistem saraf, organ penglihatan, dan kelainan lain..

Gejala

Gejala utama EBV dikaitkan dengan mononukleosis berjangkit, disebut sebagai OVIEB. Tempoh inkubasi penyakit ini adalah dari 2 hari hingga 2 bulan. Pada permulaan penyakit, pesakit mengadu keletihan, malaise, sakit tekak. Pada masa ini, suhunya normal, setelah beberapa hari ia meningkat mendadak hingga 40 ° C. Gejala muncul:

 • peningkatan kelenjar getah bening di leher hingga diameter 0,5-2 cm;
 • amandel membengkak, plak bernanah di atasnya;
 • pernafasan melalui hidung terganggu;
 • limpa membesar (kadang-kadang hati).

Pada kanak-kanak

Virus Epstein-Barr pada kanak-kanak sering disertai ruam yang berlangsung hingga 10 hari dan diperburuk dengan mengambil antibiotik. Ruam dengan mononukleosis berjangkit mempunyai bentuk yang berbeza:

Pada orang dewasa

Mengakui virus pada orang dewasa tidak mudah, untuk dewasa, penyakit ini tidak biasa, pesakit ini jarang dihantar untuk analisis. Selalunya pada orang dewasa, penyakit ini laten, suhu tetap pada tahap 37.5 ° C, ada malaise umum, keletihan jangka panjang. EBV berkait rapat dengan sindrom keletihan kronik, itu adalah salah satu tanda jangkitan.

Apa yang dikatakan ujian darah untuk virus?

VEB dikesan dalam badan dengan beberapa cara, doktor menetapkan:

 • ujian darah umum yang mengesan sel mononuklear atipikal;
 • analisis biokimia;
 • kajian serologi.

Kaedah diagnostik khusus adalah PCR dan ELISA. PCR mengesan DNA virus dalam cairan tubuh, ELISA menentukan antibodi terhadap antigennya. Antigen - bahan yang asing bagi tubuh, termasuk virus. Untuk setiap molekul bermusuhan ini, sistem kekebalan tubuh kita menghasilkan antibodi yang mengenali antigen tertentu dan memusnahkannya..

Pengesanan Antibodi

Ujian positif untuk antibodi terhadap antigen mononukleosis berjangkit bermaksud bahawa tubuh melawan jangkitan. Antibodi ke kelas EBV adalah antibodi IgG dan IgM, protein imunoglobulin. Virus ini mempunyai 3 jenis antigen utama yang dikenali oleh sistem imun kita:

 • VCA - kapsid;
 • EBNA - nuklear atau nuklear;
 • EA - Antigen Awal.

Untuk antigen kapsid

Antibodi IgM terhadap protein kapsid virus, VCA, muncul pertama kali. Pengesanan mereka menunjukkan tahap awal penyakit, imunoglobulin ini adalah ciri jangkitan akut. IgM hilang dalam masa 4-6 minggu dari permulaan jangkitan primer. Sekiranya penyakit ini diaktifkan semula, antibodi akan muncul semula. IgM digantikan oleh antibodi lain terhadap VCA, IgG, ia kekal seumur hidup.

Ke antigen nuklear

Antibodi terhadap antigen nuklear pada tahap akut tidak dikesan. Sekiranya analisis menentukannya, maka penyakit ini berlangsung sekurang-kurangnya 6-8 minggu. Antigen EBNA dihasilkan apabila genom virus dimasukkan ke dalam inti sel organisma, oleh itu namanya. Analisis untuk antibodi memungkinkan bukan sahaja untuk mengesahkan jangkitan yang disebabkan oleh virus, tetapi juga untuk menentukan tahapnya.

Cara merawat virus Epstein-Barr

Tidak ada ubat khusus untuk merawat jangkitan ini. Sekiranya terdapat imuniti yang kuat, penyakit ini berlalu secara semula jadi. EBV sering dirawat seperti selesema, secara simptomatik: antipiretik, antivirus. Sekiranya penyakit ini akut, kortikosteroid diresepkan untuk menyembuhkan pesakit. Kanak-kanak dengan VEB ditetapkan:

 • "Arbidol", "Cycloferon" (mereka juga diterima oleh pesakit dewasa).

Di kompleks agen terapi, imunoglobulin manusia digunakan. Sekiranya penyakit itu ringan, anda tidak perlu pergi ke hospital. Dalam tempoh kenaikan suhu, disyorkan:

 • pematuhan dengan rehat tempat tidur;
 • minuman suam yang kaya dengan vitamin;
 • berkumur dengan antiseptik, penanaman hidung dengan ubat vasokonstriktor;
 • menurunkan suhu dengan ubat;
 • pengambilan vitamin dan antihistamin;
 • diet makanan ringan.

Rawatan virus Epstein-Barr pada orang dewasa adalah sama seperti pada kanak-kanak, satu-satunya perbezaan adalah dalam dos ubat. Antibiotik digunakan sekiranya jangkitan bakteria sekunder bergabung atau timbul komplikasi. Ubat-ubatan rakyat terhadap jangkitan yang disebabkan oleh EBV juga memberi kesan positif. Untuk menyingkirkan gejala penyakit dan melemahkan virus:

 • merebus herba dan akar: chamomile, coltsfoot, ginseng, pudina;
 • echinacea: 30 tetes 3 kali sehari di dalam atau sapukan kompres pada abses;
 • minyak biji rami (diambil secara lisan);
 • penyedutan dengan bijak, kayu putih.

Sesiapa yang merawat virus dengan ubat-ubatan rakyat harus mengambil kira bahawa tubuh memerlukan penguatan tambahan. Sekiranya kompleks vitamin farmasi tidak sesuai dengan anda, masukkan jus yang baru diperah dalam makanan: sayur-sayuran, buah-buahan. Memperkaya diet anda dengan asid lemak, salmon dan trout mengandungi banyak dari mereka. Selepas penyakit ini, penting untuk makan makanan seimbang, untuk mengelakkan tekanan dan tekanan mental..

Video: Komarovsky mengenai gejala dan rawatan virus Epstein-Barr

Elakkan bersentuhan dengan pembawa EBV hampir tidak realistik, dan pencegahan penyakit adalah untuk memperkuat sistem imun. Orang dewasa berpeluang 95% bahawa dia telah mengalami mononukleosis berjangkit. Adakah mungkin sakit lagi, dan bagaimana melindungi anak dari jangkitan ini secara maksimum? Secara terperinci mengenai jangkitan, gejala dan rawatan virus itu memberitahu pakar pediatrik terkenal Evgeny Komarovsky.

Ujian Antibodi Epstein-Barr

Ujian darah untuk antibodi ditetapkan dengan kerap. Mereka membolehkan anda mengenal pasti lesi virus dan bakteria badan, walaupun ia tidak simptomatik. Ujian darah untuk antibodi terhadap virus Epstein-Barr dilakukan sesuai dengan indikasi dan tidak termasuk dalam paket tindakan yang disediakan oleh pemeriksaan perubatan rutin.

Apa antibodi terhadap virus Epstein-Barr (EBV)?

Ejen penyebabnya tergolong dalam kumpulan virus herpes

Virus Epstein-Barr tergolong dalam kumpulan virus herpes. Ia mempengaruhi sistem limfa, membran mukus, sistem saraf pusat dan hampir semua organ dalaman. Gejala dengan lesi tidak berlaku, dan seseorang tidak mengesyaki jangkitan. Menurut statistik antarabangsa, setiap 9 dari 10 orang dijangkiti atau sebelumnya dijangkiti virus.Jika kekebalan pada masa jangkitan dalam keadaan baik, maka VEB hancur sepenuhnya dan kekebalan seumur hidup terhadap jangkitan terbentuk.

Antibodi terhadap virus dihasilkan oleh sistem imun manusia. Mereka adalah imunoglobulin (sejenis protein khas) yang dihasilkan oleh sel oleh limfosit. Tujuan mereka adalah mengikat antigen virus. Untuk setiap antigen, tubuh menghasilkan antibodi sendiri, sebab itulah ketika menganalisis kehadiran protein tertentu, adalah mungkin untuk mewujudkan jangkitan dengan pelbagai jangkitan.

Apakah bahaya jangkitan EBV??

Jangkitan Boleh Mencetuskan Sklerosis Berbilang

Bahaya virus terletak pada kenyataan bahawa ia menyebabkan penurunan imuniti dan mungkin menjadi sebab utama untuk memulakan perkembangan patologi autoimun dan diabetes. Jangkitan boleh menyebabkan kecacatan kongenital pada anak. Menurut doktor, jangkitan EBV mungkin adalah sebab mengapa patologi berbahaya berikut berkembang:

 • sklerosis berbilang,
 • lesi onkologi,
 • alahan akut yang teruk.

Di samping itu, kerana kesan pada fungsi sistem kekebalan tubuh, virus ini menyebabkan pertahanan semula jadi tubuh menjadi lemah. Ini membawa kepada komplikasi penyakit yang ketara dan meningkatkan risiko komplikasi kebanyakan patologi dan juga kecederaan ringan..

Petunjuk untuk kajian

Sering ARI - keterangan analisis

Ujian darah dilakukan untuk mengetahui adanya antibodi terhadap EBV hanya berdasarkan petunjuk. Yang utama adalah:

 • kehadiran gejala yang mengesyaki mononukleosis bersifat berjangkit, yang selalu menyertai kekalahan EBV;
 • jangkitan virus yang kerap seperti selesema dan jangkitan pernafasan akut;
 • tonsilitis, yang berkembang 3 kali setahun atau lebih kerap;
 • selsema, di mana selalu terdapat peningkatan ketara dalam ukuran kelenjar getah bening dan peningkatan suhu ke nilai tinggi;
 • peningkatan tunggal dalam kelenjar getah bening, kelenjar dan adenoid;
 • tempoh perancangan kehamilan;
 • kehadiran barah;
 • Pengesanan HIV.

Bagaimana persediaan untuk belajar

Pada malam sebelum ujian adalah untuk mengurangkan aktiviti fizikal.

Untuk mendapatkan ketepatan data maksimum dalam analisis, persiapan untuk kajian diperlukan, yang terdiri dari yang berikut:

 • penolakan sebarang ubat sehari sebelum pendermaan darah;
 • penolakan alkohol dan produk tembakau sehari sebelum analisis;
 • pengurangan tekanan fizikal dan emosi 12 jam sebelum penghantaran bahan;
 • penolakan makanan 12 jam sebelum analisis.

Sekiranya persiapan khusus diperlukan untuk indikasi individu, cadangan diberikan oleh doktor yang menetapkan ujian darah untuk antibodi.

Kaedah untuk mengesan antibodi terhadap EBV

Antibodi dapat dikesan menggunakan beberapa kaedah.

Pelbagai kaedah dapat digunakan untuk mengesan antibodi terhadap virus..

Antibodi heterofilik

Dengan kaedah ini, antibodi heterofilik spesifik terhadap EBV ditentukan oleh penyatuan dengan sel darah merah dari darah seekor domba jantan, seekor lembu jantan atau seekor kuda, yang menjalani rawatan khusus. Pengesanan jenis antibodi ini dapat dilakukan dalam tempoh enam bulan dari saat jangkitan seseorang. Kajian ini dilakukan pada orang dewasa dan memberikan ketepatan hingga 99%. Bagi kanak-kanak, ketepatan kajian sedemikian hanya 30%.

Kajian serologi

Ujian serologi bermaklumat setelah 14 hari

Dengan kaedah ini, antibodi khusus terhadap virus diasingkan dari serum darah. Setelah dijangkiti dengan mononukleosis, kehadiran antibodi terhadap EBV dikesan 2 minggu selepas jangkitan. Uji imunosorben berkaitan enzim dilakukan semasa kajian, serta kaedah pendarfluor antikomplementari dan pendarfluor tidak langsung digunakan..

Antibodi kepada antigen awal

Antigen awal dan antibodi terhadapnya muncul pertama setelah jangkitan. Antigen hanya terdapat pada limfosit B dan berada di sitoplasma mereka. Pengesanan protein seperti itu dapat dilakukan walaupun dalam tempoh inkubasi. Pengesanan antibodi ini dapat dilakukan dalam masa 6 bulan dari saat jangkitan.

Antibodi kepada antigen kapsid

Antibodi terhadap antigen kapsid berterusan seumur hidup

Pengesanan antibodi terhadap antigen ini adalah hasil diagnostik yang berharga. Mereka hadir sepanjang hidup, yang memungkinkan untuk mengenal pasti pesakit dengan virus walaupun setelah sekian lama dari saat jangkitan. Selepas jangkitan, antibodi ditentukan hanya dari 2 bulan. Kehadiran antibodi ini menunjukkan daya tahan terhadap EBV.

Antibodi kepada Antigen Nuklear

Untuk mengesan antibodi terhadap antigen ini hanya mungkin dilakukan pada peringkat akhir. Mereka menunjukkan bahawa proses pemulihan aktif telah bermula, tetapi virus masih ada di dalam badan. Setelah sakit untuk waktu yang lama, hasil ujian antibodi terhadap antigen nuklear mungkin tetap positif..

Menyatakan hasilnya

Doktor menafsirkan keputusan ujian

Penyahsulitan data yang diperoleh sebagai hasil analisis dilakukan oleh doktor yang hadir. Pekerja makmal tidak berhak menasihati seseorang mengenai hasilnya, dan semua yang mereka katakan hanya boleh dianggap sebagai pernyataan petunjuk, tetapi bukan pendapat perubatan.

Hasil positif palsu

Tidak ada kaedah yang tepat 100%. Oleh kerana itu, keputusan positif yang salah adalah mungkin. Sebab utama fenomena ini adalah pelanggaran dalam persiapan kajian dan analisis sejurus selepas penyakit. Virus herpes lain juga boleh memutarbelitkan data..

Epstein-Barr Virus (NA IgG) -past jangkitan (Epstein-Barr Virus Nuclear Antigen IgG, EBNA IgG) (dalam serum)

Di mana: Tonus

Masa utama: 4 hari bekerja

+ Bahan pagar 200 gosok.

+ Analisis pagar di rumah pada orang dewasa (hanya Nizhny Novgorod) 200 gosok.

Virus Epstein-Barr (virus herpes manusia kumpulan 4 manusia) adalah mikroorganisma yang menjangkiti limfosit B dan menyebabkan penyakit berjangkit akut pada manusia - mononukleosis berjangkit. Virus ini juga dikaitkan dengan berlakunya penyakit onkologi - karsinoma nasofaring, penyakit Hodgkin, limfoma Burkitt, leukoplakia berserat, dll..

Virus Epstein-Barr tersebar luas - di banyak negara lebih daripada 95 peratus penduduk telah dijangkiti virus tersebut dan mempunyai antibodi terhadapnya. Jangkitan virus berlaku lebih kerap pada masa kanak-kanak dan remaja.

Virus Epstein-Barr menular dari orang ke orang, paling sering ia berlaku melalui air liur. Menembusi epitelium rongga mulut, kelenjar air liur, dan tekak, virus memasuki peredaran sistemik, setelah itu menembusi limfosit B dan merangsang pembiakannya. Dalam kes ini, terdapat peningkatan kelenjar getah bening, amandel, limpa. Sekiranya imuniti manusia normal, tubuh secara beransur-ansur dibebaskan dari virus dan gambaran klinikalnya akan hilang. Virus Epstein-Barr mampu tertinggal secara laten di dalam badan dan diaktifkan semula secara asimtomatik dengan penurunan imuniti.

Dalam keadaan imunodefisiensi (terapi imunosupresif, pada orang yang dijangkiti HIV), mikroorganisma boleh menyebabkan barah. Jangkitan primer biasanya berlaku tanpa gejala klinikal atau dimanifestasikan oleh radang amandel, faringitis.

Tempoh inkubasi mononukleosis berjangkit adalah 4-6 minggu.

Tempoh prodromal dicirikan oleh penampilan myalgia, keletihan, malaise. Kemudian, terdapat peningkatan suhu, peningkatan kelenjar getah bening, sakit tekak, hepatosplenomegali. Mungkin terdapat ruam pada lengan dan batang badan. Gejala ini boleh berlanjutan selama dua hingga empat minggu..

Ujian darah untuk penyakit ini dicirikan oleh kemunculan sel mononuklear atipikal (lebih daripada 10 peratus). Juga dalam kajian makmal, pelanggaran fungsi hati dikesan..

Epstein-Barr NA IgG - antibodi yang menunjukkan jangkitan masa lalu atau jangkitan kronik yang disebabkan oleh virus ini. Antibodi IgG terhadap antigen nuklear virus Epstein-Barr dalam kes yang sangat jarang dikesan semasa jangkitan akut. Imunoglobulin ini muncul 4-6 bulan selepas jangkitan (walaupun patologi berjalan dalam bentuk yang terhapus), setelah itu mereka dapat dikesan seumur hidup. Epstein-Barr NA IgG adalah penanda jangkitan pes. Jangkitan yang lalu adalah jangkitan EBV laten kronik yang berlaku pada orang yang sihat..

Antigen nuklear (NA) ditemukan di semua sel yang telah diubah oleh mikroorganisma ini, termasuk sel-sel tumor yang muncul di bawah pengaruh virus ini..

Untuk diagnosis yang tepat, perlu menentukan IgG kepada beberapa antigen: antigen virus capsid (VCA), antigen awal (EA) dan antigen nuklear (NA). Ini akan membolehkan doktor untuk mengetahui sama ada penyakit ini berlaku, baru-baru ini atau yang lalu.

Sekiranya virus NA IgG ke Epstein-Barr tidak ada, tetapi IgM dapat dikesan, ini menunjukkan jangkitan utama.

Analisis positif virus NA IgG ke Epstein-Barr dan pengesanan peningkatan tahap antibodi AE mungkin menunjukkan peningkatan jangkitan laten. Sebagai peraturan, dengan jangkitan masa lalu, IgG ke antigen kapsid dan antigen nuklear dikesan.

Latihan khas tidak diperlukan. Tidak digalakkan makan 4 jam sebelum mengambil darah.

 • Pengesahan diagnosis mononukleosis berjangkit yang disyaki
 • Penentuan tahap jangkitan EBV semasa
 • Pemeriksaan pesakit barah dan pesakit dengan penyakit limfoproliferatif yang mungkin terjadi akibat jangkitan virus Epstein-Barr

Hasil ujian positif ditentukan apabila:

 • Jangkitan VEB lebih awal (lebih daripada enam bulan telah berlalu)
 • Pengaktifan Semula Jangkitan
 • Pengaktifan jangkitan EBV kronik

Hasil ujian negatif ditentukan dalam kes berikut:

 • Tiada jangkitan EBV
 • Darah diambil semasa tempoh inkubasi atau jangkitan awal..

Tafsiran hasil dilakukan mengikut keputusan semua ujian untuk antibodi terhadap antigen virus Epstein-Barr: NA IgG (antigen nuklear), antigen EA IgG awal, antigen kapsul VCA IgG dan IgM.

Antigen antibodi kapsid virus Epstein-Barr IgG, EBV VCA IgG

Penerangan

Antibodi terhadap antigen kapsid EBV VCA IgG - penanda jangkitan primer awal dan akhir.

Virus Epstein-Barr merujuk kepada virus herpes dari badan kumpulan ke-4, yang menjangkiti limfosit B manusia, menyebabkan mononukleosis berjangkit.

Selain itu, ia dikaitkan dengan perkembangan leukoplakia berserat, karsinoma nasofaring, limfoma Burkitt, penyakit Hodgkin, limfoma sel-B. Jangkitan primer sering berlaku dengan radang amandel dan faringitis ringan atau tanpa gejala.

Manifestasi klinikal mononukleosis berjangkit ditentukan pada 35-50% yang dijangkiti. Tempoh inkubasi penyakit ini adalah 4-6 minggu. Pada tempoh awal penyakit ini, jangkitan ditunjukkan oleh sakit otot, keletihan, dan kelainan umum. Kemudian mereka disertai demam, sakit tekak, kelenjar getah bening yang bengkak, limpa, dan kadang-kadang hati. Dalam beberapa kes, ruam muncul di lengan dan batang badan. Gejala berterusan selama 2–4 ​​minggu.

Virus Epstein-Barr selamat untuk wanita hamil dan janin. Pada bayi, kanak-kanak kecil - mononukleosis jarang berkembang. Anti ebv igm vca - bahagian bakteria atau virus di mana sel-sel sistem kekebalan tubuh mengenali objek ini sebagai benda asing, disebut antigen (epitope).

EBV VCA IgG

Antibodi kelas IgM ke kompleks antigenik kapsid virus Epstein-Barr adalah ciri dari tempoh awal jangkitan dan yang kemudian. Mereka muncul pada fasa awal penyakit dan hilang dalam 4-6 minggu dari permulaan jangkitan primer akut. Jenis antibodi ini juga dikesan semasa pengaktifan semula (penyambungan semula) jangkitan. Hasil negatif pada antibodi IgG terhadap Epstein-Barr untuk gejala yang merupakan ciri mononukleosis berjangkit menunjukkan etiologi penyakit yang berbeza.

Hasil positif mengesahkan bahawa pesakit pernah dijangkiti, sakit dan kini menjadi pembawa asimtomatik. Pada dasarnya, antibodi ini bertindak sebagai sel memori yang serupa dengan yang terbentuk setelah jangkitan atau vaksinasi. Sekiranya peningkatan jumlah antibodi dikesan, ini menunjukkan pengaktifan semula jangkitan..

Petunjuk:

 • pengesahan makmal mengenai diagnosis sekiranya terdapat kecurigaan klinikal terhadap mononukleosis berjangkit akut;
 • penilaian tahap jangkitan semasa;
 • diagnosis penyakit limfoproliferatif dan onkologi yang berkaitan dengan virus Epstein-Barr.
Latihan
Dianjurkan untuk menderma darah pada waktu pagi, dari 8 hingga 12 jam. Darah diambil semasa perut kosong, setelah berpuasa selama 4-6 jam. Ia dibenarkan menggunakan air tanpa gas dan gula. Lebihan makanan harus dielakkan pada malam kajian..

Tafsiran Hasil
Unit: UE *

Hasil positif akan disertakan dengan komen tambahan yang menunjukkan pekali positif sampel (KP *):

 • KP> = 11.0 - positif;
 • Koefisien positif (KP) adalah nisbah kepadatan optik sampel pesakit dengan nilai ambang. KP - pekali positif, adalah petunjuk universal yang digunakan dalam enzim immunoassay. KP mencirikan tahap positif sampel ujian dan mungkin berguna kepada doktor untuk interpretasi keputusan yang betul. Oleh kerana pekali positif tidak berkorelasi secara linear dengan kepekatan antibodi dalam sampel, tidak disarankan untuk menggunakan CP untuk pemantauan dinamis pesakit, termasuk memantau keberkesanan rawatan.

Antibodi terhadap antigen kapsid virus Epstein-Barr (anti-EBV-VCA), IgG

Kos perkhidmatan:690 gosok. * Pesan
Tempoh pelaksanaan:1 - 2 cd.Untuk memesanTempoh yang dinyatakan tidak termasuk hari pengambilan biomaterial

Sekurang-kurangnya 3 jam selepas makan terakhir. Anda boleh minum air tanpa gas.

Kaedah Penyelidikan: IFA

Antibodi IgG terhadap antigen kapsid, penanda jangkitan virus Epstein-Barr, dihasilkan bermula dari minggu ke-3 penyakit ini dan bertahan lama untuk pemulihan. Virus Epstein-Barr (EBV), atau virus herpes simplex jenis 4 - virus limfoproliferatif yang mengandungi DNA dari keluarga Herpesviridae. EBV adalah tropik ke B-limfosit. Virus ini mampu menjangkiti sel-sel epitelium dari mulut dan nasofaring, tubulus kelenjar air liur dan timus, dan mempengaruhi monosit darah periferal. Punca jangkitan adalah orang yang sakit atau pembawa. Laluan penularan: udara, genital, parenteral, transplacental. VEB adalah agen penyebab mononukleosis berjangkit, limfoma Burkitt dan karsinoma nasofaring, dan sumbangan untuk perkembangan sindrom keletihan kronik juga diperhatikan. Dalam kebanyakan kes, jangkitan EBV kanak-kanak akut tidak simptomatik. Pada remaja dan orang muda (biasanya hingga 20-25 tahun) orang, jangkitan pada kebanyakan kes menyebabkan perkembangan mononukleosis berjangkit.

INDIKASI UNTUK PENYELIDIKAN:

 • Diagnosis jangkitan virus Epstein-Barr bersamaan dengan pengenalpastian penanda lain.

TAFSIRAN HASIL:

Nilai rujukan (pilihan norma):

ParameterTafsiran (pekali positif)
Antibodi terhadap antigen kapsid virus Epstein-Barr (anti-EBV-VCA), IgG
 • 1.2 - dikesan

Tafsiran dilakukan bersama dengan hasil penentuan penanda jangkitan lain. Pengesanan IgG anti-VCA hanya menunjukkan penyakit.

Tafsiran hasil pengesanan kompleks AT di VEBI [oleh Hess, 2004]

TafsiranDI VCADI EA IgGDI NA IgG
gMIgG
Tiada jangkitan----
Jangkitan primer yang sangat awal+---
Jangkitan primer awal+++-
Jangkitan primer lewat+/-+-/++
Jangkitan yang lalu-+-+
Pengaktifan semula+/-+++

Kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa penafsiran hasil penyelidikan, diagnosis, dan penunjukan rawatan, sesuai dengan Undang-undang Persekutuan No. 323-ФЗ "Mengenai Dasar-dasar Melindungi Kesihatan Warga di Persekutuan Rusia" 21 November 2011, harus dilakukan oleh seorang doktor dengan pengkhususan yang sesuai.

"[" serv_cost "] => string (3)" 690 "[" cito_price "] => NULL [" parent "] => string (2)" 25 "[10] => rentetan (1)" 1 "[ "had"] => NULL ["bmats"] => tatasusunan (1) < [0]=>susunan (3) < ["cito"]=>string (1) "N" ["own_bmat"] => string (2) "12" ["name"] => tali (31) "Darah (serum)" >>>

Biomaterial dan kaedah penangkapan yang ada:
JenisDalam pejabat
Darah (serum)
Persediaan untuk kajian ini:

Sekurang-kurangnya 3 jam selepas makan terakhir. Anda boleh minum air tanpa gas.

Kaedah Penyelidikan: IFA

Antibodi IgG terhadap antigen kapsid, penanda jangkitan virus Epstein-Barr, dihasilkan bermula dari minggu ke-3 penyakit ini dan bertahan lama untuk pemulihan. Virus Epstein-Barr (EBV), atau virus herpes simplex jenis 4 - virus limfoproliferatif yang mengandungi DNA dari keluarga Herpesviridae. EBV adalah tropik ke B-limfosit. Virus ini mampu menjangkiti sel-sel epitelium dari mulut dan nasofaring, tubulus kelenjar air liur dan timus, dan mempengaruhi monosit darah periferal. Punca jangkitan adalah orang yang sakit atau pembawa. Laluan penularan: udara, genital, parenteral, transplacental. VEB adalah agen penyebab mononukleosis berjangkit, limfoma Burkitt dan karsinoma nasofaring, dan sumbangan untuk perkembangan sindrom keletihan kronik juga diperhatikan. Dalam kebanyakan kes, jangkitan EBV kanak-kanak akut tidak simptomatik. Pada remaja dan orang muda (biasanya hingga 20-25 tahun) orang, jangkitan pada kebanyakan kes menyebabkan perkembangan mononukleosis berjangkit.

INDIKASI UNTUK PENYELIDIKAN:

 • Diagnosis jangkitan virus Epstein-Barr bersamaan dengan pengenalpastian penanda lain.

TAFSIRAN HASIL:

Nilai rujukan (pilihan norma):

ParameterTafsiran (pekali positif)
Antibodi terhadap antigen kapsid virus Epstein-Barr (anti-EBV-VCA), IgG
 • 1.2 - dikesan

Tafsiran dilakukan bersama dengan hasil penentuan penanda jangkitan lain. Pengesanan IgG anti-VCA hanya menunjukkan penyakit.

Tafsiran hasil pengesanan kompleks AT di VEBI [oleh Hess, 2004]

TafsiranDI VCADI EA IgGDI NA IgG
gMIgG
Tiada jangkitan----
Jangkitan primer yang sangat awal+---
Jangkitan primer awal+++-
Jangkitan primer lewat+/-+-/++
Jangkitan yang lalu-+-+
Pengaktifan semula+/-+++

Kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa penafsiran hasil penyelidikan, diagnosis, dan penunjukan rawatan, sesuai dengan Undang-undang Persekutuan No. 323-ФЗ "Mengenai Dasar-dasar Melindungi Kesihatan Warga di Persekutuan Rusia" 21 November 2011, harus dilakukan oleh seorang doktor dengan pengkhususan yang sesuai.

Dengan terus menggunakan laman web kami, anda menyetujui pemprosesan kuki, data pengguna (maklumat lokasi; jenis dan versi OS; jenis dan versi Penyemak Imbas; jenis peranti dan resolusi skrin; sumber dari mana pengguna datang ke laman web; dari mana laman web atau yang mana pengiklanan; bahasa OS dan Penyemak Imbas; halaman mana yang diklik oleh pengguna dan butang mana; alamat IP) untuk mengendalikan laman web ini, melakukan penargetan ulang dan melakukan penyelidikan dan tinjauan statistik. Sekiranya anda tidak mahu data anda diproses, tinggalkan laman web ini.

Hak Cipta FBUN Central Research Institute of Epidemiology of the Federal Service for Supervision of Human Welfare and Human Rights, 1998 - 2020

Ibu pejabat: 111123, Rusia, Moscow, ul. Novogireevskaya, d.3a, metro "Penggemar Lebuhraya", "Perovo"
+7 (495) 788-000-1, [email protected]

! Dengan terus menggunakan laman web kami, anda menyetujui pemprosesan kuki, data pengguna (maklumat lokasi; jenis dan versi OS; jenis dan versi Penyemak Imbas; jenis peranti dan resolusi skrin; sumber dari mana pengguna datang ke laman web; dari mana laman web atau yang mana pengiklanan; bahasa OS dan Penyemak Imbas; halaman mana yang diklik oleh pengguna dan butang mana; alamat IP) untuk mengendalikan laman web ini, melakukan penargetan ulang dan melakukan penyelidikan dan tinjauan statistik. Sekiranya anda tidak mahu data anda diproses, tinggalkan laman web ini.

Antibodi terhadap antigen kapsid virus Epstein-Barr (anti-EBV-VCA), IgG

Biomaterial yang dikajiDarah vena (serum)
Kaedah penyelidikanSEKIRANYA
Tempoh dari saat biomaterial tiba di makmal2 cd.

Virus Epstein-Barr (EBV), atau virus herpes jenis 4, adalah virus yang mengandungi DNA dari keluarga Herpesviridae. Virus ini menjangkiti sel epitel orofaring dan nasofaring, tubulus kelenjar air liur dan timus, dan monosit darah periferal. Punca jangkitan adalah pesakit atau pembawa. Laluan penularan - bawaan udara, genital, parenteral, transplacental. Selalunya, jangkitan EBV akut berlaku pada masa kanak-kanak, biasanya tanpa gejala. Pada pesakit berusia 14-25 tahun, mononukleosis berjangkit berkembang. Pada pesakit dengan keadaan imunodefisiensi, termasuk pesakit yang dijangkiti HIV, EBV dapat menyebabkan perkembangan limfoma Burkitt dan karsinoma nasofaring. Diaktifkan dalam sindrom keletihan kronik.

Virus ini mempunyai 4 antigen utama: antigen awal (antigen awal - EA), antigen kapsid (antigen virus capcide - VCA), antigen membran (antigen membran - MA), antigen nuklear (antigen Epstain-Barr Nuclea - EBNA). Dalam diagnosis makmal, penentuan antibodi terhadap setiap antigen adalah penting..

Jadi, salah satu ujian yang biasa adalah penentuan antibodi kelas G terhadap antigen kapsid dengan kaedah semi-kuantitatif. Harus dikatakan bahawa jangkitan dengan virus Epstein-Barr dapat menyebabkan pelbagai keluhan dan manifestasi. Selalunya, hanya pengesanan antibodi tertentu yang membantu menentukan kehadiran virus, tahap penyakit ini. Jadi, jangkitan primer disertai dengan penampilan dalam darah antibodi kelas M terhadap antigen kapsid. Protein ini muncul dalam darah terlebih dahulu, mencapai maksimum 3 minggu penyakit. Kepekatan mereka menurun dan antibodi hilang sama sekali selama 4-6 minggu. Tidak lama kemudian, antibodi G terhadap antigen kapsid muncul. Maksimumnya dapat diperhatikan dari 2 hingga 4 minggu. Antibodi ini disebut antibodi ingatan, kerana kepekatannya menurun dari masa ke masa, tetapi dalam darah seseorang yang telah mengalami infeksi, mereka akan dikesan sepanjang hidup. Penting untuk diperhatikan bahawa apabila pengaktifan jangkitan, jangkitan semula, kepekatan antibodi kelas G akan meningkat, dan antibodi M yang hilang sebelumnya akan muncul semula. Dinamika semacam itu membantu menentukan bukan hanya kehadiran atau ketiadaan jangkitan, tetapi juga untuk mengenal pasti tahap penyakit, yang sangat penting untuk mengatasi keperluan terapi. Antigen lain juga boleh dimasukkan ke dalam Kompleks Pemeriksaan, iaitu penentuan antibodi terhadapnya. Dalam kes-kes yang rumit, diagnosis yang begitu panjang adalah satu-satunya yang benar.

Petunjuk untuk:

Untuk diagnosis jangkitan primer, jangkitan semasa, bersama dengan antibodi kelas M

Untuk menentukan kehadiran imuniti terhadap EBV, yang menunjukkan adanya jangkitan sebelumnya

Sekiranya perlu, kawal perjalanan penyakit yang disahkan

Sekiranya anda mengesyaki peningkatan jangkitan apabila terdapat EBV di dalam badan

Oleh kerana virus ini agak biasa, diagnosis jangkitan EBV sangat biasa. Perhatian khusus diberikan kepada kajian antibodi pelbagai kelas terhadap antigen individu pada kanak-kanak. Pada mereka, dan juga pada orang tua, EBV dapat menyebabkan kekurangan imun, penyakit yang kerap, dan disertai dengan perkembangan komplikasi dari hati dan sistem saraf.

Sekurang-kurangnya 3 jam selepas makan terakhir. Anda boleh minum air tanpa gas.

separa kuantitatif, pekali positif (KP)

Hasil positif berlaku apabila:

Fasa akut penyakit ini (jangkitan utama) bersama dengan antibodi kelas M

Jangkitan masa lalu, kehadiran imuniti terhadap EBV

Keradangan penyakit, pengaktifan semula virus

Hasil negatif menunjukkan:

Tahap awal penyakit ini, ketika virus belum menyebabkan penghasilan antibodi kelas G terhadap antigen kapsid. Dalam kes ini, imunoglobulin M ke antigen kapsid dikesan. Dianjurkan untuk melakukan analisis semula setelah 14 hari

Kekurangan imun, di mana tindak balas badan terhadap pengenalan EBV terlalu lemah dan tidak disertai dengan penampilan imunoglobulin kelas G dalam darah

Kepekatan virus yang rendah di dalam badan, yang juga merupakan sebab ketiadaan antibodi terhadapnya

Hasil ujian makmal bukanlah satu-satunya kriteria yang dipertimbangkan oleh doktor yang hadir semasa membuat diagnosis dan menetapkan rawatan yang sesuai, dan harus dipertimbangkan bersamaan dengan anamnesis dan pemeriksaan lain yang mungkin, termasuk kaedah diagnostik instrumental.
Di syarikat perubatan "LabQuest" anda boleh mendapatkan konsultasi peribadi dengan doktor perkhidmatan "Doctor Q" mengikut hasil kajian semasa temu janji atau melalui telefon.

Penerbitan Mengenai Asma