Perkara pertama yang akan anda rujuk di hospital anda adalah ujian darah klinikal umum. Apa yang termasuk di dalamnya dan apa maksudnya?

Mengapa ujian darah umum ditetapkan?

Ini adalah ujian yang paling umum digunakan untuk mendiagnosis pelbagai penyakit dari anemia hingga barah. Dia menganalisis indikator kualitatif dan kuantitatif dari tiga jenis sel darah utama, oleh itu, ia ditetapkan untuk disyaki penyakit apa-apa.

Sel darah merah (sel darah merah)

Mereka bertanggungjawab untuk pemindahan oksigen ke tisu dan organ dalaman. Dengan menggunakan KLA, dua komponen sel darah merah dinilai:

hemoglobin (protein yang mengandungi oksigen);

hematokrit (peratusan sel darah merah dalam ujian darah).

Tahap rendah hemoglobin dan hematokrit sering merupakan tanda anemia kekurangan zat besi - keadaan yang berlaku apabila terdapat kekurangan zat besi dalam darah.

Sel darah putih (sel darah putih)

Sel darah putih, berbeza tujuan dan bentuknya, adalah pertahanan semula jadi tubuh dan bertanggungjawab terhadap kekebalan tubuh. Sebarang kenaikan atau penurunan jumlah yang tidak normal, jenis sel darah putih mungkin menunjukkan adanya jangkitan, keradangan atau barah.

Platelet

Menggalakkan pembekuan darah dan menghentikan pendarahan. Sebarang luka sembuh kerana kemampuan platelet untuk melakukan tugas mereka. Secara semula jadi, sebarang perubahan tahap mereka akan menunjukkan penyakit serius. Sebagai contoh, jumlah platelet yang terlalu rendah membantu mengesyaki leukemia dan barah lain..

Singkatan lain yang, untuk alasan yang tidak diketahui oleh sains dan akal sehat, kadang-kadang disebut "kedelai darah".

Apabila UAC ditetapkan?

Seperti yang telah disebutkan, UAC adalah ujian yang paling biasa. Ahli terapi boleh menetapkannya sebagai sebahagian daripada pemeriksaan rutin atau untuk beberapa gejala yang tidak dapat dijelaskan, seperti, misalnya, pendarahan atau lebam yang tidak masuk akal, demam yang tidak hilang dengan antipiretik, dll. OAC diperlukan oleh doktor anda untuk:

Menilai kesihatan keseluruhan dan mengesyaki beberapa penyimpangan;

Mendiagnosis beberapa penyakit. Kelemahan, gejala keletihan, demam kelas rendah, bengkak, pendarahan - semua ini menunjukkan perubahan kualitatif dalam komposisi darah dan penyakit;

Jejaki perjalanan penyakit yang sudah didiagnosis. KLA diresepkan secara berkala untuk memeriksa bagaimana pemulihannya dan adakah ubat-ubatan yang ditetapkan membantu..

Persediaan untuk ujian darah umum

Sampel darah diambil dari urat. Sebelum lulus analisis, disarankan untuk mematuhi sejumlah persyaratan:

Sebaiknya menderma darah pada waktu pagi (pada waktu pagi);

Jangan makan sekurang-kurangnya dua jam sebelum mengambil ujian. Walau bagaimanapun, doktor mungkin mengesyorkan agar anda tidak makan apa-apa pada malam sebelumnya;

Elakkan senaman fizikal sehari sebelum pendermaan darah;

Jangan minum alkohol sekurang-kurangnya dua hari;

Jangan merokok sebelum menderma darah;

Sekiranya anda diberi fluorografi, MRI, ultrasound atau tomografi yang dikira, lebih baik anda melakukannya selepas menderma darah, atau 48 jam sebelum ujian.

Amalan yang biasa dilakukan apabila sampel yang sama digunakan untuk beberapa analisis yang berbeza. Doktor anda mungkin akan memberikan arahan yang lebih tepat. Sebilangan besar keputusan KLA boleh didapati dari beberapa jam hingga sehari selepas pengambilan darah.

Bagaimana ujian darah umum dilakukan pada bayi?

Pada kanak-kanak kecil, pengambilan sampel darah biasanya dilakukan dari kaki dengan menggunakan lancet - yang dipanggil jarum pakai buang miniatur. Sejumlah darah kemudian dikumpulkan dalam tiub khas.

Hasil normal ujian darah umum pada orang dewasa (jadual)

Seperti yang telah kita fahami, parameter penentu akan kuantiti dan kualiti sel darah. Mungkin terdapat sedikit penyimpangan dalam ujian - bergantung pada teknologi pengiraan dan penilaian mana yang digunakan di makmal..

Walau bagaimanapun, keputusan normal ujian darah umum untuk orang dewasa kelihatan seperti ini:

Pada lelaki: 4.32 - 5.27 juta sel / μl

Pada wanita: 3.9 - 5.03 juta sel / μl

Untuk lelaki: 135 - 175 g / l

Pada wanita: 120 - 155 g / l

Untuk lelaki: 38.8 - 50%

Pada wanita: 34.9 - 44.5%

3,500 - 10,500 sel / μl

150,000 - 450,000 sel / μl

Untuk lelaki: 1 - 10 mm / j

Pada wanita: 2 - 15 mm / j

Hasil normal ujian darah umum pada kanak-kanak

Seiring bertambahnya usia kanak-kanak, komposisi darah anak berubah, oleh itu, tujuh kumpulan umur berbeza dibezakan untuk menilai hasil KLA pada kanak-kanak.

Kiraan darah lengkap (KLA)

Bagi mereka yang berminat, kami bercakap secara terperinci mengenai ujian darah umum (UAC), kami menguraikan petunjuk utama, memberi norma untuk kanak-kanak dan orang dewasa, dan juga membincangkan kemungkinan penyebab penyimpangan. Untuk ujian darah dan semua jenis ujian lain, lihat bahagian "Perkhidmatan" di laman web kami..

Kiraan darah lengkap adalah ujian yang paling biasa digunakan untuk pemeriksaan penyakit. Perubahan dalam darah paling kerap mencerminkan proses yang berlaku di seluruh badan.

Biomaterial terbaik untuk analisis ini adalah darah yang diambil dari vena (darah vena). Semasa pengambilan darah dari vena adalah mungkin untuk mencapai trauma minimum dan pengaktifan sel, kekotoran cecair tisu dan kemungkinan untuk mengulangi dan / atau memperluas analisis.

Namun, dalam beberapa kes, terdapat keperluan untuk menggunakan darah kapilari (contohnya, pada bayi baru lahir, pada pesakit dengan urat yang sukar dijangkau, dll.).

Tafsiran hasil ujian darah harus dilakukan oleh doktor dengan mengambil kira keadaan pesakit, sejarah penyakitnya dan gambaran klinikal.

Anda perlu tahu bahawa nilai indikator normal berbeza pada kanak-kanak dari pelbagai usia dan orang dewasa, pada lelaki dan wanita dan boleh berbeza di makmal yang berbeza.

Menentukan petunjuk utama ujian darah umum.

Kepekatan hemoglobin (HGB). Kandungan hemoglobin normal dalam darah manusia dipertimbangkan: untuk lelaki - 130-160 g / l (had bawah - 120, had atas - 180 g / l), untuk wanita - 120-150 g / l; pada kanak-kanak, tahap normal hemoglobin bergantung pada usia dan mengalami turun naik yang ketara. Jadi, pada kanak-kanak 1-3 hari selepas kelahiran, tahap hemoglobin normal adalah maksimum dan berjumlah 145-225 g / l, dan pada 3-6 bulan ia menurun ke tahap minimum 95-135 g / l, maka dari 1 tahun hingga 18 tahun diperhatikan peningkatan secara beransur-ansur dalam hemoglobin normal dalam darah.

Hemoglobin adalah komponen utama sel darah merah, ia adalah pembawa oksigen dari paru-paru ke tisu. Tahap hemoglobin boleh berbeza pada individu yang sihat secara klinikal, kerana beberapa faktor, misalnya, ketinggian di atas permukaan laut, merokok, kehamilan, dehidrasi, atau sebaliknya, peningkatan pengambilan cecair, aktiviti fizikal dapat mempengaruhi nilai penunjuk ini. Penurunan kepekatan hemoglobin mungkin menunjukkan adanya anemia, yang memerlukan pemeriksaan tambahan wajib untuk menentukan penyebab penyakit dan pemilihan rawatan yang tepat.

Sel darah merah (RBC). Rata-rata kandungan hemoglobin untuk lelaki adalah 13.3-18 g% (atau 4.0-5.0 · 1012 unit), untuk wanita adalah 11.7-15.8 g% (atau 3.9-4.7 · 1012 unit). Unit untuk mengukur hemoglobin adalah peratusan hemoglobin dalam 1 gram jisim sel darah merah..

Sel darah merah adalah sel darah merah dalam bentuk cakera bergumpal ganda, ia mengandungi hemoglobin. Fungsi utama sel darah merah adalah untuk menyediakan pertukaran gas, mengangkut oksigen ke tisu dan organ. Juga, sel-sel ini berpartisipasi dalam mempertahankan keadaan asam-basa, mempengaruhi sifat reologi (kelikatan) darah, berpartisipasi dalam proses imun dengan berinteraksi dengan antibodi, melancarkan kompleks imun..

Jumlah sel darah merah dalam darah adalah salah satu petunjuk terpenting sistem darah. Mengurangkan jumlah sel darah merah dalam darah adalah salah satu kriteria diagnostik utama untuk anemia. Juga, penurunan tahap sel-sel ini dapat diperhatikan selama kehamilan, kehilangan darah, hiperhidrasi dan selalu memerlukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mengecualikan penyakit yang mengancam nyawa. Peningkatan jumlah sel darah merah - eritrosit - dapat diperhatikan dengan polisitemia, penyakit paru-paru, kecacatan jantung, peningkatan aktiviti fizikal, ketika tinggal di ketinggian tinggi, sindrom Cushing, pheochromocytoma, hyperaldosteronism, dehidrasi, alkoholisme, merokok.

Sekiranya terdapat perubahan dalam jumlah sel darah merah, adalah perlu berjumpa dengan ahli terapi yang akan melakukan pemeriksaan dan menetapkan pemeriksaan tambahan yang diperlukan untuk mengenal pasti sebab yang tepat dan rawatan yang betul..

Hematokrit (HCT) adalah nisbah isi padu unsur terbentuk dan plasma darah. Biasanya, hematokrit lelaki adalah 0.40-0.48, dan wanita - 0.36-0.46. Pada bayi baru lahir, hematokrit kira-kira 20% lebih tinggi, dan pada anak kecil kira-kira 10% lebih rendah daripada pada orang dewasa.

 • Erythrocytosis
 • Polisitemia
 • Menyakitkan penyakit
 • Terkejut
 • Kekeringan
 • Ubat-ubatan (androgen, kontraseptif oral)
 • Anemia
 • Kehamilan (II trimester)
 • Overhidrasi
 • Ubat-ubatan (amfoterisin B, ibuprofen, penisilin)

Sel darah putih (WBC) (sel darah putih). Darah orang dewasa mengandungi 1000 kali lebih sedikit leukosit daripada sel darah merah, dan rata-rata jumlahnya adalah 4-9 · 109 / l. Pada kanak-kanak yang baru lahir, terutama pada hari-hari pertama kehidupan, jumlah leukosit boleh sangat berbeza dari 9 hingga 30 · 109 / l. Pada kanak-kanak berumur 1-3 tahun, jumlah sel darah putih dalam darah berkisar antara 6.0-17.0 · 109 / l, dan pada usia 6-10 tahun dalam lingkungan 6.0-11.0 · 109 / l.

Kiraan leukosit dalam darah tidak tetap, tetapi berubah secara dinamik bergantung pada waktu dan keadaan fungsi badan. Oleh itu, bilangan leukosit biasanya meningkat sedikit pada waktu petang, selepas makan, dan juga selepas tekanan fizikal dan emosi. Mereka memainkan peranan utama dalam perlindungan badan dan spesifik yang tidak spesifik dari agen patogen luaran dan dalaman, serta dalam pelaksanaan proses patologi khas (mis., Keradangan).

Semua jenis leukosit mampu bergerak aktif dan dapat melewati dinding kapilari dan menembusi ke ruang antar sel, di mana mereka menyerap dan mencerna zarah asing.

Sekiranya banyak badan asing menembusi badan, maka fagosit, yang menyerapnya, akan bertambah besar dan akhirnya runtuh. Dalam kes ini, bahan yang menyebabkan reaksi keradangan tempatan, yang disertai dengan edema, demam dan kemerahan pada kawasan yang terjejas, dilepaskan.

Bahan yang menyebabkan reaksi keradangan, menarik sel darah putih baru ke lokasi pengenalan benda asing. Memusnahkan badan asing dan sel yang rosak, sel darah putih mati dalam jumlah yang banyak. Nanah yang terbentuk di dalam tisu semasa keradangan adalah pengumpulan sel darah putih mati..

Kiraan sel darah putih adalah peratusan pelbagai jenis sel darah putih. Sel darah putih berbeza dari segi asal, fungsi dan penampilan..

Neutrofil (NEUT). Neutrofil bersegmen matang biasanya merupakan jenis utama sel darah putih yang beredar dalam darah manusia, berkisar antara 47% hingga 72% dari jumlah keseluruhan sel darah putih. 1–5% yang lain biasanya muda, neutrofil yang belum matang berfungsi yang mempunyai teras pepejal seperti tongkat dan tidak mempunyai ciri segmentasi inti dari neutrofil matang - yang disebut neutrofil tikaman.

Fungsi utama neutrofil adalah melindungi tubuh daripada mikroorganisma. Sel-sel ini memainkan peranan yang sangat penting dalam melindungi tubuh daripada jangkitan bakteria dan kulat, dan peranan yang lebih kecil dalam melindungi dari jangkitan virus. Dalam perlindungan antitumor atau anthelmintik, neutrofil praktikal tidak berperanan.

Peningkatan neutrofil (neutrophiliaz) boleh menjadi tanda penyakit berjangkit akut dan (lebih jarang) kronik, barah, proses keradangan, penyakit autoimun, yang dicatat pada masa selepas operasi, dengan peningkatan latihan fizikal.

Penurunan tahap neutrofil (neutropenia) mungkin menunjukkan adanya barah darah, metastasis tulang, penyakit radiasi, anemia aplastik, ia berlaku ketika mengambil ubat tertentu, dengan kejutan anaphylactic, kelaparan, penyakit autoimun.

Monosit (MONO). Biasanya, monosit membentuk dari 3% hingga 11% dari jumlah keseluruhan sel darah putih. Ini adalah sel darah periferal terbesar, mereka adalah makrofag, iaitu, mereka dapat menyerap zarah dan sel yang agak besar atau sebilangan besar zarah kecil dan, sebagai peraturan, tidak mati setelah fagositosis (kematian monosit mungkin berlaku jika bahan fagosit mempunyai sifat sitotoksik untuk monosit). Dalam hal ini mereka berbeza dengan mikrofag - neutrofil dan eosinofil, yang mampu menyerap hanya zarah yang relatif kecil dan, sebagai peraturan, mati setelah fagositosis. Dibandingkan dengan neutrofil, monosit lebih aktif melawan virus daripada bakteria, dan tidak terurai semasa reaksi dengan antigen asing, oleh itu, nanah tidak terbentuk di pusat keradangan yang disebabkan oleh virus. Monosit juga terkumpul di pusat keradangan kronik.

Peningkatan jumlah monosit dapat disebabkan oleh jangkitan virus, parasit, bakteria dan disebabkan oleh protozoa, dengan penyakit autoimun dan onkologi, leukemia.

Basofil (BASO) adalah normal: 0 - 1%. Ini adalah granulosit yang sangat besar: lebih besar daripada neutrofil dan eosinofil. Granul basofil mengandungi sejumlah besar histamin, serotonin, leukotrienes, prostaglandin dan perantara alahan dan keradangan lain. Sel-sel ini terlibat dalam reaksi hipersensitiviti jenis tertunda, reaksi keradangan dan alergi, dan peraturan kebolehtelapan dinding vaskular..

Peningkatan tahap basofil dapat dilihat dengan penyakit alergi, rematik, leukemia, myelofibrosis, polisitemia.

Eosinofil (EO) membentuk 1 hingga 5% sel darah putih. Sel-sel ini, seperti neutrofil, mampu melakukan fagositosis, dan mereka adalah mikrofag, iaitu, mampu, berbeza dengan makrofag, hanya menyerap zarah atau sel asing yang agak kecil. Walau bagaimanapun, eosinofil bukanlah fagosit "klasik"; peranan utamanya bukan pada fagositosis. Sifat utama mereka adalah ungkapan reseptor Fc yang khusus untuk Ig E. Secara fisiologi, ini ditunjukkan dalam sitotoksik yang kuat daripada sifat fagosit eosinofil dan penyertaan aktif mereka dalam imuniti antiparasit. Walau bagaimanapun, peningkatan pengeluaran antibodi kelas E boleh menyebabkan reaksi alergi segera (kejutan anafilaksis), yang merupakan mekanisme utama semua alahan jenis ini..

Tahap peningkatan, eosinofilia, mungkin merupakan tanda penyakit alergi: asma bronkial, demam hay, dermatitis alergi, rinitis alergi, alergi ubat.

Juga, peningkatan kehilangan sel-sel ini mungkin menunjukkan pencerobohan parasit: ascariasis, toxocariasis, trichinosis, echinococcosis, schistosomiasis, filariasis, strongyloidosis, opisthorchiasis, jangkitan cacing tambang, giardiasis.

Eosinofilia boleh berlaku dengan pelbagai proses onkologi, kekurangan imun, penyakit tisu penghubung (periarteritis nodosa, rheumatoid arthritis).

Penurunan bilangan eosinofil, eosinopenia, boleh terjadi pada tahap pertama proses keradangan, dengan jangkitan purulen yang teruk, kejutan, sepsis, eklampsia semasa melahirkan anak, dengan mabuk dengan sebatian kimia dan logam berat.

Perubahan formula leukosit harus ditafsirkan oleh doktor, kerana hanya pakar (terapis, pakar pediatrik, pakar bedah, alergis, traumatologi, ahli otolaryngologi, pakar sakit puan, ahli saraf, dan lain-lain) yang dapat menilai petunjuk analisis dengan tepat, menetapkan pemeriksaan tambahan jika perlu (ujian darah biokimia, kajian untuk jangkitan, alahan, ultrasound) untuk menetapkan diagnosis dan rawatan yang betul.

Platelet (PLT) adalah sel darah kecil (2-4 mikron) bebas nuklear, rata dan tidak berwarna. Kepekatan plasma fisiologi platelet adalah 180-360.109 platelet per liter. Fungsi utama unsur-unsur ini adalah pembentukan agregat platelet, palam utama yang menutup lokasi kerosakan kapal dan menyediakan permukaannya untuk mempercepat reaksi pembekuan plasma utama. Oleh itu, platelet memberikan kebolehtelapan dan ketahanan normal dinding-dinding mikro..

Penurunan jumlah platelet dalam darah boleh menyebabkan pendarahan. Peningkatan jumlah mereka menyebabkan pembentukan gumpalan darah (trombosis), yang dapat menyekat saluran darah dan menyebabkan keadaan patologi seperti strok, infark miokard, embolisme paru, atau penyumbatan saluran darah di organ-organ lain badan.

Rasa rendah diri atau penyakit platelet disebut trombositopati, yang boleh menjadi penurunan jumlah platelet (trombositopenia), atau pelanggaran aktiviti fungsional platelet (trombasthenia), atau peningkatan jumlah trombosit (trombositosis). Terdapat penyakit penurun platelet, seperti trombositopenia yang disebabkan oleh heparin atau purpura trombotik, yang biasanya menyebabkan trombosis dan bukannya pendarahan.

Perubahan jumlah platelet memerlukan pemeriksaan tambahan sistem pembekuan darah (koagulogram) seperti yang diarahkan oleh doktor yang menghadiri.

Kadar pemendapan ESR atau eritrosit adalah petunjuk darah makmal bukan spesifik yang mencerminkan nisbah pecahan protein plasma. Perubahan ESR boleh menjadi tanda tidak langsung proses keradangan atau proses patologi lain yang berterusan. Juga, penunjuk ini dikenali sebagai reaksi pemendapan eritrosit, ROE. Biasanya, ESR pada wanita berada dalam julat 2-15 mm / jam, dan pada lelaki - 1-10 mm / jam.

Selalunya, peningkatan ESR dikaitkan dengan jangkitan akut dan kronik, penyakit imunopatologi, serangan jantung.

Walaupun keradangan adalah penyebab pemendapan eritrosit yang dipercepat, peningkatan ESR juga boleh disebabkan oleh keadaan lain, termasuk tidak selalu patologi. ESR juga dapat meningkat dengan neoplasma ganas, dengan penurunan yang signifikan dalam jumlah sel darah merah, selama kehamilan, dengan penggunaan ubat-ubatan tertentu. Peningkatan ESR yang tajam (lebih daripada 60 mm / jam) biasanya menyertai keadaan seperti proses septik, penyakit autoimun, tumor ganas, disertai dengan kerosakan tisu, leukemia. Mengurangkan kadar pemendapan eritrosit adalah mungkin dengan hiperproteinemia, dengan perubahan bentuk sel darah merah, eritrosit, leukositosis, DIC, hepatitis.

Walaupun tidak mempunyai kekhususan, penentuan ESR masih merupakan salah satu ujian makmal yang paling popular untuk membuktikan fakta dan intensiti proses keradangan..

Perubahan indikator memerlukan nasihat pakar, penafsiran yang tepat sesuai dengan gambaran klinikal keadaan pesakit, dan perubahan lain dalam ujian darah. Selalunya, doktor melakukan pemeriksaan tambahan (ultrasound, nasihat pakar) untuk mengenal pasti punca dan kemungkinan penyakit.

Tujuan kami adalah untuk menjaga kesihatan anda dan pencegahan penyakit dari semua anggota keluarga tepat pada masanya. Kini boleh mendapatkan rawatan perubatan yang berkualiti di sini dan sekarang..

Ujian darah umum - penyahkodan hasil dan norma

Ujian darah umum (KLA) - kaedah ujian darah makmal, yang termasuk dalam senarai langkah wajib semasa diagnosis awal. KLA membolehkan anda mengenal pasti tanda-tanda proses keradangan laten dan lambat, anemia, untuk menilai petunjuk kuantitatif komponen darah yang terbentuk. Untuk memudahkan pesakit memahami apakah semuanya sesuai dengan kesihatannya, kami menerbitkan di bawah jadual di mana penyahkodan keputusan ujian darah umum bergantung pada jenis kelamin dan usia orang tersebut dan jumlah darah adalah normal pada orang dewasa.

Apa itu ujian darah umum

KLA membolehkan anda menilai petunjuk kuantitatif sel darah (sel darah merah, sel darah putih, platelet), dan juga untuk menentukan formula sel darah putih - penunjuk peratusan pelbagai jenis sel darah putih berhubung dengan jumlah sel darah putih dalam jumlah. Ujian darah yang meluas juga membolehkan anda mengukur kadar pemendapan eritrosit - petunjuk yang menunjukkan nisbah komponen protein plasma, yang merupakan ciri makmal bukan spesifik.

Petunjuk untuk pelantikan

Ujian darah yang luas termasuk dalam senarai kajian yang diperlukan untuk kebanyakan penyakit. Tujuannya juga perlu untuk menilai status kesihatan dan fungsi organ penting pada orang yang menolak pemeriksaan perubatan tahunan atau jarang pergi ke kemudahan perubatan untuk rawatan pencegahan.

  Kajian mengenai indikator kuantitatif komponen darah juga diperlukan untuk penyakit berikut:
 • patologi jantung dan saluran darah;
 • proses berjangkit dan keradangan pada sistem pernafasan, sistem genitouriner, saluran gastrousus;
 • kecederaan dan pecahnya organ dalaman;
 • reaksi alahan kronik;
 • serangan helminthic dan helminthiases;
 • penyakit sistem pencernaan dan hepatobiliari (sirosis, cholecystitis, cholelithiasis, dyskinesia saluran empedu, gastritis, dan lain-lain);
 • patologi sistem muskuloskeletal (sebagai sebahagian daripada kompleks diagnostik tambahan).

KLA sangat penting dalam diagnosis anemia, penyakit hematologi di mana kepekatan hemoglobin dalam darah menurun, dan pengangkutan zat besi ke organ dan tisu terganggu. Serentak dengan penurunan hemoglobin dalam anemia, penurunan jumlah sel darah merah sering diperhatikan, yang memungkinkan untuk mendiagnosis patologi pada hampir 70% kes tanpa menggunakan kaedah diagnostik tambahan.

Bagaimana

Untuk kajian klinikal darah yang terperinci, darah kapilari dan vena boleh digunakan. “Standard emas” di kebanyakan institusi perubatan adalah pengumpulan biomaterial kapilari, iaitu darah di hampir semua hospital diambil dari jari. Pagar dibuat menggunakan jarum steril sekali pakai dan tiub vakum dua sisi.

Sebelum melakukan analisis, pesakit mesti memastikan bahawa perawat atau pekerja perubatan lain yang melakukan pengumpulan bahan mengenakan sarung tangan sekali pakai yang bersih dan mengeluarkan jarum dari bungkusan sekali pakai (semua bungkusan mesti dibuka dengan ketat di hadapan pesakit). Penting untuk diingat bahawa bilik ujian adalah sumber peningkatan risiko jangkitan sifilis, hepatitis dan penyakit berjangkit lain yang menular semasa bersentuhan dengan darah orang yang dijangkiti.

Darah diambil semasa perut kosong dalam masa 2-4 jam setelah bangun. Sebaiknya jangan makan atau minum pada waktu pagi. Dengan kehausan yang teruk, anda boleh membasahi bibir atau membilas mulut dengan air. Sekiranya anda ingin minum banyak, dibenarkan menggunakan sebilangan kecil air bersih (tidak lebih daripada 50-100 ml). Dilarang merokok, mengunyah permen karet, membilas mulut dengan bilas dan minum minuman selain air 2-3 jam sebelum mengunjungi bilik rawatan.

Sekiranya seseorang selalu mengambil sebarang ubat (contohnya pil penekan, ubat penurun gula), perlu memberitahu profesional perubatan yang akan melakukan pengambilan sampel bahan tersebut sehingga pakar membuat penyesuaian yang diperlukan semasa penilaian indikator.

Penentuan indikator dan norma analisis

Petunjuk utama terperinci (ujian darah umum) disenaraikan di bawah, dan tafsirannya diberikan supaya seseorang dapat menavigasi secara bebas dalam hasil yang diperoleh.

Hemoglobin (Hb)

Hemoglobin, sebutan dalam analisis sebagai Hb. Tahap hemoglobin adalah salah satu petunjuk terpenting mengenai fungsi sistem hematopoietik dan keseluruhan organisma secara keseluruhan. Hemoglobin adalah protein yang mengandungi zat besi kompleks, yang merupakan komponen utama sel darah merah dan diperlukan untuk pemindahan molekul oksigen ke organ.

Sekiranya jumlah hemoglobin dalam darah periferal menurun, seseorang mengalami hipoksia kronik (kebuluran oksigen). Ia adalah hipoksia yang dianggap sebagai salah satu faktor utama perkembangan kegagalan jantung, penyakit koronari, patologi otak dan gangguan neurologi.

Norma fisiologi hemoglobin untuk wanita dewasa adalah dari 120 hingga 140 g / l. Semasa kehamilan, penunjuk ini mungkin sedikit kurang - dari 110 hingga 130 g / l. Jumlah hemoglobin dalam darah pada lelaki adalah 10-20% lebih tinggi berbanding wanita pada usia yang sama, dan sekitar 135-180 g / l. Kadar hemoglobin pada lelaki dan wanita mengikut usia ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Norma hemoglobin pada lelaki mengikut usia:

UmurKadar hemoglobin (unit - g / l)
Berumur 18-30 tahun130-180
Berumur 30-45 tahun135-160
45-65 tahun130-160
Selepas 65 tahun125-155
Norma hemoglobin pada wanita mengikut usia:

UmurKadar hemoglobin (unit - g / l)
Berumur 18-30 tahun115-140
Berumur 30-45 tahun120-135
45-65 tahun115-135
Selepas 65 tahun112-130

Penyelewengan hasil mungkin berlaku jika seseorang merokok atau tidak mematuhi peraturan minum - dalam kes ini, hemoglobin dapat meningkat. Peningkatan protein yang mengandungi zat besi juga mungkin terjadi dengan leukemia kronik. Sekiranya tahap hemoglobin pada orang dewasa melebihi 160-180 g / l, diagnosis pembezaan dengan patologi darah ganas ditunjukkan.

Norma hemoglobin pada kanak-kanak:

UmurKadar hemoglobin
(unit ukuran - g / l)
Dari kelahiran hingga 2 minggu140-200
Dari 2 minggu hingga 1 bulan115-180
1 hingga 2 bulan90-130
Dari usia 2 bulan hingga enam bulan95-140
Dari 6 bulan hingga 1 tahun105-140
Dari 1 hingga 5 tahun100-140
Berumur 5 hingga 12 tahun115-145
Remaja bawah 15 tahun112-160
Remaja dari 15 hingga 18 tahun115-160

Sel darah merah (RBC)

RBC dalam ujian darah apa itu? Sel darah merah disebut sel darah merah yang berpartisipasi dalam proses pengoksidaan biologi dan memberikan pemindahan oksigen ke sel dan organ. Jisim eritrosit adalah komponen darah yang seragam, dan isipadu adalah maksimum antara unsur-unsur lain.

Yang paling penting dalam darah manusia adalah sel darah merah. Lihat foto jarum hipodermik dengan zarah darah (terutamanya sel darah merah) di bawah mikroskop elektron:

Norma sel darah merah pada lelaki mengikut usia:

UmurNorma (* 10 12 / l)
18-25 tahun4.2-5.8
25-30 tahun3.7-5.4
30-35 tahun3.9-5.5
Berumur 35-40 tahun4.1-5.6
Berumur 40-50 tahun4.0-5.8
Berumur 50-65 tahun3.9-5.6

Pada lelaki tua, tahap sel darah merah boleh berkisar antara 3.1 hingga 5.17 * 10 12 / l.

Kadar sel darah merah pada wanita mengikut usia:

UmurNorma (* 10 12 / l)
18-25 tahun4.1-5.7
25-30 tahun3.6-5.3
30-35 tahun3.8-5.4
Berumur 35-40 tahun4.0-5.5
Berumur 40-50 tahun3.9-5.7
Berumur 50-65 tahun3.8-5.5
Norma sel darah merah pada kanak-kanak:

Kanak-kanak berumur 12 / L)
Anak-anak tahun pertama kehidupan4.0-5.4
Dari 1 hingga 5 tahun4.0-4.5
Berumur 5 hingga 7 tahun4.1-4.6
Dari 7 hingga 14 tahun4.2-4.6
Remaja berumur lebih dari 14 tahun4.4-4.8

Rata-rata sel darah merah mengurangkan maksudnya

Purata jumlah sel darah merah ditetapkan sebagai HCT / RBC.

  Penurunan jumlah purata sel darah merah sering diperhatikan pada wanita hamil, serta orang yang mengalami kehilangan darah kronik, yang meliputi:
 • pendarahan haid;
 • mimisan;
 • gusi berdarah;
 • bintik faraj dengan endometriosis;
 • pendarahan rahim dengan hiperplasia endometrium.

Beberapa jenis terapi, misalnya, infus infus larutan cair atau penggunaan diuresis paksa, juga mempengaruhi indikator kuantitatif sel darah merah..

Purata jumlah sel darah merah meningkat apa maksudnya

Keadaan ini mungkin merupakan pilihan biasa sekiranya pesakit mengambil ubat steroid (hormon glukokortikosteroid) atau ubat diuretik. Dengan luka bakar 1 dan 2 darjah, cirit-birit berfungsi, pengumpulan cecair di pelvis buah pinggang, rata-rata HCT / RBC selalu meningkat.

Sekiranya tahap sel darah merah melebihi normal selama tiga kajian berturut-turut, perundingan ahli onkologi dimasukkan ke dalam kompleks diagnostik sekunder.

sel darah putih

Sel darah putih adalah sebutan dalam ujian darah WBC. Sel darah putih disebut sel darah yang terbentuk di sumsum tulang dan cairan limfa, yang tidak mempunyai warna bebas (oleh itu, sel darah putih disebut sel darah putih).

  Peningkatan sel darah putih dalam darah disebut leukositosis dan boleh menjadi manifestasi penyakit berikut:
 • proses radang purulen (tonsilitis, sepsis, radang usus buntu);
 • jangkitan virus dan bakteria;
 • tumor malignan;
 • nekrosis laman miokardium, berkembang akibat kerosakan iskemia pada tisu;
 • tumor malignan.

Penurunan sel darah putih adalah ciri demam kepialu, hipoplasia sumsum tulang, leukemia akut dan keadaan anafilaksis.

Pada wanita hamil, leukositosis berlaku terutamanya selepas 30 minggu. Kelebihan sedikit parameter fisiologi dibenarkan semasa penyusuan dan selepas latihan fizikal (leukositosis ini disebut fisiologi).

Norma leukosit pada lelaki mengikut usia:

UmurNilai normal (* 10 9 unit / l)16-21 tahun4.5 hingga 1121-50 tahun4.2 hingga 9Berumur 50-65 tahun3.9 hingga 8.5Norma leukosit pada wanita mengikut usia:

UmurNilai normal (* 10 9 unit / l)
16-21 tahun4.5 hingga 11
21-50 tahun3.98 hingga 10.4
Berumur 50-65 tahun3.7 hingga 9
Kiraan sel darah putih pada kanak-kanak:

UmurNilai normal (* 10 9 unit / l)
Bayi tahun pertama6.0-17.5
1-2 tahun6.0-17.0
2-4 tahun5.5-15.5
Berumur 4-6 tahun5.0-14.5
6-10 tahun4,5-13,5
10-16 tahun4,5-11,0

Hematokrit

Nombor hematokrit adalah isipadu sel darah merah, yang ditakrifkan sebagai nisbah total semua sel darah dengan jumlah isinya. Sel darah merah menyumbang hampir 98.7% dari hematokrit. Oleh itu, istilah hematokrit sering difahami sebagai nisbah jisim eritrosit dengan jumlah darah yang beredar.

Peningkatan hematokrit sering dikaitkan dengan penyakit sistem ginjal, patologi darah, dan kelaparan oksigen akut. Dehidrasi, keradangan, luka bakar juga boleh menyebabkan peningkatan hematokrit.

Penyimpangan dari norma ke arah yang lebih kecil adalah ciri anemia. Orang yang menggunakan protein dalam jumlah besar, wanita hamil, bayi berisiko mengalami penurunan hematokrit.

Norma bilangan hematokrit di bawah umur 50 tahun adalah:

LantaiPetunjuk normal (dalam%)
lelaki40-52
wanita36-48

Selepas 50 tahun, norma fisiologi menurun sekitar 3-8%.

Norma hematokrit pada kanak-kanak:

UmurKadar hematokrit (dalam%)
Pada masa kelahiran (darah tali pusat diperiksa)42-60
1-3 hari45-67
7 hari42-66
14 hari39-63
30 hari31-55
2 bulan28-42
3-6 bulan29-41
6 bulan-2 tahun32,5-41
Berumur 3-6 tahun31-40,5
Berumur 7-12 tahun32.5-41.5
Remaja bawah 16 tahun33-43.5

Nisbah isipadu sel darah merah dan jumlah darah yang beredar bergantung pada usia kanak-kanak.

MCH dalam ujian darah apa itu? Nama kuno untuk penunjuk MCH adalah penunjuk warna (CP) - tahap ketepuan sel darah merah dengan hemoglobin. Dalam keadaan patologi, misalnya, proses berjangkit atau keradangan, perubahan serentak dalam indikator kuantitatif hemoglobin dan sel darah merah hampir selalu diperhatikan.

Norma MCH:

UmurNorma, fl
Anak-anak tahun pertama kehidupan71-112
1-5 tahun73-85
5-10 tahun75-87
10-12 tahun76-94
Remaja bawah 15 tahun73-95
Remaja bawah 18 tahun78-98
Berumur 18-45 tahun80-99
45-65 tahun81-101
Pesakit Senil81-102

MCHC dalam ujian darah apa itu? Sekiranya pesakit melihat dalam kesimpulan ujian darah bahawa tahap MCHC tidak normal, adalah perlu untuk mengetahui apa itu dan bagaimana klinik tersebut dapat mempengaruhi kesihatan. Petunjuk ini menentukan tahap ketepuan sel darah merah dengan hemoglobin dalam massa eritrosit, dan bukan dalam darah yang beredar. Penurunan MCHC adalah salah satu tanda klinikal utama penyakit sistem hematopoietik.

Norma MCHC:

UmurPrestasi biasa
Dari kelahiran hingga dua minggu280-350
2 hingga 4 minggu280-360
1-2 bulan280-350
2-4 bulan280-370
Dari 4 bulan hingga 1 tahun290-370
1-3 tahun320-370
Berumur 3-12 tahun320-380
Remaja bawah 15 tahun320-360
Remaja dari 15 hingga 18 tahun320-370
Berumur 18-45 tahun310-360
45-65 tahun310-360
Selepas 65 tahun310-350

MCV dalam ujian darah apa itu? MCV menentukan jumlah purata sel darah merah dalam mikrometer padu.

MCV biasa:

Umur dan jantinaMCV biasa
Lelaki berumur 18-45 tahun80-99
Wanita berumur 18-45 tahun81-100
Lelaki berumur 45-70 tahun81-101
Wanita berumur 45-70 tahun81-101
Selepas 70 tahun81-102

Platelet (PLT)

Platelet adalah platelet datar kecil yang tidak berwarna dan terbentuk dalam megakaryocytes, sel "gergasi" saraf tunjang yang mempunyai nukleus yang besar. Fungsi utama platelet adalah pembentukan plag primer, yang menutup kawasan yang rosak ketika saluran darah rosak. Pada orang yang sihat, platelet mempercepat reaksi pembekuan plasma utama.

Norma platelet pada lelaki mengikut usia:

UmurPetunjuk fisiologi normal (* 10 9 l)
Remaja berumur 16-18 tahun160-390
18-25 tahun180-380
25-35 tahun180-400
35-60 tahun180-340
Selepas 60 tahun180-320
Norma platelet pada wanita mengikut usia:

UmurPetunjuk fisiologi normal (* 10 9 l)
Remaja berumur 16-18 tahun155-385
18-25 tahun170-370
25-35 tahun180-390
35-60 tahun180-335
Selepas 60 tahun175-315
Norma platelet pada kanak-kanak:

UmurPetunjuk fisiologi normal (* 10 9 l)
Bayi baru lahir sehingga 1 bulan100-400
Dari 2 hingga 12 bulan160-390
Dari 1 tahun hingga 10 tahun180-320
Berumur 10 hingga 15 tahun180-450

Apakah MPV dalam ujian darah? MPV adalah jumlah purata platelet yang ditentukan berdasarkan histogram taburan platelet.

Thrombocrit di atas normal, apa maksudnya? Kiraan platelet adalah bilangan platelet (MPV dalam ujian darah, yang boleh berada di atas dan di bawah normal.

Purata jumlah platelet menurunkan maksudnya

Apa maksudnya jika jumlah platelet rata-rata diturunkan (ditunjukkan sebagai MPV), anda perlu mengetahui orang yang berisiko terkena penyakit kelenjar tiroid, jantung, saluran darah. Gambaran klinikal seperti ini dapat dilihat dengan penyakit onkologi, anemia kekurangan zat besi, dan patologi sistem hematopoietik. Beberapa penyakit buah pinggang (contohnya, glomerulonefritis, keradangan autoimun, berjangkit atau alergi pada glomeruli ginjal) juga disertai dengan penurunan dalam jumlah purata platelet. Penurunan MPV secara fisiologi diperhatikan pada wanita hamil dan ibu menyusu.

Sekiranya jumlah rata-rata platelet jauh lebih rendah daripada norma fisiologi untuk beberapa kajian berturut-turut, penyebabnya mungkin adalah barah, oleh itu, pesakit seperti itu harus diberi konsultasi pakar onkologi..

Isipadu rata-rata platelet meningkat apa maksudnya

Apabila pesakit mendengar bahawa jumlah rata-rata plateletnya meningkat, jangan panik: pertama-tama anda perlu mengetahui apa maksudnya dan betapa bahayanya bagi kesihatan.

  Patologi berikut boleh menyebabkan peningkatan MPV pada pesakit dari usia apa pun:
 • pelbagai bentuk anemia;
 • pencerobohan helminthic;
 • penyakit berjangkit dan keradangan;
 • barah gastrousus.

Dalam beberapa penyakit sistem hematopoietik dalam darah, peningkatan ketara dalam jumlah purata platelet juga dapat diperhatikan..

Formula leukosit

5 jenis sel darah putih beredar dalam darah manusia. Petunjuk peratusan mereka dalam kaitannya dengan jumlah hingga jumlah leukosit dalam darah disebut formula leukosit. Penyahkodan jumlah darah leukosit pada kanak-kanak sangat penting, kerana penyimpangan dari norma pada masa kanak-kanak dapat menunjukkan proses keradangan atau pembentukan tumor yang laten atau lambat, yang pada peringkat awal berjalan tanpa gejala yang jelas.

Pergeseran formula leukosit (leukogram) ke kiri diperhatikan dengan peningkatan bilangan neutrofil yang belum matang dalam darah periferal dan kemunculan myelosit. Sekiranya leukogram dialihkan ke kanan, itu bermakna dalam jumlah darah bilangan neutrofil tikaman dikurangkan, jumlah neutrofil nuklear hipegmentasi meningkat. Pergeseran formula leukosit ke kanan dapat terjadi setelah transfusi darah dan infusi infus larutan plasma, serta penyakit ginjal dan anemia megaloblastik.

Neutrofil

Fungsi utama neutrofil adalah pembentukan imuniti, oleh itu jenis leukosit ini secara konvensional disebut mikrofag. Mereka mempunyai aktiviti detoksifikasi, antioksidan dan bakterisida dan terlibat dalam pembentukan tindak balas imun pada penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria patogen atau patogenik bersyarat..

Norma neutrofil pada orang dewasa:

UmurNorma (dalam peratusan)
16-25 tahun57%
Berumur 25-45 tahun59%
45-60 tahun59.4%
Selepas 60 tahun60%
Norma neutrofil pada kanak-kanak:

UmurNorma (dalam peratusan)
Tempoh kelahiran61%
12 jam selepas kelahiran68%
Hari pertama61%
7 hari45%
14 hari40%
1 bulan35%
Enam bulan32%
1 tahun31%
2 tahun33%
4 tahun42%
6 tahun51%
8 tahun53%
10 tahun54%
10-16 tahun57%

Eosinofil

Sejenis leukosit yang mempunyai sifat fagosit dan terlibat dalam pembentukan reaksi alergi apabila badan bersentuhan dengan patogen luaran. Peningkatan eosinofil sering diperhatikan dengan asma bronkial, penyakit kulit, patologi berjangkit sistem pernafasan (laringitis, tonsilitis, pelbagai jenis sinusitis). Jangkitan parasit juga boleh menyebabkan eosinofilia, oleh itu, melebihi petunjuk ini dalam ujian darah tanpa tanda-tanda proses berjangkit dan radang yang dapat dilihat boleh menjadi gejala tidak langsung helminthiasis.

Penurunan eosinofil menunjukkan penyakit berjangkit akut, proses keradangan di organ perut, dan keracunan darah. Penyimpangan yang ketara dari norma diperhatikan dalam masa 16 jam setelah bermulanya infark miokard, pembedahan, luka bakar atau kejutan traumatik.

Norma eosinofil pada kanak-kanak:

UmurNorma (dalam peratusan)
Momen kelahiran (dan 12 jam berikutnya)2%
12 jam2%
Hari pertama2%
7 hari4%
14 hari3%
1 bulan3%
6 bulan3%
1 tahun3%
2 tahun3%
4 tahun3%
6 tahun2%
8 tahun2%
10 tahun3%
10-16 tahun3%
Norma eosinofil pada orang dewasa:

UmurNorma (dalam peratusan)
16-25 tahun3%
Berumur 25-60 tahun3.1%
Selepas 60 tahun3.4%

Pentadbiran antibiotik intravena atau intramuskular dapat memutarbelitkan hasil analisis, oleh itu, formula leukosit harus dinilai 10-14 hari setelah berakhirnya rawatan.

Monosit

Monosit tergolong dalam agranulosit dari sistem sel mononuklear fagosit (makrofag) - sel hidup lama yang sifat dan fungsinya mempunyai banyak persamaan dengan neutrofil. Mereka mengeluarkan sel-sel lama, hancur dan mati, kompleks antigen dan mengubah molekul protein asli dari badan..

Norma monosit mengikut usia pada lelaki:

UmurNorma (peratus)
16-25 tahun3-11%
Berumur 25-60 tahun3-10%
Selepas 60 tahun4-12%
Norma monosit mengikut usia pada wanita:

UmurNorma (peratus)
16-25 tahun4-11%
Berumur 25-60 tahun4-10%
Selepas 60 tahun3-12%
Norma monosit dalam darah kanak-kanak:

UmurNorma (peratus)
Anak-anak tahun pertama kehidupan5-6%
1-5 tahun6-9%
5-10 tahun4-7%
Kanak-kanak dan remaja dari 10 hingga 16 tahun4-9%

Basofil

Basofil disebut sel darah putih yang terlibat dalam reaksi alergi dan keradangan. Peningkatan mereka hampir selalu menunjukkan penyakit darah, alahan (termasuk patologi kulit yang bersifat alergi), luka ulseratif usus, proses berjangkit akut atau gangguan endokrin.

Penurunan basofil boleh berlaku akibat tekanan kronik, pendedahan radiasi yang berpanjangan, atau hipertiroidisme (hipertiroidisme).

Norma basofil:

UmurNorma (peratus)
Anak-anak tahun pertama kehidupan1.4%
1-5 tahun1.1%
5-10 tahun1,0%
10-16 tahun0.9%
Berumur 16-30 tahun0.8-1.0%
30-60 tahun0.6-1.0%
Orang tua dan tua0.3-1.0%

Limfosit

Limfosit adalah sejenis sel darah putih, sel utama sistem kekebalan tubuh yang merupakan sebahagian dari agranulosit dan menyediakan penghasilan antibodi yang diperlukan untuk pembentukan tindak balas imun ketika bersentuhan dengan patogen. Norma limfosit pada wanita dan lelaki mengikut usia tidak berbeza dan ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Norma limfosit dalam darah lelaki dan wanita mengikut usia:

UmurBiasa
Berumur 18-45 tahun1.2-3.0 * 10 9
Lebih 45 tahun1.0-2.8 * 10 9
Norma limfosit pada kanak-kanak:

UmurNorma (dalam peratusan)
1 hari16-32
5 hari30-50
10 hari40-60
30 hari45-60
Dari 1 tahun hingga 4 tahun45-65
Berumur 4-5 tahun35-55
5-10 tahun30-45
10-16 tahun35-45

Peratusan limfosit dalam darah orang yang sihat mestilah kira-kira 40% daripada jumlah jisim leukosit.

ESR merujuk kepada parameter makmal yang tidak spesifik yang menggambarkan nisbah pecahan protein plasma, dan bermaksud kadar pemendapan eritrosit. ESR meningkat kerana peningkatan tahap globulin dan fibrinogen. Perubahan sedemikian berlaku dengan adanya proses keradangan di dalam badan, dengan kelaparan yang berpanjangan, ketidakpatuhan terhadap rejimen minum, mengambil ubat tertentu, latihan fizikal yang kuat.

Indikator ESR tidak hanya bergantung pada jantina, tetapi juga pada usia seseorang.

Kadar ESR pada lelaki mengikut usia:

UmurNorma (mm / j)
Berumur 18-30 tahun1-7
30-60 tahun1-8
Selepas 60 tahun3-15
Kadar ESR pada wanita mengikut usia:

UmurNorma (mm / j)
Berumur 18-30 tahun1-12
30-60 tahun2-12
Selepas 60 tahun8-20
Norma ESR dalam darah kanak-kanak:

UmurNorma (mm / j)
Kanak-kanak dalam tempoh kelahiran dan pada bulan pertama kehidupan0-2
Dari 1 bulan hingga enam bulan12-17
6 bulan hingga 3 tahun2-7
Selepas 3 tahun (termasuk remaja 12 hingga 18 tahun)2-8

Pada bayi selepas kelahiran, ESR rendah kerana sebilangan besar sel darah merah dalam darah dan penurunan tahap fibrinogen..

Pada usia 27 hari hidup hingga dua tahun, peningkatan indikator dianggap sebagai norma. Pada usia ini, ESR dapat mencapai 12-17 mm / j.

Kiraan darah lengkap adalah elemen terpenting dari diagnosis primer, yang diperlukan untuk pengesanan awal gangguan yang ada dan tahap awal proses keradangan.

Sumbang darah sekurang-kurangnya 1 kali setahun. Orang yang berisiko mengalami patologi atau mempunyai penyakit kronik harus memeriksa jumlah darah mereka dari 2 hingga 4 kali setahun.

Pengarang artikel: Sergey Vladimirovich, penganut biohacking rasional dan penentang diet moden dan penurunan berat badan yang cepat. Saya akan memberitahu anda bagaimana seorang lelaki berusia 50+ untuk kekal bergaya, cantik dan sihat, bagaimana merasa 30 pada usia lima puluh tahun. Lebih lanjut mengenai pengarang.

Cara menguraikan ujian darah umum

Kiraan darah lengkap (KLA) dianggap utama untuk diagnosis kebanyakan penyakit.

Hasil analisis sering membantu doktor menentukan pesakit merasa tidak sihat dan memahami rawatan apa yang harus diresepkan kepadanya atau kaedah diagnostik apa yang akan digunakan untuk diagnosis yang lebih tepat. Gayane Aramovna Atamuradova, ahli terapi di Klinik Keluarga, mengatakan mengapa ujian darah umum dianggap begitu penting dan apa maksud komponen utamanya..

Kepentingan Ujian Darah Umum

Darah mengangkut pelbagai bahan, memindahkannya antara organ, memastikan kestabilan persekitaran dalaman tubuh manusia. Oleh itu, penyimpangan tertentu di dalam badan ke satu tahap atau tahap yang lain mempengaruhi keadaannya, dan komposisinya. Itulah sebabnya ujian darah umum sangat penting dan dapat memberitahu tentang penyakit, walaupun pada peringkat awalnya, atau, jika ini adalah ujian kedua setelah rawatan, ia akan menunjukkan apakah rawatannya berkesan.

Bahagian komponen darah:

 • bahagian cecair (plasma)
 • unsur berbentuk (sel darah putih, platelet, sel darah merah).
 • Setiap elemen mempunyai tugasnya sendiri..

Menentukan penunjuk UAC

Hemoglobin

Protein dalam sel darah merah, yang bertanggungjawab untuk pemindahan oksigen ke seluruh badan.

Menurunkan norma hemoglobin bermaksud bahawa sel-sel tubuh kekurangan oksigen, yang sangat diperlukan untuk hidupnya. Juga, dengan penurunan hemoglobin, doktor mendiagnosis anemia pesakit.

Peningkatan hemoglobin dapat dilihat pada penyakit darah, onkologi, dehidrasi, diabetes mellitus, kegagalan kardiopulmonari.

Norma hemoglobin:

Lelaki: 130-160 g / l.

Perempuan: 120-140 g / l.

sel darah merah

Sel darah merah yang memberi warna pada darah. Sel darah merah adalah peserta metabolisme oksigen di dalam badan..

Pengurangan sel darah merah dapat dilihat dengan kehilangan darah yang besar, anemia, kehamilan, hiperhidrasi. Peningkatan - dengan dehidrasi, eritremia (penyakit sistem hematopoietik), pembentukan onkologi, gangguan fungsi jantung.

Kadar sel darah merah:

Lelaki: 4-5 * 1012 seliter.

Perempuan: 3.9-4.7 * 1012 seliter.

Penunjuk warna

Ia dikira dengan membandingkan jumlah sel darah merah dengan tahap hemoglobin. Penyimpangan indeks warna dari norma menunjukkan adanya pelbagai jenis anemia.

Platelet

Memberi pembekuan darah dan merangsang pemulihan tisu yang rosak. Peningkatan platelet adalah ciri kehilangan darah yang besar, barah, pemburukan penyakit kronik dan jangkitan. Tahap rendah menunjukkan proses keradangan yang teruk atau penyakit autoimun.

Kadar Platelet: 180-320 * 109 seliter

Reticulosit

Sel darah merah muda. Sekiranya mereka lebih normal, kemungkinan besar terdapat kehilangan darah. Tahap penurunan diperhatikan semasa anemia, penyakit radiasi, onkologi, beberapa penyakit buah pinggang.

Kadar retikulosit: 0.2-1%

sel darah putih

Sel darah putih yang melakukan fungsi pelindung utama sistem imun. Kiraan sel darah putih segera menunjukkan sama ada terdapat jangkitan di dalam badan. Peningkatan mereka menunjukkan penyakit berjangkit (disebabkan terutamanya oleh bakteria), keradangan, dan juga reaksi alergi. Penurunan menunjukkan adanya jangkitan virus, penyakit organ pembentuk darah, penyakit autoimun, sepsis.

Penting untuk mengetahui bukan sahaja bilangan leukosit, tetapi juga nisbah lima jenisnya: neutrofil, eosinofil, basofil, limfosit dan monosit.

Norma sel darah putih: 4-9 * 109 seliter.

Neutrofil

Patogen jangkitan yang meresap ke dalam darah dikaitkan dengan fakta bahawa mereka aktif bergerak ke arahnya dan jumlahnya semakin meningkat. Ada yang matang (tersegmentasi) dan tidak matang (tikaman). Pertama sekali, bilangan neutrofil meningkat dengan jangkitan bakteria, juga disebabkan oleh keracunan, tekanan, gangguan metabolik, serangan jantung, penyakit radang organ, onkologi. Tahap neutrofil menurun setelah kemoterapi, radioterapi, dengan penyakit darah, peningkatan tahap hormon tiroid, semasa penggunaan ubat antibakteria.

Norma neutrofil:

Eosinofil

Mereka memainkan fungsi penting dalam membersihkan badan dari alergen dan bahan toksik. Peningkatan jumlah mereka menunjukkan reaksi alergi, penyakit parasit, jangkitan, penyakit reumatik. Menurunkan - mengenai permulaan proses keradangan, keracunan badan dengan logam berat atau proses purulen.

Norma eosinofil: 1-5%.

Basofil

Sel darah imun yang sangat jarang berlaku. Mereka adalah bahagian penting dari semua proses imun dalam tubuh, dan juga mengambil bahagian dalam perkembangan reaksi keradangan..

Biasanya, basofil tidak dapat ditentukan dalam analisis..

Limfosit

Sel-sel utama sistem imun. Limfosit mengenali virus yang memasuki tubuh dan melawannya. Penembusan jangkitan ditunjukkan oleh peningkatan jumlah limfosit dalam darah. Ia juga menunjukkan adanya tuberkulosis, sifilis, toxoplasmosis. Penurunan bilangan limfosit boleh berlaku pada penyakit kronik yang teruk.

Kadar limfosit: 19-37%.

Monosit

Ikuti pengiktirafan bahan asing dalam darah. Mereka boleh berpindah dari darah ke tisu, di mana ia berubah menjadi makrofag. Mereka, pada gilirannya, membersihkan kawasan keradangan secara aktif dari bakteria. Penurunan bilangan monosit diperhatikan dengan asthenia, lesi purulen, leukemia, kehilangan darah setelah pembedahan atau melahirkan. Peningkatan jumlah monosit menunjukkan jangkitan virus, tempoh pemulihan selepas proses keradangan akut, penyakit sistem hematopoietik, tuberkulosis, sifilis, sarcoidosis.

Kadar pemendapan eritrosit (ESR)

Analisis ESR membolehkan anda menilai kadar pemisahan darah menjadi sel darah merah dan plasma. Pada seseorang yang berada dalam keadaan sihat, sel darah merah saling menolak dan menetap dengan lebih perlahan. Peningkatan ESR (sel darah merah melekat dan menjadi lebih berat), sebagai peraturan, dapat menunjukkan keradangan yang teruk. Ini juga dapat berarti penyakit endokrin dan autoimun, penyakit darah, penyakit hati, tuberkulosis, onkologi, serangan jantung, strok.

Kadar ESR:

Lelaki: 2-10 mm / jam.

Perempuan: 2-15 mm / jam.

Buat temu janji dengan doktor

Pastikan anda melalui konsultasi pakar yang berkelayakan dalam bidang penyakit di klinik "Keluarga".

Penerbitan Mengenai Asma