Analgin, papaverine, diphenhydramine (triad) - petunjuk

Suhu tinggi menyebabkan penderitaan bukan sahaja pada anak, tetapi juga pada orang tua, terutama ketika suntikan. Kombinasi yang paling biasa untuk menurunkan suhu pada kanak-kanak, yang digunakan sebelumnya dan sekarang, adalah analgin, papaverine dan diphenhydramine. Benar, dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mengalami perubahan kecil, yang akan saya bincangkan di bawah. Saya akan memberikan contoh mengira dos triad pada suhu pada kanak-kanak.

Suntikan analgin, papaverine, diphenhydramine untuk kanak-kanak

Sekiranya anda, yang mengalami suhu tinggi, telah mencuba semua kaedah penyejukan fizikal (dijelaskan dalam artikel Apa yang harus dilakukan pada suhu tinggi pada anak), anda telah memberikan ubat antipiretik, tablet, penggantungan, supositoria (yang dijelaskan secara terperinci dalam penerbitan Suhu pada Kanak-kanak: Paracetamol atau Nurofen, yang lebih baik), tetapi tidak berjaya, maka kombinasi analgin, papaverine dan diphenhydramine dalam satu jarum suntik turut dimainkan.

Walaupun kembar tiga didengar secara meluas, namun, menurut protokol terbaru untuk menyediakan rawatan perubatan pada suhu tinggi pada anak-anak, diphenhydramine digantikan oleh suprastin (antihistin). Telah terbukti bahawa penggunaan suprastin dalam kombinasi ini lebih selamat untuk anak daripada diphenhydramine. Keberkesanan suprastin (antihistin) tidak kalah dengan diphenhydramine. Kedua-dua ubat tersebut tergolong dalam kumpulan antihistamin (penyekat reseptor H1-histamin).

Daripada papavernia, ada yang mengesyorkan menggunakan larutan drotaverine (no-shp). Dalam bentuk tablet, no-shpu (drotaverine) dapat digunakan untuk anak-anak dari usia 6 tahun, dan dalam bentuk penyelesaian, tidak ada kajian klinikal mengenai penggunaan anak-anak. Oleh itu, saya hanya akan berpegang pada papaverine.
Analgin (metamizole sodium) tidak mempunyai alternatif dan oleh itu tetap diperlukan dalam triniti ini.

Analgin, diphenhydramine (suprastin), papaverine - dos untuk anak

Natrium analgin atau metamizol untuk suntikan boleh didapati dalam dua dos: 25% - 2 ml dan 50% - 2 ml. Dalam kebanyakan arahan, dos analgin dikira selama satu tahun hidup, sayangnya, walaupun dalam protokol penyediaan rawatan perubatan untuk hipertermia pada kanak-kanak, mereka berorientasi pada usia. Mungkin saya akan mengulanginya, tetapi lebih tepat untuk mengira dos ubat mengikut berat, terutamanya jika ini berlaku untuk anak kecil. Umur sama sekali bukan penunjuk berat badan tertentu, akibatnya ubatnya terlalu banyak atau tidak mencukupi untuk menurunkan suhu.

Dos dipyrone untuk kanak-kanak berumur 0 hingga 15 tahun, dikira: 25% 0,02 - 0,04 ml / kg; 50% 0.01 - 0.02 ml / kg atau 0.1 ml per tahun kehidupan.

Papaverine untuk suntikan boleh didapati dalam dos 2% - 2 ml. Kanak-kanak di bawah umur satu tahun hanya menggunakan intramuskular.

Dosis papaverine untuk kanak-kanak dari 0 hingga 14 tahun adalah 0,7 mg / kg - 1 mg / kg, yang sepadan dengan 0,035 - 0,05 ml / kg. Skema yang lebih mudah ialah 0.1-0.2 ml per tahun seumur hidup. Kanak-kanak dari usia 15 tahun ditetapkan dos dewasa 40 mg atau 2 ml larutan papaverine hidroklorida.

Suprasitin atau antihistin (chloropyramine hydrochloride) merujuk kepada antihistamin untuk penggunaan sistemik. Kanak-kanak boleh digunakan dari usia 1 bulan. Dos yang disyorkan adalah: dari 1 bulan hingga 12 bulan 0.01 ml / kg; dari 1 tahun hingga 6 tahun - 0.5 ml; dari 6 tahun hingga 14 tahun - 0,5 ml - 1 ml. Berumur lebih dari 14 tahun - 1 ml.

Sekiranya anak anda tidak menonjol di antara rakan sebaya dalam perkembangan fizikal, mempunyai petunjuk pertumbuhan dan berat badan yang standard, maka lebih mudah menggunakan pengiraan ubat selama setahun hidup. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan berat badan berlebihan atau sebaliknya, maka gunakan pengiraan sepenuhnya ubat per kilogram berat badan anak.

Triad dari suhu untuk kanak-kanak - perkadaran (contoh pengiraan dos)

Contoh mengira dos triad dari suhu. Ambil anak berusia 4 tahun dengan berat 20 kg.

Analgin 50% - 2 ml:
20 kg * 0,01 ml / kg (0,02 ml / kg) = 0,2 ml - 0,4 ml - pengiraan untuk berat anak;
atau 4 tahun * 0.1 ml / tahun = 0.4 ml - pengiraan untuk usia.

Papverine 2% -2 ml:
20 kg * 0,035 ml / kg (0,05 ml / kg) = 0,7 ml (1,0 ml) - memberi tumpuan kepada berat badan;
4 tahun * 0.1 ml / tahun (0.2 ml / tahun) = 0.4 ml (0.8 ml) - memberi tumpuan kepada usia kanak-kanak.

Suprastin 2% - 1 ml:

Hanya ada satu bentuk pengiraan - mengikut umur: dari 1 tahun hingga 6 tahun, masing-masing 0,5 ml.

Ternyata, untuk menurunkan suhu tinggi pada anak berusia 4 tahun dengan berat 20 kg, kita perlu memasukkan tiga kali ganda ke dalam satu jarum suntik: 0,4 ml dipyrone, 1 ml papaverine dan 0,5 ml suprastin. Dalam perkadaran analgin: papaverine: suprastin ini kira-kira 1: 2: 1.

Adakah mungkin untuk mengambil Analgin dengan Papaverine dan Diphenhydramine pada masa yang sama??

Analgin + diphenhydramine + papaverine = kaedah yang murah dan pantas untuk penurunan suhu yang mendesak di bawah 40 ° C. Apa yang perlu dilakukan jika tidak ada komponen yang diperlukan? Bagaimana cara menggantikan diphenhydramine dalam campuran antipiretik? Dan mengapa ia digunakan dalam pembedahan dan ketika menghentikan reaksi alergi?

Doktor percaya bahawa demam tinggi adalah pertolongan tubuh sendiri. Dengan syarat bahawa penyertaan pembantu tersebut adalah jangka pendek.

Tetapi anda perlu segera membantu tubuh "mengatur semula" panas jika:

 • suhu bertahan lebih lama daripada 3 hari
 • meningkat lebih daripada 39 ° C
 • terdapat risiko jelas sindrom kejang

Ciri-ciri ubat: mengapa diresepkan bersama

Pemberian tiga ubat secara serentak ditentukan oleh pelengkap yang tinggi.

Apa yang penting untuk difahami:

 • analgin - dalam trio ini berfungsi sebagai antipiretik
 • diphenhydramine meningkatkan kesan analgin.

Selain itu melakukan fungsi menenangkan dan dekongestan, meneutralkan reaksi alergi terhadap toksin.

 • papaverine adalah antispasmodik: melonggarkan otot licin arteri, yang meningkatkan peredaran darah. Hasilnya: pengembangan saluran darah pada kulit menyebabkan peningkatan pemindahan haba, memberikan kesan antipiretik yang stabil.

Bagaimana ia mempengaruhi badan

Pada suhu, analgin (metamizole sodium) bertindak di pusat termoregulasi (CT) di hipotalamus:

 • Secara langsung. Kerana apa demam hilang setelah 15-20 minit.
 • Secara tidak langsung. Ia mempunyai kesan pada fokus proses keradangan. Yang dengan demikian mempengaruhi DH, menyebabkan kenaikan suhu.

Diphenhydramine, seperti yang telah dikatakan, mengaktifkan tindakan analgin. Dia tidak menurunkan panasnya sendiri.

Papaverine hidroklorida, merehatkan otot saluran darah dan saraf, mencegah terjadinya kejang dan membetulkan tekanan darah.

Petunjuk untuk digunakan

Dalam kalangan perubatan, komposisi "analgin-diphenhydramine-papaverine" disebut sebagai campuran litik. Di bawah yang terus digunakan. Khususnya, sebagai antipiretik dengan keberkesanan ubat oral untuk mengurangkan panas. Sekiranya tidak mungkin menggunakan ubat-ubatan tersebut secara lisan. Sebagai ubat bius untuk kecederaan. Sekiranya terdapat alergi yang tajam (terhadap serbuk sari, rambut binatang, pewarna, debu) - Lintica digunakan segera sebagai agen anti-alergen atau anti-toksik yang kuat. Ada yang menganggapnya berkesan untuk menghilangkan gejala mabuk, tetapi ini sudah terlalu banyak..

Cara mengambil analgin dengan papaverine dan diphenhydramine

Dua bentuk yang boleh dipilih: suntikan atau pil. Secara semula jadi, suntikan akan bertindak lebih cepat - kesannya akan datang dalam 15 minit. Setengah jam anda memerlukan pil. Perkara utama adalah mengira dos ubat yang betul. Ia tidak sukar.
Untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 14 tahun:

 • suntikan: analgin 2 ml 50% + diphenhydramine 1 ml 1% + papaverine 2 ml 2%. Sekiranya berat badan seseorang melebihi 60 kg., Maka dos komponen meningkat: untuk setiap 10 kg. Standard 0.1 bahagian.
  Analgin adalah yang pertama disuntik ke dalam picagari, kerana ia mempunyai struktur berminyak, kemudian larutan diphenhydramine dan papaverine terakhir.
  Suntikan diberikan secara intramuskular. Jarum dimasukkan dalam - 2-3 cm tegak lurus ke kulit, ubat dilepaskan perlahan.
  Maksimum 4 suntikan dibenarkan setiap hari, iaitu suntikan tidak lebih dari 6 jam kemudian.
  Langkah-langkah antiseptik diperhatikan dengan ketat. Oleh itu, pastikan rumah sentiasa mempunyai alkohol yang berguna, bulu kapas steril, picagari dan satu set ubat yang diperlukan untuk reaksi pertama.
 • tablet: 1 tablet dari ketiga-tiga komponen komposisi. Lebih baik dihancurkan menjadi serbuk. Banyakkan minum air dalam mimpi, seseorang pasti akan berpeluh, yang mengancam dehidrasi. Selepas itu, anda perlu menukar tempat tidur dan seluar dalam.
  Penting! Sebelum suntikan, tidak perlu dilakukan ujian alergi terhadap ubat tersebut. Sangat mudah: sapukan setetes komposisi ke kelopak mata bawah. Sekiranya kemerahan tidak berkembang dalam masa setengah jam, maka anda boleh menggunakannya. Secara semula jadi, untuk suntikan mereka mengambil set ampul baru.

Analog

Papaverine digantikan oleh No-Shpoi. Dengan Diphenhydramine, kesukaran utama membelinya adalah resipi. Oleh itu, ia mudah digantikan oleh suprastin..

Kehamilan dan penyusuan

Tidak disyorkan sama sekali. Analgin berbahaya pada trimester kehamilan I dan III. Ia mustahil dan intinya. Perundingan doktor diperlukan.

Sekiranya anda terpaksa menggunakan lytica semasa menyusui, maka susu pertama setelah pengambilan dinyatakan.

Zaman kanak-kanak

Sesuai dengan berhati-hati. Dikira dengan formula: selama 1 tahun kehidupan kanak-kanak, 0.1 ml setiap ubat diambil.

Kanak-kanak di bawah umur tiga tahun - analgin, suprastin dan paracetamol. Dalam kes keparahan pena atau kaki yang sejuk, suprastin digantikan oleh tombak.
Sekiranya dalam tablet, maka 1/4 tablet setiap ubat.

Umur lanjut usia

Dibolehkan sekiranya tiada kontraindikasi.

Kesan sampingan analgin dengan papaverine dan diphenhydramine

Analgin mempunyai sejumlah reaksi buruk, sebab itulah ia tidak digunakan oleh negara-negara Barat. Oleh itu, dengan pengenalan campuran antipiretik, anda mungkin mengalami:

 • muntah, pedih ulu hati, loya
 • menurunkan tekanan darah
 • hidung berdarah
 • pengsan

Kontraindikasi terhadap penggunaan analgin dengan papaverine dan diphenhydramine

Tidak boleh menggunakan perkataan apabila:

 • intoleransi individu
 • diabetes
 • sakit perut etiologi yang tidak diketahui
 • asma
 • gangguan buah pinggang dan hepatik
 • pankreatitis

Pengaruh semasa memandu

Kontraindikasi. Oleh kerana kandungan diphenhydramine dalam campuran litik, seseorang akan tertidur. Dan lebih baik berlaku di tempat tidur daripada di roda.

Interaksi dengan ubat lain

Dilarang menggunakan serentak dengan ibuprofen dan aspirin..

Keserasian alkohol

Tidak. Dan sekali lagi tidak. Tiada produk yang mengandungi etil semasa terapi ubat.

Berlebihan

Sekiranya berlaku overdosis, muntah bermula, disertai dengan sakit perut. Keruh kesedaran, sikap tidak peduli dan mengantuk dapat diperhatikan. Tindak balas dan pertolongan terbaik adalah menghubungi ambulans.

Syarat Percutian di Farmasi

Segala-galanya kecuali diphenhydramine dalam bentuk pelepasan adalah percuma tanpa preskripsi.

Keadaan simpanan

Di tempat yang dilindungi dari cahaya dan akses percuma untuk kanak-kanak, tidak lebih tinggi dari + 25 ° C. Menghilangkan pembekuan.

Jangka hayat

Analgin: tablet - 5 tahun, penyelesaian - 3 tahun, memerhatikan keadaan penyimpanan. Diphenhydramine - kedua-dua bentuk dos selama 5 tahun. Papaverine: tablet 5 tahun, larutan suntikan sesuai selama 2 tahun.

Harga ubat

Analgin dalam ampul 2 ml. 50% No10 - dari 50 hingga 90 rubel.; dalam tablet 500 mg. 10 keping. - dari 20 gosok.

Diphenhydramine untuk suntikan 1 ml. 1% No 10 berharga purata 30 rubel.; 50 mg tablet 10 keping. - 10 rubel.

Penyelesaian Papaverine 2 ml. Tidak 10 - 30 rubel.; bentuk tablet 40 mg. 20 keping. - 30 rubel.

Ulasan

Christina, 29 tahun.
Saya hanya menyelamatkan diri dan kaedah ini membantu keluarga dalam kes-kes kritikal. Mengesyorkan.

Olga, 43 tahun.
Sebagai jururawat dan paramedik yang berpengalaman, saya memilih ubat ini untuk melegakan keadaan apabila demam tidak kebudak-budakan. Tiga kali memberikan suntikan kepada anak perempuannya pada masa kecil, serta-merta membantu.

Alexey, 41 tahun.
Setelah memanggil ambulans (dia turun dengan sakit tekak yang teruk), doktor menyuntikkan diphenhydramine dengan analgin. Sebagai tangan dilepaskan. Kemudian dia sembuh dan sihat.

Daria, 35 tahun.
Di jabatan kanak-kanak, pakar pediatrik menetapkan campuran seperti itu, semuanya berjaya.

Valentina, 26 tahun.
Saya minum triad seperti itu dalam bentuk tablet, kerana tidak ada yang melakukan suntikan. Pil itu berfungsi - dia langsung tertidur, bangun seolah-olah sedang mandi, tetapi seperti sesen baru. Alat yang kuat, murah, pada suhu yang sangat tinggi dapat membantu mengatasi masalah.

Dan ingat: lebih baik dalam keadaan sihat untuk berjumpa doktor mengenai penggunaan campuran analgin-diphenhydramine. Sekiranya berlaku kecemasan, ini tidak mungkin dilakukan..

Gambaran Keseluruhan Ubat: Analgin, Diphenhydramine, Papaverine

Penggunaan bersamaan dengan ubat lain

Analgin meningkatkan kesan ubat lain yang menurunkan suhu dan melegakan kesakitan. Antara ubat yang paling popular dalam kumpulan ini, bersama dengan analginum, paracetamol, suprastin, tetapi shpa, serta aspirin dapat dibezakan.

Dari suhu, kanak-kanak lebih sesuai untuk parasetamol; no-spa melegakan kesakitan yang disebabkan oleh kekejangan, dan suprastin mempunyai kesan antipiretik, antihistamin (anti-alahan), hipnotik dan sedatif.

Oleh itu, suprastin digunakan untuk suhu yang berkaitan dengan reaksi alergi, parasetamol untuk demam pada kanak-kanak, dan analgin untuk bacaan termometer atau kesakitan yang sangat tinggi.

Tidak kira apa yang menyakitkan seseorang - otot, perut atau kepala. Analgin dapat melegakan kesakitan dengan intensiti sederhana, iaitu menganggapnya sebagai ubat bius untuk kecederaan serius tidak masuk akal.

Kesan antihistamin suprastin membantu menurunkan suhu, oleh itu, dalam beberapa kes, analgin dan suprastin digunakan secara serentak dari suhu, jika anak sangat sakit. Campuran ini kadang-kadang dipanggil "lytic".

Penggunaan campuran semacam itu dapat disebut sebagai pertolongan ekstrim, iaitu, hanya boleh digunakan jika paracetamol dan ibuprofen tidak membantu menurunkan suhu yang sangat tinggi. Sebelum digunakan, anda mesti selalu berjumpa doktor - hubungi ambulans atau sekurang-kurangnya hubungi ahli terapi di telefon dan tanyakan semua soalan anda.

Untuk kanak-kanak, ambil seperempat tablet dipyrone, suprastin dan paracetamol. Orang dewasa boleh mengambil setengah tablet setiap ubat. Anda juga boleh menyuntik campuran, namun, dalam kes ini, kemungkinan kesan sampingan lebih tinggi.

Sebilangan orang mengambil analgin + paracetamol kerana suhu di kompleks. Ubat ini mempunyai kesan yang sama, tetapi komposisi dan mekanisme tindakan yang berbeza..

Tidak boleh mengambil beberapa ubat dengan kesan yang sama pada masa yang sama - lebih baik mengambil ubat yang paling sesuai dan tunggu.

Menelan sebilangan besar ubat yang berbeza sekiranya tidak ada hasil adalah berbahaya. Dalam kes ini, lebih baik menghubungi ambulans.

Analgin dan no-spa secara serentak diambil dari suhu di atas 38.5 ° C, disertai dengan pucat kulit dan menggigil. Ini adalah apa yang disebut "demam pucat", atau hipertermia malignan. Dalam keadaan ini, kekejangan saluran diperhatikan, yang merumitkan peredaran darah. Tanda-tanda hipertermia malignan adalah kulit pucat sejuk, menggigil, merinding, dan kaki sejuk. Terdapat risiko tinggi pemanasan organ dalaman dan munculnya kejang dengan demam pucat. Kesan antipiretik analgin dalam kes ini mesti ditambah dengan ubat antispasmodik vasodilator, misalnya, no-shpa.

Dari suhu, lebih baik bagi kanak-kanak untuk tidak memberikan satu tablet analgin keseluruhan dengan no-shpa; dos bergantung pada usia - untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun ¼ tablet, sehingga usia 5 tahun - 1/3, pelajar yang lebih muda boleh diberi setengah tablet. Kanak-kanak berumur lebih dari sepuluh tahun boleh mengambil satu tablet analgin dan no-shpa dari suhu, serta orang dewasa.

Setelah mengambil ubat, berguna untuk menggosok kulit dengan tangan anda, sehingga meningkatkan peredaran darah, dan menyebabkan doktor - demam pucat adalah keadaan berbahaya.

Bagaimana triad bertindak pada suhu

Tidak setiap ramuannya mempunyai kesan antipiretik. Komponen utama agen terapi ini adalah Analgin. Ini dengan berkesan menurunkan suhu, sambil tetap menghilangkan rasa sakit dan sakit.

Diphenhydramine sangat melengkapkan sifat antipiretik Analgin. Ia juga mempunyai sifat anti-alergi yang luar biasa dan menghilangkan pembengkakan mukosa. Ubat Drotaverinum mempunyai sifat antispasmodik dan vasodilating yang baik.

Di No-shpa, kesan ubat yang serupa dengan Drotaverin dapat diperhatikan. Ia melebarkan saluran darah, menurunkan tekanan darah dan menghilangkan kekejangan. Ubat ini membantu meningkatkan pemindahan haba, dengan itu mereka meningkatkan kesan Analgin, menjadikannya lebih jelas.

Komposisi di atas memberikan bantuan yang berkesan kepada pesakit, walaupun dia mempunyai suhu yang sangat tinggi. Kelebihan lain dari campuran ubat ini: ia mesti dimakan sekiranya orang yang tidak sihat tidak boleh mengambil ubat dalam bentuk tablet. Keperluan seperti itu biasanya timbul dengan muntah yang tidak dapat diatasi, kehilangan kesedaran, atau orang sakit yang enggan mengambil ubat di dalamnya.

Suntikan triad hanya boleh dilakukan pada suhu lebih daripada 38 darjah. Dilarang menggunakan komposisi ini lebih dari 2 kali sehari.

Tetapi anda perlu ingat bahawa triad adalah campuran yang cukup serius. Oleh itu, ia mesti digunakan dengan sangat berhati-hati. 3 ubat yang disebutkan di atas tentu akan membantu menurunkan kepanasan, jika anda memilihnya dengan betul. Tetapi sekiranya proses keradangan hanya bermula di dalam badan, triad akan menurunkan suhu 3-4 jam, dan kemudian suhu akan meningkat lagi. Atas sebab inilah triad hanya digunakan dengan rawatan yang kompleks.

Apakah kontraindikasi untuk menggunakan triad dari suhu? Kadang-kadang suntikan triad kepada pesakit adalah kontraindikasi. Anda tidak dapat menghilangkan kepanasan dengan alat ini jika:

 1. Pesakit mempunyai suhu tinggi dan dengannya sakit perut. Ubat ini melegakan kesakitan. Dan jika pesakit mengalami apendisitis akut, kesan terapeutik campuran ini sangat berbahaya.
 2. Kehadiran orang yang tidak sihat alergi terhadap salah satu komponen triad. Sebelum memberikan ubat, anda harus memeriksa reaksi alergi dengan meneteskan 1 tetes ubat di bawah kelopak mata bawah. Sekiranya sensasi atau kemerahan tidak menyenangkan, penggunaan triad dilarang sama sekali.
 3. Sekiranya pesakit telah berusaha menurunkan suhu dengan agen yang memasuki triad, tindakan sedemikian akan menyebabkan overdosis.

Bolehkah saya menggunakan triad untuk menurunkan suhu pada kanak-kanak? Triad untuk kanak-kanak dari suhu dan dosnya ditentukan oleh doktor. Sebilangan besar doktor tidak mengesyorkan menggunakan ubat ini untuk merawat kanak-kanak, kerana boleh menjejaskan fungsi ginjal dan hati. Dalam kes tertentu, anda perlu berunding dengan pakar yang kompeten yang akan menentukan dos ubat yang diinginkan, jika ia dapat diterima untuk rawatan anak. Biasanya, doktor membenarkan penggunaan triad untuk merawat kanak-kanak menggunakan Papaverine. Jumlahnya dikira berdasarkan usia kanak-kanak.

Tablet Papaverine dan petunjuk suntikan untuk digunakan

Petunjuk penggunaan tablet, suntikan dan supositoria rektum Papaverine sama persis, kerana tanpa mengira bentuk dosnya, ubat tersebut diserap ke dalam darah dan mempunyai kesan terapeutik sistemik.

Tablet, suntikan dan supositoria Papaverine ditunjukkan untuk digunakan dalam penyakit dan keadaan berikut:

Kekejangan unsur-unsur otot licin saluran gastrointestinal dalam pelbagai penyakit, seperti pilorospasme, kolitis, kolesistitis, kolangitis, dan lain-lain; Sakit spastik (contohnya, dengan kolitis, kembung, haid, sindrom iritasi usus (IBS), sembelit, dll..d.); Sebagai sebahagian daripada terapi kompleks kolesistitis dan kolik ginjal sebagai organ ubat anestetik dan melegakan kekejangan; Kekejangan dan kesakitan pada organ sistem genitouriner (cystitis, pyelitis, batu karang atau uretra, dll.); Bronkospasme; Spasme saluran cerebral; Kekejangan saluran periferal, misalnya, dengan endarteritis dan penyakit lain; Sebagai sebahagian daripada terapi kompleks angina pectoris; Sebagai tambahan dalam penyediaan pra-narkotik (premedikasi).

Dibazole dengan papaverine

Salah satu rejimen yang paling umum untuk penggunaan papaverine adalah gabungannya dengan dibazole. Penyelesaian suntikan ini digunakan untuk menghentikan krisis hipertensi darurat. Dibazole dengan papaverine tidak hanya dapat mengurangi tekanan, tetapi juga dapat membebaskan pesakit dari rasa sakit dan mual. Beberapa waktu selepas suntikan, tekanan menjadi normal, dan pesakit merasa mengantuk. Amalan jangka panjang membolehkan kita menganggap kombinasi ini sebagai alat yang boleh dipercayai dalam memerangi krisis hipertensi yang rumit.

Penyelesaian kedua yang tidak kurang terkenal, termasuk papaverine, campuran litik. Ia terdiri daripada: analgin, diphenhydramine dan papaverine. Pada kanak-kanak, campuran ini digunakan untuk mengurangkan demam dan melegakan sindrom kejang yang disebabkan oleh demam. Penggunaan suntikan seperti itu dibenarkan pada bayi. Pada orang dewasa, kombinasi ubat yang serupa digunakan untuk menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh kekejangan otot atau saluran.

Apa yang mesti anda ketahui mengenai suhu turun

Orang jarang membaca arahan dan mendengar nasihat doktor. Lebih-lebih lagi, rawatan bebas telah meluas, ketika seseorang ingin mengatasi penyakit itu sendiri. Dalam kes sedemikian, penggunaan ubat antipiretik yang tidak terkawal berlaku, yang mungkin tidak memberi kesan sampingan, tetapi menyebabkan komplikasi penyakit. Apa yang harus anda ketahui mengenai penurunan suhu agar tidak membahayakan diri sendiri?

 • Adalah perlu untuk menurunkan suhu hanya jika suhu di atas 39 ° C pada orang yang sihat dan di atas 38.5 ° C pada pesakit dengan serangan jantung atau kejang..
 • Sebelum digunakan, baca kontraindikasi.
 • Dos ubat harus dipatuhi dengan ketat..
 • Analgin mengganggu penentuan keadaan pesakit, oleh itu, ia ditetapkan sebagai langkah terakhir.
 • Suhu 38 ° C tidak boleh dirobohkan, kerana dengan itu badan menghasilkan antibodi dan interferon dalam jumlah besar, yang membantu dalam pemusnahan jangkitan.
 • Jangan gunakan analgin dan antibiotik pada masa yang sama.
 • Jangan gunakan analgin selama lebih dari 3 hari. Sekiranya tidak ada penambahbaikan, lebih baik berjumpa doktor.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, anda boleh menggunakan kaedah bukan tradisional untuk menurunkan suhu, yang tidak memberi kesan negatif:

 1. Sapukan kain hangat pada kaki dan leher.
 2. Gosokkan dengan air suam tanpa penambahan cuka dan alkohol.
 3. Minuman berat.
 4. Pelembapan dan pengudaraan bilik secara berkala.

Penyakit yang berbeza disertai oleh pelbagai gejala, yang sering adalah suhu. Peningkatan suhu adalah fenomena semula jadi di mana sifat pelindung tubuh diaktifkan, mencegah jangkitan membiak dan mempengaruhi organ. Prognosis untuk suhu tinggi jangka pendek adalah baik..

Walau bagaimanapun, kadang-kadang suhu meningkat sangat banyak atau bertahan lama. Dalam tempoh ini, doktor boleh menetapkan ubat antipiretik. Analgin boleh dijual tanpa preskripsi, tetapi juga boleh memberi kesan negatif. Lebih baik tidak minum ubat tanpa nasihat doktor. Dalam kes yang melampau, anda harus membaca arahan dan memerhatikan dos yang dinyatakan di dalamnya.

Hasil rawatan yang betul adalah pemulihan sepenuhnya. Penggunaan ubat yang tidak betul boleh mengakibatkan kesihatan dan komplikasi yang buruk..

Artikel dari bahagian yang sama:

 • Mustard dengan batuk kering. Selsema menjadi penyakit yang paling kerap saya alami.
 • Sakit kepala selepas influenza 66 FLU
 • Sinusitis tanpa selesema - simptom dan rawatan 60 Gejala
 • Terapi yang kompleks akan membantu menyembuhkan batuk dengan bronkitis 53 Batuk

Semua maklumat yang disiarkan di halaman laman web adalah hak milik pengarang dan pemilik projeknya. Menyalin maklumat tanpa pautan balik aktif ke laman web Psymedcare.ru DILARANG dengan ketat dan didakwa di bawah artikel 146 Kanun Jenayah Persekutuan Rusia dan Undang-Undang Hak Cipta Antarabangsa.

Perhatian! Kami meminta agar anda tidak menganggap latar belakang laman web ini sebagai petunjuk tindakan dalam merawat penyakit. Untuk diagnosis dan rawatan yang tepat, anda perlu menghubungi pakar

Varieti, nama, bentuk pelepasan dan komposisi penyediaan Papaverine

Papaverine adalah nama dagang beberapa ubat dan nama antarabangsa (INN) bahan aktif yang merupakan sebahagian daripada banyak ubat. Persediaan dengan nama dagang "Papaverine" adalah sama dengan bahan aktif "papaverine". Bahan ini dipanggil sama ada papaverine atau papaverine hidroklorida. Lebih-lebih lagi, papaverine hidroklorida adalah nama kimia untuk papaverine, dan dari sudut pandangan doktor atau pesakit, tidak ada perbezaan antara istilah ini.

Pada masa ini, di negara-negara bekas Uni Soviet, ubat-ubatan, yang hanya menyertakan papaverine sebagai bahan aktif, biasanya disebut "Papaverine". Dalam beberapa kes, kata Papaverine mungkin dilengkapi dengan huruf atau singkatan yang mengenkripsi nama pengeluar ubat tersebut, misalnya, Papaverin MS, Papaverine Bufus, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, dalam semua kes kita membincangkan mengenai ubat yang sama yang dihasilkan oleh tumbuhan yang berlainan. tetapi mengandungi ramuan aktif papaverine.

Di samping itu, terdapat ubat-ubatan multikomponen dengan nama lain yang mengandungi serentak beberapa bahan aktif, di antaranya terdapat papaverine. Ini adalah ubat seperti Papazol, Andipal, Theodibaverine, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan persiapan monokomponen secara eksklusif yang hanya mengandungi papaverine sebagai bahan aktif dan memiliki nama yang sama. Untuk membezakan dan tidak membingungkan bahan aktif dan nama ubat, kami akan menulis yang pertama dengan huruf kecil, dan yang kedua dengan huruf besar.

Persediaan monokomponen yang hanya mengandungi papaverine sebagai bahan aktif kini boleh didapati dengan nama komersial berikut:

Papaverine; Papaverine Bufus; Papaverine MS; Papaverine hidroklorida Keempat-empat ubat itu sinonim dan boleh didapati dalam tiga bentuk dos - tablet oral, suppositori rektum dan suntikan. Suppositori sering disebut Papaverine Suppositori, dan penyelesaiannya disebut Papaverine Injections, Papaverine Ampoules, atau Papaverine Injections..

Oleh itu, komposisi tiga bentuk dos sebagai bahan aktif mengandungi papaverine hidroklorida dalam dos berikut:

Tablet untuk orang dewasa - 40 mg; Tablet untuk kanak-kanak - 10 mg; Penyelesaian untuk suntikan - 20 mg setiap 1 ml; Suppositori rektum - 20 mg setiap lilin. Komposisi komponen tambahan untuk bentuk dos yang sama, misalnya, tablet, mungkin berbeza-beza bergantung pada pengeluarnya, jadi selalu perlu dibaca dengan teliti di dalam risalah yang dilampirkan dengan arahan penggunaan.

Oleh kerana kesan farmakologi papaverine bersifat pelbagai arah, ia dikaitkan secara serentak dengan dua kumpulan ubat, seperti vasodilators (vasodilators) dan antispasmodics. Oleh itu, sebagai antispasmodik, Papaverine digunakan untuk mengobati gangguan fungsi saluran gastrointestinal, dan sebagai vasodilator dalam perawatan disfungsi ereksi.

Analgin dengan diphenhydramine pada suhu

Apabila suhu tinggi meningkat pada anak anda atau orang yang anda sayangi, yang tidak bertindak balas terhadap parasetamol, aspirin dan ubat antipiretik yang lain, maka panik berlaku. Anda tidak tahu apa yang perlu dibuat.

Dalam kes seperti itu, jalan keluar yang paling optimum adalah dengan mendapatkan bantuan perubatan. Tetapi selalunya ini tidak mungkin.

Walau bagaimanapun, analgin sebagai agen antipiretik berfungsi paling baik dalam tiga keadaan:

 • jika ia diberikan secara intramuskular;
 • dalam kombinasi dengan diphenhydramine;
 • dalam kombinasi dengan papaverine.

Atas sebab ini, di kabinet ubat rumah anda harus selalu:

 • picagari lima gram;
 • lima ampul papaverine hidroklorida;
 • lima ampul analgin;
 • lima ampul diphenhydramine.

Sehingga kini, analgin dengan diphenhydramine pada suhu mempunyai kesan cepat dan selamat. Demam tinggi dikurangkan dalam masa 15 minit selepas suntikan. Hanya tinggal belajar dengan betul, melakukan analginum dengan diphenhydramine pada suhu.

Ibu bapa perlu mematuhi peraturan asepsis dan antiseptik dengan tegas. Dengan suntikan intramuskular, terdapat risiko abses berikutnya dengan penambahan lapisan subkutan dan serat otot.

Sebelum anda mengambil analgin dengan diphenhydramine, dosnya harus dikira dengan teliti. Untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 14 tahun, 1 ampul analgin, diphenhydramine dan papaverine diambil. Semua ubat ada dalam satu picagari..

Bagi kanak-kanak, dosnya dikira dengan cara yang sedikit berbeza. Cara melakukan ini - lihat jadual yang dilampirkan. Sekiranya anda melakukan analgin sendiri dengan diphenhydramine, dosnya dikira berdasarkan:

 • usia kanak-kanak;
 • jisim badan bayi sehingga tiga tahun;
 • keterukan keadaan.

Ingat bahawa dos dipyrone dengan diphenhydramine yang dipilih dengan betul akan membantu anda dengan cepat dan tepat membantu bayi anda pada suhu tinggi.

Bolehkah paracetamol dan analgin diambil bersama?

Sekiranya anda mengambil parasetamol dan analgin pada suhu tinggi, hanya penting untuk memerhatikan dos yang betul. Analgin dan parasetamol bukan antagonis

Mereka juga tidak meningkatkan kesan farmakologi antara satu sama lain pada tubuh manusia..

Walaupun demikian, ketika memilih ubat untuk menurunkan suhu, pertimbangkan bahan-bahan yang telah diambil seseorang hingga saat ini. Anda tidak boleh mengambil ubat paracetamol, analgin dan jenis anti-radang lain pada masa yang sama..

Bagaimana analgin membantu dengan suhu

Cara membuat suntikan?

Peringatan kecil akan membantu anda menyuntik analgin dengan diphenhydramine dengan betul:

Sekiranya anda berpeluang, sebaiknya dapatkan rawatan perubatan kecemasan pada suhu tinggi. Anda harus menggunakan suntikan di rumah hanya dalam kes yang teruk.

Campuran litik: analgin + diphenhydramine + papaverine

Analgin yang paling berkesan mengurangkan suhu dalam komposisi campuran litik yang disebut. Ia merangkumi analgin papaverine dan diphenhydramine. Ia akan betul sekiranya anda mengambil:

Secara semula jadi, dos ini dirancang untuk orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 14 tahun.

Jangan meletakkan dipyrone dengan diphenhydramine lebih kerap daripada sekali setiap 6 jam. Sekiranya langkah ini tidak membantu anda menurunkan demam, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Bagaimana analgin melegakan suhu

Dengan penurunan suhu yang tajam, dehidrasi mungkin berlaku. Ini akan menyebabkan gejala mabuk meningkat..

Boleh Diphenhydramine Analgin untuk Kanak-kanak

Sekiranya anda ingin menggunakan diphenhydramine dengan diphenhydramine, dos untuk kanak-kanak harus dikira berdasarkan umur dan berat badan mereka. Pengiraan diberikan dengan lebih terperinci dalam jadual berikut.

Suntikan pada suhu analgin untuk dos kanak-kanak

Apa yang perlu diminum untuk kesakitan: analgin atau tanpa spa

Melegakan kesakitan analgin-shpa dengan berkesan. Walau bagaimanapun, mekanisme tindakan mereka sama sekali berbeza. No-spa adalah antispasmodik. Ia membantu dengan kekejangan. Dan analgin adalah ubat bius.

Dos

Sekiranya berlaku pelanggaran dos ubat-ubatan, akibat yang serius dapat terjadi, hingga kematian seseorang. Dalam kes ini, pelanggaran akan dinyatakan dalam sindrom kejang yang kuat, yang kadang-kadang berakhir dengan kematian. Adalah lebih baik untuk mempercayai pengiraan dos kepada doktor yang berkelayakan yang telah lama melakukan ini dan tidak mungkin melakukan kesalahan, tetapi jika anda harus memberi pertolongan cemas, ikuti arahan mengenai cara menyuntikkan Analgin dengan Diphenhydramine, yang akan diberikan di bawah.

Dos kanak-kanak

Sebelum mengira dos Analgin dan Diphenhydramine untuk kanak-kanak, penting untuk mempertimbangkan semua alternatif, kerana kombinasi ini masih berbahaya. Contohnya, lilin yang disebut Analdim cukup biasa, yang sudah termasuk dana ini dan selamat untuk kanak-kanak

Bagi penyelesaian suntikan Analgin dengan diphenhydramine, maka patuhi peraturan berikut:

 • ambil 10 mg Analgin setiap 1 kg berat badan kanak-kanak;
 • ambil 0.41 mg diphenhydramine untuk setiap tahun kehidupan kanak-kanak.

Tanda-tanda Tindak Balas Alergi Terhadap Ceftriaxone pada Kanak-kanak dan Orang Dewasa

Taipkan ubat ini dalam satu jarum suntik, dengan Analgin menjadi yang pertama direkrut. Jangan mencampurkan ubat-ubatan ini, menggoncang! Ia harus diberikan secara intramuskular dan pada kadar yang sangat rendah.

Kadang-kadang masuk akal untuk menambahkan Papaverine ke kombinasi ini, tetapi ini juga mesti dipersetujui dengan doktor yang hadir. Berikut adalah senarai kesan sampingan yang kadang kala boleh mengganggu anak:

 • loya atau muntah yang tidak membawa kelegaan;
 • takikardia, iaitu berdebar-debar jantung;
 • berpeluh berlebihan;
 • gangguan yang berkaitan dengan kerja usus, iaitu - sering cirit-birit atau, sebaliknya, sembelit;
 • kemerosotan petunjuk yang berkaitan dengan ujian darah (tahap hemoglobin boleh jatuh dengan serius, dan kadang-kadang anemia didiagnosis).

Mari kita sekali lagi ingat bahawa penggunaan ubat-ubatan tersebut adalah tindakan yang sangat mendesak, iaitu, tidak boleh digunakan untuk tujuan rawatan atau apa pun, tugas mereka adalah untuk meningkatkan kesejahteraan pesakit dalam keadaan serius.

Dos dewasa

Dos Diphenhydramine dengan Analgin untuk orang dewasa juga harus dilakukan dengan wajar, kerana akibat berbahaya boleh terjadi pada mereka. Peraturan untuk menguruskan Analgin dengan Diphenhydramine untuk orang dewasa sedikit berbeza, kerana dalam hal ini jumlahnya tidak dikira berdasarkan berat badan dan jangka hayat. Orang dewasa masing-masing memerlukan 0.3 ml dan 0.2 ml Analgin dan Diphenhydramine. Suntikan sedemikian harus diberikan sekali, dan kesannya akan berlangsung selama 6 jam. Walau apa pun, lebih baik berjumpa dengan doktor anda, terutamanya jika kesannya tidak berlaku dalam setengah jam.

Penting! Sekiranya ada pilihan lain, lebih baik anda memilihnya, kerana Analgin dengan Diphenhydramine adalah kombinasi yang sangat kuat dan agresif. Sekiranya suntikan itu dihantar, maka perlu selepas itu menderma darah untuk analisis untuk menilai akibat pengenalan dana ini

Adalah mungkin untuk memberikan Analgin dengan Diphenhydramine hanya mengikut petunjuk dan dalam keadaan patologi yang serius, dan lebih baik melakukan ini hanya apabila tidak ada kemungkinan untuk berjumpa doktor. Ikuti dos dan cadangan untuk pentadbiran.

Suntikan triad dari komposisi suhu, petunjuk dan kontraindikasi

Komposisi triad dari suhu meliputi: Drotaverin (No-shpa atau Papaverine), Diphenhydramine (Diazolin atau Tavegil) dan Analgin. Ini adalah ubat yang sangat berkesan terhadap penyakit radang, selesema, SARS..

Triad (pukulan suhu) hanya boleh diresepkan oleh pakar yang berkelayakan.

Pengambilan ubat sendiri, serta penggunaan komposisi dengan perkadaran yang salah, penuh dengan akibat yang buruk.

Doktor sering menetapkan penggunaan campuran litik untuk menurunkan suhu, tanpa mengira apa yang mencetuskan peningkatannya. Gabungan tiga ubat berasingan yang cekap membantu menstabilkan suhu dengan cepat, menghilangkan sakit sendi dan menghilangkan sakit kepala.

Walau bagaimanapun, ketika menyuntik triad dari suhu pada anak, seseorang tidak boleh lupa bahawa untuk penyakit yang bersifat radang, jangka masa pendedahan kepada ubat adalah 3-4 jam. Selepas ini, demam boleh muncul lagi. Oleh kerana beban yang besar pada badan kanak-kanak, ubat ini disyorkan untuk diberikan tidak lebih dari tiga kali sehari.

Jangan lupa juga, terutama jika anak kecil menderita suhu tinggi, bahawa penggunaan campuran litik dapat diresepkan secara eksklusif oleh pakar.

Walau bagaimanapun, jika suhu kanak-kanak tidak turun, dan mustahil untuk memanggil doktor ke rumah atas sebab tertentu, untuk mengelakkan kejang yang boleh mengakibatkan akibat buruk, khususnya kematian, anda perlu menyimpan ubat di rumah untuk memberi suntikan triad dari suhu.

Resipi campurannya agak mudah, yang utama adalah dengan memerhatikan bahagian komponen dengan ketat. Campuran litik terdiri daripada tiga ubat utama. Sekiranya anda tidak mempunyai ubat yang betul, anda boleh menggantinya dengan ubat lain, tetapi dengan kesan yang sama.

Triad (Analgin, Paracetamol, Suprastin) berkesan dalam memerangi demam pada kanak-kanak dan orang dewasa. Paracetamol sama dengan sifat Papaverine dan Drotaverin, dan Suprastin hingga Diphenhydramine. Analgin, jika tidak terdapat di rumah, boleh diganti dengan ubat-ubatan yang mempunyai kesan analgesik.

Dos campuran bergantung pada berat badan pesakit. Sekiranya berat badan kurang dari 60 kg, produk disediakan seperti berikut: 1 ml Analgin, 1 ml Papaverine dan 1 ml antihistamin, misalnya, Diazolin. Ubat itu akan bertindak selepas kira-kira seperempat jam.

Untuk memanfaatkan sepenuhnya ubat anda, penting untuk mengetahui cara menggunakannya. Sebelum mengisi jarum suntik dengan ubat, ampul tiga ubat mesti diperah di tangan anda untuk memanaskan

Jangan lupa tentang pembasmian kuman ampul sebelum suntikan. Langkah seterusnya adalah mengisi jarum suntik dengan komponen triad. Mula-mula anda perlu mendapatkan dua mililiter Analgin, maka jumlah Paracetamol yang sama, dan satu mililiter antihistamin.

Tempat untuk suntikan intramuskular campuran litik adalah bahagian luar atas pantat. Sebelum membuat suntikan, perlu merawat dermis dengan alkohol. Kemudian anda perlu memasukkan jarum pada jarak 2/3 (tegak lurus ke permukaan pantat), dan kemudian perlahan-lahan memimpin penyelesaiannya. Sekiranya segel telah terbentuk di tempat suntikan, mesh iodin mesti digunakan.

Triplet (tembakan dari suhu), tidak disyorkan untuk digunakan dengan sakit memotong, akut atau mengembara di perut.

Manifestasi ini mungkin menunjukkan radang usus buntu. Penggunaan ubat ini dikontraindikasikan untuk orang yang mempunyai intoleransi individu. Jangan gunakan kombinasi yang serupa untuk wanita hamil dan menyusui.

Campuran litik adalah ubat yang agak serius, yang, jika digunakan dengan tidak betul, dapat menyebabkan akibat yang buruk.

Ia boleh digunakan secara eksklusif dalam kes yang melampau dan hanya apabila tidak ada kontraindikasi terhadap penggunaannya: dengan keracunan badan yang teruk, disertai dengan loya, muntah dan cirit-birit, peningkatan suhu yang kritikal dan ketidakupayaan untuk menurunkannya dengan ubat antipiretik.

Penggunaan ubat gabungan yang tidak betul, serta ketidakpatuhan terhadap dos dan perkadaran dan penyalahgunaan penuh dengan dehidrasi, sawan, pening dan kehilangan kesedaran.

Untuk mengelakkan berlakunya kesan sampingan dan kemerosotan, sebelum membuat suntikan, anda perlu berjumpa pakar.

Analgin (suntikan, tablet, kapsul, supositoria) - arahan penggunaan, dos (untuk orang dewasa, kanak-kanak), boleh digabungkan (dengan diphenhydramine, papaverine, dll.), Analog, ulasan, harga

Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Nama, jenis dan bentuk pelepasan Analgin

Pada masa ini, Analgin terdapat dalam jenis berikut:

 • Analgin;
 • Analgin-Bufus;
 • Analgin-UBF;
 • Analgin-Ultra;
 • Analgin-Ferein;
 • Analgin-Quinine.

Semua jenis Analgin ini mempunyai petunjuk yang sama untuk penggunaan, peraturan penggunaan dan kesan terapeutik, dan oleh itu, sebenarnya, adalah varian komersial ubat yang sama, hanya berbeza dalam bentuk pelepasan dan dos komponen aktif. Pelbagai dos dan bentuk pelepasan spesies Analgin membolehkan anda memilih ubat yang optimum untuk setiap keadaan tertentu. Contohnya, tablet atau suppositori rektum dengan dos rendah bahan aktif adalah optimum untuk kanak-kanak, larutan suntikan sangat sesuai untuk melegakan kesakitan yang teruk, dll..

Satu-satunya ubat yang menonjol dari pilihan umum komersial adalah Analgin-Quinine, kerana ubat ini mengandungi dua komponen aktif, dan bukan satu, seperti semua jenis Analgin yang lain. Oleh itu, Analgin-Quinine mengandungi natrium metamizol dan kina sebagai komponen aktif, akibatnya ia mempunyai kesan antipiretik yang kuat, yang jauh lebih jelas daripada semua jenis Analgin lain. Oleh itu, Analgin jenis ini direka untuk mengurangkan suhu berterusan dan sangat tinggi.

Varieti Analgin boleh didapati dalam bentuk dos berikut:
1. Analgin:

 • Kapsul
 • Tablet untuk orang dewasa;
 • Pil untuk kanak-kanak;
 • Suppositori rektum untuk kanak-kanak;
 • Penyelesaian untuk pentadbiran intravena dan intramuskular.
2. Analgin-Bufus - penyelesaian untuk pentadbiran intravena dan intramuskular.
3. Analgin-UBF - tablet.
4. Analgin-Ultra - tablet.
5. Analgin-Ferein - penyelesaian untuk pentadbiran intravena dan intramuskular.
6. Analgin-Quinine - tablet.

Biasanya, semua jenis ubat hanya disebut "Analgin", tetapi dalam beberapa kes, ketika menggunakan bentuk dos tertentu, kata penjelasan ditambahkan, misalnya, "Analgin untuk anak-anak", "Tablet Analgin", "Suppositori Analgin", "Suntikan Analgin" " dan lain-lain.

Analgin - komposisi, dos dan preskripsi

Komposisi semua bentuk dos dan jenis Analgin sebagai bahan aktif merangkumi metamizole sodium dalam pelbagai dos. Sebagai tambahan kepada metamizole sodium, Analgin-Quinine mengandungi komponen aktif kedua - quinine.
Pelbagai bentuk dos dan jenis Analgin mengandungi natrium metamizol komponen aktif dalam dos berikut:

 • Penyelesaian untuk suntikan Analgin dan Analgin-Ferein - 250 mg setiap 1 ml, 250 mg setiap 2 ml, 500 mg setiap 1 ml dan 500 mg setiap 2 ml;
 • Penyelesaian untuk suntikan Analgin-Bufus - mengandungi 500 mg natrium metamizol setiap 2 ml;
 • Tablet untuk orang dewasa Analgin, Analgin-UBF dan Analgin-Ultra - 500 mg natrium metamizol dalam satu tablet;
 • Tablet untuk kanak-kanak Analgin - 50 mg, 100 mg dan 150 mg;
 • Kapsul analgin - 250 mg setiap satu;
 • Analgin suppositori rektum - 100 mg dan 250 mg setiap lilin;
 • Tablet Analgin-Quinine - mengandungi 200 mg metamizole sodium dan 50 mg quinine dalam satu tablet.

Tablet dengan dos metamizole rendah (50 mg, 100 mg dan 150 mg) dan suppositori rektum adalah bentuk dos untuk digunakan pada kanak-kanak, oleh itu, dalam kehidupan sehari-hari mereka biasanya dipanggil Analgin kanak-kanak. Di samping itu, kanak-kanak boleh diberi penyelesaian suntikan dalam dos individu yang dikira mengikut berat badan. Semua tablet dan kapsul Analgin lain ditujukan untuk orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun..

Preskripsi untuk suntikan Analgin ditulis seperti berikut:
Rp.: Sol. Analgini 50% 1.0 ml;
D.t.d.: No.4 di ampulis
Signa: Memperkenalkan 1 ampul setiap hari secara intramuskular.

Dalam resipi selepas huruf "Rp." Bentuk dos ubat ditunjukkan - dalam kes ini, ia adalah penyelesaian "Sol." Seterusnya, nyatakan kepekatan bahan aktif dalam larutan - dalam contoh ini, ia adalah 50%, yang sepadan dengan 500 mg per 1 ml. Pada baris kedua resipi selepas huruf "D.t.d." bilangan ampul yang mesti diberikan oleh ahli farmasi kepada orang tersebut ditunjukkan - dalam contoh ini 4. Selepas perkataan "Signa" ditunjukkan cara menggunakan ubat tersebut. Garis ini ditulis terus untuk pesakit..

Preskripsi untuk tablet Analgin adalah seperti berikut:
Rp.: Tab. Analgini 500 mg
D.t.d.: 10 intabletae
Signa: Ambil 1 tablet 2 kali sehari.

Dalam resipi ini, baris pertama juga menunjukkan bentuk ubat, namanya dalam bahasa Latin dan dos komponen aktif (500 mg). Baris kedua menunjukkan bahawa ahli farmasi mesti melepaskan 10 tablet Analgin yang mengandungi 500 mg bahan aktif kepada orang yang memberikan preskripsi..

Preskripsi untuk suppositori rektum Analgin adalah seperti berikut:
Rp.: Supp Analgini 100 mg
D.t.d.: No. 10 tempat simpanan
Signa: Masukkan 1 supositoria tiga kali sehari ke dalam dubur.

Preskripsi untuk kapsul Analgin adalah seperti berikut:
Rp.: Topi. Analgini 250 mg
D.t.d.: No. 10 inkapsul
Signa: Ambil 1 kapsul 2 kali sehari.

Apa yang membantu Analgin (kesan terapeutik ubat)

Analgin merujuk kepada ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), oleh itu, ia mempunyai tiga kesan terapeutik:

 • Antipiretik;
 • Ubat tahan sakit;
 • Anti radang.

Oleh kerana struktur kimia, Analgin mempunyai kesan antipiretik dan analgesik yang ketara dan kesan anti-radang yang lemah. Itulah sebabnya ubat ini digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dari pelbagai asal dan menormalkan peningkatan suhu badan, dan tidak pernah digunakan untuk menghilangkan proses keradangan kerana keparahan rendah dari kesan anti-radang. Berkat pemindahan haba yang meningkat, Analgin dengan cepat menormalkan suhu badan yang tinggi, walaupun tidak dapat dikurangkan oleh ubat antipiretik lain (Paracetamol, Ibuprofen, Nimesulide, dll.).

Kesan terapeutik Analgin adalah kerana kemampuannya untuk menyekat enzim siklooksigenase. Faktanya adalah bahawa di bawah pengaruh siklooksigenase dalam tisu berlaku pengeluaran prostaglandin dan leukotrien dari asid arakidonik, yang pada gilirannya merupakan bahan aktif biologi yang memprovokasi rasa sakit, radang dan demam. Analgin, menyekat kerja siklooksigenase, menghentikan pengeluaran prostaglandin dan leukotrien. Iaitu, di bawah tindakan Analgin, bahan yang menyebabkan sensasi kesakitan, peningkatan suhu badan dan proses keradangan tempatan tidak dihasilkan.

Ciri khas Analgin dibandingkan dengan ubat lain dari kumpulan NSAID adalah kesan anti-radang yang lemah. Analgin juga mempunyai kesan antispasmodik yang lemah pada otot licin saluran kencing dan saluran empedu, sehingga dapat diambil untuk menghilangkan rasa sakit yang berkaitan dengan kolesistitis, dyskinesia bilier, dll..

Oleh itu, dengan merumuskan semua perkara di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa Analgin membantu mengatasi gejala berikut:

 • Kesakitan dari mana-mana penyetempatan dan asal, kecuali sakit perut;
 • Suhu badan tinggi;
 • Kesakitan spastik yang berkaitan dengan penyakit saluran empedu.

Kesan analgesik Analgin lebih ketara daripada Ibuprofen, tetapi lebih lemah berbanding dengan Ketorol, Nalgesin atau Butadion. Dan kesan antipiretik Analgin lebih kuat daripada Paracetamol dan Ibuprofen, tetapi lebih lemah daripada Aspirin.

Harus diingat bahawa Analgin hanya menghilangkan gejala (melegakan kesakitan dan menurunkan suhu), tetapi tidak menyembuhkan penyakit itu sendiri, yang menyebabkan tanda-tanda klinikal ini.

Petunjuk untuk digunakan

Analgin - arahan penggunaan

Peraturan untuk memilih bentuk dos Analgin

Dilarang keras menggunakan ubat tersebut untuk tujuan menghentikan sakit perut, kerana itu, sebagai peraturan, adalah gejala penyakit serius yang memerlukan campur tangan perubatan kecemasan. Orang dewasa boleh mengambil Analgin untuk melegakan kolik bilier atau usus hanya jika ada keyakinan sepenuhnya bahawa kita bercakap mengenai keadaan ini. Kanak-kanak dengan sakit perut tidak boleh diberi Analgin dalam keadaan apa pun..

Semasa memilih bentuk dos untuk setiap kes tertentu, pertama sekali anda harus memusatkan perhatian pada usia seseorang. Oleh itu, untuk kanak-kanak di bawah dua tahun, Analgin hanya boleh digunakan dalam bentuk suppositori rektum, tablet kanak-kanak atau suntikan. Lebih-lebih lagi, bentuk ubat yang disukai untuk digunakan pada kanak-kanak adalah lilin, kerana ia mempunyai kesan terapi yang cepat dan pada masa yang sama mengelakkan risiko kesan sampingan dari perut. Sekiranya atas sebab tertentu mustahil bagi anak untuk meletakkan supositoria rektum Analgin, maka, bergantung pada keadaannya, perlu menggunakan tablet atau suntikan. Oleh itu, jika kanak-kanak itu sedar dan dapat menelan pil, maka lebih baik memberinya Analgin dalam bentuk ini. Dan hanya jika anak tidak dapat menelan tablet dan tidak memberikan lilin, anda harus menggunakan suntikan Analgin. Iaitu, suntikan Analgin pada kanak-kanak harus dilakukan hanya jika mustahil untuk menggunakan lilin atau tablet.

Pada kanak-kanak berumur 2 hingga 12 tahun, disyorkan untuk menggunakan Analgin dalam bentuk tablet, kapsul, supositori rektum atau suntikan kanak-kanak. Pada kumpulan usia ini, supositoria dan kapsul rektum adalah optimum untuk digunakan, kerana kedua-dua bentuk ini dapat meminimumkan kesan negatif ubat pada mukosa gastrik. Sekiranya anda memerlukan kesan cepat, lebih baik menggunakan lilin, dan jika anak boleh menunggu 20 hingga 30 minit, maka anda boleh memberinya kapsul.

Tablet Analgin kanak-kanak disyorkan untuk bayi berusia 2-12 tahun hanya jika kapsul atau suppositori rektum tidak mungkin, kerana bentuk ubat ini memberi kesan buruk pada mukosa gastrik, menyebabkan ketidakselesaan teruk pada anak.

Suntikan analgin pada kanak-kanak berumur 2 hingga 12 tahun hanya digunakan dalam kes di mana kanak-kanak berada dalam keadaan kritikal atau tidak boleh mengambil ubat melalui mulut dalam bentuk tablet atau kapsul (contohnya, sangat lemah, pingsan, dll.).

Orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun boleh menggunakan sebarang bentuk dos Analgin, dengan memberi tumpuan kepada kemudahan penggunaan dan keadaan mereka sendiri. Semasa memilih bentuk dos Analgin, orang dewasa harus ingat peraturan mudah - anda harus selalu menggunakan jenis ubat oral, jika ada peluang untuk menelannya. Dan hanya jika seseorang kerana sebab tertentu tidak boleh mengambil pil atau kapsul di dalamnya, hanya Analgin yang harus disuntik. Dengan kata lain, suntikan Analgin hanya boleh digunakan dalam keadaan sukar, apabila seseorang tidak dapat menelan tablet atau kapsul..

Suntikan analgin juga disyorkan apabila diperlukan untuk mendapatkan kesan analgesik atau antipiretik secepat mungkin. Dalam situasi seperti itu, setelah mendapat kesan suntikan pada masa akan datang, anda harus beralih ke pengambilan Analgin dalam bentuk tablet atau kapsul..

Tablet analgin - arahan penggunaan

Peraturan untuk penggunaan tablet kanak-kanak dan dewasa, serta kapsul Analgin adalah sama, tetapi hanya berbeza dalam dos.

Tablet dan kapsul harus diambil semasa atau segera setelah makan, ditelan keseluruhan dan dibasuh dengan sedikit air (sekurang-kurangnya setengah gelas). Sekiranya perlu, tablet boleh pecah, dikunyah atau dihancurkan dengan cara lain. Kapsul tidak boleh dibuka; ia mesti ditelan keseluruhan..

Tidak digalakkan mengambil tablet dan kapsul Analgin sebelum makan atau selepas 30 minit atau lebih setelah makan, kerana dalam hal ini kesan negatif pada selaput lendir saluran pencernaan akan paling ketara dan, oleh itu, risiko kesan sampingan dari saluran gastrointestinal juga akan menjadi paling besar..
Dos Analgin bergantung pada usia:

 • Dewasa (berumur lebih dari 18 tahun) - mengambil 500 mg 1 hingga 3 kali sehari;
 • Remaja berumur lebih dari 14 tahun - minum 250 - 500 mg 2-3 kali sehari;
 • Kanak-kanak berumur 8-14 tahun - minum 250-300 mg 2-3 kali sehari;
 • Kanak-kanak berumur 6 hingga 7 tahun - mengambil 200 mg 2 hingga 3 kali sehari;
 • Kanak-kanak berumur 4 hingga 5 tahun - mengambil 100-200 mg 2 hingga 3 kali sehari;
 • Kanak-kanak berumur 2 hingga 3 tahun - ambil 50 hingga 100 mg 3-4 kali sehari.

Senarai ini menunjukkan dos Analgin khas untuk orang dewasa dan kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur. Walau bagaimanapun, doktor mengesyorkan agar kanak-kanak di bawah umur 8 tahun mengira dos tablet secara individu, berdasarkan nisbah 5-10 mg setiap 1 kg berat badan. Dos Analgin yang diperoleh dibahagikan kepada 2 hingga 3 dos sehari.

Pertimbangkan peraturan untuk mengira dos Analgin untuk kanak-kanak dalam contoh berikut - kanak-kanak itu mempunyai berat badan 10 kg. Jadi, dos harian ubat itu ialah 5 mg * 10 kg = 50 mg atau 10 mg * 10 kg = 100 mg, iaitu 50 - 100 mg. Dos harian ini harus dibahagikan kepada 2 hingga 3 dos. Sekiranya anda membahagikan dos harian menjadi dua dos, anda mendapat 50/2 = 25 mg dan 100/2 = 50 mg. Jadi, seorang kanak-kanak dengan berat badan 10 kg harus diberi 25-50 mg Analgin 2 kali sehari. Begitu juga, satu dos dikira dengan membahagikan dos harian menjadi 3 dos. Semasa mengira dos individu, mustahil melebihi dos biasa yang ditunjukkan dalam senarai di atas.

Untuk orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 14 tahun, dos tunggal Analgin maksimum yang dibenarkan ialah 1000 mg (2 tablet 500 mg), dan dos harian adalah 3000 mg (6 tablet 500 mg).

Kanak-kanak harus diberi Analgin dalam bentuk tablet kanak-kanak dengan dos rendah - 50 mg, 100 mg dan 150 mg, kerana mereka tidak perlu dibahagikan kepada bahagian dan pecah, tidak seperti tablet dewasa dengan kandungan bahan aktif 500 mg. Sekiranya anak tidak dapat menelan tablet, maka ia mesti dihancurkan. Orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 14 tahun boleh mengambil Analgin dalam bentuk tablet dan kapsul apa pun, dengan mengambil kira dos yang mereka perlukan. Sebagai contoh, satu dos Analgin untuk orang dewasa ialah 500 mg, dan ini bermaksud bahawa dia perlu mengambil satu tablet dewasa atau 5 kanak-kanak dengan dos 100 mg, dll..

Anda perlu mengambil Analgin 2-4 kali sehari, memerhatikan selang minimum antara dua dos berturut-turut 4 jam. Tempoh penggunaan Analgin untuk menghilangkan rasa sakit tidak boleh lebih dari 5 hari, dan untuk mengurangkan suhu - tidak lebih dari 3 hari. Kanak-kanak tidak boleh diberi Analgin selama lebih dari 3 hari berturut-turut, baik dengan tujuan menurunkan suhu badan, dan untuk menghilangkan rasa sakit.

Sekiranya doktor telah menetapkan pengambilan Analgin jangka panjang (lebih lama dari seminggu), maka anda harus memantau jumlah sel darah putih dalam keadaan darah dan hati sekurang-kurangnya sekali setiap 7 hari.

Penyelesaian analgin untuk suntikan - arahan penggunaan

Pentadbiran ubat suntikan dilakukan sekiranya berlaku kesakitan yang teruk atau, jika perlu, dengan cepat menurunkan suhu badan yang tinggi pada seseorang dengan keadaan umum yang tidak memuaskan. Analgin untuk mengurangkan suhu, secara intravena atau intramuskular, diberikan hanya dalam kes di mana panas tidak mengganggu ubat lain dan keadaan orang itu sangat teruk sehingga dia tidak dapat minum pil.

Suntikan intravena harus dibuat hanya di institusi perubatan di bawah kawalan kadar pernafasan, degupan jantung dan tekanan darah. Penyelesaiannya diberikan secara perlahan, tidak lebih dari 1 ml per minit. Untuk mengurangkan risiko penurunan tekanan yang tajam terhadap latar belakang suntikan Analgin intravena, larutan harus diberikan pada kecepatan tidak lebih dari 1 ml per minit dalam posisi "berbaring" pesakit..

Pentadbiran Analgin intramuskular boleh dilakukan di rumah, dengan menyuntik ke bahagian-bahagian badan di mana otot paling hampir dengan permukaan kulit (depan dan sisi paha, sepertiga bahagian atas bahu, perut pada orang yang langsing). Suntikan Analgin intramuskular ke dalam pantat tidak boleh dilakukan, kerana otot-otot pada bahagian tubuh ini sangat dalam, sebab itulah terdapat risiko tinggi ubat memasuki lemak subkutan. Secara semula jadi, apabila larutan memasuki tisu lemak, kesan terapeutik yang betul tidak akan berkembang. Untuk suntikan intramuskular, gunakan jarum panjang.

Untuk pengeluaran suntikan apa pun, anda harus memilih ampul dengan larutan kepekatan dan kuantiti yang diperlukan, kemudian membukanya dan segera menyuntik ubat ke vena atau otot. Larutan yang disuntik mesti mempunyai suhu badan, jadi setelah memasukkannya dari ampul ke jarum suntik, anda perlu memanaskannya sedikit di tangan anda.

Jangan simpan ampul yang dibuka dengan Analgin walaupun di dalam peti sejuk. Sekiranya atas sebab tertentu, ampul dengan Analgin berdiri lebih dari 15 minit, maka ia harus dibuang, dan untuk suntikan, buka yang baru.

Dos untuk pemberian Analgin intravena dan intramuskular adalah sama dan bergantung pada usia orang tersebut. Jadi, untuk orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 14 tahun, 250 hingga 2500 mg Analgin diberikan setiap suntikan, dan dos harian maksimum yang dibenarkan ialah 5000 mg. Sekiranya perlu memperkenalkan lebih dari 1000 mg Analgin setiap suntikan, maka ini harus dilakukan hanya secara intravena dengan adanya alat anti-kejutan dan berlatarbelakangkan petunjuk yang disahkan. Suntikan penyelesaian dilakukan 2 hingga 3 kali sehari, memerhatikan di antara mereka sekurang-kurangnya selang 4 jam.

Dos untuk kanak-kanak dikira secara individu berdasarkan nisbah 5-10 mg setiap 1 kg berat badan. Jumlah ubat yang dikira dengan cara ini dibahagikan kepada 2 atau 3, dan diberikan kepada anak 2 hingga 3 kali sehari. Sebagai contoh, jika seorang kanak-kanak mempunyai berat badan 10 kg, maka dos harian larutan Analgin untuknya ialah 5 * 10 = 50 mg atau 10 * 10 = 100, iaitu 50 - 100 mg. Jumlah ini harus dibahagikan kepada 2 atau 3 untuk mendapatkan dos Analgin untuk satu suntikan. Dalam contoh kami, kami membahagikan kepada dua dan mendapat: 50/2 = 25 mg dan 100/2 = 50 mg. Maksudnya, kanak-kanak itu perlu diberikan 25-50 mg Analgin 2 kali sehari.

Untuk mengira berapa mililiter larutan mengandungi jumlah mg bahan aktif yang diperlukan, gunakan peraturan perkadaran. Untuk menyusunnya, anda perlu melihat kandungan bahan aktif dalam ampul dengan larutan dan menulisnya pada baris pertama perkadaran. Contohnya, larutan 50%, 1 ml, ditulis pada ampul. Ini bermaksud bahawa 1 ml mengandungi 500 mg Analgin. Oleh itu, garis pertama perkadaran akan kelihatan seperti ini: 500 mg setiap 1 ml. Baris kedua di bawah 500 mg menunjukkan jumlah mg yang dihitung yang perlu disuntik anak dalam satu suntikan. Dan di bawah ml kami meletakkan X dan kami membuat persamaan. Hasilnya, dengan mengambil kira contoh kami, kami memperoleh bahagian dan persamaan berikut:
500 mg dalam 1 ml
50 mg dalam X ml; X = 50 mg * 1 ml / 500 mg = 0.1 ml.

Ini bermaksud bahawa untuk satu suntikan kanak-kanak perlu mengambil 0.1 ml larutan Analgin 50%.

Sekiranya untuk sebab tertentu mustahil untuk mengira dos kanak-kanak individu yang tepat, maka anda boleh menggunakan petunjuk standard yang dikira berdasarkan berat badan dan diberikan dalam jadual.

Berat badanDos harian penyelesaian Analgin untuk suntikan
Bayi payudara 5 - 8 kg50 - 100 mg (hanya diberikan secara intramuskular)
9 - 15 kg100 - 250 mg
16 - 23 kg150 - 400 mg
24 - 30 kg200 hingga 500 mg
31 - 45 kg250 - 750 mg
46 - 53 kg400 - 900 mg

Arahan untuk penggunaan analgin suppositori rektum

Lilin disuntik ke dubur dalam dos yang diperlukan. Oleh kerana Analgin dapat menyebabkan penurunan tekanan darah yang tajam beberapa saat setelah pengingesan, lilin harus diberikan dengan berbaring di tempat tidur. Setelah lilin dimasukkan, perlu berbaring selama 30 hingga 40 minit, selepas itu anda boleh bangun dengan lembut dan melakukan tindakan ringan yang diperlukan.

Lilin disyorkan untuk digunakan sebagai alat untuk penggunaan tunggal pada siang hari, apabila perlu untuk menghentikan rasa sakit dengan cepat atau menurunkan suhu badan. Ia adalah mungkin pada satu masa untuk memperkenalkan lilin kanak-kanak atau orang dewasa yang mengandungi dos Analgin harian. Tetapi selepas ini, Analgin tidak dapat digunakan pada siang hari dalam bentuk apa pun, oleh itu, untuk penggunaan suppositori, mesti ada alasan yang baik, seperti sakit tajam yang teruk atau suhu badan 40 o C atau lebih tinggi, tidak menurun di bawah pengaruh ubat lain.

Dos lilin Analgin ditentukan oleh usia orang tersebut dan nilai berikut:

 • Dewasa dan remaja berusia lebih dari 14 tahun - berikan supositoria dalam jumlah dos 300 mg, 650 mg atau 1000 mg sehari;
 • Kanak-kanak berumur 8-14 tahun - berikan supositoria 200-600 mg sehari;
 • Kanak-kanak berumur 3 hingga 7 tahun - berikan supositori 200 hingga 400 mg sehari;
 • Kanak-kanak berumur 1 hingga 3 tahun - berikan 200 mg suppositori sehari;
 • Kanak-kanak 6 hingga 12 bulan - 100 mg sehari.

Untuk kanak-kanak, disyorkan untuk menggunakan lilin dengan dos 100 mg, dan untuk orang dewasa - 250 mg. Dos harian yang dinyatakan boleh digunakan pada satu masa atau dibahagikan kepada 2 - 3 suntikan, bergantung pada prognosis keadaan kanak-kanak atau orang dewasa. Sebagai contoh, dos harian untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun dalam 200 mg boleh dibahagikan kepada dua pentadbiran dan sebiji lilin 100 mg harus diberikan kepada anak pada waktu pagi dan petang. Sekiranya anda ingin mengurangkan suhu tinggi dan pada siang hari tidak dijangka meningkat lagi, maka anda boleh memasukkan lilin dalam dos harian pada satu masa.

arahan khas

Sekiranya seseorang mempunyai hipotensi (tekanan darah rendah), Analgin harus digunakan dengan ketat mengikut petunjuk sekiranya tiada ubat lain yang berkesan, tetapi lebih selamat.

Penggunaan Analgin harus ditinggalkan pada orang dengan hemodinamik yang tidak stabil (setelah infark miokard akut, trauma, dengan latar belakang kejutan yang berkembang), pada bayi dengan berat badan kurang dari 5 kg, serta pada pesakit yang mengalami episod gangguan gambar darah pada masa lalu (contohnya, latar belakang kemoterapi). Risiko mendapat kesan sampingan yang teruk pada orang-orang dari kumpulan ini sangat tinggi, jadi penggunaan Analgin tidak sesuai. Ia boleh digunakan hanya dalam kes di mana tidak ada ubat lain yang berkesan..

Penggunaan Analgin pada orang yang menderita alergi terhadap makanan dan pengawet, asma bronkial, penyakit berjangkit kronik atau alergi saluran pernafasan, serta hipersensitiviti terhadap NSAID dan alkohol, boleh menimbulkan serangan mati lemas atau kejutan. Oleh itu, dengan penggunaan Analgin secara paksa pada orang-orang dari kumpulan ini, satu set antikulat harus tersedia.

Harus diingat bahawa risiko terkena reaksi alergi, kejutan atau serangan asma lebih tinggi dengan suntikan daripada dengan tablet.

Ubat-ubatan yang boleh menyebabkan reaksi intoleransi (kontras sinar-X, pengganti plasma darah, antibiotik penisilin, dll.) Tidak boleh digunakan bersamaan dengan Analgin, kerana ini secara signifikan meningkatkan risiko kejutan anafilaksis. Berhati-hati disarankan untuk menggunakan Analgin pada orang yang menyalahgunakan alkohol..

Sepanjang keseluruhan penggunaan Analgin, ujian darah umum harus dilakukan setiap 3 hingga 5 hari. Sekiranya dalam ujian darah umum terdapat penurunan jumlah basofil, eosinofil, neutrofil atau platelet, maka anda harus berhenti mengambil Analgin.

Anda juga harus segera berhenti mengambil Analgin dan berjumpa doktor jika seseorang mempunyai gejala agranulositosis atau trombositopenia berikut:

 • Demam;
 • Keradangan membran mukus mulut, hidung dan tekak;
 • Peningkatan ESR;
 • Kecenderungan pendarahan;
 • Titik pendarahan pada kulit dan selaput lendir.

Semasa mengambil Analginum, air kencing boleh menjadi merah, yang merupakan gejala sementara yang hilang sepenuhnya setelah pemberhentian ubat.

Overdosis Analgin

Kesan terhadap kemampuan mengawal mekanisme

Interaksi dengan ubat lain

Penggunaan Analgin dan ubat penahan sakit lain menimbulkan peningkatan yang sama terhadap kesan sampingan toksik.

Ketoksikan Analgin ditingkatkan dengan penggunaan antidepresan trisiklik serentak, pil kawalan kelahiran dan Allopurinol. Thiamazole dan Sarkolizin meningkatkan risiko penurunan jumlah sel darah putih.

Tindakan Analgin dilemahkan oleh barbiturat dan fenilbutazon, dan ditingkatkan oleh ubat penenang dan ubat penenang.

Analgin sendiri meningkatkan kesan alkohol, antikoagulan tidak langsung (Warfarin, Thrombostop, dll.), Ubat hipoglikemik (Metfogamma, derivatif sulfonylurea, dan lain-lain), Indomethacin dan glukokortikosteroid (Dexamethasone, Prednisolone, dll.). Walau bagaimanapun, analgin mengurangkan kesan siklosporin.

Penyelesaian analgin tidak serasi dalam picagari yang sama dengan ubat lain.

Adakah Analgin mungkin untuk kanak-kanak?

Jelas menjawab soalan: "Adakah Analgin mungkin untuk kanak-kanak?" sangat sukar, kerana sifat ubat adalah ambivalensi (duality). Di satu pihak, Analgin sangat cepat dan berkesan mengurangkan suhu badan yang sangat tinggi dan berterusan, dan di sisi lain, ia sering menyebabkan kesan sampingan yang teruk, yang pada 7-12% kes mengakibatkan kematian. Kesan sampingan Analgin yang teruk seperti kejutan anaphylactic, hipotermia berterusan (menurunkan suhu badan di bawah normal), keruntuhan dan kehilangan sel-sel darah putih dari darah (yang menjadikan anak rentan terhadap penyakit berjangkit dan radang, dari mana dia boleh mati). Maksudnya, Analgin adalah ubat antipiretik dan analgesik yang berkesan, tetapi sangat berbahaya.

Itulah sebabnya persoalan apakah mungkin untuk memberikan Analgin kepada anak-anak dijawab secara optimum sebagai berikut: ubat itu dapat diberikan dalam kes yang sangat jarang dan sekali, daripada kursus ketika tidak mungkin menggunakan ubat lain yang sama efektifnya. Maksudnya, Analgin harus dianggap sebagai ubat cadangan, yang hanya dapat diberikan kepada anak-anak sebagai pilihan terakhir.

WHO mengesyorkan agar tidak menggunakan Analgin dalam amalan rutin untuk mengurangkan suhu dan melegakan kesakitan pada kanak-kanak dan orang dewasa sejak tahun 1991. Di Eropah, Analgin sebagai antipiretik untuk kanak-kanak dan orang dewasa dilarang pada tahun 60-an, dan di Amerika Syarikat pada tahun 70-an.

Anda boleh menggantikan Analgin sebagai antipiretik dengan ubat-ubatan yang mengandungi nimesulide, yang tidak kurang berkesan, tetapi lebih selamat. Sudah tentu, nimesulide juga mempunyai komplikasi berbahaya, tetapi tidak seperti Analgin, ia jarang direkodkan. Pengamal selama setahun berulang kali membawa kanak-kanak dengan kejang, keruntuhan, kejutan dan agranulositosis setelah penggunaan Analgin, dan secara harfiah hanya sedikit yang datang ke hospital dengan hipotermia dan kesan sampingan lain yang teruk dari nimesulide.

Sebagai alternatif yang lebih selamat daripada Analgin, sebagai ubat bius, disyorkan untuk menggunakan ubat yang mengandungi ketorolac (Ketorol, Ketanov, dll.), Butadion (Phenylbutazone, Butadion), naproxen (Nalgesin, Naproxen, Alive, Sanaprox, dll.), Dll..

Analgin semasa mengandung dan menyusu

Analgin dikontraindikasikan untuk digunakan semasa kehamilan, terutama pada kehamilan 12 minggu pertama dan 6 minggu terakhir, kerana boleh menimbulkan komplikasi yang menyebabkan kehilangan bayi. Anda juga tidak boleh mengambil Analgin dengan latar belakang penyusuan.

Sebilangan wanita mungkin berpendapat dengan pernyataan ini kerana mereka percaya bahawa jika mereka atau ibu dan nenek mereka mengambil Analgin semasa kehamilan dan tidak ada yang buruk berlaku, maka ubat itu selamat dan "baik." Namun, tidak. Hanya wanita dari keluarga mereka yang bernasib baik, dan Analgin tidak menimbulkan komplikasi kepada mereka. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa ubat itu selamat. Terdapat kesalahan logik dalam pernyataan tersebut apabila pengalaman individu dipindahkan ke semua wanita dan keunggulan pemerhatian kecil mereka sendiri terhadap banyak pilihan kes yang banyak disahkan..

Gunakan bersama dengan ubat lain

Analgin dengan diphenhydramine (untuk kanak-kanak dan orang dewasa, dos)

Analgin dengan diphenhydramine adalah gabungan yang digunakan untuk menurunkan suhu badan pada kanak-kanak dan orang dewasa. Diphenhydramine meningkatkan kesan Analgin, jadi apabila digabungkan, walaupun sangat tinggi dan tahan terhadap tindakan ubat antipiretik yang lain, suhu akan menormalkan. Walau bagaimanapun, kombinasi ini berbahaya dan hanya boleh digunakan dalam situasi kritikal..

Dos campuran untuk remaja berusia lebih dari 14 tahun dan orang dewasa adalah 1 ml larutan Analgin 50% dan 1 ml larutan Diphenhydramine 0,5%. Dos untuk kanak-kanak dikira secara individu mengikut berat badan dan umur: Analgin diberikan pada kadar 5 - 10 mg setiap 1 kg, dan Diphenhydramine pada 2 - 5 mg untuk kanak-kanak di bawah umur 5 - 15 mg untuk kanak-kanak 2 hingga 5 tahun, 15 hingga 30 mg untuk kanak-kanak Berumur 6 hingga 12 tahun.

Penyelesaian diberikan secara intramuskular satu demi satu, kerana ia tidak boleh dicampurkan dalam picagari yang sama. Maksudnya, pertama-tama mereka menyuntikkan Analgin ke dalam picagari dan menyuntikkannya ke dalam otot. Kemudian meninggalkan jarum dalam tisu, mereka memasukkan Diphenhydramine ke dalam jarum suntik lain dan menyuntikkannya melalui jarum yang sama.
Lebih banyak mengenai Diphenhydramine

Analgin + Suprastin

Analgin + Diphenhydramine + Papaverine

Analgin + Diphenhydramine + Papaverine adalah gabungan yang dikenali sebagai "campuran litik" dan digunakan untuk menurunkan suhu terhadap latar belakang hipertermia sejuk. "Campuran litik" merangkumi antipiretik (Analgin), antispasmodik (Papaverine) dan penghalang histamin anti-alergi (Diphenhydramine). Gabungan ubat ini berbahaya kerana boleh menyebabkan komplikasi teruk dengan akibat yang membawa maut, oleh itu, ia mesti digunakan dengan ketat mengikut petunjuk, iaitu, secara eksklusif dengan hipertermia sejuk.

Hipertermia sejuk adalah keadaan di mana orang dewasa atau kanak-kanak mempunyai suhu badan yang sangat tinggi, tetapi tangan dan kaki sejuk. Keadaan ini sangat berbahaya, kerana saluran darah pada kulit ditutup dan, oleh itu, tidak ada dan tidak akan berlaku pemindahan haba dengan peluh. Oleh itu, pengambilan ubat antipiretik tidak akan berkesan. Untuk menghilangkan keadaan berbahaya ini, ubat antipiretik digunakan dalam kombinasi dengan antispasmodik (dalam kombinasi ini Papaverine), yang mengembang saluran darah, yang menjadikan ubat yang berkesan untuk menurunkan suhu. Penyekat histamin anti-alergi (diphenhydramine) dalam campuran ini diperlukan untuk mengelakkan kemungkinan reaksi hipersensitiviti, kejutan atau keruntuhan.

Papaverine antispasmodik dengan campuran litik boleh digantikan oleh No-Shpa, dan Diphenhydramine - Suprastin.

Analgin + Papaverine

Analgin + Aspirin

Gabungan ubat ini popular untuk menurunkan suhu pada pelbagai penyakit berjangkit, radang, virus dan selsema pada kanak-kanak dan orang dewasa. Namun, walaupun populariti gabungan ini, ia tidak dapat digunakan, kerana sangat berbahaya.

Faktanya ialah Analgin sering menyebabkan komplikasi teruk yang boleh mengakibatkan kematian. Dan Aspirin mampu meningkatkan keparahan komplikasi Analgin dan meningkatkan risiko kejadiannya..

Justru kerana frekuensi tinggi komplikasi seperti itu, Analgin, sebagai antipiretik untuk penggunaan rutin, dilarang di Eropah sejak tahun 60-an, dan di AS pada tahun 70-an. WHO tidak mengesyorkan menggunakan Analgin untuk mengurangkan suhu dalam latihan rutin sejak tahun 1992.

Oleh itu, pada suhu tinggi, untuk mengurangkannya, anda tidak boleh menggunakan kombinasi Analgin + Aspirin. Sekiranya Aspirin tidak menurunkan suhu, maka ubat yang mengandungi nimesulide harus digunakan, kerana keberkesanannya sama dengan Analgin, tetapi jauh lebih selamat.

Satu-satunya keadaan di mana penggunaan kombinasi Analgin + Aspirin dibenarkan adalah suhu badan 40 - 41 o C dan lebih tinggi, yang tidak menurun di bawah pengaruh ubat lain. Dalam situasi seperti itu, anda perlu menurunkan suhu, walaupun terdapat risiko komplikasi dari Analgin, kerana jika tidak, akibat demam seperti itu boleh terjadi (denaturasi protein, dll.).
Lebih banyak mengenai Aspirin

Analgin + Paracetamol untuk kanak-kanak

Gabungan ini cukup popular dan biasa untuk menurunkan suhu pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, mustahil untuk menggunakan Analgin + Paracetamol untuk menurunkan suhu pada kanak-kanak dan orang dewasa, kerana ini berbahaya.

Faktanya ialah Analgin pada kanak-kanak dapat memprovokasi perkembangan kejutan, kejatuhan, hipotermia (menurunkan suhu badan di bawah normal) dan agranulositosis (hilangnya sel darah putih sepenuhnya dalam darah). Komplikasi Analgin ini berkembang dengan kerap dan secara purata dalam 10% kes menyebabkan kematian kanak-kanak. Oleh itu, anda tidak boleh menggunakan Analgin untuk mengurangkan suhu badan yang sangat tinggi pada kanak-kanak, baik sebagai satu-satunya ubat, atau digabungkan dengan ubat lain, termasuk Paracetamol. Selain itu, gabungan Paracetamol + Analgin lebih beracun dan berbahaya berbanding dengan Analgin sahaja, kerana parasetamol dapat meningkatkan komplikasinya..

Oleh itu, penggunaan Paracetamol + Analgin pada kanak-kanak tidak seharusnya. Sekiranya Paracetamol gagal menurunkan suhu badan, maka anda harus menggunakan persediaan yang mengandungi ibuprofen (Nurofen, Ibuprofen, dll.) Atau nimesulide (Nise, Nimesil, Nimulide, dll.).
Lebih banyak mengenai parasetamol

Analgin + Novocaine

Analgin-Quinine

Analog ubat

Analgin di pasaran farmaseutikal mempunyai sinonim dan analognya. Sinonim adalah dana, dan juga Analgin yang mengandungi metamizole sodium sebagai bahan aktif. Analog adalah ubat yang mempunyai kesan terapeutik yang serupa, tetapi mengandungi bahan aktif lain.

Sinonim Analgin adalah ubat berikut:

 • Baralgin dan Baralgin M;
 • Natrium metamizol;
 • Spazdolzin.

Analog analog adalah ubat berikut:
 • Antipirin;
 • Quintalgin;
 • Maxigan
 • Pentabufen;
 • Pentalgin;
 • Santoperalgin;
 • Sedal-M;
 • Sedalgin-Neoi Sedalgin Plus;
 • Spazgan
 • Spasmalgon;
 • Tempalgin;
 • Tempanginol;
 • Tetralgin.

Semua analog ini bukan sahaja mempunyai kesan analgesik, tetapi juga dapat menurunkan suhu badan dalam pelbagai penyakit berjangkit dan radang..

Kesan sampingan Analgin

Analgin: betapa berbahayanya, komplikasi apa yang menyebabkannya, di mana ia dilarang - video

Kontraindikasi

Analgin: komposisi, bentuk pelepasan, petunjuk dan arahan penggunaan, dos, kontraindikasi, kesan sampingan, kombinasi dengan ubat lain, gejala berlebihan - video

Analgin - harga

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.

Penerbitan Mengenai Asma