Persediaan subkumpulan tidak termasuk. Aktifkan

Penerangan

Penisilin (penisilin) ​​- sekumpulan antibiotik yang dihasilkan oleh banyak spesies cetakan Penicillium, aktif terhadap kebanyakan gram positif, serta beberapa mikroorganisma gram-negatif (gonococci, meningococci dan spirochetes). Penisilin tergolong dalam apa yang disebut antibiotik beta-laktam (beta-laktam).

Beta-laktam adalah sekumpulan besar antibiotik yang biasa terdapat pada kehadiran cincin beta-laktam empat anggota dalam struktur molekul. Beta-laktam termasuk penisilin, cephalosporins, carbapenems, monobactam. Beta-laktam adalah kumpulan ubat antimikroba terbesar yang digunakan dalam amalan klinikal, yang menduduki tempat utama dalam rawatan kebanyakan penyakit berjangkit..

Maklumat sejarah. Pada tahun 1928, saintis Inggeris A. Fleming, yang bekerja di Hospital St. Mary`s di London, menemui kemampuan kulat hijau filamen (Penicillium notatum) untuk menyebabkan kematian staphylococcus dalam kultur sel. Bahan aktif kulat, yang mempunyai aktiviti antibakteria, A. Fleming disebut penisilin. Pada tahun 1940, di Oxford, sekumpulan penyelidik yang diketuai oleh H.V. Flory dan E.B. Cheyna mengasingkan sejumlah besar penisilin pertama dari kultur Penicillium notatum. Pada tahun 1942, seorang penyelidik domestik yang cemerlang Z.V. Ermolieva menerima penisilin dari kulat Penicillium crustosum. Sejak tahun 1949, jumlah benzylpenicillin (penisilin G) yang hampir tidak terhad telah tersedia untuk penggunaan klinikal..

Kumpulan penisilin merangkumi sebatian semula jadi yang dihasilkan oleh pelbagai spesies kulat Penicillium, dan sejumlah jenis semi-sintetik. Penisilin (seperti beta-laktam lain) mempunyai kesan bakteria pada mikroorganisma.

Sifat penisilin yang paling biasa termasuk: ketoksikan rendah, pelbagai dos, alergi silang antara semua penisilin dan sebahagian cephalosporins dan carbapenems.

Kesan antibakteria beta-laktam dikaitkan dengan kemampuan spesifik mereka untuk mengganggu sintesis dinding sel bakteria.

Dinding sel bakteria mempunyai struktur yang kaku, ia memberikan bentuk kepada mikroorganisma dan memberikan perlindungannya terhadap kehancuran. Asasnya adalah heteropolimer - peptidoglycan, yang terdiri daripada polisakarida dan polipeptida. Struktur mesh bersilangnya memberi kekuatan pada dinding sel. Komposisi polisakarida merangkumi gula amino seperti N-acetylglucosamine, dan juga asid N-acetylmuramic, yang hanya terdapat pada bakteria. Rantai peptida pendek, termasuk beberapa asid L- dan D-amino, dihubungkan dengan gula amino. Dalam bakteria gram positif, dinding sel mengandungi 50-100 lapisan peptidoglikan, dalam bakteria gram negatif - 1-2 lapisan.

Kira-kira 30 enzim bakteria terlibat dalam biosintesis peptidoglikan, proses ini terdiri daripada 3 peringkat. Dipercayai bahawa penisilin mengganggu tahap akhir sintesis dinding sel, mencegah pembentukan ikatan peptida kerana penghambatan enzim transpeptidase. Transpeptidase adalah salah satu protein pengikat penisilin yang berinteraksi dengan antibiotik beta-laktam. Protein pengikat penisilin - enzim yang mengambil bahagian dalam peringkat akhir pembentukan dinding sel bakteria, selain transpeptidase, termasuk karboksipeptidase dan endopeptidase. Semua bakteria memilikinya (contohnya, Staphylococcus aureus mempunyai 4 daripadanya, Escherichia coli mempunyai 7). Penisilin mengikat protein ini pada kadar yang berbeza untuk membentuk ikatan kovalen. Dalam kes ini, ketidakaktifan protein pengikat penisilin berlaku, kekuatan dinding sel bakteria terganggu, dan sel-sel mengalami lisis..

Farmakokinetik Apabila diambil secara oral, penisilin diserap dan diedarkan ke seluruh badan. Penisilin menembusi dengan baik ke dalam tisu dan cecair badan (sinovial, pleura, perikardial, hempedu), di mana mereka dengan cepat mencapai kepekatan terapeutik. Pengecualian adalah cecair serebrospinal, persekitaran dalaman mata dan rahsia kelenjar prostat - kepekatan penisilin rendah di sini. Kepekatan penisilin dalam cecair serebrospinal mungkin berbeza bergantung pada keadaan: normal - serum kurang dari 1%, dengan keradangan ia boleh meningkat hingga 5%. Kepekatan terapeutik dalam cecair serebrospinal dibuat dengan meningitis dan pengenalan ubat dalam dos yang tinggi. Penisilin cepat dihilangkan dari badan, terutamanya oleh buah pinggang, dengan penapisan glomerular dan rembesan tiub. Separuh hayat mereka pendek (30-90 min), kepekatan dalam air kencing tinggi.

Terdapat beberapa klasifikasi ubat-ubatan yang berkaitan dengan kumpulan penisilin: mengikut struktur molekul, menurut sumber pengeluaran, mengikut spektrum aktiviti, dll..

Mengikut klasifikasi yang diberikan oleh D.A. Kharkevich (2006), penisilin dibahagikan seperti berikut (klasifikasi berdasarkan beberapa tanda, termasuk perbezaan cara memperolehnya):

I. Penyediaan penisilin yang diperoleh dengan sintesis biologi (penisilin biosintetik):

I.1. Untuk pentadbiran parenteral (hancur di persekitaran berasid perut):

benzylpenicillin (garam natrium),

benzylpenicillin (garam kalium);

benzylpenicillin (garam novocaine),

I.2. Untuk pentadbiran enteral (tahan asid):

phenoxymethylpenicillin (penisilin V).

II. Penisilin Semisintetik

II.1. Untuk pentadbiran parenteral dan enteral (tahan asid):

- tahan terhadap penisilin:

oksasilin (garam natrium),

- spektrum tindakan yang luas:

II.2. Untuk pentadbiran parenteral (hancur di persekitaran berasid perut)

- spektrum tindakan yang luas, termasuk Pseudomonas aeruginosa:

karbenikilin (garam disodium),

II.3. Untuk pentadbiran enteral (tahan asid):

karbenikilin (natrium indanyl),

Mengikut klasifikasi penisilin yang diberikan oleh IB Mikhailov (2001), penisilin boleh dibahagikan kepada 6 kumpulan:

1. Penisilin semula jadi (benzylpenicillins, bicillins, phenoxymethylpenicillin).

2. Isoxazolepenicillins (oxacillin, cloxacillin, fluloxacillin).

3. Amidinopenicillins (amdinocillin, pivamdinocillin, bacamdinocillin, acidocillin).

4. Aminopenicillins (ampicillin, amoxicillin, thalampicillin, bacampicillin, pivampicillin).

5. Carboxypenicillins (karbenicillin, carfecillin, carindacillin, ticarcillin).

6. Ureidopenicillins (azlocillin, meslocillin, piperacillin).

Sumber pengeluaran, spektrum tindakan, serta kombinasi dengan beta-laktamase dipertimbangkan ketika membuat klasifikasi yang diberikan dalam Panduan Persekutuan (sistem formulari), isu VIII.

benzylpenicillin (penisilin G),

phenoxymethylpenicillin (penisilin V),

3. Spektrum lanjutan (aminopenicillins):

4. Aktif terhadap Pseudomonas aeruginosa:

5. Digabungkan dengan perencat beta-laktamase (dilindungi perencat):

Penisilin semula jadi - Ini adalah antibiotik spektrum sempit yang mempengaruhi bakteria gram positif dan cocci. Penisilin biosintetik diperoleh dari medium kultur di mana jenis acuan tertentu (Penisilin) ​​ditanam. Terdapat beberapa jenis penisilin semula jadi, salah satu yang paling aktif dan berterusan adalah benzylpenicillin. Dalam amalan perubatan, benzylpenicillin digunakan dalam bentuk pelbagai garam - natrium, kalium dan novokain.

Semua penisilin semula jadi mempunyai aktiviti antimikroba yang serupa. Penisilin semula jadi dimusnahkan oleh beta-laktamase, oleh itu, tidak berkesan untuk rawatan jangkitan staph, kerana dalam kebanyakan kes, staphylococci menghasilkan beta-lactamases. Mereka berkesan terutamanya terhadap mikroorganisma gram-positif (termasuk Streptococcus spp., Termasuk Streptococcus pneumoniae, Enterococcus spp.), Bacillus spp., Listeria monocytogenes, Erysipelothrix rhusiopathiae, Gram-negatif cocci (Neisseria meningiterococococococococophobia, Neoberia meningiterococococerocerocerocerocobs spp., Fusobacterium spp.), spirochetes (Treponema spp., Borrelia spp., Leptospira spp.). Organisme gram negatif biasanya tahan, kecuali Haemophilus ducreyi dan Pasteurella multocida. Berkaitan dengan virus (patogen influenza, poliomyelitis, cacar, dan lain-lain), mycobacterium tuberculosis, agen penyebab amoebiasis, rickettsia, kulat penisilin - tidak berkesan.

Benzylpenicillin terutamanya aktif terhadap cocci gram-positif. Spektrum antibakteria benzylpenicillin dan phenoxymethylpenicillin hampir sama. Walau bagaimanapun, benzylpenicillin 5-10 kali lebih aktif daripada phenoxymethylpenicillin terhadap Neisseria spp yang sensitif. dan beberapa anaerob. Phenoxymethylpenicillin diresepkan untuk jangkitan sederhana. Aktiviti persediaan penisilin ditentukan secara biologi oleh kesan antibakteria pada strain Staphylococcus aureus tertentu. Unit aktiviti 0.5988 μg garam natrium kristal murni kimia benzylpenicillin diambil sebagai unit tindakan (1 PIECES).

Kekurangan ketara benzilpenisilin adalah ketidakstabilannya terhadap beta-laktamase (dengan pembelahan enzimatik cincin beta-laktamas oleh beta-laktamase (penisilininas) dengan pembentukan asid penisilin, antibiotik kehilangan aktiviti antimikroba), penyerapan yang tidak ketara di dalam perut (memerlukan jalan suntikan yang rendah) terhadap kebanyakan mikroorganisma gram-negatif.

Dalam keadaan normal, sediaan benzylpenicillin tidak menembusi cecair serebrospinal dengan baik, tetapi dengan keradangan meninges, kebolehtelapan melalui BBB meningkat.

Benzylpenicillin, digunakan dalam bentuk garam natrium dan kalium yang sangat larut, bertindak dalam masa yang singkat - 3-4 jam, kerana cepat dikeluarkan, dan ini memerlukan suntikan yang kerap. Dalam hal ini, garam benzylpenicillin yang tidak larut dengan baik (termasuk garam novocaine) dan benzathine benzylpenicillin dicadangkan untuk digunakan dalam amalan perubatan.

Bentuk benzylpenicillin yang berpanjangan, atau penisilin depot: Bicillin-1 (benzatine benzylpenicillin), serta ubat gabungan berdasarkannya - Bicillin-3 (benzatine benzylpenicillin + benzylpenicillin sodium + benzylpenicillin novocaine salt adalah penggantungan yang hanya boleh diberikan secara intramuskular. Mereka perlahan-lahan diserap dari tempat suntikan, mewujudkan depot dalam tisu otot. Ini membolehkan anda mengekalkan kepekatan antibiotik dalam darah untuk jangka masa yang lama dan dengan itu mengurangkan kekerapan pemberian ubat.

Semua garam benzylpenicillin digunakan secara parenteral kerana mereka musnah di persekitaran berasid perut. Dari penisilin semula jadi, hanya phenoxymethylpenicillin (penisilin V) yang mempunyai sifat stabil asid, walaupun pada tahap yang lemah. Struktur kimia phenoxymethylpenicillin berbeza dengan benzylpenicillin dengan adanya kumpulan phenoxymethyl dalam molekul dan bukannya benzyl.

Benzylpenicillin digunakan untuk jangkitan yang disebabkan oleh streptokokus, termasuk Streptococcus pneumoniae (pneumonia yang diperoleh masyarakat, meningitis), Streptococcus pyogenes (streptokokus tonsilitis, impetigo, erysipelas, demam merah, endokarditis), dan jangkitan meningokokus. Benzylpenicillin adalah antibiotik pilihan dalam rawatan difteria, gangren gas, leptospirosis, penyakit Lyme.

Bisilin ditunjukkan, pertama sekali, jika perlu, pemeliharaan jangka panjang kepekatan berkesan dalam badan. Mereka digunakan untuk sifilis dan penyakit lain yang disebabkan oleh treponemas pucat (frambesia), jangkitan streptokokus (tidak termasuk jangkitan yang disebabkan oleh streptokokus kumpulan B) - radang amandel akut, demam merah, jangkitan luka, erysipelas, rematik, leishmaniasis.

Pada tahun 1957, asid 6-aminopenicillanic diasingkan dari penisilin semula jadi dan, berdasarkan asasnya, pengembangan persediaan semi-sintetik bermula.

Asid 6-aminopenicillanic adalah asas molekul semua penisilin ("inti penisilin") - sebatian heterosiklik kompleks yang terdiri daripada dua cincin: thiazolidine dan beta-lactam. Radikal lateral dikaitkan dengan cincin beta-laktam, yang menentukan sifat farmakologi penting molekul ubat yang terbentuk dalam proses ini. Pada penisilin semula jadi, struktur radikal bergantung pada komposisi medium di mana Penicillium spp tumbuh.

Penisilin semisintetik diperoleh dengan pengubahsuaian kimia dengan melampirkan pelbagai radikal ke molekul asid 6-aminopenicillanic. Oleh itu, penisilin diperoleh dengan sifat tertentu:

- tahan terhadap penisilinase (beta-lactamase);

- tahan asid, berkesan apabila diberikan secara oral;

- mempunyai spektrum tindakan yang luas.

Isoxazolepenicillins (isoxazolyl penisilin, penisilin stabil, antistaphylococcal penisilin). Sebilangan besar staphylococci menghasilkan enzim tertentu, beta-lactamase (penisilininase) dan tahan terhadap benzylpenicillin (80-90% daripada strain Staphylococcus aureus berbentuk penisilin).

Ubat antistaphylococcal utama adalah oxacillin. Kumpulan ubat tahan penisilin juga merangkumi cloxacillin, fluxloxacillin, methicillin, nafcillin dan dicloxacillin, yang, kerana ketoksikan tinggi dan / atau kecekapan rendah, belum digunakan secara klinikal..

Spektrum antibakteria oksasilin mirip dengan benzilpenisilin, tetapi kerana ketahanan oksasilin terhadap penisilinin, aktif terhadap staphylococci yang membentuk penisilin yang tahan terhadap benzylpenicillin dan phenoxymethylpenicillin, serta tahan terhadap antibiotik lain.

Dengan aktiviti terhadap cocci gram-positif (termasuk staphylococci yang tidak menghasilkan beta-lactamase) penisilin isoxazole, termasuk oxacillin jauh lebih rendah daripada penisilin semula jadi; oleh itu, dalam penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma sensitif terhadap benzylpenicillin, mereka kurang berkesan daripada yang terakhir. Oxacillin tidak aktif melawan bakteria gram-negatif (kecuali Neisseria spp.), Anaerobes. Sehubungan itu, ubat-ubatan kumpulan ini hanya ditunjukkan dalam kes-kes apabila diketahui bahawa jangkitan disebabkan oleh strain staphylococci yang membentuk penisilin.

Perbezaan farmakokinetik utama isoxazolepenicillins dari benzylpenicillin:

- penyerapan cepat, tetapi tidak lengkap (30-50%) dari saluran gastrousus. Anda boleh menggunakan antibiotik ini secara parenteral (IM, IV) dan di dalam, tetapi 1-2 jam sebelum makan, sebagai mereka mempunyai daya tahan rendah terhadap asid hidroklorik;

- tahap pengikatan yang tinggi terhadap albumin plasma (90-95%) dan ketidakupayaan untuk membuang isoxazolepenicillins dari badan semasa hemodialisis;

- bukan sahaja buah pinggang, tetapi juga ekskresi hepatik, tidak adanya keperluan untuk pembetulan rejimen dos pada kegagalan buah pinggang ringan.

Kepentingan klinikal utama oksasilin adalah rawatan jangkitan staphylococcal yang disebabkan oleh strain Staphylococcus aureus yang tahan penisilin (kecuali jangkitan yang disebabkan oleh Staphylococcus aureus yang tahan methicillin, MRSA). Perlu diingat bahawa strain Staphylococcus aureus yang tahan terhadap oxacillin dan methicillin adalah perkara biasa di hospital (methicillin - penisilin yang tahan penisilin pertama, dihentikan). Strain Staphylococcus aureus nosokomial dan yang diperoleh masyarakat yang tahan terhadap oxacillin / methicillin biasanya multiresistant - mereka tahan terhadap semua beta-laktam lain, dan juga sering terhadap makrolida, aminoglikosida, dan fluoroquinolones. Ubat pilihan untuk jangkitan MRSA adalah vancomycin atau linezolid.

Nafcillin sedikit lebih aktif daripada oxacillin dan penisilin lain yang tahan terhadap penisilin (tetapi kurang aktif daripada benzylpenicillin). Nafcillin menembusi BBB (kepekatannya dalam cecair serebrospinal cukup untuk merawat meningitis staphylococcal), diekskresikan terutamanya dengan hempedu (kepekatan maksimum pada hempedu jauh lebih tinggi daripada serum), pada tahap yang lebih rendah, oleh buah pinggang. Kemungkinan pentadbiran oral dan parenteral.

Amidinopenicillins - Ini adalah penisilin dengan spektrum tindakan yang sempit, tetapi dengan aktiviti utama terhadap enterobakteria gram-negatif. Persediaan amidinopenicillin (amdinocillin, pivamdinocillin, bacamdinocillin, acidocillin) tidak didaftarkan di Rusia.

Penisilin aktiviti lanjutan

Sesuai dengan klasifikasi yang diberikan oleh D.A. Kharkevich, antibiotik separa sintetik dengan spektrum tindakan yang luas dibahagikan kepada kumpulan berikut:

I. Ubat yang tidak mempengaruhi Pseudomonas aeruginosa:

- Aminopenicillin: ampisilin, amoksisilin.

II. Dadah aktif terhadap Pseudomonas aeruginosa:

- Carboxypenicillins: carbenicillin, ticarcillin, carfecillin;

- Ureidopenicillins: piperacillin, azlocillin, meslocillin.

Aminopenicillins - antibiotik spektrum luas. Kesemuanya dimusnahkan oleh beta-laktamase dari bakteria gram positif dan gram negatif..

Dalam amalan perubatan, amoksisilin, ampisilin digunakan secara meluas. Ampisilin adalah leluhur kumpulan aminopenicillin. Berkaitan dengan bakteria gram positif, ampisilin, seperti semua penisilin semisintetik, lebih rendah dalam aktiviti dibandingkan dengan benzilpenisilin, tetapi melebihi oksasilin.

Ampisilin dan amoksisilin mempunyai spektrum tindakan yang serupa. Berbanding dengan penisilin semula jadi, spektrum antimikroba ampisilin dan amoksisilin meluas ke strain enterobakteria sensitif, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella spp., Shigella spp., Haemophilus influenzae; lebih baik daripada penisilin semula jadi yang bertindak pada Listeria monocytogenes dan enterococci sensitif.

Dari semua beta-laktam oral, amoksisilin mempunyai aktiviti tertinggi terhadap Streptococcus pneumoniae yang tahan terhadap penisilin semula jadi..

Ampicillin tidak berkesan terhadap strain pembentuk penisilin Staphylococcus spp., Semua strain Pseudomonas aeruginosa, kebanyakan strain Enterobacter spp., Proteus vulgaris (indolpositif).

Ubat gabungan boleh didapati, misalnya Ampioks (ampicillin + oxacillin). Kombinasi ampisilin atau benzilpenisilin dengan oksasilin adalah rasional, kerana spektrum tindakan dengan kombinasi ini menjadi lebih luas.

Perbezaan antara amoksisilin (yang merupakan salah satu antibiotik oral terkemuka) dan ampisilin adalah profil farmakokinetiknya: apabila dimakan, amoksisilin lebih cepat dan diserap dengan baik di dalam usus (75-90%) daripada ampisilin (35-50%), ketersediaan bio bergantung kepada pengambilan makanan. Amoxicillin menembusi lebih baik ke dalam beberapa tisu, termasuk ke sistem bronkopulmonari, di mana kepekatannya 2 kali lebih tinggi daripada kepekatan dalam darah.

Perbezaan yang paling ketara dalam parameter farmakokinetik aminopenicillins dari benzylpenicillin:

- kemungkinan temu janji di dalam;

- sedikit pengikatan protein plasma - 80% aminopenicillin kekal dalam darah dalam bentuk bebas - dan penembusan yang baik ke dalam tisu dan cairan badan (dengan meningitis, kepekatan dalam cecair serebrospinal dapat menjadi 70-95% kepekatan darah);

- banyaknya pelantikan ubat gabungan - 2-3 kali sehari.

Petunjuk utama untuk menetapkan aminopenicillin adalah jangkitan pada saluran pernafasan atas dan organ ENT, jangkitan buah pinggang dan saluran kencing, jangkitan saluran gastrousus, pembasmian Helicobacter pylori (amoxicillin), meningitis.

Ciri kesan aminopenicillins yang tidak diingini adalah perkembangan ruam "ampisilin", yang merupakan ruam makulopapular yang tidak alergi, yang cepat berlalu apabila ubat dihentikan.

Salah satu kontraindikasi untuk pelantikan aminopenicillins adalah mononukleosis berjangkit.

Ini termasuk carboxypenicillins (carbenicillin, ticarcillin) dan ureidopenicillins (azlocillin, piperacillin).

Carboxypenicillins Adakah antibiotik mempunyai spektrum antimikroba yang serupa dengan aminopenicillin (kecuali tindakan pada Pseudomonas aeruginosa). Carbenicillin adalah penisilin anti-pseudomonas pertama, lebih rendah daripada aktiviti dengan penisilin antiseptik lain. Carboxypenicillins bertindak pada Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa) dan spesies Proteus positif indole (Proteus spp.), Tahan terhadap ampisilin dan aminopenicilin lain. Kepentingan klinikal karboksipenilin kini berkurang. Walaupun mereka mempunyai spektrum tindakan yang luas, mereka tidak aktif terhadap kebanyakan strain Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Klebsiella spp., Listeria monocytogenes. Hampir tidak melalui BBB. Pelbagai janji temu - 4 kali sehari. Rintangan sekunder mikroorganisma berkembang pesat..

Ureidopenicillins - Ia juga merupakan antibiotik anti-Pseudomonas, spektrum tindakannya bertepatan dengan karboksipenilin. Dadah yang paling aktif dalam kumpulan ini adalah piperacillin. Daripada ubat-ubatan dalam kumpulan ini, hanya azlocillin yang mengekalkan kepentingannya dalam amalan perubatan..

Ureidopenicillins lebih aktif daripada carboxypenicillins terhadap Pseudomonas aeruginosa. Mereka juga digunakan dalam rawatan jangkitan yang disebabkan oleh Klebsiella spp..

Semua penisilin anti-pseudomonas dimusnahkan oleh beta-lactamases.

Ciri farmakokinetik ureidopenicillins:

- ditadbir secara parenteral (i / m dan i / v);

- bukan sahaja buah pinggang, tetapi juga hati mengambil bahagian dalam perkumuhan;

- kekerapan penggunaan - 3 kali sehari;

- ketahanan bakteria sekunder berkembang dengan cepat.

Oleh kerana kemunculan strain dengan daya tahan yang tinggi terhadap penisilin anti-Pseudomonas dan kekurangan kelebihan berbanding antibiotik lain, penisilin anti-Pseudomonas secara praktikal telah kehilangan kepentingannya.

Petunjuk utama bagi kedua-dua kumpulan penisilin anti-pseudomonas ini adalah jangkitan nosokomial yang disebabkan oleh strain Pseudomonas aeruginosa yang rentan, dalam kombinasi dengan aminoglikosida dan fluoroquinolones.

Penisilin dan antibiotik beta-laktam yang lain mempunyai aktiviti antimikroba yang tinggi, tetapi ketahanan mikroorganisma boleh berkembang kepada banyak dari mereka..

Rintangan ini disebabkan oleh kemampuan mikroorganisma menghasilkan enzim tertentu - beta-lactamases (penisilininase), yang memusnahkan (menghidrolisis) cincin beta-laktam penisilin, yang melucutkan mereka dari aktiviti antibakteria dan membawa kepada pengembangan strain mikroorganisma tahan.

Sebilangan penisilin separa sintetik tahan terhadap beta-laktamase. Di samping itu, untuk mengatasi daya tahan yang diperoleh, sebatian telah dikembangkan yang dapat menghambat aktiviti enzim ini, yang disebut perencat beta-laktamase. Mereka digunakan untuk membuat penisilin tahan perencat..

Inhibitor beta-laktamase, seperti penisilin, adalah sebatian beta-laktam, namun, mereka sendiri mempunyai aktiviti antibakteria yang minimum. Bahan-bahan ini mengikat beta-laktamase secara tidak dapat dipulihkan dan mematikan enzim ini, dengan itu melindungi antibiotik beta-laktam daripada hidrolisis. Inhibitor beta-laktamase paling aktif terhadap beta-laktamase yang dikodkan oleh gen plasmid.

Penisilin yang dilindungi oleh perencat adalah gabungan antibiotik penisilin dengan perencat beta-laktamase tertentu (asid clavulanic, sulbactam, tazobactam). Inhibitor beta-laktamase tidak digunakan sendiri, tetapi digunakan dalam kombinasi dengan beta-laktam. Gabungan ini meningkatkan kestabilan antibiotik dan aktivitinya terhadap mikroorganisma yang menghasilkan enzim ini (beta-lactamases): Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Neisseria gonorrhoeae, Escherichia coli, Klebsiella spp., Proteus spp., Ana. Jam Bacteroides fragilis. Akibatnya, strain mikroorganisma tahan penisilin menjadi sensitif terhadap ubat gabungan. Spektrum aktiviti antibakteria beta-laktam yang dilindungi inhibitor sesuai dengan spektrum penisilin yang terkandung dalam komposisi mereka, hanya tahap ketahanan yang diperoleh berbeza. Penisilin tahan perencat digunakan untuk merawat jangkitan pelbagai lokalisasi dan untuk profilaksis perioperatif dalam pembedahan perut.

Penisilin tahan perencat termasuk amoksisilin / klavulanam, ampisilin / sulbaktam, amoksisilin / sulbaktam, piperacillin / tazobactam, ticarcillin / clavulanate. Ticarcillin / clavulanate mempunyai aktiviti anti-Pseudomonas dan aktif melawan Stenotrophomonas maltophilia. Sulbactam mempunyai aktiviti antibakteria tersendiri terhadap cocci gram-negatif dari keluarga Neisseriaceae dan keluarga Acinetobacter bakteria tidak fermentasi.

Petunjuk untuk penggunaan penisilin

Penisilin digunakan untuk jangkitan yang disebabkan oleh patogen yang sensitif terhadapnya. Mereka terutama digunakan untuk jangkitan saluran pernafasan atas, dalam rawatan radang amandel, demam merah, otitis media, sepsis, sifilis, gonore, jangkitan gastrointestinal, jangkitan saluran kencing, dll..

Penisilin hanya boleh digunakan seperti yang diarahkan dan di bawah pengawasan doktor. Perlu diingat bahawa penggunaan dos penisilin yang tidak mencukupi (serta antibiotik lain) atau pemberhentian rawatan yang terlalu awal boleh menyebabkan perkembangan mikroorganisma yang tahan (terutama penisilin semula jadi). Sekiranya rintangan muncul, teruskan terapi dengan antibiotik lain.

Penggunaan penisilin dalam oftalmologi. Dalam oftalmologi, penisilin digunakan secara topikal dalam bentuk suntikan, subconjunctival dan suntikan intravitreal. Penisilin tidak melepasi halangan darah-oftalmik dengan baik. Terhadap latar belakang proses keradangan, penembusan mereka ke dalam struktur dalaman mata meningkat dan kepekatan di dalamnya mencapai tahap terapi yang ketara. Oleh itu, apabila ditanamkan ke dalam kantung konjungtiva, kepekatan terapi penisilin ditentukan dalam stroma kornea, dengan penggunaan tempatan, praktikalnya tidak menembusi kelembapan ruang anterior. Apabila pemberian ubat subkonjungtiva ditentukan di kornea dan kelembapan ruang anterior mata, dalam badan vitreous - kepekatan di bawah terapi.

Penyelesaian topikal disediakan mengikut tempo. Penisilin yang digunakan untuk rawatan konjungtivitis gonokokus (benzylpenicillin), keratitis (ampicillin, benzylpenicillin, oxacillin, piperacillin dll dll) dan penyakit mata yang lain. Selain itu, penisilin digunakan untuk mencegah komplikasi berjangkit pada kecederaan kelopak mata dan orbit, terutamanya apabila badan asing memasuki tisu orbit (ampicillin / clavulanate, ampicillin / sulbactam, dll.).

Penggunaan penisilin dalam amalan urologi. Dalam praktik urologi, ubat terlindung inhibitor banyak digunakan dari antibiotik penisilin (penggunaan penisilin semula jadi, serta penggunaan penisilin semi-sintetik sebagai ubat pilihan, dianggap tidak dibenarkan kerana tahap ketahanan yang tinggi terhadap strain uropatogenik.

Kesan sampingan dan toksik penisilin. Penisilin mempunyai ketoksikan terendah dalam rangkaian antibiotik dan pelbagai kesan terapi (terutamanya yang semula jadi). Kesan sampingan yang paling serius dikaitkan dengan hipersensitiviti terhadapnya. Reaksi alergi diperhatikan pada sebilangan besar pesakit (menurut pelbagai sumber, dari 1 hingga 10%). Penisilin lebih cenderung daripada ubat-ubatan kumpulan farmakologi lain yang menyebabkan alahan ubat. Pada pesakit yang mempunyai reaksi alergi terhadap pengenalan penisilin di anamnesis, dengan penggunaan berikutnya, reaksi ini dicatat pada 10-15% kes. Kurang daripada 1% orang yang tidak pernah mengalami reaksi seperti ini mengalami reaksi alahan terhadap penisilin ketika diperkenalkan semula.

Penisilin boleh menyebabkan reaksi alergi dalam dos dan bentuk dos apa pun.

Semasa menggunakan penisilin, kedua-dua reaksi alahan dari jenis segera dan tertunda adalah mungkin. Dipercayai bahawa reaksi alergi terhadap penisilin terutama berkaitan dengan produk perantaraan metabolisme mereka, iaitu kumpulan penisilin. Ia dipanggil penentu antigenik yang besar dan terbentuk apabila cincin beta-laktam pecah. Penentu antigenik kecil penisilin termasuk, khususnya, molekul penisilin yang tidak berubah, benzylpenicilloate. Mereka terbentuk secara in vivo, tetapi juga ditentukan dalam larutan penisilin yang disediakan untuk pentadbiran. Adalah dipercayai bahawa reaksi alergi awal terhadap penisilin dimediasi terutamanya oleh antibodi IgE kepada penentu antigenik kecil, yang tertunda dan terlambat (urtikaria) biasanya dimediasi oleh antibodi IgE kepada penentu antigenik yang besar.

Reaksi hipersensitiviti disebabkan oleh pembentukan antibodi dalam badan dan biasanya berlaku dalam beberapa hari selepas permulaan pentadbiran penisilin (tempoh mungkin berbeza dari beberapa minit hingga beberapa minggu). Dalam beberapa kes, reaksi alergi menampakkan diri dalam bentuk ruam kulit, dermatitis, dan demam. Dalam kes yang lebih teruk, reaksi ini ditunjukkan dengan pembengkakan selaput lendir, artritis, arthralgia, kerosakan buah pinggang dan gangguan lain. Kejutan anaphylactic, bronchospasm, sakit perut, edema serebrum, dan manifestasi lain adalah mungkin..

Reaksi alahan yang teruk adalah kontraindikasi mutlak untuk pengenalan penisilin pada masa akan datang. Pesakit perlu dijelaskan bahawa walaupun sebilangan kecil penisilin, yang dimakan dengan makanan atau semasa ujian kulit, boleh mematikannya.

Kadang kala demam adalah satu-satunya gejala reaksi alergi terhadap penisilin (secara semula jadi ia berterusan, berhenti atau berselang, kadang-kadang disertai dengan menggigil). Demam biasanya hilang dalam 1-1,5 hari setelah pemberhentian ubat, tetapi kadang-kadang boleh berlanjutan selama beberapa hari.

Semua penisilin dicirikan oleh pemekaan silang dan tindak balas alahan silang. Mana-mana ubat yang mengandungi penisilin, termasuk kosmetik dan makanan, boleh menyebabkan kepekaan..

Penisilin boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan dan toksik yang bukan alahan. Ini termasuk: pengambilan - kesan merengsa, termasuk. glossitis, stomatitis, loya, cirit-birit; dengan pengenalan / m - kesakitan, penyusupan, nekrosis aseptik otot; dengan pentadbiran iv - phlebitis, trombophlebitis.

Mungkin peningkatan kegembiraan refleks sistem saraf pusat. Apabila menggunakan dos yang tinggi, kesan neurotoksik mungkin berlaku: halusinasi, khayalan, gangguan tekanan darah, kejang. Kejang kejang lebih cenderung pada pesakit yang menerima penisilin dosis tinggi dan / atau pada pesakit dengan gangguan hati yang teruk. Kerana risiko reaksi neurotoksik yang teruk, penisilin tidak dapat diberikan secara endolumbal (kecuali garam natrium benzylpenicillin, yang diberikan dengan sangat berhati-hati, atas sebab kesihatan).

Dalam rawatan dengan penisilin, pengembangan superinfeksi, kandidiasis rongga mulut, vagina, dysbiosis usus adalah mungkin. Penisilin (selalunya ampisilin) ​​boleh menyebabkan cirit-birit yang berkaitan dengan antibiotik.

Penggunaan ampisilin menyebabkan munculnya ruam "ampisilin" (pada 5-10% pesakit), disertai dengan gatal, demam. Kesan sampingan ini sering berlaku pada hari ke 5-10 pemberian dos besar ampisilin pada kanak-kanak dengan limfadenopati dan jangkitan virus atau dengan penggunaan allopurinol, serta pada hampir semua pesakit dengan mononukleosis berjangkit.

Reaksi buruk tertentu semasa menggunakan bicilin adalah infiltrat tempatan dan komplikasi vaskular dalam bentuk sindrom Onet (iskemia dan gangren ekstremitas apabila disuntik secara tidak sengaja ke dalam arteri) atau Nicolau (embolisme saluran paru dan serebrum ketika memasuki vena).

Apabila menggunakan oxacillin, hematuria, proteinuria, nefritis interstisial adalah mungkin. Penggunaan penisilin anti-pseudomonas (carboxypenicillins, ureidopenicillins) mungkin disertai dengan kemunculan reaksi alergi, gejala neurotoksisitas, nefritis interstitial akut, dysbiosis, trombositopenia, neutropenia, leukopenia, eosinofilia. Dengan penggunaan karbenicillin, sindrom hemoragik mungkin berlaku. Ubat gabungan yang mengandungi asid clavulanic boleh menyebabkan kerosakan hati akut.

Kehamilan. Penisilin melalui plasenta. Walaupun kajian keselamatan yang mencukupi dan terkawal pada manusia belum dilakukan, penisilin, termasuk. dilindungi perencat, digunakan secara meluas pada wanita hamil, tanpa komplikasi direkodkan.

Dalam kajian pada haiwan makmal dengan pengenalan penisilin pada dos 2–25 (untuk penisilin yang berbeza) melebihi terapi, gangguan kesuburan dan kesan pada fungsi pembiakan tidak dijumpai. Sifat teratogenik, mutagenik, embriooksik dengan pengenalan penisilin pada haiwan tidak dikenal pasti.

Sesuai dengan cadangan FDA yang diakui secara antarabangsa (Pentadbiran Makanan dan Dadah), menentukan kemungkinan menggunakan ubat semasa kehamilan, ubat penisilin dari segi kesannya pada janin tergolong dalam kategori FDA B (kajian pembiakan haiwan tidak menunjukkan kesan buruk ubat pada janin, tetapi memadai dan kajian yang dikawal ketat pada wanita hamil belum dijalankan).

Semasa menetapkan penisilin semasa kehamilan, anda harus (seperti cara lain) mengambil kira tempoh kehamilan. Semasa terapi, perlu memantau keadaan ibu dan janin dengan ketat.

Gunakan semasa menyusu. Penisilin masuk ke dalam susu ibu. Walaupun tidak ada komplikasi yang signifikan pada manusia, penggunaan penisilin oleh ibu menyusu dapat menyebabkan kepekaan bayi, mikroflora usus, cirit-birit, kandidiasis dan ruam kulit pada bayi.

Pediatrik. Semasa menggunakan penisilin pada kanak-kanak, masalah pediatrik tertentu belum dilaporkan, namun, harus diingat bahawa fungsi ginjal yang tidak berkembang dengan baik pada bayi baru lahir dan anak kecil dapat menyebabkan terkumpulnya penisilin (sehubungan dengan ini, terdapat peningkatan risiko tindakan neurotoksik dengan perkembangan kejang).

Geriatrik. Tidak ada masalah geriatrik khusus dengan penisilin. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa orang yang lebih tua cenderung mengalami gangguan ginjal yang berkaitan dengan usia, dan oleh itu mungkin diperlukan penyesuaian dos..

Gangguan fungsi buah pinggang dan hepatik. Dengan kegagalan buah pinggang / hati, pengumpulan mungkin berlaku. Pada kegagalan buah pinggang dan / atau hati yang sederhana hingga teruk, penyesuaian dos dan peningkatan dalam tempoh antara pemberian antibiotik diperlukan.

Interaksi penisilin dengan ubat lain. Antibiotik bakteria (termasuk cephalosporins, cycloserine, vancomycin, rifampicin, aminoglycosides) mempunyai kesan sinergi, antibiotik bakteriostatik (termasuk macrolides, chloramphenicol, lincosamides, tetracyclines) bersifat antagonis. Perlu berhati-hati ketika menggabungkan penisilin yang aktif melawan Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa) dengan antikoagulan dan agen antiplatelet (potensi risiko peningkatan pendarahan). Tidak disyorkan untuk menggabungkan penisilin dengan trombolitik. Apabila digabungkan dengan sulfonamida, kemungkinan kesan bakteria semakin lemah. Penisilin oral dapat mengurangkan keberkesanan kontraseptif oral kerana gangguan peredaran estrogen enterohepatik. Penisilin dapat melambatkan penghapusan methotrexate dari badan (menghalang rembesan tubular). Dengan gabungan ampisilin dengan allopurinol, kemungkinan ruam kulit meningkat. Penggunaan garam kalium benzylpenicillin dalam dos tinggi dalam kombinasi dengan diuretik kalium, persediaan kalium, atau perencat ACE meningkatkan risiko hiperkalemia. Penisilin tidak sesuai dengan aminoglikosida secara farmasi.

Kerana dengan pemberian antibiotik oral yang berpanjangan, mikroflora usus yang menghasilkan vitamin B dapat ditekan1, PADA6, PADA12, PP, disarankan untuk menetapkan vitamin B untuk pencegahan hipovitaminosis.

Sebagai kesimpulan, perlu diperhatikan bahawa penisilin adalah sekumpulan besar antibiotik semula jadi dan semi-sintetik dengan kesan bakteria. Kesan antibakteria dikaitkan dengan pelanggaran sintesis peptidoglikan dinding sel. Kesannya disebabkan oleh ketidakaktifan enzim transpeptidase, salah satu protein pengikat penisilin yang terletak di membran dalaman dinding sel bakteria, yang mengambil bahagian pada peringkat akhir sintesisnya. Perbezaan antara penisilin dikaitkan dengan ciri spektrum tindakannya, sifat farmakokinetik dan spektrum kesan yang tidak diingini.

Selama beberapa dekad penggunaan penisilin yang berjaya, timbul masalah yang berkaitan dengan penggunaannya yang tidak betul. Oleh itu, pemberian penisilin profilaksis dengan risiko jangkitan bakteria sering kali tidak masuk akal. Rejimen rawatan yang tidak betul - pemilihan dos yang tidak betul (terlalu tinggi atau terlalu rendah) dan kekerapan pemberiannya boleh menyebabkan perkembangan kesan sampingan, penurunan keberkesanan dan pengembangan daya tahan ubat.

Jadi, pada masa ini, kebanyakan strain Staphylococcus spp. tahan terhadap penisilin semula jadi. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kekerapan pengesanan strain tahan Neisseria gonorrhoeae semakin meningkat..

Mekanisme utama ketahanan yang diperoleh terhadap penisilin dikaitkan dengan pengeluaran beta-laktamase. Untuk mengatasi rintangan yang diperoleh secara meluas di kalangan mikroorganisma, sebatian telah dikembangkan yang dapat menghambat aktiviti enzim ini, yang disebut perencat beta-laktamase - asid clavulanic (clavulanate), sulbactam dan tazobactam. Mereka digunakan untuk membuat penisilin gabungan (dilindungi perencat)..

Perlu diingat bahawa pilihan satu atau ubat antibakteria lain, termasuk penisilin semestinya disebabkan oleh kepekaan patogen yang menyebabkan penyakit itu, serta ketiadaan kontraindikasi terhadap tujuannya.

Penisilin adalah antibiotik pertama yang digunakan dalam amalan klinikal. Walaupun terdapat pelbagai agen antimikroba moden, termasuk cephalosporins, macrolides, fluoroquinolones, penisilin masih kekal sebagai salah satu kumpulan utama agen antibakteria yang digunakan dalam rawatan penyakit berjangkit.

Hati yang sihat

Kumpulan farmakologi ubat Ampisilin:

Nama dagang untuk Ampicillin:

Ampiside. Ampik. Amplital. Decapen. Zetsil. Campicillin. Mescillin Pening semula. Penbritin. Penglob. Penodil. Pentarcin. Pentrexil. Semikilin. Standacillin. Uppsampi. Epicocillin.

Bahan aktif ubat Ampicillin:

Bentuk dos ubat Ampisilin:

250 mg tablet; Kapsul 250 dan 500 mg; butiran untuk penyediaan penggantungan untuk pemberian oral 250 mg / 5 ml dalam botol; serbuk untuk penyediaan larutan untuk suntikan intramuskular dalam botol, 250, 500.1000 dan 2000 mg.

Kesan terapeutik ubat Ampicillin:

Antibakteria spektrum luas (bakterisida).

Petunjuk penggunaan ubat Ampicillin:

Jangkitan saluran pernafasan dan organ ENT (sinusitis, tonsilitis, faringitis, otitis media, bronkitis, radang paru-paru, abses paru-paru), jangkitan pada malam dan saluran kencing (pyelonephritis, pyelitis, cystitis, urethritis), gonorea, jangkitan pada sistem empedu (kolangitis, cholecystitis) jangkitan klamid pada wanita hamil (dengan intoleransi eritromisin), serviks, jangkitan pada kulit dan tisu lembut: erysipelas, impetigo, dermatosis yang dijangkiti kedua; jangkitan muskuloskeletal, pasteurellosis, listeriosis, jangkitan saluran gastrointestinal (kepialu dan paratyphoid, disentri, salmonellosis, pengangkutan salmonella), jangkitan perut (peritonitis), endokarditis (pencegahan dan rawatan), meningitis, sepsis.

Kontraindikasi Ampisilin:

Mononukleosis berjangkit, leukemia limfositik, kegagalan hati, penyakit gastrousus yang lalu (terutamanya kolitis yang berkaitan dengan penggunaan antibiotik), penyusuan, masa kanak-kanak (sehingga 1 bulan), hipersensitiviti (termasuk penisilin lain, cephalosporins, carbapenems ) Langkah berjaga-jaga: asma bronkial, demam hay dan penyakit alahan lain, kegagalan buah pinggang, pendarahan lalu, kehamilan.

Dos dan pentadbiran ubat Ampicillin:

Di dalam, orang dewasa - 0,25-0,5 g 4 kali sehari selama 0,5-1 jam sebelum makan dengan sedikit air; jika perlu, tingkatkan dos hingga 3 g sehari. Untuk jangkitan sederhana, orang dewasa diberikan intramuskular 0,25-0,5 g setiap 6-8 jam; pada jangkitan teruk, 1-2 g 3-4 kali sehari atau 0,5 g secara intravena setiap 6 jam. Kanak-kanak dengan jangkitan teruk dan sederhana - intramuskular pada kadar 25-50 mg / kg 4 kali sehari. Dengan jangkitan ringan pada kanak-kanak, lebih baik menetapkan ubat dalam bentuk penggantungan. Kanak-kanak berumur lebih dari 4 tahun ditetapkan 1-2 g sehari; sehingga 1 tahun - berdasarkan 100 mg / kg; 1-4 tahun - 100-150 mg / kg; bayi baru lahir dari 1 bulan - 150 mg / kg. Dos harian dibahagikan kepada 4-6 dos. Tempoh rawatan bergantung kepada keparahan penyakit (dari 5-10 hari hingga 2-3 minggu, dan dalam proses kronik - selama beberapa bulan).

Kehamilan dan penyusuan:

Penggunaan semasa kehamilan hanya dapat dilakukan sekiranya manfaat yang diharapkan bagi ibu melebihi potensi risiko pada janin atau bayi baru lahir. Kontraindikasi semasa penyusuan. Semasa tempoh rawatan, penyusuan susu ibu harus dihentikan..

Kumpulan farmakologi ubat Ampisilin:

Interaksi ubat Ampisilin dengan alkohol:

Tidak digalakkan minum alkohol semasa rawatan.

Kesan sampingan ubat Ampicillin:

Reaksi alergi (gatal dan mengelupas kulit, urtikaria, rhinitis, konjungtivitis, angioedema, jarang - demam, arthralgia, eosinofilia, ruam eritematosa dan makulopapular, dermatitis eksfoliatif, sindrom eksudatif eritema multiforme, t. dengan penyakit serum, dalam kes yang jarang berlaku - kejutan anaphylactic, ruam ampicillin tanpa alergi (boleh hilang tanpa penarikan ubat), dysbiosis, stomatitis, gastritis, mulut kering, perubahan rasa, sakit perut, muntah, mual, cirit-birit, glossitis, peningkatan aktiviti yang sederhana transaminase hepatik, enterokolitis pseudomembran, sakit kepala, gegaran, kejang (ketika mengambil dos tinggi), leukopenia, neutropenia, trombositopenia, agranulositosis, anemia, reaksi tempatan (sakit di tempat suntikan, menyusup dengan suntikan intramuskular, phlebitis dengan dos yang besar) nefritis interstitial, nefropati, superinfekia (terutamanya pada pesakit dengan penyakit kronik atau penurunan daya tahan badan), kandidiasis vagina.

Arahan khas untuk penggunaan:

Dengan menjalani rawatan, perlu memantau keadaan fungsi darah, hati dan ginjal. Mungkin perkembangan superinfeksi kerana pertumbuhan mikroflora tidak sensitif terhadap ubat, yang memerlukan perubahan yang sesuai dalam terapi antibiotik. Apabila diresepkan kepada pesakit dengan sepsis, perkembangan reaksi bakteriolysis (reaksi Yarish-Herxheimer) adalah mungkin. Pada pesakit dengan peningkatan kepekaan terhadap penisilin I, reaksi alergi silang dengan antibiotik betalaktam lain adalah mungkin. Dalam rawatan cirit-birit ringan dengan rawatan, agen antidiarrheal yang mengurangkan pergerakan usus harus dielakkan; ubat antidiarrheal yang mengandung kaolin atau attapulgite boleh digunakan, penarikan ubat ditunjukkan. Untuk cirit-birit yang teruk, berjumpa doktor. Rawatan mesti berterusan selama 48-72 jam lagi setelah hilangnya tanda-tanda klinikal penyakit ini.

Hati dan kesihatan

Peluang penting untuk meningkatkan penisilin dibuka dengan pembebasan asas strukturnya - asid 6-aminopenicillanic.

Terima asid 6-aminopenicillanic dengan pembelahan enzimatik (imidases) benzylpenicillin, dan juga dengan deacylation kimianya. Pengubahsuaian kimia asid 6-aminopenicillanic dilakukan dengan melampirkan pelbagai radikal pada kumpulan amino. Penyelidikan bertujuan untuk membuat penisilin semi-sintetik dengan sifat tertentu:

a) tahan terhadap penisilinin (β-laktamase) yang dihasilkan oleh sebilangan mikroorganisma;

b) ubat tahan asid yang berkesan apabila diberikan secara lisan;

c) penisilin spektrum luas.

Langkah penting ialah penyediaan penisilin yang tahan terhadap penisilin1. Penisilin semisintetik dengan sifat ini termasuk garam natrium oksasilin, dicloxacillin, dan beberapa yang lain. Nilai ubat ini ditentukan oleh fakta bahawa ia berkesan terhadap strain staphylococci yang tahan terhadap benzylpenicillin (kerana pengeluaran penisilin oleh strain ini).

Dalam oksasilin, daya tahan terhadap penisilin digabungkan dengan daya tahan dalam persekitaran berasid. Mengikut spektrum tindakan antimikroba, ia serupa dengan benzylpenicillin. Sebilangan besar mengikat protein plasma darah (> 90%). Ubat itu tidak menembusi penghalang darah-otak. Ia diperuntukkan terutamanya oleh buah pinggang. Kekerapan pentadbiran adalah setiap 4-6 jam.

Kumpulan ubat yang tahan terhadap penisilin juga termasuk nafcillin, yang mempunyai aktiviti antibakteria yang tinggi dan menembusi penghalang darah-otak. Ia dirembeskan terutamanya dengan hempedu, pada tahap yang lebih rendah - oleh buah pinggang. Enterik dan parenteral.

Penisilin semi-sintetik spektrum tindakan yang luas dibahagikan kepada kumpulan berikut:

I. Dadah yang tidak mempengaruhi Pseudomonas aeruginosa

II. Ubat aktif terhadap Pseudomonas aeruginosa Carboxypenicillins Carbenicillin Ticarcillin Carfecillin Ureidopenicillins Piperacillin Azlocillin Meslocillin

Salah satu aminopenilin yang banyak digunakan dalam amalan perubatan ialah ampisilin. Ia tidak hanya mempengaruhi mikroorganisma gram-positif, tetapi juga gram-negatif mikroorganisma (salmonella, shigella, beberapa strain protea, E. coli, bacillus Friedlander, influenza bacillus). Berkenaan dengan bakteria gram positif, aktiviti ini lebih rendah daripada benzylpenicillin (seperti semua penisilin semisintetik lain), tetapi melebihi oksasilin. Dihancurkan oleh penicillinase dan oleh itu tidak berkesan terhadap staphylococci yang membentuk penisilin. Ampisilin tahan asid. Tidak diserap sepenuhnya dari saluran gastrousus (bioavailabiliti

40%) dan perlahan. Ia mengikat protein plasma sedikit demi sedikit (10-30%). Ia menembusi penghalang darah-otak lebih baik daripada oksacilin. Ia terutamanya dikeluarkan oleh buah pinggang. Ampisilin diberikan dengan selang 4-8 jam. Ubat ini rendah toksik dan boleh diterima dengan baik oleh pesakit..

Ubat gabungan Ampiox (ampicillin dengan oxacillin) boleh didapati.

Amoksisilin serupa dengan aktiviti dan spektrum tindakannya dengan ampisilin, tetapi diserap sepenuhnya dari usus. Masukkan hanya enteral.

Penisilin spektrum luas semi-sintetik yang disenaraikan yang aktif terhadap Pseudomonas aeruginosa dimusnahkan oleh penisilinase.

Carbenicillin (piopen) serupa dalam spektrum antimikrobanya dengan ampisilin. Ia berbeza dengannya kerana ia aktif bertindak pada semua jenis protea dan Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa).

Di persekitaran berasid perut, ubat itu musnah; diserap sedikit. Oleh itu, ia diberikan secara intramuskular dan intravena. Lebih kurang 50% persediaan-

tikus mengikat protein plasma. Ia menembusi dengan lemah melalui penghalang darah-otak. Ia dikeluarkan oleh buah pinggang (rembesan dan penyaringan) dan sebahagiannya oleh hati. Tempoh 4-6 jam.

Satu ubat baru telah dibuat - karbenicillin indanil sodium, yang mempunyai ketahanan terhadap asid dan bertujuan untuk pentadbiran enteral (untuk jangkitan saluran kencing).

Persediaan karfecillin dan ticarcillin serupa dengan khasiatnya dengan carbenicillin. Carfecillin, tidak seperti carbenicillin, tahan asid dan diberikan secara oral. Ticarcillin sedikit lebih aktif daripada carbenicillin, terutama dari segi kesannya pada Pseudomonas aeruginosa.

Kegiatan antibakteria ureidopenicillins serupa dengan carboxypenicillins. Berkaitan dengan Klebsiella, ureidopenicillins lebih berkesan. Mengikut kesan pada Pseudomonas aeruginosa, ubat boleh disusun pada baris berikut (dalam aktiviti menurun): azlocillin = piperacillin> meslocillin = ticarcillin> carbenicillin.

Masalah penting adalah mengatasi daya tahan sejumlah mikroorganisma terhadap antibiotik β-laktam, yang disebabkan oleh kemampuan strain tertentu untuk menghasilkan β-laktamase. Berdasarkan data ini, penghambat spesifik β-laktamase (asid clavulanic, sulbactam, tazobactam) yang menghalang pemusnahan kumpulan antibiotik ini disintesis. Inhibitor β-laktamase adalah sebahagian daripada sejumlah ubat gabungan (antibiotik β-laktam + perencat β-laktamase).

Salah satu ubat yang biasa digunakan adalah Augmentin (amoxicillin + acid clavulanic). Seperti yang telah dinyatakan, amoksisilin adalah antibiotik β-laktam bakteria spektrum luas. Asid clavulanic (dihasilkan oleh Streptomyces clavuligerus) juga merupakan turunan β-laktam. Walau bagaimanapun, kesan antibakteria dinyatakan sedikit. Kesan utamanya adalah perencatan yang tidak dapat dipulihkan daripada sejumlah β-laktamase. B-laktamase yang dihasilkan oleh beberapa Enterobacteriaceae tidak terjejas.

Augmentin mempunyai spektrum antibakteria yang luas, termasuk bakteria gram-positif penghasil β-laktamase (staphylococci dan kebanyakan streptococci, termasuk enterococci) dan bakteria gram-negatif (N. gonorrhoeae, N. meningitidis, N. influenzae, Gardenella vaginalis, Bordetella pertuss Klebsiella pneumonia, Proteus mirabilis, Salmonella). Keberkesanan yang tinggi telah diperhatikan untuk banyak jenis bakteria anaerob yang menghasilkan β-laktamase..

Ubat ini biasanya diberikan secara enteral 1 kali sehari. Diserap dengan baik (74-92%). Ketersediaan bio sekitar 70%. Bahan dan metabolitnya dikeluarkan oleh buah pinggang..

Ia digunakan untuk jangkitan saluran pernafasan, saluran genitouriner, kerosakan bakteria pada kulit dan tisu lembut, tulang, sendi, dan keadaan septik..

Ubat gabungan lain telah dihasilkan: unazin (ampicillin + sulbactam), amoxiclav (amoxicillin + acid clavulanic), tazocin (piperacillin + tazobactam), dll..

Penyediaan penisilin "atipikal", pommecillin, telah disintesis, bertindak terutamanya pada bakteria gram-negatif. Ia adalah prodrug. Di dalam badan, ia membentuk mecillins. Tentukan ubat di dalamnya, tetapi kurang diserap.

Penisilin semisintetik oxacillin, dicloxacillin, nafcillin adalah ubat pilihan apabila dijangkiti dengan staphylococci yang menghasilkan penisilin, iaitu. tahan terhadap benzylpenicillin. Oxacillin diberikan secara oral dan intramuskular, nafcillin diberikan secara oral, intramuskular dan intravena.

Ampisilin, yang mempunyai spektrum tindakan yang luas, sangat menarik sebagai ubat untuk rawatan penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma gram negatif atau flora campuran. Ia digunakan secara lisan untuk jangkitan saluran kencing, saluran empedu, saluran pernafasan, saluran gastrointestinal, jika terjadi jangkitan pada pembedahan bernanah. Garam natrium ampisilin (pentrexil) diberikan secara intramuskular dan intravena. Amoxicillin mempunyai petunjuk serupa untuk digunakan. Masukkannya secara dalaman.

Carbenicillin, carfecillin, ticarcillin, azlocillin dan ubat-ubatan lain dari kumpulan ini terutama ditunjukkan untuk jangkitan yang disebabkan oleh Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Escherichia coli (dengan pyelonephritis, pneumonia, septicemia, peritonitis, dll.).

Tidak menemui apa yang anda cari? Gunakan carian:

Penerbitan Mengenai Asma