ARAHAN
untuk penggunaan perubatan ubat

Nombor pendaftaran:

Nama dagang penyediaan:

Nama Bukan Milik Antarabangsa:

Bentuk dos:

Struktur:

Penerangan:
serbuk putih hingga kekuningan.

Kumpulan farmakoterapi:

Kod ATC: J01CR02

Sifat farmakologi:

Bakteria yang mempunyai ketahanan terhadap gabungan amoksisilin dengan asid clavulanic kemungkinan
Aerob gram negatif: Escherichia coH1, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae, spesies genus Klebsiella, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, spesies genus Proteus, spesies genus Salmonella, spesies genus Shigella.
Aerob gram positif: spesies genus Corynebacterium, tnterococcus faecium, Streptococcus pneumoniae 1,2, streptokokus kumpulan Viridans.

Bakteria yang tahan secara semula jadi terhadap gabungan amoksisilin dengan asid clavulanic
Aerob gram negatif: spesies genus Acinetobacter, Citrobacter freundii, spesies genus tnterobacter, Hafnia alvei, Legionella pneumophila, Morganella morganii, spesies genus Providencia, spesies genus Pseudomonas, spesies genus Serratia Stenotrophomonaserophica.
Lain-lain: Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, spesies genus Chlamydia, Coxiella burnetii, spesies genus Mycoplasma.
1 untuk bakteria ini, keberkesanan klinikal gabungan amoksisilin dengan asid clavulanic telah ditunjukkan dalam kajian klinikal.
2 jenis bakteria jenis ini tidak menghasilkan beta-lactamases. Sensitiviti dengan monoterapi amoksisilin menunjukkan kepekaan yang serupa dengan kombinasi amoksisilin dengan asid klavulanat.

Farmakokinetik
Sedutan
Berikut ini adalah hasil kajian farmakokinetik dengan pemberian bolus intravena amoksisilin dan asid klavulanat kepada sukarelawan yang sihat dengan dos 500 mg + 100 mg (0,6 g) atau 1000 mg + 200 mg (1,2 g) selama 30 minit.

Nilai purata parameter farmakokinetik

Parameter farmakokinetik purata (± SD)
Lakonan
bahan
Dos tunggal
(mg)
Maks
(mcg / ml)

(h)
Auc
(h * mg / l)
Perkumuhan dengan air kencing,
% 0-6 j
Amoksisilin50032,21,0725.566.5
1000105,40.976.377.4
Asid clavulanic10010.51.129.246.0
20028.50.927.963.8
Cmax - kepekatan plasma maksimum;
AUC - kawasan di bawah keluk "masa tumpuan";
T½ - separuh hayat.
Pembahagian
Apabila gabungan amoksisilin dengan asid clavulanic diberikan secara intravena, kepekatan terapi amoksisilin dan asid klavulanat dijumpai di pelbagai tisu dan cairan interstitial (di pundi hempedu, tisu rongga perut, kulit, tisu adiposa dan otot, cairan sinovial dan peritoneal, hempedu, dan pelepasan purulen).
Amoksisilin dan asid klavulanat mempunyai tahap pengikatan protein plasma yang lemah. Kajian menunjukkan bahawa kira-kira 13-20% setiap komponen Amoxiclav ® mengikat protein plasma.
Dalam kajian haiwan, tidak ada pengumpulan komponen Amoxiclav ® pada organ mana pun.
Amoxicillin, seperti kebanyakan penisilin, masuk ke dalam susu ibu. Jejak asid clavulanic juga terdapat dalam susu ibu. Dengan pengecualian kemungkinan timbulnya cirit-birit atau kandidiasis membran mukus mulut, tidak diketahui kesan negatif amoksisilin dan asid clavulanat lain terhadap kesihatan bayi yang disusui. Kajian pembiakan haiwan menunjukkan bahawa amoksisilin dan asid clavulanic melintasi penghalang plasenta. Walau bagaimanapun, tiada kesan buruk pada janin yang dikesan..
Metabolisme
10-25% dos awal amoksisilin diekskresikan oleh buah pinggang dalam bentuk metabolit yang tidak aktif (asid penisilin). Asid clavulanic dimetabolisme secara meluas menjadi 2,5-dihydro-4- (2-hydroxyethyl) -5-oxo-1H-pirrole-3-carboxylic acid dan 1-amino-4-hydroxy-butan-2-one dan diekskresikan oleh buah pinggang, melalui saluran gastrointestinal (GIT), serta dengan udara yang habis dalam bentuk karbon dioksida.
Pembiakan
Seperti penisilin lain, amoksisilin diekskresikan terutamanya oleh buah pinggang, sementara asid klavulanat diekskresikan oleh mekanisme ginjal dan ekstrarenal. Kira-kira 60-70% amoksisilin dan 40-65% asid klavulanat diekskresikan oleh buah pinggang tidak berubah dalam 6 jam pertama setelah suntikan bolus tunggal Amoxiclav ® pada dos 500 mg + 100 mg atau 1000 mg + 200 mg.
Pemberian probenecid secara serentak memperlahankan perkumuhan amoksisilin, tetapi tidak memperlambat pengeluaran asid clavulanic buah pinggang.
Farmakokinetik asid amoksisilin / klavulanat tidak bergantung pada jantina pesakit.
Pesakit dengan fungsi buah pinggang terjejas
Pelepasan total asid amoksisilin / klavulanat menurun berkadar dengan penurunan fungsi buah pinggang. Pelepasan berkurang lebih ketara untuk amoksisilin daripada asid klavulanat, kerana sebahagian besar amoksisilin diekskresikan oleh buah pinggang. Dos ubat untuk kegagalan buah pinggang harus dipilih dengan mengambil kira kekurangan kumulasi amoksisilin sambil mengekalkan tahap asid clavulanat yang normal..
Pesakit dengan fungsi hati yang terganggu
Pada pesakit dengan fungsi hati yang terganggu, ubat itu digunakan dengan berhati-hati, perlu untuk selalu memantau fungsi hati.
Kedua-dua komponen dikeluarkan dengan hemodialisis dan sejumlah kecil dengan dialisis peritoneal..

Petunjuk untuk digunakan

Kontraindikasi

 • hipersensitiviti terhadap amoksisilin dan penisilin lain, asid clavulanic, komponen ubat lain;
 • reaksi hipersensitiviti yang teruk (mis., reaksi anafilaksis) dengan riwayat antibiotik beta-laktam lain (cephalosporin, carbapenem, atau monobactam);
 • sejarah penyakit kuning kolestatik dan / atau disfungsi hati lain yang disebabkan oleh penggunaan amoksisilin / asid klavulanat.
Dengan berhati-hati
Dengan sejarah kolitis pseudomembran, penyakit saluran gastrousus, kegagalan hati, gangguan ginjal yang teruk (pelepasan kreatinin

Gunakan semasa mengandung dan semasa menyusu
Kehamilan
Dalam kajian fungsi pembiakan dalam kajian praklinikal, pemberian amoksisilin + asid clavulanat parenteral tidak menyebabkan kesan teratogenik. Dalam satu kajian pada wanita dengan pecahnya selaput dini, didapati bahawa terapi ubat profilaksis mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko nekrotik enterkolitis pada bayi baru lahir. Amoxiclav ® tidak disarankan untuk digunakan selama kehamilan, kecuali manfaat yang diharapkan bagi ibu melebihi potensi risiko pada janin..
Menyusu
Dengan pengecualian kemungkinan pemekaan, cirit-birit, atau kandidiasis membran mukus mulut yang berkaitan dengan penembusan jumlah bahan aktif ubat ini ke dalam susu ibu, tidak ada reaksi buruk yang lain pada bayi yang diberi susu ibu. Namun, semasa menyusui, Amoxiclav ® digunakan hanya jika manfaat yang diharapkan untuk ibu melebihi potensi risiko pada janin dan bayi. Sekiranya terdapat reaksi buruk, penyusuan susu ibu harus dihentikan..

Dos dan pentadbiran

Rejimen dos ditetapkan secara individu bergantung pada usia, berat badan, fungsi ginjal pesakit, dan juga keparahan jangkitan..
Rawatan tidak boleh diteruskan selama lebih dari 14 hari tanpa meninjau keadaan klinikal..
Amoxiclav ® tidak dimaksudkan untuk pentadbiran intramuskular (kerana ketidakstabilan pada kepekatan yang dapat diberikan secara intramuskular).
Dos dikira berdasarkan kandungan bahan aktif: amoksisilin dan asid klavulanat. Setiap 30 mg Amoxiclav ® mengandungi 25 mg amoxicillin dan 5 mg asid clavulanic.
Secara intravena.
Kanak-kanak:
Bagi kanak-kanak dengan berat kurang dari 40 kg, dosnya dikira bergantung pada berat badan.
Di bawah 3 bulan dengan berat badan kurang dari 4 kg - 30 mg / kg setiap 12 jam.
Lebih muda dari 3 bulan dengan berat badan lebih daripada 4 kg - 30 mg / kg setiap 8 jam.
Pada kanak-kanak di bawah usia 3 bulan, Amoxiclav ® hanya perlu diberikan secara perlahan selama 30-40 minit.
Kanak-kanak berumur 3 bulan hingga 12 tahun: 30 mg / kg berat badan dengan selang waktu 8 jam, sekiranya berlaku jangkitan teruk - dengan selang waktu 6 jam.
Kanak-kanak dengan fungsi buah pinggang terjejas
Penyesuaian dos berdasarkan dos amoksisilin maksimum yang disyorkan
Bagi pesakit dengan pelepasan kreatinin (CK) di atas 30 ml / min, penyesuaian dos adalah pilihan.
Kanak-kanak dengan berat kurang dari 40 kg
KK 10-30 ml / min25 mg / 5 mg per kg setiap 12 jam
KK ®.
Dengan dialisis peritoneal, penyesuaian dos tidak diperlukan.
Kursus rawatan adalah 5-14 hari. Tempoh rawatan ditentukan oleh doktor yang menghadiri. Dengan penurunan keparahan gejala, peralihan ke bentuk oral Amoxiclav ® dianjurkan untuk meneruskan terapi
Penyediaan penyelesaian untuk suntikan intravena.
Larutkan kandungan botol ke dalam air untuk suntikan 600 mg (500 mg + 100 mg) dalam 10 ml air untuk suntikan atau 1.2 g (1000 mg + 200 mg) dalam 20 ml (tidak lebih) air untuk suntikan. Secara intravena diberikan secara perlahan (dalam 3-4 minit)
Amoxiclav ® harus diberikan dalam masa 20 minit selepas penyediaan penyelesaian untuk pentadbiran intravena.
Penyediaan penyelesaian untuk infus intravena.
Untuk kemasukan Amoxiclav ®, pencairan lebih lanjut diperlukan:
penyelesaian yang disediakan mengandungi 600 mg (500 mg + 100 mg) atau 1.2 g (1000 mg + 200 mg) ubat harus dicairkan masing-masing dalam 50 ml atau 100 ml larutan infusi.
Tempoh infusi 30-40 minit.
Semasa menggunakan cecair yang disenaraikan di bawah, kepekatan antibiotik yang disyorkan dipertahankan dalam jumlah yang disarankan dalam larutan infus..
tempoh kestabilan
pada suhu 25 ° Cpada suhu 5 ° C
Air untuk suntikan4 h8 h
Larutan natrium klorida 0.9% untuk infus intravena4 h8 h
Penyelesaian laktat Ringer untuk infus intravena3 h
Penyelesaian kalsium klorida dan natrium klorida untuk infus intravena3 h
Larutan Amoxiclav ® tidak boleh dicampurkan dengan larutan dextrose, dextran atau sodium bikarbonat.
Hanya penyelesaian yang jelas yang harus digunakan. Penyelesaian yang disediakan tidak boleh dibekukan..

Kesan sampingan

Berlebihan

Interaksi dengan ubat lain
Penggunaan bersamaan dengan probenecid tidak digalakkan. Probenecid mengurangkan rembesan amoksisilin tiub. Penggunaan probenecid secara serentak dapat menyebabkan peningkatan dan pemanjangan kepekatan amoksisilin dalam darah, tetapi bukan asam klavulanat.
Diuretik, allopurinol, phenylbutazone, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) dan ubat lain yang menyekat rembesan tiub meningkatkan kepekatan amoksisilin (asid clavulanic diekskresikan terutamanya oleh penapisan glomerulus).
Penggunaan Amoxiclav ® dan methotrexate secara serentak meningkatkan ketoksikan methotrexate.
Ubat bakteriologi (macrolides, chloramphenicol, lincosamides, tetracyclines, sulfonamides) mempunyai kesan antagonis. Mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan dalam proses metabolisme yang mana asid para-aminobenzoik terbentuk, etinil estradiol - risiko pendarahan "terobosan". Meningkatkan keberkesanan antikoagulan tidak langsung (menekan mikroflora usus, mengurangkan sintesis vitamin K dan indeks prothrombin). Dalam beberapa kes, pengambilan ubat dapat memperpanjang waktu prothrombin, oleh itu, perlu berhati-hati semasa menggunakan antikoagulan dan ubat Amoxiclav ®.
Antikoagulan tidak langsung dan antibiotik penisilin banyak digunakan dalam amalan; interaksi tidak diambil perhatian. Namun, literatur menerangkan kes peningkatan nisbah normalisasi antarabangsa (INR) pada pesakit dengan penggunaan acenocoumarin atau warfarin secara serentak dengan amoksisilin. Sekiranya penggunaan serentak dengan antikoagulan diperlukan, masa prothrombin atau INR harus dipantau dengan teliti ketika menetapkan atau menghentikan ubat, mungkin diperlukan penyesuaian dos antikoagulan.
Pada pesakit yang menerima mycophenolate mofetil, setelah memulakan penggunaan kombinasi amoksisilin dengan asid clavulanic, penurunan kepekatan metabolit aktif, asid mikofenolat, diperhatikan sebelum mengambil dos ubat berikutnya sekitar 50%. Perubahan kepekatan ini mungkin tidak tepat menggambarkan perubahan umum pendedahan asid mikofenolat.
Penggunaan allopurinol dan amoksisilin secara serentak boleh meningkatkan risiko reaksi alergi kulit. Saat ini, tidak ada data dalam literatur mengenai penggunaan serentak kombinasi amoksisilin dengan asam clavulanic dan allopurinol. Apabila digabungkan dengan rifampisin, kesan antibakteria yang saling melemahkan dapat dilihat.
Penggunaan bersamaan dengan disulfiram harus dielakkan..
Antibiotik Amoxiclav ® dan aminoglikosida tidak sesuai secara fizikal dan kimia. Penggunaan amoksisilin dan digoxin secara serentak boleh menyebabkan peningkatan kepekatan digoxin dalam plasma darah.
Amoxiclav ® mengurangkan keberkesanan kontraseptif oral.
Ketidakserasian farmaseutikal
Amoxiclav ® tidak boleh dicampurkan dengan produk darah, cecair yang mengandung protein lain, seperti hidrolase protein, atau dengan emulsi lipid intravena. Apabila digunakan serentak dengan aminoglikosida, antibiotik tidak boleh dicampurkan dalam picagari yang sama atau dalam botol yang sama untuk cecair intravena, kerana aminoglikosida kehilangan aktiviti dalam keadaan seperti itu.
Elakkan mencampurkan dengan larutan dextrose, dextran, sodium bicarbonate.

arahan khas

Pengaruh keupayaan memandu kenderaan, mekanisme
Oleh kerana kemungkinan timbulnya kesan sampingan dari sistem saraf pusat, seperti pening, sakit kepala, kekejangan, berhati-hati harus dilakukan semasa rawatan ketika memandu dan melakukan aktiviti lain yang memerlukan tumpuan dan kepantasan reaksi psikomotor.

Borang pelepasan

Keadaan simpanan

Jangka hayat

2 tahun.
Jangan gunakan ubat selepas tarikh luput yang tertera pada bungkusan!

Amoxicillin + Asid Clavulanic

Struktur

bahan aktif: amoksisilin, asid clavulanic;

1 botol (1000 mg / 200 mg) mengandungi amoksisilin (sebagai natrium amoksisilin) ​​1000 mg, asid klavulanat (sebagai kalium klavulanat) 200 mg.

Farmakodinamik

Amoxicillin adalah antibiotik semi-sintetik dengan spektrum aktiviti antibakteria yang banyak terhadap banyak mikroorganisma gram-positif dan gram-negatif. Amoksisilin sensitif terhadap beta-laktamase dan terurai di bawah pengaruhnya, oleh itu, spektrum aktiviti amoksisilin tidak termasuk mikroorganisma yang mensintesis enzim ini. Asid clavulanic mempunyai struktur beta-laktam yang serupa dengan penisilin dan juga dapat menonaktifkan enzim beta-laktamase yang menjadi ciri mikroorganisma tahan penisilin dan sefalosporin. Asid clavulanic aktif melawan penting, dari sudut pandang klinikal, plasmid beta-lactamases, yang sering bertanggungjawab terhadap berlakunya ketahanan silang terhadap antibiotik. Kehadiran asid clavulanic dalam komposisi Amoxicillin + Clavulanic acid-Farmex melindungi amoksisilin dari pembusukan oleh tindakan enzim beta-laktamase dan memperluas tindakan antibakteria amoksisilin, termasuk banyak mikroorganisma yang umumnya tahan terhadap amoksisilin dan penisilin lain dan cephalosporins.

Oleh itu, ubat amoksisilin + asid klavulanat mempunyai sifat antibiotik spektrum luas dan perencat beta-laktamase.

Mikroorganisma yang disenaraikan di bawah dikategorikan mengikut kepekaan terhadap amoksisilin / klavulanat secara in vitro.

Gram-positif termasuk kiraan Bacillus anthracis, Enterococcus faecalis, Gardnerella vaginalis, Listeria monocytogenes, Nocardia asteroid, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalactiae, Streptococcus viridans, spesies β-hemolitik lain Streptococcus, Staphylococcus aureus (strain metitsilinchutlivi), Staphylococcus saprophyticus (metitsilinchutlivi strain), staphylococci negatif koagulase (strain sensitif metisilin).

Aerob gram negatif Bordetella pertussis, Haemophilus influenza, Haemophilus parainfluenzae, Helicobacter pylori, Moraxella catarrhalis, Neisseria gonorrhoeae, Pasteurella multocida, Vibrio cholera.

Lain-lain: Borrelia burgdorferi, Leptospirosa ictterohaemorrhagiae, Treponema pallidum.

Anerob gram positif: spesies Clostridium, Peptococcus niger, Peptostreptococcus magnus, Peptostreptococcus micros, spesies Peptostreptococcus.

Anerob gram negatif: Spesies Bacteroides (termasuk Bacteroides fragilis), Capnocytophaga, spesies Eikenella corrodens, spesies Fusobacterium, spesies Porphyromonas, spesies Prevotella.

Ketegangan dengan kemungkinan rintangan yang diperoleh

Aerob gram negatif Escherichia coli, Klebsiella oxytoca, Klesiella pneumonia, spesies Klebsiella, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, spesies Proteus, spesies Salmonella, spesies Shigella.

Spesies aerob positif gram Corynebacterium, Enterococcus faecium.

Spesies Acinetobacter aerob Gram-negatif, Citrobacter freundii, spesies Enterobacter, Hafnia alvei, Legionella pneumophila, spesies Morganella morganii, spesies Providencia, spesies Pseudomonas, spesies Serratia, Stenotrophomas maltophilia, Yesinia enterolitica.

Lain-lain: Chlamydia pneumonia, Chlamydia psittaci, Chlamydia spp., Coxiella burnetti, Mycoplasma spp..

Farmakokinetik

Kajian farmakokinetik amoksisilin / asid clavulanic untuk pentadbiran intravena dilakukan dengan menggunakan sekumpulan sukarelawan yang sihat yang diberi dosis 1000/200 mg (1.2 g). Data yang diperoleh ditunjukkan dalam jadual di bawah..

Parameter farmakokinetik purata bagi komponen amoksisilin / asid klavulanat 1.2 g.

Pembahagian. Selepas pentadbiran, kepekatan terapi amoksisilin dan asid clavulanic diperhatikan pada tisu dan cairan interstitial. Kepekatan terapeutik kedua-dua bahan di pundi hempedu, tisu perut, kulit, tisu adiposa dan otot, serta dalam cairan sinovial dan peritoneal, hempedu dan nanah. Amoksisilin dan asid klavulanat mengikat protein dengan lemah; kajian mendapati bahawa kadar pengikatan protein adalah 25% untuk asid clavulanic dan 18% untuk amoksisilin dari jumlah kepekatan plasma mereka. Dalam kajian haiwan, tidak ada pengumpulan komponen-komponen ini pada organ mana pun.

Amoxicillin, seperti penisilin lain, boleh berlaku pada susu ibu. Jejak asid clavulanic juga terdapat dalam susu ibu. Kajian pembiakan haiwan menunjukkan bahawa amoksisilin dan asid clavulanic dapat melintasi penghalang plasenta. Walau bagaimanapun, tiada bukti kesuburan yang terganggu atau kesan berbahaya pada janin ditemui..

Kesimpulannya. Seperti pada penisilin lain, jalan utama perkumuhan amoksisilin adalah perkumuhan buah pinggang, sementara klavulanat diekskresikan oleh buah pinggang dan mekanisme ekstrarenal. Kira-kira 60-70% amoksisilin dan 40-65% asid klavulanat diekskresikan tidak berubah dalam air kencing pada jam 6:00 pertama. Amoxicillin juga diekskresikan sebahagian dalam air kencing dalam bentuk asid penisilin yang tidak aktif dalam jumlah yang bersamaan dengan 10-25% daripada dos yang diambil. Asid clavulanic dimetabolisme secara signifikan dalam tubuh manusia menjadi 2.5 dihydro-4- (2-hydroxyethyl) -5-oxo-1H-pirrole-3-carboxylic acid dan 1-amino-4-hydroxy-butan-2-one dan dikeluarkan dalam air kencing dan tinja, serta dalam bentuk karbon dioksida dengan udara yang dihembuskan.

Petunjuk

Rawatan jangkitan bakteria yang disebabkan oleh mikroorganisma yang sensitif terhadap ubat amoksisilin + asid clavulanic-Farmex:

 • jangkitan teruk pada tekak, hidung, dan telinga (seperti mastoiditis, jangkitan peritonsillar, epiglotitis, dan sinusitis dengan tanda-tanda dan gejala sistemik yang teruk)
 • pemburukan bronkitis kronik (selepas pengesahan diagnosis)
 • radang paru-paru yang diperoleh masyarakat
 • sistitis
 • pielonefritis;
 • jangkitan pada kulit dan tisu lembut, termasuk selulitis bakteria, gigitan haiwan, abses dentoalveolar teruk dengan selulitis biasa;
 • jangkitan tulang dan sendi, termasuk osteomielitis;
 • jangkitan intraperitoneal;
 • jangkitan genital pada wanita.

Pencegahan jangkitan bakteria dengan campur tangan pembedahan yang luas di kawasan berikut:

 • saluran gastrousus;
 • organ pelvis
 • kerusi dan leher;
 • saluran empedu.

Kontraindikasi

Hipersensitiviti terhadap bahan aktif, penisilin dan komponen ubat lain.

Reaksi alergi yang teruk dari jenis segera (mis. Anafilaksis) terhadap antibiotik beta-laktam lain (mis. Cephalosporin, carbapenem atau monobactam) pada anamnesis.

Sejarah disfungsi penyakit kuning / hati yang disebabkan oleh amoksisilin / asid clavulanic (lihat Bahagian Reaksi buruk).

Dos dan pentadbiran

Dos diberikan sebagai kandungan asam amoksisilin / klavulanat kecuali dos satu komponen ditunjukkan..

Apabila memilih dos asid amoksisilin + klavulanat untuk rawatan jangkitan tertentu, perlu dipertimbangkan:

 • patogen yang diharapkan dan kepekaan yang diharapkan terhadap bahan antibakteria (lihat bahagian "Ciri penggunaan");
 • keterukan dan penyetempatan jangkitan;
 • umur, berat badan, dan fungsi ginjal pesakit, seperti yang dijelaskan di bawah.

Sekiranya perlu, bentuk alternatif amoksisilin / asid klavulanat boleh digunakan (contohnya, dengan dos amoksisilin besar dan / atau nisbah amoksisilin dan asid klavulanat yang berbeza).

Bentuk dos ubat amoksisilin + asid klavulanat ini boleh digunakan dalam dos harian hingga 3000 mg amoksisilin dan 600 mg asid klavulanat. Sekiranya anda perlu menggunakan dos amoksisilin yang lebih tinggi, bentuk amoksisilin / asid klavulanat lain harus diresepkan untuk mengelakkan dos asid klavulanat harian yang sangat tinggi.

Tempoh rawatan ditentukan secara individu. Beberapa jangkitan (seperti osteomielitis) memerlukan rawatan jangka panjang. Tempoh rawatan tidak boleh melebihi 14 hari tanpa menilai hasil penggunaan dan gambaran klinikal (lihat. Bahagian "Ciri penggunaan).

Dos untuk orang dewasa dan kanak-kanak dengan berat badan ≥ 40 kg.

Dos standard 1000/200 mg setiap 8:00.

Pencegahan komplikasi dari campur tangan pembedahan.

Untuk operasi yang berlangsung kurang dari 1:00, dos yang disarankan adalah dari 1000/200 mg hingga 2000/200 mg ketika disuntik ke anestesia (dos 2000/200 mg dapat dicapai dengan menggunakan bentuk intravena lain dari ubat amoksisilin + asam klavulanat).

Untuk operasi yang berlangsung lebih dari 1:00, dos yang disyorkan adalah dari 1000/200 mg hingga 2000/200 mg; apabila dibius, dos 1000/200 mg dapat diberikan 3 kali dalam 24 jam.

Untuk tanda-tanda klinikal jangkitan yang jelas dalam tempoh selepas operasi, perlu dilakukan rawatan dengan pemberian asid amoksisilin / clavulanat intravena atau oral.

Dos untuk kanak-kanak dengan berat badan

Kanak-kanak dari usia 3 bulan: 25/5 mg / kg setiap 8:00.

Kanak-kanak di bawah umur 3 bulan atau berat kurang dari 4 kg: 25/5 mg / kg setiap 12:00.

Pesakit warga tua.

Tidak diperlukan penyesuaian dos.

Fungsi buah pinggang terjejas.

Penyesuaian dos berdasarkan dos amoksisilin maksimum yang disyorkan.

QC> 30 ml / min - tidak perlu penyesuaian dos.

Dewasa dan kanak-kanak dengan berat ≥ 40 kg

Orang dewasa dan kanak-kanak dengan berat badan

Fungsi hati terjejas

Berhati-hati semasa pemberian dos, pemantauan berterusan fungsi hati pada selang waktu yang tetap.

Ubat amoksisilin + asid clavulanic diberikan dengan suntikan intravena (jet) atau dengan infusi berkala (titisan). Asid amoksisilin + klavulanat tidak boleh diberikan secara intramuskular.

Kanak-kanak di bawah umur 3 bulan diberi amoksisilin + asid clavulanic hanya sebagai infus intravena..

Rawatan asid amoksisilin + klavulanat boleh dimulakan dengan pemberian dan diteruskan dengan bentuk amoksisilin / asid klavulanat oral.

Penyelesaian untuk suntikan dalaman

1000/200 mg larutkan isi botol dalam 20 ml air untuk suntikan (isipadu akhir 20.9 ml).

Semasa pembubaran, warna merah jambu sementara mungkin atau mungkin tidak muncul, yang hilang. Penyelesaian ubat amoksisilin + asid klavulanat biasanya tidak berwarna atau mempunyai warna jerami pucat.

Asid amoksisilin + clavulanic harus diberikan dalam masa 20 minit selepas pembubaran.

Penyediaan penyelesaian untuk infus intravena

Larut, seperti yang ditunjukkan di atas, larutan 1000/200 mg ditambahkan lagi tanpa penangguhan ke 100 ml cairan infus (lebih baik menggunakan wadah mini atau buret). Infusi hendaklah dalam masa 30-40 minit. Ubat amoksisilin + asid klavulanat setelah pembubaran stabil secara kimia dan fizikal selama 2-3 jam pada suhu 25 ° C atau 8:00 pada suhu 5 ° C. Dari kedudukan mikrobiologi, larutan yang disediakan mesti diberikan segera.

Infus intravena amoksisilin + asid klavulanat dapat dilakukan dengan menggunakan pelbagai larutan intravena. Kepekatan antibiotik yang memuaskan dipertahankan pada 5 ° C dan pada suhu bilik (25 ° C) dalam jumlah larutan infus yang disyorkan seperti di bawah. Apabila ubat larut dan disimpan pada suhu bilik, infus harus dilakukan untuk waktu yang ditunjukkan di bawah.

Sekiranya disimpan pada suhu 5 ° C, larutan 1000/200 mg dapat ditambahkan ke larutan pra-penyejuk untuk infusi (air untuk suntikan atau larutan natrium klorida 0.9%), sediaan yang dihasilkan dapat disimpan pada suhu ini hingga jam 8:00.

Setelah larutan mencapai suhu bilik, ia mesti digunakan dengan segera..

Kestabilan larutan asid amoksisilin + klavulanat bergantung kepada kepekatannya. Sekiranya penyelesaian dengan kepekatan yang lebih tinggi sedang disiapkan, tempoh kestabilan larutan meningkat secara berkadar.

Ubat amoksisilin + asid klavulanat kurang stabil dalam larutan glukosa, dextran dan bikarbonat, oleh itu, larutan berdasarkan ini mesti digunakan dalam 3-4 minit selepas pembubaran.

Segala penyelesaian yang tidak digunakan harus dibuang sesuai dengan peraturan saat ini..

Perhatian, kawalan terapi

Sebelum memulakan rawatan dengan amoxicillin + acid clavulanic-Farmex, perlu menentukan dengan teliti kehadiran riwayat reaksi hipersensitiviti terhadap penisilin, cephalosporins atau ubat beta-laktam lain (lihat bahagian "Kontraindikasi" dan "Reaksi buruk").

Kes hipersensitiviti yang serius, dan kadang-kadang bahkan membawa maut (reaksi anafilaksis) diperhatikan pada pesakit semasa terapi penisilin. Reaksi ini kemungkinan besar terjadi pada orang yang mempunyai sejarah penisilin yang serupa. Sekiranya terdapat reaksi alergi, hentikan terapi dengan amoksisilin + asid clavulanic-Farmex dan mulakan terapi alternatif yang sesuai.

Sekiranya terbukti bahawa jangkitan itu disebabkan oleh mikroorganisma yang sensitif terhadap amoksisilin, perlu mempertimbangkan kemungkinan beralih dari gabungan amoksisilin / asid klavulanat menjadi amoksisilin berdasarkan cadangan rasmi.

Pada pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu atau ketika menggunakan dosis tinggi, kejang mungkin terjadi.

Ubat amoksisilin + asid clavulanic-Farmex mesti dihentikan jika disyaki mononukleosis berjangkit, kerana berlakunya ruam seperti campak dalam penyakit ini mungkin berkaitan dengan pemberian amoksisilin.

Penggunaan gabungan allopurinol semasa rawatan dengan amoksisilin dapat meningkatkan reaksi kulit alergi.

Penggunaan ubat jangka panjang juga kadang-kadang boleh menyebabkan pertumbuhan mikroorganisma yang tidak sensitif secara berlebihan..

Perkembangan eritema polimorfik yang berkaitan dengan pustula pada awal rawatan mungkin merupakan gejala pustulosis exanthematous umum akut (lihat Bahagian "Reaksi buruk"). Dalam kes ini, perlu menghentikan rawatan dan pemberian amoksisilin dikontraindikasikan lebih lanjut.

Ubat amoxicillin + clavulanic acid-Farmex harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan gangguan fungsi hati.

Hepatitis berlaku terutamanya pada lelaki dan pesakit tua, dan kejadiannya mungkin berkaitan dengan rawatan yang berpanjangan. Jarang sekali, reaksi buruk seperti ini boleh berlaku pada kanak-kanak. Tanda dan gejala penyakit berlaku semasa atau segera setelah rawatan, tetapi dalam beberapa kes mungkin berlaku beberapa minggu setelah berakhirnya rawatan. Fenomena ini biasanya boleh dibalikkan. Amat jarang berlaku kes-kes yang membawa maut, yang selalu terjadi pada pesakit dengan penyakit yang mendasari yang serius atau pada pesakit yang secara serentak dirawat dengan ubat-ubatan yang mempunyai kesan negatif pada hati (lihat bahagian "Reaksi buruk").

Ketika menggunakan hampir semua ubat antibakteria, kejadian kolitis yang berkaitan dengan antibiotik dilaporkan, yang dapat bervariasi dari tahap ringan hingga mengancam nyawa (lihat bahagian "Reaksi buruk"). Oleh itu, penting untuk diingat jika pesakit mengalami cirit-birit semasa atau selepas penggunaan antibiotik. Sekiranya terdapat kolitis yang berkaitan dengan antibiotik, rawatan dengan amoxicillin + clavulanic acid-Farmex harus dihentikan segera, dapatkan bantuan perubatan dan mulakan rawatan yang sesuai.

Semasa terapi jangka panjang, disarankan untuk memantau fungsi organ dan sistem tubuh, termasuk sistem ginjal, hati dan hematopoiesis..

Kadang-kadang, pesakit yang mengambil asid amoksisilin / clavulanic dan antikoagulan oral mungkin mengalami pemanjangan PV lebih masa (peningkatan tahap nisbah normal antarabangsa (INR)). Dengan pemberian antikoagulan secara serentak, diperlukan pemantauan yang sesuai. Penyesuaian dos antikoagulan oral mungkin diperlukan untuk mengekalkan tahap antikoagulan yang diperlukan (lihat Bahagian "Reaksi buruk" dan "Interaksi dengan Ubat-ubatan Lain dan Interaksi Lain").

Pada pesakit dengan gagal ginjal, dos harus disesuaikan sesuai dengan tahap gangguan fungsi ginjal..

Pada pesakit dengan penurunan jumlah air kencing yang diekskresikan, crystalluria sangat jarang dapat terjadi, terutamanya dengan pemberian ubat parenteral. Oleh itu, apabila menggunakan amoksisilin dosis tinggi, pengambilan cecair yang mencukupi dan pemantauan pengambilan air kencing yang sesuai dianjurkan untuk mengurangkan risiko terjadinya amoksisilin (lihat "Overdosis").

Dalam rawatan dengan amoksisilin, reaksi enzimatik dengan glukosa oksidase harus digunakan untuk menentukan tahap glukosa dalam air kencing, kerana kaedah lain dapat memberikan hasil positif palsu..

Terdapat laporan hasil ujian positif palsu untuk kehadiran Aspergillus pada pesakit yang menerima asam amoksisilin / klavulanat (menggunakan ujian Bio-Rad Laboratories Platelis Aspergillus EIA). Oleh itu, hasil positif seperti ini pada pesakit yang dirawat dengan asam amoksisilin / klavulanat harus ditafsirkan dengan berhati-hati dan disahkan dengan kaedah diagnostik lain..

Kehadiran asid clavulanic dalam penyediaan amoksisilin + asid klavulanat-Farmex boleh menyebabkan pengikatan IgG dan albumin yang tidak spesifik pada membran sel darah merah, yang dapat, sebagai akibatnya, menyebabkan reaksi positif positif Coombs.

Sekiranya pemberian ubat dosis tinggi secara parenteral diperlukan, pesakit yang menjalani diet terkawal natrium harus memperhatikan kandungan natrium dalam larutan.

Keupayaan untuk mempengaruhi kadar reaksi semasa memandu kenderaan atau mekanisme lain

Kajian mengenai keupayaan untuk mempengaruhi kadar tindak balas ketika memandu atau bekerja dengan mekanisme lain belum dilakukan. Walau bagaimanapun, berlakunya reaksi buruk seperti reaksi alergi, pening, kejang, boleh mempengaruhi kemampuan memandu kenderaan atau bekerja dengan mekanisme.

Kesan sampingan

Kesan sampingan telah diklasifikasikan mengikut kekerapan kejadian dari sangat kerap hingga sangat jarang berlaku. Kekerapan kesan sampingan yang lain (mis., Dengan kekerapan

Klasifikasi berikut mengenai kesan sampingan digunakan:

sangat kerap ³ 1/10;

jarang ³ 1/1000 dan

jarang ³ 1/10 000 dan

Kekerapan tidak diketahui - tidak dapat ditentukan.

Jangkitan dan jangkitan.

Selalunya - kandidiasis kulit dan membran mukus.

Kekerapan tidak diketahui - peningkatan mikroorganisma yang tidak sensitif.

Sistem peredaran darah dan limfa.

Jarang, leukopenia terbalik (termasuk neutropenia) dan trombositopenia.

Kekerapannya tidak diketahui - agranulositosis terbalik dan anemia hemolitik. Peningkatan masa pendarahan dan indeks prothrombin (lihat. Bahagian "Ciri penggunaan").

Kekerapannya tidak diketahui - angioedema, anafilaksis, sindrom yang serupa dengan penyakit serum, vaskulitis alergi.

Jarang - pening, sakit kepala.

Kekerapan tidak diketahui - kejang (lihat. Bahagian "Kekhususan penggunaan").

Jarang - trombophlebitis di tempat suntikan.

Selalunya - loya, muntah, senak.

Kekerapannya tidak diketahui - kolitis yang berkaitan dengan antibiotik, termasuk kolitis pseudomembranous dan hemorrhagic (lihat bahagian "Keunikan penggunaan").

Selalunya - peningkatan tahap AST dan / atau ALT yang sederhana diperhatikan pada pesakit yang dirawat dengan antibiotik beta-laktam.

Kekerapannya tidak diketahui - hepatitis dan penyakit kuning kolestatik. Fenomena ini berlaku dengan penggunaan penisilin dan sefalosporin lain (lihat Bahagian "Keunikan penggunaan").

Kulit dan tisu subkutan.

Selalunya - ruam kulit, gatal-gatal, urtikaria.

Eritema polimorfik jarang berlaku.

Kekerapannya tidak diketahui - sindrom Stevens-Johnson, nekrolisis epidermis toksik, dermatitis pengelupasan bulosa, pustulosis exanthematous umum akut (lihat bahagian "Ciri penggunaan").

Sekiranya terdapat dermatitis alergi, rawatan harus dihentikan (lihat bahagian "Ciri penggunaan").

Sistem ginjal dan kencing.

Kekerapannya tidak diketahui - nefritis interstitial, crystalluria (lihat bahagian "Overdosis").

Berlebihan

Overdosis mungkin disertai dengan gejala saluran gastrousus dan gangguan keseimbangan air dan elektrolit. Gejala-gejala ini dirawat secara simptomatik, dengan perhatian khusus terhadap pembetulan keseimbangan elektrolit air.

Crystalluria amoxicillin dapat diperhatikan, yang kadang-kadang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang (lihat. Bahagian "Keunikan penggunaan"). Kerpasan amoksisilin dalam kateter kencing telah dilaporkan dengan penggunaan dos amoksisilin / asid clavulanat intravena yang tinggi. Patensi kateter harus diperiksa secara berkala (lihat Bahagian "Ciri Aplikasi").

Asid amoksisilin + klavulanat dapat dikeluarkan dari aliran darah dengan hemodialisis.

Interaksi

Pada masa yang sama, probenecid tidak digalakkan. Probenecid mengurangkan rembesan amoksisilin tubulus ginjal. Penggunaan ubat amoksisilin + asid clavulanic secara serentak dapat menyebabkan peningkatan kadar amoksisilin dalam darah untuk waktu yang lama, tetapi bukan asid klavulanat.

Penggunaan allopurinol secara serentak semasa rawatan dengan amoksisilin dapat meningkatkan kemungkinan reaksi alergi. Tidak ada data mengenai penggunaan serentak ubat amoksisilin + asam klavulanat dan allopurinol.

Seperti antibiotik lain, amoksisilin + asid klavulanat dapat mempengaruhi flora usus, yang menyebabkan penurunan penyerapan semula estrogen dan penurunan keberkesanan pil kontraseptif gabungan.

Menurut literatur, ada laporan terpisah mengenai peningkatan tingkat nisbah normalisasi antarabangsa (INR) pada pesakit yang dirawat dengan acenocoumarol atau warfarin dan mengambil amoksisilin. Sekiranya penggunaan seperti itu diperlukan, masa prothrombin atau tahap nisbah normalisasi antarabangsa harus dipantau dengan teliti dengan penambahan atau penghentian rawatan dengan asam amoksisilin + klavulanat. Di samping itu, penyesuaian dos antikoagulan oral adalah mungkin (lihat Bahagian "Kekhususan penggunaan" dan "Reaksi buruk").

Penisilin dapat mengurangkan perkumuhan methotrexate, yang boleh menyebabkan peningkatan ketoksikan yang terakhir.

Terma dan syarat penyimpanan

Simpan dalam bungkusan asal pada suhu tidak melebihi 25 ° C..

Amoxicillin + Clavulanic Acid-Vial di Moscow

Mengapa menempah amoxicillin + vial asid clavulanic melalui Yuteka?

Amoxicillin + Clavulanic Acid-Vial

Struktur

1 botol mengandungi bahan aktif: amoksisilin, dalam bentuk natrium amoksisilin 500/1000 mg, asid klavulanat, dalam bentuk kalium klavulanat 100/200 mg.

Penerangan mengenai bentuk dos

Serbuk kristal putih atau hampir putih.

Farmakodinamik

Amoxicillin adalah aminopenicillin semi-sintetik yang tergolong dalam kumpulan antibiotik beta-laktam, yang mempunyai spektrum aktiviti antibakteria yang banyak terhadap banyak mikroorganisma gram-positif dan gram-negatif. Amoxicillin dimusnahkan oleh enzim mikroba (beta-lactamase) dan tidak mempengaruhi mikroorganisma yang menghasilkan enzim ini.

Asid clavulanic adalah beta-laktam yang berkaitan secara struktural dengan penisilin yang mempunyai keupayaan untuk mematikan asas beta-laktam. Kehadiran asid clavulanic melindungi amoksisilin dari kesan merosakkan beta-laktamase dan secara berkesan memperluas spektrum aktiviti amoksisilin, yang merangkumi banyak bakteria, biasanya tahan terhadap amoksisilin, begitu juga dengan penisilin dan sefalosporin lain.

Asid Amoxicillin + clavulanic mempunyai kesan bakteria in vivo pada mikroorganisma berikut:

Aerob gram positif: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae. Streptococcus pyogenes.

Aerob gram negatif: spesies genus Enterobacter, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, spesies genus Klebsiella, Moraxella catarrhalis.

Asid Amoxicillin + clavulanic mempunyai kesan bakteria in vitro pada mikroorganisma berikut:

Aerob gram positif: Bacillis anthracis, spesies genus Corynebacterium, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Listeria monocytogenes, asteroid Nocardia, staphylococci negatif koagulase, termasuk Staphylococcus epidermidis, Streptococcus agalactiae, Streptococcus spp. kumpulan viridans.

Anaerob positif gram: Clostridium spp., Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp..

Aerob gram negatif: Bordetella pertussis, Brucella spp., Gardnerella vaginalis, Helicobacter pylori, Legionella spp., Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Pasteurella multocida, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Salmonellaleripplespp.

Anerob gram negatif: Bacteroides spp. (termasuk Bacteroides fragilis). BHnbi genus Fusobacterium spp.

Farmakokinetik

Amoxicillin dan asid clavulanic secara gabungan tidak mempengaruhi farmakokinetik satu sama lain. Kepekatan maksimum plasma selepas suntikan bolus amoksisilin + asid klavulanat (1000 mg + 200 mg) adalah 105 mg / l untuk amoksisilin dan 28 mg / l untuk asid klavulanat, dengan pengenalan 500 mg amoksisilin dan 100 mg asid klavulanat - 32 mg / l dan 10 mg / l, masing-masing. Waktu paruh amoksisilin 1000 mg adalah 0,9 jam, asid klavulanat 200 mg adalah 0,9 jam, dengan pengenalan. 500 mg amoksisilin dan 100 mg asid clavulanic - masing-masing 1 jam dan 1 jam.

Selepas pemberian intravena, kepekatan terapeutik amoksisilin dan asid clavulanat dibuat di rongga perut, tisu adiposa dan otot dan cairan interstitial, di kulit, paru-paru dan cairan pleura, di pundi hempedu, serta cairan sinovial dan peritoneal, hempedu dan nanah.

Amoksisilin dan asid klavulanat melintasi penghalang plasenta dan diekskresikan dalam susu ibu dalam kepekatan rendah. Amoksisilin dan asid klavulanat mengikat protein plasma sebanyak 13% -20%.

Amoxicillin diekskresikan terutamanya oleh buah pinggang, sementara asid clavulanic melalui mekanisme renal dan extrarenal. Kira-kira 60-70% amoksisilin dan 40-65% asid klavulanat diekskresikan oleh buah pinggang tidak berubah dalam 6 jam pertama selepas suntikan bolus tunggal 1000 mg / 200 mg. Amoksisilin dalam jumlah yang bersamaan dengan 10-25% daripada dos awal amoksisilin. diekskresikan oleh buah pinggang dalam bentuk asid penisilin yang tidak aktif. Asid clavulanic dalam tubuh manusia mengalami metabolisme intensif dan diekskresikan oleh buah pinggang dan usus.

Amoxicillin + Clavulanic Acid-Vial: Petunjuk

Jangkitan bakteria yang disebabkan oleh mikroorganisma sensitif dadah:

• Jangkitan saluran pernafasan bawah (pemburukan bronkitis kronik, radang paru-paru dan bronkopneumonia);

• Jangkitan organ ENT (otitis media, sinusitis, tonsilitis berulang)

• Jangkitan saluran kencing (termasuk sistitis, uretritis, pielonefritis);

• Jangkitan pelvis (termasuk salpingitis, salpingoophoritis, endometritis, pengguguran septik, pelvioperitonitis, sepsis postpartum);

• Jangkitan pada kulit dan tisu lembut (kahak, jangkitan luka, eripelas, impetigo, abses);

• Jangkitan tulang dan sendi (termasuk osteomielitis kronik);

• Jangkitan kelamin (gonorea, chancre ringan);

• Penyakit berjangkit lain: septikemia, peritonitis, sepsis intraabdominal, jangkitan pasca operasi.

Pencegahan jangkitan pasca operasi semasa campur tangan pembedahan pada saluran gastrointestinal, organ pelvis, kepala dan leher, jantung, ginjal, saluran empedu, serta implantasi sendi buatan.

Amoxicillin + Clavulanic Acid-Vial: Kontraindikasi

• hipersensitiviti terhadap amoksisilin dan asid klavulanat;

• hipersensitiviti terhadap penisilin, sefalosporin, antibiotik beta-laktam lain;

• episod penyakit kuning atau gangguan fungsi hati akibat penggunaan amoksisilin / asid klavulanat dalam sejarah.

Kegagalan hati yang teruk, penyakit saluran gastrousus (termasuk sejarah kolitis yang berkaitan dengan penggunaan penisilin), kegagalan buah pinggang kronik.

Kehamilan dan penyusuan

Penggunaan ubat ini semasa kehamilan hanya mungkin berlaku sekiranya manfaat yang diharapkan bagi ibu melebihi potensi risiko pada janin. Sekiranya anda perlu menggunakan ubat semasa menyusui, anda harus memutuskan penamatan penyusuan.

Dos dan pentadbiran

Ubat ini diberikan secara intravena (iv).

Regimen dos bergantung pada usia, berat badan dan fungsi ginjal pesakit, serta keparahan jangkitan..

Kursus minimum terapi antibiotik adalah 5 hari. Tempoh maksimum terapi adalah 14 hari, selepas itu keberkesanan dan toleransi harus dinilai..

Dosis berdasarkan asid amoksisilin / klavulanat.

Orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun dengan berat badan lebih daripada 40 kg

Dos standard : 1000 mg / 200 mg setiap 8 jam.

Jangkitan teruk: 1000 mg / 200 mg setiap 4-6 jam.

Pencegahan Pembedahan

Campur tangan yang berlangsung kurang dari 1 jam: 1000 mg / 200 mg semasa induksi anestesia

Campur tangan yang berlangsung lebih dari 1 jam: sehingga 4 dos 1000 mg / 200 mg dalam 24 jam.

Pesakit dengan fungsi buah pinggang terjejas

Penyesuaian dos berdasarkan dos amoksisilin maksimum yang disyorkan

Pelepasan kreatinin> 30 ml / min

Tidak diperlukan penyesuaian dos

Pelepasan kreatinin 10-30 ml / min

Pada mulanya, 1000 mg / 200 mg dan kemudian 500 mg / 100 mg 2 kali sehari

Pelepasan kreatinin 30 ml / min

Tidak diperlukan penyesuaian dos

Pelepasan kreatinin 10-30 ml / min

25 mg / 5 mg / kg 2 kali sehari.

Dari sistem pencernaan: cirit-birit, mual, muntah, gangguan dyspeptik, kolitis (termasuk pseudomembranous dan hemorrhagic).

Dari hati dan saluran empedu: peningkatan sederhana dalam aktiviti aspartate aminotransferase (ACT) dan alanine aminotransferase (ALT), hepatitis, ikterus kolestatik (bila digunakan bersama dengan penisilin dan cephalosporins lain), peningkatan aktiviti alkali fosfatase dan / atau kepekatan bilirubin.

Dari buah pinggang dan saluran kencing: nefritis interstitial, crystalluria, hematuria.

Dari sistem saraf: pening, sakit kepala, kejang (mungkin berlaku pada pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu ketika mengambil dos ubat yang tinggi), insomnia, pergolakan, kegelisahan, perubahan tingkah laku, hiperaktif balik.

Dari sistem hemopoietik dan limfa: leukopenia reversibel (termasuk neutropenia), trombositopenia, agranulositosis reversibel dan anemia hemolitik, pemanjangan masa prothrombin dan masa pendarahan, eosinofilia, trombositosis, anemia.

Superinfeksi: kandidiasis kulit dan membran mukus.

Reaksi tempatan: dalam beberapa kes - phlebitis di tempat pemberian intravena.

Reaksi alergi: ruam kulit, gatal-gatal, urtikaria, eksudatif eritema multiforme, angioedema, reaksi anafilaksis, sindrom yang serupa dengan penyakit serum, vaskulitis alergi, sindrom Stevens-Johnson, nekrolisis epidermis toksik, dermatitis eksfoliatif bulosa, dermatitis akut akut, akut.

Berlebihan

Gangguan saluran gastrousus dan ketidakseimbangan elektrolit air boleh berlaku. Manifestasi overdosis ini harus ditangani secara simptomatik, dengan perhatian khusus untuk menormalkan keseimbangan elektrolit air..

Asid amoksisilin + klavulanat dikeluarkan melalui hemodialisis.

Interaksi

Antibiotik bakteria (termasuk aminoglikosida, sefalosporin, vancomycin, rifampicin) mempunyai kesan sinergis; ubat bakteriostatik (macrolides, chloramphenicol, lincosamides, tetracyclines, sulfonamides) - antagonis.

Mengurangkan keberkesanan pil perancang, ubat-ubatan, semasa metabolisme yang mana asid para-aminobenzoik terbentuk, etinil estradiol - risiko pendarahan "penembusan".

Diuretik, allopurinol, phenylbutazone, ubat anti-radang bukan steroid dan ubat lain yang menyekat rembesan tiub meningkatkan kepekatan amoksisilin. Allopurinol meningkatkan risiko terkena ruam kulit. Dengan penggunaan serentak dengan metotreksat, ketoksikan metotreksat meningkat. Penggunaan bersamaan dengan disulfiram harus dielakkan. Probenecid mengurangkan perkumuhan amoksisilin, meningkatkan kepekatan serumnya.

Mengambil ubat menyebabkan kandungan amoksisilin dalam air kencing yang tinggi, yang boleh menyebabkan hasil positif palsu dalam penentuan glukosa dalam air kencing (misalnya, ujian Benedict, ujian Feling). Dalam kes ini, disarankan untuk menggunakan kaedah oksidan glukosa untuk menentukan kepekatan glukosa dalam air kencing..

Secara farmasi tidak sesuai dengan larutan yang mengandungi darah, protein, lipid. Apabila digunakan serentak dengan aminoglikosida, antibiotik tidak boleh dicampurkan dalam jarum suntikan yang sama dan dalam botol untuk cecair intravena, kerana aminoglikosida kehilangan aktiviti dalam keadaan seperti itu.

Penyelesaian ubat tidak boleh dicampurkan dengan larutan glukosa, dextran atau natrium bikarbonat.

Jangan campurkan dalam botol jarum suntik atau infus dengan ubat lain.

Literatur menjelaskan kes-kes yang jarang berlaku peningkatan nisbah normalisasi antarabangsa (INR) pada pesakit dengan penggunaan gabungan acenocumarol atau warfarin dan amoxicillin. Sekiranya perlu, pemberian ubat secara serentak dengan antikoagulan, waktu prothrombin atau INR harus dipantau dengan teliti semasa menetapkan atau menghentikan ubat.

arahan khas

Dengan menjalani rawatan, perlu memantau keadaan fungsi darah, hati dan ginjal. Apabila diresepkan kepada pesakit dengan sepsis, perkembangan reaksi bakteriolysis (reaksi Yarish-Herxheimer) adalah mungkin. Pada pesakit dengan hipersensitiviti terhadap penisilin, reaksi alergi silang dengan antibiotik cephalosporin adalah mungkin. Sekiranya pentadbiran parenteral dengan dos besar ubat diperlukan, pesakit yang menjalani diet rendah garam harus mempertimbangkan kehadiran ion natrium dalam ubat. Amoksisilin dan asid klavulanat dapat memprovokasi pengikatan imunoglobulin dan albumin yang tidak spesifik pada membran eritrosit, yang boleh menjadi penyebab reaksi positif yang salah dengan ujian Coombs. Sekiranya air kencing mengandungi kepekatan amoksisilin yang tinggi, ia mungkin mendakan pada suhu bilik pada kateter kencing. Adalah perlu untuk memeriksa kebiasaan kateter tersebut secara berkala. Crystalluria yang disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan yang mengandung amoksisilin, dalam beberapa kes, menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Kesan kepada kemampuan memandu dan mengendalikan mesin

Memandangkan kemungkinan kesan sampingan dari sistem saraf pusat, penjagaan harus diambil semasa memandu dan bekerja dengan mesin.

Borang pelepasan

Serbuk untuk larutan untuk pemberian intravena 500 mg + 100 mg, 1000 mg + 200 mg.

500 mg amoksisilin dan 100 mg asid klavulanat atau 1000 mg amoksisilin dan 200 mg asid klavulanat dalam sebotol kaca lutsinar tidak berwarna (kelas hidrolitik I), ditutup dengan penyumbat getah dan penutup aluminium dengan penutup plastik pelindung.

1 botol diletakkan di dalam kotak kadbod berserta arahan penggunaan.

Penerbitan Mengenai Asma