Persediaan aminocholine - gambaran keseluruhan ringkas:

- Ubat-ubatan aminoquinoline telah digunakan dalam perubatan klinikal selama lebih dari seratus tahun, terutama sebagai antimalaria.

- Mekanisme tindakannya beragam, termasuk pelanggaran pengasidan lisosom oleh sel-sel antigen, penindasan sel-sel pembunuh semula jadi dan pengaktifan sel-T, serta penghambatan mediator keradangan lipid.

- Mereka memiliki afinitas untuk pigmen melanin, menyerap sinar ultraviolet dan mempunyai kesan photoprotective terhadap kerosakan kulit ketika terkena sinar ultraviolet.

- Ubat-ubatan aminoquinoline yang digunakan untuk merawat keadaan dermatologi termasuk hidroksiklorokuin, klorokuin, dan quinacrine..

- Daripada aminoquinolines, hydroxychloroquine paling sering digunakan untuk rawatan penyakit kulit; penggunaannya dalam lupus erythematosus kulit kronik telah dikaji dengan cukup baik..

- Penyakit lain yang bertindak balas terhadap aminoquinolines termasuk porphyria kulit yang lewat, fotodermatitis polimorfik, sarcoidosis kulit, dermatomiositis, dan keadaan lain.

- Pemantauan makmal adalah wajib semasa terapi aminoquinoline dan digunakan untuk mengesan kelainan pada jumlah darah (hemolisis dan sitopenia ubat), kerosakan hati dan perubahan oftalmik (retinopati).

- Kanak-kanak sangat terdedah kepada kesan toksik aminoquinolines dan oleh itu diberi dos yang lebih rendah daripada orang dewasa..

- Interaksi ubat mungkin berlaku; merokok dapat mengurangkan keberkesanan ubat aminoquinoline dengan mendorong enzim sitokrom P450.

Ubat anti-malaria telah digunakan untuk merawat penyakit kulit selama lebih dari satu abad. Yang paling banyak dikaji adalah tiga ubat: chloroquine (XPX), hydroxychloroquine (GX) dan quinacrine (HC). 4-aminoquinolines tergolong dalam keluarga derivatif kina, alkaloid yang berlaku secara semula jadi yang diekstrak dari kulit pokok kina yang berasal dari Amerika Selatan. 1 HC, yang diklasifikasikan sebagai acridine, juga digunakan dalam terapi dermatologi. Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa penggunaan ubat-ubatan ini untuk rawatan dan pencegahan malaria dikurangkan kerana peningkatan daya tahan.

a) mekanisme tindakan. Mekanisme sebenar ubat anti-malaria bertindak masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, untuk setiap bahan tersebut dikenal pasti beberapa mekanisme yang berasingan. Dalam rawatan malaria, aminoquinolines terkonsentrasi dalam vakum pencernaan Plasmodium dan menghalang polimerisasi heme beracun yang dilepaskan semasa proteolisis hemoglobin. Mekanisme di mana bahan-bahan ini mempengaruhi penyakit kulit adalah pelbagai dan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, penyampaian antigen, sitokin, reseptor seperti tol, dan prostaglandin..

XPX dan GCX adalah asas dibasik yang lemah yang melekatkan proton, ditangkap dan terkumpul di dalam vesikel berasid, seperti lisosom, yang menjelaskan kesannya pada Plasmodium. GLC menimbulkan tanda-tanda permeabilisasi membran lisosom dan mitokondria. Apabila pH di dalam lisosom meningkat dari 4-6, protease tidak aktif dan proteolisis seterusnya disekat. Akibatnya, pemprosesan dan penyajian antigen oleh sel dendritik mungkin terganggu kerana ketidakmampuan fagositosis antigen asing ini di petak lisosom. Sebagai tambahan, ditunjukkan bahawa CPX mengganggu "pemuatan" peptida antigen ke dalam molekul MHC kelas II dan penyampaian berikutnya ke sel T. Penghambatan isyarat kalsium dalam sel T mungkin merupakan mekanisme tambahan. Sebaliknya, baru-baru ini ditunjukkan bahawa XPX meningkatkan tindak balas sel-T dari fenotip CD8 +. HC menghalang aktiviti Na-K-adenosin trifosfatase dan menstabilkan membran sel. Ia juga tertumpu pada lisosom. Kesan ini paling ketara pada makrofag dan sel fagosit di mana fagositosis dan kemotaksis terganggu. Di samping itu, ia juga mempengaruhi enzim sel dan reseptor, fungsi atau pengaktifannya bergantung pada lisosom, yang mengubah kereaktifan sel menjadi rangsangan mitogenik.

Ubat antimalaria mengurangkan pembebasan interleukin-1 (IL-1), IL-6, faktor nekrosis tumor-a, dan interferon-γ oleh sel T. IL-1, IL-6, faktor nekrosis tumor-berperanan dalam penghasilan reaktan fasa akut oleh hati. Kepekatan rendah XPX dan HC menghalang pro-IL-6 kesan merangsang oligodeoxynucleotides yang mengandungi motif gosin fosfat sitosin pada sel mononuklear darah periferal manusia. Baru-baru ini didapati bahawa XPX meningkatkan ekspresi B7-2 (CD86, protein costimulatory) dan molekul lekatan antar sel 1 (CD54, molekul lekatan), sehingga meningkatkan jumlah sel yang menghasilkan IL-10. XX juga terlibat dalam penghambatan aktiviti sel pembunuh semula jadi, penurunan produksi IL-2 dari limfosit yang diaktifkan, dan dalam perubahan kompleks antigen-antibodi. HC juga menghalang sel pembunuh semula jadi dan menyekat tindak balas proliferatif utama sel T sitotoksik terhadap antigen alogenik, bukan sel T. Dan akhirnya, ubat antimalaria mempengaruhi mekanisme tindakan asid arakidonik. XPX menghalang fosfolipase A2 dan C. HC juga menghalang pengeluaran fosfolipase A, dan meningkatkan pembebasan oksida nitrat. Oleh itu, semua tahap diturunkan: prostaglandin, leukotrienes, bradykinin dan histamin. HC adalah antagonis pembentukan anion superoksida.

Baru-baru ini, mekanisme baru untuk tindakan bahan antimalarial telah dikenal pasti berkaitan dengan penyekat reseptor TLR9, anggota keluarga reseptor tol. Reseptor keluarga TLR tergolong dalam reseptor intra-plasma, yang, dengan mengaktifkan sistem kekebalan bawaan sebagai tindak balas terhadap peptida mikroba, menimbulkan tindak balas keradangan yang ketara. Kajian lanjutan juga mendapati pentingnya tindak balas imun semula jadi untuk patogenesis lupus erythematosus sistemik (SLE). Selepas itu, TLR seperti itu, yang dikenali sebagai kelas reseptor "mengenali corak" (PRR), menjadi subjek penyelidikan intensif untuk menjelaskan peranan mereka dalam patogenesis SLE. Baru-baru ini, telah ditunjukkan bahawa kompleks imun host yang mengandungi DNA atau RNA memainkan peranan penting dalam pengaktifan TLR endogen (terutama TLR-9 dan TLR-7), yang akhirnya membawa kepada pengaktifan sistem imun bawaan, di mana interferon alpha memainkan peranan penting. Selain itu, ungkapan TLR-9 berkait rapat dengan aktiviti SLE. TLR ini yang berinteraksi dengan asid nukleik tertentu mengikat pada ligan mereka di lisosom, di mana media berasid mempromosikan pengikatan ini. Oleh kerana agen antimalarial sengaja bertindak pada mikrosom, mengganggu pematangan endosom dan mengubah pH, ​​mereka menyekat interaksi TLR (TLR-3, -7 dan -9) dengan ligan asid nukleik. Kajian in vitro telah menunjukkan bahawa kepekatan klorokuin nanomolar adalah penghambat utama pengeluaran IL-6 oleh monosit, dan kesan ini sekarang diketahui langsung dimediasi oleh penghambatan reseptor TLR-9. Matlamat utama interaksi ini adalah sel-sel antigen, yang menjelaskan tindak balas yang ditangguhkan secara klinikal ketika mereka memulakan dan mencetuskan tindak balas imun berikutnya..

4-aminoquinolines mempunyai pertalian dengan pigmen melanin. Di epidermis (serta retina), mereka mengikat dalam kepekatan tinggi. Di kulit, XPX menyerap sinar ultraviolet (UV) bergantung pada kepekatannya. Selepas pemberian klorokuin secara oral selama 3 bulan, pesakit dengan lupus meningkat dalam dos eritema minimum (MED) UVB, yang secara teorinya adalah hasil dari mekanisme tindakan anti-radang dan / atau photoprotective ubat. XPX tempatan apabila digunakan sebelum sinaran UV melindungi daripada eritema UVB dan UVA yang disebabkan. HC juga menghalang kesan fotodinamik. Kesan menguntungkan GCX dan XPX dalam pelbagai fotodermatosis dipercayai hasil daripada kemampuan ubat-ubatan ini untuk meningkatkan tindak balas perlindungan awal terhadap UV.

XPX dan CC mengikat DNA selular dengan interkalasi antara pasangan asas dan dengan demikian menstabilkan DNA. GLC meningkatkan profil lipid, menyebabkan, khususnya, penurunan kadar serum kolesterol, trigliserida dan LDL sebanyak 15% –20%. XPX dan GCH kedua-duanya meningkatkan profil glukosa dan menghalang agregasi platelet. Dosis tinggi XP boleh memberi kesan antioksidan. Kerana penstabilan membran, ubat antimalarial dapat memberi kesan anestetik tempatan. In vitro GCH mendorong apoptosis pada sel B leukemia limfositik kronik. XPX, GCK, dan HCK semuanya mengganggu replikasi dan fungsi virus immunodeficiency manusia jenis 1, coronavirus SARS (atau SARS, sindrom pernafasan akut yang teruk), dan virus influenza, mungkin sebagai akibat gangguan glikosilasi protein.

b) Farmakokinetik ubat antimalarial. Struktur molekul XPX, GCX, dan HC berkait rapat. Struktur molekul XPX, GCX, dan HC berkait rapat. XPX dan GCX tergolong dalam 4-aminoquinolines, sementara GC berbeza dengan XPX di hadapan kumpulan hidroksil di hujung rantai sisi. Mempunyai HC cincin benzol tambahan dikelaskan sebagai acridine. Farmakokinetik dan farmakologi bahan-bahan ini serupa, tetapi penting untuk diperhatikan bahawa tidak ada tindak balas silang antara aminoquinolones dan HC. Kesemuanya mempunyai rasa pahit, larut dalam air, mudah diserap di saluran gastrointestinal dengan ketersediaan bio yang cukup baik, dan mencapai kepekatan puncak dalam 8-12 jam. XPX dan GCX mempunyai jumlah pengedaran yang lebih besar (lebih daripada 100 L) dan jangka hayat yang lebih lama. Isipadu pengedaran untuk HC boleh lebih besar daripada XP dan GC. HC banyak terikat pada protein plasma, sementara XP dan GC hanya terikat sebahagiannya (60%). Separuh hayat HC jauh lebih rendah daripada ubat lain. XPX dimetabolisme (dealkylated) di hati oleh enzim P450 kepada desethylchloroquine dan bisdeethylchloroquine. Laluan metabolik HC kurang diketahui. XPX dan metabolitnya berkumpul dalam kepekatan yang relatif tinggi di hati, limpa, paru-paru, kelenjar adrenal dan ginjal, dan kepekatan maksimum terdapat pada sel-sel retina dan kulit yang mengandung melanin.

Kira-kira 50% XPX diekskresikan oleh buah pinggang dalam keadaan tidak berubah. GCX juga dimetabolisme di hati (N-deethylation) menjadi tiga metabolit utama: (1) desethylhydroxychloroquine, (2) desethylchloroquine dan (3) bisdeethylchloroquine. Bahan dan metabolit ibu bapa ditangkap oleh lisosom dan terkumpul dalam tisu yang kaya dengan lisosom. Pelepasan ginjal adalah 15-25% dari jumlah pelepasan. Perkumuhan XPX, GCX dan HC oleh buah pinggang dapat ditingkatkan dengan pengasidan kencing. HC dikeluarkan dalam air kencing, hempedu, peluh dan air liur. Perkumuhan ginjal hanya sekitar 11% dari pelepasan. Kepekatan maksimum HC dalam tisu terdapat di hati dan limpa. Dos yang setara dengan ubat ini adalah 200 mg PX, 400 mg GCX dan 100 mg HC. Merokok boleh mengubah farmakokinetik ubat antimalarial, kerana bukti klinikal penurunan keberkesanan ubat-ubatan ini pada perokok didokumentasikan. Penurunan penyerapan, peningkatan pelepasan plasma, atau induksi sistem sitokrom P450 mungkin merupakan mekanisme di mana merokok mempengaruhi metabolisme zat-zat ini..

Satu kajian baru-baru ini mendapati hubungan antara kepekatan GC dalam darah dan aktiviti penyakit pada pesakit dengan SLE. Tahap GC darah pada 143 pesakit yang menerima ubat pada dos 400 mg / hari selama 6 bulan dicirikan oleh kepelbagaian kepekatan darah yang tinggi (mungkin disebabkan oleh kepatuhan). Kepekatan darah purata ubat pada pesakit dengan penyakit tidak aktif adalah 1079 ng / ml, dan tahap kepekatan rata-rata pada pesakit dengan penyakit aktif adalah 694 ng / ml. Di samping itu, penulis mendapati bahawa tahap kepekatan GCH yang rendah dalam darah dikaitkan dengan pemburukan penyakit semasa tempoh pemerhatian. Disimpulkan bahawa kepekatan GC dalam darah harus dipertahankan pada tingkat di atas 1000 ng / ml, yang menunjukkan perlunya analisis biasa dan rejimen dos individu untuk mengekalkan tahap ini.

Dos biasa yang digunakan dalam dermatologi ialah 250-500 mg / hari untuk XPX, 200-400 mg / hari untuk GX dan 100-200 mg / hari untuk HC. Manifestasi keberkesanan biasanya diperhatikan selepas 1-3 bulan, tetapi mungkin memerlukan 3-6 bulan untuk mencapai keberkesanan klinikal maksimum. Selepas itu dos dapat dikurangkan secara beransur-ansur ke tahap efektif minimum. Seperti yang telah ditunjukkan, tidak ada reaktiviti silang antara HC dan XP, begitu juga GC. Oleh itu, penggunaan HC dalam kombinasi dengan GC dan / atau XP dianggap selamat. Dalam kes penyakit kulit torpid, penambahan HC ke GCX atau XPX dianggap baik, dan tindak balas dapat diperhatikan 6-8 minggu setelah penambahan HC. Sekiranya HC ditambahkan ke XPX, pengurangan dos XPX mungkin diperlukan untuk mengurangkan potensi keracunan. Trichin, gabungan XPX (65 mg), GCX (50 mg) dan HC (25 mg) digunakan pada awal 1970-an. Walau bagaimanapun, penggunaan XPX dan GCX secara serentak meningkatkan risiko retinopati (lihat bahagian "Komplikasi"). Oleh itu, penggunaan gabungan ini hanya boleh dihadkan kepada kes-kes yang teruk. HC saat ini tidak tersedia di pasaran; pengeluarannya dihentikan pada tahun 1992. Serbuk HC (untuk perubatan veterinar, yang dihasilkan oleh Sigma) boleh dimasukkan ke dalam kapsul. Kapsul seperti itu disediakan oleh Panorama Pharmacy di California semasa proses pemurnian tambahan..

Penyunting: Iskander Milewski. Tarikh Terbitan: 8/28/2019

Derivatif aminoquinoline

Ubat-ubatan kumpulan ini adalah imunosupresan yang lemah, penstabil membran lisosom, yang menyebabkan kesan merosakkan enzim lysosomal proteolitik.

Memandangkan keparahan proses imunopatologi dan, khususnya, pengaktifan reaksi yang dimediasi sel pada pesakit dengan kursus yang berlarutan dan berulang, kaedah rawatan terbaik dalam kes seperti ini adalah pentadbiran lama (satu atau lebih) satu ubat aminoquinoline:

Klorokuin (hingamine, delagil) - 0,25 g 2 kali sehari selama 1 bulan.

Plaquenil 0.2 g 2 kali sehari. Kemudian 1 meja. pada waktu malam (dalam masa satu bulan).

Kesan penggunaan ubat-ubatan ini muncul tidak lama setelah 3-6 minggu dan mencapai maksimum setelah 6 bulan penggunaan sediaan quinoline secara berterusan dengan bantuan ubat-ubatan quinoline, adalah mungkin untuk mengatasi aktiviti proses reumatik pada 70-75% pesakit dengan bentuk penyakit yang paling keruh dan tahan. Dengan resep jangka panjang ubat-ubatan ini (lebih dari setahun), dosnya dapat dikurangkan sebanyak 50%, dan gangguan rawatan mungkin terjadi pada bulan-bulan musim panas.

Delagil dan plaquenil boleh digunakan bersama dengan ubat-ubatan anti-rematik. Ubat antibakteria

Memandangkan etiologi streptokokus demam reumatik akut, kursus antibakteria ditetapkan selama 10-14 hari.

Yang paling biasa digunakan ialah penisilin separa sintetik. Sebagai peraturan, terapi bermula dengan pengambilan benzylpenicillin dalam dos harian 1,500,000 hingga 4 juta unit dalam bentuk suntikan intramuskular. Sekiranya tidak ada faktor risiko (dibebani oleh keturunan, keadaan sosial yang buruk), adalah mungkin untuk menggunakan kursus penyediaan kumpulan penisilin selama 10 hari secara lisan: phenoxymethylpenicillin 0,5-1,0 g 4 kali sehari, ampisilin 0,25 g 2 tablet 4 kali sehari hari, amoksisilin 0,5 g 3 atau 1,0 g 2 kali sehari.

Amoxicillin adalah ubat terbaik yang disenaraikan, kerana keberkesanannya tidak lebih rendah daripada phenoxymethylpenicillin dan ampicillin, tetapi mempunyai ketersediaan bio yang lebih besar dan kurang berkaitan dengan protein serum. Adalah mungkin untuk menggunakan cephalosporins I (cephalexin, cefradine, cefadroxil 0,5 g 4 kali sehari) atau II (cefaclor, cefuroxime 0,25 g 3 kali sehari).

Sekiranya pesakit mempunyai reaksi alergi terhadap penisilin, serta jika tidak ada kepekaan terhadap streptokokus yang dirembeskan dari faring, alternatifnya adalah ubat makrolida: eritromisin 0,25 g 4 kali sehari atau ubat generasi baru azitromisin 0,5 g yang pertama hari, kemudian pada hari ke-2 - ke-5, 0.25 g sekali sehari (kursus - 5 hari) atau roxithromycin 0.15 g 2 kali sehari (kursus - 10 hari). Antibiotik ini sangat berkesan terhadap streptokokus dan mampu mewujudkan kepekatan tinggi dalam fokus jangkitan. Tidak disyorkan untuk merawat ORL dengan tetrasiklin, kloramfenikol, fluoroquinolones, sulfonamides, kerana streptokokus sedikit sensitif atau tahan sepenuhnya terhadap ubat ini.

Pada masa yang sama, mesti diingat bahawa penisilin tidak mempunyai kesan terapeutik pada proses reumatik itu sendiri, oleh itu, berpanjangan dan tidak dibenarkan sama sekali (tidak ada fokus jangkitan dan tidak ada terapi hormon) penggunaan penisilin atau antibiotik lain untuk reumatik adalah tidak rasional.

Ubat Aminoquinoline (hydroxychloroquine - delagil dan plaquenil) mempunyai kesan anti-radang dan imunosupresif

Monoterapi hidroksiklorokuin tidak memperlambat perkembangan radiologi kerosakan sendi, tetapi secara positif mempengaruhi manifestasi klinikal penyakit ini. Digunakan pada pesakit dengan aktiviti RA rendah dan ketiadaan faktor risiko untuk prognosis yang buruk

1. Perubahan sistem hemopoietik (leukopenia, anemia aplastik dan hemolitik, trombositopenia).

2. Sistem kardiovaskular: kardiomiopati, penurunan konduksi dan kontraktilitas miokardium.

3. Gangguan oftalmik (xanthochromia).

4. Tinnitus, kehilangan pendengaran, dermatitis, alopecia, depigmentasi, uban.

5. Tindak balas alahan.

Penggunaan ubat secara berterusan memerlukan pemeriksaan oleh pakar oftalmologi sekurang-kurangnya sekali setiap 6 bulan, memantau komposisi sel darah.

Kontraindikasi:

1. Zaman kanak-kanak.

3. Penyusuan susu ibu.

Methotrexate (MT) - ubat sitostatik dari kumpulan antimetabolit.

Mekanisme tindakan MT:

1. Ia menghalang enzim reduktase dehidrofolat, mengganggu sintesis nukleotida purin dan turunannya, yang menyebabkan gangguan sintesis DNA dan pembelahan sel.

2. Metabolit MT bertindak pada enzim yang bergantung pada folat "distal", yang menyebabkan pembebasan adenosin, yang menunjukkan aktiviti anti-radang.

MT adalah ubat pilihan untuk RA seropositif. Tugaskan secara pecahan 3 kali seminggu selama 2.5 mg dengan selang 12 jam atau keseluruhan dos diambil dalam satu dos 1 kali seminggu.

Pola ini disebabkan oleh ciri metabolisme - metabolit MT dikesan secara intraselular dalam tisu selama 7 hari atau lebih selepas satu dos.

Keberkesanan MT dinilai selepas 4-8 minggu. Sekiranya tiada kesan, dos MT secara beransur-ansur meningkat sebanyak 2.5 mg, menjadikan jumlah keseluruhan 25 mg / minggu setiap minggu. Ketidakcekapan MT ditunjukkan jika tidak berlaku pada dos 25 mg / minggu selama 3 bulan.

Pada hari pengambilan MT, NSAID digantikan dengan glukokortikoid dalam dos yang rendah. Untuk mengurangkan kesan sampingan, pesakit diberi asid folik dalam dos sekurang-kurangnya 1 mg / hari 24 jam selepas pentadbiran. Seiring dengan pengambilan MT, pengambilan alkohol atau makanan yang mengandungi kafein tidak diingini.

Kesan sampingan MT:

1. Stomatitis ulseratif.

2. Pneumonitis interstisial.

3. Fungsi hati terganggu.

4. Leukopenia, trombositopenia, anemia.

5. Kemandulan, perkembangan janin yang tidak normal.

6. Penurunan daya tahan terhadap penyakit berjangkit, pemburukan fokus jangkitan kronik.

Untuk mendiagnosis perkembangan kesan sampingan, disarankan untuk memantau keadaan darah periferi dengan teliti (bilangan leukosit dan platelet, dan hemoglobin: pertama setiap hari sekali, kemudian setiap 3-5 hari selama 1 bulan, kemudian sekali setiap 7-10 hari, dalam tempoh pengampunan - 1 kali dalam 1-2 minggu), aktiviti enzim hati, fungsi ginjal, melakukan x-ray dada secara berkala).

1. Leukopenia, anemia.

2. Kerosakan hati.

3. Kegagalan ginjal.

5. Ulser peptik perut dan duodenum.

6. Adalah berbahaya untuk digabungkan dengan penggunaan antikoagulan tidak langsung, sulfonamida dan amiodarone.

Leflunomide ("Arava")

Struktur kimia adalah turunan sintetik isoxazole.

Mekanisme tindakan leflunomide:

1. Menghambat enzim dehidroorotat dehidrogenase yang terlibat dalam sintesis piramidin, yang diperlukan untuk pertukaran DNA, penurunan rizabnya dalam sel, yang membawa kepada penghambatan kitaran sel dan kesan antiproliferatif pada sel imunokomponen, terutama limfosit T yang diaktifkan..

2. Kesan anti-inflamasi disebabkan oleh tindakan pada enzim cyclooxygenase, yang bertanggungjawab untuk pengeluaran prostaglandin pro-radang.

3. Secara tidak langsung menyekat faktor nekrosis tumor.

4. Menindas ekspresi metalloprotease matriks 1, yang secara aktif terlibat dalam pemusnahan tisu tulang pada RA dan radang sendi yang lain.

Oleh itu, leflunomide adalah imunomodulator dengan aktiviti anti-radang dan imunosupresif.

Ubat ini ditetapkan untuk varian seropositif dan seronegatif RA.

Ubat ini terdapat dalam tablet 100 mg, 20 mg dan 10 mg.

Jadual dos: 100 mg dalam 3 hari pertama, berikut - 20 mg sehari. Sekiranya kesan sampingan berlaku akibat penggunaan yang berpanjangan, dos dapat dikurangkan menjadi 10 mg.

Keberkesanan dan toleransi Arava setanding dengan metotreksat.

Kesan klinikal dan makmal dinilai setelah 3-8 minggu, maksimum - selepas 3-4 bulan. Pada akhir bulan ke-4, kesan positif dikesan pada 64.5% pesakit RA.

Kesan sampingan leflunomide:

1. Kerosakan saluran gastrousus: loya, cirit-birit.

2. Rambut gugur yang boleh diubah.

3. Manifestasi kulit: ruam, stomatitis.

4. Anemia, trombositopenia, pancytopenia, agranulositosis.

5. Peningkatan enzim hati.

1. Penyakit hati.

Kelebihan leflunomide termasuk kemampuannya untuk tidak menghambat pertahanan imun yang tidak spesifik, akibatnya frekuensi jangkitan yang berlanjutan tidak meningkat ketika diambil. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ubat tersebut tidak mempengaruhi sel dengan metabolisme normal..

Ciri penting ubat adalah ketiadaan, berbeza dengan metotreksat dan sulfasalazine, kesan myelosupresif, yang tidak memerlukan pemantauan hematologi yang ketat.

Sulfasalazine - ubat terapi asas dengan kesan anti-radang dan antimikroba.

Mekanisme tindakan sulfasalazine:

1. Di dinding usus ia berpecah menjadi asid 5-aminosalicylic (sifat anti-radang dikaitkan dengannya) dan sulfapyridine (mempunyai aktiviti bakteriostatik antimikroba terhadap diplococci, streptococci, gonococci, E. coli).

2. Mekanisme yang dicadangkan adalah penghambatan faktor transkripsi nuklear B, yang mengatur transkripsi gen banyak mediator yang terlibat dalam tindak balas imun dan keradangan, serta penghambatan sintesis TNF-α dengan mendorong apoptosis makrofag.

Berkesan pada pesakit dari semua peringkat umur, tanpa mengira tempoh penyakit dan kehadiran RF. Sapukan 0.5-1.0 g 2-4 kali sehari. Mulakan dengan dos minimum (500 mg), secara beransur-ansur meningkat menjadi 2 g / hari. Dengan peningkatan parameter klinikal dan makmal, mereka beralih ke dos pemeliharaan. Kesannya dinilai selepas 4-8 minggu.

Untuk diagnosis awal perkembangan komplikasi dilakukan: pemantauan gambar darah untuk 3 bulan pertama 1 kali dalam 2-4 minggu, kemudian setiap 3 bulan.

1. Kasih sayang gastrousus: muntah, cirit-birit, sakit perut, dispepsia.

2. Kerosakan sistem saraf pusat: sakit kepala, demam, pening.

3. Fotosensitiviti, urtikaria, pruritus.

4. Kemandulan, oligospermia.

5. Sindrom Sulfasalazine jarang berkembang: demam, ruam, gangguan fungsi hati.

1. Hipersensitiviti terhadap sulfasalazine.

2. Kegagalan hepatik atau buah pinggang.

4. Penyusuan susu ibu.

5. Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Walaupun semua agen asas mengurangkan manifestasi klinikal penyakit ini, hanya berkenaan dengan methotrexate, leflunomide (Arava) dan sulfosalazine telah ditunjukkan kemampuan untuk memperlambat perkembangan radiologi RA.

Dengan jangka masa pentadbiran 6 hingga 12 bulan, kesannya dapat dibandingkan dengan ketiga-tiga ubat. Dengan pengambilan yang lebih lama, keberkesanan leflunomide meningkat, sementara sulfasalazine kekal pada tahap yang sama.

Semasa menetapkan ubat pada tahap RA akhir, kesan paling besar dicapai dengan pemberian leflunomide dan sedikit kurang semasa mengambil MT dan sulfasalazine.

Persediaan emas

Cryotherapy adalah kaedah pilihan pada pesakit dengan kontraindikasi untuk pemberian methotrexate, leflunomide.

Tauredon (sodium aurothiomalate) adalah persediaan emas untuk pentadbiran intramuskular. Kandungan emas tidak kurang dari 44.5%.

Di dalam tubuh manusia, emas terkumpul secara aktif di buah pinggang, kelenjar adrenal dan RES. Dalam cecair sinovial, tahap emas adalah 50% kepekatan serum. Semasa krioterapi, emas terutama dilokalisasikan dalam membran sinovial, lebih aktif pada sendi yang meradang (2.5 kali lebih tinggi) daripada yang tidak meradang.

Mekanisme tindakan garam emas tidak difahami sepenuhnya.

1. Terdapat bukti kesan pada banyak proses yang mendasari imunopatogenesis RA. Sel sasaran untuk garam emas adalah makrofag dan sel endotel, yang menghalang pembebasan sitokin.

2. Mekanisme molekul dikaitkan dengan penghambatan pengaktifan faktor transkripsi nuklear (NK-kB), yang mengatur ekspresi gen sitokin "pro-radang".

3. Kesan antibakteria krioterapi berkaitan dengan agen penyebab tuberkulosis, difteria, streptokokus, spirochete diperhatikan..

Rawatan Tauredon terdiri daripada 3 fasa:

I. Fasa percubaan: penentuan toleransi ubat, pemilihan dos.

II. Fasa ketepuan.

III. Fasa penyelenggaraan.

Rawatan bermula dengan dos percubaan 10 mg pada minggu pertama, pada kedua - 20 mg, pada ketiga - 50 mg. Dos ini diberikan 1 kali seminggu sehingga dos emas 1.6-2 g tercapai. Sekiranya kesan klinikal dicapai, mereka beralih ke terapi penyelenggaraan pada 50 mg sekali seminggu, atau 100 mg sebulan sekali.

Penilaian keberkesanan ubat dilakukan selepas 6-8 bulan.

Perkembangan pengampunan diperhatikan dalam 15%, kesan positif - dalam 70-80% kes.

Kesan sampingan terapi krisis berlaku pada 30% kes:

1. Dermatitis, stomatitis.

2. Kerosakan buah pinggang.

3. Leukopenia, agranulositosis, trombositopenia, anemia, pancytopenia.

4. Jarang, kerosakan pada sistem saraf pusat (ensefalopati), paru-paru, saluran gastrointestinal (enterocolitis, penyakit kuning kolestatik), mata (pemendapan emas di kornea dan lensa.

Kontraindikasi terhadap terapi krisis:

1. Penyakit Buah Pinggang.

2. Pelanggaran hematopoiesis.

3. Kehamilan, penyusuan.

5. Alahan polien.

6. Hipersensitiviti terhadap garam emas.

Gabungan ubat asas:

Methotrexate + sulfasalazine + plaquenil

Kombinasi ini digunakan untuk aktiviti RA yang tinggi, prognosis yang buruk, kesan ubat asas individu yang tidak mencukupi.

Persediaan 4-aminoquinoline

Persediaan 4-aminoquinoline (delagil, rezoquin, chingamine, plaquenil) adalah sekumpulan derivatif quinoline yang disintesis untuk rawatan malaria, tetapi disebabkan oleh spektrum tindakan yang lebih luas, mereka mendapati aplikasi dalam praktik terapi. Ubat-ubatan tersebut mempunyai sifat imunosupresif dan anti-radang yang sederhana, yang dikaitkan dengan penstabilan enzim lisosom pada membran sel oleh ubat-ubatan. Mekanisme tindakan ubat-ubatan ini menyebabkan penggunaannya secara meluas dalam reumatologi, biasanya sebagai alat terapi pemeliharaan.

Dalam amalan nefrologi, sediaan 4-aminoquinoline digunakan untuk peningkatan nephritis laten kronik yang sederhana, untuk amiloidosis, nefritis lupus dan nefropati dengan vaskulitis lain tanpa eksaserbasi yang ketara. Dengan sindrom nefrotik akibat nefritis, ubat tidak begitu berkesan, tetapi penggunaannya sebagai terapi pemulihan.

Kerana permulaan kesan yang perlahan (biasanya selepas 5-8 bulan rawatan berterusan), terapi jangka panjang diperlukan (1 tahun atau lebih).

Kesan sampingan Toleransi dadah biasanya baik, gejala dyspeptik, dermatitis, leukopenia, jarang terjadi psikosis. Mungkin terdapat penurunan ketajaman penglihatan kerana deposit derivatif ubat di persekitaran pembiasan mata, yang mudah dikesan oleh oculist ketika menggunakan lampu celah; perubahan retina yang jarang diperhatikan. Sehubungan dengan itu, dalam rawatan dengan ubat 4-aminoquinoline, diperlukan pemantauan oculist yang sistematik (sekali setiap 1-2 bulan), serta pemeriksaan berterusan darah periferal (jumlah sel darah putih). Sekiranya kesan sampingan dikesan, ubat-ubatan dibatalkan, yang biasanya dengan cepat membawa kepada penghapusan perubahan ini dan membolehkan anda meneruskan rawatan.

I.E. Tapeeva, C.O. Androva, B.M. Epolenco dan lain-lain.

Kumpulan quinolone / fluoroquinolone - Persediaan Quinolone

Quinolones adalah sekumpulan ubat antibakteria yang juga termasuk fluoroquinolones. Quinolones adalah sekumpulan agen antimikroba sintetik yang mempunyai kesan bakteria. Ubat pertama siri quinolone adalah asid nalidixik, yang disintesis pada tahun 1962 berdasarkan naphthyridine. Ubat pertama kumpulan ini, terutamanya asid nalidixik, selama bertahun-tahun digunakan hanya untuk jangkitan MEP.

Atas dasar mekanisme tunggal tindakan antimikroba, quinolones dan fluoroquinolones telah menerima nama umum "DNA gyrase inhibitor".

Sejak diperkenalkan pada tahun 1990-an. ciprofloxacin sebilangan analog quinolone diperoleh.

Kontraindikasi utama pelantikan fluoroquinolones dikaitkan dengan hipersensitiviti pesakit terhadap ubat quinolone (quinolones dan fluoroquinolones)

Ubat-ubatan dari kelas quinolone, yang digunakan dalam praktik klinikal sejak awal tahun 60-an, pada asasnya berbeza dari AMP lain dari segi mekanisme tindakan, yang memastikan aktiviti mereka terhadap stabil, termasuk strain mikroorganisma yang tahan banyak. Kelas quinolone merangkumi dua kumpulan ubat utama, yang pada asasnya berbeza dalam struktur, aktiviti, farmakokinetik dan luasnya petunjuk untuk digunakan: quinolones dan fluoroquinolones yang tidak berfluorinasi. Quinolones diklasifikasikan pada saat mereka memperkenalkan ubat baru dengan sifat antimikroba yang lebih baik. Menurut klasifikasi kerja yang dikemukakan oleh R. Quintiliani (1999), quinolones dibahagikan kepada empat generasi:

Pengelasan Quinolone

Asid pipemidik (pipemidic)

Dadah yang disenaraikan didaftarkan di Rusia. Di luar negara, beberapa persediaan kelas quinolone lain digunakan, terutamanya fluoroquinolones..

Quinolones generasi pertama terutama aktif melawan flora gram negatif dan tidak menimbulkan kepekatan tinggi dalam darah dan tisu.

Fluoroquinolones, yang telah disetujui untuk penggunaan klinikal sejak awal 80-an (generasi II), mempunyai spektrum aktiviti antimikroba yang luas, termasuk staphylococci, aktiviti bakterisida tinggi dan farmakokinetik yang baik, yang memungkinkan mereka digunakan untuk merawat jangkitan pelbagai lokalisasi. Fluoroquinolones, yang diperkenalkan dalam praktik dari pertengahan 90-an (generasi III-IV), dicirikan oleh aktiviti yang lebih tinggi terhadap bakteria gram-positif (terutamanya pneumokokus), patogen intraselular, anaerob (generasi IV), serta farmakokinetik yang lebih optimum. Kehadiran dalam beberapa persediaan bentuk dos untuk pemberian intravena dan pemberian oral dalam kombinasi dengan ketersediaan bio yang tinggi memungkinkan terapi langkah, yang, dengan keberkesanan klinikal yang setanding, jauh lebih murah daripada parenteral.

Aktiviti bakterisida fluorokuinolon yang tinggi memungkinkan untuk mengembangkan bentuk dos untuk aplikasi topikal dalam bentuk titisan mata dan telinga untuk sejumlah ubat (ciprofloxacin, ofloxacin, lomefloxacin, norfloxacin).

Mekanisme tindakan

Quinolones mempunyai kesan bakteria. Dengan menghalang dua enzim sel mikroba penting, DNA gyrase dan topoisomerase IV, mereka mengganggu sintesis DNA.

Spektrum aktiviti

Quinolones yang tidak berfluorinasi bertindak terutamanya pada bakteria gram-negatif dari keluarga Enterobacteriaceae
(E. coli, Enterobacter spp., Proteus spp., Klebsiella spp., Shigella spp., Salmonella spp.), Serta Haemophillus spp. dan Neisseria spp. Asid oksolinik dan pipemidik juga aktif melawan S.aureus dan beberapa jenis P.aeruginosa, tetapi ini tidak mempunyai kepentingan klinikal.

Fluoroquinolones mempunyai spektrum yang jauh lebih luas. Mereka aktif melawan sejumlah bakteria aerob gram gram (Staphylococcus spp.), Sebilangan besar strain gram negatif, termasuk E. coli (termasuk strain enterotoksigenik), Shigella spp., Salmonella spp., Enterobacter spp., Klebsiella spp., Proteus spp., Serratia spp., Providencia spp., Citrobacter spp., M. morganii, Vibrio spp., Haemophilus spp., Neisseria spp., Pasteurella spp., Pseudomonas spp., Legionella spp., Brucella spp., Listeria spp..

Sebagai tambahan, fluoroquinolones secara amnya aktif terhadap bakteria yang tahan terhadap quinolones generasi I. Fluoroquinolones III dan terutamanya generasi IV sangat aktif melawan pneumokokus, lebih aktif daripada ubat generasi kedua terhadap patogen intraselular (Chlamydia spp., Mycoplasma spp., M. tuberculosis, mycobacteria atipikal yang berkembang pesat (M.avium, dll.), bakteria anaerobik (moxifloxacin). Pada masa yang sama, aktiviti melawan bakteria gram-negatif tidak penting. Harta penting ubat ini adalah aktiviti terhadap sejumlah bakteria yang tahan terhadap fluoroquinolones generasi II. Oleh kerana aktiviti mereka yang tinggi terhadap patogen jangkitan bakteria dari penyakit bawaan udara dan NDP, kadang-kadang mereka dipanggil " fluoroquinolones pernafasan.

Enterococci, Corynebacterium spp., Campylobacter spp., H. pylori, U.urealyticum sensitif terhadap fluoroquinolones.

Farmakokinetik

Semua quinolones diserap dengan baik di saluran pencernaan. Makanan dapat melambatkan penyerapan quinolones, tetapi tidak memberi kesan yang signifikan terhadap ketersediaan bio. Kepekatan maksimum dalam darah dicapai rata-rata 1-3 jam setelah pengingesan. Dadah melewati penghalang plasenta, dan dalam jumlah kecil menembusi susu ibu. Ia diekskresikan terutamanya oleh buah pinggang dan menyebabkan kepekatan tinggi dalam air kencing. Sebahagiannya diekskresikan dengan hempedu.

Quinolones generasi pertama tidak mewujudkan kepekatan terapeutik dalam darah, organ dan tisu. Asid nalidixik dan oksolinik mengalami biotransformasi intensif dan diekskresikan terutamanya dalam bentuk metabolit aktif dan tidak aktif. Asid pipemidik sedikit dimetabolisme dan dikeluarkan tidak berubah. Separuh hayat asid nalidixik adalah 1-2.5 jam, asid pipemidic adalah 3-4 jam, asid oksolinik adalah 6-7 jam. Kepekatan maksimum dalam air kencing dibuat secara purata selepas 3-4 jam.

Dengan fungsi buah pinggang yang terganggu, perkumuhan quinolone menjadi perlahan.

Fluoroquinolones, tidak seperti quinolones non-fluorinated, mempunyai isipadu pengedaran yang besar, membuat kepekatan tinggi pada organ dan tisu, dan menembusi sel. Pengecualian adalah norfloxacin, tahap tertinggi diperhatikan di usus, MVP dan kelenjar prostat. Ofloxacin, levofloxacin, lomefloxacin, sparfloxacin, moxifloxacin mencapai kepekatan tisu tertinggi. Ciprofloxacin, ofloxacin, levofloxacin dan pefloxacin melalui BBB, mencapai kepekatan terapeutik.

Tahap metabolisme bergantung pada sifat fizikokimia ubat: pefloxacin paling biotransformed, lomefloxacin, ofloxacin, levofloxacin adalah yang paling tidak aktif. Dengan tinja, 3-4% hingga 15-28% daripada dos yang diambil dikeluarkan..

Waktu paruh pelbagai fluoroquinolones berkisar antara 3-4 jam (norfloxacin) hingga 12-14 jam (pefloxacin, moxifloxacin) dan bahkan hingga 18-20 jam (sparfloxacin).

Sekiranya fungsi buah pinggang terjejas, jangka hayat ofloxacin, levofloxacin dan lomefloxacin paling lama diperpanjang. Dalam kegagalan buah pinggang yang teruk, penyesuaian dos semua fluoroquinolones diperlukan. Dalam gangguan hati yang teruk, penyesuaian dos pefloxacin mungkin diperlukan..

Semasa hemodialisis, fluoroquinolones dikeluarkan dalam jumlah kecil (ofloxacin - 10-30%, ubat lain - kurang dari 10%).

Reaksi buruk

Biasa untuk semua quinolones

Saluran gastrousus: pedih ulu hati, sakit epigastrik, selera makan terganggu, loya, muntah, cirit-birit.

CNS: ototoksisitas, mengantuk, insomnia, sakit kepala, pening, gangguan penglihatan, paresthesia, gegaran, sawan.

Reaksi alergi: ruam, gatal-gatal, angioedema; fotosensitisasi (paling biasa untuk lomefloxacin dan sparfloxacin).

Ciri khas untuk quinolones generasi pertama

Reaksi hematologi: trombositopenia, leukopenia; dengan kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase - anemia hemolitik.

Hati: penyakit kuning kolestatik, hepatitis.

Ciri khas untuk fluoroquinolones (jarang dan sangat jarang berlaku)

Sistem muskuloskeletal: arthropathy, arthralgia, myalgia, tendonitis, tendovaginitis, pecah tendon.

Buah pinggang: kristaluria, nefritis sementara.

Jantung: pemanjangan selang QT pada elektrokardiogram.

Lain-lain: paling kerap - kandidiasis mukosa mulut dan / atau kandidiasis vagina, kolitis pseudomembran.

Petunjuk

Generasi Quinolones I

Jangkitan MEP: cystitis akut, terapi anti-kambuh untuk jangkitan kronik. Tidak boleh digunakan untuk pielonefritis akut.

Jangkitan usus: shigellosis, enterocolitis bakteria (asid nalidixik).

Fluoroquinolones

Jangkitan VDP: sinusitis, terutamanya disebabkan oleh strain multiresistant, otitis externa malignan.

Jangkitan NDP: pemburukan bronkitis kronik, pneumonia nosokomial yang diperoleh masyarakat, legionellosis.

Jangkitan usus: shigellosis, demam kepialu, salmonellosis umum, yersiniosis, kolera.

Jangkitan Pelvis.

Jangkitan MVP (sistitis, pielonefritis).

Jangkitan pada kulit, tisu lembut, tulang dan sendi.

Meningitis mikroflora negatif gram (ciprofloxacin).

Jangkitan bakteria pada pesakit dengan fibrosis sista.

Tuberkulosis (ciprofloxacin, ofloxacin dan lomefloxacin dalam terapi kombinasi untuk tuberkulosis tahan ubat).

Norfloxacin, dengan mengambil kira keunikan farmakokinetik, digunakan hanya untuk jangkitan usus, jangkitan MVP dan prostatitis.

Kontraindikasi

Untuk semua quinolones

Reaksi alergi terhadap ubat kumpulan quinolone.

Tambahan untuk generasi kuinolon

Kerosakan fungsi hati dan buah pinggang yang teruk.

Aterosklerosis serebrum yang teruk.

Tambahan untuk semua fluoroquinolones

Amaran

Alahan. Salurkan ke semua ubat kumpulan quinolone.

Kehamilan. Tidak ada data klinikal yang boleh dipercayai mengenai kesan toksik quinolones pada janin. Terdapat sedikit laporan mengenai hidrosefalus, peningkatan tekanan intrakranial dan fonanel yang membesar pada bayi baru lahir yang ibunya mengambil asid nalidixik semasa kehamilan. Oleh kerana perkembangan arthropati pada haiwan yang belum matang dalam eksperimen, penggunaan semua quinolones semasa kehamilan tidak digalakkan.

Penyusuan. Quinolones dalam jumlah kecil masuk ke dalam susu ibu. Terdapat laporan mengenai anemia hemolitik pada bayi baru lahir yang ibunya mengambil asid nalidixik semasa menyusui. Dalam eksperimen tersebut, quinolones menyebabkan arthropathy pada haiwan yang belum matang; oleh itu, apabila menetapkannya kepada ibu yang menyusu, disarankan untuk memindahkan anak ke makanan buatan.

Pediatrik. Berdasarkan data eksperimen, penggunaan quinolones tidak digalakkan semasa pembentukan sistem osteoartikular. Asid oksolinik dikontraindikasikan pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun, asid pipemidik - hingga 1 tahun, nalidixik - hingga 3 bulan.

Fluoroquinolones tidak digalakkan untuk kanak-kanak dan remaja. Walau bagaimanapun, pengalaman klinikal yang tersedia dan kajian khas mengenai penggunaan fluoroquinolones dalam pediatrik belum mengesahkan risiko kerosakan pada sistem osteoartikular, dan oleh itu adalah mungkin untuk menetapkan fluoroquinolones kepada kanak-kanak atas sebab kesihatan (peningkatan jangkitan pada fibrosis sista; jangkitan teruk penyetempatan berbeza yang disebabkan oleh strain bakteria multiresistant; jangkitan dengan neutropenia ).

Geriatrik. Pada orang tua, risiko pecah tendon dengan fluoroquinolones meningkat, terutamanya dalam kombinasi dengan glukokortikoid.

Penyakit CNS. Quinolones mempunyai kesan yang menarik pada sistem saraf pusat, jadi mereka tidak digalakkan untuk pesakit dengan riwayat sindrom kejang. Risiko sawan meningkat pada pesakit dengan kemalangan serebrovaskular, epilepsi dan parkinsonisme. Menggunakan asid nalidixik boleh meningkatkan tekanan intrakranial.

Gangguan fungsi buah pinggang dan hepatik. Quinolones generasi pertama tidak dapat digunakan untuk kegagalan buah pinggang dan hati, kerana disebabkan oleh pengumpulan ubat dan metabolitnya, risiko kesan toksik meningkat. Dos fluoroquinolones dalam kegagalan buah pinggang yang teruk boleh dibuat pembetulan.

Porfiria akut. Quinolones tidak boleh digunakan pada pasien dengan porphyria akut, kerana dalam eksperimen pada haiwan mereka mempunyai kesan porphyrinogenic.

Interaksi dadah

Dengan penggunaan serentak dengan antasid dan ubat lain yang mengandung magnesium, zink, zat besi, ion bismut, ketersediaan bio quinolones dapat berkurang kerana terbentuknya kompleks chelate yang tidak dapat diserap..

Asid pipemidik, ciprofloxacin, norfloxacin dan pefloxacin dapat melambatkan penghapusan metilxanthin (teofilin, kafein) dan meningkatkan risiko kesan toksik.

Risiko kesan neurotoksik quinolones meningkat apabila digabungkan dengan NSAID, derivatif nitroimidazole dan metilxanthines.

Quinolones menunjukkan antagonisme dengan derivatif nitrofuran; oleh itu, kombinasi ubat-ubatan ini harus dielakkan..

Quinolones generasi pertama, ciprofloxacin dan norfloxacin dapat mengganggu metabolisme antikoagulan tidak langsung di hati, yang menyebabkan peningkatan masa prothrombin dan risiko pendarahan. Dengan penggunaan serentak, penyesuaian dos antikoagulan mungkin diperlukan.

Dengan berhati-hati, fluoroquinolones harus diresepkan bersamaan dengan ubat-ubatan yang memanjangkan selang QT, kerana risiko mengembangkan aritmia jantung meningkat.

Dengan penggunaan serentak dengan glukokortikoid, risiko pecah tendon meningkat, terutama pada orang tua.

Apabila menggunakan ciprofloxacin, norfloxacin dan pefloxacin bersama dengan ubat-ubatan yang alkalinisasi air kencing (perencat anhidrat karbonik, sitrat, natrium bikarbonat), risiko kristaluria dan kesan nefrotoksik meningkat.

Dengan penggunaan serentak dengan azlocillin dan cimetidine, kerana penurunan rembesan tiub, penghapusan fluoroquinolones melambatkan dan kepekatannya dalam darah meningkat.

Maklumat Pesakit

Persediaan Quinolone harus diambil dengan segelas air penuh ketika diambil secara oral. Ambil sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau 6 jam selepas mengambil antasid dan zat besi, zink, sediaan bismut.

Perhatikan rejimen dan rejimen rawatan dengan ketat sepanjang terapi, jangan terlepas dos dan minum secara berkala. Sekiranya anda terlepas dos, ambil secepat mungkin; jangan ambil jika sudah hampir masanya untuk dos seterusnya; jangan menggandakan dos. Menahan tempoh terapi.

Jangan gunakan ubat yang telah tamat tempoh.

Rejimen air yang mencukupi harus diperhatikan semasa rawatan (1.2-1.5 L / hari).

Jangan terdedah kepada cahaya matahari langsung dan sinar ultraviolet semasa penggunaan ubat-ubatan dan sekurang-kurangnya 3 hari setelah berakhirnya rawatan.

Berunding dengan doktor sekiranya peningkatan tidak berlaku dalam beberapa hari atau gejala baru muncul. Sekiranya terdapat kesakitan pada tendon, rehat harus diberikan pada sendi yang terjejas dan berjumpa doktor.

Jadual. Persediaan kumpulan Quinolone / fluoroquinolone.
Ciri Utama dan Ciri Aplikasi
INNUbat LekformaF
(dalam),%
T½, h *Rejimen dosCiri-ciri ubat
Quinolones generasi pertama (tidak berfluorinasi)
Asid nalidixikTopi. 0.5 g
Tab. 0.5 g
961-2,5Dalam
Dewasa: 0.5-1.0 g setiap 6 jam
Kanak-kanak berumur lebih dari 3 bulan: 55 mg / kg sehari dalam 4 dos yang dibahagi
Aktif hanya terhadap bakteria gram-negatif.
Tidak berlaku untuk pielonefritis akut kerana kepekatan rendah pada tisu buah pinggang.
Dengan janji temu lebih dari 2 minggu, dos harus dikurangkan sebanyak 2 kali, untuk mengawal fungsi ginjal, hati dan gambar darah
Asid oksolinik (oxolinium)Tab. 0.25 gNd6-7Dalam
Dewasa: 0.5-0.75 g setiap 12 jam
Kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun: 0.25 g setiap 12 jam
Perbezaan dari asid nalidixik:
- penyerapan berubah-ubah di saluran pencernaan;
- lebih panjang T½;
- lebih teruk bertoleransi
Asid pipemidik (pipemidic)Topi. 0.2 g; 0.4 g
Tab. 0.4 g
80-903-4Dalam
Dewasa: 0.4 g setiap 12 jam
Kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun: 15 mg / kg / hari dalam 2 dos yang dibahagi
Perbezaan dari asid nalidixik:
- julat yang lebih luas;
- lebih panjang T½
Generasi Quinolones II - IV (fluoroquinolones)
CiprofloxacinTab. 0.25 g; 0.5 g; 0.75 g; 0.1 g
R d / inf. 0.1 dan 0.2 g setiap botol. 50 ml dan 100 ml Ringkas. d / inf. 0.1 g dalam amp. 10 ml setiap satu
Mata / telinga topi 0.3% Mata. salap 0.3%
70-804-6Dalam
Dewasa: 0.25-0.75 g setiap 12 jam;
dengan sistitis akut pada wanita - 0.1 g setiap 12 jam
dalam masa 3 hari; dalam gonore akut - 0,5 g sekali
Iv
Dewasa: 0.4-0.6 g setiap 12 jam
Masukkan dengan infusi perlahan selama 1 jam
Secara tempatan
Mata. topi tanamkan 1-2 tetes. pada mata yang terkena setiap 4 jam, dalam kes yang teruk - setiap jam sehingga bertambah baik
Oshn. topi tanamkan 2-3 titis. di telinga yang terkena 4-6 kali sehari, dalam kes yang teruk - setiap 2-3 jam, secara beransur-ansur memangkas apabila ia bertambah baik
Mata. salap diletakkan untuk kelopak mata bawah mata yang terkena 3-5 kali sehari
Fluoroquinolone paling aktif melawan kebanyakan bakteria gram-negatif
Melawan fluoroquinolones lain dalam aktiviti melawan P. aeruginosa
Ia digunakan dalam terapi kombinasi bentuk tuberkulosis yang tahan dadah
OfloxacinTab. 0.1 g; 0.2 g
R d / inf. 2 mg / ml setiap botol.
Mata / telinga topi 0.3%
Mata. salap
0.3%
95-1004,5-7Dalam
Dewasa: 0.2-0.4 g setiap 12 jam;
dengan sistitis akut pada wanita - 0.1 g setiap 12 jam
dalam masa 3 hari;
dalam gonorea akut - 0,4 g sekali
Iv
Dewasa: 0.2-0.4 g / hari dalam 1-2 suntikan
Masukkan dengan infusi perlahan selama 1 jam
Secara tempatan
Mata. topi tanamkan 1-2 tetes. pada mata yang terkena setiap 4 jam, dalam kes yang teruk - setiap jam sehingga bertambah baik.
Oshn. topi tanamkan 2-3 titis. di telinga yang terkena 4-6 kali sehari, dalam kes yang teruk - setiap 2-3 jam, secara beransur-ansur memangkas apabila ia bertambah baik
Mata. salap diletakkan untuk kelopak mata bawah mata yang terkena 3-5 kali sehari
Fluoroquinolone yang paling aktif generasi kedua berkaitan dengan klamidia dan pneumokokus.
Kesan yang sedikit terhadap metabolisme metilxanthin dan antikoagulan tidak langsung.
Ia digunakan sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi
bentuk tuberkulosis yang tahan dadah
PefloxacinTab. 0.2 g; 0.4 g
Rr d / dalam. 0.4 g dalam amp. 5 ml setiap satu
Rr d / dalam. iv 4 mg / ml dalam botol. 100 ml setiap satu
95-1008-13Dalam
Dewasa: 0.8 g pada dos pertama, kemudian 0.4 g setiap 12 jam;
pada sistitis akut pada wanita dan pada gonore akut - 0,8 g sekali
Iv
Dewasa: 0.8 g untuk pentadbiran pertama, kemudian 0.4 g setiap 12 jam
Masukkan dengan infusi perlahan selama 1 jam
Sedikit lebih rendah daripada aktiviti in vitro cipro-phloxacin, ofloxacin, levofloxacin.
Lebih baik daripada fluoroquinolones lain yang menembusi BBB.
Membentuk metabolit aktif - norfloxacin
NorfloxacinTab. 0.2 g; 0.4 g; 0.8 g
Mata / telinga topi 0.3% setiap botol. 5 ml setiap satu
30-703-4Dalam
Dewasa: 0.2-0.4 g setiap 12 jam;
dengan sistitis akut pada wanita - 0,4 g setiap 12 jam
dalam masa 3 hari;
dalam gonore akut - 0,8 g sekali
Secara tempatan
Mata. topi tanamkan 1-2 tetes. pada mata yang terkena setiap 4 jam, dalam kes yang teruk - setiap jam sehingga bertambah baik.
Oshn. topi tanamkan 2-3 titis. di telinga yang terkena 4-6 kali sehari, dalam kes yang teruk - setiap 2-3 jam, secara beransur-ansur memangkas apabila ia bertambah baik
Digunakan secara sistematik hanya untuk rawatan jangkitan MVP, prostatitis, gonore dan jangkitan usus (shigellosis).
Secara tempatan - untuk jangkitan mata dan telinga luar
LomefloxacinTab. 0.4 g
Mata. topi 0.3% setiap botol. 5 ml setiap satu
95-1007-8Dalam
Dewasa: 0.4-0.8 g / hari
dalam 1-2 dos
Secara tempatan
Mata. topi tanamkan 1-2 tetes. pada mata yang terkena setiap 4 jam, dalam kes yang teruk - setiap jam sehingga bertambah baik
Tidak aktif melawan pneumococcus, klamidia, mycoplasma.
Ia digunakan sebagai sebahagian terapi kombinasi untuk bentuk tuberkulosis yang tahan dadah.
Lebih kerap daripada fluoroquinolones lain, ia menyebabkan fotodermatitis. Tidak berinteraksi dengan metilxanthin dan antikoagulan tidak langsung
SparfloxacinTab. 0.2 g6018-20Dalam
Dewasa: pada hari pertama, 0,4-0,2 g dalam satu dos, pada hari-hari berikutnya, 0,1-0,2 g sekali sehari
Spektrum aktiviti hampir dengan levofloxacin.
Sangat aktif melawan mikobakteria.
Melepasi fluoroquinolones lain dalam tempoh tindakan.
Lebih kerap daripada fluoroquinolones lain, ia menyebabkan fotodermatitis.
Tidak berinteraksi dengan methylxanthines.
LevofloxacinTab. 0.25 g; 0.5 g
R d / inf.
5 mg / ml setiap botol. oleh
100 ml
996-8Dalam
Dewasa: 0.25-0.5 g setiap 12-24 jam;
dengan sinusitis akut - 0,5 g 1 kali sehari;
dengan radang paru-paru dan jangkitan teruk - 0,5 g setiap 12 jam
Iv
Dewasa: 0,25-0,5 g setiap 12-24 jam, dalam bentuk teruk, 0,5 g setiap 12 jam, diberikan dengan infus perlahan selama 1 jam
Isomer isloksasin levorotatory.
Dua kali lebih aktif secara in vitro daripada ofloxacin, termasuk melawan bakteria gram positif, klamidia, mikoplasma dan mikobakteria.
Lebih bertoleransi daripada ofloxacin
MoxifloxacinTab. 0.4 g9012Dalam
Dewasa: 0.4 g sekali
Sehari
Melepasi fluoroquinolones lain dalam aktiviti melawan pneumokokus, termasuk tahan banyak; klamidia, mikoplasma, anaerob.
Tidak berinteraksi dengan methylxanthines

* Dengan fungsi buah pinggang yang normal

Sumber: Panduan Praktikal Kemoterapi Anti-Berjangkit - L. Strachunsky et al., Smolensk, 2007

Penerbitan Mengenai Asma