Penggunaan aminoglikosida terutamanya aditif atau sinergis dengan β-laktam atau fluoroquinolones. Terapi kombinasi awal, termasuk aminoglikosida, menunjukkan kadar kelangsungan hidup yang lebih tinggi pada pesakit dengan kejutan septik. Aminoglikosida harus diresepkan sekali sehari dalam jangka pendek (5-7 hari) untuk meningkatkan keberkesanan dan mengurangkan nefrotoksisitas.

Persediaan Aminoglikosida

Persediaan aminoglikosida yang biasa digunakan adalah:

Mekanisme tindakan

Aminoglikosida adalah kation yang secara pasif mengikat bahagian membran luar yang bertumpu negatif dari basil gram-negatif dan secara kompetitif menggantikan dinding sel Mg 2+ dan Ca 2+ yang terlibat dalam pengikatan lipopolysaccharides. Di dalam sel, aminoglikosida mengikat 16S rRNA subunit ribosom 30S, menyebabkan kesalahan dan penghentian sintesis protein. Pada bakteria gram positif, pengambilan aminoglikosida kurang disebabkan oleh membran dinding sel luar yang lebih tebal; dengan sewajarnya, MIC meningkat.

Spektrum tindakan

Aminoglikosida aktif terutamanya terhadap bakteria gram negatif dan staphylococci. Gentamicin adalah agen kuat untuk melawan bakteria keluarga Enterobacteriaceae. Tobramycin mempunyai aktiviti yang sedikit lebih tinggi daripada gentamicin terhadap P. aeruginosa dan Acinetobacter spp. Amikacin biasanya bertujuan untuk patogen gram negatif yang tahan terhadap gentamicin dan tobramycin. Aminoglikosida aktif melawan MSSA. Untuk rawatan jangkitan MRSA, Streptococcus spp. dan Enterococcus spp., aminoglikosida digunakan untuk memberikan aktiviti sinergis dengan antibiotik β-laktam. Rintangan bakteria terhadap aminoglikosida disebabkan oleh pengubahsuaian titik pengikat, penurunan penyerapan antibiotik dan pengaruhnya.

Farmakokinetik dan farmakodinamik

Semua aminoglikosida mempunyai sifat farmakokinetik yang serupa. Pengedaran ubat dari vaskular ke ruang ekstravaskular berlaku dengan cepat, dalam masa 15-30 minit selepas infus. Aminoglikosida terutamanya dirembeskan oleh penapisan glomerular dan memerlukan penyesuaian dos pada kegagalan buah pinggang. Pada pesakit dengan fungsi ginjal yang normal, jangka hayat semua aminoglikosida adalah dari 1.5 hingga 3.5 jam. Lebih daripada 90% dos parenteral dihilangkan dalam air kencing tidak berubah selama 24 jam pertama. Residu perlahan-lahan meresap ke dalam lumen tiub, di mana ia terkumpul, menyebabkan nefrotoksisitas. Kepekatan aminoglikosida dalam rahsia dan tisu yang dijangkiti biasanya rendah. Kaedah penyedutan digunakan untuk pneumonia yang berkaitan dengan ventilator yang disebabkan oleh organisma tahan..

Prinsip farmakodinamik yang berkaitan dengan aminoglikosida merangkumi aktiviti bakteria yang bergantung kepada kepekatan, kesan pasca-antibiotik (PAE) dan sinergi dengan antibiotik lain yang bertindak pada dinding sel. Pembunuhan Enterobacteriaceae dengan cepat berkorelasi terbaik dengan nisbah AUC / MIC 24 jam, sementara nisbah puncak / MIC lebih baik untuk P. aeruginosa. PAE boleh mencapai 10.2 untuk P. aeruginosa jam dan bahkan lebih lama untuk Enterobacteriaceae. Kesan sinergi lebih ketara apabila digabungkan dengan antibiotik yang bertindak pada dinding sel (mis. Β-laktam). Oleh itu, rejimen dos aminoglikosida sekali sehari dalam dos yang tinggi menyumbang kepada perkembangan kesan klinikal yang cepat dan penurunan kemungkinan kesan sampingan.

Kesan sampingan

Ketoksikan nephroto

Kesan aminoglikosida yang tidak diingini adalah nefrotoksisitas, ditentukan dalam 5-25% kes.

Faktor risiko untuk nefrotoksisiti:

 • usia tua,
 • kegagalan buah pinggang yang sedia ada,
 • diabetes,
 • penggunaan bersamaan vancomycin,
 • tempoh rawatan> 4 hari,
 • ketidakstabilan hemodinamik.

Ototoksisiti

Aminoglikosida mempunyai ototoksisiti - pendengaran (koklea) dan ketoksikan vestibular.

Faktor risiko ketoksikan termasuk:

 • umur pesakit,
 • tempoh terapi lebih dari 10 hari,
 • disfungsi buah pinggang,
 • kesan tambahan agen ototoksik lain (mis. diuretik gelung).

Sekatan neuromuskular

Reaksi buruk yang paling mengancam nyawa terhadap aminoglikosida, walaupun sangat jarang berlaku, adalah penyumbatan neuromuskular. Penyekat adalah hasil daripada menghalang pelepasan asetilkolin presinaptik dan menyekat reseptor asetilkolin postynaptik.

 • aminoglikosida yang diberikan secara intravena pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang,
 • pentadbiran bersamaan relaksan otot atau anestetik.

Rejimen dos

Aminoglikosida diberikan sekali atau beberapa kali sehari, bergantung pada fungsi ginjal pesakit. Dos sekali sehari menunjukkan keberkesanan klinikal terbaik dan kejadian nefrotoksisiti yang lebih rendah dengan rawatan yang singkat. Kepekatan serum aminoglikosida penting untuk keberkesanan dan ketoksikan. Untuk rejimen beberapa kali sehari, kepekatan puncak dan dataran tinggi harus diperiksa 1 jam setelah permulaan infus dan tepat sebelum dos berikutnya. Juga perlu untuk menentukan kepekatan keadaan stabil (selepas kira-kira dos ketiga). Kekerapan yang seterusnya ditentukan oleh keadaan fungsi buah pinggang. Untuk jangkitan saluran pernafasan bawah, kepekatan puncak sasaran antara 8 dan 12 mg / l untuk gentamicin dan tobramycin dan antara 25 dan 30 mg / l untuk amikacin. Kepekatan dataran tinggi mestilah kurang daripada 2 mg / L, walaupun kurang daripada 1 mg / L lebih disukai. Untuk satu dos, kepekatan puncak sasaran mestilah 20 mg / L atau Cmax / MIC 10, dan kepekatan dataran tinggi tidak dapat dikesan (Dihantar dalam antibiotik Tag farmakologi, farmakologi

Kesan toksik dari antibiotik aminoglikosida

Kelemahan utama antibiotik aminoglikosida adalah ketoksikan mereka yang agak tinggi. Neurotoksiknya, terutamanya ototoksik, kesannya sangat ketara, ditunjukkan oleh perkembangan neuritis saraf pendengaran, serta ketidakseimbangan, yang biasanya kurang jelas.

Aminoglikosida antibiotik mana yang lebih toksik?

Menurut pemerhatian dalam literatur, antibiotik aminoglikosida yang lebih biasa dalam hal ini dapat disusun (bermula dari yang lebih toksik) dalam siri berikut:

Ubat baru juga dekat dengan gentamicin sulfate:

Neomycin sulfate 2-3 kali lebih toksik daripada kanamycin, 5 kali lebih banyak daripada dihydrostreptomycin, dan 20 kali lebih banyak daripada streptomycin.

Menurut beberapa pengarang, kanamisin adalah 4 kali kurang toksik daripada monomisin, dan 6 kali kurang daripada neomisin sulfat.

Data ini disokong sepenuhnya oleh pemerhatian klinikal..

Kesan sampingan antibiotik aminoglikosida

Kesan Ototoksik

Mekanisme tindakan pada organ vestibule-cochlear

Sifat kesan toksik aminoglikosida antibiotik individu berbeza-beza:

 • Streptomycin dan gentamicin sulfate mempunyai kesan yang lebih jelas pada organ vestibule-cochlear (ketidakseimbangan), yang dapat diperhatikan walaupun digunakan dalam dos terapi konvensional, tetapi untuk waktu yang lama atau dengan gangguan fungsi ginjal. Tetapi antibiotik ini boleh menyebabkan tuli lengkap. Oleh itu, penggunaan streptomisin jangka panjang adalah penyebab pekak dan kehilangan pendengaran lebih kerap daripada dengan pengenalan ubat ototoksik lain.
 • Aminoglikosida yang tersisa bertindak lebih jelas pada alat analisa vestibule-cochlear, menyebabkan pemusnahan sel rambut organ spiral dan keradangan saraf vestibulocochlear (tetapi mereka juga mempunyai kesan negatif pada organ keseimbangan). Walaupun begitu, praktikalnya tidak ada perbezaan yang tajam antara ototoksisitas dan vestibulotoxicity dari aminoglikosida individu, dan mana-mana daripadanya boleh menyebabkan komplikasi kedua-dua jenis.

Ototoksisitas aminoglikosida dijelaskan oleh kesan pada neuroepithelium, bahagian konduktor, dan sel-sel nukleus vestibulocommunoassay. Mereka menyebabkan perubahan degeneratif pada organ spiral, bahagian individu dari arka refleks pendengaran dan nukleus yang sesuai dari medulla oblongata, yang sering difasilitasi oleh peningkatan patensi mereka pada endo- dan perilymph melalui penghalang hematolabyrinth sebagai akibat proses keradangan tempatan, dengan perkumuhan yang jauh lebih lambat dari kawasan ini daripada darah.

Kekerapan, keterukan dan kadar perkembangan fenomena ototoksik dikaitkan dengan beberapa faktor:

 • dos ubat (setiap hari dan setiap rawatan);
 • fungsi perkumuhan buah pinggang;
 • peningkatan kepekaan individu terhadap aminoglikosida;
 • titik predisposisi lain.

Dosis tinggi atau rawatan jangka panjang dengan aminoglikosida adalah penyebab biasa perkembangan komplikasi ototoksik. Dan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang, mereka boleh berlaku dengan pengenalan dos yang agak kecil, terutamanya secara parenteral. Kesan ototoksik ditingkatkan dengan pramatang anak, jangkitan sebelumnya, penyakit telinga dalam dan tengah, dll..

Streptomisin, misalnya, pada kanak-kanak kecil cenderung menyebabkan pekak sepenuhnya, pada usia yang lebih tua lebih kerap menyebabkan hanya pendengaran separa. Penyakit organ vestibule-cochlear juga meningkatkan kepekaan terhadap kesan ototoksik antibiotik aminoglikosida.

Walau bagaimanapun, terdapat kes pekak setelah rawatan pendek dengan dos sederhana, tetapi biasanya dengan kegagalan buah pinggang. Amat berbahaya adalah penggunaan gabungan dua ubat ototoksik, yang dapat meningkatkan kesan toksik, serta gabungan aminoglikosida dengan ubat-ubatan lain yang mempengaruhi pendengaran (misalnya salisilat, kina, sebatian arsenik) atau penggunaan aminoglikosida secara tempatan di saluran pendengaran luaran. Penggunaan serentak agen diuretik yang kuat (furosemide, asid etakrilik, dll.) Meningkatkan ketoksikan antibiotik aminoglikosida.

Gejala penampilan pekak dari antibiotik aminoglikosida

Gejala pertama dari komplikasi ini adalah munculnya bunyi bising atau berdering di telinga (selalunya 1-1,5 bulan sebelum bermulanya gangguan pendengaran), serta perasaan sesak di telinga. Kemudian kehilangan pendengaran berlaku lebih kurang. Selalunya proses ini berkembang dengan perlahan, biasanya setelah 3-4 bulan penggunaan antibiotik, tetapi kadang-kadang cepat dan tiba-tiba. Sudah pada masa awal proses, pening dan sakit kepala yang semakin meningkat dapat diperhatikan..

Selepas menggunakan streptomycin atau gentamicin sulfate, gejala kerosakan pada organ vestibule-cochlear, terutamanya gangguan keseimbangan, mungkin berlaku pada awal awal:

 • pesakit, misalnya, tidak boleh berjalan dalam garis lurus di lantai;
 • pening muncul ketika memusingkan kepala, kadang-kadang dengan mual atau muntah;
 • dan kemudian kegembiraan lengkap labirin dengan gaya berjalan yang lemah dan koordinasi pergerakan dapat berkembang dengan cepat.

Selepas pemberhentian ubat, fenomena ini sering berhenti. Kecacatan pendengaran biasanya berkembang kemudian dan lebih jarang daripada gangguan statokinetik.

Lesi biasanya mempunyai watak dua hala yang seragam. Selepas penggunaan neomycin sulfate atau monomycin yang lebih toksik, ia berlaku lebih cepat daripada streptomycin atau gentamicin sulfate. Kadang-kadang komplikasi ini berlaku walaupun beberapa bulan setelah ubat ototoksik dihentikan.

Bentuk awal komplikasi ototoksik biasanya boleh dibalikkan. Pada beberapa pesakit, mereka secara beransur-ansur berakhir dengan peningkatan spontan (6-12 bulan setelah penarikan antibiotik). Tetapi pekak lengkap selalunya tidak dapat dipulihkan, dan rawatan biasanya tidak berkesan. Setelah mematikan fungsi labirin, pampasan tidak berlaku.

Gangguan pendengaran dan keseimbangan yang teruk sering menyebabkan hilang upaya sepenuhnya, dan anak-anak, yang kehilangan pendengaran, sering lupa pertuturan dan menjadi pekak. Dalam kes yang lebih ringan, hilangnya gejala secara beransur-ansur dapat diperhatikan, terutama setelah pemberhentian antibiotik yang cepat. Tetapi kadang-kadang walaupun selepas penghentian aminoglikosida, kemerosotan secara beransur-ansur berterusan.

Benar, kes ensefalitis toksik yang jarang berlaku yang disebabkan oleh antibiotik ini, parestesi pada bahagian atas kaki dan lidah, keradangan saraf kranial (visual, penciuman, dll.) Dan fenomena neurotoksik lain diketahui..

Rawatan akibat pada organ vestibulo-koklea

Sekiranya berlaku neurotoksik, terutamanya komplikasi ototoksik, aktiviti disyorkan untuk gangguan yang serupa dengan etiologi lain - terutamanya gejala.

Rawatan bermula dengan penghapusan segera ubat ototoksik, walaupun dengan gangguan pendengaran atau keseimbangan yang paling kecil (mis. Tinitus).

Sebelum menggunakan antibiotik aminoglikosida, terutama dalam kes rawatan jangka panjang untuk tuberkulosis, perlu memeriksa fungsi pendengaran dan ginjal pesakit.

Untuk mengenal pasti gejala awal semasa rawatan, kajian audiometrik kedua adalah wajib, terutama ketika menetapkan ubat yang lebih toksik (mis., Monomisin, dll.), Serta pemantauan berterusan fungsi ginjal. Pesakit perlu memeriksa setiap hari jika terdapat kebisingan atau kekenyangan di telinga, jika kecacatan pendengaran atau pertuturan bertambah buruk, jika terdapat pening atau gangguan berjalan.

Dengan semua fenomena ini:

 • disuntikkan secara subkutan larutan proserin (1: 3000, 0.5-1.5 ml setiap hari, 8-10 kali),
 • melantik:
  • asid glutamik;
  • larutan glukosa secara intravena;
  • 0.1% larutan strychnine nitrat di kawasan proses mastoid (1-2 kali seminggu selama 2 minggu);
  • asid adenosin trifosfat (ATP) atau asid adenylic (PET).

Rawatan harus lama dan dijalankan dalam beberapa kitaran 1-2 bulan.

Adalah perlu untuk menetapkan vitamin bersama dengan glukosa intravena (10-12 kali) dan perangsang biologi (metilurasil, ekstrak aloe, dll.).

Ketoksikan aminoglikosida agak lemah dengan penggunaan retinol, asid askorbik, dan terutamanya vitamin B serentak.

Penggunaan antibiotik aminoglikosida harus dibatasi apabila mungkin. Mereka tidak boleh diresepkan untuk tujuan pencegahan, tetapi diresepkan secara eksklusif di hospital, dengan pemantauan berterusan terhadap pesakit. Terutama, penggunaan monomisin dan neomisin sulfat, serta sediaan streptomisin, yang jarang bertindak terhadap bakteria patogen dan mempunyai anafilaktogenik tinggi, harus dibatasi. Antibiotik ini diberikan hanya dalam dos minimum, dalam jangka masa pendek (tidak lebih dari 5-7 hari). Dalam kebanyakan kes, mereka mesti diganti dengan agen kemoterapi lain..

Menyekat kesan pada ujung neuromuskular

Pengenalan aminoglikosida ke rongga dada atau rongga peritoneal semasa pembedahan mungkin mempunyai kesan penyekat pada ujung neuromuskular.

Sindrom myasthenic yang muncul dalam kes ini dikurangkan menjadi pelanggaran koordinasi neuromuskular, kemurungan dan bahkan penangkapan pernafasan, kelumpuhan otot-otot pernafasan, terutama dengan anestesia eter. Nada otot anggota badan dan otot menyempit dan mengembang murid menurun.

Kesan penyekat ini amat ketara pada neomycin sulfate..

Ketoksikan nephroto

Antibiotik Aminoglikosida boleh mempunyai kesan nefrotoksik, namun kurang jelas daripada ototoksik. Dalam kes ini, nekrosis epitel tubulus ginjal berkembang, kadang-kadang diucapkan, yang berakhir dengan kematian pesakit akibat perkembangan nefritis interstisial.

Komplikasi ini dicirikan oleh penampilan dalam air kencing:

 • tupai;
 • silinder hyaline;
 • sel darah putih;
 • sel darah merah;
 • kadang-kadang perkembangan oliguria.

Menurut kesan nefrotoksik, aminoglikosida boleh diedarkan mengikut urutan berikut:

 • neomisin sulfat;
 • sizomisin;
 • kanamycin;
 • tobramycin;
 • gentamicin sulfat;
 • persediaan streptomisin.

Nefrotoksisitas juga dikaitkan dengan dos dan tahap ketoksikan antibiotik yang digunakan. Perubahan yang diamati mungkin bersifat sementara dan hilang setelah pemberhentian antibiotik.

Gejala nefrotoksik sangat ketara apabila menggabungkan dua aminoglikosida antara satu sama lain atau dengan ubat nefrotoksik lain, serta dengan agen diuretik yang kuat (furosemida, asid etakrilik, dll.).

Rawatan untuk komplikasi nefrotoksik bermula dengan penghapusan ubat-ubatan yang menyebabkannya. Rawatan jangka panjang dengan hormon anabolik, vitamin, dan agen simptomatik lain sering diperlukan..

Komplikasi alahan

Semasa menetapkan antibiotik ini di dalam, gejala dyspeptik tidak biasa. Komplikasi alergi mungkin berlaku, walaupun lebih jarang dibandingkan dengan penisilin.

Kejutan anaphylactic menyebabkan terutamanya streptomycin sulfate, yang dalam hal ini berada di tempat kedua setelah persiapan penisilin. Eosinofilia dan fenomena alahan lain mungkin berlaku. Alergi terhadap aminoglikosida selalunya rentas..

Mekanisme tindakan Aminoglikosida

Aminoglikosida adalah antibiotik spektrum luas. Bertindak pada gram negatif dan beberapa bakteria gram positif. Jangan bertindak pada staphylococci yang tahan methicillin.

Aminoglikosida kurang menembusi porin dinding sel bakteria. Antibiotik (khususnya, penisilin) ​​yang melanggar keutuhan dinding sel, memudahkan penembusan aminoglikosida ke dalam sel bakteria.

Aminoglikosida menembusi membran sitoplasma bakteria dengan pengangkutan aktif yang bergantung kepada oksigen (oleh itu, ia tidak berkesan terhadap bakteria anaerob).

Menembusi ke sitoplasma sel bakteria, aminoglikosida bertindak pada subunit ribosom ke-30. Melanggar tahap awal sintesis protein pada ribosom bakteria. Aminoglikosida mengganggu pembacaan mRNA yang betul. Akibatnya, asid amino lain bergabung di tempat A (Gamb. 83) dan protein "tidak teratur" (tidak berfungsi) terbentuk, yang mempunyai kesan merosakkan pada membran sitoplasma.

Pada dos yang lebih tinggi, aminoglikosida mengganggu pembentukan polisom. Di bawah pengaruh aminoglikosida, polisom dibahagikan kepada ribosom terpisah (monosom) yang tidak dapat bergerak di sepanjang mRNA.

Oleh itu, tindakan aminoglikosida melanggar:

1) kebolehtelapan membran sitoplasma;

2) sintesis protein bakteria.

Tindakan aminoglikosida adalah bakteria.

Aminoglikosida adalah sebatian yang sangat polar (polycations). Mereka praktikal tidak diserap dalam saluran gastrointestinal, oleh itu mereka diberikan secara intramuskular atau intravena. Jangan melintasi penghalang darah-otak. Menembusi ke dalam badan vitreous mata. Menembusi melalui plasenta. Dalam kepekatan tinggi ditentukan dalam rahsia kelenjar, cecair pleura, pada sendi.

Aminoglikosida sedikit dimetabolisme di dalam badan; 50-60% dikeluarkan oleh buah pinggang tidak berubah. Ini menyumbang kepada keberkesanan aminoglikosida dalam penyakit berjangkit buah pinggang dan saluran kencing. Pada masa yang sama, dengan kegagalan buah pinggang, kesan toksik aminoglikosida (ototoksisitas, nefrotoksisitas) ditingkatkan.

Aminoglikosida digunakan terutamanya untuk jangkitan teruk yang disebabkan oleh mikroorganisma yang sensitif terhadap aminoglikosida (sepsis, peritonitis, jangkitan saluran kencing, radang paru-paru, luka dan luka bakar).

Generasi aminoglikosida berikut dibezakan:

Generasi I - streptomisin, kanamisin, neomisin;

Generasi II - gentamicin, tobramycin;

Generasi III - amikacin, netilmicin.

Streptomycin (Streptomycin) adalah antibiotik terbuka pertama yang berkesan terhadap mycobacterium tuberculosis. Untuk penemuan streptomisin S. A. Waksman (Amerika Syarikat) pada tahun 1952 menerima Hadiah Nobel. Dia mencipta istilah "antibiotik".

Streptomisin juga merupakan ubat yang sangat berkesan untuk wabak, tularemia, dan brucellosis. Berkesan terhadap cocci (pneumococci relatif stabil), bacillus hemofilik, Klebsiella, Shigella, Salmonella. Tahan terhadap streptomisin anaerob, spirochetes, rickettsia, Pseudomonas aeruginosa. Streptomycin digunakan untuk tuberkulosis, tularemia, wabak (bersama dengan doxycycline), brucellosis, serta pneumonia, jangkitan saluran kencing yang rumit kronik. Pentadbiran secara intramuskular atau intravena.

Kanamycin (Kanamycin) digunakan untuk ketahanan mycobacterium tuberculosis terhadap streptomisin.

Neomycin (Neomycin) kerana ketoksikannya yang lebih tinggi hanya digunakan secara tempatan. Ubat ini tidak diserap semasa pentadbiran enteral dan boleh diresepkan secara oral untuk enteritis, serta menekan flora mikroba usus sebelum pembedahan.

Dari aminoglikosida generasi kedua, gentamicin paling kerap digunakan..

Gentamicin (Gentamicin) berkesan terhadap staphylococci, enterococci, Escherichia coli, Shigella, Salmonella, Klebsiella, Proteus, Tularemia bacillus, Brucella. Tidak seperti ubat generasi pertama, gentamicin dan ubat generasi kedua lain bertindak pada Pseudomonas aeruginosa. Bakteria anaerobik, meningokokus, treponema pucat, mikoplasma, klamidia, legionella tahan terhadap gentamicin. Gentamicin tidak berkesan dalam batuk kering. Gentamicin diberikan secara intramuskular atau intravena (perlahan atau menetes; t1/2 gentamicin - 2-3 jam); 50-60% gentamicin tidak berubah dikeluarkan oleh buah pinggang.

Gentamicin digunakan untuk radang paru-paru, abses paru-paru, sepsis, peritonitis, endokarditis yang disebabkan oleh enterokocci (bersama-sama dengan benzylpenicillin), kolesistitis akut dan kolangitis, pielonefritis akut dan kronik, sistitis, prostatitis, jangkitan purulen pada kulit, tisu lembut, tulang (osteoma) dengan jangkitan luka dan luka bakar yang disebabkan oleh mikroorganisma yang sensitif terhadap gentamicin.

Gentamicin digunakan secara luaran untuk pyoderma, luka yang dijangkiti, serta latihan mata untuk blepharitis, konjungtivitis dalam bentuk titisan mata (1 tetes 4-6 kali sehari).

Kesan sampingan gentamicin:

- gangguan fungsi hati;

- proteinuria, kelemahan otot;

Gentamicin dikontraindikasikan pada myasthenia gravis..

Tobramycin (Tobramycin) serupa dengan sifat dan penggunaannya dengan gentamicin. Lebih berkesan terhadap Pseudomonas aeruginosa. Dalam bentuk ubat, Tobrex digunakan sebagai titisan mata untuk blepharitis, konjungtivitis, keratoconjunctivitis, iridocyclitis.

Aminoglikosida generasi ketiga - amikacin, netilmicin - serupa dalam spektrum tindakan dengan gentamicin dan tobramycin. Berkesan terhadap bakteria yang tahan terhadap aminoglikosida generasi I dan II.

Amikacin (Amikacin) - aminoglikosida spektrum tindakan terluas; Ia digunakan untuk keberkesanan gentamicin. Berkesan terhadap Mycobacterium tuberculosis.

Ia terkumpul di dalam cairan antar sel, dikeluarkan oleh buah pinggang dengan kepekatan tinggi dalam air kencing. Amikacin digunakan untuk radang paru-paru, abses paru-paru, endokarditis, jangkitan buah pinggang dan saluran kencing, osteomielitis, jangkitan luka bakar, dan rawatan batuk kering yang kompleks. Pentadbiran secara intramuskular atau intravena.

Netilmycin (Netilmycin) serupa dengan sifat amikacin.

Dari aminoglikosida yang lain, sysomycin, paromomycin, framycetin digunakan dalam amalan perubatan.

Sisomycin (Sisomycin) diberikan secara intramuskular atau intravena untuk jangkitan saluran empedu dan saluran kencing, radang paru-paru, meningitis, peritonitis, sepsis, artritis berjangkit, osteomielitis.

Paromomycin (Paromomycin) kurang diserap dalam saluran gastrousus. Tetapkan di dalam dengan gastroenteritis, enterocolitis, salmonellosis, shigellosis, amoebiasis, giardiasis, dan juga sebagai persediaan untuk pembedahan usus.

Framycetin (Framycetin) adalah penyediaan topikal. Dalam bentuk semburan hidung yang digunakan untuk rhinitis, rhinopharyngitis, sinusitis.

Kesan sampingan aminoglikosida:

1) kesan nefrotoksik (kerosakan pada tubulus ginjal) dengan penggunaan yang berpanjangan (gentamicin> tobramycin> amikacin = streptomycin, netilmicin);

2) kesan ototoksik (gangguan yang tidak dapat dipulihkan dari sel sensitif alat koklea dan vestibular):

- gangguan pendengaran sering disebabkan oleh amikacin, netilmicin, tobramycin;

- gangguan vestibular (pening, ataxia, ketidakseimbangan) sering menyebabkan amikasin, streptomisin, gentamicin; kesan ototoksik aminoglikosida meningkat dengan ketara apabila digabungkan dengan diuretik gelung (furosemide, dll.), yang juga mempunyai sifat ototoksik;

- gangguan penularan neuromuskular (mereka menghalang kemasukan ion Ca 2+ ke hujung serat saraf motor semasa depolarisasi membran presinaptik); dapat meningkatkan kesan agen curariform;

Aminoglikosida dikontraindikasikan pada myasthenia gravis.

Maklumat-Farm.RU

Farmaseutikal, perubatan, biologi

Aminoglikosida

Diterbitkan pada 15 Februari 2016

Aminoglikosida adalah sekumpulan antibiotik semula jadi dan separa sintetik, molekulnya termasuk aminosakarida, dihubungkan oleh ikatan glikosidik dengan serpihan aglycon - heksosa. Heksosa dalam molekul streptomisin diwakili oleh streptidine, dalam aminoglikosida lain - 2-deoxy-D-streptamine. Aminoglikosida juga berbeza dalam jumlah radikal aminoglikosida - tiga terdapat pada neomycin, dan dua radikal seperti itu pada kanamycin dan gentamicin.

Kisah penemuan

Aminoglikosida pertama, streptomisin, diasingkan oleh sekumpulan penyelidik yang diketuai oleh S. A. Waxman pada tahun 1943 untuk budaya kulat Streptomyces griseus. Kemudian, pada tahun 1949, Waxman dan Leshevalle mengasingkan satu lagi aminoglikosida, neomycin, dari budaya Streptomyces fradiae. Pada tahun 1957, di Jepun, kanamycin diperoleh dari kultur Streptomyces kanamyceticus. Pada tahun 1963, gentamicin pertama kali diperoleh dari budaya kulat Micromonospora. Pada tahun 70-an abad XX, tobramycin dan amikacin diperkenalkan ke dalam amalan klinikal.

Mekanisme tindakan

Aminoglikosida bertindak bakteria, mengganggu sintesis protein dalam sel bakteria. Menembusi ke dalam sel mikroorganisma, aminoglikosida mengganggu sintesis protein dengan dua cara - mengganggu permulaan sintesis dengan mengikat subunit 30S ribosom dan mengganggu pembacaan maklumat dari RNA, yang menyebabkan penghentian terjemahan pramatang dan penutupan prematur kompleks ribosom dari protein yang belum disintesis sepenuhnya. Sebagai tambahan, aminoglikosida boleh menyebabkan penggantian dalam urutan asid amino, yang membawa kepada sintesis protein yang rosak. Tidak seperti kumpulan antibiotik lain yang mengganggu sintesis protein, aminoglikosida bertindak bakteria. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa akibat pelanggaran sintesis protein dan pembentukan polipeptida yang cacat, membran sitoplasma hancur dan fungsi penting sel yang lain terganggu, yang mengakibatkan kematiannya. Tahap aktiviti aminoglikosida bergantung kepada kepekatannya dalam darah (kesan bergantung kepada dos).

Pengelasan

Aminoglikosida dibahagikan mengikut generasi mengikut masa pengenalan ke dalam amalan klinikal, dan juga dengan asal-usul antibiotik dari kultur mikroorganisma. Generasi aminoglikosida dibahagikan kepada empat generasi: Generasi I - streptomycin, neomycin, kanamycin, monomycin.

Generasi ke-2 - gentamicin.

Generasi III - Tobramycin, sisomycin, Amikacin, Netilmicin.

Generasi IV - Isepamycin.

Secara asalnya, aminoglikosida boleh dibahagikan kepada dua kumpulan. Derivatif Streptomyces merangkumi streptomycin, neomycin, framycetin, Paromomycin, ribostamycin, kanamycin, amikacin, arbacacin, becanamycin, dibecacin, tobramycin, spectinomycin, B. hygromycin, dan gentamicin, nizomycin, sizomycin, sizomycin, sizycycin.

Farmakokinetik

Sebilangan besar aminoglikosida kurang diserap di saluran gastrointestinal, oleh itu, digunakan secara parenteral atau topikal. Neomycin boleh digunakan secara lisan untuk dekontaminasi usus sebelum pembedahan dan Paromomycin sebagai ubat antiprotozoal. Dengan pentadbiran parenteral, bioavailabiliti antibiotik mencapai 100%. Kepekatan maksimum dalam darah dicapai setelah 15 minit. dengan pentadbiran intravena dan selepas 30 minit - Dengan pengenalan. Aminoglikosida menghasilkan kepekatan tinggi dalam cairan ekstraselular, serum darah, cecair ascitic, abses eksudat, cairan perikardial dan pleura, cecair sinovial, sistem limfatik, cecair peritoneal, ginjal, hati, paru-paru. Kepekatan ubat yang rendah dibuat dalam sputum, rembesan bronkus, dan hempedu. Aminoglikosida melewati penghalang darah-otak dengan buruk, tetapi dengan keradangan meninges, kepekatan antibiotik dalam cecair serebrospinal dapat meningkat. Aminoglikosida melintasi penghalang plasenta dan diekskresikan dalam susu ibu. Aminoglikosida TIDAK dimetabolisme di dalam badan, dikeluarkan dalam air kencing tidak berubah. Separuh hayat ubat adalah 2-4 jam, dengan kegagalan buah pinggang, masa ini boleh tumbuh hingga 70 jam.

Petunjuk untuk digunakan

Aminoglikosida digunakan terutamanya untuk jangkitan sistemik yang teruk yang disebabkan oleh bakteria gram-negatif aerobik dan staphylococci: sepsis, endokarditis septik, osteomielitis, peritonitis, jangkitan pelvis, arthritis septik, radang paru-paru hospital, demam pada pesakit dengan neutropenia, dan kaki diabetes. Streptomisin diciptakan sebagai antibiotik pertama untuk mengubati tuberkulosis dan tetap menjadi ubat lini pertama untuk merawat tuberkulosis. Sebagai ubat cadangan untuk rawatan tuberkulosis, kanamisin dan amikasin digunakan dengan keberkesanan ubat anti-TB utama. Streptomycin digunakan dalam rawatan tularemia, wabak, brucellosis. Aminoglikosida tidak berkesan dalam jangkitan yang disebabkan oleh bakteria streptokokus dan anaerob, serta jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang dilokalisasikan secara intraselular.

Kesan sampingan

Semasa menggunakan aminoglikosida, kesan sampingan yang kerap adalah kesan pada sistem saraf pusat dan organ deria - kehilangan pendengaran, neuritis saraf pendengaran dengan kemungkinan pekak, gangguan vestibular, gangguan penularan neuromuskular, paresthesia. Ototoksisiti lebih kerap diperhatikan pada pesakit dari kumpulan risiko - fungsi ginjal terjejas, pesakit tua atau kanak-kanak di bawah 3 tahun, hamil, dengan penggunaan (lebih dari 2-3 minggu) yang berpanjangan dan penggunaan aminoglikosida lain sebelumnya, pentadbiran diuretik yang kuat sebelumnya, dengan ototoksik lain atau ubat nefrotoksik, dehidrasi, sekiranya terdapat kerosakan pada telinga dalam. Ubat yang paling ototoksik adalah neomycin dan kanamycin, jadi penggunaannya terhad. Menurut data penyelidikan, streptomisin, gentamisin dan sisomisin lebih bersifat vestibulotoxic; dan amikacin, kanamycin, neomycin dan netilmicin lebih bersifat kokleotoksik. Menurut kajian, kekerapan kesan ototoksik dengan penggunaan gentamicin, tobramycin dan amikacin adalah 6-13%; dan Netromycin, yang mempunyai ketoksikan paling rendah, adalah 2.6%. Gangguan penularan neuromuskular paling sering diperhatikan dengan pemberian aminoglikosida secara intravena atau intrakavitasi, dan paling sering diperhatikan dengan penggunaan neomycin. Kesan sampingan aminoglikosida yang kerap adalah nefrotoksisitas - nefritis interstisial, nekrosis tubular ginjal, kegagalan buah pinggang, oliguria, peningkatan kadar kreatinin dan urea dalam darah. Kesan sampingan ini lebih kerap diperhatikan setelah beberapa hari menggunakan aminoglikosida atau dengan penggunaan yang berpanjangan. Menurut pemerhatian klinikal, paling kerap kesan nefrotoksik diperhatikan dengan penggunaan sisomycin; tetapi ketika menganalisis perkumuhan alanine aminopeptidase, yang merupakan penanda kerosakan ginjal, nefrotoksisitas tertinggi diperhatikan dengan amikacin. Reaksi alergi - ruam pada kulit, urtikaria, edema Quincke, kejutan anaphylactic - dengan penggunaan aminoglikosida jarang berlaku. Reaksi tempatan yang jarang dilihat dengan pentadbiran parenteral - phlebitis dengan pentadbiran intravena; sakit dan nekrosis tisu subkutan dengan pengenalan.

Kontraindikasi

Aminoglikosida dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti terhadap ubat-ubatan kumpulan aminoglikosida, botulisme, myasthenia gravis, kehamilan dan penyusuan, neuritis saraf pendengaran.

Antibiotik kumpulan aminoglikosida dan tetrasiklin. Spektrum dan mekanisme tindakan antimikroba. Ciri perbandingan ubat dari pelbagai generasi. Aplikasi. Kesan sampingan.

Aminoglikosida adalah salah satu kelas antibiotik awal. Aminoglikosida pertama, streptomisin, diperoleh pada tahun 1944. Kepentingan klinikal utama aminoglikosida adalah aktiviti mereka terhadap bakteria gram-negatif..

Mekanisme tindakan

Aminoglikosida mempunyai kesan bakteria, yang dikaitkan dengan pelanggaran sintesis protein oleh ribosom. Tahap aktiviti antibakteria aminoglikosida bergantung pada kepekatan maksimum (puncak) mereka dalam serum darah.

Spektrum aktiviti

Gram (+) cocci:staphylococci, termasuk PRSA dan beberapa MRSA (aminoglikosida generasi II-III); streptococci dan enterococci agak sensitif terhadap streptomycin dan gentamicin.
Gram (-) cocci:gonococci, meningococci - agak sensitif.
Tongkat Gram (-):E. coli, protea (aminoglikosida generasi I-III), Klebsiella, enterobacteria, serrations (aminoglycosides generasi II-III); P.aeruginosa (generasi aminoglikosida II-III).
Mycobacteria:M. tuberculosis (streptomisin, kanamisin dan amikasin).
Anaerob stabil.

Ciri perbandingan ubat dari pelbagai generasi:

· Jangkitan Aplikasi dari pelbagai penyetempatan yang disebabkan oleh bakteria gram negatif dari keluarga Enterobacteriaceae (Escherichia coli, Klebsiella, enterobacteria, dll.) Dan bakteria bukan fermentasi (acinetobacteria, S. maltophilia, dll.) - aminoglikosida generasi II-III.

Jangkitan pseudomonas - generasi aminoglikosida II-III.

Jangkitan enterokokus - gentamicin atau streptomisin wajib digabungkan dengan penisilin atau ampisilin.

· Tuberkulosis - streptomisin, kanamisin, amikasin - selalu digabungkan dengan ubat-ubatan anti-TB lain.

Jangkitan zoonotik: wabak, brucellosis (streptomisin); tularemia (streptomisin, gentamicin).

Tetrasiklin

Tetrasiklin adalah antibiotik spektrum luas. Mengganggu sintesis protein pada ribosom bakteria. Bertindak pada subunit ribosom 30S; mengganggu pemanjangan - lampiran di lokasi A pengangkutan RNA (tRNA) dengan asid amino yang lain. Tindakan tetrasiklin adalah bakteriostatik. Tetrasiklin menembusi dengan baik ke dalam sel dan bertindak pada mikroorganisma intraselular - klamidia, legionella, mikoplasma, rickettsia.

Mekanisme tindakan]

Tindakan antibakteria tetrasiklin berdasarkan penekanan sintesis protein.
Tetrasiklin adalah penghambat spesifik pengikatan aminoacyl-tRNA yang dipromosikan EF-Tu dan bukan enzim ke tapak A ribosom 70S bakteria. Tetrasiklin juga menghalang pengikatan bergantung kepada kodon aminoacyl-tRNA ke subunit 30S yang terasing dari ribosom bakteria. Oleh itu, tapak pengikatan tetrasiklin khusus ke ribosom dijumpai pada subunit 30S ribosom, walaupun pada kepekatan yang lebih tinggi mereka juga dapat mengikat subunit 50S, mendedahkan kesan sampingan. Menariknya, apabila kompleks tera Aa-tRNA • EF-Tu • GTP berinteraksi dengan ribosom 70S dengan adanya antibiotik tetrasiklin, GTP dihidrolisiskan dan EF-G • PDB dilepaskan, tetapi aminoasil-tRNA tidak tetap terikat. Nampaknya, antibiotik, yang terikat di suatu tempat di kawasan laman web pengikat tRNA di subunit 30S ribosom, melemahkan pertalian laman web untuk tRNA, menyebabkan pengekalannya yang lemah setelah meninggalkan EF-Tu. Walaupun tetrasiklin tidak bertindak pada sel eukariotik kerana ketelapan membrannya terhadap antibiotik, dalam sistem bebas sel eukariotik mereka juga berubah menjadi perencat kuat, menghalang pengikatan aminoacyl-tRNAs ke 80S ribosom.

Spektrum tindakan.

Tetrasiklin adalah antibiotik spektrum luas. Sangat aktif in vitro terhadap sebilangan besar bakteria gram-positif dan gram-negatif. Dalam kepekatan tinggi, mereka bertindak pada beberapa protozoa. Sedikit atau sama sekali tidak aktif terhadap acuan. Tidak aktif melawan bakteria tahan asid.

Kesan sampingan. Boleh menyebabkan reaksi alahan. Dalam kes ini, kulit terjejas, demam ringan mungkin berlaku, dan lain-lain. Reaksi alergi terhadap tetrasiklin lebih jarang diperhatikan daripada pada penisilin dan sefalosporin..

Daripada kesan sampingan yang tidak bersifat alergi, kesan merengsa (terutama dinyatakan dalam oxytetracycline) harus diperhatikan terlebih dahulu. Semasa mengambil ubat di dalamnya, ini adalah salah satu penyebab utama gejala dyspeptik (mual, muntah, cirit-birit), glossitis, stomatitis dan gangguan lain pada membran mukus saluran pencernaan. Kerana kesan merengsa, suntikan intramuskular menyakitkan, infus intravena boleh menyebabkan trombophlebitis

· Aplikasi. Tetrasiklin mempunyai spektrum tindakan yang luas. Mereka aktif melawan cocci gram-positif dan gram-negatif; agen penyebab disentri bacillary, demam kepialu; spirochetes patogen; agen penyebab jangkitan yang sangat berbahaya - wabak, tularemia, brucellosis, kolera; rickettsia; klamidia, beberapa protozoa (patogen disentri amuba). Tetrasiklin tidak bertindak pada Proteus, Pseudomonas aeruginosa, virus sebenar dan kulat patogen. Mengikut kesan pada mikroorganisma gram positif, mereka lebih rendah daripada penisilin..

· 103. Ciri farmakologi antibiotik kumpulan polimisin dan kloramfenikol (kloramfenikol). Spektrum dan mekanisme tindakan antimikroba. Petunjuk untuk digunakan. Kesan sampingan.

Polimiksin adalah salah satu kelas pertama ubat antibakteria semula jadi yang diperoleh pada awal 40-an. Mereka dicirikan oleh spektrum aktiviti yang sempit dan ketoksikan yang tinggi. Polymyxin B, yang ditujukan untuk pentadbiran parenteral, telah dipertimbangkan selama bertahun-tahun sebagai ubat cadangan yang digunakan dalam rawatan Pseudomonas aeruginosa. Polymyxin M digunakan secara lisan untuk jangkitan usus. Pada masa ini digunakan dengan cara yang terhad, lebih sering dalam bentuk bentuk dos "tempatan".

Mekanisme tindakan

Polimiksin mempunyai kesan bakteria, yang dikaitkan dengan pelanggaran integriti membran sitoplasma sel mikroba.
Spektrum aktiviti

Polimiksin aktif melawan bakteria gram-negatif, seperti E. coli, salmonella, shigella, Klebsiella, enterobacteria, Pseudomonas aeruginosa. Fusobacteria dan bakteroid agak sensitif (kecuali B.fragilis).

Proteus, serration, cocci gram-negatif dan flora positif positif secara semula jadi..

Farmakokinetik

Polimiksin tidak diserap dalam saluran gastrousus, dan juga dengan penggunaan topikal. Walau bagaimanapun, dengan penggunaan yang berpanjangan dalam bentuk titisan telinga atau mata, penyerapan separa adalah mungkin. Dengan pentadbiran parenteral, polimiksin B tidak menghasilkan kepekatan tinggi dalam darah. Ia menembusi cecair hempedu, pleura dan sinovial, radang eksudat. Ia tidak melalui penghalang darah-otak, tetapi mampu menembus dalam jumlah kecil melalui plasenta dan ke dalam susu ibu. Ia tidak dimetabolisme, dikeluarkan oleh buah pinggang tidak berubah. Separuh hayat penghapusan adalah 3-4 jam, dengan kegagalan buah pinggang dapat meningkat hingga 2-3 hari. Polimyxin M apabila ditelan tidak diserap dan dikeluarkan sepenuhnya oleh saluran gastrousus.

Reaksi buruk

Ginjal: kesan nefrotoksik, yang pada awalnya dapat ditunjukkan dengan peningkatan kreatinin dan urea serum. Mungkin perkembangan nekrosis tubular akut dengan proteinuria dan hematuria yang teruk. Faktor risiko adalah patologi buah pinggang sebelumnya, pelantikan dos yang tinggi, penggunaan ubat nefrotoksik lain yang bersamaan. Pembersihan kreatinin harus dipantau setiap 3 hari, serta analisis klinikal urin secara berkala..

CNS: paresthesia, pening, kelemahan, polineuropati periferi, kesedaran terganggu, gangguan pendengaran, gangguan mental.

Kemungkinan penyumbatan neuromuskular dengan ancaman kelumpuhan otot pernafasan. Faktor risiko adalah kegagalan buah pinggang, myasthenia gravis, penggunaan relaksan otot dan anestetik secara serentak atau sebelumnya. Langkah-langkah bantuan: kalsium klorida iv, ubat antikolinesterase.

Reaksi hematologi: lebih kerap trombositopenia.

Gangguan metabolik: hipokalemia, hipokalsemia.

Reaksi tempatan: kesakitan dan kerosakan tisu dengan pemberian i / m, phlebitis dan trombophlebitis - dengan i / v.

Reaksi alergi (kerana pembebasan histamin dan serotonin): urtikaria, ruam, bronkospasme, hipotensi, keruntuhan.

Petunjuk
Polimiksin B

Jangkitan Pseudomonas dengan ketahanannya terhadap ureidopenicillins, cephalosporins, aminoglycosides, fluoroquinolones.

Jangkitan Gram-negatif yang teruk (kecuali jangkitan Protein) yang disebabkan oleh strain hospital yang tahan banyak.

Jangkitan mata bakteria (topikal).

Otitis externa tanpa kerosakan pada gendang telinga (secara tempatan).

Rawatan tempatan jangkitan Pseudomonas aeruginosa dengan luka, luka bakar yang dijangkiti.

Kontraindikasi

Kehamilan. Polymyxin B melewati plasenta dan mungkin mempunyai kesan toksik pada janin. Penggunaan harus dielakkan melainkan tidak ada alternatif yang lebih selamat. Dengan penggunaan titisan telinga atau mata yang berpanjangan, risiko ototoksisiti pada janin adalah mungkin.

Penyusuan. Data mengenai penembusan polimiksin B ke dalam susu ibu tidak tersedia. Ia harus digunakan dengan berhati-hati.

Pediatrik. Pada kanak-kanak, polimiksin B harus digunakan dengan berhati-hati, kerana ketoksikannya tinggi..

Geriatrik. Gunakan dengan berhati-hati memandangkan peningkatan risiko nefro- dan neurotoksisitas (terutamanya gangguan pendengaran). Kerana perubahan fungsi ginjal pada orang tua, mungkin untuk memperlambat perkumuhan polimisin B, yang mungkin memerlukan pembetulan rejimen dos.

Fungsi buah pinggang terjejas. Oleh kerana fakta bahawa polimiksin B diekskresikan oleh buah pinggang tidak berubah, dengan kegagalan buah pinggang, perlu menyesuaikan rejimen dos. Dengan penyakit ginjal awal, terdapat peningkatan risiko nefro- dan neurotoksisitas.

Kesan sampingan:

Ginjal: Kesan nefrotoksik dapat ditunjukkan dengan peningkatan dahaga, peningkatan atau penurunan jumlah air kencing yang signifikan, penurunan penyaringan glomerular, dan peningkatan kreatinin serum. Faktor risiko: gangguan fungsi ginjal awal, usia tua, dos yang tinggi, rawatan yang panjang, penggunaan serentak ubat nefrotoksik lain (amphotericin B, polymyxin B, vancomycin, diuretik loop, siklosporin). Langkah-langkah kawalan: ujian klinikal urin berulang, penentuan kreatinin serum dan pengiraan penapisan glomerular setiap 3 hari (jika penunjuk ini dikurangkan sebanyak 50%, aminoglikosida harus dibatalkan).

Ototoksisiti: kehilangan pendengaran, kebisingan, deringan atau perasaan "kekenyangan" di telinga. Faktor risiko: usia tua, gangguan pendengaran awal, dos yang besar, jangka panjang rawatan, penggunaan ubat ototoksik yang serentak. Langkah-langkah pencegahan: pemantauan fungsi pendengaran, termasuk audiometri.

Vestibulotoxicity: gangguan koordinasi pergerakan, pening. Faktor risiko: usia tua, gangguan vestibular awal, dos tinggi, rawatan panjang. Langkah pencegahan: memantau fungsi alat vestibular, termasuk menjalankan ujian khas.

Penyumbatan neuromuskular: kemurungan pernafasan hingga kelumpuhan lengkap otot pernafasan. Faktor risiko: penyakit neurologi awal (parkinsonisme, myasthenia gravis), penggunaan pelonggaran otot bersamaan, gangguan fungsi ginjal. Langkah-langkah bantuan: iv pemberian ubat kalsium klorida atau antikolinesterase.

Sistem saraf: sakit kepala, kelemahan umum, mengantuk, kekejangan otot, paresthesia, kekejangan; semasa menggunakan streptomisin, sensasi terbakar, mati rasa atau paresthesia pada rongga muka dan mulut mungkin berlaku.

Reaksi alergi (ruam, dll.) Jarang berlaku.

Reaksi tempatan (phlebitis dengan pemberian iv) jarang berlaku

Chloramphenicol adalah antibiotik spektrum luas yang sudah usang.

Digunakan untuk rawatan demam kepialu, disentri, pertusis, klamidia, meningitis, abses otak, radang paru-paru, sepsis, osteomielitis, penyakit kulit radang bernanah (bisul, karbuncles), luka bernanah, luka bakar yang dijangkiti, retakan puting pada ibu menyusui, penyakit berjangkit (konjungtivitis, keratitis, blepharitis, dan penyakit lain. Ia sangat aktif. Aktif terhadap banyak mikroba gram-positif dan gram-negatif, rickettsia, spirochetes, klamidia.

kesan farmakologi

Mekanisme tindakan antimikroba dikaitkan dengan pelanggaran sintesis protein mikroorganisma.T Aktif terhadap bakteria gram positif: Staphylococcus spp., Streptococcus spp.; bakteria gram-negatif: Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Salmonella spp., Shigella spp., Klebsiella spp., Serratia spp., Yersinia spp., Proteus spp., Rickettsia spp.; juga aktif melawan Spirochaetaceae, beberapa virus besar [3].

Chloramphenicol aktif terhadap strain yang tahan terhadap penisilin, streptomisin, sulfonamida. Rintangan mikroorganisma terhadap kloramfenikol berkembang agak perlahan.

Kesan sampingan: Mual, muntah, najis longgar, kerengsaan pada selaput lendir mulut, faring, leukopenia, trombositopenia, retikulositopenia, hipogemoglobinemia, agranulositosis, anemia aplastik, gangguan psikomotor, gangguan kesadaran, kelainan, kelainan, kelainan, kelainan, kelainan, kelainan, visual, kelainan, kelainan, kelainan, visual, kelainan, kelainan, visual, kelainan, kelainan, visual, kelainan, kelainan, visual penurunan ketajaman pendengaran dan penglihatan, dysbiosis, superinfeksi (candidomycosis, staphylococcosis, dll.), Keruntuhan kardiovaskular (pada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun), dermatitis, reaksi alergi (ruam kulit, urtikaria, angioedema).

104. Ejen antibakteria kumpulan sulfonamida, quinoxaline, nitrofuran. Pencirian spektrum dan mekanisme tindakan antibakteria. Permohonan. Kesan sampingan.

Sulfanilamides - antibiotik spektrum luas

Mekanisme tindakan

Sulfanilamides mempunyai kesan bakteriostatik kerana penghambatan enzim dihydrofolate synthase dan, sebagai akibatnya, penghambatan pengeluaran asid nukleik oleh sel bakteria.

Persediaan Sulfanilamide diserap dengan baik di saluran gastrointestinal dan mewujudkan kepekatan terapeutik di banyak tisu badan. Membentuk ikatan yang cukup kuat dengan protein plasma. Pada bayi baru lahir, sulfonamida dapat mengurangkan pembentukan bilirubin terkonjugasi, yang boleh menyebabkan keracunan bilirubin. Dimetabolisme di hati dan diekskresikan terutamanya melalui buah pinggang.

Petunjuk untuk digunakan

Sulfonamida bertindak sederhana dan panjang digunakan terutamanya untuk jangkitan pada saluran pernafasan atas (radang amandel), kulit (lokal dengan erysipelas), saluran gastrointestinal, toxoplasmosis, malaria, nokardiosis.

Persediaan kumpulan sulfanilamide bukan tanpa nombor kesan sampingan. Gangguan dyspeptik (mual, muntah), reaksi alergi dalam bentuk ruam kulit, hematotoxicity adalah mungkin.

Quinoxoline.

Tindakan farmakologi: Ejen antimikroba dengan spektrum tindakan yang luas. Berkesan terhadap

Escherichia coli, Shigella spp., Salmonella spp., Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Clostridium perfringens. Hari.

Petunjuk: Penyakit radang purulen yang teruk disebabkan oleh mikroflora sensitif, termasuk. dengan ketahanan terhadap ubat lain (pyelitis, pielocystitis, cholecystitis, cholangitis, abses paru-paru, empyema pleura, dysbiosis usus, sepsis).

Kesan sampingan: Dispepsia (mual, muntah, sakit perut), pening, sakit kepala, ruam kulit, kekejangan otot (biasanya betis), kandidiasis, menggigil, reaksi alahan.

Nitrofurans - sekumpulan ubat berdasarkan nitrofuran, misalnya, furatsilin, furozolidone, furodanin.

untuk rawatan penyakit saluran kencing, mereka mempunyai spektrum aktiviti antimikroba yang luas dan aktif terhadap banyak bakteria gram-positif dan gram-negatif (streptococci, staphylococci, diplococci, Escherichia coli, Shigella, Salmonella, Protein, anaerob pembentuk spora, dll.) Apabila digunakan secara luaran, mereka biasanya tidak menimbulkan kesan sampingan. Dalam beberapa kes, dermatosis berkembang. Apabila diambil secara oral, mereka boleh menyebabkan penurunan selera makan, mual, muntah, dan reaksi alergi. Dengan penggunaan yang berpanjangan, neuralgia dan neuritis mungkin terjadi..

105. Ejen antibakteria kumpulan quinolones, fluoroquinolones dan 8-hydroxyquinoline. Pencirian mekanisme dan spektrum tindakan antimikroba ubat. Permohonan. Kesan sampingan.

Pengelasan Quinolone

Saya generasi:

Asid pipemidik (pipemidic)

Generasi II:

Generasi III:

Generasi IV:

Dadah yang disenaraikan didaftarkan di Rusia. Di luar negara, beberapa persediaan kelas quinolone lain digunakan, terutamanya fluoroquinolones..

Quinolones generasi pertama terutama aktif melawan flora gram negatif dan tidak menimbulkan kepekatan tinggi dalam darah dan tisu.

Fluoroquinolones - dibezakan oleh spektrum aktiviti antimikroba yang luas, termasuk staphylococci, aktiviti bakteria tinggi dan farmakokinetik yang baik, yang membolehkan mereka digunakan untuk merawat jangkitan penyetempatan yang berbeza, dicirikan oleh aktiviti yang lebih tinggi terhadap bakteria gram positif (terutamanya pneumococci), patogen intraselular, generasi anaerob (generasi IV) serta farmakokinetik yang lebih dioptimumkan.

Aktiviti bakterisida fluorokuinolon yang tinggi memungkinkan untuk mengembangkan bentuk dos untuk aplikasi topikal dalam bentuk titisan mata dan telinga untuk sejumlah ubat (ciprofloxacin, ofloxacin, lomefloxacin, norfloxacin).

Mekanisme tindakan

Quinolones mempunyai kesan bakteria. Dengan menghalang dua enzim sel mikroba penting, DNA gyrase dan topoisomerase IV, mereka mengganggu sintesis DNA.

Spektrum aktiviti

Quinolones yang tidak berfluorinasi bertindak terutamanya pada bakteria gram-negatif dari keluarga Enterobacteriaceae
(E. coli, Enterobacter spp., Proteus spp., Klebsiella spp., Shigella spp., Salmonella spp.), Serta Haemophillus spp. dan Neisseria spp. Asid oksolinik dan pipemidik juga aktif melawan S.aureus dan beberapa jenis P.aeruginosa, tetapi ini tidak mempunyai kepentingan klinikal.

Fluoroquinolones mempunyai spektrum yang jauh lebih luas. Mereka aktif melawan sejumlah bakteria aerob gram gram (Staphylococcus spp.), Sebilangan besar strain gram negatif, termasuk E. coli (termasuk strain enterotoksigenik), Shigella spp., Salmonella spp., Enterobacter spp., Klebsiella spp., Proteus spp., Serratia spp., Providencia spp., Citrobacter spp., M. morganii, Vibrio spp., Haemophilus spp., Neisseria spp., Pasteurella spp., Pseudomonas spp., Legionella spp., Brucella spp., Listeria spp..

Sebagai tambahan, fluoroquinolones secara amnya aktif terhadap bakteria yang tahan terhadap quinolones generasi I. Fluoroquinolones III dan terutamanya generasi IV sangat aktif melawan pneumokokus, lebih aktif daripada ubat generasi kedua terhadap patogen intraselular (Chlamydia spp., Mycoplasma spp., M. tuberculosis, mycobacteria atipikal yang berkembang pesat (M.avium, dll.), bakteria anaerob (moxifloxacin). Pada masa yang sama, aktiviti melawan bakteria gram-negatif tidak penting. Sifat penting ubat ini adalah aktiviti terhadap sejumlah bakteria yang tahan terhadap fluoroquinolones generasi II. Oleh kerana aktiviti mereka yang tinggi terhadap patogen jangkitan bakteria dari penyakit bawaan udara dan NDP, kadang-kadang mereka dipanggil " fluoroquinolones pernafasan.

Enterococci, Corynebacterium spp., Campylobacter spp., H. pylori, U.urealyticum sensitif terhadap fluoroquinolones.

Reaksi buruk

Biasa untuk semua quinolones

Saluran gastrousus: pedih ulu hati, sakit epigastrik, selera makan terganggu, loya, muntah, cirit-birit.

CNS: ototoksisitas, mengantuk, insomnia, sakit kepala, pening, gangguan penglihatan, paresthesia, gegaran, sawan.

Reaksi alergi: ruam, gatal-gatal, angioedema; fotosensitisasi (paling biasa untuk lomefloxacin dan sparfloxacin).

Syarat umum untuk memilih sistem saliran: Sistem saliran dipilih bergantung pada sifat yang dilindungi.

Penyokong kayu lajur tunggal dan kaedah pengukuhan penyokong sudut: penyokong VL - struktur yang dirancang untuk mengekalkan wayar pada ketinggian yang diperlukan di atas tanah, air.

Profil silang tanggul dan garis pantai: Di ​​kawasan bandar, perlindungan bank dirancang dengan mengambil kira keperluan teknikal dan ekonomi, tetapi ia sangat mementingkan estetika.

Pengekalan jisim bumi secara mekanikal: Pengekalan jisim bumi secara mekanikal di lereng disediakan oleh struktur penopang pelbagai reka bentuk.

Penerbitan Mengenai Asma