Ubat gabungan yang mengandungi

Antibiotik β-laktam dan perencat β-laktamase

Inhibitor β-laktamase: asid clavulanic, sulbactam dan tazobactam (mempunyai aktiviti antimikroba yang tidak signifikan - mereka digunakan untuk melindungi antibiotik β-laktam: penisilin, sefalosporin, karbapenem, monobactam).

Wakil ubat gabungan:

1.ampicillin + sulbactam (sultamycillin, ampiside, betamp);

2. piperacillin + tazobactam (tazocin);

3.ticarcillin + asid clavulanic (timentin);

4. cefaperazone + sulbactam (sulperazone);

5.amoxicillin + clavulanic acid (amoxiclav, augmentin, amoclavine, clavoned, flemoklav solutab, medoclave, panclave, rapiclav).

Petunjuk untuk digunakan:

6. penggunaan meluas dalam amalan klinikal;

7. Augmentin (amoxicillin + clavulanic acid) ® untuk rawatan pesakit luar jangkitan saluran pernafasan pada orang dewasa dan kanak-kanak;

8. betamp (ampicillin + sulbactam) ® untuk rawatan jangkitan aerobik-anaerobik campuran (peritoneal, ginekologi, jangkitan luka, osteomielitis, sepsis, dll.), Meningitis yang disebabkan oleh hemofilik bacillus.

Wakil kumpulan:

1. Generasi I - aminoglikosida semula jadi: streptomycin, neomycin, monomycin, kanamycin;

2. Generasi II - aminoglikosida semula jadi: gentamicin, sisomycin, tobramycin (brulamycin);

3. Generasi III - aminoglikosida semisintetik: amikacin, netilmicin (netromycin), isepamycin, dll.).

Farmakodinamik:

1. mempunyai kesan bakteria pada sel mikrob;

2. aktif terhadap budaya berehat (matang) dan mengalami percambahan (pembiakan) mikroorganisma;

3. melanggar struktur dan fungsi membran sitoplasma mikroorganisma;

4. mengganggu sintesis RNA di ribosom;

5. aktif terhadap cocci gram-positif (staphylococci keemasan dan epidermis tahan terhadap metisilin) ​​dan mikroorganisma gram-negatif (hemofilik bacilli, yersinia, Klebsiella, moraxella, Proteus, salmonella, Shigella, enterobacter, Escherichia, dll.);

6. Patogen tularemia gram negatif juga sensitif terhadap gentamicin; kepada streptomycin dan kanamycin - mycobacterium tuberculosis, dan monomycin - dysenteric amoeba, Leishmania dan Trichomonas;

7. generasi aminoglikosida II dan III berkesan terhadap Pseudomonas aeruginosa;

8. aminoglikosida III generasi isepamycin juga mempunyai kesan bakteria pada aeromonas, acinetobacter, listeria, morganella, nocardia, dan cytrobacter;

9. semua jenis anaerob gram-negatif yang tidak membentuk spora tahan terhadap aminoglikosida;

10. semasa rawatan, ketahanan (ketahanan) sekunder (rintangan) berkembang menjadi aminoglikosida dalam masa 5 - 7 hari ® harus digabungkan dengan antibiotik kumpulan lain.

Farmakokinetik:

1. aminoglikosida larut dalam lipid kurang dan mempunyai ketersediaan bio yang rendah ® apabila diambil per os, tidak lebih daripada 2% ubat diserap;

2. laluan pentadbiran: i / m, i / v titisan atau aliran perlahan selama 5-7 minit, endotrakeal dan luaran dalam bentuk salap, span, titisan mata;

3. dengan pengenalan / m:

- kepekatan maksimum ubat dalam plasma darah - selepas 30 - 90 minit;

- tempoh tindakan selama 8 hingga 12 jam;

1. diedarkan dengan baik dalam tisu dan cecair badan, menembusi ke rongga pleura, cecair sinovial, rembesan bronkus, hempedu, dll.

2. dapat berkumpul di tisu telinga dalam dan lapisan kortikal ginjal, kerana sel-sel organ ini mempunyai lipid khusus yang melambatkan antibiotik;

3. Biasanya, aminoglikosida tidak menembusi penghalang darah-otak (dengan meningitis, kepekatannya meningkat);

4. di dalam badan, aminoglikosida secara praktikal tidak dimetabolisme dan dikeluarkan dalam air kencing dengan penapisan glomerular.

Kesan sampingan:

1. tindak balas alahan (watak silang);

2. penyumbatan neuromuskular sehingga penangkapan pernafasan dengan pemberian aminoglikosida ® iv dengan cepat mengurangkan kepekaan reseptor N-kolinergik terhadap asetilkolin (risiko meningkat dengan penggunaan gabungan anestetik, relaksan otot, transfusi darah sitrat dalam jumlah besar, serta pada bayi pramatang dan baru lahir): / c, larutan kalsium klorida 10%, 1 ml larutan atropin 0.1% disuntikkan, dan 1 hingga 2 minit selepas nadi meningkat, 1 ml larutan proserin 0,05% disuntikkan; jika perlu, suntikan diulang; atau dialisis peritoneal;

3. ototoksisiti (gangguan vestibular dan pendengaran, pening, nystagmus, sindrom Meniere ® gangguan koklea tidak dapat dipulihkan (pekak, dan pada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun - pekak) - yang paling toksik adalah amikasin, kanamycin, monomycin dan neomycin;

4. nefrotoksisiti (proteinuria, fosfolipiduria, peningkatan kadar kreatinin dan urea dalam plasma darah, oliguria) - tindakan pada buah pinggang yang sihat secara terbalik dan lebih kerap disebabkan oleh amikacin, gentamicin, kanamycin, tobramycin;

6. ketidakserapan pada usus;

7. phlebitis di tempat suntikan.

Kontraindikasi:

1. hipersensitiviti,

2. neuritis saraf pendengaran,

3. kegagalan buah pinggang yang teruk, uremia;

4. Penyakit hati Kanamycin ® dan penyumbatan usus;

5. neomycin, sisomycin dan tobramycin ® myasthenia gravis, parkinsonism, botulism;

6. kehamilan amikasin, neomycin, sisomycin dan tobramycin ®;

7.sysomycin ® menyusu.

Interaksi dengan ubat-ubatan kumpulan lain:

1. Bersama aminoglikosida dan dalam 2 hingga 4 minggu setelah penggunaannya, ubat berikut tidak boleh diresepkan kepada pesakit:

- relaksan otot, antidepresan, lincomycin, clindamycin, sediaan yang mengandungi garam magnesium ® pengembangan blok neuromuskular dan kegagalan pernafasan;

- ubat ototoksik: furosemida, asid etakrilik, polimisin dan ristomisin sulfat ® gangguan pendengaran adalah mungkin;

- ubat nefrotoksik: cephalosporins generasi pertama, carboxy- dan ureidopenicillins, polymyxins, ristomycin sulfate, vancomycin, amphotericin B; acyclovir, genciclovir; asid etakrilik dan furosemida; dextran dengan berat molekul rendah - polyglucin, reopoliglukin; Dadah yang mengandungi emas dan platinum; NSAID - indomethacin, dan lain-lain;

- digoxin dan phenoxymethylpenicillin ® pelanggaran penyerapannya dalam usus;

2. aminoglikosida tidak dapat diberikan dalam jarum suntik yang sama dengan penisilin, sefalosporin, kloramfenikol, pemendapan heparin ®.

Aminoglikosida

Kepentingan klinikal utama aminoglikosida adalah aktiviti mereka terhadap bakteria gram-negatif. Aminoglikosida mempunyai tindakan bakteria kuat dan lebih cepat daripada p-laktam, sangat jarang menyebabkan reaksi alergi, tetapi, jika dibandingkan dengan p-laktam, jauh lebih beracun. Aminoglikosida dikelaskan mengikut generasi (jadual. 5-9).

Spektrum aktiviti. Cocci gram positif: staphylococci, termasuk staphylococci tahan penisilin dan beberapa S.aureus tahan methicillin (generasi aminoglikosida II-III); streptococci dan enterococci agak sensitif terhadap streptomycin dan gentamicin. Bakteria gram negatif: E. coli, protea, Klebsiella, entero-bakteria, serrations, dll., P.aeruginosa (generasi aminoglikosida I-Ill).

Jadual 5-9. Pengelasan Aminoglikosida
Generasi pertamaGenerasi IIGenerasi III
StreptomisinGentamicinAmikacin
NeomycinTobramycin
KanamycinNetilmicin

Hanya streptomisin, kanamisin dan amikasin yang bertindak pada M. tuberculosis. Tahan anaerob dan patogen atipikal.

Pneumococci tahan terhadap aminoglikosida, jadi kesalahannya adalah penggunaannya dalam radang paru-paru yang diperoleh masyarakat.

Farmakokinetik Mereka praktikal tidak diserap dalam saluran gastrointestinal, tetapi diserap dengan baik ketika diberikan secara intramuskular dan intrapleurally. Berbanding dengan P-laktam dan, terutamanya, makrolida, mereka menghasilkan kepekatan yang lebih rendah dalam rembesan bronkus. Mereka tidak dimetabolisme di hati, diekskresikan tidak berubah dalam air kencing. T 1/2 dari semua ubat - 2-3.5 jam. Pada bayi baru lahir, kerana tidak matang buah pinggang, T meningkat kepada 5-8 jam.

Reaksi yang tidak diingini. Ototoksisiti (vestibulotoxicity, cochleatoxicity), nefrotoksisitas, sekatan neuromuskular.

Faktor risiko untuk mengembangkan reaksi buruk: dos tinggi; penggunaan berpanjangan (lebih daripada 7-10 hari); hipokalemia, dehidrasi; lesi alat vestibular, buah pinggang; pentadbiran serentak ubat nefrotoksik dan ototoksik lain (amphotericin B, polymyxin B, furosemide, dll.); pemberian relaksan otot bersamaan atau sebelumnya; botulisme, myasthenia gravis; pemberian aminoglikosida intravena yang cepat atau dos besar mereka ke dalam rongga pleura.

Langkah pencegahan untuk reaksi buruk. Jangan melebihi dos harian maksimum jika tidak mungkin untuk menentukan kepekatan aminoglikosida dalam darah.

Pantau fungsi ginjal sebelum pemberian aminoglikosida dan kemudian setiap 2-3 hari (penentuan kreatinin serum dengan pengiraan penapisan glomerular).

Perhatikan tempoh maksimum terapi - 7-10 hari.

Anda tidak boleh meresepkan dua aminoglikosida pada masa yang sama atau mengganti satu ubat dengan yang lain jika aminoglikosida pertama telah digunakan selama 7-10 hari. Kursus kedua dapat dijalankan tidak lebih awal dari awal

Pantau alat pendengaran dan vestibular (tinjauan pesakit, jika perlu, audiometri).

Bantu dengan kesan toksik yang disyaki. Pertama sekali, pengambilan ubat. Gangguan pendengaran biasanya tidak dapat dipulihkan, sementara fungsi ginjal pulih secara beransur-ansur. Dengan perkembangan penyumbatan neuromuskular sebagai penawar, kalsium klorida diberikan secara intravena.

Interaksi dadah. Sinergi apabila digabungkan dengan penisilin atau sefalosporin (tetapi tidak apabila diberikan dalam picagari yang sama!).

Antagonisme dengan antibiotik r-laktam dan heparin apabila dicampurkan dalam picagari yang sama kerana ketidaksesuaian fizikokimia.

Menguatkan kesan toksik apabila digabungkan dengan ubat nefro-dan ototoksik yang lain (polymyxin B, amphotericin B, furosemide, dll.).

Petunjuk. Aminoglikosida dalam kombinasi dengan (3-laktam digunakan dalam radang paru-paru pada bayi baru lahir, kerana fakta bahawa salah satu patogen utama adalah flora gram-negatif. Di samping itu, gentamicin mempunyai sinergisme dengan ampisilin berkaitan dengan clysteria.

Pneumonia terhadap latar belakang lesi struktur paru-paru yang disebut (kelainan perkembangan, bronkitis kronik, dll.), Di mana flora gram-negatif sangat biasa.

Sekiranya diputuskan untuk menetapkan aminoglikosida, pilihan mereka harus berdasarkan spektrum aktiviti dan keselamatan. Memandangkan tahap ketahanan flora gram negatif terhadap gentamicin yang tinggi, disarankan untuk tidak menggunakan gentamicin, tetapi netilmicin atau amikacin. Dari sudut pandang keselamatan, mengurangkan risiko mengembangkan ototoksisitas dan nefrotoksisitas, netilmisin harus lebih disukai.

Petunjuk khas untuk pemberian aminoglikosida adalah tuberkulosis, di mana hanya tiga ubat yang digunakan (streptomycin, kanamycin, amikacin), tetapi wajib digabungkan dengan ubat-ubatan anti-tuberkulosis yang lain.

Prinsip dos aminoglikosida. Oleh kerana penggunaan aminoglikosida dapat menimbulkan reaksi yang tidak diingini yang teruk, dan juga dengan mempertimbangkan keunikan farmakokinetiknya (perkumuhan melalui ginjal tidak berubah), perhatian khusus harus diberikan kepada pengiraan dos aminoglikosida yang betul. Dalam kes ini, dua perkara penting harus diambil kira: dos aminoglikosida mesti dikira per kg berat badan; dos harus disesuaikan berdasarkan ciri-ciri individu pesakit (usia, fungsi ginjal, penyetempatan jangkitan).

Faktor yang menentukan dos aminoglikosida.

Jenis ubat dan berat badan pesakit. Dos pada kanak-kanak berumur lebih dari 1 bulan. :

 • amikacin - 15-20 mg / kg / hari. dalam 1-2 pengenalan;
 • gentamicin - 3-5 mg / kg / hari. dalam 1-2 pengenalan;
 • netilmicin - 4-6.5 mg / kg / hari. dalam 1-2 pengenalan.

Dos tunggal yang dikira boleh dibundarkan kepada jumlah yang hampir boleh diterima untuk pentadbiran.

 • Obesiti. Oleh kerana aminoglikosida disebarkan dalam cecair ekstraselular dan tidak terkumpul dalam tisu adiposa, dos mereka untuk kegemukan harus dikurangkan. Sekiranya berat badan ideal melebihi 25% atau lebih, dos yang dikira berdasarkan berat badan sebenar harus dikurangkan sebanyak 25%. Pada pesakit yang kekurangan zat makanan, dosnya harus ditingkatkan sebanyak 25%..
 • Umur. Anak yang baru lahir harus menerima dos yang agak besar per kg berat badan, kerana mereka mempunyai jumlah pengedaran yang meningkat. Jadi, dos gentamicin adalah sehingga 7.5 mg / kg / hari. Secara amnya, pada bayi baru lahir, dos aminoglikosida dan kekerapan pentadbiran bergantung pada dua faktor: tahap pramatang dan usia selepas bersalin. Ini disebabkan oleh ketidakfungsian fungsi ginjal, pembentukannya berlaku selepas kelahiran.
 • Fungsi buah pinggang. Oleh kerana aminoglikosida diekskresikan dari badan yang tidak berubah dalam air kencing, sekiranya gangguan fungsi ginjal, perlu mengurangkan dos harian. Petunjuk fungsi ginjal yang paling bermaklumat adalah pelepasan kreatinin endogen (penapisan glomerular), yang dikira pada kanak-kanak mengikut formula Schwartz (Schwarz, 1987). Untuk pilihan dos aminoglikosida yang tepat, penentuan kreatinin serum dan pengiraan pelepasannya mesti dilakukan sebelum pelantikan ubat dan diulang setiap 2-3 hari. Penurunan pelepasan lebih dari 25% dari tahap awal menunjukkan kemungkinan kesan nefrotoksik aminoglikosida. Penurunan penapisan glomerular lebih daripada 50% adalah petunjuk untuk penghapusan aminoglikosida.
 • Dalam kegagalan buah pinggang, dos tunggal gentamicin dan netilmicin pertama adalah 1.5-2 mg / kg, dan amikacin ialah 7.5 mg / kg. Dos tunggal berikut ditentukan oleh formula:
  Dos pertama (mg) x KK, 100, di mana KK - pelepasan kreatinin dalam ml / min / 1.73 m2.
 • Keterukan dan penyetempatan jangkitan. Dengan radang paru-paru, dos maksimum ditetapkan. Dos yang tinggi terutamanya diberikan kepada pesakit dengan fibrosis kistik, kerana pengedaran aminoglikosida mereka terganggu dengan ketara, tetapi adalah wajar untuk menentukan kepekatan aminoglikosida dalam darah.

Pelbagai pengenalan. Secara tradisional, aminoglikosida diberikan 2-3 kali sehari. Namun, sebagai hasil dari banyak kajian, ditunjukkan bahawa dalam banyak kes, dos aminoglikosida harian dapat diberikan sekali sehari. Dengan satu rejimen pentadbiran, keberkesanan klinikal tidak berkurang, dan kekerapan tindak balas buruk dapat menurun.

Dengan satu suntikan, aminoglikosida sebaiknya diberikan secara intravena selama 15-20 minit, kerana sukar untuk memberikan sebilangan besar ubat secara intramuskular.

Pemantauan ubat terapeutik. Untuk aminoglikosida, hubungan terjalin antara kepekatan mereka dalam serum darah, kesan terapeutik dan kekerapan perkembangan ototoksisitas dan nefrotoksisitas.

Jadual 5-10. Kepekatan aminoglikosida terapeutik dalam serum
DadahKepekatan (μg / ml)
puncak, tidak kurangbaki, tidak lebih
Gentamicin6-102
Netilmicin6-102
Amikacin20-3010

Pada masa yang sama, farmakokinetik aminoglikosida mempunyai turun naik individu yang besar. Akibatnya, dengan pengenalan dos ubat sederhana, kira-kira separuh daripada pesakit mempunyai kepekatan subterapeutik.

Semasa menjalankan pemantauan ubat terapeutik tentukan:

 • kepekatan puncak aminoglikosida dalam serum darah - 60 minit selepas suntikan intramuskular ubat atau 15 minit selepas akhir pentadbiran intravena;
 • kepekatan sisa - sebelum pengenalan dos seterusnya.

Mencari kepekatan puncak tidak lebih rendah daripada nilai ambang (Jadual 5-10) menunjukkan kecukupan dos aminoglikosida yang digunakan. Tahap kepekatan puncak yang tinggi tidak membahayakan pesakit. Nilai kepekatan sisa melebihi tahap terapi menunjukkan pengumpulan ubat dan bahaya kesan toksik. Dalam kes ini, kurangkan dos harian atau panjangkan selang antara dos tunggal. Dengan satu dos keseluruhan dos harian, cukup untuk menentukan kepekatan sisa sahaja.

Ia mempunyai kokleatoksisitas yang tinggi dan, terutamanya, vestibulotoxicity, tetapi merupakan nefrotoksik aminoglikosida paling sedikit. Ia digunakan terutamanya untuk batuk kering..

Ubat yang ketinggalan zaman. Ia mengekalkan kepentingannya hanya dengan tuberkulosis (sebagai ubat barisan kedua).

Aminoglikosida utama generasi kedua. Berbanding dengan kanamisin, ia lebih aktif, termasuk terhadap mikroflora, tahan terhadap aminoglikosida generasi pertama. Bertindak pada Pseudomonas aeruginosa.

Amaran. Pada masa ini, kerana penggunaan gentamicin yang meluas (sering tidak masuk akal), banyak mikroorganisma nosokomial, terutamanya Pseudomonas aeruginosa dan Klebsiella, telah mendapat ketahanan sekunder terhadap ubat.

Dos. Bayi baru lahir: parenteral - 5-7.5 mg / kg / hari dalam 2-3 suntikan.

Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun: parenteral - 3-5 mg / kg / hari dalam 1-2 pentadbiran.

Netromisin

Aktif terhadap strain nosokomial bakteria gram-negatif yang tahan terhadap gentamicin. Berbanding dengan gentamicin, ia kurang ototoksisitas dan nefrotoksisitas. Dos. Parenteral - 4-6.5 mg / kg / hari dalam 1-2 pentadbiran.

Amikin

Ia adalah aminoglikosida yang paling kuat. Ia mempengaruhi banyak jenis bakteria gram-negatif (termasuk P.aeruginosa) yang tahan terhadap gentamicin dan aminoglikosida generasi kedua yang lain. Aktif melawan M. tuberculosis.

Digunakan untuk merawat jangkitan gram-negatif yang disebabkan oleh mikroflora tahan banyak. Paling disukai di kalangan aminoglikosida untuk rawatan empirik pneumonia nosokomial.

Dos. Parenteral - 15-20 mg / kg / hari dalam 1-2 suntikan.

Sekiranya anda menemui ralat, sila pilih potongan teks dan tekan Ctrl + Enter.

Aminoglikosida dalam tablet

Aminoglikosida adalah antibiotik yang semisintetik atau semula jadi. Mereka mempunyai kesan bakteria dan memusnahkan mikroorganisma patogen yang sensitif terhadapnya. Keberkesanan terapi aminoglikosida lebih tinggi daripada antibiotik beta-laktam. Dalam praktik klinikal, mereka digunakan dalam rawatan jangkitan teruk yang disertai dengan penghambatan imuniti..

Aminoglikosida ditoleransi dengan baik oleh badan tanpa menyebabkan alergi, tetapi ia mempunyai tahap ketoksikan yang tinggi. Aminoglikosida menyebabkan kematian patogen hanya dalam keadaan aerobik, mereka tidak berkesan terhadap bakteria anaerob. Kumpulan ini mempunyai beberapa antibiotik separa sintetik dan sekitar selusin antibiotik semula jadi yang dihasilkan dari actinomycetes.

Sehingga kini, terdapat beberapa klasifikasi antibiotik aminoglikosida: mengikut spektrum aktiviti antimikroba, mengikut ciri-ciri perkembangan rintangan semasa penggunaan ubat yang berpanjangan, ketika selama rawatan ada pengurangan atau penghentian sepenuhnya dari kesan terapi ubat, pada saat pengenalan ke praktik klinikal.

Salah satu klasifikasi paling popular yang dicadangkan oleh IB Mikhailov, pengarang buku teks Farmakologi Klinikal. Ia berdasarkan spektrum tindakan aminoglikosida dan ciri-ciri kemunculan rintangan dan ketahanan bakteria terhadap aminoglikosida. Dia mengenal pasti 4 generasi (generasi) ubat antibakteria (selepas ini ABP) kumpulan ini. Antibiotik Aminoglikosida termasuk:

1 p-IE - streptomisin, kanamisin, neomisin, paromomisin; 2 p-IE - gentamicin; 3 p-IE - tobramycin, sisomycin, amikacin; 4 pp - isepamycin.

Pada masa pengenalan dalam praktik klinikal dan bidang aplikasi, klasifikasi berikut dicadangkan:

Ubat generasi pertama. Mereka digunakan untuk melawan mikobakteria dari kumpulan Mycobacterium tuberculosis complex, yang merupakan agen penyebab tuberkulosis. Ubat generasi pertama kurang aktif terhadap staphylococci dan flora gram negatif. Dalam perubatan moden, mereka hampir tidak pernah digunakan, kerana sudah usang. Ubat generasi ke-2. Seorang wakil kumpulan kedua adalah gentamicin, yang sangat aktif menentang Pseudomonas aeruginosa. Pengenalannya disebabkan oleh kemunculan bakteria tahan antibiotik. persediaan generasi ke-3. Aminoglikosida generasi ke-3 menunjukkan aktiviti bakteria terhadap Enterobacter, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa dan ubat generasi ke-4 Serratia. Isepamycin ditunjukkan dalam rawatan nokardiosis, abses otak, meningitis, penyakit urologi, jangkitan purulen dan sepsis.

Generasi baru-baru ini diciptakan ketika mekanisme rintangan molekul menjadi terkenal dan enzim spesifik ditemui yang menonaktifkan ubat antimikroba..

Industri farmaseutikal moden menghasilkan banyak ubat antibiotik, yang terdapat di farmasi dengan nama dagang berikut:

1Amikabol
2Amikacin
3Amikacin Vial
4Amikacin-Ferein
5Amikacin sulfat
6Amikin
7Amikosit
8Bramitob
9Brulamycin
10Vero Netilmicin
sebelasGaramycin
12Gentamicin
tiga belasGentamicin-AKOS
14Gentamicin-K
lima belasGentamicin-Ferein
enam belasGentamicin sulfat
17Gentamicin sulfat 0.08 g
lapan belasSuntikan Gentamicin Sulfate 4%
Sembilan belasSalap Gentamicin 0.1%
dua puluhDilaterol
21Isofra
22Kanamycin
23Asid sulfat Kanamycin
24Kanamycin Sulfate
25Asid Kanamycin Sulfate
26Kirin
27Lycacin
28Nebcin
29hbNeomycin
tiga puluhNeomycin sulfat
31Netilmicin Protech
32Netilmicin Sulfate
33Netromisin
34Nettavisk
35Nettacin
36Seleomycin
37Streptomisin
38Streptomisin sulfat
39Toby
40Toby Snealer
41Tobramycin
42Tobramycin Gobbi
43Tobratsin-ADS
44Tobrex
45Tobrex 2X
46Tobriss
47Tobropt
48Tobrosopt
49Trobisin
lima puluhGaris Farcicline
51Hemacin

Dadah yang paling popular dibincangkan di bawah..

Baca terus: Ketahui mengenai klasifikasi antibiotik semasa mengikut kumpulan parameter

Serbuk berwarna putih, diberikan secara intramuskular. Tidak berbau.

Petunjuk: kompleks tuberkulosis primer, donovanosis, brucellosis. Permohonan: secara individu. Secara intramuskular diberikan secara intratracheally, aerosol. Kesan sampingan: proteinuria, hematuria, apnea, neuritis, gangguan najis, keradangan saraf optik, ruam kulit. Semasa terapi streptomisin, perlu untuk memantau keadaan alat vestibular dan fungsi sistem kencing. Bagi pesakit dengan patologi sistem perkumuhan, pengambilan harian yang diterima untuk orang yang sihat dikurangkan. Penggunaan bersama dengan capreomycin meningkatkan risiko terkena kesan ototoksik. Dalam kombinasi dengan relaksan otot, penghantaran neuromuskular disekat..

Aerosol atau salap untuk kegunaan luaran. Konsistensi homogen.

Ia ditunjukkan untuk penyakit kulit dari genesis berjangkit, bisul, impetigo, komplikasi radang dingin dan luka bakar. Goncang botol disyorkan. Ejen disembur ke kulit yang terkena selama tiga saat. Prosedur diulang satu hingga tiga kali sehari. Ubat ini digunakan selama kira-kira seminggu. Kesan sampingan: alergi, gatal-gatal, urtikaria, bengkak. Penting untuk mengelakkan hubungan dengan mata dan membran mukus dan mata. Jangan menyedut penyediaan yang disembur. Penggunaan jangka panjang bersama dengan gentamicin, colistin membawa kepada peningkatan kesan toksik.

Serbuk untuk penyediaan larutan.

Tuberkulosis, enteritis, kolitis, konjungtivitis, keradangan dan luka ulseratif kornea. Apabila diambil secara oral, satu dos untuk orang dewasa tidak boleh lebih dari satu gram. Semasa menjalankan terapi penggantian buah pinggang 2 g. bahan dilarutkan dalam larutan dialisis setengah liter. Petunjuk: hiperbilirubinemia, malabsorpsi, gangguan najis, peningkatan pembentukan gas, anemia, trombositopenia, sakit kepala, kehilangan kepekaan otot, epilepsi, kehilangan koordinasi, lakrimasi, dahaga, hiperemia, demam, edema Quincke. Pemberian bersama dengan streptomisin, gentamicin, florimycin dilarang sama sekali. Juga tidak digalakkan mengambil ubat diuretik semasa terapi kanamisin. Dalam kombinasi dengan antibiotik β-laktam pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang yang teruk, berlaku ketidakaktifan kanamisin.

Penyelesaian intramuskular.

Petunjuk: keradangan pundi hempedu, angiocholitis, pyelonephritis, cystitis (pautan ke artikel di bawah), radang paru-paru, pyothorax, peritonitis, sepsis. Luka berjangkit yang disebabkan oleh luka, luka bakar, pyoderma ulseratif fulminant, furunculosis, jerawat, dll. Ia dipilih secara individu, dengan mempertimbangkan keparahan penyakit, penyetempatan jangkitan, kepekaan patogen. Sebelah menyebelah ef.: loya, muntah, penurunan kepekatan hemoglobin, oliguria, pendengaran, angioedema, ruam kulit. Gunakan dengan berhati-hati dalam penyakit Parkinson. Dengan penggunaan serentak dengan indomethacin, kadar pemurnian cecair badan atau tisu badan menurun. Anestetik yang diberikan melalui penyedutan dan gentamicin meningkatkan risiko penyumbatan neuromuskular.

Baca lebih lanjut: Arahan untuk penggunaan gentamicin dalam suntikan dan salap + ulasan doktor

Penyelesaian untuk penyedutan dan untuk suntikan.

Untuk rawatan: sepsis, radang meninges, jangkitan sistem kardiovaskular dan genitouriner, penyakit saluran pernafasan. Pendekatan individu ditentukan bergantung kepada asal jangkitan, keparahan penyakit, usia orang tersebut. Sebelah menyebelah ef.: pelanggaran fungsi alat vestibular, mual, sakit di tempat suntikan, penurunan kandungan kalsium, kalium dan magnesium dalam plasma darah. Manfaat terapi antimikroba harus melebihi risiko kesan sampingan dalam kes berikut: pada pesakit dengan patologi buah pinggang, gangguan pendengaran, dan kelumpuhan gementar. Penggunaan gabungan dengan diuretik dan relaksan otot tidak digalakkan..

Serbuk untuk penyediaan larutan.

Aplikasi: keradangan peritoneum, sepsis pada bayi baru lahir, jangkitan pada sistem saraf pusat dan sistem muskuloskeletal, pleurisy purulen, abses. Dos ditetapkan secara individu. Dos harian maksimum untuk orang dewasa ialah satu setengah gram. Peningkatan suhu badan, mengantuk, penurunan tumpuan, gangguan vestibular. Gunakan dengan berhati-hati dalam rawatan pesakit dengan sindrom parkinsonisme idiopatik. Rejimen dos disesuaikan untuk penyakit buah pinggang kronik. Kontraindikasi adalah kepekaan terhadap semua antibiotik siri aminoglikosida kerana risiko mengembangkan alergi silang. Dietil eter dalam kombinasi dengan amikasin membawa kepada kemurungan pernafasan.

Amikacin tidak boleh diambil semasa mengambil kompleks vitamin.

Suntikan.

Pneumonia nosokomial, bronkitis, keradangan purulen tumpah akut pada ruang selular, komplikasi pasca operasi, jangkitan darah. Dos: dipilih secara individu, dengan mengambil kira kepekaan mikroorganisma terhadap ubat, berat badan pesakit dan keadaan sistem kencing. Pengambilan harian yang dibenarkan tidak boleh melebihi satu setengah gram. Tempoh rawatan adalah dari lima hari hingga dua minggu. Pob.ef.: peningkatan sebatian kreatinin dan sebatian nitrogen bukan protein. Ruam eritematosa dan psoriasiform. Anda harus meninggalkan terapi dengan isepamycin dengan kecenderungan reaksi alergi terhadap aminoglikosida. Gabungan isepamycin dengan penyekat neuromuskular dipenuhi dengan berlakunya kelumpuhan otot pernafasan. Penggunaan siri penisilin dengan ubat-ubatan tidak diingini kerana kehilangan aktiviti kedua-dua antibiotik.

Penyelesaian Suntikan.

Bakteria dalam darah, jangkitan umum badan pada bayi baru lahir, luka bakar yang dijangkiti, keradangan uretra, serviks serviks. Bagi orang dewasa, dos harian adalah 5 mg per kg. Kekerapan pentadbiran tidak lebih dari tiga kali sehari. Pob.ef.: sakit di tempat suntikan, muntah, anemia, perubahan komposisi kualitatif darah. Penyakit perubatan, digunakan dengan teliti untuk botulisme. Anti-herpes dan diuretik meningkatkan kesan neurotoksik.

Streptomycin adalah antibiotik aminoglikosida pertama. Ia dibiakkan pada tahun 40-an abad yang lalu dari cendawan streptomycete yang berseri. Genus Streptomyces adalah genus terbesar yang mensintesis ABP, dan telah digunakan selama lebih dari 50 tahun dalam pengeluaran ubat antibakteria industri.

Streptomyces coelicolor dari mana streptomisin disintesis.

Streptomisin yang baru dijumpai, yang mekanisme tindakannya dikaitkan dengan penghambatan sintesis protein dalam sel patogen, mempengaruhi proses oksidatif dalam mikroorganisma dan melemahkan metabolisme karbohidratnya. Antibiotik aminoglikosida adalah ubat yang mula dihasilkan sejurus selepas antibiotik siri penisilin. Beberapa tahun kemudian, farmakologi memperkenalkan dunia kanamycin.

Pada awal era terapi antibiotik, streptomisin dan penisilin diresepkan untuk rawatan banyak penyakit berjangkit, yang dalam perubatan moden tidak dianggap sebagai petunjuk untuk pemberian ubat aminoglikosida. Penggunaan yang tidak terkawal menimbulkan kemunculan regangan tahan dan rintangan silang. Rintangan silang adalah keupayaan mikroorganisma tahan terhadap beberapa bahan antibiotik dengan mekanisme tindakan yang serupa..

Selepas itu, streptomisin mula digunakan hanya sebagai sebahagian daripada kemoterapi khusus untuk tuberkulosis. Penyempitan jangkauan terapi dikaitkan dengan kesan negatifnya pada alat vestibular, pendengaran dan kesan toksik, yang ditunjukkan oleh kerosakan pada buah pinggang..

Amikacin, yang tergolong dalam generasi keempat, dianggap sebagai ubat simpanan. Ia mempunyai kesan yang ketara, tetapi toleran, oleh karena itu, ia hanya diresepkan kepada peratusan pesakit yang sangat kecil.

Baca lebih lanjut: Penemuan antibiotik atau kisah keselamatan umat manusia

Antibiotik Aminoglikosida kadangkala diresepkan sekiranya diagnosis yang tidak diketahui dan jika disyaki etiologi campuran. Diagnosis disahkan dengan rawatan penyakit yang berjaya. Terapi Aminoglikosida diamalkan dalam penyakit berikut:

sepsis kriptogenik; jangkitan tisu radas valvular jantung; meningitis timbul sebagai komplikasi kecederaan otak traumatik dan campur tangan bedah saraf kecemasan; demam neutropenik; radang paru-paru nosokomial; kerosakan berjangkit pada pelvis buah pinggang, kelopak dan parenchyma buah pinggang; jangkitan intraabdominal; sindrom kaki diabetes; keradangan sumsum tulang, bahagian tulang yang padat, periosteum, serta tisu lembut di sekitarnya; arthritis berjangkit; brucellosis; keradangan kornea; batuk kering.

Ubat antibakteria diberikan untuk mencegah komplikasi berjangkit dan keradangan pasca operasi. Aminoglikosida tidak dapat digunakan dalam rawatan radang paru-paru yang diperoleh masyarakat. Ini disebabkan oleh kurangnya aktiviti antibiotik terhadap Streptococcus pneumoniae.

Pentadbiran ubat parenteral dilakukan dengan radang paru-paru nosokomial. Tidak sepenuhnya betul untuk menetapkan aminoglikosida untuk disentri dan salmonellosis, kerana patogen ini dilokalisasi di dalam sel, dan kumpulan antibiotik ini hanya aktif jika terdapat keadaan aerobik di dalam sel bakteria sasaran. Tidak wajar menggunakan aminoglikosida terhadap staphylococci. Alternatifnya ialah agen antimikroba yang kurang toksik. Perkara yang sama berlaku untuk jangkitan saluran kencing.

Kerana ketoksikan yang ketara, penggunaan antibiotik aminoglikosida tidak digalakkan untuk pengairan tisu peritoneal yang meradang dan saliran pencucian aliran.

Dengan kecenderungan reaksi alergi, bentuk dos yang mengandungi glukokortikosteroid berkesan.

Pentadbiran aminoglikosida yang betul harus disertai dengan:

pengiraan dos yang ketat dengan mengambil kira usia, kesihatan umum, penyakit kronik, penyetempatan jangkitan, dll. pematuhan dengan rejimen dos, selang antara dos ubat; pilihan kaedah pentadbiran yang betul; diagnosis kepekatan agen farmakologi dalam darah; memantau tahap kreatinin plasma. Kepekatannya adalah petunjuk penting untuk aktiviti buah pinggang. melakukan akumetri, mengukur ketajaman pendengaran, menentukan kepekaan pendengaran terhadap gelombang bunyi dari pelbagai frekuensi.

Kejadian kesan sampingan adalah penentu kepada terapi antibiotik. Oleh kerana kemampuan kumpulan farmakologi ini menyebabkan gangguan fungsi fisiologi badan. Tahap ketoksikan yang tinggi menyebabkan:

penurunan sensitiviti penganalisis pendengaran, bunyi luar biasa di telinga, perasaan kekenyangan; kerosakan buah pinggang, yang ditunjukkan oleh penurunan kadar penapisan glomerular cecair melalui nefron (unit struktur dan fungsi organ), perubahan kualitatif dan kuantitatif dalam air kencing. sakit kepala, pening, gangguan motorik, atau ataksia. Kesan sampingan ini amat ketara pada orang yang berumur lanjut. kelesuan, kehilangan kekuatan, keletihan, kontraksi otot yang tidak disengajakan, kehilangan kepekaan di mulut. gangguan neuromuskular, sesak nafas hingga kelumpuhan otot yang bertanggungjawab untuk proses fisiologi ini. Kesan sampingan diperkuat kerana penggunaan antibiotik gabungan dengan ubat-ubatan yang mengurangkan nada otot rangka. Semasa terapi antimikroba aminoglikosida, tidak diinginkan untuk memindahkan darah sitrat ke dalam natrium sitrat yang ditambahkan untuk mencegahnya dari pembekuan..

Hipersensitiviti dan kecenderungan reaksi alergi dalam sejarah adalah kontraindikasi untuk mengambil semua ubat dalam kumpulan ini. Ini disebabkan oleh kemungkinan hipersensitiviti silang..

Penggunaan aminoglikosida secara sistemik dibatasi oleh patologi berikut:

penyahhidratan badan; kegagalan buah pinggang yang teruk yang berkaitan dengan autointoxication dan tahap metabolisme nitrogenous darah tinggi; lesi saraf vestibulo-koklea; myasthenia; penyakit Parkinson.

Rawatan Aminoglikosida untuk bayi, bayi pramatang dan orang tua tidak diamalkan.

Aminoglikosida dalam tablet dianggap kurang berkesan daripada ampul. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bentuk suntikan mempunyai ketersediaan bio yang lebih besar.

Kelebihan utama aminoglikosida ialah keberkesanan klinikalnya tidak bergantung pada mengekalkan kepekatan tetap, tetapi pada kepekatan maksimum, oleh itu cukup untuk memasukkannya sekali sehari.

Aminoglikosida adalah agen antimikrobial yang kesannya pada janin tidak difahami sepenuhnya. Telah diketahui bahawa mereka mengatasi penghalang plasenta, mempunyai kesan nefrotoksik, dan dalam beberapa kes mengalami transformasi metabolik pada organ dan tisu janin..

Kepekatan antibiotik dalam cairan ketuban dan darah tali pusat dapat mencapai tahap kritikal. Streptomisin begitu agresif sehingga kadangkala pemberiannya mengakibatkan pekak kongenital dua hala yang lengkap. Penggunaan aminoglikosida dalam tempoh melahirkan anak hanya dibenarkan apabila membandingkan semua risiko dan mengikut petunjuk penting.

Ubat Aminoglikosida masuk ke dalam susu ibu. Pakar pediatrik Amerika Jack Newman dalam karyanya "Myths on Breastfeeding" mendakwa bahawa sepuluh peratus daripada jumlah dana yang diambil oleh ibu memasuki susu ibu. Dia percaya bahawa dos minimum seperti itu tidak menimbulkan ancaman kepada kehidupan dan kesihatan bayi yang belum lahir. Walau bagaimanapun, pakar pediatrik sangat mengesyorkan meninggalkan rawatan antibiotik semasa menyusu untuk mengelakkan komplikasi..

Baca lebih lanjut: Masa depan telah muncul senarai antibiotik spektrum luas terkini

Masih ada soalan? Dapatkan konsultasi doktor percuma sekarang!

Menekan butang akan membawa ke halaman khas laman web kami dengan borang maklum balas dengan pakar profil anda.

Perundingan doktor percuma

Kemunculan di farmakologi antibiotik baru dengan spektrum kesan yang luas, seperti fluoroquinolones, cephalosporins, telah menyebabkan fakta bahawa doktor mulai jarang menetapkan aminoglikosida (ubat). Senarai ubat-ubatan yang termasuk dalam kumpulan ini cukup luas, dan merangkumi ubat-ubatan terkenal seperti Penisilin, Gentamicin, Amikacin. Sehingga hari ini, di jabatan resusitasi dan pembedahan, ubat-ubatan yang paling banyak diminta adalah tepatnya siri aminoglikosida..

Aminoglikosida adalah ubat (kami akan mempertimbangkan senarai ubat di bawah) yang berbeza dari segi semisintetik atau semula jadi. Kumpulan antibiotik ini mempunyai kesan bakteria yang cepat dan kuat pada badan..

Ubat-ubatan mempunyai pelbagai kesan. Aktiviti antimikroba mereka diucapkan terhadap bakteria gram-negatif, tetapi berkurang secara signifikan dalam memerangi mikroorganisma gram-positif. Dan aminoglikosida sama sekali tidak berkesan terhadap anaerob.

Kumpulan ubat ini menghasilkan kesan bakteria yang sangat baik kerana keupayaan untuk menghalang sintesis protein secara tidak dapat dipulihkan dalam mikroorganisma sensitif pada tahap ribosom. Ubat aktif terhadap sel yang membiak dan tidak aktif. Tahap aktiviti antibiotik bergantung sepenuhnya kepada kepekatannya dalam serum darah pesakit.

Kumpulan aminoglikosida digunakan hari ini hingga tahap yang agak terhad. Ini disebabkan oleh ketoksikan ubat ini yang tinggi. Organ ginjal dan pendengaran paling kerap terkena ubat-ubatan tersebut..

Ciri penting agen ini adalah kemustahilan penembusannya ke dalam sel hidup. Oleh itu, aminoglikosida sama sekali tidak berkuasa dalam memerangi bakteria intraselular.

Antibiotik ini banyak digunakan, seperti ditunjukkan di atas, dalam praktik pembedahan. Dan ini bukan kebetulan. Doktor menekankan banyak kelebihan yang dimiliki oleh aminoglikosida.

Kesan ubat pada tubuh dicirikan oleh aspek positif seperti:

aktiviti antibakteria yang tinggi; kekurangan reaksi yang menyakitkan (apabila disuntik); kejadian alahan yang jarang berlaku; keupayaan untuk memusnahkan bakteria yang berlipat ganda; peningkatan kesan terapeutik apabila digabungkan dengan antibiotik beta-laktam; aktiviti yang tinggi terhadap jangkitan berbahaya.

Walau bagaimanapun, bersama dengan kelebihan yang dinyatakan di atas, kumpulan ubat ini juga mempunyai kekurangan..

Kelemahan aminoglikosida adalah:

aktiviti ubat yang rendah tanpa oksigen atau persekitaran yang berasid; penembusan zat utama yang lemah ke dalam cecair badan (hempedu, cecair serebrospinal, dahak); kemunculan banyak kesan sampingan.

Terdapat beberapa klasifikasi..

Oleh itu, memandangkan urutan pengenalan aminoglikosida ke dalam amalan perubatan, generasi berikut dibezakan:

Ubat pertama yang digunakan untuk memerangi penyakit berjangkit ialah Streptomycin, Monomycin, Neomycin, Kanamycin, Paromomycin. Generasi kedua merangkumi aminoglikosida (ubat) yang lebih moden. Senarai ubat: "Gentamicin", "Tobramycin", "Sizomycin", "Netilmicin". Kumpulan ini merangkumi ubat separa sintetik, seperti "Amikacin", "Isepamycin".

Amino-glikosida dikelaskan agak berbeza berdasarkan spektrum tindakan dan berlakunya rintangan..

Generasi ubat membezakan perkara berikut:

1. Kumpulan 1 merangkumi ubat-ubatan seperti: "Streptomycin", "Kanamycin", "Monomycin", "Neomycin". Ubat-ubatan ini dapat melawan patogen tuberkulosis dan beberapa bakteria atipikal. Walau bagaimanapun, terhadap banyak mikroorganisma gram negatif dan staphylococci, mereka tidak berdaya.

2. Wakil generasi kedua aminoglikosida adalah ubat "Gentamicin". Ia mempunyai aktiviti antibakteria yang besar..

3. Ubat yang lebih baik. Mereka mempunyai aktiviti antibakteria yang tinggi. Digunakan untuk melawan Klebisiella, Enterobacter, Pseudomonas aeruginosa adalah tepat generasi ketiga aminoglikosida (ubat). Senarai ubat-ubatan adalah seperti berikut:

4. Kumpulan keempat merangkumi ubat "Isepamycin". Ia dibezakan dengan kemampuan tambahan untuk menangani cytobacter, aero-nasis, dan nocardia secara berkesan.

Dalam amalan perubatan, klasifikasi lain telah dikembangkan. Ini berdasarkan penggunaan ubat-ubatan, bergantung pada klinik penyakit, sifat jangkitan, dan juga kaedah penggunaannya.

Klasifikasi aminoglikosida ini adalah seperti berikut:

Ubat untuk pendedahan sistemik, diberikan secara parenteral (suntikan). Untuk rawatan jangkitan purulen bakteria yang berlaku dalam bentuk teruk yang disebabkan oleh mikroorganisma anaerobik patogenik, ubat-ubatan berikut diresepkan: Gentamicin, Amikacin, Netilmicin, Tobramycin, Sizomycin. Rawatan jangkitan mono berbahaya, berdasarkan patogen wajib, berkesan apabila Streptomycin dan Gentomycin dimasukkan dalam terapi. Dengan ubat mycobacteriosis, Amikacin, Streptomycin, dan Kanamycin sangat membantu. Dadah yang digunakan secara eksklusif di dalam untuk petunjuk khas. Itu adalah: "Paromycin", "Neomycin", "Monomycin". Ubat untuk kegunaan tempatan. Mereka digunakan untuk rawatan jangkitan bakteria purulen dalam otorhinolaryngology dan oftalmologi. Gentamicin, Framycetin, Neomycin, dan Tobramycin dikembangkan untuk pendedahan tempatan..

Penggunaan aminoglikosida disarankan untuk pemusnahan pelbagai jenis patogen gram negatif aerobik. Ubat boleh digunakan sebagai monoterapi. Mereka sering digabungkan dengan beta-laktam..

Aminoglikosida diresepkan untuk rawatan:

jangkitan hospital pelbagai tempat; komplikasi pasca operasi purulen; jangkitan intraabdominal; sepsis; endokarditis berjangkit; pyelonephritis teruk; luka bakar yang dijangkiti; meningitis purulen bakteria; tuberkulosis; penyakit berjangkit berbahaya (wabak, brucellosis, tularemia, tuberkulosis bakteria); septik ; jangkitan saluran kencing; penyakit oftalmik: blepharitis, keratitis bakteria, konjungtivitis, keratoconjunctivitis, uveitis, dacryocystitis; penyakit otorhinolaryngologis: otitis luaran, rhinopharyngitis, rhinitis, sinusitis; jangkitan protozoa.

Malangnya, semasa terapi dengan kategori ubat ini, pesakit mungkin mengalami sejumlah kesan yang tidak diingini. Kekurangan utama ubat adalah ketoksikannya yang tinggi. Itulah sebabnya hanya seorang doktor yang harus menetapkan aminoglikosida kepada pesakit.

Kesan sampingan mungkin berlaku:

Ototoksisiti. Pesakit mengadu kehilangan pendengaran, penampilan berdering, bunyi bising. Selalunya mereka menunjukkan kesesakan di telinga. Selalunya, reaksi seperti ini diperhatikan pada orang tua, pada orang yang awalnya menderita gangguan pendengaran. Reaksi serupa berlaku pada pesakit dengan terapi berpanjangan atau pelantikan dos yang tinggi. Pesakit mengalami dahaga yang kuat, jumlah air kencing berubah (dapat meningkat atau menurun), tahap kreatinin dalam darah meningkat, dan penapisan glomerular menurun. Gejala serupa adalah ciri orang yang mengalami gangguan fungsi ginjal. Penyumbatan neuromuskular. Kadang-kadang semasa terapi, kemurungan pernafasan dihambat. Dalam beberapa kes, bahkan kelumpuhan otot pernafasan. Sebagai peraturan, reaksi seperti itu adalah ciri pesakit dengan penyakit neurologi atau dengan fungsi ginjal yang terganggu. Mereka ditunjukkan oleh pelanggaran koordinasi, pening. Selalunya, kesan sampingan seperti ini muncul semasa memberi ubat Streptomycin kepada pesakit. Paresthesia, ensefalopati mungkin muncul. Kadang-kadang terapi disertai dengan kerosakan pada saraf optik..

Jarang sekali, aminoglikosida menyebabkan manifestasi alahan, seperti ruam pada kulit..

Ubat-ubatan yang dijelaskan mempunyai beberapa had penggunaan. Selalunya, aminoglikosida (namanya disebutkan di atas) dikontraindikasikan dalam patologi atau keadaan seperti itu:

hipersensitiviti individu; gangguan fungsi ekskresi buah pinggang; gangguan pendengaran; perkembangan reaksi neutropenik yang teruk; gangguan vestibular; myasthenia gravis, botulism, parkinsonism; pernafasan tertekan, kegagapan.

Selain itu, mereka tidak boleh digunakan untuk rawatan jika pesakit mengalami reaksi negatif terhadap ubat-ubatan dari kumpulan ini.

Pertimbangkan aminoglikosida yang paling dicari..

Ubat ini mempunyai kesan bakteriostatik, bakterisida dan anti-tuberkulosis pada tubuh manusia. Ia sangat aktif dalam memerangi banyak bakteria gram positif dan gram negatif. Oleh itu, arahan penggunaan memberi keterangan kepada ubat "Amikacin". Suntikan berkesan dalam rawatan staphylococci, streptococci, pneumococci, salmonella, Escherichia coli, Mycobacterium tuberculosis.

Ubat ini tidak dapat diserap melalui saluran pencernaan. Oleh itu, ia hanya digunakan secara intravena atau intramuskular. Kepekatan tertinggi bahan aktif diperhatikan dalam serum selepas 1 jam. Kesan terapi positif berlangsung selama 10-12 jam. Oleh kerana sifat ini, suntikan dilakukan dua kali sehari..

Bilakah ubat "Amikacin" mengesyorkan penggunaannya? Suntikan ditunjukkan untuk digunakan dalam penyakit berikut:

radang paru-paru, bronkitis, abses paru-paru; penyakit berjangkit pada peritoneum (peritonitis, pankreatitis, cholecystitis); penyakit saluran kencing (sistitis, uretritis, pielonefritis); patologi kulit (luka ulseratif, luka bakar, luka tekanan, luka yang dijangkiti); jangkitan.

Selalunya, alat ini digunakan untuk komplikasi yang disebabkan oleh campur tangan pembedahan..

Penggunaan ubat dalam amalan pediatrik dibenarkan. Fakta ini mengesahkan arahan penggunaan untuk ubat "Amikacin". Bagi kanak-kanak dari hari pertama kehidupan, ubat ini mungkin diresepkan.

Dos ditentukan sepenuhnya oleh doktor, bergantung pada usia pesakit dan berat badannya.

Arahan tersebut memberikan cadangan seperti:

Untuk 1 kg berat pesakit (dewasa dan kanak-kanak), 5 mg ubat harus diambil. Dalam skema ini, suntikan kedua diberikan setelah 8 jam. Jika 7,5 mg ubat diambil per 1 kg berat badan, selang antara suntikan adalah 12 jam. Perhatikan penggunaan ubat "Amikacin" untuk digunakan pada bayi baru lahir. Bagi kanak-kanak yang baru dilahirkan, dosnya dikira seperti berikut: untuk 1 kg - 7.5 mg. Pada masa yang sama, selang antara suntikan adalah 18 jam. Tempoh terapi boleh 7 hari (dengan suntikan intravena) atau 7-10 hari (dengan suntikan intravena).

Ubat ini, dengan kesan antimikroba, serupa dengan Amikacin. Lebih-lebih lagi, terdapat kes-kes ketika Netilmicin sangat berkesan terhadap mikroorganisma di mana ubat yang dinyatakan di atas tidak berdaya.

Ubat ini mempunyai kelebihan yang signifikan berbanding aminoglikosida lain. Seperti yang ditunjukkan oleh petunjuk penggunaan kepada Netilmicin, ubat ini mempunyai kurang nefro- dan ototoksisitas. Ubat ini bertujuan untuk penggunaan parenteral sahaja..

Netilmicin mengesyorkan penggunaan:

dengan septikemia, bakteremia, untuk rawatan jangkitan yang diduga disebabkan oleh mikroba gram negatif; dengan jangkitan sistem pernafasan, saluran urogenital, kulit, ligamen, osteomielitis; bayi baru lahir sekiranya terdapat jangkitan staphylococcal yang serius (sepsis atau radang paru-paru); dengan luka, pra operasi dan intraperitoneal; sekiranya terdapat risiko komplikasi pasca operasi pada pesakit pembedahan; dengan penyakit berjangkit saluran gastrousus.

Dos yang disyorkan ditentukan hanya oleh doktor. Ia boleh dari 4 mg hingga 7.5. Bergantung pada dos, keadaan pesakit dan umurnya pada siang hari, disyorkan 1-2 suntikan.

Ubat ini adalah salah satu yang utama dalam kumpulan antibiotik. Ia mempunyai aktiviti terhadap sejumlah mikroorganisma..

Peka terhadap kesan "Penisilin":

streptococci; gonococci; meningococci; pneumococci; agen penyebab difteria, antraks, tetanus, gangren gas; strain tertentu staphylococcus, protea.

Doktor perhatikan kesan yang paling berkesan pada tubuh dengan suntikan intramuskular. Dengan suntikan sedemikian, setelah 30-60 minit, kepekatan Penisilin tertinggi diperhatikan dalam darah.

Penisilin aminoglikosida diresepkan dalam kes berikut:

Ubat-ubatan ini sangat diminati dalam rawatan sepsis. Mereka disyorkan untuk merawat jangkitan gonokokus, meningokokus, radang paru-paru. Penisilin diresepkan kepada pesakit yang telah menjalani intervensi pembedahan untuk mencegah komplikasi. Ia membantu melawan meningitis purulen, abses otak, gonorea, sosis, sifilis. Dianjurkan untuk luka bakar dan luka yang teruk. Penisilin diresepkan untuk pesakit yang menderita radang telinga dan mata. Ia digunakan untuk merawat radang paru-paru, kolangitis, kolesistitis, dan endokarditis septik. Bagi orang yang mengalami rematik, ubat ini diresepkan untuk rawatan dan pencegahan Ubat ini digunakan untuk bayi baru lahir dan bayi yang didiagnosis dengan sepsis umbilikus, septikopemia atau penyakit toksik septik. Ubat ini termasuk dalam rawatan penyakit berikut: otitis media, demam merah, difteria, pleurisy bernanah..

Dengan pemberian intramuskular, bahan aktif ubat cepat diserap ke dalam darah. Tetapi selepas 3-4 jam, ubat di dalam badan tidak lagi diperhatikan. Itulah sebabnya, untuk memberikan kepekatan yang diperlukan, disarankan untuk mengulangi suntikan setiap 3-4 jam.

Penerbitan Mengenai Asma