Jangkitan virus Epstein-Barr (EBVI) adalah salah satu penyakit berjangkit manusia yang paling biasa. Antibodi (At) terhadap virus Epstein-Barr (EBV) dijumpai pada 60% kanak-kanak dalam dua tahun pertama kehidupan dan pada 80-100% orang dewasa [3, 13]. Kejadian EBVI akut (OEVVI) di pelbagai kawasan di dunia berkisar antara 40 hingga 80 kes setiap 100 ribu orang [2]. Bentuk kronik EBVI (HEBVI) berkembang pada 15-25% individu selepas OEBVI [1, 5, 15]. Peranan EBV dalam perkembangan neoplasma malignan, penyakit autoimun dan sindrom keletihan kronik telah ditetapkan [3, 5, 14, 15]. Semua ini membuktikan betapa mendesaknya masalah EBVI..

EBV, yang ditemui pada tahun 1964 oleh M. Epstein dan Y. Barr, tergolong dalam virus γ-herpes [3]. EBV merangkumi 3 antigen: capsid (VCA), awal (EA) dan nuklear (EBNA). Keaslian proses patologi dalam EBVI ditentukan oleh kemampuan EBV untuk mengubah B-limfosit, ketekunan sepanjang hayat dalam tubuh manusia, induksi keadaan imunodefisiensi sekunder (IDS), reaksi autoimun, tumor malignan [1, 3, 5, 12].

Punca jangkitan EBV adalah pesakit dengan bentuk yang nyata dan tidak simptomatik. 70-90% orang yang menjalani OEVVI mengeluarkan virus dalam 1-18 bulan ke depan. Laluan penghantaran VEB: udara, rumah tangga hubungan, parenteral, genital, menegak. OEVVI dicirikan oleh wabak meningkat 1 kali dalam 6-7 tahun, lebih kerap didaftarkan pada usia 1 hingga 5 tahun, dalam kumpulan teratur [4, 7, 9].

Pintu masuk untuk EBV adalah selaput lendir saluran pernafasan atas: virus menembusi tisu limfoid, menjangkiti limfosit B, pengaktifan poliklonal B-limfosit berkembang, penyebaran patogen sebagai sebahagian daripada limfosit B, sintesis antibodi (At) sebagai tindak balas terhadap rangsangan antigen dikurangkan. VEB terutamanya mempengaruhi organ limfoid (amandel, hati, limpa).

Tahap seterusnya adalah pembentukan klon sel CD8 sitotoksik peka, sintesis berurutan dari antigen At to VCA, EA, dan EBNA virus. Kerana pelanggaran tindak balas imun, aktiviti fungsional faktor ketahanan bawaan (neutrofil, makrofag, sel NK, sistem interferon), IDS sekunder terbentuk [2–4, 12].

Status kekebalan 109 pesakit dengan OEVVI berusia 5 hingga 14 tahun dalam kerja kami menunjukkan tanda-tanda pengaktifan pautan sel-T sistem imun - peningkatan jumlah T-limfosit (CD3), sitotoksik T-limfosit (CD8), sel dengan penanda pengaktifan lewat (HLA- DR); pengaktifan poliklonal B-limfosit - peningkatan bilangan sel CD20, imunoglobulin (Ig) IgA, IgM, IgG, kompleks imun yang beredar (CEC). Terdapat tanda-tanda penekanan sistem kekebalan tubuh: kandungan T-pembantu normal (CD4), penurunan indeks imunoregulasi CD4 / CD8, jumlah sel pembunuh semula jadi NK (CD16), peningkatan kesediaan sel imunokompeten untuk apoptosis (CD95). Pengaktifan metabolisme neutrofil yang bergantung kepada oksigen dan pengurangan keupayaan penyesuaiannya diperhatikan..

Pada sepertiga dari anak-anak yang diperiksa (33.9%), OEVVI berlanjutan dalam bentuk jangkitan campuran dengan sitomegalovirus (CMV), virus herpes simplex jenis 1 dan 2 (HSV-1, HSV-2). Semasa pemeriksaan bakteriologi swab dari oropharynx, Streptococcus (S.) viridans diasingkan pada 41.3% pesakit, Candida albicans pada 11.9%, Staphilococcus (Staph.) Epidermidis dalam 8.2%, dan S. pada 6.4%. pyogenes, dalam 2,7% - Klebsiella (Kl.) pneumoniae, dalam 41,3% - persatuan bakteria. Pada 43.1% pesakit - penanda serologi bentuk aktif jangkitan klamidia, dalam 30.3% - mycoplasmosis.

Hasil OEVVI berikut adalah mungkin: jangkitan laten, HEBVI, IDS, onkologi, penyakit autoimun, sindrom keletihan kronik [5, 8, 10, 11]. Peralihan ke HEBVI dikaitkan dengan kompleks faktor-faktor buruk dalam tempoh ant-, intra- dan postnatal, gangguan endokrin neuroimun, kecenderungan genetik.

Tinjauan kami terhadap 60 kanak-kanak berusia 5 hingga 14 tahun dengan HEBVI menunjukkan bahawa dalam kumpulan ini 86.7% ibu mempunyai sejarah obstetrik yang membebankan; 83.3% kanak-kanak menunjukkan patologi perinatal dan postnatal sistem saraf pusat, organ ENT, dll..

Status kekebalan pesakit dengan HEBVI menunjukkan peningkatan kandungan antagonis interleukin-1 (IL-1RA), pengaktifan sel imunokompeten yang tidak mencukupi (penurunan HLA-DR) dan peningkatan kesediaan mereka untuk apoptosis (peningkatan CD95). Terdapat pelanggaran aktiviti fungsional T 1 pembantu T (Th1) (penurunan kandungan interferon γ (IFN γ)); penurunan jumlah kumpulan sel T (CD3), bilangan limfosit dengan reseptor untuk IL-2 (CD25) dan sel NK (CD16); kandungan limfosit CD8 sitotoksik meningkat. Pemeliharaan penanda replikasi EBV untuk masa yang lama dalam kumpulan ini menunjukkan pelanggaran penghapusan virus; terdapat peningkatan aktiviti fungsional Th2, pengaktifan poliklonal B-limfosit (CD20), peningkatan kandungan IgA, IgM, IgG, CEC, penurunan tahap neutrofil faktor kemotaktik (IL-8), dan perubahan metabolisme mereka.

Pelanggaran status imun menyebabkan pengaktifan mikroflora oportunistik, jangkitan virus dan kulat. S. Viridans (30%), Candida albicans (28.3%), Staph. Epidermidis (25%), S. Pyogenes (20%), Kl. Pneumoniae (8.4%), persatuan bakteria (41.7%); dalam 28.3% - penanda serologi bentuk aktif klamidia, dalam 26.7% - mycoplasmosis. Pada 90% pesakit, penyakit ini berlanjutan dalam bentuk jangkitan campuran dengan penyertaan virus herpes: EBV + CMV, EBV + HSV-1, HSV-2.

Pengelasan. Tidak ada klasifikasi penyakit yang diterima umum; Kami mengesyorkan untuk menggunakan klasifikasi kerja EBVI yang dikembangkan oleh kami..

 • Dengan tempoh berlakunya: kongenital, diperoleh.
 • Dalam bentuk: khas (mononukleosis berjangkit), atipikal: dihilangkan, tidak simptomatik, viseral.
 • Mengikut keparahan: ringan, sederhana, berat.
 • Dengan kursus: akut, berpanjangan, kronik.
 • Fasa: aktif, tidak aktif.
 • Komplikasi: hepatitis, pecahnya limpa, meningoencephalitis, polyradiculoneuropathy, miokarditis, sinusitis, otitis media, anemia hemolitik, trombositopenia, neutropenia, pankreatitis, dll..
 • Jangkitan bercampur.

Contoh diagnosis:

 1. Asas: Memperolehi EBVI, bentuk teruk yang teruk (mononukleosis berjangkit), kursus akut, fasa aktif. Osl.: Hepatitis akut.
 2. Asas: Memperolehi EBVI, bentuk viseral (meningoencephalitis, hepatitis, nefritis), kursus kronik yang teruk, fasa aktif. Osl.: kegagalan hati-hati akut. Komp.: Klamidia pernafasan (rhinopharyngitis, bronchitis, pneumonia).

Gambaran klinikal EBVI akut pertama kali dijelaskan oleh N.F. Filatov (1885) dan E. Pfeifer (1889). Tempoh pengeraman berlangsung dari 4 hari hingga 7 minggu. Kompleks gejala lengkap terbentuk pada hari ke-4 - 10 penyakit ini [4, 7].

Kami memeriksa 109 kanak-kanak dengan OEVVI. Pada kebanyakan pesakit, penyakit ini bermula secara akut, dengan peningkatan suhu badan dan munculnya gejala mabuk; permulaan yang kurang beransur-ansur diperhatikan: beberapa hari terdapat malaise, kelemahan, kelesuan, kehilangan selera makan. Suhu badan rendah atau normal. Pada 2-4 hari penyakit, suhu mencapai 39-40 ° C; demam dan gejala mabuk mungkin berterusan selama 2-3 minggu atau lebih.

Limfadenopati umum merujuk kepada gejala patognomonik EBVI dan dari hari pertama penyakit ini menampakkan dirinya sebagai lesi sistemik dari 5-6 kumpulan kelenjar getah bening (LN), dengan peningkatan yang dominan hingga 1-3 cm pada diameter LN anterior dan posterior, submandibular. LU sedikit menyakitkan pada palpasi, tidak menyatu bersama dan tisu di sekitarnya, terletak dalam bentuk "rantai", "bungkusan"; kelihatan semasa memusingkan kepala, beri leher bentuk "kerang". Kekemasan tisu lembut berbanding LU yang diperbesar kadang-kadang diperhatikan..

Tonsillitis adalah gejala OEVVI yang paling biasa dan awal, disertai dengan peningkatan amandel hingga tahap II-III. Corak lakunar ditekankan kerana penyusupan tisu amandel atau dilicinkan kerana limfostasis. Pada amandel - serangan warna putih kekuningan atau abu-abu kotor dalam bentuk pulau, jalur. Mereka berasal dari celah, mempunyai permukaan kasar (menyerupai renda), mudah dikeluarkan tanpa pendarahan, digosok, tidak lemas di dalam air. Ketidakcocokan antara ukuran serangan dan tahap peningkatan LU wilayah adalah ciri. Dengan sifat serabut-nekrotik dari serangan, jika mereka merebak di luar amandel, perlu dilakukan diagnosis pembezaan dengan difteria. Serbuan amandel hilang, biasanya selepas 5-10 hari.

Tanda-tanda adenoiditis terdapat pada sebilangan besar pesakit. Kesesakan hidung, kesukaran bernafas hidung, berdengkur dengan mulut terbuka, terutama ketika tidur, diperhatikan. Wajah pesakit kelihatan seperti "adenoid": bengkak, kelopak mata kering, jambatan hidung, bernafas melalui mulut terbuka, bibir kering.

Hepatomegali dapat dikesan dari hari-hari pertama penyakit ini, tetapi lebih sering dikesan pada minggu kedua. Normalisasi ukuran hati berlaku dalam tempoh enam bulan. 15-20% pesakit menghidap hepatitis sebagai komplikasi.

Splenomegaly adalah gejala terlambat yang berlaku pada kebanyakan pesakit. Normalisasi ukuran limpa berlaku dalam 1-3 minggu.

Exanthema dengan OEVVI muncul pada hari ke-3-14 penyakit ini, mempunyai watak polimorfik - jerawatan, papular, spotty-papular, roseolous, runcing kecil, hemoragik. Tidak ada penyetempatan yang pasti. Ruam diperhatikan dalam 4-10 hari, kadang-kadang meninggalkan pigmentasi. Pada kanak-kanak yang dirawat dengan ampisilin atau amoksisilin, ruam muncul lebih kerap (90-100%).

Perubahan hematologi termasuk leukositosis (10-30 x 10 9 / L), neutropenia dengan pergeseran tikaman ke kiri, peningkatan jumlah limfosit, monosit, sel mononuklear atipikal hingga 50-80%, dan peningkatan ESR hingga 20-30 mm / jam. Tanda ciri hematologi adalah sel mononuklear atipikal dalam jumlah 10-50%: mereka muncul pada akhir minggu pertama penyakit ini, berterusan selama 1-3 minggu.

EBVI kronik adalah hasil OEVVI atau berkembang sebagai bentuk kronik primer [2, 5, 8, 10, 11, 15]. Kami memeriksa 60 kanak-kanak dengan HEBVI, yang kliniknya merangkumi sindrom mononukleosis kronik dan patologi pelbagai organ. Semua pesakit menunjukkan sindrom limfoproliferatif (limfadenopati umum, hipertropi amandel palatin dan faring, hati dan limpa yang membesar) dan tanda-tanda keracunan kronik (keadaan subfebril yang berpanjangan, kelemahan, selera makan berkurang, dll.). Oleh kerana perkembangan IDS, jangkitan akut pada saluran pernafasan dan organ ENT diperhatikan dengan eksaserbasi hingga 6-11 kali setahun: rhinopharyngitis (28,3%), pharyngotonsillitis (91,7%), adenoiditis (56,7%), otitis media (11, 7%), sinusitis (20%), laringotrakeitis (18.3%), bronkitis (38.3%), radang paru-paru (25%). Perhatian diberikan kepada frekuensi tinggi patologi pelbagai organ kerana replikasi EBV, IDS sekunder, dan reaksi autoimun yang berpanjangan (patologi CNS; gastritis kronik, diskinesia bilier; sindrom jantung, arthralgia).

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, EBVI kongenital telah dijelaskan. Telah terbukti bahawa risiko EBVI primer semasa kehamilan adalah 67%, dengan pengaktifan semula - 22%. Klinik EBVI kongenital serupa dengan CMVI.

Peranan EBV dalam perkembangan penyakit onkologi dan proses paraneoplastik - limfoma Burkett, karsinoma nasofaring, limfogranulomatosis, tumor perut, usus, kelenjar air liur, rahim, leukoplakia lidah dan mukosa mulut, serta sejumlah penyakit autoimun, rangsangan sistematik, rangsangan sistematik Sjogren, pneumonitis interstitial limfoid, hepatitis kronik, uveitis, dan lain-lain. [3, 5, 14, 15] VEB, bersama dengan virus herpes manusia jenis 6 dan 7, adalah faktor etiologi sindrom keletihan kronik dan penyebab yang paling biasa (15%) untuk perkembangan demam berpanjangan yang tidak diketahui.

Diagnosis EBVI berdasarkan kumpulan risiko, sindrom klinikal terkemuka, dan data makmal [8–11]. Kumpulan risiko pada ibu termasuk sejarah yang membebankan, penanda jangkitan virus herpes, dan lain-lain, pada anak - kerosakan perinatal pada sistem saraf pusat, fenotip alergi, IDS, penanda jangkitan virus herpes, dan lain-lain. Sindrom klinikal utama EBVI adalah seperti mononukleosis, sindrom jangkitan umum, eksanema, sindrom patologi pelbagai organ.

Piawaian wajib untuk diagnosis EBVI merangkumi ujian darah klinikal, ujian air kencing umum, ujian darah biokimia, pemeriksaan bakteriologi lendir orofaring dan hidung, penanda serologi EBV, virus herpes lain, klamidia, mikoplasma, ultrasound rongga perut, berunding dengan doktor ENT, menurut petunjuk - X-ray sinus, organ dada, EKG. Standard diagnostik tambahan (di institusi perubatan khusus): penanda EBV, virus herpes lain, klamidia, Mycoplasma oleh reaksi rantai polimerase (PCR), imunogram tahap kedua, perundingan imunologi, koagulogram mengikut petunjuk, gambaran morfologi tusukan sternal, perundingan hematologi ahli onkologi.

Dengan ujian imunosorben berkait enzim (ELISA), At ditentukan untuk antigen EBV, yang memungkinkan diagnosis makmal EBVI dan tempoh proses jangkitan.

Antibodi IgM atom terhadap VCA muncul serentak dengan klinik OEVVI, bertahan selama 2-3 bulan, dan disintesis semula semasa pengaktifan semula VEBVI. Ketekunan jangka panjang tinggi At ini adalah ciri HBVI, tumor yang disebabkan oleh EBV, penyakit autoimun, IDS.

Pada antibodi kelas IgG ke EA mencapai titer tinggi pada minggu ke-3 OEBVI, hilang selepas 2-6 bulan. Mereka muncul semasa pengaktifan semula, tidak hadir dalam bentuk EBVI yang tidak biasa. Titik tinggi pada kelas ini dikesan di HBVI, penyakit onkologi dan autoimun yang disebabkan oleh EBV, IDS.

Pada kelas IgG hingga EBNA muncul 1-6 bulan selepas jangkitan primer. Kemudian titer mereka berkurang dan berterusan sepanjang hayat. Semasa mengaktifkan semula EBVI terdapat peningkatan berulang dalam titer mereka.

Yang sangat penting adalah kajian mengenai ketersediaan kelas At IgG (kekuatan pengikat antigen ke At). Pada jangkitan primer, pada awalnya antibodi aviditi rendah disintesis (indeks aviditi (IA) kurang dari 30%). Pada peringkat akhir jangkitan primer, At ditandai dengan ketahanan sederhana (IA - 30–49%). Sangat gemuk At (IA - lebih daripada 50%) terbentuk 1-7 bulan selepas dijangkiti EBV.

Penanda serologi fasa aktif EBVI ialah At IgM hingga VCA dan At IgG ke EA, rendah dan sederhana avg Di IgG ke penanda fasa tidak aktif, At IgG ke EBNA.

Bahan untuk PCR adalah darah, cairan serebrospinal, air liur, swab dari membran mukus orofaring, biopsi organ, dan lain-lain. Sensitiviti PCR untuk EBVI (70-75%) lebih rendah daripada jangkitan virus herpes yang lain (95-100%). Ini disebabkan oleh kemunculan EBV dalam cairan biologi hanya semasa lisis limfosit B yang dijangkiti oleh imuno..

Rawatan. Prinsip rawatan EBVI adalah kompleks, penggunaan ubat etiotropik, kesinambungan, jangka masa dan kesinambungan rawatan pada peringkat "hospital → klinik → pusat pemulihan", pemantauan parameter klinikal dan makmal.

Berdasarkan pengalaman rawatan 169 kanak-kanak dengan EBVI, kami telah mengembangkan standard untuk rawatan penyakit ini.

Terapi asas: mod perlindungan; pemakanan perubatan; ubat antivirus: ubat virosidal - prosobex inosin (Isoprinosine), nukleosida tidak normal (Valtrex, Acyclovir), Arbidol; Persediaan IFN - rekombinan IFN α-2β (Viferon), Kipferon, Reaferon-EU-Lipint, interferon untuk pentadbiran intramuskular (Reaferon-EC, Realdiron, Intron A, Roferon A, dll.); Pengaruh IFN - Amiksin, dos antibodi ultra rendah terhadap γ-IFN (Anaferon), Cycloferon, Neovir. Menurut keterangan: ubat antibakteria tempatan (Bioparox, Lizobact, Stopangin, dll.); ubat antibakteria sistemik (cephalosporins, macrolides, carbapenems); imunoglobulin untuk pentadbiran intravena (Immunovenin, Gabrilobin, Intraglobin, Pentaglobin, dan lain-lain); kompleks vitamin-mineral - Multi-tab, Vibovit, Sanasol, gel Kinder Biovital, dll..

Intensifikasi terapi asas mengikut petunjuk:

Terapi imunocorrecting di bawah kawalan imunogram - imunomodulator (Polyoxidonium, Likopid, Ribomunil, IRS-19, Imudon, Derinat, dll.), Sitokin (Roncoleukin, Leukinferon); probiotik (Bifiform, Acipol, dll.); ubat pemulihan metabolik (Actovegin, Solcoseryl, Elkar, dll.); enterosorben (Smecta, Filtrum, Enterosgel, Polyphepan, dan lain-lain); antihistamin generasi kedua (Claritin, Zyrtec, Fenistil, dll.); hepatoprotectors (Hofitol, Galstena, dll.); glukokortikosteroid (prednisone, dexamethasone); perencat protease (Kontrikal, Gordoks); neuro- dan angioprotectors (Encephabol, Gliatilin, Instenon, dll.); Ubat "Cardiotropic" (Riboxin, Cocarboxylase, Cytochrome C, dll.); ubat homeopati dan antihomotoksik (Oscillococcinum, Aflubin, Lymphomyozot, Tonsilla compositum, dll.); kaedah bukan ubat (terapi laser, magnetoterapi, akupunktur, urut, latihan fisioterapi, dll.)

Terapi simptomatik.

Dengan demam - ubat antipiretik (paracetamol, ibuprofen, dll.); dengan kesukaran bernafas hidung - persediaan hidung (Isofra, Polydex, Nazivin, Vibrocil, Adrianol, dll.); dengan batuk kering - ubat antitussive (Glauvent, Libexin), dengan batuk basah - ubat ekspektoran dan mukolitik (AmbroHEXAL, bromhexine, acetylcysteine, dll.).

Rajah. 1. Skema terapi kompleks jangkitan virus Epstein-Barr pada kanak-kanak

Selama beberapa tahun, untuk rawatan EBVI, kami berjaya menerapkan rejimen rawatan etiotropik gabungan, yang merangkumi pranobex inosin (Isoprinosine) dan interferon rekombinan α-2β (Viferon) (Gamb. 1, 2). Inosine pranobex (Isoprinosine) menghalang sintesis protein virus dan menghalang replikasi pelbagai virus DNA dan RNA, termasuk EBV [3]. Ubat ini mempunyai aktiviti imunokorektif - ia memodulasi tindak balas imun mengikut jenis sel, merangsang pengeluaran At, sitokin, IFN, meningkatkan aktiviti fungsi makrofag, neutrofil dan sel NK; melindungi sel yang terjejas dari penurunan sintesis protein selepas virus. Inosine pranobex (Isoprinosine) diresepkan pada kadar 50-100 mg / kg / hari secara lisan dalam 3-4 dos. Menjalankan tiga kursus rawatan selama 10 hari dengan selang 10 hari. Rekombinan IFN α-2β (Viferon) menghalang replikasi virus kerana pengaktifan endonuklease, pemusnahan RNA matriks virus [6]. Ubat ini memodulasi tindak balas imun, mempromosikan pembezaan limfosit B, merangsang pengeluaran sitokin, meningkatkan aktiviti fungsional makrofag, neutrofil dan sel NK. Antioksidan semula jadi (vitamin E dan C) menstabilkan membran sel. Ubat ini diresepkan mengikut rejimen yang berpanjangan (V. V. Malinovskaya et al., 2006) [6].

Keberkesanan terapi etiotropik OEVVI dinilai pada dua kumpulan pesakit. Pesakit kumpulan 1 (52 pesakit) menerima pranobex inosin (Isoprinosine) dalam kombinasi dengan rekombinan IFN α-2β (Viferon), pesakit kumpulan ke-2 (57 kanak-kanak) menerima monoterapi dengan rekombinan IFN α-2β (Viferon). Parameter klinikal dan serologi sebelum rawatan dan setelah 3 bulan terapi ditunjukkan dalam jadual. 1. Pada pesakit kedua-dua kumpulan, penurunan gejala yang ketara seperti limfadenopati umum, tonsilitis, adenoiditis, hepatomegali dan splenomegali diperhatikan dalam dinamika. Walau bagaimanapun, dengan latar belakang terapi kombinasi, dinamika positif petunjuk klinikal lebih ketara; jangkitan pernafasan akut (ARI) hanya pada 19.2% pesakit kumpulan 1 dan pada 40.3% pesakit kumpulan ke-2 (hlm. Gambar 2. Mekanisme tindakan etiopatogenetik gabungan pranobex inosin (Isoprinosine) dan interferon rekombinan α-βb ( Viferon) dengan jangkitan virus Epstein-Barr pada kanak-kanak

Terapi gabungan untuk OEVVI menyumbang kepada modulasi tindak balas imun mengikut jenis sel (peningkatan limfosit CD3, CD4, CD8, CD16 dan HLA-DRT). Kesediaan sel imunokompeten untuk apoptosis menurun (CD95). Terdapat rangsangan pengeluaran IgA, peralihan sintesis At dari IgM ke IgG, penurunan kandungan CEC, dan metabolisme neutrofil bertambah baik.

Keberkesanan terapi etiotropik dikaji pada 60 pesakit dengan HEBVI. Pesakit kumpulan 1 (30 kanak-kanak) menerima pranobex inosin (Isoprinosine) dan rekombinan IFN α-2β (Viferon), kumpulan 2 (30 orang) menerima monoterapi dengan IFN α-2β rekombinan (Viferon). Terlepas dari rejimen rawatan, 3 bulan setelah permulaan terapi, terdapat penurunan yang signifikan dalam frekuensi limfadenopati umum, hipertropi amandel palatina dan faring, splenomegali, mabuk, sindrom infeksi dan vegeto-viseral (Jadual 2). Kombinasi pranobex inosin (Isoprinosine) dengan rekombinan IFN α-2β (Viferon) menyumbang kepada dinamik petunjuk klinikal yang lebih ketara. Bilangan episod ARI menurun dari 6-11 (7,9 ± 1,1) menjadi 4-6 (5,2 ± 1,2) per tahun pada latar belakang monoterapi dengan IFN α-2β rekombinan (Viferon), dan menjadi 2–4 ( 2.5 ± 1.4) setahun dalam terapi kombinasi (hlm

E. N. Simovanyan, Doktor Sains Perubatan, Profesor
V. B. Denisenko, calon sains perubatan
L. F. Bovtalo, calon sains perubatan
A.V. Grigoryan
Universiti Perubatan Negeri Rostov, Rostov-on-Don

Virus Adenoids dan Epstein-Barr

Virus Adenoids dan Epstein-Barr
Catherine, 39, Krasnodar

Soalan: Sergey Vadimovich yang terhormat, terima kasih banyak kerana melantik anak perempuan saya pada soalan 13621, kesan rawatan homeopati sangat luar biasa. Selepas penerimaan pertama pada waktu pagi, anak perempuan itu sedikit tersengih (kali terakhir dia juga menggambarkan dirinya di tempat tidur, walaupun setelah kami mulai mengikuti diet, saat ini sudah hilang). Tetapi pada waktu makan tengah hari, air kencing menjadi ringan dan banyak, bahkan diet tidak memberi kesan seperti itu. Menjelang petang, bengkak di bawah mata mula hilang. Saya sangat berterima kasih kepada anda!

Saya juga ingin menghubungi anda untuk rawatan penyakitnya yang lain. Baru-baru ini, anak perempuan saya jatuh sakit dengan ARVI. Pertama, hidung berair berubah menjadi pelepasan hijau dari hidung dan otitis media sebelah kanan. Sekarang dia mengalami radang sendi dan hidungnya sentiasa tersumbat..

Pelepasan dari hidung hanya selepas penggunaan titisan Aquamaris dan ubat berdasarkan ion Protargol, sangat langka. Sebelum ini, ini tidak mungkin dilakukan, mereka dapat mengobati hidung berair untuk waktu yang lama, tetapi tidak mencapai komplikasi. Pada masa yang sama, anak perempuan saya (berumur 3,5 tahun) berasa ceria, moodnya baik.

Dan soalan kedua. Sejak lahir, dia meningkat monosit dan setiap tahun kadarnya semakin tinggi. Normalnya adalah dari 4 hingga 10 peratus, dan untuk anak perempuan dari tahun hingga sekarang - 1.21; 1.26.

Kami beralih kepada pakar imunologi dan setelah lulus ujian, virus Epstein-Barr didiagnosis. Antigen nuklear IgG 127.2 dan protein kapsid IgG 33.1 pada kadar 0-0.9. Dan mereka menemui virus herpes jenis keenam (4.98 pada kadar 0-0.79). Virus Adenoids dan Epstein-Barr secara serentak, kombinasi seperti itu.

Ubat antivirus Isoprinosine, imunomodulator Viferon, dan ubat imunomodulator Likopid diresepkan mengikut jadual tiga bulan. Kami belum menjalankan rawatan, kami memikirkan keberkesanan resep, kerana tidak ada manifestasi luaran: tidak ada ruam, atau kelenjar getah bening yang membesar.

Pada masa yang sama, peningkatan monosit dan kehadiran virus ini dalam darah sangat membimbangkan. Saya sendiri mengalami mononukleosis berjangkit 4 tahun sebelum kehamilan dan dirawat dengan isoprinosin imunologi yang sama.
Saya sangat mengharapkan pertolongan anda dalam rawatan!

2 April 2018, 20:55

Jawapan: Selamat petang! Virus Adenoids dan Epstein-Barr untuk kanak-kanak agak banyak. Lebih baik memerangi virus dan radang adenoid, itu pasti.

Untuk memulakan rawatan, anda boleh memberikan ubat homeopati kepada anak perempuan anda (monopreparation) - Calcium nitricum 12C - satu butiran makanan setiap hari pada waktu petang, lebih baik untuk waktu yang lama.

Sebagai ubat pelengkap, tetap disarankan untuk memberi ubat homeopati kepada gadis itu - Nux vomica 6C (Nux vomica, Strychnos nux vomica) - satu butiran makanan sekali setiap dua hari pada waktu malam.

Soalan: Sergey Vadimovich, terima kasih banyak atas jawapannya! Dan perlukah penyediaan homeopati Kalsium fosforikum terus diberikan tiga hari sekali? Betul? Anak perempuan setelah mengambilnya lebih tenang, dia bermain lebih banyak.

Satu lagi soalan mengenai kalsium nitricum: di Rusia, hanya terdapat pencairan 30C. Bolehkah saya menggunakannya, atau adakah saya perlu membuat pesanan di England.

Sergey Vadimovich, terima kasih banyak atas jawapannya! Kalsium fosforikum dan kalsium nitricum dapat diberikan bersama pada waktu malam atau diperlukan pemisahan selama beberapa jam?
Terima kasih banyak - banyak! Yang benar, Catherine

2 April 2018, 22:06

Jawapan: Selamat petang. Ubat homeopati Kalsium fosforikum tidak akan memberi kesan kepada virus, tetapi mempunyai ciri-ciri "hiperaktif", oleh itu, pengambilannya dapat memberikan keadaan yang lebih santai bagi seseorang. Sekiranya anda ingin memberikannya sebagai alat tambahan, maka mungkin.

Ubat dalam kadar 30C lebih kuat daripada yang diperlukan, tetapi ubat ini jarang sekali diberikan - satu butiran sekali seminggu. Berbanding dengannya, dos 12C jauh lebih senang.

Perbezaan walaupun beberapa minit boleh diterima antara ubat-ubatan, tetapi lebih baik memberikannya pada waktu yang berlainan dalam sehari.

Soalan: Sergey Vadimovich, halo! Terima kasih banyak atas jawapan anda! Kami dapat mengetahui bahawa serpihan dalam air kencing adalah hasil alergi terhadap makanan pada bulan Disember. Adakah ketiga-tiga ubat yang diresepkan oleh anda akan membantu dalam rawatan, atau adakah anda perlu menambahkan sesuatu?

Saya akan sangat berterima kasih atas jawapan anda! Saya berjaya menemui kalsium nitricum 12C di Novosibirsk, tetapi setakat ini saya tidak memerintahkannya, kerana mereka menjelaskan masalah alahan.
Terima kasih terlebih dahulu!

11 April 2018, 21:20

Jawapan: Helo, Catherine! Mulakan dengan rawatan yang disyorkan..

Dan jika ia berkaitan dengan alahan, maka tanpa perincian itu hanya satu perkataan. Setiap orang mempunyai manifestasi alahan mereka sendiri. Cukup fakta alergi menurut analisis, misalnya, peningkatan jumlah eosinofil, tidak cukup untuk memilih ubat, kerana beribu-ribu orang boleh disenaraikan dan semuanya akan alergi, dan anda hanya perlu mengambil satu ubat khusus, bukan campuran beribu-ribu ubat.

Virus Adenoids dan Epstein Barra

Saya mempunyai anak yang lebih tua, berusia 3-4 tahun, jatuh sakit, jika tidak, ia juga disebut mononukleosis. Mereka merawat viferon dengan lilin, atau lebih tepatnya mereka tidak mengobatinya, tetapi mereka diambil hanya untuk kekebalan tubuh, kerana virus itu sendiri tidak berbeza, di sana anda perlu menggunakan semua kekuatan anda untuk memperkuat kekebalan. Selama setengah tahun kami mendaftar dengan pakar penyakit berjangkit, lulus semua ujian, semuanya normal dan dikeluarkan dari daftar. Kami juga sering jatuh sakit selepas mononukleosis, sebenarnya seluruh tadika, tetapi ketika saya bersekolah, saya praktikal berhenti jatuh sakit (TTT)

Balas mesej MarinaDav dari 30 Mei 2013, 18:23

Balas mesej MarinaДав dari 4 Jun 2013, 16:52

Nampaknya, virus ini secara khusus merosakkan sistem imun..

Tetapi ENT kami mengatakan bahawa seluruh keluarga mesti lulus analisis (dengan siapa anak itu tinggal) dan jika ternyata, semua orang harus dilayan pada masa yang sama. Kami menyerah - semua orang juga mempunyai antibodi ini ji

Terlalu berbeza pendapat dari doktor yang berbeza mengenai rawatan / bukan rawatan, berdasarkan Internet. Saya juga akan berunding dengan beberapa doktor apa yang perlu dilakukan.

Balas mesej MarinaДав dari 4 Jun 2013, 5:51 petang
Ya sudah tentu

Balas mesej dari MarinaDav pada 4 Jun 2013, 6:05 petang
kita sering selesema, hidung berair, berdengkur semakin meningkat (adenoid tumbuh dengan baik), kita biasanya masuk ke kebun tahun ini hanya pada hari cuti. Tetapi saya masih terganggu dengan suhu berterusannya untuk tahun kedua 37.1-37.2, mengenai tingkah laku dan kesejahteraan anak tidak tercermin. Nampaknya, virus ini memberikannya, tetapi saya tidak pasti.

Anda tahu, duduk di rumah membantu kami, dalam dua bulan terakhir saya hanya jatuh sakit sekali di rumah (sekarang sama seperti anda yang sakit). Mereka pergi ke laura segera pada hari pertama, ketika dia jatuh sakit, dia membasuh, segera mulai sembuh, jadi jarang sekali mendapat antibiotik. TETAPI dia jatuh sakit setelah 3-4 hari, sebaik sahaja dia masuk ke kebun! Akibatnya, taman ini, menurut saya, sekarang bukan untuk kita, atau lebih tepatnya, belum untuk kekebalan kita. Perkara utama adalah melakukan sesuatu dengan virus ini sekarang.

Walaupun dia memberi ubat hanya untuk kekebalan tubuh (baik, selain mengobati selesema), dia mengatakan, sebelum mengubati virus, perlu meningkatkan kekebalan sekurang-kurangnya sedikit, agar tubuh dapat mengatasi ubat antivirus kemudian.

Tolong! Epstein-Barr Kronik

Saya mesti segera mengatakan bahawa saya berada dalam gangguan liar, oleh itu, ia mungkin tidak mencukupi. Kemana harus pergi sekarang, dan adakah perlu, dan apa yang harus dilakukan - Saya tidak tahu, saya memerlukan nasihat.
Secara amnya, hari ini seorang pakar penyakit berjangkit memberitahu saya bahawa anak saya mempunyai bentuk EBV yang kronik. ("Berdasarkan hasil pemeriksaan, jangkitan EBV yang berterusan, tahap pengampunan, masih ada.") Anak perempuan berumur 3 tahun.

Latar belakang: Doka, sehingga 3 tahun, ketika dia pergi ke kebun, menderita SARS sebanyak 3 kali. Kali pertama dalam 11 bulan, dengan suhu hingga 39.9, tekak merah, dll., Seminggu. (sebelum minggu ini adalah 37.5). Kemudian dalam 2 tahun - 2 minggu demam kelas rendah, maka suhu hingga 40, tekak merah, hospital. Ia dirawat selama hampir 1.5 bulan, saya sakit dengan anak perempuan saya. Adenoid, kelenjar getah bening muncul, sebulan kemudian - monosit mencapai 8. Ia adalah bulan November. Pada bulan Mac, anak perempuan itu menghidap ARVI dengan komplikasi bronkitis. Kelenjar getah bening tidak menurun, ujian darah (klinikal) juga begitu. Menjangkau pakar hematologi, dia menghantar kepada pakar penyakit berjangkit - VEB.
Lulus ujian. Smear: VEB dan CMV - neg, Herpes 6 - akan meletakkan. VEB darah IgG EA - neg., IgG NA - neg., IgG VCA put, IgM - neg. CMV IgG - put (1.4)
Doktor mencadangkan rawatan dengan polyoxidonium + isoprinosine. Dirawat. Pada masa ini, anak perempuan saya bersekolah di tadika. Dia sakit selama 3 bulan 3 kali, dengan suhu rendah, pada akhir Disember dia mula berdengkur (adenoiditis). Tetapi di sini kami pergi ke laut selama sebulan, berdengkur berhenti. Mereka kembali - dan inilah histeria mengenai campak, dari mana anak perempuan saya tidak mempunyai vaksinasi (saliran perubatan), jadi kami duduk di rumah. Ambil semula analisis.
Itulah yang dapat.
Ujian darah klinikal - normal (sel darah putih 8.9, limfosit turun sedikit 4.3, hemoglobin 123, formula: neutrofil 35, limfosit 58, monosit 1, eosinofil 6, ESR 3).
Darah PCR: VEB - neg, CMV - neg, Herpes 6 - neg.
Air liur PCR: VEB - neg, CMV - neg
Darah herpes jenis 6 - 7.9 (dimasukkan)
Indeks Ketersediaan:
CMV IgG - tidak ada ketahanan dikesan
Antibodi rendah EBV VCA IgG (NA = 45%, kurang daripada 50% antibodi rendah).

Secara umum, dari vaksin, doktor menulis keran perubatan. Dia berkata, jauhkan dari jangkitan virus pernafasan akut, jangan pergi ke kebun dengan kumpulan besar, elakkan aktiviti fizikal.
Dia mengatakan bahawa ini adalah bentuk EBV yang kronik. Sekarang tidak ada manifestasi klinikal, lu telah menurun (walaupun dengan ultrasound dapat dilihat, dua kali), mustahil untuk mengatasinya hanya jika anda mengalami kambuh.
Mungkin, badan itu sendiri akan mengatasi, dan setelah 7 tahun ia akan pergi.
Saya ingat bahawa bentuk kronik VEB menyebabkan banyak sampah, seperti onkologi dan penyakit autoimun.
Apa nak buat? Adakah saya perlu mencari doktor lain? Untuk merawat? Sekiranya saya takut? Adakah ini kesnya?
Tolonglah. Menakutkan untuk bersikap jujur. Saya tidak tahu mahu ke mana, saya berada di St. Petersburg, doktor kami adalah ketua jabatan institusi penyakit berjangkit terbesar di St. Petersburg.

Virus Epstein - Barr

Virus Epstein-Barr (VEB) adalah ahli keluarga virus herpes. VEB adalah nama umum yang diterima virus untuk menghormati penyelidik virus Inggeris dan pembantunya, yang menemui dan menerangkannya pada tahun 1964. Nama saintifiknya adalah virus herpes manusia jenis 4. Bertindak sebagai agen penyebab mononukleosis berjangkit (jangkitan EBV).

VEB adalah salah satu penyakit yang paling biasa di dunia. Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan virus. Antaranya, penghantaran melalui perkumuhan badan adalah yang paling biasa. Virus ini hidup dalam air liur, lendir dan rembesan lain dan sering disebarkan melalui ciuman..

Di luar badan, virus Epstein-Barr mati dengan cukup cepat, tetapi jangkitan melalui titisan udara atau melalui barang-barang rumah tangga biasa juga mungkin terjadi. Selain itu, penularan jangkitan dari ibu hamil kepada anak melalui plasenta adalah mungkin..

Fakta: Menjelang dua tahun, antibodi terhadap virus Epstein-Barr dikesan dalam darah 60% dari semua kanak-kanak. Kerana dalam 85% kes jangkitan tidak simptomatik.

Pengelasan ICD Cacar Air →

Jangkitan semasa pembedahan adalah pilihan yang mungkin tetapi kurang mungkin. Untuk tahap yang lebih besar, kerana pada masa campur tangan pembedahan, orang itu sudah dijangkiti. Kira-kira 40% daripada mereka yang dijangkiti adalah pembawa jangkitan laten; EBV tidak muncul di organisma mereka..

Perintah Jangkitan Virus Epstein - Barr ↑

Untuk memulakan jangkitan, virus mesti memasuki selaput lendir rongga mulut atau nasofaring. Dari sana, dia memasuki nod sistem limfa yang terletak berdekatan (di bawah lidah, di belakang faring, di leher). Di kelenjar getah bening, virus membiak secara aktif dan dari situ ia merebak ke seluruh badan melalui sistem peredaran darah.

Berada di kelenjar getah bening, virus Epstein-Barr menjangkiti sel-sel sistem kekebalan tubuh (B-limfosit), menyebabkan mereka membahagi dan menghasilkan semula individu baru EBV. Jenis sel kekebalan lain, T-limfosit, menyerang dan memusnahkan B-limfosit yang terjejas. Akibat "permusuhan" seperti itu, kelenjar getah bening menjadi radang. Peredaran limfa menyebarkan jangkitan ke kebanyakan organ sistem limfa, termasuk amandel, adenoid, limpa dan hati.

Selalunya, jangkitan tidak menampakkan diri sepanjang hidup pesakit, tetapi jika, pada masa pembiakan virus secara aktif, sistem kekebalan tubuh dilemahkan oleh penyakit lain, kerana keadaan atau gaya hidup orang tertentu, jangkitan itu masuk ke peringkat akut.

Tahap akut jangkitan EBV disebut mononukleosis berjangkit. Ini adalah penyakit biasa, tetapi mudah dikelirukan dengan jangkitan lain, termasuk bakteria. Selalunya, ARVI atau ARI digunakan sebagai diagnosis dan gejala dirawat. Kerana kaedah dan rawatan jangkitan virus, pendekatan ini dibenarkan sepenuhnya.

Gejala yang paling ketara ↑

Dalam 85% kes, jangkitan virus Epstein-Barr berlalu tanpa sebarang manifestasi. Atau gejalanya sangat ringan sehingga manifestasi tidak diberi makna. Contohnya, sakit tekak yang lemah, yang berlalu pada keesokan harinya. Tempoh inkubasi VEB berlangsung hingga 45 hari, juga berlalu tanpa komplikasi.

Sekiranya sistem imun tidak dapat menghentikan virus membiak, maka mononukleosis berjangkit yang disebutkan sebelumnya akan berkembang. Ia muncul seperti berikut:

 1. Menggigil dan demam hingga 380C.
 2. Batuk.
 3. Hidung berair dengan pelepasan jernih atau kuning-hijau.
 4. Sakit tekak dan kemerahan.
 5. Amandel yang membesar, kelenjar getah bening, limpa dan hati.
 6. Sakit perut.
 7. Kelemahan, kehilangan selera makan dan sakit kepala.

Tahap akut mononukleosis berjangkit juga disertai dengan sakit tekak yang kuat. Keadaan ini boleh bertahan hingga 3 hari, dan tempoh keseluruhan penyakit ini tidak lebih dari empat minggu.

Fakta: Sekiranya seorang kanak-kanak mempunyai semua tanda mononukleosis berjangkit, tetapi tidak demam, maka kemungkinan besar ini adalah sakit tekak yang nyata, bukan mononukleosis berjangkit.

Setelah badan mengatasi manifestasi akut jangkitan EBV, tempoh pemulihan yang panjang bermula. Ia disertai oleh sindrom keletihan kronik yang disebut. Penurunan aktiviti dan peningkatan keletihan lebih ketara pada orang dewasa berbanding kanak-kanak. Mustahil untuk menyembuhkan sindrom keletihan kronik dan tidak ada ubat imunomodulasi yang dapat membantu.

Kemungkinan komplikasi ↑

Jangkitan virus Epstein-Barr itu sendiri tidak menyebabkan komplikasi, kecuali mononukleosis berjangkit yang sama. Penyakit serius hanya berlaku pada penyakit silang..

Selalunya menyebutkan kemungkinan pembentukan barah (leukemia atau pembengkakan nasofaring). Tetapi dalam sebilangan besar kes, mereka berlaku pada orang dengan malaria yang, selain itu, telah menggunakan VEB. Ini tidak mungkin mengancam penduduk CIS.

Dengan prinsip yang sama, kehadiran jangkitan EBV berbahaya dalam keadaan lain yang berkaitan dengan kelemahan sistem imun yang ketara. Dalam situasi seperti itu, ia memerlukan reaksi autoimun akut, reaksi alergi yang teruk dan perkembangan jangkitan EBV umum (sering terjadi pada pesakit dengan AIDS).

Langkah-langkah diagnostik dan ujian yang berkaitan ↑

Tubuh virus sangat kecil sehingga mustahil untuk mengesannya dengan ujian makmal biasa. Oleh itu, ujian darah digunakan untuk menentukan keberadaan tindak balas imun terhadap jangkitan - protein khas, imunoglobulin atau antibodi (IgG ke capsid, nuklear atau antigen awal). Mereka dihasilkan dalam kuantiti dan konfigurasi yang berbeza, bergantung pada tahap jangkitan. Jenis antibodi yang berasingan menunjukkan adanya imuniti yang stabil terhadap EBV.

Seorang doktor yang berpengalaman akan mengesan mononukleosis berjangkit tanpa ujian darah, tetapi dia pasti akan menetapkan kajian untuk mengesahkan diagnosis. Oleh itu, dari ujian makmal standard, hanya ujian darah yang diperlukan, tetapi perlu dilakukan beberapa kali, walaupun setelah pemulihan sepenuhnya.

Sebagai langkah diagnostik tambahan, analisis mengenai rembesan kelenjar air liur atau membran mukus nasofaring boleh diresepkan. Tetapi hasil positifnya berkaitan dengan virus herpes jenis keempat kurang bermaklumat jika dibandingkan dengan herpes jenis lain.

Kaedah rawatan jangkitan EBV ↑

Tidak ada protokol tunggal untuk rawatan jangkitan VEB, kerana mustahil untuk menghapusnya sepenuhnya dari badan, paling tidak pada tahap perkembangan perubatan semasa. Pada peringkat pendam, jangkitan tidak memerlukan rawatan. Sekiranya terdapat imuniti yang stabil terhadap virus dan gaya hidup yang sihat, pengembalian mononukleosis berjangkit hanya mungkin dengan kelemahan sistem imun yang ketara..

Dalam kes perkembangan mononukleosis berjangkit, terapi ubat ditunjukkan. Ubat yang sama digunakan untuk merawat kanak-kanak dan orang dewasa, hanya dos yang berbeza.

Penting: Amoxicillin ampicillin tidak boleh digunakan semasa rawatan gejala jangkitan EBV. Mereka menyebabkan ruam pada seluruh kulit yang tidak akan hilang dalam beberapa bulan..

Langkah pencegahan ↑

Di satu pihak, mustahil untuk melindungi anak dari jangkitan VEB sepenuhnya. Vaksin untuk virus juga tidak wujud, sebaliknya, komplikasi serius penyakit ini (dan kambuh) jarang berlaku. Oleh itu, cadangan pencegahan jangkitan VEB dikurangkan kepada tiga peraturan asas:

 1. Gaya hidup sihat dengan pemakanan dan senaman yang betul.
 2. Mencuci tangan dengan kerap dan kerap dan pengeringan tuala biasa.
 3. Sekatan komunikasi dengan kanak-kanak yang sakit dan lawatan ke tempat awam semasa mononukleosis berjangkit.

Penjagaan berterusan terhadap imuniti kanak-kanak dan pengukuhan sepenuhnya adalah langkah pencegahan terbaik. Dan untuk orang dewasa juga.

Jangkitan EBV kronik dan radang amandel.

Hai semua. Saya sebenarnya tidak mahu menulis catatan mengenai bagaimana saya sakit dengan jangkitan ini. Tetapi mungkin artikel ini akan membantu orang yang juga menghadapi penyakit kronik. Saya akan cuba menerangkan bagaimana melakukan Diri Anda dan apa yang harus dilakukan. Perkara utama adalah jangan putus asa, bersabar, menyimpan ubat penenang, dan berjuang. Demikian beberapa maklumat umum. Dari pengalaman saya selama bertahun-tahun, saya menyedari bahawa topik Virus Epstein Barr sangat menyakitkan bagi banyak orang. Walaupun sedikit yang dipelajari dan diteruskan, walaupun dengan gejala utama bagi semua orang, ia masih mempunyai kursus individu untuk setiap orang. Oleh itu. Virus Epstein Barr terdapat di 90 peratus populasi dunia. Pada dasarnya mereka jatuh sakit seperti SARS sederhana. Virus ini mempunyai dua jenis diagnosis utama IgG dan IgM. Menurut komuniti perubatan, rawatan tidak diperlukan ketika mengesan tajuk IgG dan ketiadaan IgM. Dengan petunjuk di mana titer IgM meningkat, diperlukan rawatan dengan ubat antivirus, seperti acyclovir, valvir, dan ganciclovir (dengan kes lanjut). Dengan tahap IgM yang tinggi, seseorang menderita Mononukleosis berjangkit. Untuk mengesahkan diagnosis, mereka juga sering dihantar untuk ujian darah untuk sel-sel momonuklear atipikal. Sekiranya mereka dikesan, diagnosis disahkan 100%. Ini adalah skema utama dan paling terkenal untuk mendiagnosis penyakit ini. Biasanya, penyakit ini cepat berlalu dan tanpa komplikasi khas dengan rawatan yang betul. Rawatan tersebut dilakukan oleh doktor seperti pakar penyakit berjangkit, pakar imunologi, doktor ENT. Gejala utama mononukleosis berjangkit. Suhu dari 37.5 hingga 40 darjah. Kelenjar getah bening yang meradang, sakit tekak. Kelenjar getah bening tidak membesar jarang di kawasan lain badan, hati yang membesar, dan limpa.

Tetapi ada kalanya orang menderita jangkitan EBV dengan titisan ImM negatif dengan hanya terdapat peningkatan nilai IgG. Kursus seperti itu disebut kronik, dan kita akan membincangkannya. Gejala utama dalam perjalanan kronik, keradangan kelenjar getah bening serviks, limfosit darah yang terlalu tinggi, keadaan subfebril 37-37.5. Sakit tekak, keletihan, sakit otot, stomatitis. Kesakitan di hipokondrium yang betul. Dalam sumber rasmi, rawatan tidak ditetapkan kecuali untuk rawatan utama asiklovir. Imunomodulator seperti isoprinosin ditambahkan pada mereka. Orang yang dijangkiti EBV kronik telah sakit selama bertahun-tahun. Kerana virus ini menular, virus ini sentiasa berubah. Berkat yang mana sistem kekebalan tubuh tidak dapat mengatasinya sendiri, dan pemulihan dalam kes ini ditangguhkan untuk waktu yang sangat lama.

Sebagai tambahan kepada kesakitan yang menyebabkan rasa tidak selesa, ada beban pada sistem saraf, ini adalah ciri virus, ia menghalang sistem saraf pusat dan sistem saraf pusat. Orang menghadapi masalah psikologi setelah kira-kira setengah tahun sakit. Terdapat kemurungan, kemurungan, keletihan, baik dari segi psikologi dan fizikal. Takut dengan patologi onco. Oleh kerana secara aktif dibincangkan bahawa suntikan VEB adalah keturunan banyak penyakit onkologi. Tetapi setelah mempelajari banyak maklumat dan berunding dengan banyak pakar, maklumat ini tidak mempunyai pengesahan 100 peratus pada masa ini. Oleh kerana semuanya bergantung pada ciri-ciri individu badan, keturunan dan banyak faktor lain. Ringkasnya, mungkin, tetapi bukan fakta)

Saya mesti segera mengatakan bahawa orang dengan EBV kronik menghadapi kesukaran besar dalam membantu rawatan, seperti yang saya ulangi, secara rasmi ubat mengesahkan fakta bahawa EBV menyulitkan kehidupan, dan orang tanpa peningkatan menderita, tetapi tidak ada rawatan seperti itu. Semuanya turun untuk meningkatkan imuniti pesakit, menghilangkan gejala kesakitan. Tinggal hanya menunggu masa imuniti anda sendiri, mengatasi jangkitan ini dan dapat memberikannya ke kendi dan mengirimkannya ke sisi lama. Tempoh ini dipanggil remisi. Semasa permulaan, pengampunan perlu dijaga dengan mineral dan vitamin. Aktiviti fizikal untuk mencegah kambuh.

Seperti yang saya tulis di atas, VEB memainkan banyak saraf, dan ini adalah kad utama-Nya, kerana keadaan psikologi yang serius membantu jangkitan untuk menetap di dalam tubuh untuk waktu yang lama, dengan itu menekan kekebalan, mengangkut barang dan parasit pada kualiti hidup anda. Tuas utama dalam mencetuskan ketidakseimbangan keadaan psikologi adalah ketakutan terhadap onkologi.

Sebaik sahaja anda menyedari bahawa anda lelah, anda mesti bertindak balas dengan sepantas kilat, ini adalah masa di mana anda mesti mengekalkan keadaan positif anda yang stabil. Minum ubat penenang, banyak tidur, jangan risau. Tidak kira bagaimana kedengarannya bagi beberapa orang, daftarlah dengan ahli psikologi. Lebih baik melakukannya terlebih dahulu, percayalah akan membantu. Ramai yang keliru oleh doktor kerana masalah kesihatan mereka yang kuat, hanya bergantung pada kehadiran titri IgG dan ketiadaan IgM. Mereka tidak mempunyai alasan untuk melakukan apa-apa. Menghantar semua penyakit anda hanya ke keadaan mental. Kemaskan anda tidak bersendirian.

Buat temu janji dengan ahli onkologi. Perhatikan dengan stabil, membunuh dua burung dengan satu batu, ketakutan anda terhadap onkologi, dan dalam hal ini pengesanannya pada peringkat awal.

Sekiranya anda telah diperiksa sepenuhnya dan doktor tidak menemui sebab lain untuk kesejahteraan anda, maka ketawa dengan kenyataan bahawa ini dia. Sekiranya anda belum melakukan ini, periksa dengan teliti, selain fakta bahawa anda akan 100% yakin bahawa anda tidak mempunyai patologi kritikal pada organ lain, ini juga akan memberi ketenangan psikologi. Lakukan ini sekurang-kurangnya sekali dalam setahun. Saya lakukan setiap setengah tahun sekali.

Masalah lain yang tidak penting adalah tekak dan kelenjar getah bening yang selalu sakit. Saya ulangi, aspek besar untuk pemulihan adalah ketenangan psikologi, lakukan ultrasound nodus limfa sebulan sekali. Jangan mengukur suhu setiap setengah jam, ingat VEB adalah sumber utama tonsilitis, yang memberikan keadaan subfebril. Perhatikan ENT doktor, ikuti arahan yang ditetapkan (pembilasan, dll.). Biasanya, radang amandel akibat EBV ditentukan oleh PCR (mengikis orofaring) atau analisis air liur. Mungkin analisis dari orofaring tidak menunjukkan apa-apa, bukan EBV atau staphylococcus, atau apa-apa selain bakteria biasa yang berada dalam had normal. Tetapi tekak akan sakit dengan sedikit berkala. Ini disebabkan oleh fakta bahawa EBV terletak di cairan saliva atau kelenjar getah bening (amandel), yang menyebabkan kesakitan dan keradangan. Selalunya masalah bakteria juga ditumpangkan pada VEB, di mana diperlukan terapi antibiotik yang ditetapkan oleh doktor anda. Biasanya, EBV tidak menetapkan antibiotik penisilin. Gunakan antibiotik tetrasiklin, seperti Unitox Solutab.

Sering kali seseorang mengalami kesakitan. Ini bermakna bahawa dengan peningkatan sakit tekak, kelenjar getah bening mulai sakit, sementara kelenjar getah bening menormalkan, otot dan sendi, atau kerongkong mula sakit. Jadi untuk bercakap, bergantian. Apa sebabnya? Saya masih tidak tahu. Mungkin virus berjalan-jalan, atau mungkin itu adalah reaksi sistem saraf. Ada yang membuang amandel, kerana ada tanda-tanda untuk membuangnya, saya tidak dapat mengatakan apa-apa secara individu, jika anda mengalami radang amandel dan staphylococcus berulang, kemungkinan besar ia perlu dilakukan agar tidak mendapat komplikasi pada organ lain. Sekiranya tidak ada staphylococcus, maka pembuangan kerana keradangan berterusan juga ditunjukkan, tetapi tidak diinginkan. Kerana doktor tidak tahu bagaimana ini akan mempengaruhi tubuh, jika menjadi mustahil, saya akan membuangnya dengan risiko saya sendiri.

Pada masa ini, saya berada di hospital di jabatan penyakit berjangkit kerana keadaan saya yang semakin teruk. Saya diberi imunomodulator. Imunoglobulin manusia benar-benar membantu, mereka dirawat dengan ubat anti-radang dalam bentuk penitis kerana kelenjar getah bening yang meradang. Ngomong-ngomong, imunomodulator yang kuat sangat jarang digunakan dalam rawatan, agar tidak mengendurkan sistem imun anda sendiri, saya tidak menasihati anda untuk berlebihan dengan mereka..

Kunci untuk meningkatkan kesejahteraan adalah sistem saluran gastrousus.

VEB menyerang, perlu sentiasa menjaga fungsi saluran pencernaan dengan betul, kerana 60 60 imuniti, cukup aneh, terletak di dalam perut. Elakkan pemakanan dan ketidakseimbangan yang tidak betul.

Baik dan yang paling penting, sistem limfa. Pembersihan limfa harus dilakukan secara berkala. Saya membersihkannya dengan herba dan latihan fizikal, urut saliran limfa.

Stomatitis. Saya tidak tahu bagaimana menangani Dia, untuk menghilangkan rasa sakit yang saya tetapkan pada vitamin B12. Ia membantu. Jangan telan! Keradangan lidah akan berlalu dengan sendirinya sebaik sahaja ia berakhir..

Di bawah ini adalah rejimen rawatan yang hampir tanpa nama. Kerana bagaimana memilih rawatan yang anda perlukan dengan doktor dan bla bla bla.

1. Di hospital (kursus imunomodulator, anti-radang dan antibiotik)

2. Kemudian, semua jenis ramuan, dalam paket echinacea, serta rumput untuk saluran pencernaan, sistem kencing, saya minum air sekurang-kurangnya dua liter sehari.

3. Minyak dari herba dan kon. Sekiranya ada yang perlu bertanya, saya akan menulis.

4. 2 kali seminggu supositoria dengan interferon

5. Kompleks vitamin.

6. Makanan protein, banyak serat. Kami mengecualikan gula secara umum, pergi ke madu. Anda akan faham mengapa.

7. Untuk sakit otot, kita tahan, kita salap ubat penghilang rasa sakit. Saya periksa sekiranya berlaku.

8. Dengan stomatitis B12. Dan saya tidak tahu mengapa, tetapi bawang membantu saya, banyak bawang, makan bersama semuanya sehingga habis.

9. Saya akan mengulangi banyak air, kerana kebetulan badan, ruam, atau tangan mula gatal. Saya tidak tahu mengapa kebanyakan kronik mempunyai tangan, tapak tangan yang gatal. Air diperlukan untuk membuang semua sampah dari badan, kerana gatal anda mungkin mempunyai protein kationik yang lebih tinggi. Air hanya diperlukan, begitu juga dengan antihistamin seperti suprastin.

10. Membersihkan limfa, saya minum rumput dari akar licorice, dan di tempat mandi. Dengan banyak air semasa prosedur mandi. Pembersihan limfa yang betul di dalam tab mandi dan maklumat di dalamnya terdapat di YouTube, lihat)

Sekarang saya jauh lebih baik, sekurang-kurangnya saya tidak mati lagi) Terdapat pelepasan dengan suhu)

Baiklah. Biarkan sekarang. Saya harap seseorang dapat memanfaatkan pengalaman saya selama setahun. Dan saya berjuang lebih jauh. Doakan saya semoga berjaya dan jangan putus asa.

Kaedah yang paling berkesan untuk merawat virus Epstein-Barr pada kanak-kanak

Dihantar oleh OksiMay 22, 2017 2017-05-22

Oleh kerana pada masa kanak-kanak sistem imun belum cukup terbentuk, pelbagai patologi didiagnosis pada kanak-kanak lebih kerap daripada pada orang dewasa. Salah satu provokator penyakit adalah virus Epstein-Barr, yang dalam kebanyakan kes menjadi provokator mononukleosis.

Ejen berjangkit tidak membahayakan kesihatan bayi. Rawatan dengan kaedah tertentu hanya diperlukan sekiranya terdapat penyakit lanjut, yang mungkin menjadi rumit oleh jangkitan HIV..

Apa ini?

Virus ini adalah mikroorganisma herpes jenis 4. Walaupun berleluasa, masih belum dapat mempelajarinya hingga akhir.

Apabila tertelan B-limfosit, transformasinya berlaku. Punca jangkitan adalah orang yang dijangkiti yang boleh dijangkiti melalui hubungan rapat. Dalam kebanyakan kes, ini berlaku dengan ciuman..

Hasil ujian makmal, DNA virus dikesan dalam air liur.

Sebab pembangunan

Dalam kebanyakan kes, virus memasuki tubuh pada masa kanak-kanak.

Kumpulan risiko utama adalah kanak-kanak di bawah usia 12 bulan, kerana pada usia ini orang dewasa berhubungan rapat dengan anak itu.

Menurut statistik, kira-kira separuh daripada semua jangkitan berlaku semasa penyusuan.

Laluan penularan virus Epstein-Barr lain:

 • Udara. Ejen penyebab terkumpul pada membran mukus hidung, nasofaring, dan saluran pernafasan atas. Semasa batuk, bersin, walaupun bercakap, ia dialokasikan ke permukaan.
 • Hubungi. Ini terutama disebarkan oleh ciuman, kerana terdapat dalam air liur dalam jumlah besar.
 • Pemindahan sumsum tulang.
 • Pemindahan darah.

Gejala ciri

Dengan imuniti yang cukup baik pada kanak-kanak, jangkitan menampakkan diri dalam bentuk selesema. Dalam beberapa kes. Ia boleh berlaku tanpa gejala..

Dengan sistem imun yang lemah, gambaran klinikal akan jauh berbeza. Tempoh inkubasi berlangsung hingga dua bulan, setelah itu gejala berikut diperhatikan:

 • sakit kepala yang berterusan;
 • kelemahan dan keletihan umum;
 • pembengkakan kelenjar getah bening;
 • ketidakselesaan semasa berdebar;
 • ruam merah pada badan;
 • sakit tekak paroxysmal;
 • kenaikan suhu;
 • kekurangan selera makan;
 • gangguan tidur;
 • sakit otot;
 • herpes di rongga mulut;
 • limpa dan hati yang membesar;
 • gangguan sistem pencernaan;
 • pengurangan berat;
 • peningkatan kegelisahan.

Sekiranya langkah-langkah tepat waktu untuk menghilangkan penyakit tidak diambil, maka kemungkinan terkena banyak penyakit meningkat:

 • radang amandel;
 • pneumonia;
 • limfoma
 • sklerosis berbilang;
 • hepatitis dan lain-lain.

Sering kali, pakar mengambil penyakit ini untuk patologi lain, yang sangat menyukarkan perjalanannya dan memperburuk keadaan. Sekiranya berlaku tindakan yang tidak tepat waktu, kemungkinan hasil negatif yang tinggi adalah tinggi.

Diagnostik

Untuk membezakan mononukleosis dari penyakit lain, kaedah penyelidikan berikut digunakan:

 • analisis darah umum;
 • tindak balas rantai polimer;
 • kaedah budaya;
 • diagnosis serologi - membolehkan anda menentukan tajuk antibodi, terutamanya apabila terdapat tanda-tanda mononukleosis berjangkit;
 • kajian untuk mengenal pasti jenis antibodi tertentu terhadap patogen. Kaedah ini disarankan semasa memeriksa kanak-kanak yang belum mempunyai antibodi heterofilik.

Semua kajian diagnostik di atas dapat mengesan DNA virus atau zarahnya dalam tisu atau darah individu.

Hanya pakar yang berpengalaman yang dapat menentukan jangkauan pemeriksaan yang diperlukan. Perjuangan secara bebas dengan masalah dan membuat diagnosis tidak akan membawa hasil yang positif, tetapi hanya dapat memperburuk keadaan..

Cara rawatan?

Sebagai peraturan, langkah-langkah yang dipilih khusus untuk rawatan virus tidak ada pada masa ini. Terapi dijalankan oleh pakar onkologi atau pakar penyakit berjangkit. Dengan mononukleosis berjangkit, seorang kanak-kanak dimasukkan ke hospital.

Ubat-ubatan

Sebagai terapi ubat, kumpulan ubat berikut ditetapkan:

 • antibiotik - Sumamed, Tetrasiklin;
 • antivirus - Acyclovir, Valtrex, Isoprinosine;
 • imunoglobulin - Intraglobin;
 • antiallergik - Tavegil;
 • imunomodulator - Likopid, Derinat;
 • perangsang asal biologi - Actovegin;
 • Vitamin - Sanasol, Abjad.

Untuk melegakan simptom, anda boleh menetapkan ubat antipiretik - Paracetamol.

Sekiranya batuk muncul, beri ubat Mukaltin atau Libexin. Untuk masalah pernafasan melalui hidung, titisan digunakan - Nazivin.

Tempoh rawatan secara langsung bergantung kepada keparahan perjalanan jangkitan..

Ubat rakyat

Kaedah perubatan tradisional tidak dapat menghilangkan penyebab penyakit - Epstein virus - Barra.

Untuk mengurangkan sakit tekak, anda boleh menggunakan infus yang dimasak berdasarkan chamomile perubatan, bijak dan pudina. Digunakan sebagai bilas mulut.

Kaldu rosehip, kismis panas atau teh raspberry juga akan berkesan.

kaedah lain

Oleh kerana dengan mononukleosis berjangkit, proses metabolik terganggu dan imuniti menjadi lemah, perlu mematuhi diet khas, di mana disyorkan untuk menggunakan produk berikut:

 • sayur segar;
 • daging tanpa lemak;
 • ikan rendah lemak;
 • produk susu;
 • beri manis;
 • soba dan oatmeal;
 • produk roti kering.

Sebiji telur rebus boleh dimakan setiap hari.

Makanan berlemak serta makanan manis sederhana dikontraindikasikan.

Apa yang menasihati Dr Komarovsky?

Menurut Dr Komarovsky, kebanyakan kanak-kanak sudah terkena virus Epstein-Barr dengan gejala yang minimum.

Pakar tidak mengesyorkan penggunaan ubat seperti Ampicillin dan Amoxicillin dalam perkembangan mononukleosis, kerana ini boleh menjadi provokator eksanthema.

Pakar pediatrik mendakwa bahawa dengan adanya penyakit tanpa keadaan imunodefisiensi, hanya terapi simptomatik yang harus digunakan. Ubat dengan kesan antivirus dan imunostimulasi adalah pilihan.

Apa yang perlu dilakukan tidak digalakkan?

Dengan virus Epstein-Barr, mustahil untuk membiarkan aktiviti fizikal berat mempengaruhi tubuh anak. Di samping itu, adalah perlu untuk membataskan sukan sebanyak mungkin. Ini dilakukan dengan tujuan bahawa kerana limpa yang membesar berlaku semasa sakit, risiko pecahnya limpa meningkat dengan ketara.

Kemungkinan akibatnya

Pertama sekali, bahaya virus terletak pada kenyataan bahawa ia mempunyai banyak manifestasi yang berbeza. Atas sebab ini, bahkan profesional yang tidak berpengalaman selalu dapat memahami apa itu, sering dikelirukan dengan penyakit lain. Hanya setelah ujian diagnostik yang diperlukan telah dijalankan, kemungkinan untuk dijangkiti jangkitan virus herpes jenis 4 pada bayi.

Antara kesan utama yang paling berbahaya adalah:

 • penyakit onkologi;
 • kegagalan jantung;
 • gangguan sistem saraf yang tidak dapat disembuhkan;
 • pneumonia;
 • penurunan imuniti;
 • pecahnya limpa akibat peningkatannya secara beransur-ansur.

Langkah pencegahan

Untuk mencegah jangkitan virus Epstein-Barr pada usia yang cukup awal, disarankan untuk mengajar anak-anak untuk mematuhi peraturan kebersihan diri.

Selama musim gugur-musim sejuk, lebih baik menghindari tempat-tempat di mana terdapat sejumlah besar orang, kerana virus dapat menyebarkan virus semasa batuk atau bersin.

Pastikan menjalani gaya hidup sihat.

Seperti kebanyakan proses patologi, virus Epstein-Barr dapat menimbulkan akibat yang cukup serius. Ibu bapa harus memantau kesihatan bayi mereka dengan teliti. Pada kecurigaan pertama dan manifestasi tanda-tanda, penting untuk segera menunjukkan anak kepada pakar.

Penerbitan Mengenai Asma