Pegang hadiah dari Muzykantam.net - kursus gitar mini

Hal ini berkaitan dengan apa?

Telinga mutlak untuk muzik bermaksud keupayaan untuk menentukan nada secara tepat tanpa merujuk kepada perkara lain. Demonstrasi yang jelas mengenai kemampuan (atau kemahiran, di sini para saintis terus berdebat) adalah keadaan ketika seseorang, berdiri dengan punggungnya ke piano, tanpa kesalahan memanggil nota tertentu.

Harus diingat bahawa telinga mutlak untuk muzik muncul dengan cara yang berbeza. Sebilangan orang dapat mengenal pasti bunyi yang dihasilkan oleh instrumen tertentu. Bagi yang lain, ini berlaku secara umum untuk semua perkara, termasuk siulan cerek rebus, periuk kucing atau tangisan anak.

Diyakini bahawa kemampuan seperti itu bermaksud bakat muzik khas. Sebenarnya, ia membantu belajar solfeggio dengan cepat, atau lebih tepatnya mengenali melodi. Walaupun kadang-kadang ada masalah dengan yang terakhir: jika karya dibawa ke nada yang berbeza, maka "absolutis" mungkin berhenti mengenalinya. Nampaknya mereka bercakap tentang komposisi yang berbeza atau mengenai kesalahan besar. Selain itu, telinga muzik seperti ini kadang-kadang menimbulkan kemalasan. Mereka berusaha menggantinya dengan kerja-kerja pengembangan solfeggio, akibatnya keterampilan menderita.

Di samping itu, telinga mutlak untuk muzik sering pasif. Kemudian seseorang mendengar bagaimana nota ini atau nota itu harus dibunyikan, tetapi tidak dapat menghasilkannya semula dengan betul. Tetapi gabungan keupayaan aktif dan pasif sangat jarang berlaku.

Adakah mungkin untuk mengembangkan telinga mutlak untuk muzik?

Banyak kajian mengenai alat pendengaran dan otak, yang dilakukan oleh para saintis, menunjukkan bahawa tidak ada perbezaan fisiologi antara mereka yang memiliki kemampuan yang sesuai dan mereka yang tidak. Dan statistik yang dikumpulkan di seluruh dunia telah mengesahkan: perkara ini banyak berlaku. Jadi, di antara orang-orang yang bahasanya makna kata secara langsung bergantung pada nada (bahasa Kantonis, misalnya), banyak orang mempunyai telinga muzik mutlak. Di konservatori Jepun, angka ini kadang-kadang mencapai 70%..

Bagi orang Eropah, kemampuan ini jauh lebih jarang berlaku di sini, rata-rata 1 daripada 10,000 orang. Lebih-lebih lagi, orang yang mempunyai telinga muzik mutlak dapat terlibat dalam bermain beberapa alat muzik atau menyanyi, atau bahkan melakukan perkara yang sama sekali berbeza, misalnya, menjadi pembina atau doktor. Walaupun di negara-negara Barat peratusan orang-orang seperti itu di konservatori jauh lebih tinggi.

Adakah ini bermaksud telinga muzik mutlak dapat dikembangkan? Ya dan tidak. Sebaliknya, agak realistik jika anda mula belajar dengan anak dari usia yang sangat muda. Umur yang baik dianggap sebagai tempoh dari 2 hingga 4 tahun. Sebaiknya guru berpengalaman bekerja dengan bayi. Tetapi contoh sejarah menunjukkan dengan fasih: kadang-kadang cukup bagi seorang anak untuk mengakses instrumen yang disetel dengan betul, misalnya, ke piano.

Namun, seiring bertambahnya usia, kemungkinan mengembangkan telinga mutlak untuk muzik jatuh. Pada orang dewasa, mereka sama dengan sifar. Walau bagaimanapun, ini tidak mengganggu bermain secara profesional: untuk pembuatan semula komposisi yang kompeten, pendengaran relatif mencukupi, iaitu kemampuan untuk menentukan selang waktu. Tetapi anda boleh melatihnya.

Mana komposer terkenal yang mempunyai telinga untuk muzik?

Dari segi sejarah, pemuzik pertama yang terkenal yang menunjukkan kemampuan luar biasa adalah Mozart. Di samping itu, ia juga Beethoven, Rostropovich dan banyak lagi. Tetapi pada masa yang sama, komposer terkenal seperti Wagner, Tchaikovsky atau Scriabin tidak memilikinya..

Mitos dan Realiti

Masih ada perdebatan mengenai apakah perlu mempunyai nada mutlak untuk kerjaya yang berjaya sebagai pemuzik. Sebilangan besar cenderung untuk mempercayai bahawa ia adalah syarat pilihan. Kualiti persembahan bergantung pada banyak faktor, di antaranya adalah kemampuan memahami komposisi, keinginan untuk mengembangkan telinga muzik relatif, kerja keras, dan kesabaran ketika bekerja ke arah ini.

Secara umum, berkaitan dengan topik yang dibangkitkan, terdapat banyak mitos dan hanya salah faham. Oleh itu, sebilangan orang mengelirukan telinga mutlak untuk muzik dengan kemampuan untuk merasakan bunyi yang sangat sunyi. Yang lain percaya bahawa kita bercakap mengenai keupayaan untuk menentukan nada suara dengan tepat semasa membandingkan. Tetapi yang terakhir berkaitan dengan khabar angin relatif, yang dapat dikembangkan dari masa ke masa. Dan ada yang bermaksud anomali yang jarang berlaku: kemampuan seseorang untuk melihat ultrasound. Tetapi, seperti yang anda sangka, semua ini tidak ada kaitan dengan telinga muzik mutlak.

Adakah anda mempunyai telinga muzik? Kaedah utama untuk menentukan

Sukar untuk mencari seseorang yang tidak menyukai muzik. Pada masa yang sama, banyak yang tidak hanya mendengarkannya, tetapi juga berusaha menyanyikan lagu-lagu kegemaran mereka. Seseorang mendapatkannya dengan hampir sempurna, tetapi seseorang lebih baik tidak pernah melakukannya. Lebih-lebih lagi, kualiti persembahan dalam kebanyakan kes tidak hanya bergantung pada suara, tetapi juga pada telinga muzik yang dimiliki oleh penyanyi itu. Walau bagaimanapun, bagaimana menentukan kehadirannya?

Apakah telinga mutlak untuk muzik??

Sebenarnya, ini adalah kemampuan seseorang untuk mengenali nada suara dengan tepat dan menentukan nada yang sesuai dengannya, serta mengenali ciri-ciri yang lain. Sebilangan pemuzik yang mempunyai pendengaran pengecaman pertuturan yang lemah mempunyai kemampuan luar biasa untuk membezakan bunyi dan menghasilkannya dengan tepat. Pada masa yang sama, mana-mana pemuzik tahu bagaimana menentukan kehadiran pendengaran muzik. Terima kasih kepada artikel ini dan petua dari sampul band VINIL Orange, anda pasti tahu.

Hampir semua pendidik muzik percaya bahawa tidak ada orang yang sama sekali tidak mempunyai telinga muzik, serta kemampuan untuk mengembangkannya. Cuma kebanyakan orang tidak mempunyai suara dan pendengaran yang saling berkaitan sepenuhnya. Pada masa yang sama, pemuzik profesional sejati akan berbeza dengan orang yang tidak berkaitan dengan muzik, bukan hanya dalam kemampuan untuk menentukan nada, tetapi juga kemampuan untuk memperbanyaknya. Walaupun kadang-kadang orang yang tidak dekat dengan muzik mempunyai kecenderungan yang hebat.

Kaedah penentuan

Sebagai permulaan, anda boleh meminta rakan memainkan beberapa melodi, yang terdiri daripada beberapa nota. Dalam kes ini, tugas anda adalah mengulangi kombinasi dengan ketepatan maksimum. Tidak perlu menamakan nota, kerana penghasilan semula intonasi yang tepat sudah banyak disebut.

Sekiranya gagal, jangan putus asa. Bagaimanapun, terdapat beberapa penjelasan untuk penafsiran dan pengecaman bunyi yang salah. Sebagai contoh, seorang rakan boleh melakukan melodi di lokasi yang tidak selesa bagi pemeriksa. Seperti yang ditunjukkan oleh latihan, banyak orang yang tidak mempunyai pengalaman dalam muzik mungkin tidak dapat menentukan nada suara dengan tepat di luar jangkauan suara mereka.

Sekiranya rakan mengeluarkan bunyi pada alat yang tidak dapat anda hasilkan, anda tidak perlu risau. Anda mungkin mempunyai telinga muzik, hanya perlu diselaraskan dengan suara. Beberapa latihan dan masalahnya akan diperbaiki. Kehadiran telinga yang sempurna untuk muzik pada peringkat awal bukanlah prasyarat.

Sekiranya subjek berjaya tidak hanya menentukan nada suara, tetapi juga mencari notasi muziknya, maka ini sudah menjadi khabar angin mutlak. Bagi sesetengah orang, khabar angin seperti itu diberikan sejak lahir, sementara yang lain telah menghasilkannya selama bertahun-tahun. Pada peringkat awal, pemilik pendengaran semacam itu sedikit lebih sukar dalam hal mengenali kord, kerana mereka hanya mendengar satu set suara yang berbeza, dan hanya setelah latihan dapat "mutlak" dapat mensistemasikan intonasi pelbagai akord muzik. Pasukan kami mempunyai keunikan, cukup aneh, dia adalah pemain drum))

Perkembangan pendengaran

Dipercayai bahawa hanya sedikit yang mempunyai pendengaran mutlak, dan yang lain yakin bahawa semua orang dapat mengembangkan pendengaran seperti itu. Kehadiran atau ketiadaan pendengaran seperti itu bukanlah kriteria profesionalisme seorang pemuzik. Lagipun, terdapat banyak komposer, penyanyi, instrumentalis dan kumpulan muzik yang hebat yang tidak senang mendengar pendengaran mutlak, tetapi ini tidak menghalangi mereka mengumpulkan bilik penuh.

Seperti kemahiran manusia, telinga untuk muzik berkembang! Cubalah setiap hari beberapa kali untuk memainkan Do anda sendiri atau nota lain dan setelah beberapa bulan anda dapat menentukannya dengan mudah, dan setelah beberapa bulan anda bebas mengambil suara anda. Dalam "mutlak" ini adalah perasaan bawaan, sementara pada orang biasa, ia berkembang.

Sekiranya anda tidak dapat memahami kemampuan pendengaran anda secara bebas, pasukan muzik di pesta korporat - Orange VINIL akan cuba memberi anda nasihat dan pertolongan mengenai perkara ini. Pemuzik kumpulan mempunyai pendidikan muzik dan dapat dengan mudah menentukan kebolehan dan kecenderungan anda!

Padang mutlak

Video Langsung 01.04.2020

Orang

Mengenai projek Pendengaran Mutlak

The Almanac on the History of Musical Culture "Absolute Hearing" adalah majalah televisyen yang bermaklumat dan bersemangat yang merangkumi pelbagai gaya dan arah muzik, genre dan era.

Pilihan topik sangat beragam: dari asal lagu popular hingga sejarah penciptaan karya muzik utama, dari nuansa persembahan opera atau balet hingga biografi komposer dan pelakon terkenal. Program ini dirancang untuk penonton profesional dan pencinta muzik.

Penyampai Gennady Yanin.

MASALAH

Gear

Laman web ini mempunyai sistem pembetulan ralat. Sekiranya anda menemui ketidaktepatan dalam teks, pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Jenis pendengaran muzik: apa itu?

Pendengaran muzik adalah kemampuan minda untuk membezakan bunyi mengikut warna, nada, kelantangan dan jangka masa. Pendengaran muzik, secara umum, seperti rasa irama, dapat dikembangkan, dan terdapat banyak jenis pendengaran (lebih tepatnya, wajah, sisi) dan masing-masing dengan caranya sendiri lebih kurang penting.

Bunyi adalah muzik dan bukan muzikal

Suara di dunia di sekitar kita hanyalah laut, tetapi bunyi muzik bukanlah setiap bunyi. Ini hanya suara yang anda dapat menentukan ketinggiannya (bergantung pada kekerapan ayunan badan fizikal yang menjadi sumber suara), dan timbre (kekayaan, kecerahan, ketepuan, warna suara), dan kelantangan (kelantangan bergantung pada amplitud getaran sumber - semakin kuat nadi awal, semakin kuat suara akan masuk).

Tetapi bunyi bukan muzik disebut kebisingan, bagi mereka kita dapat menentukan kelantangan dan durasi, selalunya timbre, tetapi jauh dari selalu kita dapat menentukan nada mereka dengan tepat.

Mengapa mukadimah ini diperlukan? Dan untuk mengesahkan bahawa telinga muzik adalah alat pemuzik yang sudah terlatih. Dan bagi mereka yang enggan membuat muzik dengan dalih kurangnya pendengaran dan pemerkosaan oleh beruang, kami mengatakan secara terus terang: telinga muzik bukanlah komoditi yang langka, ia diedarkan kepada semua orang!

Jenis-jenis Pendengaran Muzik

Persoalan pendengaran muzik agak halus. Apa-apa jenis telinga muzik dalam arti dikaitkan dengan proses atau fenomena psikologi tertentu (contohnya, ingatan, pemikiran atau imaginasi).

Agar tidak banyak berteori dan tidak tergolong dalam klasifikasi dangkal dan kontroversial, kami hanya berusaha mencirikan beberapa konsep yang umum dalam persekitaran muzik yang berkaitan dengan isu ini. Ini akan menjadi beberapa jenis pendengaran muzik..

Pendengaran mutlak adalah memori untuk nada (nada tepat), ini adalah kesempatan untuk menentukan nada (nada) dengan suaranya atau, sebaliknya, menghasilkan semula nota dari memori tanpa penalaan tambahan dengan penalaan garpu atau instrumen apa pun, serta tanpa perbandingan dengan ketinggian lain yang diketahui. Pendengaran mutlak adalah fenomena khas memori suara seseorang (dengan analogi, misalnya, dengan memori fotografi visual). Bagi orang yang mempunyai telinga muzik seperti ini, mengetahui nota adalah sama seperti yang lain, hanya mendengar dan mengenali huruf abjad biasa.

Seorang pemuzik, pada asasnya, tidak benar-benar memerlukan telinga yang mutlak, walaupun ia tidak salah: sebagai contoh, bermain biola tanpa kesalahan. Kualiti ini juga dapat membantu para vokalis (walaupun tidak menjadikan pemegang pendengaran mutlak sebagai vokalis): ini menyumbang kepada perkembangan ketepatan intonasi, dan juga membantu menjaga pesta dengan nyanyian polifonik ensemble, walaupun nyanyian itu sendiri dari "pendengaran" tidak akan menjadi lebih ekspresif (kualiti).

Jenis pendengaran mutlak tidak dapat diperoleh secara buatan, kerana kualitinya semula jadi, tetapi anda dapat mengembangkan pendengaran yang sama melalui latihan (hampir semua pemuzik "berlatih" datang ke keadaan ini cepat atau lambat).

Pendengaran relatif adalah telinga muzik profesional yang membolehkan anda mendengar dan mengenal pasti unsur muzik atau keseluruhan karya, tetapi hanya berkaitan dengan (iaitu, perbandingan) nada yang diwakili olehnya. Ia tidak berkaitan dengan ingatan, tetapi dengan pemikiran. Mungkin ada dua perkara penting di sini:

  • dalam muzik tonal, ini adalah perasaan harmoni: keupayaan untuk menavigasi dalam harmoni membantu mendengar semua yang berlaku dalam muzik - urutan langkah-langkah muzik yang stabil dan tidak stabil, hubungan logik mereka, gabungan mereka dalam harmoni, penyimpangan dan penyimpangan dari nada semula jadi;
  • dalam muzik atonal, ini adalah selang pendengaran: keupayaan untuk mendengar dan membezakan selang (jarak dari satu suara ke yang lain) membolehkan anda mengulangi atau memainkan urutan bunyi dengan tepat.

Pendengaran relatif adalah alat muzik yang sangat kuat dan sempurna, ia membolehkan anda melakukan banyak perkara. Satu-satunya kelemahannya hanyalah perkiraan meneka nada yang tepat: misalnya, saya mendengar dan dapat memainkan lagu, tetapi dengan kunci yang berbeza (selalunya lebih mudah untuk intonasi) bergantung pada jenis suara nyanyian atau instrumen yang anda mainkan).

Pendengaran mutlak dan relatif tidak bertentangan. Mereka boleh saling melengkapi. Sekiranya seseorang mempunyai pendengaran mutlak, tetapi tidak melibatkan saudara sendiri, dia tidak akan menjadi pemuzik, sementara pendengaran relatif yang dikembangkan secara profesional, sebagai jenis pemikiran yang berpendidikan, memungkinkan sesiapa untuk mengembangkan muzik.

Pendengaran dalaman adalah kemampuan untuk mendengar muzik dalam khayalan. Melihat nota pada helaian, seorang pemuzik dapat memainkan seluruh melodi di kepalanya. Baik, atau bukan sekadar melodi - kecuali untuk itu, dia berimaginasi untuk menyelesaikan keharmonian dan orkestrasi (jika pemuzik itu maju), dan apa sahaja.

Pemuzik pemula sangat sering memainkan melodi untuk membiasakannya, yang lebih maju dapat menyanyikannya, tetapi orang yang mempunyai pendengaran dalaman yang baik hanya membayangkan bunyi.

Jenis pendengaran muzik dapat dibezakan dan banyak lagi, masing-masing membantu pemuzik dalam aktiviti muzik umum atau dalam bidang yang lebih istimewa. Sebagai contoh, instrumen komposer yang paling kuat adalah jenis pendengaran seperti polifonik, orkestra dan irama.

Mata Muzik dan Aroma Muzik!

INI ADALAH BLOK HUMORISTIK. Kemudian kami memutuskan untuk meletakkan bahagian komik dalam catatan kami. Betapa menarik dan kaya dengan kesan adalah kehidupan kita, kehidupan orang moden...

Pekerja radio, DJ, serta pencinta muzik bergaya, dan artis pop, selain mendengar, yang mereka gunakan untuk menikmati muzik, memerlukan kualiti profesional seperti "aroma muzik"! Bagaimana anda dapat mengetahui tentang produk baru tanpa produk tersebut? Bagaimana untuk menentukan apa yang disukai penonton? Perkara seperti itu selalu perlu dihidu.!

Mengenai "mata muzik" muncul sendiri sesuatu!

TAMAT. Dengan pengumpulan pengalaman muzik dan praktikal, pendengaran berkembang. Perkembangan pendengaran, pemahaman asas dan kesukaran yang berlaku berlaku dalam kitaran kursus khas institusi pendidikan muzik. Ini adalah irama, solfeggio dan harmoni, polifoni dan orkestrasi.

5. Mengapa-wanita bertanya: Apa itu nada mutlak??

Jadikannya lebih kelihatan dalam suapan pengguna atau dapatkan kedudukan PROMO sehingga beribu-ribu orang membaca artikel anda.

  • Promo Standard
  • 3.000 tera promosi 49 KP
  • 5,000 tayangan promo 65 KP
  • 30,000 tayangan promo 299 KP
  • Sorotan 49 KP

Statistik garis promosi ditunjukkan dalam pembayaran..

Kongsi artikel anda dengan rakan melalui rangkaian sosial.

Maaf, tetapi anda tidak mempunyai rubel benua yang mencukupi untuk mempromosikan rakaman..

Dapatkan Rubel Kontinental,
menjemput rakan anda ke Comte.

Saya ingat diri saya sebagai anak kecil ketika, dalam keluarga muzik ibu saudara saya, saya mula-mula diperkenalkan dengan alat lama yang mahal - piano. Makcik saya ingin menentukan kemampuan muzik saya dan benar-benar kecewa. Saya tidak dapat mengingat notanya, dan secara umum tidak dapat difahami oleh saya bagaimana menekan butang yang diperlukan untuk memainkan melodi, jika semuanya sama dan tidak ada yang tertulis di atasnya.

Abang saya jauh lebih mampu daripada saya, dia sendiri belajar bermain gitar. Tetapi di sini, di sebalik semua usaha saya untuk memainkan lagu sederhana "Ada birch di lapangan", ternyata menjadi gelandangan lengkap, kerana tidak ada tanda-tanda di leher gitar di mana anda perlu menekan tali, tetapi saya tidak dapat mengingat kebijaksanaan itu. Namun, saya suka muzik dan memahaminya. Tetapi mengenai orang seperti saya, mereka mengatakan bahawa seekor beruang telah memijak telinga mereka. Tetapi bagaimana saya sendiri telah menyanyikan lagu dengan indah dan bahkan sebuah orkestra dibunyikan, dan saya tidak dapat memainkan satu lagu untuk tidak memalsukannya.

Jelas, selain daripada ingatan yang buruk, saya tidak memiliki suara saya sebagai alat muzik. Oleh itu, di sekolah, pelajaran muzik hanya membenci saya dan saya mengingatnya dengan gemetar. Dari semua notasi muzik, saya teringat treble clef dan bertanya-tanya mengapa tidak ada piano clef atau gitar, misalnya. Ternyata biola adalah instrumen yang paling penting? Gendang atau tanduk pelopor tidak lagi dikira?

Ia adalah penghiburan yang menyenangkan bagi saya untuk mengetahui bahawa penyair dan penyair seperti Vladimir Vysotsky, menurutnya, hanya memiliki beberapa akord pada gitar ketika memainkan lagu-lagu popularnya.

Tidak semua orang mempunyai karunia pendengaran mutlak! Sudah diketahui bahawa bahkan komposer hebat seperti Tchaikovsky, Wagner dan Scriabin melakukannya tanpa pendengaran mutlak. Seperti saya. Jadi, saya belum tersesat sepenuhnya kepada masyarakat, saya menghiburkan diri. Tetapi saya tidak pernah menjadi pemuzik. Di sekolah, saya terpesona dengan sejarah kuno, dan di sekolah menengah, fizik dan matematik.

Oleh itu, apakah nada mutlak ini? Saya membaca di http://music-mydream.com/impor. : Pendengaran mutlak adalah kemampuan untuk mengenal pasti nada suara dengan tepat tanpa menggunakan perbandingan dengan suara nada yang diketahui.

Komposer Camille Saint-Saens dibesarkan sebagai anak ajaib. Dalam dua setengah tahun, dia berada di hadapan piano. Daripada mengetuk secara rawak, seperti yang saya lakukan, dia menekan satu kekunci demi satu dan tidak melepaskannya sehingga suara itu tenang. Nenek mengajarnya nama-nama nota, dan kemudian memutuskan untuk meletakkan instrumen itu dengan teratur. Semasa penalaan, Saint-Saens kecil dapat menamakan semua nota dengan mendengarnya dari bilik sebelah. Mereka mengatakan tentang orang-orang seperti itu bahawa mereka mempunyai nada mutlak.

Huraian seperti itu membuat kita menganggap kemahiran ini sebagai sesuatu yang tidak dapat diakses dan ajaib. Kajian semula fakta dan penyelidikan kami memerlukan penolakan terhadap pathos tersebut.

Sejarah pendengaran mutlak bermula pada abad ke-17, ketika sistem muzik tempered seragam dengan 12 langkah dan garpu tala tetap (standard pitch) diperkenalkan ke dalam peredaran. Pemilik pertama yang didokumentasikan pada abad XVIII adalah V.A. Mozart, yang pendengarannya digambarkan sebagai "benar", "sangat baik." Istilah "pendengaran mutlak" diperkenalkan pada separuh kedua abad ke-19, dan menjelang abad ke-20, para saintis mula mengkaji fenomena itu sendiri..

Sehingga kini, banyak corak, hubungan dan kesan menarik yang berkaitan dengan pendengaran mutlak telah dijumpai, namun, dalam dunia saintifik tidak ada kesepakatan tunggal mengenai sifat sebenar fenomena ini. Dalam karya "The Zonal Nature of Sound Altitude Hearing" (1948), N. Garbuzov, berdasarkan eksperimennya, menyarankan agar pemuzik mutlak melihat frekuensi suara dalam kelompok, menghubungkan band frekuensi dengan temperamen 12 tahap. Lebar zon, menurut Garbuzov, bergantung pada ketinggian daftar, timbre, volume suara, ciri-ciri individu dan keadaan mental seseorang.

Sebilangan besar masyarakat Asia Tenggara, Afrika, dan juga penduduk asli Amerika bertutur dalam bahasa yang makna perkataan bergantung pada sebutan suku kata. Bahasa-bahasa ini disebut tonal atau tonal. Penutur asli bahasa tersebut telah dididik sejak kecil untuk dapat memahami dan memperbanyak bahasa ibunda mereka..

Ternyata anda dapat belajar memiliki nada mutlak. Pelajar Cina menunjukkan pemisahan yang ketara dari orang Amerika, yang hanya bertutur dalam bahasa bukan nada. Menurut kriteria ujian, dalam sekumpulan pelajar yang mula belajar muzik pada usia 4-5 tahun, kira-kira 60% pelajar Cina dan 14% pelajar Amerika mempunyai pendengaran mutlak; dalam kumpulan mereka yang bermula pada usia 6-7 tahun - 55% orang Cina dan hanya 6% orang Amerika; dalam kumpulan mereka yang bermula pada usia 8-9 tahun - 42% orang Cina dan tiada dari Amerika Syarikat. Adalah penting bahawa kajian ini menunjukkan hubungan langsung antara kehadiran pendengaran mutlak dan usia awal pendidikan muzik..

Sistem pendengaran mutlak tidak berfungsi dan fizikal berbeza dengan yang tidak mutlak. Perbezaannya terletak pada algoritma yang berbeza untuk memproses maklumat suara oleh korteks serebrum (Gregsen, 1998): penentuan nada yang tepat memerlukan asas frekuensi dalam memori manusia, serta pembentukan korespondensi antara rentang suara dan nama nota, kerana satu catatan sesuai dengan selang frekuensi, walaupun kecil.

Tetapi setakat ini tidak ada satu pun kes yang disahkan oleh orang dewasa yang mencapai pendengaran mutlak jika dia terlepas tempoh perkembangan muzik awal pada masa kanak-kanak.

Apabila anda belajar mendengar perbezaan antara bunyi, sekurang-kurangnya hingga setengah nada dan mengingat nama bunyi dengan ketinggian apa pun, maka dengan selamat anda dapat mengatakan bahawa anda telah mengembangkan pendengaran semu mutlak. Terdapat banyak orang yang telah mencapai keputusan ini. Tidak ada keajaiban, tetapi hanya ada kerja keras untuk memperoleh kemahiran yang diinginkan.

Fakta pendengaran mutlak secara keliru dianggap sebagai jaminan musikalitas yang dikembangkan. Walau bagaimanapun, ia terdapat di kalangan pemuzik biasa, penyusun alat muzik dan orang yang sama sekali tidak berminat dengan muzik. Oleh itu, kemampuan ini bukan semata-mata muzikal. Pendengaran mutlak terdapat pada banyak haiwan dan burung, yang mana kemampuan untuk membezakan nada diperlukan untuk kehidupan.

Menurut kaedah persepsi, nada telinga muzik dibahagikan kepada:

mutlak (persepsi dengan nota berasingan);

relatif (persepsi melalui jarak antara bunyi).

Tidak layak untuk cemburu dengan pemilik perkhidmatan mutlak. Pendengaran mutlak dengan sendirinya tidak menyiratkan kehadiran kemampuan muzik yang indah: selain seratus peratus pengakuan pintu rumah oleh jeritannya, ia tidak menjanjikan keseronokan lain :) Walaupun pendengaran mutlak memudahkan pembelajaran muzik, banyak pemuzik profesional mengadu bahawa ia menghilangkan fleksibiliti dan mengganggu mereka baik di tempat kerja dan hanya mendengar muzik untuk keseronokan.

Keinginan untuk mempunyai nada mutlak tidak selalu dibenarkan, memandangkan masalah yang dihadapi oleh orang yang mempunyai kemahiran ini. Mendengar sedikit penyimpangan dari "standard" yang ditetapkan oleh memori, pemuzik mutlak menghadapi kesukaran dengan karya yang dialihkan ke kunci yang berbeza dan nota dihasilkan semula pada frekuensi suara yang sedikit berbeza; mereka fikir mereka "salah".

Ini berlaku untuk muzik abad pertengahan dan barok yang sahih (halo ke lapisan klasik yang besar!) Dan alat-alat kuno yang berlainan masa, di mana garpu penalaan berbeza dari yang moden. Lebih-lebih lagi, garpu penalaan konsert di pelbagai negara sedikit berbeza walaupun sekarang.!

Anak-anak berbakat dalam pelajaran solfeggio boleh menjadi malas dan tidak mengembangkan pendengaran relatif mereka, menggunakan imlak mutlak untuk mencatat. B. M. Teplov menulis bahawa pendengaran mutlak dapat menunda pengembangan komponen pendengaran muzik lain, kerana menjadikannya tidak perlu, menggantikannya sendiri. Pendengaran relatif sangat penting ketika mentransfer (mentransposisi) muzik ke kunci yang berbeza, menyelaraskan dalam struktur yang berbeza daripada marah sekata. Ia jauh lebih fleksibel daripada pendengaran mutlak dan membolehkan pemuzik mudah menyesuaikan diri dengan rakan mereka dalam ensemble dan orkestra, menemani dan memainkan pelbagai alat muzik yang diselaraskan.

V. Vinokur "Halo, saya membawa beberapa nota di sini."

Padang mutlak

Pendengaran mutlak adalah cara khas untuk memahami bunyi. Seseorang yang mempunyai pendengaran mutlak menentukan frekuensi suara, tidak membandingkannya dengan orang lain, tidak menyanyikannya untuk dirinya sendiri. Kualiti ini membezakan pendengaran mutlak dari pendengaran relatif, di mana seseorang menentukan suara dengan membandingkannya dengan yang lain.

Jenis dan ciri pendengaran mutlak

Mutlak dalam bahasa Latin mutlak bermaksud "tidak terhad". Membezakan antara pendengaran mutlak pasif dan aktif.

Dengan pendengaran mutlak pasif, seseorang dengan mudah menentukan nada suara muzik, tetapi tidak dapat menghasilkannya semula dengan suaranya. Pendengaran mutlak aktif tidak mempunyai sekatan seperti itu, pemilik kualiti ini dapat menentukan suara dan menyanyi dengan suaranya.

Orang dengan pendengaran mutlak aktif - mutlak, berbeza antara satu sama lain dalam kelajuan penentuan, julat frekuensi persepsi bunyi, kemampuan untuk menentukan bunyi nada suara yang berbeza.

Ciri Julat Bunyi

Seseorang membezakan getaran bunyi dalam julat frekuensi dari 16 Hz hingga 20,000 Hz. Bunyi frekuensi tinggi dapat dilihat sepenuhnya pada zaman kanak-kanak, dengan usia, had atasnya menurun.

Seseorang yang mempunyai pendengaran mutlak merasakan bunyi dalam jarak yang biasa, tetapi mempunyai kemampuan untuk membezakan bunyi dengan frekuensi yang berbeza, dan bukan dalam keseluruhan getaran bunyi yang dapat didengar, tetapi di kawasan tertentu.

Ketepatan tertinggi pengecaman suara sepadan dengan register tengah, menurun ke tepi julat frekuensi.

Ke daftar tengah adalah oktaf kecil, pertama, kedua. Julat pertuturan terletak di daftar tengah, bahagian tengah julat adalah oktaf pertama.

Standard bunyi

Pada tahun 1939, Persidangan Antarabangsa di London mengadopsi standard untuk menala alat muzik di seluruh dunia. Standard suara, yang menurut semua pemuzik dunia bahkan hari ini membandingkan tindakan mereka, adalah bunyi nota "la", sesuai dengan frekuensi 440 Hz.

Pseudo-Mutlak, Harmonik, Pendengaran Batin

Selain mutlak, bezakan pendengaran pseudo-mutlak. Dengan kaedah mengenali bunyi ini, seseorang membandingkan bunyi luaran dengan suara suaranya. Suara tertinggi atau terendah suara seseorang dapat berfungsi sebagai rujukan untuk menentukan suara..

Ciri lain orang yang mempunyai pendengaran mutlak adalah kemampuan untuk mengenali suara ketika dimainkan secara serentak. Khabar angin seperti itu disebut harmonik. Absolutis dengan tepat menamakan bilangan suara dalam kord harmonik, masing-masing dikenali.

Penting bagi seorang pemuzik untuk mempunyai bukan sahaja persepsi suara yang mutlak dan relatif, tetapi juga pendengaran dalaman yang maju.

Kualiti ini berdasarkan pengalaman muzik, kemampuan berfikir dalam gambar muzik, untuk menggambarkan keharmonian karya muzik secara keseluruhan.

Telinga dalaman didasarkan pada bakat muzik, meningkat sepanjang hidupnya. Komposer terkenal seperti Beethoven, Smetana, yang pekak pada akhir hayat mereka, menulis muzik menggunakan pendengaran dalaman secara eksklusif..

Keupayaan pendengaran dan muzik mutlak

Keupayaan mutlak untuk mengenali frekuensi suara selalu bersifat semula jadi, tetapi agar dapat menjelma, seseorang mesti terlebih dahulu mendengar suara. Kekerapan suara yang didengar disimpan dalam memori tidak berubah sepanjang hayat. Lelaki mutlak yang pertama dikenali sebagai V.A. Mozart.

Dengan bertambahnya usia, pendengaran mutlak tidak hilang, tetapi menurut beberapa laporan, ia bertambah baik. Terdapat kemampuan semula jadi pengiktirafan suara mutlak dengan frekuensi 1: 10 000. Di kalangan pemuzik profesional, kemampuan ini diperhatikan lebih kerap, kira-kira satu dari beberapa lusin orang.

Bilangan angka mutlak lebih tinggi di kalangan bangsa dengan bahasa nada. Bahasa-bahasa ini merangkumi bahasa Jepun, Vietnam.

Penduduk di negara-negara ini adalah muzik, suka dan memahami muzik. Walau bagaimanapun, jumlah komposer di negara-negara ini rata-rata tidak lebih tinggi daripada di negara-negara Eropah.

Faktanya adalah bahawa pendengaran mutlak bukanlah jaminan bakat muzik. Dengan analogi dengan sastera, tidak cukup mengenali warna untuk dilukis, mengenal huruf untuk menjadi penulis.

Adakah mungkin untuk mencapai pendengaran mutlak dengan latihan

Mutlak berbeza dengan orang yang mempunyai telinga relatif untuk kemampuan muzik untuk menyimpan frekuensi suara dalam memori. Bunyi luaran yang memasuki penganalisis pendengaran dibandingkan dengan frekuensi yang tersedia untuk bunyi mutlak dalam memori dan nilai terdekat dipilih.

Adalah sukar untuk memperoleh bunyi luaran yang sempurna. Sebenarnya, walaupun standard - nota "la", dihasilkan semula bukan pada frekuensi 440 Hz, tetapi dengan kesalahan kecil. Julat ralat atau zon ketinggian ialah 435-445 Hz.

Dengan latihan khas, orang biasa, jika dikehendaki, dapat mendekati kemampuan untuk membezakan bunyi dengan ketepatan mutlak.

Mungkin tidak semua orang dapat mencapai kepantasan pengecaman dan ketepatan definisi suara, ciri pendengaran mutlak, tetapi untuk membawa telinga muzik mereka ke cita-cita yang diinginkan, masing-masing dapat.

Prasyarat untuk memulakan kelas adalah kehadiran telinga muzik relatif. Kaedah pengecaman suara ini dapat dikembangkan dengan sempurna dan sesuai dengan tahap pengecaman suara mutlak..

Terdapat program khas - Ear Power, Earope, yang membolehkan anda meningkatkan pendengaran anda secara bebas. Mereka yang ingin meningkatkan tahap mutlak mereka ditawarkan kursus di mana, di bawah bimbingan jurulatih, penguasaan pengiktirafan bunyi muzik diperoleh.

Sebilangan besar komposer yang berjaya dan terkenal dikenali yang tidak mempunyai tahap mutlak sejak lahir dan mengasah kemahiran mereka dalam aktiviti profesional..

Kelemahan pendengaran mutlak

Kualiti yang luar biasa tidak selalu bermanfaat bagi pemiliknya. Pendengaran mutlak dalam kehidupan biasa menimbulkan sedikit kesulitan.

Oleh itu, orang yang mutlak mendengar sebarang nota palsu. Dissonance memotong telinga, mengalihkan perhatian, memperkenalkan sedikit rasa tidak senang di dalam kelas. Pendengaran mutlak mengambil nota palsu dalam suara orkestra di konsert, nyanyian gereja di kuil, suara nyanyian biasa di karaoke menyebabkan kejutan.

Di samping itu, pendengaran mutlak tanpa pendengaran relatif yang berkembang akan membolehkan seseorang memainkan karya muzik yang kompleks dari lembaran, menyempurnakan alat muzik, tetapi tidak akan membenarkannya menulis muzik. Pemegang pendengaran mutlak dengan pendengaran relatif yang tidak berkembang merasakan bunyi muzik secara berasingan, tidak merasakan daya tarikan dan keharmonian bersama.

Pendengaran mutlak dikesan ketika bermain muzik, melatih dan berkembang sepanjang hayat, tidak melemah seiring bertambahnya usia. Kebolehan muzik seseorang terdiri daripada kemampuan untuk membezakan nada suara dengan tepat, kemampuan untuk menentukan waktu, durasi, nada relatif dan intensiti suara.

Padang mutlak

Pemegang pendengaran mutlak atau, seperti yang disebut oleh pemuzik, absolutis, menimbulkan rasa iri putih di antara banyak orang. Orang biasa dengan pendengaran relatif yang baik akan mengenali nada suara. membandingkannya: jika anda tidak memberi mereka standard untuk perbandingan, mereka tidak akan dapat menamakan bunyi ini, yang mana satu mutlak dapat dilakukan dengan mudah. Inti dari kemampuan ini belum diungkapkan sepenuhnya, dan versi yang paling umum adalah untuk pemilik pendengaran mutlak, setiap suara mempunyai wajah khusus yang sama dengan timbre: semudah orang biasa mengenali saudara-mara dan rakan mereka dari suara, membezakan timbres, mutlak " kenali secara peribadi ”setiap suara.

Kemungkinan nada mutlak adalah sejenis nada "super-timbral" ketika perbezaan nada sangat halus sehingga mempengaruhi setiap suara yang selalu sedikit lebih tipis dan lebih ringan daripada suara tetangga, jika lebih tinggi dan juga nyaris tidak kelihatan "lebih gelap" daripada suara tetangga jika di bawahnya. Sekumpulan ahli psikologi Amerika yang diketuai oleh Harry Krammer bereksperimen dengan pemuzik mutlak, pemuzik tidak mutlak dan bukan pemuzik. Subjek diminta untuk membezakan antara timber instrumen yang berbeza. Semua orang mengenali nada dengan sangat baik, jadi tidak menghairankan bahawa semua mata pelajaran berjaya. Tetapi absolutis bertindak balas dengan lebih yakin dan pantas berbanding rakan pemuzik atau bukan pemuzik mereka. Ini bermaksud bahawa pendengaran mutlak merangkumi unsur timbre, atau bahkan secara keseluruhan, seperti yang dipercayai oleh banyak ahli psikologi, adalah cabang ultrathin pendengaran timbre. Beberapa pemerhatian diri pemuzik menyokong "versi timbre" asal pendengaran mutlak. Komposer Taneyev mengingatkan: “Catatan bagi saya mempunyai watak suara yang sangat istimewa. Saya mengenalnya dengan cepat dan bebas dengan watak suaranya yang begitu jelas ini kerana kami langsung mengenali wajah orang yang tidak asing lagi. Nota semula sudah, sebagaimana adanya, fisiognomi yang sama sekali berbeza, dengan mana saya langsung mengenali dan memanggilnya. Dan semua nota lain ".

Versi popular kedua mengenai sifat pendengaran mutlak tidak menonjolkan momen sensasi timbre, tetapi momen supermemory ke nada muzik. Telah diketahui bahawa orang biasa dapat mengingat nada suara yang diberikan selama satu setengah minit - setelah satu setengah minit dia dapat menyanyikan suara ini atau mengenalinya di antara bunyi lain. Pemuzik mempunyai ingatan yang lebih kuat untuk ketinggian muzik - mereka dapat menghasilkan suara lapan minit setelah mereka mendengarnya. Absolutis mengingati nada suara selama-lamanya. Ahli psikologi Daniel Levitin percaya bahawa pendengaran mutlak hanyalah ingatan jangka panjang.

Pendengaran mutlak aktif dan pasif. Pendengaran pasif membolehkan anda mengenali dan menamakan nada suara, tetapi jika anda meminta lelaki mutlak itu untuk "menyanyikan nota fa", maka dia tidak mungkin menyanyikannya dengan serta-merta dan tepat. Pemegang pendengaran mutlak aktif akan melakukan ini tanpa kesukaran, apatah lagi bahawa dia dapat mengenali suara apa pun dengan mudah. Dalam perbincangan mengenai sifat pendengaran mutlak aktif dan pendengaran mutlak pasif, para penyelidik mendapat tempat untuk kedua-dua versi timbre dan ketinggian asal. Ramai yang percaya bahawa pengecaman pasif suara bergantung pada pendengaran timbre mutlak, dan kemungkinan pembiakan aktifnya didasarkan pada nada tinggi. Persoalan mengenai sifat pendengaran mutlak masih terbuka, tetapi tidak kira apa yang diingat oleh orang mutlak - timbre, pitch, atau keduanya, sangat jarang berlaku, satu daripada seribu orang mempunyai pendengaran mutlak.

Pemuzik profesional, semasa belajar di sekolah muzik, kolej dan konservatori, selalu melakukan banyak latihan pendengaran: mereka menulis imlak muzik, menyanyikan nota, dan meneka urutan akord dengan telinga. Semasa kerja konduktor, paduan suara, penyanyi dan dalam pelbagai jenis aktiviti muzik, pendengaran banyak difasilitasi dan sering berfungsi sebagai pertolongan yang mudah. Rakan sekerja absolutis gembira kadang-kadang bertekad untuk menguasai pendengaran mutlak, untuk mengembangkannya, walaupun secara semula jadi mereka tidak mempunyai pendengaran mutlak. Dalam latihan selama berjam-jam, fanatik akhirnya mengembangkan telinga mutlak yang didambakan dan untuk beberapa waktu menggunakannya sekurang-kurangnya dalam bentuk pasif. Tetapi sebaik sahaja mereka berhenti berlatih, nada mutlak yang ditaklukkan hilang tanpa jejak - kemahiran yang diperoleh dengan kesukaran seperti itu berubah menjadi sangat singkat dan rapuh.

Bayi yang sudah terdedah kepada manifestasi pendengaran mutlak dapat mempelajarinya walaupun dalam keadaan aktif. Ahli psikologi Kessen, Levine dan Wendrich meminta ibu-ibu bayi berusia tiga bulan untuk memberi inspirasi kepada mereka dengan cinta khusus untuk nota "F" oktaf pertama. Catatan ini sesuai untuk suara anak-anak, dan ketika bayi berdengung dengan nada mereka sendiri, ibu harus mengingatkan mereka setiap kali untuk "fa", seolah-olah meminta tepat nada ini. Setelah empat puluh hari mengikuti kelas, dua puluh tiga bayi, seorang peserta dalam eksperimen itu, melantunkan nota “fa” - mereka berjaya mengingati ketinggian ini dengan tepat dan mereka tidak lagi tersasar dari itu. Setelah beberapa lama, ketika arti cinta istimewa ini untuk "fa" tidak dijelaskan, dan para ibu berhenti menyerupai nota ini tanpa henti, bayi beralih ke jalan biasa mereka. Oleh itu berakhirlah hidupnya yang pendek hampir tidak menembus telinga yang mutlak. Dari sekian banyak percubaan dan kesilapan pada bayi serta orang dewasa dan kanak-kanak, para penyelidik membuat kesimpulan awal mengenai kebolehtelapan masa kini, tahan lama dan tidak memerlukan tambahan pendengaran aktif. Sebab semua jenis kegagalan dalam percubaan untuk mendapatkan pendengaran mutlak adalah kerana asal usul genetiknya, berulang kali disahkan.

Ahli neuropsikologi juga percaya bahawa pendengaran mutlak adalah kualiti yang semula jadi dan ditentukan secara genetik. Sekumpulan pakar neuropsikologi yang diketuai oleh Gottfried Schlaug memfokuskan kajian pada hemisfera kiri planum temporale, yang sedikit meningkat pada semua orang berbanding dengan bahagian hemisfera kanan yang sesuai. Jabatan ini bertanggung jawab atas diskriminasi yang baik, termasuk pembezaan fonem, dan seperti yang telah disebutkan, sedikit peningkatan pada alat otak "orang yang berbicara" ini terbentuk pada simpanse 8 juta tahun yang lalu. Namun, setelah diperiksa dengan lebih teliti, ternyata pemuzik mutlak memiliki temporalale lebih banyak daripada semua Homo sapiens yang lain, dan bahkan lebih banyak daripada pemuzik bukan mutlak. "Hasil kajian menunjukkan," penulis menulis, "bahawa kemampuan muzik yang luar biasa dikaitkan dengan asimetri hemisfera kiri yang berlebihan dari bahagian otak yang melayani fungsi muzik".

Dilihat dari data pakar neuropsikologi dan ahli genetik, pendengaran mutlak sebagai kemampuan ultrahigh untuk membezakan antara memori suara dan pendengaran tidak dididik dan tidak dihasilkan, tetapi diberikan dari atas. "Menyerah harap semua orang masuk ke sini!" ia harus ditulis bukan di pintu neraka, tetapi di kelas solfeggio terutama guru yang bersemangat yang membawa pelajar yang mudah tertipu dengan janji untuk mengembangkan pendengaran mutlak mereka. Namun, persoalan yang lebih penting adalah berbeza: adakah pemuzik ini memerlukan hadiah takdir ini, adakah mutlak mendengar kualiti yang sangat berharga yang sukar dilakukan oleh seorang pemuzik? Sejak perhatian orang ramai tertarik pada pendengaran mutlak, banyak kisah anekdot telah dikumpulkan tentangnya, menceritakan tentang kemampuan pendengaran seseorang yang luar biasa. Tetapi quasianecdotes ini tidak mendekatkan pendengaran mutlak dengan muzik, tetapi menjauhkannya dari muzik, memperkuat keraguan tentang kegunaannya sebagai kualiti muzik semata-mata, dan bukannya keingintahuan alam, yang mempunyai kaitan yang sangat tidak langsung dengan seni muzik.

Pendengaran mutlak berfungsi dalam mod automatik, merakam semua yang tidak memukul. Miss Sauer, doktor gigi piano mutlak, mengalihkan perhatiannya dari sensasi yang tidak menyenangkan dengan mengemukakan soalan mengenai nota di mana latihan itu berdengung. Sama seperti Mozart muda, yang tahu bagaimana mengeluarkan suara, gelas berisi air, yang mencatat jam berdetak dan pintu berderit, Miss Sauer membezakan nada semua suara secara umum. Suatu ketika, ketika belajar bermain, dia mendengar iringan yang tidak diundang dalam bentuk suara mesin pemotong rumput jiran, yang berdengung dengan nada "garam". Mulai sekarang, setiap kali Miss Sauer melakukan permainan jahat ini, suara mesin pemotong rumput di nota yang sama terbangun di benaknya, dan konsert itu hancur tidak dapat ditarik balik. Rakan sekerja Miss Sauer, Pendeta Sir Frederick Usley, seorang profesor muzik di University of Oxford, juga mempunyai nada mutlak legenda. Pukul lima, dia memberitahu ibunya: "Fikir-fikirkan, ayah kita meniup hidungnya pada" fa. " Pada usia berapa pun, dia dapat menentukan bahwa guruh menggegarkan "garam", dan angin bertiup di "re". Pada usia lapan tahun, mendengar simfoni G minor Mozart yang terkenal pada suatu petang musim panas yang panas, Sir Frederick muda mendakwa bahawa dia sama sekali tidak mendengar G minor, tetapi anak kecil A yang rata-rata, terletak setengah nada lebih tinggi. Ternyata anak lelaki itu betul: alat-alat itu menjadi sangat panas kerana sistem mereka sedikit meningkat.

Banyak yang telah diperkatakan mengenai asal-usul pendengaran mutlak tertua, bahkan lebih kuno daripada ucapan manusia. Orang menyanyi dan memainkan melodi yang sama pada ketinggian yang berbeza; muzik yang sama sepanjang masa terdengar naik turun. Pendengaran relatif mendominasi kreativiti muzik, yang mana pentingnya bukan ketinggian mutlak muzik yang dilakukan, tetapi hubungan suara. Bukan burung: mereka menyanyikan "muzik" mereka pada ketinggian yang sama, mengingat melodi burung tidak begitu banyak seperti nada suara mutlak yang membuatnya. Kumpulan suara ini untuk mereka adalah tanda, isyarat, tetapi bukan mesej artistik. Lumba-lumba melakukan perkara yang sama, mengeluarkan bunyi dengan ketinggian tertentu, di mana setiap frekuensi bertindak sebagai isyarat-isyarat tertentu. Haiwan yang dipaksa untuk berkomunikasi dalam jarak jauh menggunakan frekuensi suara sebagai ciri paling stabil, tidak mengalami gangguan. Sejak zaman kuno, frekuensi getaran suara menyebarkan maklumat dalam ribut, dan salji, dan hujan, menebang hutan dan lautan dan mengatasi semua gangguan bunyi. Dalam beberapa spesies haiwan, telinga mutlak dibentuk dengan cara ini, dapat membezakan antara beberapa frekuensi yang dapat digunakan dan menggunakannya.

Karya Sargent Inggeris menjelaskan banyak fenomena yang berkaitan dengan pendengaran mutlak. Dia mendakwa bahawa hampir setiap orang boleh menjadi mutlak jika dia mula belajar muzik pada awal kanak-kanak. Satu tinjauan terhadap satu setengah ribu anggota Persatuan Pemuzik Inggeris, yang dilakukan olehnya, menunjukkan bahawa ada hubungan yang pasti antara waktu mula pengajian muzik dan pemilikan telinga yang mutlak. Pendengaran mutlak mati disebabkan oleh fakta bahawa muzik yang sama, ketika kedengarannya dalam kekunci yang berbeza, dianggap hampir sama; jika fenomena ini, yang disebut oleh pemuzik "transposisi," tidak wujud, maka pendengaran mutlak dapat dipertahankan. Akan tetapi, untuk menganggap perkara seperti itu akan menjadi fantasi yang lengkap - menyanyi kerana asas bermain muzik tidak dapat hidup tanpa melakukan melodi yang sama, baik soprano, kemudian bass, atau tenor. Semua data - dan fenomena pendengaran mutlak pada haiwan (kadang-kadang pemuzik memanggil pendengaran mutlak sebagai "anjing"), dan kemudahan di mana bayi dapat merasakan nada suara mutlak - membuat kita berfikir bahawa pendengaran mutlak sama sekali bukan pencapaian pendengaran manusia yang paling tinggi, seperti yang kadang-kadang dipercayai, tetapi sebaliknya, dasar pendengaran, bayangan lenyap dari proses evolusi, jejak strategi pendengaran nenek moyang kita yang jauh. Dalam ontogenesis, dalam perkembangan kanak-kanak, yang mencerminkan filogenesis, perkembangan sejarah dapat dilihat dengan jelas sebagai telinga mutlak, hampir tidak digariskan, ia akan hilang tanpa sokongan praktikal: baik dalam muzik atau dalam pertuturan tidak perlu, dan tanpa dituntut, asas ini diam-diam mati sebagai ekor haiwan pernah jatuh pada manusia.

Di antara kelebihan pemuzik mutlak sering disebut sebagai apa yang disebut "pendengaran warna", ketika nada suara muzik seolah-olah dilihat oleh si penerima seolah-olah dicat, diwarnai, dan terus mengingatkan perkaitan warna tertentu. Rimsky-Korsakov menganggap kunci E utama "biru, safir, cemerlang, malam, kemalasan gelap" berkat dorongan rakan komposer. Glinka menulis paduan suara "Berbohong di lapangan pada waktu malam" dalam kunci ini, sementara Mendelssohn menggunakan kunci ini untuk pendahuluan "A Midsummer Night's Dream" dan untuk Nocturne yang terkenal. Bagaimana untuk mengelakkan persatuan "malam gelap dan gelap"? F major Beethoven meletakkan asas untuk simfoni "Pastoral" yang berkaitan dengan kehidupan gembala dan petani yang tidak bersalah di pangkuan alam, dan nada ini dalam komuniti komposer secara semula jadi mulai tertarik pada hijau. Rimsky-Korsakov dan Wagner menghubungkan E flat utama dengan air - yang pertama dengan Laut-Lautan Biru dan yang kedua dengan Emas Sungai Rhine, walaupun Rimsky-Korsakov dapat membanggakan nada mutlak, tetapi Wagner tidak. Ini menguatkan lagi idea bahawa "pendengaran warna" adalah fenomena sejarah dan budaya yang tidak berkaitan dengan pendengaran mutlak. Scriabin juga tertarik pada persatuan warna kunci, tetapi, seperti Wagner, tidak mempunyai telinga yang mutlak.

Perbandingan pemuzik mutlak dengan pemuzik tidak mutlak menekankan persamaan asas mereka dalam perkara utama: mereka berdua mendengar dan memperbaiki hubungan suara dan mengingati nada suara, tetapi menggunakan strategi yang berbeza - di mana yang mutlak tidak berfikir dan tidak membandingkan, bertindak seketika, ada yang tidak mutlak mencapai yang sama dengan usaha yang minimum, tetapi dengan hasil yang sama. Kecuali diperlukan untuk menyetel instrumen atau mengenali suara palsu dengan ketepatan beberapa hertz. Oleh itu, adakah patut dicemburui yang mutlak, dan bagaimana mentafsirkan karunia alam ini, mengetahui tentang asal usulnya yang asas, serta fakta bahawa beberapa komposer hebat, termasuk Tchaikovsky dan Wagner dengan Scriabin, tidak mempunyai pendengaran mutlak.

Ungkapan "nada mutlak" menunjukkan idea tentang sesuatu yang sempurna, tertinggi, tidak dapat diakses. Nama ini mencerminkan penghormatan masyarakat terhadap pendengaran mutlak, jika hanya kerana kelazimannya sangat rendah. Fakta memiliki telinga mutlak sudah menunjukkan musikalitas super tinggi. Walau bagaimanapun, walaupun tinjauan kasar mengenai fakta dan pendapat pakar memaksa penghormatan itu ditinggalkan. "Pendengaran mutlak bukan ubat mujarab," tulis Miss Sauer, yang tahu bagaimana untuk mengetahui di mana latihan dan mesin pemotong rumput berdengung. "Dia hanya yang dapat kamu lakukan dengannya dan bagaimana kamu dapat menggunakannya." Yang satu tidak secara automatik mengikuti yang lain. ".

Beberapa statistik selaras dengan tirai penyejukan ini. Sekiranya jumlah pelajar sekolah mutlak di dunia adalah sekitar 3%, di antara pelajar konservatori di Eropah dan Amerika sudah 8%, maka di antara pemuzik pelajar Jepun pelajar sekolah mutlak sudah 70%, kemungkinan bahasa Oriental secara genetik lebih dekat dengan bahasa nada, dan kemampuan pendengaran orang Asia pada umumnya lebih tinggi. Adakah kerana muzik klasik Eropah yang begitu cepat mendapat populariti di Timur Jauh sehingga sumber pendengaran orang-orang ini sangat besar dibandingkan dengan orang Eropah? Sangat mudah bagi mereka untuk melihat konstruksi bunyi global dari sonata dan simfoni, kerana pendengarannya sangat sempurna. Walau bagaimanapun, peratusan pemuzik luar biasa di kalangan orang Asia sama sekali tidak lebih besar daripada di kalangan orang Eropah. Khabar angin mutlak di seluruh dunia dimiliki oleh pemuzik yang cukup biasa, dan hanya penyet piano, dan bahkan orang yang sama sekali tidak menyukai muzik dan tidak berminat dengannya. "Memiliki nada mutlak sama sekali tidak menjadikan anda pemuzik yang baik," tulis Dr. Atowski, profesor solfeggio di American University De Paul, salah seorang pelajar mutlak. - Ini tidak bermaksud bahawa anda memahami hubungan muzik, itu tidak menunjukkan rasa irama, ini hanya bermaksud bahawa anda mempunyai telinga yang mutlak. Ramai orang berpendapat bahawa ia lebih bermakna. ".

Pada masa yang sama, di antara pemuzik yang luar biasa, jumlah absolutisnya sangat besar. Pada puncak muzik Olympus di puncak Mozart-Bach-Debussy dan seumpamanya, pendengaran tidak mutlak adalah pengecualian besar. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai pemain terkemuka peringkat Richter-Stern-Rostropovich. Dalam satu kajian khas mengenai pemain selular yang luar biasa, dinyatakan bahawa 70% daripadanya adalah mutlak. Terdapat perbezaan tertentu: di satu pihak, bakat pendengaran dan muzik mutlak dihubungkan dengan jelas, dan di antara genius muzik, yang tidak mutlak jarang seperti pemuzik putih di kalangan titan jazz hitam. Pada masa yang sama, pendengaran mutlak tidak menjamin kemampuan muzik yang boleh ditoleransi: pemilikan pendengaran mutlak, selain keseronokan mutlak untuk mengenali pintu kediaman anda dengan celahan yang unik, tidak menjanjikan keseronokan lain.

Bahkan analisis dangkal mengenai kemampuan pendengaran yang hebat dapat membawa beberapa kejelasan mengenai mitologi pendengaran mutlak. "Ketika saya berusia dua setengah tahun," kenang komposer Saint-Saens, "saya mendapati diri saya di hadapan sebuah piano kecil yang tidak dibuka selama beberapa tahun. Daripada mengetuk secara rawak, seperti yang biasa dilakukan oleh kanak-kanak, saya mengetuk satu demi satu kunci dan tidak melepaskannya sehingga suaranya berhenti sepenuhnya. Nenek saya menjelaskan nama-nama nota kepada saya dan menjemput penala untuk meletakkan piano dengan teratur. Semasa operasi ini, saya berada di bilik sebelah dan memukau semua orang dengan apa yang saya sebut sebagai nota ketika mereka terdengar di tangan penala. "Semua perincian ini tidak diketahui oleh saya dari kata-kata orang lain, kerana saya sendiri mengingatnya dengan sempurna." Dalam keterangan ini, sama sekali tidak mengejutkan bahawa telinga mutlak muncul begitu awal - ia selalu bangun lebih awal; tidak menghairankan bahawa kanak-kanak dengan begitu yakin memanggil semua suara, hanya setelah mendengarnya - ini adalah nada mutlak. Kecintaan terhadap muzik yang terbangun pada awal kanak-kanak sangat mengagumkan ketika dia mendengar suara dengan perhatian, dengan minat yang belum pernah terjadi sebelumnya, menganggap piano sebagai percakapannya yang harus didengarkan, dan bukan sebagai mainan yang harus dipukul sehingga ia merespon dengan pukulan yang tersinggung.

Pendengaran mutlak adalah asal pada asalnya, itu adalah atavisme, tetapi di antara pemuzik berbakat, di satu pihak, dan di antara "penala" biasa, di sisi lain, ia berterusan kerana pelbagai sebab. Pemuzik terkemuka berbakat dalam pendengaran bukan hanya dengan pendengaran mutlak mereka, musikalitas tinggi umum mereka, kepekaan mereka terhadap makna suara meningkatkan semua kebolehan membezakan suara, termasuk pendengaran mutlak. Dia tidak mati dalam fikiran seorang pemuzik yang luar biasa, kerana dia termasuk dalam konteks data pendengaran lain, di antaranya semestinya ada pendengaran relatif yang indah: seorang pemuzik yang luar biasa menggunakan pendengaran mutlak dan pendengaran tidak mutlak secara bebas, jika perlu.

Mutlak, yang secara kondisional dapat disebut "tuner," pada dasarnya bukan pemuzik. Padang mutlak mereka hanyalah sisa-sisa yang dipelihara sebagai keingintahuan alam. Kadang-kadang dalam keluarga pemuzik, pemikiran ini ditangguhkan kerana anak itu dibebani dengan kesan bunyi, alat pendengarannya berfungsi dalam mod yang lebih baik. Di samping itu, anak-anak pemuzik mempunyai kecenderungan keturunan untuk mengekalkan pendengaran mutlak. Namun, dalam semua kes seperti itu, kecenderungan untuk mempertahankan pendengaran mutlak tidak berasal dari dalam kesadaran, dari dalam musikalitas kebangkitan, dan sebagai akibatnya timbul pendengaran yang mutlak yang mati, yang dapat menyebabkan pilihan profesi muzik - fetishisme ungkapan "pendengaran mutlak" yang diakui akan memainkan peranan berbahaya di sini. Kemudahan dalam menguasai asas-asas profesion akan mengaburkan kebenaran pahit dari "bakat semu" seperti itu: alam tidak memberinya hadiah kreatif yang nyata, tetapi hanya pengganti dalam bentuk pendengaran mutlak.

Walaupun pendengaran mutlak dan pemeliharaannya disebabkan oleh sebab dalaman, dan kanak-kanak itu benar-benar dikurniakan pendengaran intonasi yang indah, rasa irama yang baik dan bahkan pendengaran relatif yang indah, gabungan semua kualiti ini belum tentu menunjukkan bahawa bakat muzik ada. Sifat pendengaran ini adalah sifat operasi yang membolehkan anda berjaya membongkar kain muzik, memahami mengapa ia dirancang dengan cara ini dan bukan sebaliknya. Tetapi sifat pendengaran ini belum lagi bermaksud bahawa yang mutlak mempunyai sekurang-kurangnya sebahagian kecil khayalan muzik, khayalan dan kesenian. Dia masih jauh dari syarat-syarat yang ditugaskan oleh masyarakat untuk para pemain dan komposer berbakat. Di samping itu, dalam profesion muzik adalah mustahil untuk diterima dengan khabar angin relatif yang baik, yang sekali lagi memberi peringatan kepada masyarakat dari semangat yang berlebihan terhadap sifat ajaib pendengaran mutlak. Asalnya dasar dan watak refleks yang sedar secara asasnya sekali lagi menekankan bahawa konsep "pendengaran mutlak" adalah mitos lain. Percaya atau tidak - semua orang memilih untuk dirinya sendiri.

Penerbitan Mengenai Asma